http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Сигнали за корупция във во и науката
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/21/2008 :  08:50:01  Show Profile  Reply with Quote
Скандал тресе Богословския факултет в София
Insurance.bg
20-06-2008

Грандиозен скандал разтресе Богословския факултет в София. Във висшето учебно заведение, където студентите и преподавателите би трябвало да отправят поглед отвъд ежедневните изкушения на съвремието, един от топ-преподавателите, професор, се оказа без диплома за научна степен и звание. „Касае се за безпрецедентна измама в историята на висшето образование, случай, който в голяма степен се отнася до най-скандалните истории на измами и корупция в страната ни поне във времето, което започнахме да наричаме демократично“, категоричен е доц. Дилян Николчев, председател на Общото събрание на Богословския факултет, състояло се на 19 юни. В доклада на доц.Николчев, изложен пред форума, се казва, че през декември м.г. се е състоял неправомерен избор на ръководител на Катедра “Систематическо и практическо богословие” в лицето на Димитър Станков Киров. Според доц.Николчев, в нарушение на различни разпоредби се състоял не избор, а самоизбор.“Налице са категорични факти за извършени умишлени документни престъпления и административни нарушения от страна на Димитър Станков Киров, щатен преподавател в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. За това бе изпратен сигнал до Ректора на СУ проф. дин Иван Илчев и до председателят на Контролния съвет на Университета проф. д-р Радостин Беленски. Тъй като откритите престъпления и нарушения касаят пряко дейността на Висшата атестационна комисия, сигналът бе адресиран и до председателят на Президиума на ВАК академик проф. дмн Петър Кендеров. За информация сигналът бе изпратен и до ректорските ръководства на Пловдивския и Шуменския университет и до Висшия евангелски богословски институт – организации и институции, с които Д. Киров е в трудовоправни отношения и заема различни позиции под различна форма“, се казва още в доклада.
Едно от най-тежките нарушения, според доц.Николчев, е, че Димитър Киров няма научна степен “доктор на теологическите науки”, нито придобити научни звания “доцент” и “професор”.
Димитър Киров бил и със сгрешена година на раждане. В едни документи (лична карта, диплом за завършено висше богословско образование и др.) фигурирал като роден на 03.02. 1947 г. , а в академичната му официална документация – международна и българска – се посочвала друга рождена дата – 03.02. 1948 г.“В случая не става въпрос за единичен документ, а за поредица от официални документи, в които рождената дата на Димитър Станков Киров е подменена с невярна такава. Част от тези документи са подписани лично от Димитър Киров“, се казва още в официалния доклад. Общото събрание на Богословския факултет предлага ректорското ръководство да предприеме административни действия за сезиране на прокуратурата, ВАК, Висшата агенция за оценка и акредитация, висшите училища, в които Д. Киров се намира в трудовоправни отношения. Препоръчва се също ректорското ръководство да прекрати трудовоправните отношения с Димитър Киров и да започне процедура по отнемане на научните му степени и звания. Междувременно Киров е заявил, че напуска Богословския факултет в София.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/29/2008 :  18:57:49  Show Profile  Reply with Quote
Одит на МОН установи:
Незаконно прехвърляне на студенти и надвишен план-прием в ЮЗУ
Ректорът е делегирал права на декан без правно основание
Мартина Бозукова
27 Юни 2008

www.mediapool.bg
Незаконно прехвърляне на студенти от една специалност в друга, прехвърляне на студенти от платена в държавна поръчка, както и системен прием на студенти, чийто брой надвишава план-приема, констатира предварителният одитен доклад на Министерството на образованието и науката (МОН) в Правно-историческия факултет (ПИФ) на Югозападния университет (ЮЗУ) "Неофит Рилски", с който Мediapool разполага.
В нарушение на Правилника за образователните дейности и Правилника за устройството и дейността на ЮЗУ са подписвани заповеди от декана на ПИФ Александър Воденичаров за прекъсване, презаписване, възстановяване на студентски права, преместване на студенти от други висши училища и от факултети на ВУЗ-а. Подобни заповеди следва да се подписват от ректора на ЮЗУ – бившия Илия Гюдженов и настоящия - Иван Мирчев. Съгласно разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс в заповедите, с които ректорът прехвърля правомощия на Воденичаров трябва да бъдат посочени фактическо и правно основание. Те обаче съдържат само фактическо основание, което води до тяхната недействителност.

На Воденичаров са били дадени и правомощия за сключване на граждански договори, свързани с дейността на ПИФ на стойност до 3 000 лева, както и да утвърждава представителни и други еднократни финансови разходи. В същото време обаче в заповедите, с които са дадени правомощия на Воденичаров, не са залегнали задължения той да се отчита за възложените му задачи, за да може ректорът да извършва контрол. А делегирането на права на декана не освобождава от отговорност ректора.

Одитът е установил системно прехвърляне на студенти от една в друга специалност. Най-вече се касае за прехвърляне от История в Право, което ставало веднага след записването на студентите, без да са полагани каквито и да било изпити. Това е в противоречие с Правилника за организация дейността на факултета, а освен това прехвърлянето е свързано и с взимане на приравнителни изпити, каквито очевидно не е имало.

