http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ще ЗАГРОБИ

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Rumina_Valeva Posted - 12/14/2010 : 08:28:35
Здравейте, от скоро съм регистрирана в този форум и честно казано известно време се чудех каква тема да сложа за дискусия. Попаднах на тази статия от блога на лик и си позволявам да я копирам с известни съкращения. Тя е с по-заадна дата, но според мен с много актуално съдържание. Не видях да е посочен автор, но казвам "браво" на този, който я е написал. Как наистина се случва така, че в тази държава специалистите в която и да е област някакси никой за нищо не ги пита. И дали наистина г-н премиера не вижда кой го повлича надолу, или не разбира?
Ще чакам коментари от тези, които споделят интереса ми от написаното.


Министър Сергей Игнатов, изглежда, ще прокара в парламента закон, последиците от който неспасяемо ще загробят авторитета на министър-председателя Бойко Борисов и на неговото правителство в очите на истинските, на големите български учени.
Сергей Игнатов написа и ще прокара закон за "академичния състав", чрез който закон ще си гарантира доживотно една почетна и благословена кариера в Нов български университет.
За сметка на това Бойко Борисов и неговото правителство ще плащат дългосрочна лихва за кредита, изтеглен от доверието на големите български учени в компетентността на Бойко Борсов и неговото правителство при управлението на науката и висшето образование.
Достоен за съжаление е фактът, че нито министър Сергей Игнатов, нито който и да било друг не пожела по никакъв начин да се вслуша в компетентните становища на академични учени и на университетски професори, които симпатизират или дори активно членуват и работят за партия ГЕРБ.
Сергей Игнатов неспасяемо ще предизвика експлицитното или пък имплицитно неуважение не само лично към себе си, но и към Бойко Борисов.
"ВОЛЪТ РИТА, а КАЛТА ПАДА на ГЪРБА МУ" - така гласи една стара народна поговорка.
Само че в настоящия случай ролята на вола се изпълнява от министър Сергей Игнатов, а изкаляният гръб ще се окаже широкият гръб на Бойко Борисов.
Защо така, господин министър-председателю?
Защо позвалявате на социокомунистите да атакуват политиката Ви в сферата на науката и висшето образование така безпардонно и подигравателно?
Защо не чуете и не се вслушате в гласовете и становищата на професори и учени, които действително, на практика желаят успеха на Вашето правителство?
Наистина ли не разбирате, че министър Сергей Игнатов ще срине Вашият авторитет в очите на истинските, на големите български учени?
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Andrey_Kurtenkov Posted - 01/21/2016 : 18:06:30
Разбира се, че 7-8 години са разумния срок - и не е ли по-добре той да си бъде уговорен изначално, вместо да се чудим какви маймунджулъци да измислим, за да го издокараме дотам.
Варианта - първо асистент и след това редовна докторантура - го чувам за пръв път и ми се струва много трудно изпълним.
Обратният вариант - първо редовен докторант и после асистент, без да е защитил - сме го правили (и то май за пръв път го направихме в нашата катедра, щото идваха колеги да ни питат какъв точно е формалния ред), само че по малко по-различен начин - а именно - съгласно ал.1 от същия този чл.44 от ППЗРАСРБ (дето по-горе съм цитирал останалите му алинеи) - тя гласи -
"На длъжност "асистент" може да бъде назначен докторант, отчислен с право на защита, но незавършил процедурата по защита на дисертационния си труд. Назначаването се извършва от ректора на висшето училище или от ръководителя на научната организация по предложение на ръководителя на първичното звено съгласувано с ръководителя на приемащото структурно звено на трудов договор за срок не по-дълъг от две години."
- т.е., този текст е добър, защото дава възможност на редовния докторант, който е приключил работата върху дисертацията към края на срока на редовната докторантура, но все още не е защитил да може да започне работа като асистент - и през отпуснатите му по срочния трудов договор две години спокойно да си мине всички процедури, както по защитата на дисертацията, така и по евентуален конкурс за главен асистент (ако от съответното първично звено са го харесали и искат да го задържат за постоянно).
moderator Posted - 01/20/2016 : 20:59:10
За новопостъпилите асистенти при нас се практикува следното:
1) Ставаш асистент след като ти завърши редовната докторантура, която е била 3 - 3,5 години. Докато асистентстваш 4 години, съумяваш да си донапишеш дисертацията и да защитиш. Обявават ти конкурс за главен асистент. Така ти стават 7-8 години срок да станеш "доктор", което струва ми се е доста приемливо.
2) Ставаш първо асистент, след като ти свършат 4-те години за асистент ставаш редовен докторант и форсираш. Този вариант е малко по-неудачен от първия, но имаме и такива.
Но както и да го погледнеш редовна докторантура + 4 години асистент, с разните удължения от половин или една година, ми се струват достатъчни да се види ставаш ли въобще за научна работа, а и ти самият да видиш, това ли е призванието ти.
Имаме и колеги, които идват от бизнеса на по-напреднала възраст, постъпват като асистенти, веднага след това кандидатстват за задочна докторантура и бутат едновременно и двете с цел веднага след като им изтече срока за асистенти да защитят докторат и да им отворят място за главни асистенти. Когато си силно мотовиран и това става.

