http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Сигнали за корупция във во и науката
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/21/2008 :  17:38:47  Show Profile  Reply with Quote
Разкриха злоупотреби за 9 млн.лв. по две европрограми
© Пресцентър МВР
www.news.bg
21.10.2008 г.


Прокурско-полицейска акция установи нови злоупотреби по европрограмите САПАРД и Леонардо да Винчи на стойност около девет милиона лева.
На 16 - 17 и 20 октомври екип от прокурори, разследващи полицаи, експерти и полицейски служители от Специализираното звено за противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС към прокуратурата проведоха проверки в София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Белоградчик, Гоце Делчев и Силистра на общо 16 адреса.

Извършени са огледи, обиски, изземвания от фирмени офиси, работни и жилищни помещения, разпити на свидетели с цел събиране на доказателства по водени четири досъдебни производства за злоупотреби със средства на ЕС чрез нарушаване на процедури от страна на бенефициенти, посредници, чиновници по споменатите програми.

Припомняме програма "Леонардо да Винчи II" подкрепя активно политиката за обучение през целия живот, иновативните подходи за такова обучение, транснационалните инициативи за насърчаване придобиването и развиването на познания, способности и умения, водещи до успешна интеграция в професионалния живот и до мобилност на пазара на труда.

Тя обръща специално внимание на мобилността на работната сила.

Целта е за целия период на действие на програмата около 250 000, предимно млади хора, да повишат професионалния си опит чрез практика в други страни, което е двойно повече, сравнено с първата фаза на програмата.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/31/2008 :  09:47:24  Show Profile  Reply with Quote
Защитават дипломите от ВУЗ с холограмен стикер
news.bg
31.10.2008 г.


Министерство на образованието и науката е подготвило наредба за дипломите за Висше образование, с която ще се въведе холограмен стикер, с който те ще бъдат защитени от фалшифициране.

Това обяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по време на парламентарния контрол.

Той обясни, че в момента новата наредба е подадена за съгласуване. Според нея ВУЗ-овете ще изпращат няколко месеца предварително списък на предстоящите за издаване дипломи, който ще бъде сверяван с електронния регистър. Според свереното ще се издават и холограмните стикери.

"Не мога да кажа, че 100% това ще доведе до прекратяването на порочните практики, но със сигурност ще ги намали драстично", допълни Даниел Вълчев.

Изказването на министър Вълчев бе по повод на питане на депутата Христо Попов, който цитира дори и ценоразпис на предлагани фалшиви дипломи, който може дасе намери в интернет.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/07/2008 :  16:12:33  Show Profile  Reply with Quote
Уволниха школски зам.-шеф за фалшификации
www.news.bg
07.11.2008 г.


Варненският районен съд отстрани от длъжност помощник-директор по учебната част на варненска гимназия, след внесено от районна прокуратура искане за вземане на мярка за процесуална принуда. Това съобщи Радио Варна.

55-годишният мъж е привлечен като обвиняем за преправяне на съдържанието на множество официални документи - дневници на класове, доклад на класен ръководител, протоколи от зрелостни комисии и други документи.

За подобно документно престъпление, извършено от длъжностно лице в кръга на службата му, предвидената в закона санкция е лишаване от свобода до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заема определена длъжност.

Варненската районна прокуратура поиска налагането на мярката с оглед необходимостта от извършване на процесуално-следствени действия по делото с учители - колеги на подсъдимия, които се намират в отношения на йерархична зависимост с помощник-директора.

Определението на Районния съд по мярката може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред горната съдебна инстанция.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/14/2008 :  22:33:15  Show Profile  Reply with Quote
Арести в Пловдив за манипулиране на обществени поръчки
www.news.bg
14.11.2008 г.


В Пловдив са задържани Х.Х. - Халвата, В.И. и В.К. - и тримата участвали в организирана престъпна група за манипулиране на търгове по обществени поръчки.
Тримата са задържани за 72 часа по обвинения за длъжностни престъпления, свързани с провеждането на търгове по обявени обществени поръчки на Медицинския университет в Пловдив и Община Златоград за доставка на горива.

Към момента продължават процесуално-следствените действия. Ще бъдат привлечени като обвиняеми за участие в престъпната група и други лица, съобщават от пресцентъра на МВР.