Освен това за студенти са записвани лица, които не са се явявали на кандидат-студентски изпити -те са били прехвърляни от частни висши училища, където са били приети в платена форма на обучение, а в ЮЗУ са записани като студенти държавна поръчка. Одиторите са установили, че заповедите за записване на тези студенти са подписвани именно от декана на ПИФ Александър Воденичаров, а не от ректора на ВУЗ-а, което представлява нарушение. Въпросните студенти са били прехвърляни от Киевския славинистичен университет, Висше училище Колеж "Телематика", Бургаски свободен университет и др.

Надвишен план-прием

Одиторите на МОН са установили, че от 2003 г. досега в почти всички специалности в Правно-историческия факултет на Благоевградския университет е бил надвишаван план приемът, а за учебната 2003-2004 са приети 32 студенти в специалност Психология, без изобщо да има план-прием. В специалност История през учебната 2003-2004 г. са приети 9 студенти над допустимото, през следващата – 7, а за 2007-2008 г. – 5. В специалност Психология през 2005-2006 г. бройката е надвишена със седем души, а през настоящата - с четири.

Специалностите "Право", "Международни отношения" и "Европеистика" попадат в едно професионално направление – "Право" и там също има надвишаване на допустимия прием през годините. За 2003-2004 г. в задочната форма на обучение то е с пет бройки, а в редовната форма – с 12. През следващата учебна година превишението е съответно с пет и 16 души в двете форми на обучение.

В специалност "Публична администрация" надвишаването на план-приема е най-сериозно, като през последните пет учебни години за редовната форма на обучение то е съответно с 30, 42, 14, 21 и 34 души. В същото време, без да има утвърден план-прием за задочната форма на обучение за тази специалност през годините е осъществяван такъв прием като през учебната 2003-2004 г. са приети 22 студенти, през следващата – 13, през 2005-2006 г. – също 13, през миналата учебна година – 11, а през тази – 20.

Преди две седмици стана ясно, че МОН е глобил университета с 393 000 лева заради приети студенти над определената квота в план-приема за настоящата академична година.

Всички нарушения са окачествени от одиторите като носещи висок риск за ЮЗУ при непредприемане на мерки от страна на ръководството. За всички нередности в предварителния одитен доклад се правят препоръки за отстраняване. Според тях заповедта, с която се прехвърлят правомощия на декана Воденичаров, трябва да бъде отменена, а в случаите на делегиране занапред, в заповедите да се посочат срокове за докладване на извършеното и точния обхват на пълномощието.

Ректорът на ВУЗ-а проф. Иван Мирчев отказа коментар по телефона под предлог, че по-голямата част от нарушенията са ставали в мандата на предшественика му и че одитният доклад е предварителен. Той обаче се похвали с множеството инвестиции, направени за подобряване на материалната база на университета и с това, че министърът на образованието ще присъства на първата копка многофункционалната спортна зала на ВУЗ-а в понеделник. По-късно информацията за визитата на Даниел Вълчев в Благоевград бе потвърдена и от пресцентъра на МОН.

Предварителният одитен доклад е изпратен на ректора на ВУЗ-а и след като той се запознае с него и върне отговор в МОН, ще бъдат предприети конкретни мерки.

До проверките на МОН в Югозападния университет се стигна след многобройни сигнали на преподаватели за нарушения в Правно-историческия факултет и незаконното според тях заемане на поста декан на факултета от Александър Воденичаров. За законността на Воденичаров обаче последната дума ще има съдът.

Преподавателите от ЮЗУ Петър Дошков и Стефан Дечев са завели жалби в Административния съд в Благоевград, с които оспорват избора на декана.

Съдът вече се е произнесъл, че и двете жалби са недопустими, но двамата преподаватели са обжалвали определенията пред Върховния административен съд (ВАС). Междувременно стана ясно, че Воденичаров е поел "изричен ангажимент" пред министър Даниел Вълчев да напусне поста доброволно най късно до 10 октомври.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/01/2008 :  17:16:27  Show Profile  Reply with Quote
Декан отвъд закона
от Бойко Пенчев,
"Литературен вестник"
01.07.2008 г., 16:00

Увеличаване Смаляване Печат Изпращане Реклама

Одит на Министерството на образованието и науката е констатирал сериозни нарушения в Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски". Незаконен прием, нерегламентирани прехвърляния на студенти, безконтролни правомощия на декана проф. Александър Воденичаров... Нищо изненадващо. Самият одит е опит да се отговори на набиращия сила скандал, провокиран от това, че Воденичаров заема поста си в разрез с всички български, международни и междузвездни правни норми.

Историята е добре документирана в личните блогове на преподавателите от ЮЗУ Петър Дошков и Стефан Дечев, които се осмелиха да протестират, рискувайки личната си кариера. (Дошков дори бива уволнен от ЮЗУ, но впоследствие е върнат на работа от съда). Накратко: по закон един човек не може да бъде декан повече от два последователни мандата. Воденичаров обаче през юни 2005 г. прекъсва втория си мандат за 6 дни, след което бива отново "избран" на същия пост. ("Избран", защото въобще не е сигурно имало ли е такова събрание, кога се е състояло то и какво се е гласувало на него.) По документи Воденичаров е прекратил трудовите си правоотношения с ЮЗУ на 23 юни; на 29 юни вече го виждаме като новоизбран декан, който се стяга да управлява още 4 години, т.е. до 2009 г. Чиста работа.