За сведение в предложените сега промени в ЗРАС се работи в посока на смекчаване на тези ограничения. Не знам дали е за добро, защото аз съм за по-истинските мерки. Т.е. да знаеш, че нищо не ти е в кърпа вързано и трябва да се доказваш, да се развиваш. Иначе потъваме в тинята, от която няма излаз. Лично аз съм привърженик на динамиката.

А сега за мораториума: Нашият мораториум е безсрочен, обявен е от Академичния съвет по финансови съображения и съображения свързани с изготвянето на регламентацията на финансирането и заплащането във висшето училище.
Andrey_Kurtenkov Posted - 01/19/2016 : 21:22:52
Говорим за различни законови текстове и съвсем различни ситуации.
Четиригодишния срок за ВЕЧЕ работещи към момента на приемането на ЗРАСРБ (пар.5, ал.5 от Прех. и Закл. разп.) смятам за разумен:
1. Те си бяха хора навлезнали в работата (та някои от тях са преподавали съответните дисциплини буквално десетилетия ), по отношение работата над дисертация също не са били на нулева кота към момента на началото на този четиригодишен срок;
2. Ако след изтичането на четиригодишния срок те не са защитили, то няма проблем спокойно да довършат работата по дисертацията, тъй като нищо не задължава работодателя да прекъсне трудовия им договор (единствено главните асистенти се понижават в асистенти).
Това за което аз говоря е съвсем друго - както съм написал, става дума за НОВОНАЗНАЧЕНИ асистенти - ето как стои положението с тях по отношение на горните два пункта:
1. Те започват от нулата, едновременно, не само работата по дисертацията, но и усвояването на изпълняването на всички други функции (включително чисто технически задължения);
2. След изтичане на четиригодишния срок, работодателят е длъжен да прекрати тудовия им договор, като няма право да ги назначи на нов такъв (цитирал съм точните законови текстове в предното си писание).
Що се отнася за тези т.нар. мораториуми (за които се чува ту тук, ту там), то аз не съм виждал документ на някакъв ръководен орган, който да ги регламентира и би ми било любопитно как е оформен. (Говоря за периода след приемането на ЗРАСРБ - в началото на демокрацията цели четири години (1991-5) имаше мораториум за конкурси за научни сътрудници I-III степен в Селскостопанска академия, който си беше съвсем официален.) Според мен, не подлежи на спор правото на ръководните органи на висше училище или факултет по някакви съобръжения да спрат за известен период обявяване на нови конкурси, но същите тия ръководни органи са длъжни също така да обяснят на колектива (а и на всеки интересуващ се - включ. и външни лица) какви са причините за това спиране и при какви обстоятелства обявяването на нови конкурси ще се възобнови. (В частност, точно един такъв безпардонно и без всякаква логика наложен "мораториум" (от средата на януари 2012 до началото на март 2013 при нас нямаше обявени никакви конкурси по ЗРАСРБ, а специално за моя факултет този "мораториум" беше още по-дълъг - към две години някъде), според мен бе една от главните причини, заради които наскоро не преизбрахме досегашния си ректор.)
Да припомня и че по чисто политически причини, в около половината от висшите училища в България след приемането на ЗРАСРБ дълго изчакваха с обявяването на конкурси по новия закон - това бяха все ректори, близки до тогавашния президент Георги Първанов - доколкото разбрах, идеята е била да спънат по някакъв начин заработването на закона и да предивикат обществено недоволство срещу него. Не мисля че постигнаха нещо - или по-точно - щяха да постигнат, ако темата представляваше обществен интерес - но ГЕРБ успяха да убият всякакъв дебат по сектора ВОН. Не знам как го направиха, но успяха. И вече нашите проблеми не интересуват никого.
moderator Posted - 01/17/2016 : 13:49:10
Точно това изискване в закона раздвижи доста пластове и доста колеги се хванаха серозно с дисертациите си и не малко защитиха. Други ги понижиха от гл.асистент на асистент защото нямат докторска степен. Т.е. тази норма упражни определен натиск, сперед мен в правилната посока. Ще видим, как ще се развие казусът занапред.