Акцията е на ГД "Криминална полиция" МВР - Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност", Главна дирекция "Досъдебно производство" МВР и Софийска градска прокуратура.

Задържан е поредният приближен на Маргините
от Дневник 14.11.2008, 16:55

Близкият до Маргините (на снимката двамата седнали) Халваджиев е обвинен за манипулиране на търгове за доставка на гориво
В Пловдив са задържани Христо Халваджиев, по-известен като Халвата, и още трима души, съобщи пресцентърът на МВР.
Задържан е финансистът на Маргините
Съдът определи 10 хил. лв гаранция за финансиста на Маргините
Халваджиев е съдружник със средния брат на Красимир и Николай Маринови - Маргините, Димитър. Според неофициална информация Халвата е движил бизнеса на Маргините след ареста им по обвинение за подготовката на три убийства.
Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения освен на Халваджиев, още и на Веселин Иванов, Венцислав Кутев и Васил Будев, допълни пресцентърът на прокуратурата. Според съобщението на МВР те са участвали в манипулиране на търгове по обществени поръчки за доставки на горива за Медицинския университет в Пловдив и община Златоград .

От прокуратурата уточниха, че Халваджиев и Иванов са задържани за 72 часа. Халвата е обвинен като организатор на престъпна група, предложил подкуп на длъжностно лице. Иванов е участник в престъпна група и подбудител към длъжностно престъпление.

Според обвинението Венцислав Кутев е приел предложението им да упражни влияние при провеждането на търговете, а Васил Будев е извършил длъжностно престъпление.

Разследването е на дирекцията "Противодействие на организираната и тежката престъпност", главна дирекция "Досъдебно производство" в МВР и Софийската градска прокуратура.

Преди близо месец Халваджиев беше разпитван около ареста на финансиста на Маргините Иван Иванов, но тогава не беше задържан. Името му нашумя преди време и след засечен телефонен разговор между Халваджиев и тогавашния зам.- шеф на ГДБОП - също Иван Иванов, в който Иванов го предупреждава за полицейски акции. Разпечатката от подслушаните разговори на полицейския шеф доведе до оставката на Румен Петков като вътрешен министър. Сега Иванов е подсъдим за изнасяне на класифицирана информация.

Статията е допълнена в 17:54 ч. с имената на задържаните и същността на обвиненията срещу тях

Д-р Васил Будев е помощник-ректор на Стоматологичния факултет на Медицинския университет, Пловдив.

Edited by - moderator on 11/14/2008 22:44:33
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/23/2008 :  10:27:49  Show Profile  Reply with Quote
От в."Труд",23.11.2008 г.
29-годишен германец с фалшива диплома за лекар бе осъден бе осъден на 3 г. затвор за участие в извършването на 190 хирургически операции, включително в 17 на вътрешните органи в университетската клиника в германския град Ерланген. Кристиян Е. бил разкрит през февруари тази година след анонимно писмо. Бил незабавно уволнен, но въпреки това опитал да отвори частна клиника в Тюринген. След ареста му той признал, че фалшифицирал диплома за лекар от британския университет "Оксфорд", защото скучаел и отдавна мечтаел да работи като лекар.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/02/2008 :  19:45:07  Show Profile  Reply with Quote
Хърватската прокуратура повдигна обвинения срещу корумпирани университетски преподаватели
от Дневник, 02.12.2008 г.


Прокуратурата в Хърватия повдигна обвинения срещу двама университетски професори за взимане на подкупи от ученици, за да бъдат приети нелегално в университета в Загреб, предаде Асошиейтед прес.

Прокурорите обвиняват декана на Транспортния факултет в Загреб Драган Баданяк и Кресимир Сомек, професор, работещ във факултета, за взимане на пари от осем ученици, за да бъдат класирани на кандидат-студентски изпити.

Прокурорите повдигнаха обвинения срещу още 14 души по случая, включително и срещу няколко души, посредничели между учениците и професорите.

