http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ще ЗАГРОБИ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Rumina_Valeva

Bulgaria
3 Posts

Posted - 12/14/2010 :  08:28:35  Show Profile  Reply with Quote
Здравейте, от скоро съм регистрирана в този форум и честно казано известно време се чудех каква тема да сложа за дискусия. Попаднах на тази статия от блога на лик и си позволявам да я копирам с известни съкращения. Тя е с по-заадна дата, но според мен с много актуално съдържание. Не видях да е посочен автор, но казвам "браво" на този, който я е написал. Как наистина се случва така, че в тази държава специалистите в която и да е област някакси никой за нищо не ги пита. И дали наистина г-н премиера не вижда кой го повлича надолу, или не разбира?
Ще чакам коментари от тези, които споделят интереса ми от написаното.


Министър Сергей Игнатов, изглежда, ще прокара в парламента закон, последиците от който неспасяемо ще загробят авторитета на министър-председателя Бойко Борисов и на неговото правителство в очите на истинските, на големите български учени.
Сергей Игнатов написа и ще прокара закон за "академичния състав", чрез който закон ще си гарантира доживотно една почетна и благословена кариера в Нов български университет.
За сметка на това Бойко Борисов и неговото правителство ще плащат дългосрочна лихва за кредита, изтеглен от доверието на големите български учени в компетентността на Бойко Борсов и неговото правителство при управлението на науката и висшето образование.
Достоен за съжаление е фактът, че нито министър Сергей Игнатов, нито който и да било друг не пожела по никакъв начин да се вслуша в компетентните становища на академични учени и на университетски професори, които симпатизират или дори активно членуват и работят за партия ГЕРБ.
Сергей Игнатов неспасяемо ще предизвика експлицитното или пък имплицитно неуважение не само лично към себе си, но и към Бойко Борисов.
"ВОЛЪТ РИТА, а КАЛТА ПАДА на ГЪРБА МУ" - така гласи една стара народна поговорка.
Само че в настоящия случай ролята на вола се изпълнява от министър Сергей Игнатов, а изкаляният гръб ще се окаже широкият гръб на Бойко Борисов.
Защо така, господин министър-председателю?
Защо позвалявате на социокомунистите да атакуват политиката Ви в сферата на науката и висшето образование така безпардонно и подигравателно?
Защо не чуете и не се вслушате в гласовете и становищата на професори и учени, които действително, на практика желаят успеха на Вашето правителство?
Наистина ли не разбирате, че министър Сергей Игнатов ще срине Вашият авторитет в очите на истинските, на големите български учени?

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 12/14/2010 :  09:38:39  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Защо авторът си мисли, че Бойко Борисов и партията му нямат изгода от това положение? Мислите, че министърът на образованието си своеволничи, а наивният министър-председател не разбира какво става?
Go to Top of Page

Rumina_Valeva

Bulgaria
3 Posts

Posted - 12/14/2010 :  14:05:12  Show Profile  Reply with Quote
Ако Бойко Борисов е съгласен, каква е тогава целта от тази политика. В това правителство се създава впечатление, че никой не "своеволничи". Напротив, всички съвсем централизирано следват лидера, даже се наблюдава едно универсиализиране на изказа. Образованието не е единствената сфера, в която се води грешна политика. Имам чувството (а впрочем то си беше и официално обявено), че основен приоритет е пътната инфраструктура. Няма лошо разбира се и без това не може. Но ми е интересно къде ще отива едно бедно, гладно и необразовано общество по новите си магистрали?
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 12/14/2010 :  21:13:06  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Основен приоритет е захранване на партийните структури с достатъчно пари за бъдещото им оцеляване. Тази партия ще просъществува още максимум един мандат и след това ще потъне в забвение точно както това стана с НДСВ. През това време съответните хора и икономически кръгове трябва да са се подсигурили. Това е жалката истина.
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 12/16/2010 :  08:00:01  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rumina_Valeva


... И дали наистина г-н премиера не вижда кой го повлича надолу, или не разбира?
...
Министър Сергей Игнатов, изглежда, ще прокара в парламента закон, последиците от който неспасяемо ще загробят авторитета на министър-председателя Бойко Борисов и на неговото правителство в очите на истинските, на големите български учени.
...Наистина ли не разбирате, че министър Сергей Игнатов ще срине Вашият авторитет в очите на истинските, на големите български учени?