Сега, обаче, ние в ТУС имаме нов момент - в мораториум сме по отношение на обявяването на конкурси за акад. длъжности.
Има ли някъде при Вас, такива явления?
Andrey_Kurtenkov Posted - 01/13/2016 : 19:47:17
Колеги, как стои по вашите структури проблема с четиригодишния срок, в който новоназначени асистенти без ОНС "Доктор" трябва да я придобият?
Защото, в дисциплините с практическа насоченост, на практика е невъзможно за четири години да навлезнеш в работата, да си изпълняваш нормата за годишна учебна заетост, да изпълняваш и всички други задължения, полагащи се на новоназначен асистент и да успееш в същото време да направиш дисертация и да я защитиш достатъчно рано преди изтичане на четиригодишния срок, та да имаш достатъчно време за провеждане на конкурс за "главен асистент".
Това създава много сериозна допълнителна (и напълно излишна) трудност да привличаме и задържаме качествени млади специалисти.
Припомням законовия текст - ето алинеи 2-5 от чл.44 от ППЗРАСРБ:

"На длъжност "асистент" може да бъде назначено и лице, което не е докторант. Назначаването се извършва от ректора на висшето училище или от ръководителя на научната организация по предложение на ръководителя на първичното звено съгласувано с ръководителя на приемащото структурно звено на трудов договор за срок не по-дълъг от четири години.
В срока на договора лицето, заемащо длъжността "асистент", предприема действия за придобиване на образователна и научна степен "доктор".
След изтичането на срока на договора нов срочен трудов договор със същото лице не може да се сключва.
След придобиване на образователна и научна степен "доктор" асистентът може да участва в обявен от висшето училище или научната организация конкурс за заемане на академичната длъжност "главен асистент" по реда на ЗРАСРБ, на този правилник и на съответния правилник на висшето училище или научната организация."

Всички знаем, че никога обобщенията не са верни, нито полезни, но обективно съвсем ясно за мен е налице конфликт в българската (а може би - и не само) наука между хуманитаристите и "другите" (т.е., сериозните науки). За един политолог, психолог, филосософ, социолог, европеист, глобалист, или каква да е друга измислена наука, сигурно не е проблем да се вмести в четирите години, щото за дисертацията му е нужен само компютър и желание. Е да де, ама в сериозните науки не е така. Нека подсетя заемащите разни отговорни длъжности хуманитаристи - ако обекта на изследване е растение или животно с годишен цикъл на възпроизводство, то в рамките на тия четири години трудно може да обхванеш дори два размножителни цикъла (понеже няма как, нито да започнеш работа върху дисертаията още от първия си работен ден, нито пък можеш да работиш чак до последния, понеже тогава към година и половина (в оптималния случай) ще стоиш без заплата - докато защитиш и после докато ти мине конкурса за главен асистент). Моля хуманитаристите да проявяват малко разбиране като пишат тъпите си нормативни текстове и да не ни налагат невъзможни срокове и други неадекватни изисквания!
(Разбира се, то по начало не мога да разбера защо да не може човек да е прекрасен асистент чак до пенсиониране без изобщо да е защитил дисертация, така че не виждам кому изобщо е необходим този срок - ама смееш ли да опонираш на железния довод "така е на Запад!"... та, нека поне да помислим за увеличение на този четиригодишен срок... поне с две години, а защо не и двойно.)
George_Chaldakov Posted - 09/02/2013 : 12:46:26
HOMO CIRCULUS: WANTED FOR CRIMES
Или кога ще дойде римският войник?