Корупцията все още е много разпространена в Хърватия и правителството трябва да се бори с нея, за да може да се присъедини към ЕС, отбелязва агенцията.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/19/2008 :  09:18:46  Show Profile  Reply with Quote
Корупцията застигна и Нобеловите награди
19 декември 2008 / News.dir.bg

Репутацията на Нобеловите награди отново е под въпрос, след като стана известно, че един от членовете на журито е бил и част от борда на директорите на фармацевтичния гигант Астра Зенека.
Разследващите органи иска да установят, дали базираната в Лондон многонационална компания не е оказала прекалено влияние върху решението на журито с цел да извлече неправомерно ползи от тазгодишната награда за медицина, пише вестник "Таймс", цитиран от БГНЕС.
Единият от наградените е Харалд зюр Хаузен, който получи признание заради работата си върху Човешкия папилома вирус (HPV), който предизвиква рак на шийката на матката. Астра Зенека инвестира огромни средства в две ваксини против вируса. Двама от членовете на журито, определило наградата за Зюр Хаузен се оказва, че са поддържали тесни връзки с фармацевтичната компания. Освен всичко друго Астра Зенека отскоро започна да поддържа уеб-сайта на Нобеловите награди, както и рекламния филиал на фондацията.
Компанията отхвърля всякакви обвинения в неправомерни действия.
Това обаче не са всички въпросителни, които надвиснаха над доброто име на Стокхолмската фондация. Вчера шведски прокурор започна паралелно разследване по повод обвиненията, че някои от членовете на Нобеловия комитет са приели скъпи пътувания за чужда сметка до Китай с цел да “разясняват как се прави подбора на кандидатите”.
Някои от членовете на Нобеловата фондация изразиха загриженост за репутацията на организацията, която поощрява най-големите постижения на цивилизацията.
Всъщност въпросите около ролята на Астра Зенека започнаха още когато компанията се съгласи да спонсорира Нобел Медия и Нобел Уеб. Не е известна стойността на двата контракта, но слуховете говорят за няколко стотин хиляди долара през следващите три години.
Шведското радио от своя страна изрази загриженост от факта, че председателят на петчленния Нобелов комитет, който подбира кандидатите – Бертил Фредхолм – едновременно с това е и платен консултант в Астра Зенека от 2006 г. Подобен е казусът и с Бо Ангелин, член на 50-членното жури, което определя победителите. Бо също е член на борда на Астра Зенека.
Миналата година Астра Зенека придоби компания, която разработи ключов компонент за производството на две HPV ваксини, разработени от други компании. Кристер ван дер Кваст, директор на антикорупционния отдел на шведската полиция вече разпореди предварително разследване на фактите.
Говорител на Астра Зенека отхвърли всички обвинения за “неправомерно оказване на влияние върху Нобеловата фондация”. “Нямаме никакво влияние върху лауреатите на награди, нито пък някога сме се стремели към подобно нещо. Що се отнася до Бо Ангелин, неговото участие в Нобеловия комитет е абсолютно независимо от ролята му на съветник в Астра Зенека. Що се отнася до Бертил Фридхолм, той е много уважаван експерт. През 2006 г. той работи по един наш проект, но това правят и много други експерти. Никога не сме имали други отношения извън деловите”.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/21/2008 :  08:33:26  Show Profile  Reply with Quote
Вижте един изключително интересен материал във в. "Дневник". Много ще се радвам да има коментари по него защото поставя много сериозни въпроси:
Фалшът на наложените авторитети
Неспособността на обществото да действа разумно и да чуе истината, за която има предупреждения и сигнали

Намирам, че материалът има връзка с нашата тематика по "висше образование и наука", както и с живота ни въобще. ГМ


Много бяха случайните наблюдатели на финансовото престъпление
Последна редакция: 19.12.2008, 15:50
Публикуване: 19.12.2008, 14:18
Дневник
Автор: Насим Никола Талеб и Пабло Триана, The Financial Times


На 13 март 1964 г. Катрин Дженовезе беше убита в квартала Куинс на Ню Йорк Сити. Тя искаше да влезе в блока си в 3 часа сутринта, когато бе прободена с нож и след това изнасилена от Уинстън Мосли. Мосли открадна 50 долара от портмонето на Дженовезе и я остави да умре в коридора на входа.
Тези подробности може би са шокиращи, но трайното въздействие на историята се крие другаде. Много хора са дали показания за нападението, но никой не е направил нищо. Никой от почти 40 съседи, които са казали, че са разбрали за инцидента, не е излязъл от апартамента си, за да помогне на Дженовезе.