Не познавам "истински, голям" български учен, в чиито очи ББ някога да е имал авторитет.

Svetlana
Go to Top of Page

Rumina_Valeva

Bulgaria
3 Posts

Posted - 12/16/2010 :  10:50:28  Show Profile  Reply with Quote
Да истина, тъжна, но факт. Лошото е, че аз поне светлина не виждам.
А относно написаното от Светлана искам да кажа, че не знам какви са били мненията на българския елит (но истински, а не тези, които се самопровъзгласиха за такъв), когато започваше т.нар. "ера ББ", но сега не са добри. А все пак докъде ще я докараме с управляващи, които се вслушват в онази част от народа, които се чудят как да се подмажат и в каква точно ода да ги възпеят. Тъжно е, все пак във всяка нормална държава трябва да се цени мнението на можещите и знаещите хора.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/16/2010 :  19:13:47  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Аз се придържам към хипотезата, че в периода непосредствено след парламентарните избори, между Бойко Борисов и Иван Костов е била постигната договореност секторът ВОН да бъде предоставен на Синята коалиция - ето защо премиерът страни от тази тема.
Също така, по мои впечатления, немалък процент от работещите в сектора действително свързват (все още - колкото и да е учудващо) големи надежди с пишман-диктаторчето ни - демек - има тука едни такива лоши хора като Симеон Дянков и Сергей Игнатов - ама - достатъчно е само да се срещнем с Бойко Борисов и да му разкажем какви лоши работи те правят - и той ще оправи нещата; мисля, вече мина достатъчно дълго време от парламентарните избори - година и половина на практика - и премиерът (и правителството като цяло) следва да понесат отговорността за хаоса в сектора - не виждам какви претенции може да имаме към Дянков и Игнатов - първият просто си намери що-годе доходна работа (трябва да се работи някъде, все пак), а вторият съвсем съвестно служи на своя клан - главата, която трябва да падне, е именно премиерската.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/28/2011 :  10:26:59  Show Profile  Reply with Quote
От пресконференцията на Гражданското сдружение за защита на науката и образованието в България:
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=175364&p=2#msgs

Доц. д-р Олег Йорданов от Института по електроника при БАН: Сергей Игнатов успява да се «продаде» в медиите като реформатор . Ако беше наистина такъв, то би трябвало да индентифицира главния проблем и да се опита от там да започне реформите. Този проблем е катастрофалното свиване на математиката и природните науки в страната.

Първо, обучението в точните науки в средните училища е силно редуцирано. Изследвания на международни организации показват, че България е шампион по срив на училищната подготовка по природните науки в света.

Второ, от 52 висши заведения само в 4 се предлагат дипломи по математика и природни науки. И в тях от години не се попълват даже местата по държавната поръчка. Местата за докторанти по природни и математика също остават незаети. В БАН като в истински научен център разпределението е примерно 79% за природните науки, 14% за хуманитарните и 7% за обществените науки. Докато разпределението на докторантите, т.е. на постъпващите сега млади хора, е огледално обърнато. Този тип специалности, които са основа на модернизацията и материалното богаство, изчезват от българското общество, защото няма държавна политиката за подкрепата им. В развитите държави на тези науки се гледа като на вид различна армия и се финансират на практика изцяло от държавата. Ние сме стигнали до положение, че като си отиде нашето поколение няма да можем да възобновим кадрите в тези науки.