Само че става дума не просто за аморална хитринка, а за нарушаване на закона. Воденичаров не би могъл да се върне на работа в университета без обявяване на конкурс за професор и следователно е нямало как, намирайки се на улицата, да се кандидатира за декан. Най-смешното е, че по правилник кандидатурите за ръководни длъжности задължително се обявяват поне седмица преди датата на общото събрание, което означава, че Воденичаров би трябвало да е заявил желанието си да се кандидатира отново за декан един ден преди раздялата си с университета. Да не говорим, че още на 18 август същата година Воденичаров е трябвало да бъде пенсиониран, тъй като е навършил 65 години, а няма данни академичният съвет да е гласувал удължаване на трудовия му договор.

Всичко това, разбира се, не би се случило, ако Воденичаров беше случаен човек. Публично известно е приятелството му с видни юристи парламентаристи като Любен Корнезов и Георги Петканов. Не е тайна за благоевградчани, че на ръководните места в местния съд стоят неговите асистенти. Мнозина си спомнят скандала със светкавичното кариерно израстване на сина му, докато бащата е член на Висшия съдебен съвет. Помним и това, че в края на 2007 г. парламентът замалко да гласува поправка в закона, позволяваща един човек да е декан или ректор неограничен брой мандати. За поправката "Воденичаров" гласуваха не двама-трима, а цели 42 депутати.

Но да оставим приятелствата на Воденичаров, макар те да говорят много за "мрежите", оплели правораздавателната ни система, с която се прочухме из цял свят. Да останем при категорично доказаното: незаконно заемане на ръководна длъжност в съчетание с административни нарушения със сериозен корупционен потенциал. И това във факултет, от който излизат бъдещите магистрати. Всеки да си прави изводите. Въпросът е какво прави МОН. Засега поне само имитира строгост. На два пъти, в отговор на откритото писмо на Стефан Дечев и на парламентарното питане на депутата Мирослав Мурджов, Даниел Вълчев признава фактическото положение. Но мълчи за мерките, които трябва да се предприемат. Опита се да успокои недоволните, съобщавайки, че в личен разговор с него Воденичаров е обещал да се оттегли на 10 октомври 2008 г. Същият даже се бил заклел, че публично ще обяви оттеглянето си до края на юни. Впрочем вече сме юли...

Случаят наистина е емблематичен. Безобразия - граждански натиск (чест прави на Петър Дошков, на Стефан Дечев и на присъединилите се към тях преподаватели от ЮЗУ, които не се уплашиха да отстояват публично позицията си) - колеблива, констативна роля на държавата. Значи държавата дава право на Воденичаров и феодално владения от него факултет да издава дипломи на бъдещи съдии и прокурори, но не намира начин да накара станалия вече печално известен декан да спазва законите! Съдът трябвало да се произнесе. Забележителното е, че съдът всъщност трябва да се произнесе по жалбите на Дошков и Дечев. Частни лица трябва да завеждат дела, за да оправят батаците из държавните университети!? А това не е ли работа на прокуратурата? Ще дочакаме ли дело "Народът срещу Александър Воденичаров?".

МОН обаче няма какво да чака Борис Велчев или марсианците да се намесят. В чл. 10, ал. 2, т. 7 от Закона за висшето образование е казано: "Министърът упражнява контрол върху висшите училища, като за извършените проверки в едномесечен срок се съставя констативен протокол с препоръки и срок за отстраняване на допуснатите закононарушения; при неизпълнение на препоръките в посочения срок министърът на образованието и науката прави предложение пред Националната агенция за оценяване и акредитация за отнемане на акредитацията." С думи прости: "Или се оправяйте, или затварям бардака." Нека Вълчев ни убеди, че е решителен не само когато става дума за матури.

Бойко Пенчев е доцент и зам.-декан на Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски"
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 07/02/2008 :  13:02:36  Show Profile  Reply with Quote
Поздравления на Петър Дошков за доклада му на конференцията "България и Лисабонската стратегия"!
Много честно момче и много точно представи проблема в ЮЗУ, който илюстрира и проблемите в другите висши училища.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/07/2008 :  23:24:26  Show Profile  Reply with Quote
От блога на нашия добър приятел гл.ас. д-р Петър Дошков www.petdoshkov.blog.bg:

НАЗДРАВЕ
07.07 22:16
нА 17.07. ЩЕ СЕ СЪСТОИ ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ПИФ. Познайте, защо?

1266. анонимен - 17.07 не е 23.06
07.07 23:11
Колеги от ПИФ, издигайте почтени хора и добри професионалисти. Покажете с избора си, че ПИФ вече не е на Воденичаров, не той диктува вотовете и съдбите на хората. 2008 не е 2005, не е дори 2007. Дано и новите декан, председател на ОС, ФС, да не са онези, които бяха.

