http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ще ЗАГРОБИ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/06/2011 :  03:45:46  Show Profile  Reply with Quote
В статията "Махнат ли привилегиите, пробиват феодите", в. 24.часа от 05.11.2011 г. Евгений Дайнов прави следното откровение:

"С пяна на уста съм поддържал правителствения план за образователна реформа - докато не се оказа, че няма такъв."

Все пак поздравления на автора за реалистичния поглед върху самия себе си. Но питам аз, защо такива като Дайнов са вездесъщите авторитети и коментатори - прави, криви, все са те? А онези експерти и граждани, които не са защитавали правителствения план за реформи в образованието с пяна на уста - никой не ги слуша и пита, нито преди, нито сега. Ето затова няма прокопсия!
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/06/2011 :  11:10:39  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Ей в такива моменти започвам да вярвам в конспиранционните теории (а и - за пореден път се убеждавам, колко по-съвършена е еднопартийната система, ама то е малко по-друга тема).
Значи - какво се получава - в продължение на 22 години един и същ кръг от хора се лансират от медиите като някаква върховна инстанция по всеки въпрос (разбира се - отвреме навреме навлиза някой нов и отпада някой - но кръгът си остава достатъчно сплотен); и при това - величаенето на мненията на този кръг от хора не зависи нито от промените във властта, нито от промените в собствеността въру съответните медии.
Тъй като Петър Волгин ми е от любимите журналисти, вчера очаквах с голямо нетърпение авторското му предаване, посветено на актуалните проблеми с финансирането на науката - за да чуя, в крайна сметка, може би най-бледата му изява - нищо общо с добре познатия ни Волгин - само преповтаряне на втръсналите ни шаблони (някои от които - очевидно глупави - като този, колко хубаво и прогресивно било проектното финансиране). Защо иначе отлични журналисти изведнъж се променят, когато стане въпрос за сектора ВОН? И що за събеседници бяха това? - единият комсомолче от "Когито" (от тях нищо друго не може да се чуе освен рев за пари и това как всички трябвало да се сплотим около ръководството на БАН) и някакъв професор, който работи ... в НБУ и в БАН - абе, ангел да го вземе, как го правят тия работи да работят на две места?!!!? Аз си работя на едно място и мога да кажа че тази една-единствена работа ме ангажира изцяло (в професионален аспект, разбира се - време за пиене винаги ще се намери) - много моля, ако има тук някой, който работи на две места да ми обясни като как става тая работа!!??!! Особено ако едното (или и двете) места са държавна работа - мисля че имаме право да му поискаме това обяснение. Естествено, визирам именно такива случаи, когато става въпрос за работа на две места - а не веднъж на две седмици да отскочиш до друг град да прочетеш една тричасова лекция на хонорар - това е понятно и разбираемо (макар че си е отбиване на номера само, в крайна сметка - но то у нас успяват точно тези, за които всичко е само отбиване на номера); но как се работи научна и преподавателска работа на две места?????? Що за гении са това, че имат време на две места и за занятия, и за консултации, и за чисто административни задължения, че и да правят велики научни открития за капак на всичко?!!!?
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/02/2011 :  15:10:59  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Глобални ценности ни дайте на нас българите! - уважаваме ги още от сутринта:
http://www.gospodari.com/video/gafove/tuj-onuj
(Няколко изконни истини за българина, констатирани от най-висока инстанция – Министъра на образованието, младежта и науката.)

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 12/02/2011 15:12:07
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/25/2012 :  12:06:45  Show Profile  Reply with Quote
Със заповед на Сергей Игнатов
Училищните директори длъжни да съгласуват с МОМН всяка дума, която ще произнесат публично
17:22 | 24.02.2012

http://www.mediapool.bg/училищните-директори-длъжни-да-съгласуват-с-момн-всяка-дума-която-ще-произнесат-публично-news189973.html

Директорите на държавните училища са длъжни предварително да съгласуват с Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) всички свои публични изяви и изказвания, независимо по какъв повод са те.