Реформата в образованието и науката не може да бъде проведена от сегашния министър. Макaр, че той „влезе през задния вход“ в министерството, той не е съвсем непознат на научната общност. Игнатов беше дълги години ректор на висше училище, което за почти 20 години съществуване не е дало диплома на нито един математик, на нито един физик, химик, биолог, инжинер, лекар, учител, ветеринар, или агроном. Моля журналистите да проверят този невероятен факт сами! Т.е. той принадлежи към онзи кръг хора, които са допринесли за възникването на проблемите в България и очевидно нямат нито разбирането,
нито намерението, нито компетентността да ги решат.
Не случайно Игнатов казва, че учениците са ни претоварени, когато истината е тъкмо обратна. На него и хората като него не им трябват можещи и знаещи младежи. СУ и БАН са единствените институции най-близки до световните стандарти за университет и изследователски център и не случайно точно те са подложени на ударите на този министър.

Призоваваме журналистите да не «купуват» лековато стоката менте „Игнатов-реформатор“ , защото той и хората като него са истинската причина за катастрофата на българското образование и наука.

Edited by - moderator on 01/28/2011 10:29:44
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/19/2011 :  13:20:34  Show Profile  Reply with Quote
Проф. Лазарин Лазаров сега разбрал, че е сбъркал с подкрепата си за министър Игнатов, иска му оставката !!! Кога ли ще разбере, за какво още е сбъркал!!! Ама, нали, когато ИРИОН каже, проф. Лазаров трябва да плюе, честно казано и до днес не съм разбрала, откъде идва неистовата омраза на проф. Лазарин Лазаров към кръга ИРИОН!?
Той иска да му се доверяват и когато греши, и когато се обръща като фурнаджийска лопата, иначе казано "Партията е права, дори когато греши"!
Забележете, че Лазарин Лазаров упорито отказва да коментира факта, че Дирекция наука се управлява от агента на ДС Албена Вуцова (агент Юлия). Знаем и друго, Лазарин Лазаров винаги е подкрепял министър Даниел Вълчев. Да, но възможно ли е въпросният Даниел Вълчев да не е обвързан със злоупотребите разкрити от проф. Хорозов? Естествено, че няма как.
Излиза, че Лазарин Лазаров се мъчи да се врътне, за да не лъсне и личната му обвързаност с определени ДС-среди! Жалко и срамота! Призивавам учените да са много внимателни, когато анализират тезите внушавани от проф. Лазарин Лазаров!


----------------------------------------------------------------------
От блога на проф. Лазарин Лазаров:

СКАНДАЛЪТ С ФОНДА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОТУЛЕН!

МИНИСТЪРЪТ ПОКАЗА ИСТИНСКОТО СИ ЛИЦЕ
ЧЕСТНИТЕ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ НЕ БИВА ДА МЪЛЧАТ!



Уважаеми колеги!

Скандалът е много голям, скандалът е огромен. Той може да послужи за повратен пункт, за начало на истински протест от истинските български учени, може да отвори пътя към истински реформи.

Духът на истината е изпуснат от бутилката. Не съм очаквал такава грозна картина. Няколко души от дирекция ‘Наука’, със знанието на министъра, манипулират конкурсите на Фонда. Масово фалшифициране на класиранията. Изчезват рецензии. Неадекватни румънски „рецензенти”... Това в Европа ли е?

Докладът на проф. Хорозов е подкрепен със всички необходими доказателства.

Министър Игнатов половин година крие доклада, не съдейства, бави и пречи. Никога не бих могъл да допусна такова нещо. И сега – каква е неговата реакция? - Хорозов не се бил справил със задачите!... Срам!

Министър Игнатов показа истинското си лице. Погледнете как реагира публиката на реакцията на министъра! (вж форумните коментари под статията в Mediapool - http://www.mediapool.bg/show/?storyid=177268&srcpos=5 ).

Уважаеми колеги, аз много съжалявам, че в bulgarianscienceproblems бе давана понякога персонална подкрепа на министър Игнатов. Макар и не безрезервно, понякога с критика и уточнения, този сайт подкрепяше правилните линни на неговата политика.