Успех колеги в ЮЗУ! Вашият успех е успех и надежда за всички учени защото Вие показвате, че беззаконието може да бъде победено с честна борба! Това ще даде кураж на всички потиснати учени във всички университети и научни институти да осъзнаят, че са в Европа и никоя шайка няма право да ги мъчи и да им пречи да работят и да се развиват, да успяват и да вървят напред с високо вдигната глава, без намордника на местните феодали и шайки!
Галя Маринова

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/23/2008 :  14:32:33  Show Profile  Reply with Quote
ЕК смекчи тона в последната минута
23 юли 2008 / News.dir.bg

Европейската комисия прекрати помощ от стотици милиони евро за България и спря достъпа до финансови средства на две ключови разплащателни агенции заради корупция и лошо управление, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Но изпълнителният орган на ЕС в последния момент олекоти удара, като смекчи най-острите словесни формулировки от предишните проекти и не включи заплаха да отложи влизането на България в еврозоната и в Шенгенското пространство за пътуване без паспорти, изтъква Ройтерс. Агенцията отбелязва също, че докладите бяха представени на медиите от говорител, а не от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу или от политически представител.
В доклад за управлението на еврофондовете в най-новата и най-бедната страна от ЕС се казва, че борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност не дава резултати и комисията трябва да предприеме действия, за да защити парите на данъкоплатците.
Двата доклада за България - единият за управлението на еврфондовете, а вторият за съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност - са най-остро критичните, изготвяни досега от Брюксел за страна членка на ЕС, отбелязва Ройтерс.
"Реформата на съдебната система и правоприлагащите структури е необходима и отдавна трябваше да се извърши", заяви Комисията. "Борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност не дава резултати".
За разлика от съседна Румъния, която получи критики в отделен доклад за съдебната реформа, срещу България бяха наложени финансови санкции.
Говорителят Йоханес Лайтенбергер не посочи обща сума за спрените средства, но представители на Комисията казаха, че замразената сума е над 500 милиона евро, пише Ройтерс.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 07/23/2008 :  14:58:43  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

ЕК смекчи тона в последната минута
23 юли 2008 / News.dir.bg

Европейската комисия прекрати помощ от стотици милиони евро за България ....




Колеги,

И аз като агент "Гоце" много съм смутен от доклада на ЕК (за агент "Гоце" това не било доклад, писан с любов към България)!

И знаете ли защо съм смутен? Не знаете? Ами защото възниква един много сериозен въпрос!

Откъде сега Сергейчо с моторчето ще намери пари за увеличаване на заплатите на така (само)наречените академици - в мнозинството си една автентична геронто-комуно-ченгесарска шайка? Нали Сергейчо с моторчето неотдавна твърдо им обеща, че ще получават колкото депутатите!

Сергейчо, а аз мога ли пак да ти задам онзи въпрос, а?

Да те попитам откъде е моторчето за 15 000 долара, при положение че нямаш и един работен ден преди ДС-БКП да те направи премиер, а?

Красимир Кабакчиев, дфн

П.П. Междувременно се оказа (току-що имаше репортаж по бТВ), че следователите в София, които са невероятно претрупани с работа - стотици престъпления се падат на един следовател, получават по-малко от учителите, условията им за работа са повече от мизерни, купуват сами компютри за служебната си дейност, и дори пердетата в кабинетите си!
А един вчерашен комунистически отрок ще дава депутатски заплати на една в голямото си мнозинство некадърна геронто-комуно-ченгесарска пасмина ....
К.К.

Edited by - kkabakciev on 07/23/2008 18:28:59
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/24/2008 :  08:17:08  Show Profile  Reply with Quote
Ето един пример, как трябва да се борим срещу беззаконията във ВУ
От
http://anamnesis.info/forum/index.php?action=profile;u=371;sa=showPosts
GTA се сдоби с пълния текст на изказването на Боряна Димитрова на Общото събрание на ПИФ (присъствали на събранието разказват, че тя е била прекъсната, преди да го довърши). Публикуваме линк към него в "Анамнеза", като благодарим на доц. Димитрова, че любезно го предостави на нашите кореспонденти:
http://docs.google.com/Doc?id=dhn59jp3_28cwq2fccd

(Пасажите в болд са тези, които са прочетени на Общото събрание)


Който трупа знание, трупа тъга – казва една мъдра книга.

Уважаеми колеги

От 12 декември 2007 г. до днес, 17 юли 2008, вече 6 месеца внимателно следя от една страна, официалните изказвания на ръководството на нашия факултет, и от друга - издадените също от него официални документи. И все по-настойчиво у мене зрее мисълта, че това ръководство, представяйки ни, една паралелна реалност, се опитва да ни спести доста тъжни и нелицеприятни изводи .

Ще дам само три, струва ми се, сами по себе си красноречиви примера.




1. Веднага след общото събрание на ПИФ от 12 декември проф. Воденичаров казва пред журналистката Димитрина Асенова от в-к Струма, следното цитирам публ. от 13 декември:

"През 2005 г. бях освободен от ЮЗУ за 2 месеца заради дипломатическа работа,....... Предложението за Финландия, което получих, не ме устройваше и не го приех, така че се върнах пак в ЮЗУ. В ПИФ вече течеше процедура за избор на нов декан, аз се кандидатирах и ме избраха, така че на практика мандатът ми заедно с мандата на всички ръководни органи на факултета изтича през 2009 г."

Ето пък какво каза и показа министърът на образованието и науката г-н Даниел Вълчев на 8 февруари от трибуната на Народното събрание: "Проф. Воденичаров е подал молба за прекратяване на трудово-правните си отношения с ЮЗУ на 19 юни 2005г., на 23 юни е издадена ректорска заповед за прекратяването им, а на 29 юни е бил избран за новият стар декан." Както и да го смятаме, кавото и да правим, между 23 и 29 юни не можем да вместим дори седем дневния срок за свикване на ОС и писмено представяне на кандидатури, та камо ли двумесечна подготовка на кандидати и платформи. Кой и кога казва истината?