Това става ясно от заповед на министъра на образованието Сергей Игнатов, която е подписана на 23.07.2010 г., но някои директори разбират за съществуването й с изненада едва тези дни, и то, когато се оказва, че в министерството не са останали доволни от техни публични изяви пред родители, възпитаници или на друго място.

Смущаващото разпореждане, което превръща директорите в недорасли ученици, гласи дословно следното:

"Нареждам. Зам.-министрите, главният секретар, директорите на дирекции и директорите на второстепенни разпоредители с бюджетни кредити (каквито са директорите на държавните училища – бел. ред.) към Министерството на образованието, младежта и науката да представят:

1. Ежеседмично на г-жа Лидия Данева – началник на кабинета – писмена информация за предстоящи събития, участия, изказвания, медийни изяви и др.

2. Всички публични изяви, събития, конференции, презентации и др. да се съгласуват предварително с г-жа Мария Петкова – съветник, и и г-жа Евелина Христова – съветник.

3. При всички публични изяви зам.-министрите и гл. секретар своевременно уведомяват и задължително да бъдат придружавани от г-жа Мария Петкова – съветник, и г-жа Евелина Христова – съветник, или от представител на пресцентъра на министерството".

Нататък следват още инструкции как да се държи служителят на министерството от изброените категории, когато е в командировка в чужбина, включително и да представи предварително в писмен вид приветствието, което смята да отправи към задграничните си домакини.

В заповедта не е уточнено какво следва, ако съответният съветник на министъра не одобри приветствието на директора на училището по повод на междуучилищно спортно състезание, на музикален фестивал или друго ученическо съревнование. Да не говорим за речта му по повод на завършване на съответния випуск или за тоста му на абитуриентския бал.

Не става ясно и какво самочувствие и авторитет ще имат българските педагози, ако словата пред възпитаниците им трябва да са прошнуровани, подпечатани и очевидно политически коректни.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 04/06/2012 :  13:07:50  Show Profile  Reply with Quote
НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО НА БЪЛГАРСКОТО (НЕ)ЩАСТИЕ
Д-р Георги Чалдъков


Американският писател Дейвид Фостър Уолъс (1962-2008) е автор на „Безкрайна шега” (Infinite Jest) – книга с повече страници от “Одисей” на Джеймс Джойс и „Принципи на невронауката” на Ерик Кендъл, Джеймс Шварц и Томас Джезъл. „Шегата” е включена в стоте най-добри книги за последните 80 години според американското списание Time. През 2007 г. едно немско списание публикува интервю с Дейвид Уолъс. Журналистът запита: „Стремежът към щастие ли е една от причините за нещастието, което цари в този свят?“. Дейвид Уолъс отговори: „Стремежът към щастие дори е вписан в американската конституция преди няколко стотин години. Днес ние сме толкова богати, притежаваме много повече, отколкото се нуждаем, имаме свободи, които никога не сме имали, дори и когато са застрашени, както в днешния политически климат в САЩ. И забравяме колко чудесно е всичко в сравнение с повечето политически и икономически системи.“
Много години преди това Ф. М. Достоевски беше написал: „Няма щастие в богатството, щастието се купува със страдание. Човек не се ражда за щастие. Човек постига щастието си“. Въпреки това на 16 декември 2010 г. английското списание The Economist публикува статия на учени от Университета на Пенсилвания, озаглавена „Богатите, бедните и България. Парите наистина могат да купят вашето щастие“. Учените отхвърлят парадокса на Истърлин: хората се чувстват зле не защото доходите им са малки, а защото са останали на дъното на обществото (парадоксът е от 70-те години на миналия век и носи името на професор Ричард Истърлин от Калифорния). Учените от Пенсилвания обаче достигнаха до извода, че големината на дохода определя доволството от живота. Така в „географията на щастието“ България е „най-тъжното място в света“ (The saddest place in the world, relative to its income per person, is Bulgaria).
Тези тъжни за България данни бяха потвърдени тези дни в Ню Йорк на конференция на ООН за щастието – тогава е представен доклад, изготвен от Института за Земята към Колумбийския университет, ръководен от професор Джефри Сакс, икономистът, който преди години съветваше президента Петър Стоянов. Данните са базирани на въпроси към хора от 156 страни, зададени им през периода 2005-2011 г. Един от въпросите бил „как оценявате живота си по скала от 0 до 10 – нулата е крайна степен на нещастие, десетката е най-голямо щастие. С оценка 3.9, българите сме се класирали на 147-мо място в това „световно първенство по щастие”.*
А българските политици продължават да спорят за АЕЦ „Белене”, дори атакуващите социалисти поискаха вот на недоверие към правителството. Така на фона на държавното безгрижие за здравето и образованието, класацията за (не)щастието на българите пак остана незабелязана от политиците. Nihil novum sub sole, нали!
__________________________________________________________________________