Поначало го посрещнахме с недоверие – вижте
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3856 ,

В предложените от него варианти за нови закони за академичното израстване и за БАН имаше недомислици и положения, с които не можехме да се съгласим и съответно реагирахме. Често ни шокираше с някои предложения, направи ни впечатление как бързо на сайта на Министерството започнаха да го титулуват ‘професор’.
Въпреки това, ние приемахме, че той следва принципната линия на освобождаване на науката от политическата и административна опека на държавата, приемахме че той се съобразява с линията на Европейския съюз.

Със сегашния скандал, обаче, истинското положение излиза наяве. Разочарованието е голямо.

Министър Сергей Игнатов наистина се оказа неуравновесен и некомпетентен! Нещо повече – излиза че той е нечестен.

Пак повтарям – скандалът е много сериозен – не толкова поради криминалното му естество, колкото поради моралното му естество. Той не се плъзга по повърхността, а се промушва дълбоко в зародиша на злото в нашето общество. Не само прокурорска намеса и подвеждането под съдебна отговорност на някои лица, а и несъвместимият с Европа морален казус трябва да разтърси научната ни общност, гражданското общество. Сега нездравите български медии, академичните ръководства и организации сконфузено се спотайват. Сега е моментът да се разбере че между българските учени има истински УЧЕНИ, хора със съвест и морал. Професор Хорозов не бива да бъде оставен сам.

Точно такива са скандалите, които в цивилизованите демократични страни водят до оставки на административни ръководители и политически лица. Ако 50-тина души отидат под прозорците на образователното министерство с плакати и искания за оставката на Игнатов и разбулване на скандала, ще се покаже че в България са останали истински учени, че България заслужава да има Фонд за научни изследвания!


Игнатов, върви си! Борисов, измий срама от обидата нанесена на честни и достойни български учени!
Лазарин Лазаров
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/19/2011 :  16:08:56  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Внушението на проф. Лазарин Лазаров е едно - "Дайте ми на мен абсолютна власт в областта на науката (или в краен случай - поне БАН ми дайте) и аз ще оправя нещата". Тази позиция сама по себе си е смешна, а съчетана с очевидната му неосведоменост по отношение на ситуацията у нас, се превръща в гротеска. Тъпо е и да иронизира румънските колеги - действително, в момента там изпитват сериозни затруднения, но преди това цяло десетилетие в румънските наука и висше образование се изляха големи пари, атмосферата в тамошните научни организации е много по-свежа, а и да не говорим, че те са с далеч по-големи възможности просто поради три пъти по-големите мащаби на страната си.
Пак ще повторя нещо, което бях писал тук наскоро - Единственото нещо, което е в състояние да ме накара да застана на страната на родните "феодални старци", това е възможността местата им да бъдат заети от "успелите българи в чужбина".
А искания за оставката на Игнатов имаше неведнъж - и то от много повече от "50-тина души" (по неговия израз) - но тогава тези, които искаха оставката на Игнатов, за Лазаров и подакващите му бяха "слуги на комунистическата номенклатура".
Относно същността на скандала - пак ще повторя - няма начин подобни злоупотреби да бъдат избегнати при т.нар. проектно финансиране; логиката е елементарна - анонимността задължително съпътства всички етапи на оценка, както при одобрението и класирането на проектите, така и по отношение на тяхното реализиране - и няма как никой да носи каквато и да е отговорност за оценката, която е поставил, нито пък оценяваният може да се защити по някакъв начин. Докато, ако парите за наука се дават на научните организации, то всяко по-горно ниво в йерархията може стриктно да контролира по-долното, а пък всеки изпълнител, който се чувства онеправдан, има пълната възможност да реагира.
Не виждам логика и вината за разкритите нарушения да се хвърля само върху неколцина души - без съмнение, значителен брой титани на българската наука са били в течение на всичко описано и са се облагодетелствали по един или друг начин - така че да не демонизираме излишно Сергей Игнатов - просто той е фигура, удобна за българския научен елит.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/05/2011 :  06:45:03  Show Profile  Reply with Quote
Много интересен коментар от форума на Лазарин Лазаров:

bulgarianscienceproblems]Stefan Penov.Do avtori i uchastnici v peticiata!
From: ivo Kutow <ivokutov@abv.bg>Add to Contacts
To: bulgarianscienceproblems@yahoogroups.com
---------------------------------------------------------------------
From: "stefan_sal@mail.bg" <stefan_sal@mail.bg>
"Уважаеми колеги! Давате ли си сметка какво правите?И Игнатов, и Хорозов са прави за себе си!
#65279;#65279;#65279;#65279;И двамата са доказани професионалисти , които познавам лично! Хайде, да спрем да искаме оставката на МИНИСТЪРА-ЕВРОРЕФОРМАТОР! ".................................



ДА КОЛЕГА, НАЯСНО СМЕ И МЕНТОРСКИЯ ВИ (И сервилен) ТОН Е НЕУМЕСТЕН.
И НИЕ СЕ НАДЯВАХМЕ ЧЕ С. ИГНАТОВ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ НЕЩО В НАУЧНОТО НИ БЛАТО, НО С ДЕЙНОСТТА СИ С. ИГНАТОВ ДОКАЗА, ЧЕ НЯМА КАЧЕСТВА И ВИЗИЯ ЗА ПОСТА СИ!

1. Ако бяхте прав Игнатов щеше да отхвърли оставката на Хорозов. а вместо това той я прие и дори направи обидни и омаловажаващи доблестната позиция на Хорозов изказвания!
2. Ако един министър не може (или не иска) да махне чиновници - мафиоти като А. Вуцова не е за поста си!
3. Ако един министър вижда че премиера (както твърдите) му пречи да си осъществи концепцията достойното е да си подаде оставка! (ама има ли изобщо Игнатов концепция???)
4. Игнатов направи и много други гафове:
4.1. Остави да работи повече от година и половина станишевския ВАК, въпреки че знаеше, че е преизбран нарочно преди да му изтече мандата - като резултат станишевския ВАК избълва стотици червени доценти, доктори и професори! а най лесното бе още в началото, с идването си, да подмени състава поне на президиума на ВАК(с доста ченгета в него!) с истински и обективни учени!
4.2. измъдри един недообмислен и еклектичен закон за степените, с който блокира за почти година израстването на младите (питайте кандидат-асистентите), а сега закона за степените позволява некадърници да станат доценти и професори!
4.3. не направи нищо срещу глупавата реформа на ЦУ-БАН, блокирала работата на БАН за година и довела до безумни сливания на работещи институти!!
4.4. чрез подставени лица се опита да прокара един също неудачен закон за БАН, който само заместваше властта на мафиотите от ЦУ-БАН (които все пак са учени) с власт на мафиотите от МОНМ (които са чиновници, далече от науката)!
4.5. непрекъснато си менеше позицията! неочаквано застана зад политическия въжеиграч Сендов, който заради власт слугуваше и на Живков, и на Лилов, и на Луканов, и на виденов и на Първанов!
4.7. накрая след гръмките обещания, клекна и се съгласи на един козметичен закон за БАН, А нищо не му пречеше поне да добави полезни каузи, ограничаващи властта на ЦУ-БАН!
4.8. Остави непропорционало високото (в сравнение с заплатите на други учени) възнаграждение на академиците, въпреки че съзнаваше, че повечето от тях не са достойни за това звание! и то при явния недостиг на средства за БАН!
4....... сами добавете- има какво!!!!