Д-р Георги Чалдъков



Карл Линей (1707-1778) е основател на таксоно¬мията (наука за класификации, гръцки taxis – ред; nomos – за¬кон). Той публикува Systema Naturae през 1735 г., в която са описани 4 400 животински и 7 700 растителни вида. Линей въвежда биномния начин за тяхното изписване.
Във вертикала на милионната си еволюция човекът (Homo) е преминал през: Homo habilis – сръчния човек, H. erectus – изправения човек, H. Neanderthalensis, H. sаpiens – мъдрия човек, H. faber – правещия човек...
Аз ще пиша за Homo circulus - кръговия човек, човекът на кръга около политиците на властта. Заради направени престъпления, той е търсен в САЩ, Англия, Испания, Чехия, Италия... Но не и в България, където кръговите, обръчите (и бухалките) са символи на скритата алчна власт (крипто-клептокрацията), наричана още мафия, олигархия. Таксономично се знае, че Homo circulus съществува глобално – през май 2011 г. Движение на възмутените (Los Indignados) испанци протестира срещу банкерите и политиците и през октомври обхвана стотици хиляди хора в повече от 90 страни по света. В България повече от 20 години Homo circulus е епифеномен на политиката, но юридически той и/или тя не са наказвани. „И се достига за абсурдната ситуация някой да каже за него или нея: „Такъв човек изобщо не съществува!” – както пише Константин Павлов в своите „Записки 1970-1993”. Нещо като „Това не е лула”, написано до „Лулата”, нарисувана от белгийския сюрреалист Рене Магрит.
Реалност, в която забравяме геометрията на духовното и влизаме в геометрията на властта. Така ще бъде докато триъгълникът на властта - Президентство-Народно събрание-Министерски съвет - не се интересува от европейския триъгълник на знанието - образование, научни изследвания и иновации. И от кръговете на Архимед, подредени на пясъка в двора му в Сиракуза в Magna Graecia.
Не трябва да оставяме политиката в ръцете на Homo circulus – повече от два месеца казват протестиращите пред триъгълника на властта. Noli turbare ciculus meos (Не чупи кръга ми)* – в хор отговарят Кръговете на БСП-ДПС-Атака, ГЕРБ, „България може”, „Обединена България”, Реформаторския блок, „новите леви” и други партии, движения, форуми, възбудени от феромоните на протестиращите. Basta (италиански - стига)! - ако не спрем песента на Кръговете, ще продължаваме да се въртим в сirculus vitiosus – омагьосания кръг на безизходността.
Тази българска „практика на кръговете” е прилагана успешно от „неевклидовите” политици и в други страни. Дни преди президентските избори през 2004 г. в САЩ журналист писа в New York Times: „Един от съветниците на Джордж Буш ми каза, че такива като мен принадлежат на reality-based community (общност, ба¬зираща се на реалността). Вие си мислите, че решенията идват от разумния анализ на видимата реалност. Светът вече се развива по съвсем друг начин – сега сме империя и с всяко свое действие ние създаваме собствена реалност – ние сме действащите лица в историята, а на вас остава само да изучавате какво правим...“
„Следователно въпросът, който можем да си поставим е в една ситуация от този род, каква е възможността да си възвърнем като обикновени граждани правото да се съобразяват с нас?” - каза наскоро в италианския вестник „Република” историкът Лучано Канфора в диалог за властта на новите олигарси.
___________________________________________________________________
*Думи на Архимед към римския войник, който го убива малко след като ги е изрекал.
moderator Posted - 04/16/2013 : 14:28:56
Майката на Дянков коли и беси в министерство
16.04.2013
Автор: Vsekiden.com
Преназначиха я скандално в образователното ведомство
http://www.vsekiden.com/133168

Майката на Симеон Дянков Румянка Таулова е преназначена скандално с граждански договор в Министерството на образованието, научи „Всеки ден". Договорът при това е подновен против всякакви правни норми предсрочно! Въпреки че изтича през май, още преди да застъпи служебното правителство, като майка на вицепремиер в миналия кабинет, госпожата в пенсионна възраст си е издействала преназначението. Според запознати властната родителка на Дянков от години коли и беси в Министерството на образованието.

Майката на бившия вицепремиер, довел българския народ до просешка тояга и масови самозапалвания, била същинския министър в сянка и думата й тежала доста. Въпреки че отговаря за международната дейност, тя на практика взима решенията в де-що има казус, свързан с парични потоци. Уплашена да не би следващият министър да не я остави на поста, Таулова е натиснала да бъде преназначена предсрочно с 2-годишен договор. Така както и да се върти палачинката, нейният пост е гарантиран!