* Вчера 5 април 2012 г. в един централен „ежедневник” бе публикувано редакторско мнение за това „първенство”, написано вероятно от млад човек. Напомняйки ми за студентските години, впечатли ме неговата мисъл: „предпочитам да съм от по-нещастните, дето може и да не карат джип от 16-годишни, нито да ходят на екскурзия в Лас Вегас, но пък не се срамуват да помолят някой приятел за 20 лева назаем, а после заедно да ги изпиеем.” Не мога обаче да се съглася с опростеното представяне на американското и българското щастие. Там младият журналист е написал: „Американците били по-щастливи от нас? Да, когато историята ти е по-малка от годините на прабаба ми, сигурно е по-лесно да се хилиш като идиот на тъпи ситкоми, да заспиваш, след като се наядеш прасешката и да се чувстваш щастлив.” Верно, но не в този просташки смисъл, преди няколко години руският режисьор и артист Никита Михалков каза, че „САЩ не са страна, те са икономически проект”. Да, но в тази страна президентът и учените се грижат за здравето и образованието на хората си много повече, отколкото в страните с ниска оценка по щастие. Този „всекидневен” журналист надали, но българските министри на здравеопзаването и на образованите и науката, както и ректорите на медицинските университети, вярвам вече са прочели или ще прочетат статията Building a Better Physician - The Case for the New MCAT (Medical College Admission Test), публикувана на 5 април 2012 г. в американското научно списание New England Journal of Medicine. Статията посочва един от пътищата към щастието - здравето и образованието на човека; за „създаването на по-добри лекари” са необходими знания не само от биомедицинските науки, но и от науките за поведението на човека и за обществото.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2012 :  20:37:28  Show Profile  Reply with Quote
Кашите на Игнатов продължават с пълна пара...

Дават учени на прокурор заради пари от проекти
11 април 2012

Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта изслуша Сергей Игнатов
http://dnes.dir.bg/news/ucheni-sergey-ignatov-10937671?nt=4

Български учени ще бъдат дадени на прокурор от Агенцията за държавен и финансов контрол заради парите от фонд "Научни изследвания", съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов.
Лично той предизвикал проверката на финансовите инспектори след сигнали за злоупотреби, нарушения и пропуски в документацията.
Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в парламента изслушва образователният министър Сергей Игнатов за дейността на фонд "Научни изследвания", съобщи БГНЕС.

Игнатов обясни, че ще се сформира работна група, която да идентифицира основните проблеми, пред които е изправен фонда. Комисията ще излезе с предложения за промени в нормативната уредба и след това ще се проведе обществено обсъждане на тези предложения. Бюджетът на фонда за тази година е общо 36 милиона лева, като 6 милиона лева са за стари плащания.

От Сдружението на младите учени в България повдигнаха въпроса за проблемите с реално изпълнени проекти, чиито ръководители сега ще трябва да връщат получените пари.