2. На 23 юни 2007г. деня, в който проф.Воденичаров е прекратил трудово-правните си отношения с ЮЗУ, в едно знаково «място на паметта», резиденция Бояна се провежда ОС на ПИФ, за което имаме следните официални свидетелства – е-мейл от 15 юни на Соня Стоянова до 32 членове на ОС и заповед за използване на автобусите, организиращи извозването до резиденцията.

Това, от една страна, но от друга, в официален протокол предоставен на МОН, се твърди, че освен ОС на 23 юни, има и друго едно от 29 юни със същия дневен ред, само 6 дни след предишното, на което се извършва избор на декан. Събрание, от което не е останала ни следа – ни покана, ни място, ни час на провеждането. Само протокол, представен на МОН. Вярно е, че паметта понякога ни лъже, но дали пък никой нямаше да се спомни такъв феномен – за 6 дни, 2 общи събрания, едното от които избира декан.!!! А ето че се натрупва и още една допълнителна брънка знание, която внася още по-голяма мистификация във вече здраво оформящата се паралелна реалност. На същия този 29 юни се е състояло заседание на ВСС, чийто член и говорител проф. Воденичаров присъства (между впрочем протоколите от заседанията на ВСС са публични и могат да бъдат открити на сайта му, нещо което не може да се каже за тези на ПИФ; би било добре ако проф. Воденичаров бе пренесъл тази добра практика) и обсъждат общо 15 сериозни теми. Къде между тях се е телепортирал избора на декан, остава да гадаем. Дали става дума за научна фантастика или за нещо по-просто – пренасписване на историята със задна дата?




3. След събранието от 12 декември проф. Воденичаров преповтаря пред вестник Струма допадналата на всички загриженост за финансовото състояние на преподавателите. Цитирам "..... средната заплата на преподавателите в ПИФ е 557 лв., а за ЮЗУ тя е 650 лв." и предлага - ако не се приложи по-добра финансова политика от ръководството на университета, ПИФ да се отдели на самостоятелна финансова сметка..Никъде обаче деканът не информира, че в ПИФ, който не е самостоятелно юридическо лице има 4! юристконсулта (естествено, и заплатите им не знаем) има «ръководител» на незнайно какъв отдел в София, има зам.-председател на парламента на #189; трудов договор, има съдия в Софийския градски съд на 2/3 трудов договор, изобщо щатният състав на ПИФ е Като балетн състав – 1/2, 2/3, #190; и пр. и пр. (добре е новият декан да направи проверка на този щат!!) Деканът не информира членовете на ПИФ, че същото това ръководство, което “държало заплатите в ПИФ по-ниски от тези в ЮЗУ” му е делегирало интересни финансови правомощия (цитирам одита на МОН) - “да сключва граждански договори до 3000 лв., да утвърждава представителни и други еднократни финансови разходи, да извършва прехвърляне и записване на студенти, вкл.на платен прием от ЧВУ в държавна поръчка в ЮЗУ. При това, (цитирам) «в заповедите не е залегнало задължението на лицето, приобретател на делегираните правомощия, в случая декана, да се отчита за възложените му задачи, за да може Ректорът да извършва контрол относно правилното им упражняване».

Какво излиза – от едната страна, публично демонстрирана загриженост за неизвестно защо по-ниското възнаграждение на преподавателите от ПИФ, а от друга – изхранване на лица с неясни функции както и финансова самостоятелност на декана за дейности, за които не дължи отчет.. Какви са целите, не се наемам да коментирам. Един предстоящ финансов одит би хвърлил повече светлина по случая.



Шум, викове – Регламент! Стига! Регламент! Колко време ще се говори???Текстът по-надолу не е произнесен на събранието, само въпросът в края, който е болдиран




Дадох тези примери, не само защото наред с изнесеното в отчета, те са не по-малко важна, макар и неизпълнена с гордост страница от най- новата история на ПИФ, а защото повдигат булото от върха на един сериозен по размери и опасности айсберг - модела на управление в ПИФ. Няколко важни характеристики на този модел се набиват на очи от горните примери, а и не само от тях.




1. Липсата на каквато и да било конкурентност и реален дебат. Няма случай на издигане на алтернативни кандидатури през тези години, нещо повече, създадена е атмосфера, в която самото изразяване на различно мнение се смята за посегателство върху авторитета и властта. (случващото се на това събрание, за пореден път го потвърждава). Този модел почива на ритуали - празненства и вечеринки, тържествено откриване на зали и лаборатории и пр. и пр. , но в него няма място за нито едно реално критическо обсъждане, чийто тон да е зададен отдолу. За да бъде дискредитиран всеки, който дръзне да критикува като некомпетентен или злонамерен човек се осигурява

2. Пълна и неизбежна тейнственост на процедурното упражняване на властта- протоколи, документи, финансови отчети, учебни планове и пр., са превърнати в най-строго охранявана тайна. Същински Секретариат на истината е призван да казва дали едно събитие се е случило или не. Той може да превърне съществуващото в несъществуващо и обратно.. “Изисква се само непрекъсната поредица от победи над собствената ти памет”. (всяко съвпадение с паметта за ОС на 23/29 е случайно; това е само цитат от Оруел... Нещо повече, колкото по-усърдно лоялният демонстрира, че не се интересува какво става там горе, толкова по-възнаграждаван ще бъде. Защото,

3. напълно в духа на патерналистичната култура този модел се стреми да убеди хората, че добруването им е невъзможно извън човека, който стои на върха на пирамидата. Трябва да се внуши, че командировката, конференцията или повишаването на заплатите зависят не от статута ни на нормално действащата институция, не от личните усилия, които полага всеки един от нас, а от благоразположеността на Ръководителя. Затова и върховете на пирамидите са като правило обичани, ако не от всички, то поне от мнозина. Всеки, който дръзне да каже нещо срещу този стил на управление, рискува «разпни го».