Не е изненадващо, че случаят Дженовезе е събудил интереса на социалните психолози, които на негова база разработват теорията за „ефекта на случайния наблюдател" (bystander effect). Твърди се, че той показва как апатията на масите може да предотврати спасяването на жертвата. Психолозите заключиха, че по ред причини колкото по-голям е броят на наблюдаващите отстрани, толкова по-малък е шансът, че престъплението може да бъде избягнато.

Съвсем наскоро станахме свидетели на същия феномен на финансовите пазари. Беше извършено престъпление. Да, настояваме, престъпление. Има жертва (безпомощните пенсионери, данъкоплатци финансиращи загубите, дори може би капитализмът и свободното общество). Имаше множество случайни наблюдатели. Имаше и грабеж (свръхкомпенсираните банки, които получаваха тлъсти бонуси за да прикриват рисковете; свръхзаплатените мениджъри на количествения риск, продаващи измамническите си методи).

Нека започнем със случайния наблюдател. Почти всички, занимаващи се с управление на риска, знаят, че количествените методи - например тези, които се използват за измерване и прогнози на финансовите участия, за оценяване на сложни деривативи, за присъждане на кредитен рейтинг - не работят и могат да осигурят неуместно спокойствие, прикривайки рисковете. Малко са хората, които ще се съгласят, че заблудата е нещо добро. Почти всички ще приемат, че фалитът през 1998 г. на Long Term Capital Management дискредитира количествените методи на Нобеловите лауреати в него (Робърт Мъртън и Майрън Скоулс) и тяхната научна школа, наречена „модерни финанси". Фондът LTCM бе просто един от стотиците подобни епизоди.

И въпреки това методът, стоящ в основата на същите тези количествени и теоретични принципи, наречен Стойност изложена на риск (Value at Risk), продължаваше да бъде широко използван. За кризата трябва да се вини той. Ако ни слушат, практиците в управлението на риска ще се съгласят с казаното дотук. Но те избраха да бъдат част от системата и да играят случайни наблюдатели. Те се опитаха да обяснят своето решение да вземат участие в това огромно разсейване на отговорността: "Lehman Brothers и Morgan Stanley използват този модел" или "той се пада на изпитите за сертифицирани финансови анализатори", или най-силният аргумент „модерната портфейлна теория на финансите получи Нобелови награди". Всъщност същите Нобелови икономисти, които накараха финансовата система поне веднъж да изгърми, професорите Скоулс и Мъртън, могат да бъдат чути как преподават управление на риска, предизвиквайки гнева на единия от авторите на тази статия. Най-горчиво е, че самата полиция взе участие в убийството. Регулаторите използват същите аргументи. Те също са отговорни.

Как тогава да премахнем заблудата? Нито с проповеди, нито с рационални аргументи (повярвайте ни, опитахме се). Нито с доказателства. Методи за оценка на риска, които драматично се провалиха в реалния свят, продължават да се преподават на студенти в бизнес школи, където професорите никога не губят университетската си тога поради факта, че прилагането на техните методи води до лоши резултати. Докато пишем тези редове, близо 100,000 магистри по бизнес администрация продължават да изучават портфейлната теория - тя неизменно е в програмата за следващия семестър. Самолетната копания ще приземи летателните си апарати и ще направи разследване след катастрофата - университетите вдигнат повече самолети във въздуха, катастрофа след катастрофа. Измамата може да бъде премахната само като изложим тези хора на срам, като бойкотираме ортодоксалните учреждения на финансите и институциите, които позволиха това да се случи.

Случайните наблюдатели не са безвредни. Те карат и другите да стават случайни наблюдатели. Така че когато видите количествен „експерт", викайте за помощ, опозорете го, потърсете му отговорност. Не го оставяйте да се скрие зад разсейването на отговорността. Настоявайте за драстично преобразуване на бизнес училищата (и спрете да ги финансирате). Настоявайте Нобеловата награда по икономика да бъде отнета от авторите на тези теории, тъй като авторитетът на Нобеловата награда може да е изключително вреден. Бойкотирайте професионалните асоциации, които дават сертификати на финансови анализатори, популяризиращи тези методи. Махнете от лавиците книгите за Value-at-Risk - направете го бързо. Не се страхувайте за репутацията си. Моля, действайте сега. Не минавайте просто наблизо. Спомнете си Писанието: „Няма да последвам тези, които вършат зло".