ДА КОЛЕГА, НАТРАПВА СЕ МНЕНИЕТО, ЧЕ ИГНАТОВ И СЪБОТИНОВ СА ПАРТНЬОРИ И СИ ПОМАГАТ КАКТО ДОГАН И СИДЕРОВ!!!
С непремерените си действия и закони Игнатов само бетонира позицията на Съботинов и ЦУ-БАН -като "защитници на БАН срещу "разрушителя Игнатов".
Впрочем, като съветски възпитаник и номенклатурна издънка, напълно възможно е Игнатов да изпълнява поръчки на КГБ( Путин)!?
И накрая - не сте ли съшия Стефан Пенов, който навремето активно защищаваше червения, пълен с ченгета, синод?! малко странно е сега така да скачате срещу ченгетата в БАН след като сте подкрепяли ченгетата в расо!





Edited by - moderator on 04/05/2011 06:46:00
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/07/2011 :  07:18:27  Show Profile  Reply with Quote
Published online 6 April 2011 | Nature 472, 19 (2011) | doi:10.1038/472019a

Bulgarian funding agency accused of poor practice
Former director claims his efforts to reform National Science Fund have been hindered.
Alison Abbott

http://www.nature.com/news/2011/110406/full/472019a.html
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/08/2011 :  13:16:59  Show Profile  Reply with Quote
Трима двойкаджии в кабинета
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8909§ionid=hotnews&id=0000170

Сред двойкаджиите с по една-две ниски оценки се нареждат още Сергей Игнатов, Вежди Рашидов и Свилен Нейков.
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 04/18/2011 :  19:58:12  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
http://www.ostavka.nauka2010.com/
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/16/2011 :  21:02:04  Show Profile  Reply with Quote
Реформата в образованието бързала колкото може
16.05.2011
Сергей Игнатов отговори на критиките на президента Първанов

http://education.actualno.com/news_346345.html

Реформата в образованието не може да върви революционно и скокообразно.
Тя върви с такава скорост с каквато системата може да я понесе. С тези думи пред журналисти в Сливен министърът на образованието, науката и младежта Сергей Игнатов коментира казаното днес от президента Георги Първанов в Карлово, че реформата в образованието се забавя, а учебниците са твърде сложни за усвояване.

Министърът също е на мнение, че в българското училище се преподава сложна материя от университетско равнище, затова министерството предлага нов законопроект за училищното образование и предвижда писането на нови учебници.

Той допълни, че според него за забавянето на реформата има и други причини и като пример посочи наложеното президентско вето миналата година върху закона за развитие на академичния състав.

Игнатов обясни в отговор на въпрос, че по втората фаза на проекта "Евростипендии и награди" по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за текущата учебна година са осигурени над 46 млн. лв., с около 7 млн. лв. повече отколкото са били за предишния период.

Екипът е готов с критерии и от юни процедурата ще почне, но по-важното за студентите е да знаят, че парите ще се отпуснат не от 1 януари, а от септември, за да няма прекъсване, посочи той.
Редактор: Ивайло Кючуков
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/04/2011 :  14:31:19  Show Profile  Reply with Quote
Кой как се "грижи" за българската наука?
Сряда, 2 Ноември 2011

http://www.frognews.bg/news_40005/Koi_kak_se__griji__za_balgarskata_nauka/

И защо, когато тя сама се погрижи за себе си, се прави и невъзможното да й се пречи?

В години на криза, когато в България непрекъснато се говори за недостиг на пари за наука, за търсене на възможности за външно финансиране на проекти, се оказва, че бюрократични препятствия поставят прът в колелата на научни колективи, опитващи се да подадат глава над водата. Конкретен пример за това е съдбата на един одобрен научен проект за двустранно сътрудничество между колектив от Института за български език при Българската академия на науките и колектив от Университета в Любляна, Р Словения, който "отлежава" с месеци по канцелариите.