Уважаеми колеги, нямаше да взимам днес думата и да говоря пред вас, ако в този начин на управление се разпознаваха само лични характеристики – положителни и отрицателни, които всеки човек притежава. Взех думата, защото става въпрос не за личностен казус, а за модел, който пронизва цялата структура на факултета и взаимоотношенията в него отгоре до долу. Това, за което говоря, не е минало, а настояще, което рискува да остане и бъдеще. Моделът не си отива заедно с човека. Напротив, той има свойството да ескалира и да приема все по-истерични форми, особено когато е заплашен. Ще си позволя да споделя пред вас на какво сме свидетели през последните месеци в катедра «Социология». Ръководителят на катедрата, доц.Серафимова заплашва с шамари асистент от същата катедра (записът е пуснат лично от нея в блога на доц.Дулов), защото дръзва да изрази собственото си мнение в личен блог и защото печели поддръжката на студентите. Ръководителят изключва от участие в научна конференция с красноречивото име «Социология и право» Св.Енчева и Б.Димитрова, сякаш това не е академична конференция, а личен дар от декана. Серафимова, по схемата на същия този модел, който очертах по-горе, засекретява новите учебни планове. Ако не беше толкова абсурдна, кореспонденцията помежду ни по този повод щеше да е смешна – “Бихте ли ми изпратили проекта за нов учебен план? – “Не може, сега се изчисляват кредити и плановете трябва спешно да бъдат приети от факултетен и академичен съвет”. – “Да, но аз точно това искам, да изразя мнението си преди да бъдат одобрени”. Отговор – “като ги одобрят, ще бъдете информирана”.... Както се казва, рассуждать – не надо. Излишно е да казвам, че и досега не съм получила плановете.




Лично аз, признавам, не смятам това за нормална практика на един авторитетен университет. Напротив, колкото повече информация излиза наяве, толкова по-ясно става, че ПИФ има сериозни проблеми. Те не са породени от това, че преди няколко месеца са били назовани.Така, както българското общество страда не от това, че се говори за футболно хулиганство, а от това, че футболно хулиганство има, така както ние страдаме не от това, че се говори за окрадени пари в пътния фонд, а че се движим по допотопни пътища и под опасни тунели, така и имиджът на ПИФ и на ЮЗУ страда не от това, че се говори за проблемите, а че закононарушения и съмнителни практики реално съществуват.

Всички добре знаем, че първата крачка към решаването на проблемите е тяхното назоваване. Искрено се надявам новото деканско ръководство да работи за един реален престиж на ПИФ. В тази връзка имам конкретен въпрос към кандидатите за декан – как смятат да водят архива на документацията на ПИФ? Смятат ли да въведат срок, в който да се заведат и архивират всички решения и да дадат възможност на служителите за достъп до тях, така както го предвижда законът за достъп до обществена информация, чл. 7 ал.1 ( “не се допускат ограничения в достъпа до обществена информация, освен в случаите, когато тя е класифицирана”) чл.13 ал 1, (“достъпът до служебна информация е свободен, освен когато касае преговори или оперативна подготовка на актове”.) След като публичността е изискване за всички държавни институции, след като АС изпраща протоколите от заседанията, след като ВСС ги публикува на сайта си, трябва ли преподавателите в ПИФ, да тънем в неведение какво всъщност става в нашия факултет? Кога сме имали събрания и кога сме “избирали” декан?

В заключение, мисля си, че както за нас, работещите в ПИФ, така и за нашите студенти е много важно да усещаме, че зад етикета “ ЮЗУ” стоят истински академични принципи и ценности. А според тях не невежеството и “спускането отгоре”, а знанието и самочувствието, основано на професионална компетентност, са сила. Вярвам, че ние я имаме.

Edited by - moderator on 07/24/2008 08:17:53
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 07/24/2008 :  09:15:07  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Галя, това е положението. Това не е народ, а мърша. Казал го е великият класик преди век и половина - и не само не е опроверган, но непрекъснато идват нови доказателства за истинността на прозрението му.

Ето и след доклада на ЕК - почти пълно мълчание.