Насим Никола Талеб е професор по риск инжинеринг в Нюйоркския политехнически институт. Той е автор на книгата „Черният лебед. Въздействието на съвсем невероятното" (2007). Пабло Триана е консултант по деривативи и писател. Книгата му „Да научиш птиците да летят" ще бъде публикувана през пролетта на 2009.

От английски Димитър Събев

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/23/2008 :  13:02:25  Show Profile  Reply with Quote
В България има организирана корупция
Дата : 23 Декември 2008 г. 7:53 ч.
www.actualno.com


Заплатите в МВР трябва да бъдат повишени, а не в ДАНС - намалени....Едно е да направиш на 1500 души 2000 лв. заплати, а друго е на 50 хиляди, колкото е МВР. Това казва пред вестник "24 часа" депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева.

Според Дончева "нашите проблеми с Европейската комисия не са дошли от това, че е имало един отделен случай, когато някой министър взел един път подкуп".

"Проблемът дойде от това, че у нас има организирана корупция. Иако искаш да ти мине проект през определени министерства, трябва да платиш на определени хора определен процент. Този процент се движи по веригата и стига до най-високо. Затова ни спряха парите. Най-тревожното в българската корупция е нейната организираност".

На въпрос "до къде стигат процентите" Дончева отговаря: Хайде да познаем до какво ниво. Ако не стигат до ниво министри,защо тези министри не си създадат системи за контрол и да се справят те самите с тези проблеми. Тези неща са видими. Ако си направиш труда, ще видиш, че има един много малък брой фирми, през които трябва да ти мине проектът, за да успееш. Те не си оформят взятките под формата на комисиона, те могат да поискат например софтуерен или пък консултантски хонорар.

"Тези фирми винаги са свързани с властта. Те имат свойството да прескачат от правителство на правителство. И когато има чиновници, които се заседяват изключително дълго на определени постове и блестят с имуществено състояние, не е проблем да ги идентифицирате и да ги изпратите на друго работно място, ако чак толкова не ви стигат доказателствата срещу тях. Ето например тези трактори, които дойдоха до София, аз се сещам кой им е заредил нафтата", казва още Дончева.

Според нея "ние като нация сме силно маргинализирани и ужасно податливи на всякаква манипулация. За 20 г. вече е време да пораснем, стига сме оставали в пубертета".

Дончева смята, че ако се налага, трябва да се върнат бивши служители от МВР на ключови постове.

"Трябва да се подобрят и битовите условия. Не може служителите в националната полиция да гледат през прозорците на кабинетите си през реката публичния дом "При Цура".

Но действията по притесняване на престъпния контингент не са лоши и не са повърхностни. Тези хора трябва да бъдат притеснявани. Когато те са извън страната, ти ги откъсваш от бизнеса. Стесняваш територията им. Даваш самочувствие на други хора да могат да им се опрат", казва още дончева и добавя: Някой ми разправяше за Дупница, че братята там можели да казват колко банички да произвеждаш. Имаш си фурна, но повече от тази бройка не можеш да произвеждаш...И всички казват - Дупница е един прекрасен град. А това е един абсолютно мафиотски град. Мисля, че хората трябва да се надигнат срещу това...Ние не сме под турско робство.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/02/2009 :  20:21:22  Show Profile  Reply with Quote
Прокуратурата в Хърватия повдигна обвинения в корупция на девет университетски професора
от Дневник
02.12.2008, 20:40


Хърватската прокуратура обвини днес 23-ма души, от които девет университетски професори, в рамките на голяма корупционна афера в академичните среди в Загреб, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Масови арести на корумпирани университетски преподаватели в Хърватия
Повечето са обвинени, че са "дали" изпити на голям брой студенти, някои от които дори не са идвали в икономическия факултет на Загребския университет, се казва в съобщение на Националното бюро за борба с корупцията и организиранат престъпност. За изпитите студентите и техните ръководители дали подкупи, стигащи до 2 хирляди евро за студент.

Сред подведените под отговорност има девет професори, осем студенти, а останалите са посредничили. Сред тях е и Деса Мликотин-Томич, професор и председател на комисията по етика в хърватския парламент, която подаде оставка от този пост, когато скандалът избухна през септември 2008 година.