Проектът е създаден по обявен от МОМН Конкурс за двустранно научно сътрудничество между България и Словения през 2010 г. Документите за конкурса бяха попълнени и подадени от двете страни в срок – за България входящ № НТС 02/212 от 14. 06. 2010 г. Той е на тема "Електронен модел за съпоставително изследване на български и словенски език на диалектно равнище". Ръководителката на проекта доц. д-р Лучия Антонова от ИБЕ обяснява за Frognews.bg: "През м. март 2011 г. бяхме уведомени от колегите от Словения, че проектът ни е одобрен, като резултатите от конкурса са публикувани в интернет и подписани от длъжностни лица от Словения и от България. Веднага направихме справка при г-жа Диана Пеева от МОМН и тя ни уведоми по телефона, че (цитирам по памет): "В България няма санкции за обявяване на резултатите от конкурса...", но същевременно обясни, че публикуваните резултати са окончателни, че не се очаква допълнително разглеждане на класацията в България, че няма практика одобрени на международно равище проекти да не се подкрепят в България.



За съжаление от март месец до този момент от МОМН няма решение за стартирането на този одобрен проект. След многократни запитвания от колегите от Словения аз отправих официално писмо до Директора на Дирекция "Наука" при МОМН с копие до Управителя на Фонд "Научни изследвания" с входящ № 9411-271 от 02. 06. 2011 г. (или може би 94ЛЛ /неясно на номера, написан на ръка/ - 271 от 02. 06. 2011 г.) с надеждата да получим отговор на въпроса. За съжаление до този момент такъв отговор няма. Водят се само телефонни разговори, в които се казва: "Чакаме подпис от министъра...."; "Нямаме какво да ви пишем....."; "Одобрени сте на заседание на Управителния съвет..." и т.н. Междувременно колегите от Словения недоумяват какво още ни е нужно, след като проектът е одобрен (вж. копие от последните писма във файл PismaSlovenia). Естествено с течение на времето у нас възникват все повече и повече въпроси, но главните между тях са:



1. Колко време е нужно в България, за да бъде подписан един документ за одобрен на международно равнище проект от Министъра на образованието?



2. Колко време може да чака за отговор едно официално заведено в канцеларията на МОМН писмо?



3. Кога ще стартира одобреният проект "Електронен модел за съпоставително изследване на български и словенски език на диалектно равнище", който създадохме с много труд? Това е важно изследване, което установява връзките между два колектива на специалисти по южнославянски езици, каквито до скоро не съществуваха. Проектът допринася за доказването на единството на българския език и особено на принадлежността на говорите от географската област Македония към българския диалектен континуум. Този проект не може да донесе преки финансови приходи – той не разкрива тракийско съкровище, фараонска гробница или нещо подобно, но да не забравяме, че вън от съвременните граници на Р България живеят хора, които от дълги години очакват да назоват майчиния си език с неговото истинско име. Установяването на връзката с тях всъщност може да носи и финансови приходи в бъдеще, а забравата на проблемите, свързани с тяхното езиково и народностно съзнаниe, е чиста загуба. Товa не би трябвало да е без значение за служителите от МОМН. Обръщам внимание тук на социалните ефекти от разрабтката на проекта, защото научната му лингвистична стойност е оценена при класацията, обявена още през м. март 2011 г.



4. Доколко МОМН е в състояние да се грижи за българската наука? Този въпрос се налага както от конкретния случай, така и от всичко, което се случва напоследък с Фонд "Научни изследвания". Защо нарушения, открити в документацията на стари проекти, доведоха до преустановяването на работата на изрядно отчетени етапи от вече стартирали нови проекти? Защо се забавя стартирането на нови проекти, по които не би могло да има допуснати нарушения и които са одобрени на експертно равнище?

Не бих искала в тези въпроси да се търси какъвто и да е политически смисъл. Аз просто се тревожа, че ръководеният от мен колектив ще загуби един спечелен проект. Да не говорим за това с какви впечатления ще останат нашите европейски колеги и партньори", пита доц. д-р Лучия Антонова-Василева, ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география при Института за български език към БАН и очаква отговор от отговорните институции.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05