"В последните няколко седмици по около 30 проекта са изискани парите обратно", обясни Христо Лафчиев. На физика от Софийския университет му се налага да върне 90 000 лева, въпреки че в последната година и половина той има 9 публикации в международно научно списание и един патент в САЩ. От друг физик се иска да върне 60 000 лева, а той има 6 публикации в научно списание и научни текстове в рамките на редица конференции. Във фонда цари хаос, който трябва да спре. Фондът е в пълен разпад, коментира Лафчиев. Министърът на образованието обясни, че случаите на двамата млади физици ще бъдат преразгледани. Всички случаи, при които се иска учени да връщат пари, са в резултат на проверка във фонда. Все още, обаче, не е готов официалният доклад на агенцията.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов подчерта днес, че е много важно да има ясни правила за избор на рецензентите на проектите. "Трябва да се изясни кои организации могат да участват в изпълнението на проекти по линия на фонда и дали това могат да правят търговски дружества. Създават се условия за неправомерно изразходване на средства за научни изследвания", заяви той.

По време на заседанието на комисията не стана ясно дали проф. Рангел Гюров, човекът, който е начело на Изпълнителния съвет на фонда, има необходимото звание да заема този пост. Гюров има документ от Университета на Луанда, Ангола и след като се прибира в България е назначен за извънреден професор и като такъв работи в Нов Български университет. Реално той не е минал процедурата по придобиване на професорско звание в България, а в хода на днешното заседание така и не стана ясно дали званието му се признава в България. Това е високо организиран човек с доста голям принос фонда да заработи на тези обороти, подчерта министър Игнатов
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/22/2012 :  13:10:55  Show Profile  Reply with Quote
Бойко поучава Сергей Игнатов да се фука за ВУЗ-овете
http://www.vsekiden.com/119259/boyko-pouchava-sergey-ignatov-da-se-fuka-za-vuz-ovete/

Премиерът Бойко Борисов е поискал от образователния министър Сергей Игнатов да обяснява повече за диференцираното субсидиране на университетите и да хвали по-доброто финансиране на успешните ВУЗ-ове и специалности. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание в сряда.

Борисов е настоял Игнатов да говори повече за това, че в най-голямата криза от 2010 година кабинетът е въвел диференцираното финансиране и че въпреки намаления бюджет като цяло, добрите специалности пак са се радвали на по-големи субсидии.

„Тази година пак получават 25 на сто отгоре. След като си добър и си влязъл в това световно състезание, защото критериите са наистина световни, получаваш”, е казал министър Сергей Игнатов пред колегите си в Министерския съвет.

„Чудесно, Игнатов, повече го обяснявайте, повече приказвайте. Заради глупости по една седмица стоят теми и се обясняваме в обществото, а нещо, което дава реално с годините наред продукт, ние го научаваме от теб тук. Ако отидеш на улицата, сигурно никой не го знае това. Ще участваш в предавания и обяснявай”, заръчва от своя страна премиерът Борисов.

От заседанието става ясно и че до 25 на сто ще получат професионалните направления от особена важност за българската държава според кабинета. Това са педагогическите науки, природни науки, математика и информатика, техническите науки, аграрни науки и ветеринарна медицина и изкуствата. 12,5 % процента допълнително ще получат и най-добрите професионални направления в областта на хуманитарни, социални, стопански и здравни науки, здравеопазване и спорт, сигурност и отбрана.

Образователният министър обяснява и че до административно закриване на по-слабите университети няма как да се прибегне, но за сметка на това е въведен този тип състезателно субсидиране.

„Рейтинговата система, която дава оценка на отделните висши училища, може да бъде ползвана и от други. Тя показва пазара на труда там, където има висше училище, и цялата динамика на развитието на човешкия фактор в нашата страна и беше на сайта на Европейската комисия като добра практика и препоръчвана на другите европейски държави”, добавя Игнатов.

Военният министър Аню Ангелов също взима отношение по темата, в защита на военните училища. Ангелов изразява недоволство, че нито едно от тях не е включено към рамката за допълнителното субсидиране, но се надява на промяна с бюджета за 2013 г. Борисов пък напълно подкрепял предложението на военния министър с думите, че ако не се осигури добро финансиране за тези училища, кадрите се губели в други професии.

И е добавил към искането за допълнително финансиране и спортните училища в страната. Той е заръчал на финансовия министър Симеон Дянков да помисли и за тях в бюджета на образователното министерство. „При Вежди Рашидов училищата по изкуства, просто да се направи за висшите и средните училища и да се пакетира. Така че направете хубав дебат и се подгответе, за следващия бюджет да сме защитими и да се усети реално”, предлага премиерът Борисов.