Популация от боклуци!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/29/2008 :  18:46:20  Show Profile  Reply with Quote
Прокуратурата погна ректора на ВТУ
в. Монитор
29-07-2008
Ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ и неговите заместници ще бъдат привикани на разпит в местната прокуратура. Те ще трябва да дават обяснения за избухналия преди седмица скандали с тестовете по български език и история. Тогава "Монитор" разкри как няколко дни преди изпитите кандидат-студенти са си купили на черно тестове по двата предмета. Цената на теста по български език беше между 500 и 600 лв., а на този по история - между 50 и 150 лв. Тогава младежите признаха, че тестовете им били продадени от техни бивши учителки от средното училище.
Разследващият прокурор по случая Светлин Радев потвърди, че действително е назначил проверка на случаите с тестовете. "Показания трябва да дадат ректорът проф. Пламен Легкоступ, заместникът му и шефът на кандидатстудентската кампания доц. Петко Петков, председателят на комисията, изготвила тестовете по български език, проф. Стоян Буров, както и останалите членове на тази комисия. Проверката има за цел да установи как са се съхранявали тестовете, кой е имал достъп до тях. Разследващите ще търсят и кандидат-студенти, купили си тестове. Те ще разкажат как, откъде и за колко пари са се сдобили с тях. В едномесечен срок проверката трябва да приключи и тогава ще станат ясни по-нататъшните ни действия", каза прокурор Светлин Радев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/19/2008 :  10:38:13  Show Profile  Reply with Quote
Хърватия арестува корумпирани професори
19.09.2008 09:37

http://www.dnesplus.bg/World.aspx?f=103&d=243255

Хърватската полиция задържа над 90 души в рамките на акцията "Индекс" за премахване на корупцията във висшите училища на страната. Сред задържаните има и известни професори. Операцията "Индекс" започна вчера сутринта в 6.30 часа местно време. Тя бе проведена в няколко факултета на Университета в хърватската столица Загреб - Транспортния, Икономическия и Машинния.

До късно снощи за разпит в полицията бяха отведени 95 лица - 21 професор, трима асистенти и четирима души от административния персонал на университета, съобщи главният прокурор Младен Баич. Той уточни, че по време на акцията ще бъдат направени обиски в над сто жилища, кабинети, автомобили и офиси.

До края на днешния ден се очаква да стане известен и точният брой на заподозрените. Останалите задържани са студенти и граждани. Сред задържаните е и председателят на Комисията за конфликт на интереси Деша Мликотин-Томич. Тя е и преподавател в Икономическия факултет, където преподава търговско право, основи на търговското право, международно право и европейско пазарно право.

"Вярно е, че вчера сутринта в страната започна операция под кодовото наименование "Индекс", която има за цел да предотврати корупцията във висшите училища", каза говорителят на полицията Крунослав Боровец. Баич уточни от своя страна, че акцията е била подготвяна от началото на тази година, а преди около месец е взето решение за нейното реализиране. Баич разкри, че при операцията са намерени и студентски книжки в които е имало 21 000 евро.

„Ужасяващо беше да се следи разговора на двама от обвиняемите в който един от тях пита: Какво става с бедния?, а другият отговаря: Бедният ще трябва да учи!, разказа пред журналистите Баич.

На въпрос дали това означава, че в останалите факултети няма корупция той отговори: За тези четири факултета имахме безспорни доказателства и поради тази причина започнахме акцията.

Ценоразписът за изпити бил между 400 и 2 000 евро, а за записване в Университета се плащало 9000 евро, каза началникът на полицията Мариян Бенко. Той уточни, че в полицията са участвали над 100 полицаи. "Нито един от задържаните не използва сила и не се съпротивлява", каза още Бенко. Факултетите където се провеждаше полицейската акция през цялото изминало денонощие бяха блокирани от силите на реда и никой не се допускаше в тях.

"Надявам се всички подозрения от колегите професори да бъдат свалени, но ако някой от тях е виновен за корупция ще трябва да отговаря", каза деканът на Икономическия факултет Дарко Типурич, който не можа са уточни точният брой на задържаните преподаватели. "Аз не съм полицай", бе краткият отговори на Типурич.

Младен Баич отказа да съобщи имената на задържаните учени. /Индекс - БГНЕС

21 корумпирани професори арестувани в Хърватска
www.news.bg
19.09.2008 г.

По време на най-голямата антикорупционна операция в историята на Хърватска, полицията е арестувала 21 професори и 4-ма главни асистенти, обвинени в търговия с изпити и дипломи.

Силите на реда са претърсили приблизително към 100 апартамента, работни места и превозни средства.

За записване в университет користолюбивите професори и техните асистенти, в някои случаи са искали сума в размер от 9000 евро.

За манипулиране на изпити студентите е трябвало да заплатят от 400 до 2000 евро, съобщава ДПА.



Edited by - moderator on 09/19/2008 12:37:11
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/22/2008 :  15:23:12  Show Profile  Reply with Quote
Хърватия разби ”професорската мафия”
22 септември 2008 / News.dir.bg