Не е тайна, че майката на Дянков действа посредством своята приятелка Лидия Данева. По времето на царуването на Сергей Игнатов жената, която при управлението на предишната просветна шефка Фандъкова сервираше кафе и чай, направи главоломна кариера и стана шеф на кабинета на министъра. Малка подробност е, че по закон мадам Данева не би могла да изпълнява тази функция, понеже няма ... образователен ценз за целта. А той се изисква от държавните служители с подобен сан. Нещо повече, сервитьорката на напитки си вземала и второ възнаграждение от ведомството, чиято администрация управлява. Тя се е писала и главен експерт по протокол. Това естествено не е редно, както всички отлично знаем. Но продължава, и то повече от всички възможни срокове за временно съвместяване на длъжности.

И това не е всичко, както се казва в рекламите на „телешопа". В последните дни госпожата е на обучение в Америка, неоторизирано според хора от министерството, въпреки че не знаела бъкел английски. Като как стават тези работи и докога данъкоплатецът ще покрива екскурзиите на чиновници, е въпрос без отговор.

Всъщност милата Лидия - дясната ръка на майката на Дянков, не може изобщо да се оплаче от липса на пари. Говори се, че тя има много общо с гръмналия миналата седмица скандал около отпускането на няколко проекта на обща стойност 2,5 млн. лв. на 20 и кусур годишен младеж. Той пък бил близък до Евелина Христова - де юре пиарка, а де факто интимна приятелка на фаворизирания от Дянков министър на просветата Сергей Игнатов.
Svetlana Posted - 02/03/2013 : 07:32:28
quote:
Originally posted by moderator

Академик Стефан Воденичаров е новия министър на образованието, младежта и науката.



= Прах в очите.

Svetlana
Svetlana Posted - 02/03/2013 : 07:31:10
quote:
Originally posted by Philip_Petrov

Така правят партиите преди избори - рокади. Който и да изберат за министър сега, няма време да направи каквото и да е.



Уви, точно така е. След дъжд - качулка! И след като съсипа каквото имаше още за съсипване, ББ го изпраща с оценката "Беше много добър министър, но реши да спори с мен".

Прост народ, бедна държава!

Svetlana
moderator Posted - 01/30/2013 : 13:36:50
Академик Стефан Воденичаров е новия министър на образованието, младежта и науката.
atakurt Posted - 01/28/2013 : 17:25:37
Ясно е, че ще е Дамянова ...
Philip_Petrov Posted - 01/28/2013 : 15:55:41
Така правят партиите преди избори - рокади. Който и да изберат за министър сега, няма време да направи каквото и да е.
moderator Posted - 01/28/2013 : 15:44:25
Бойко Борисов прие оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов
http://www.segabg.com/article.php?id=634198

Във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във Фонд „Научни изследвания“ и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Сергей Игнатов депозира молбата си за напускане на поста и тя беше приета от министър-председателя. Това съобщиха от правителствената инфромационна служба. Премиерът Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание да гласуват персонална промяна в състава на българското правителство като освободят от поста Сергей Игнатов.
moderator Posted - 06/22/2012 : 13:10:55
Бойко поучава Сергей Игнатов да се фука за ВУЗ-овете
http://www.vsekiden.com/119259/boyko-pouchava-sergey-ignatov-da-se-fuka-za-vuz-ovete/

Премиерът Бойко Борисов е поискал от образователния министър Сергей Игнатов да обяснява повече за диференцираното субсидиране на университетите и да хвали по-доброто финансиране на успешните ВУЗ-ове и специалности. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание в сряда.

Борисов е настоял Игнатов да говори повече за това, че в най-голямата криза от 2010 година кабинетът е въвел диференцираното финансиране и че въпреки намаления бюджет като цяло, добрите специалности пак са се радвали на по-големи субсидии.

„Тази година пак получават 25 на сто отгоре. След като си добър и си влязъл в това световно състезание, защото критериите са наистина световни, получаваш”, е казал министър Сергей Игнатов пред колегите си в Министерския съвет.

„Чудесно, Игнатов, повече го обяснявайте, повече приказвайте. Заради глупости по една седмица стоят теми и се обясняваме в обществото, а нещо, което дава реално с годините наред продукт, ние го научаваме от теб тук. Ако отидеш на улицата, сигурно никой не го знае това. Ще участваш в предавания и обяснявай”, заръчва от своя страна премиерът Борисов.