Борбата с корупцията е един от основните критерии за изпълнение от Хърватия в стъпките й за интегриране към ЕС, към който Загреб иска да се присъедни през 2010 или 2011 година.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/29/2009 :  15:34:09  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Идете и вижте съобщението ми отпреди малко в блога на проф. Лазаров:

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3528

Става дума за съмнения за готвена

ЕПОХАЛНА ДАЛАВЕРА ОТ СТРАНА НА БАН ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ И КУЛТУРА И, СЪОТВЕТНО, ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!

Всъщност аз чисто и просто препечатвам там (и съвсем малко коментирам) част от една статия, която трябваше да присъства на първите страници на всички основни издания в България, а е публикувана само на вътрешна страница в един безплатен вестник!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/11/2009 :  10:46:03  Show Profile  Reply with Quote
Студентският съвет на ИУ скочи срещу войводите
в. 24 часа, Варна
10-03-2009

Студенският съвет на Икономическия университет във Варна излезе с декларация в защита на своя ректор проф. Калю Донев, след като активисти на ВМРО Варна нахлуха в кабинета му и му отправиха обиди и искане за отстраняването му от ръководения пост.
Поведението на "войводите" бе определено като неоправдано и изцяло политическо насочено, с идея за евтина предизборна кампания. "Агресивното и неоправдано поведение на ВМРО се базира на недостоверна и погрешна информация, посочваща съществуването на двоен стандарт в учебния процес на българските и чуждестранните студенти", пише в декларацията, прочетена от председателя на студентския съвет Станислав Тодоров при среща с медиите.
Председателят на ВМРО Варна, Николай Петков заяви в своя защита, че единственото, което са искали от ректора, е спокоен и цивилизован разговор, но той така и не склонил да разговаря с тях. Зам.-ректорът на Икономическия университет доц. Благо Благоев заяви, че кампанията на ВМРО се основава на догатки. По-малко от 10 процента са турските студенти, които не успяват да овладеят добре българския език, каза зам.-ректорът и добави, че сред 13-те или 15 чуждестранни студенти, заплашени с отстраняване от университета със заповед на ректора, има и няколко с руски имена.
Междувременно стана известно, че второкурсникът Стефан Димитров, изнесъл информация за толериране на турски студенти от страна на преподаватели, е бил помолен да напусне работата си като системен администратор в университета. Причината била политическата му активност, уронваща авторитета на ВУЗ-а. Набеденият преподавател доц. Дико Суружон пък заяви, че не е писал по-висока оценка от среден.
Скандалът, свързан с чуждестранните студенти, пламна след изявление от варненската централа на ВМРО през миналата седмица. Партийните активисти твърдяха, че Техническият и Икономическият университети във Варна толерират турските студенти за сметка на българските.
Войводите се заканиха, че ще разпространят петиция в интернет срещу дискриминацията на българските студенти и ще раздадат флаери в двата ВУЗ-а, с които ще приканят младежите да се включат в колективна жалба до Комисията по дискриминация. Морските хора на Каракачанов се зарекоха, че ще сезират прокуратурата, ако информацията, че лично турският консул е настоявал пред ръководството на ИУ да възстанови правата на 13 студенти с над 5 невзети изпита, е вярна. ВМРО ще изпрати и искане до образователната комисия към НС курсовете по български език за чуждестранни студенти да не се провеждат от университетите.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/21/2009 :  15:30:29  Show Profile  Reply with Quote
Вежливи бизнесмени записаха висше
в. Експрес
14-03-2009