Хърватската полиция съобщи, че е приключила операция "Индекс", която има за цел да предотврати корупцията във висшите училища в столицата Загреб.
Разбита е престъпна професорска мрежа в няколко загребски факултета и техните помагачи, които са продавали изпити. За записване във факултетите в Загреб са взимани по 9000 евро, а за изпит между 400 и 2000 евро, предаде БГНЕС. Дирекцията за борба с корупцията (УСКОК) е поискала да започне разследване срещу 69 души, голяма част от които преподаватели. Те са заподозрени, че са извършили няколко престъпления, включително създаването на престъпна мрежа, която е приемала и давала подкупи, злоупотреба със служебното положение и извършване на противозаконово посредничество.
В официалното съобщение на УСКОК се казва, че не всички от обвиняемите са арестувани. Задържани са само тези, за които има законово основание на този етап. До момента са арестувани 29 души, а следствието е поискало мярка задържане под стража за 27 от тях. Те са извършили по няколко престъпления. Част от обвиняемите са направили самопризнания пред следователите.
В момента са следствени 22-ма души от Икономическия факултет, сред които има девет професори и началникът на администрацията във факултета. Останалите са посредници, студенти и бащата на една студентка, който е вземал подкупите. 47 души са следствени от Транспортния факултет, 11 от които са професори, заместник-деканът и една жена от администрацията.
Акцията е започнала на 18 септември с обиск в дома на Деша Мликотин Томич - председател на парламентарната комисия за предотвратяване на конфликта на интереси. При операцията, в която са участвали над 300 полицаи, са извършени 197 обиска - на 66 апартамента, 31 канцеларии във факултетите и 43 автомобила. Бяха задържани 105 души, иззети 57 компютъра и 77 мобилни телефони, 123 студентски книжки, 543 кандидат-студентски молби, 12 дипломи, 23 дипломни работи, 75 810 евро, 45 000 куни и два пистолета.
Хърватският министър на образованието Драган Приморац каза, че за всеки, за който има съмнение, че е взел изпит или диплома по нередовен начин, те ще бъдат анулирани.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/26/2008 :  14:43:05  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Следите ли скандала в българското футболно съдийство през последните месеци? Ако махнете чисто футболните термини - буквално получавате едно към едно ситуацията в българската наука.
Всичко започна от самотния протест на един-единствен съдия - Христо Ристосков. Впоследствие той беше покрепен (въпреки че подкрепата им не беше безрезервна) от още трима - Димитър Димитров - Каубоя, Момчил Врайков и Красимир Йосифов. И се получи ефекта на доминото. Кулминацията (засега!), разбира се, беше показният арест на зам.-председатеря на ДАМС Иван Леков преди няколко дена. Но ще има и още.
Като ги слушам като се плюят едни други - буквално все едно говорят за институти, университети и академии, а не за футболни клубове и други спортни структури. Подобието понякога е толкова поразително, че направо очаквам да изпишат например - "доц. д-р Весела Лечева". Точно като при нас - за да пробиеш в съдийството, качествата ти на съдия, оказва се, са на последно място - има си изградена една стройна квазимафиотска структура и който не пасне на системата - цял живот ще си свири във "В"-група. Изобщо - ако ви падне случай - слушайте ги - всичко ще ви прозвучи страшно "родно". Мен най-много ме впечатлиха контраатаките ad hominem - орезилилите се изведнъж започнаха да говорят по адрес на бунтарите - абе - я ги вижте тия кви са... - направо все едно съм си в катедрата
Още една поучителна прилика - излиза, че това са си европейски практики. Просто у нас нещата са особено просташки - но европейската футболна мафия (макар и не толкова безскрупулна като нашата) си е факт. Точно така е и с много от проблемите, които обсъждаме в този форум - посочваните отрицателните явления ги има и зад граница - просто у нас са особено отвратителни, заради бекграунда, който имаме като народ и държава. Но не само българската наука е тази, която се нуждае от реформиране.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/02/2008 :  17:45:15  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Искам да информирам всички тук, че днес в "168 часа" две големи страници са посветени на невероятните безобразия и беззакония (а вероятно и престъпления - думата имат компетентните органи) в Югозападния университет в Благоевград (град, който аз саркастично наричам град с "прекрасно име")!

Информация за статията можете да получите, разбира се, в невероятно активно посещавания блог на Петър Дошков:

http://petdoshkov.blog.bg/viewpost.php?id=168002#comments

Вижте коментарите от днес!

Очевидно темата тепърва има да бъде обсъждана!

Галя, понеже ти умееш да изкопаваш информации за академичната област, ще бъде много добре, ако успееш да намериш нещо повече за тази статия, за реакциите спрямо нея или друга информация, свързана с този много дълго коментиран проблем, за чието окончателно решаване се е ангажирал дори вестник като "168 часа". Сигурне съм, че ще ти бъде благодарна цялата нормална академична общност (в лицето на нормалните хора, психично здрави, некомунисти - както обичам да се изразявам)!

Красимир Кабакчиев, дфн
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/17/2008 :  07:01:20  Show Profile  Reply with Quote
Ню Йорк Таймс: България е най-корумпираната и опасна държава в ЕС
Публикуване: 16.10.2008, 10:56
© Ню Йорк Таймс
Автор: Кремена Кръстева
www.news.bg


Най-корумпираната и опасна държава в ЕС е България, пише „Ню Йорк Таймс". В тази страна нападенията над политици са постоянни. „ В другите страни има мафия. Но в нашия случай мафията е страната, цитира вестникът един от българските парламентаристи Атанас Атанасов.
В хода на присъединяването към НАТО и ЕС, САЩ са вложили 90 милиона долара в развитие на образованието, науката и безопасността на България. ЕС е инвестирал около 15 милиарда долара, за да подобри стандарта на живот в страната, пише изданието. Всички тези пари са били разпределени между корумпирани чиновници и близки до тях предприемачи, допълва вестникът.

Политиците в България си играят със смъртта. В България животът на политиците може да се определи като евтина стока - пише NYT.

...
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05