От заседанието става ясно и че до 25 на сто ще получат професионалните направления от особена важност за българската държава според кабинета. Това са педагогическите науки, природни науки, математика и информатика, техническите науки, аграрни науки и ветеринарна медицина и изкуствата. 12,5 % процента допълнително ще получат и най-добрите професионални направления в областта на хуманитарни, социални, стопански и здравни науки, здравеопазване и спорт, сигурност и отбрана.

Образователният министър обяснява и че до административно закриване на по-слабите университети няма как да се прибегне, но за сметка на това е въведен този тип състезателно субсидиране.

„Рейтинговата система, която дава оценка на отделните висши училища, може да бъде ползвана и от други. Тя показва пазара на труда там, където има висше училище, и цялата динамика на развитието на човешкия фактор в нашата страна и беше на сайта на Европейската комисия като добра практика и препоръчвана на другите европейски държави”, добавя Игнатов.

Военният министър Аню Ангелов също взима отношение по темата, в защита на военните училища. Ангелов изразява недоволство, че нито едно от тях не е включено към рамката за допълнителното субсидиране, но се надява на промяна с бюджета за 2013 г. Борисов пък напълно подкрепял предложението на военния министър с думите, че ако не се осигури добро финансиране за тези училища, кадрите се губели в други професии.

И е добавил към искането за допълнително финансиране и спортните училища в страната. Той е заръчал на финансовия министър Симеон Дянков да помисли и за тях в бюджета на образователното министерство. „При Вежди Рашидов училищата по изкуства, просто да се направи за висшите и средните училища и да се пакетира. Така че направете хубав дебат и се подгответе, за следващия бюджет да сме защитими и да се усети реално”, предлага премиерът Борисов.

moderator Posted - 04/11/2012 : 20:37:28
Кашите на Игнатов продължават с пълна пара...

Дават учени на прокурор заради пари от проекти
11 април 2012

Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта изслуша Сергей Игнатов
http://dnes.dir.bg/news/ucheni-sergey-ignatov-10937671?nt=4

Български учени ще бъдат дадени на прокурор от Агенцията за държавен и финансов контрол заради парите от фонд "Научни изследвания", съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов.
Лично той предизвикал проверката на финансовите инспектори след сигнали за злоупотреби, нарушения и пропуски в документацията.
Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в парламента изслушва образователният министър Сергей Игнатов за дейността на фонд "Научни изследвания", съобщи БГНЕС.

Игнатов обясни, че ще се сформира работна група, която да идентифицира основните проблеми, пред които е изправен фонда. Комисията ще излезе с предложения за промени в нормативната уредба и след това ще се проведе обществено обсъждане на тези предложения. Бюджетът на фонда за тази година е общо 36 милиона лева, като 6 милиона лева са за стари плащания.

От Сдружението на младите учени в България повдигнаха въпроса за проблемите с реално изпълнени проекти, чиито ръководители сега ще трябва да връщат получените пари.

"В последните няколко седмици по около 30 проекта са изискани парите обратно", обясни Христо Лафчиев. На физика от Софийския университет му се налага да върне 90 000 лева, въпреки че в последната година и половина той има 9 публикации в международно научно списание и един патент в САЩ. От друг физик се иска да върне 60 000 лева, а той има 6 публикации в научно списание и научни текстове в рамките на редица конференции. Във фонда цари хаос, който трябва да спре. Фондът е в пълен разпад, коментира Лафчиев. Министърът на образованието обясни, че случаите на двамата млади физици ще бъдат преразгледани. Всички случаи, при които се иска учени да връщат пари, са в резултат на проверка във фонда. Все още, обаче, не е готов официалният доклад на агенцията.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов подчерта днес, че е много важно да има ясни правила за избор на рецензентите на проектите. "Трябва да се изясни кои организации могат да участват в изпълнението на проекти по линия на фонда и дали това могат да правят търговски дружества. Създават се условия за неправомерно изразходване на средства за научни изследвания", заяви той.

По време на заседанието на комисията не стана ясно дали проф. Рангел Гюров, човекът, който е начело на Изпълнителния съвет на фонда, има необходимото звание да заема този пост. Гюров има документ от Университета на Луанда, Ангола и след като се прибира в България е назначен за извънреден професор и като такъв работи в Нов Български университет. Реално той не е минал процедурата по придобиване на професорско звание в България, а в хода на днешното заседание така и не стана ясно дали званието му се признава в България. Това е високо организиран човек с доста голям принос фонда да заработи на тези обороти, подчерта министър Игнатов

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05