Edited by - moderator on 06/22/2012 13:11:06
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/28/2013 :  15:44:25  Show Profile  Reply with Quote
Бойко Борисов прие оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов
http://www.segabg.com/article.php?id=634198

Във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във Фонд „Научни изследвания“ и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Сергей Игнатов депозира молбата си за напускане на поста и тя беше приета от министър-председателя. Това съобщиха от правителствената инфромационна служба. Премиерът Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание да гласуват персонална промяна в състава на българското правителство като освободят от поста Сергей Игнатов.

Edited by - moderator on 01/28/2013 15:45:43
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 01/28/2013 :  15:55:41  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Така правят партиите преди избори - рокади. Който и да изберат за министър сега, няма време да направи каквото и да е.
Go to Top of Page

atakurt

Bulgaria
43 Posts

Posted - 01/28/2013 :  17:25:37  Show Profile  Reply with Quote
Ясно е, че ще е Дамянова ...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/30/2013 :  13:36:50  Show Profile  Reply with Quote
Академик Стефан Воденичаров е новия министър на образованието, младежта и науката.
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 02/03/2013 :  07:31:10  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Philip_Petrov

Така правят партиите преди избори - рокади. Който и да изберат за министър сега, няма време да направи каквото и да е.



Уви, точно така е. След дъжд - качулка! И след като съсипа каквото имаше още за съсипване, ББ го изпраща с оценката "Беше много добър министър, но реши да спори с мен".

Прост народ, бедна държава!

Svetlana
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 02/03/2013 :  07:32:28  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Академик Стефан Воденичаров е новия министър на образованието, младежта и науката.



= Прах в очите.

Svetlana
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/16/2013 :  14:28:56  Show Profile  Reply with Quote
Майката на Дянков коли и беси в министерство
16.04.2013
Автор: Vsekiden.com
Преназначиха я скандално в образователното ведомство
http://www.vsekiden.com/133168

Майката на Симеон Дянков Румянка Таулова е преназначена скандално с граждански договор в Министерството на образованието, научи „Всеки ден". Договорът при това е подновен против всякакви правни норми предсрочно! Въпреки че изтича през май, още преди да застъпи служебното правителство, като майка на вицепремиер в миналия кабинет, госпожата в пенсионна възраст си е издействала преназначението. Според запознати властната родителка на Дянков от години коли и беси в Министерството на образованието.

Майката на бившия вицепремиер, довел българския народ до просешка тояга и масови самозапалвания, била същинския министър в сянка и думата й тежала доста. Въпреки че отговаря за международната дейност, тя на практика взима решенията в де-що има казус, свързан с парични потоци. Уплашена да не би следващият министър да не я остави на поста, Таулова е натиснала да бъде преназначена предсрочно с 2-годишен договор. Така както и да се върти палачинката, нейният пост е гарантиран!

Не е тайна, че майката на Дянков действа посредством своята приятелка Лидия Данева. По времето на царуването на Сергей Игнатов жената, която при управлението на предишната просветна шефка Фандъкова сервираше кафе и чай, направи главоломна кариера и стана шеф на кабинета на министъра. Малка подробност е, че по закон мадам Данева не би могла да изпълнява тази функция, понеже няма ... образователен ценз за целта. А той се изисква от държавните служители с подобен сан. Нещо повече, сервитьорката на напитки си вземала и второ възнаграждение от ведомството, чиято администрация управлява. Тя се е писала и главен експерт по протокол. Това естествено не е редно, както всички отлично знаем. Но продължава, и то повече от всички възможни срокове за временно съвместяване на длъжности.

И това не е всичко, както се казва в рекламите на „телешопа". В последните дни госпожата е на обучение в Америка, неоторизирано според хора от министерството, въпреки че не знаела бъкел английски. Като как стават тези работи и докога данъкоплатецът ще покрива екскурзиите на чиновници, е въпрос без отговор.