Какво правят мутрите по време на криза? Разпродават имоти? Отдават се на малките си хобита? Не, записват висше образование.
Кризата очевидно е ударила добре облечените бизнесмени не където трябва. Повечето от тях решиха да се преквалифицират и да се втурнат да наваксват с учението, което са пропуснали, докато са трупали капитали. Окончателно скъсали с имиджа си на лоши момчета, те се втурват с тетрадки и папки към университетите. Повечето от някогашните бандити и герои на ъндърграунда се ориентират към частните ВУЗ-ове, установи проверка на "Експрес".
Правото е хитовата специалност. Може би защото искат да са подготвени за евентуални бъдещи дела. Първи крак повлече Красимир Маринов - Големия Маргин. Малцина знаят, че той е изключително образован мъж. Поне по документи, и вече има зад гърба си бурно студентско минало.
Маринов е завършил икономика в Университета за национално и световно стопанство. Преди месец той е споделил пред приятели, че тази година смята да запише второ висше със специалност право. Брат му - Николай Маринов, също не остава назад в образователните стремежи на някогашните босове на групировки. Малкия Маргин се е ориентирал към масовите комуникации в Нов български университет. Може някога да стане и издател или шеф на електронна медия. Към публичните науки се беше ориентирал приживе и Константин Димитров - Самоковеца. Докато беше жив, той често обичаше да се шегува в компании, че като завърши, ще стане журналист и ще пише дописки за престъпността в някой вестник. Ненавременната му смърт в Амстердам през 2003 година сложи край на бъдещата му публицистична кариера. Към медийните науки се беше ориентирал и друг покоен бос - Антон Милтенов - Клюна. Както майка му Стефка беше споделила в едно от интервютата си, синът й е бил
ученолюбив още от малък и често четял художествена литература. Впоследствие Антон Милтенов се ориентира към висше образование, свързано с масовите комуникации. Смятаният за дясната ръка на Самоковеца Клюна дори смени имиджа си и започна да се появява на съдебни дела с дискретни очилца с метални рамки. Разстрелът му през 2005 година прекъсна научните стремежи на люлинския герой.
Към академична кариера се стреми и Димитър Желязков -Митьо Очите. Близки до него твърдят, че той се срамувал от образованието си и рядко си признавал, че е завършил само средното училище за трактористи в Грудово. Очите така и не е видял полза от наученото там. През годините той се е качвал повече на "Ауди", "Мерцедес" и "Ламборгини", отколкото на селскостопанска техника. Още докато е бил в общежитието на Бургаския затвор, той споделил с приятели, че има намерение да подаде документи и да бъде записан като студент. Димитър Желязков се хвалел, че вече има опит с управляването на бизнес по Черноморието. Затова щял да кандидатства туризъм, с втора специалност хотелиерство и ресторантьорство.
Безспорно най-популярен сред т. нар. мутри е Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград. На студентските банки са седели редица прочути бизнесмени.
С диплома по право от висшето учебно заведение е и Младен Михалев - Маджо. Негов "колега" е и друг, сочен в миналото за основател на СИК - Румен Николов - Пашата. Там по някое време учеше и Илия Павлов.
С диплома по право от Югозападния университет са и двамата братя Галеви. Пламен Галев е завършил и СПТУ по машиностроене в Дупница.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 04/15/2009 :  14:22:37  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Съобщение, кратко.

Петър Дошков е направил поредни две разтърсващи съобщения под формата на статии - отнасящи се до съда в града с "прекрасно име" (комунистическо - противоречащо на Конституцията и на Закона за комунистическия режим), в който очевидно са се извършвали невероятни беззакония, беззакония, а вероятно и престъпления.

Вж. съобщенията тук:

http://www.bgreporter.com/index.php?n=read&id=16298
http://www.bgreporter.com/index.php?n=read&id=16325

"Незаконните съдии в Благоевград" - части 1 и 2

На пръв поглед съобщенята са за съдебната система, но в крайна сметка са за така наричащия се Югозападен университет, откъдето произлиза цялото умопомрачително беззаконие. Четете!

Вижте и коментарите към последното съобщение в блога на Дошков:


http://petdoshkov.blog.bg/viewpost.php?id=295921
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/28/2009 :  09:59:31  Show Profile  Reply with Quote
Осъдиха хърватски преподаватели, вземали подкупи
28.05.2009 07:02
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2185391


Освен тях, условни присъди получиха и десетима студенти, съгласили се да дадат рушветСТАТИЯ размер на шрифта: Хърватски съд осъди двама университетски преподаватели и техен посредник, взимали подкупи от студенти, за да ги запишат неправомерно в университета, съобщи Асошиейтед прес.

Районният съд в Загреб осъди ръководителя на местния Транспортен факултет Драган Баданяк на две и половина години затвор и му забрани да упражнява преподавателска дейност пет години.

Наказание от година и половина затвор бе определено и на посредника Младен Будор, а преподавателят Крешимир Шомек получи условна присъда от 10 месеца.

Десетима студенти също получиха условни присъди за даване на подкуп. Случаят беше разкрит при операция през септември.

Записването в университет е безплатно в Хърватия, но броят на студентите, които се приемат, е ограничен.

Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05