СЛУЧАЯТ инж. МАРИН МИДИЛЕВ, или как се отнасят в българския

пост-комунистически държавен сектор към един иноватор

ИМАШ ИДЕЯ? - Дай ни я и се махай!

 

Подборът и обобщението на материалите от личните архиви на инж. Марин Мидилев са направени от Галя Маринова, 28.март.2007 г.

 

 

Случаят на младия капитан от Българската армия, инж. Марин Мидилев започва през 1991 г. с една идея за подобряване на системата на учения в българската армия, която той публикува в списание Военна мисъл. Ето я и статията:

 

ЗА НОВ ПОДХОД ПРИ ОРГАНИЗИРАНЕТО НА КОМАНДНО-ЩАБНИТЕ УЧЕНИЯ И ТРЕНИРОВКИ В ТАКТИЧЕСКИТЕ ЗВЕНА

Капитан инженер МАРИН ГР. МИДИЛЕВ

Публикувано в Списание Военна мисъл, брой 8, 1991г., стр. 98-99

 

Макар и родена под знака на Марс, аз съм далеч от претенцията да отбирам от военни въпроси. И все пак, дори за непредубеден читател-лаик като мен става ясно, че кап. инж. Марин Мидилев предлага проект за по-ефективно провеждане на военните учения в Българската армия, с използване на модерни компютърни комуникационни средства и симулации. Прави ми също така впечатление, че проектът е описан кратко и ясно, което не се отдава на много хора, в която и да е сфера.

Как се развиват нещата оттук нататък? Давам думата на инж. Марин Мидилев:

 

На базата на този материал през 1992г. беше отпусната немалка сума за разработка, но целта на моите висшестоящи  бе парите да се похарчат  и аз да нося наказателна отговорност. Само, че номерът не мина  и по тази причина ме предложиха за уволнение по атестационен ред (като некадърник).

От тук насетне следва съдебна сага в резулатат, на която имам решения на 3-членен и 5-членен състав на ВАС (Върховен административен съд) с решение, което по същество представлява отказ от правосъдие, като по ирония на съдбата едно от делата се гледаше на 50-годишнианата от подписването на Хартата за защита на правата на човека.

 

Сагата обаче продължава, защото за да е всичко, както не трябва да бъде,    инж. Марин Мидилев не получава заповедта си за уволнение цели 14 години, но си е уволнен, при това изгонен със семейството си от ведомственото жилище, което е ползвал като военен. Но нали отскоро сме и в НАТО, все пак вятърът на Алианса си казва думата и към края на 2006 г., инж. Марин Мидилев се добира до заповедта за уволнението си, която се оказва, че носи дата... ноември 2006г.

Повече по въпроса вижте в публикация на в. Хасковска Марица от миналата година, посветена на случая инж. Марин Мидилев.

 

 

За Гинес, Разузнавач получи заповед за уволнение 14г. след издаването 

Златка Михайлова

В. Хасковска Марица, 2006 г., стр.1,2,3

 

 

Въпроси могат да се задават много. Например: Вземал ли е някой през тези 14 години заплатата на инж. Марин Мидилев, след като той явно се е водил на работа в Българската армия? Кои са си присвоили парите и славата от неговия проект? Как точно са окепазили проекта му, защото знае се, само този, който даде идеята може да реализира проекта, както трябва? Губи нашата сигурност, губим всички ние като граждани. Аз се чувствам ограбена и измамена от това, което са направили преди 15 години на инж. Марин Мидилев! От много места чуваме за национални предателства.  А, какво е това, за което става дума по-горе? Кои са отговорните лица те явно не са един и двама! Ще намери ли сили нашето общество, ще намери ли имунна система да потърси и намери отговора на тези въпроси? Ами институциите? Да не оставят инж. Марин Мидилев сам в неговата борба, да застанат ясно и безрезервно зад него и срещу похитителите му, които са и наши похитители! Лично аз ще се чувствам по-сигурна, ако хора като инж. о.з.кап. Марин Мидилев отговарят за моята сигурност, а не неговите похитители, както е било до сега. А Вие?

 

И най-важния въпрос:

КОГА В БЪЛГАРИЯ СПОСОБНИТЕ ХОРА ЩЕ ПОЛУЧАТ ПРАВОТО

ДА РЕАЛИЗИРАТ СВОИТЕ ИДЕИ НЕАНОНИМНО

ЗА ДОБРОТО НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО?

Това е въпросът, целта, каузата, битката на ИРИОН

Ще го правим, докато можем!

 

 

 

Отскоро инж. Марин Мидилев е член на ИРИОН. Той е уникален изобретател и иноватор. Повече за неговата иновационна дейност може да намерите в рубриката

Учените на ИРИОН в действие.

 

 

Материалът подготви Галя Маринова с искрена симпатия, съпричастност и възхищение към инж. Марин Мидилев и с най-искрени пожелания към него за успех във всичките му начинания. Ние в ИРИОН ще се радваме и ще празнуваме за неговоя успех все едно, че е наш личен успех!

28.март 2007 г. София

 

 

home