Всъщност милата Лидия - дясната ръка на майката на Дянков, не може изобщо да се оплаче от липса на пари. Говори се, че тя има много общо с гръмналия миналата седмица скандал около отпускането на няколко проекта на обща стойност 2,5 млн. лв. на 20 и кусур годишен младеж. Той пък бил близък до Евелина Христова - де юре пиарка, а де факто интимна приятелка на фаворизирания от Дянков министър на просветата Сергей Игнатов.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 09/02/2013 :  12:46:26  Show Profile  Reply with Quote
HOMO CIRCULUS: WANTED FOR CRIMES
Или кога ще дойде римският войник?

Д-р Георги Чалдъков



Карл Линей (1707-1778) е основател на таксоно¬мията (наука за класификации, гръцки taxis – ред; nomos – за¬кон). Той публикува Systema Naturae през 1735 г., в която са описани 4 400 животински и 7 700 растителни вида. Линей въвежда биномния начин за тяхното изписване.
Във вертикала на милионната си еволюция човекът (Homo) е преминал през: Homo habilis – сръчния човек, H. erectus – изправения човек, H. Neanderthalensis, H. sаpiens – мъдрия човек, H. faber – правещия човек...
Аз ще пиша за Homo circulus - кръговия човек, човекът на кръга около политиците на властта. Заради направени престъпления, той е търсен в САЩ, Англия, Испания, Чехия, Италия... Но не и в България, където кръговите, обръчите (и бухалките) са символи на скритата алчна власт (крипто-клептокрацията), наричана още мафия, олигархия. Таксономично се знае, че Homo circulus съществува глобално – през май 2011 г. Движение на възмутените (Los Indignados) испанци протестира срещу банкерите и политиците и през октомври обхвана стотици хиляди хора в повече от 90 страни по света. В България повече от 20 години Homo circulus е епифеномен на политиката, но юридически той и/или тя не са наказвани. „И се достига за абсурдната ситуация някой да каже за него или нея: „Такъв човек изобщо не съществува!” – както пише Константин Павлов в своите „Записки 1970-1993”. Нещо като „Това не е лула”, написано до „Лулата”, нарисувана от белгийския сюрреалист Рене Магрит.
Реалност, в която забравяме геометрията на духовното и влизаме в геометрията на властта. Така ще бъде докато триъгълникът на властта - Президентство-Народно събрание-Министерски съвет - не се интересува от европейския триъгълник на знанието - образование, научни изследвания и иновации. И от кръговете на Архимед, подредени на пясъка в двора му в Сиракуза в Magna Graecia.
Не трябва да оставяме политиката в ръцете на Homo circulus – повече от два месеца казват протестиращите пред триъгълника на властта. Noli turbare ciculus meos (Не чупи кръга ми)* – в хор отговарят Кръговете на БСП-ДПС-Атака, ГЕРБ, „България може”, „Обединена България”, Реформаторския блок, „новите леви” и други партии, движения, форуми, възбудени от феромоните на протестиращите. Basta (италиански - стига)! - ако не спрем песента на Кръговете, ще продължаваме да се въртим в сirculus vitiosus – омагьосания кръг на безизходността.
Тази българска „практика на кръговете” е прилагана успешно от „неевклидовите” политици и в други страни. Дни преди президентските избори през 2004 г. в САЩ журналист писа в New York Times: „Един от съветниците на Джордж Буш ми каза, че такива като мен принадлежат на reality-based community (общност, ба¬зираща се на реалността). Вие си мислите, че решенията идват от разумния анализ на видимата реалност. Светът вече се развива по съвсем друг начин – сега сме империя и с всяко свое действие ние създаваме собствена реалност – ние сме действащите лица в историята, а на вас остава само да изучавате какво правим...“
„Следователно въпросът, който можем да си поставим е в една ситуация от този род, каква е възможността да си възвърнем като обикновени граждани правото да се съобразяват с нас?” - каза наскоро в италианския вестник „Република” историкът Лучано Канфора в диалог за властта на новите олигарси.
___________________________________________________________________
*Думи на Архимед към римския войник, който го убива малко след като ги е изрекал.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05