http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Иновации и нови технологии
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/08/2007 :  07:53:59  Show Profile  Reply with Quote
Предлагам тук да обсъждаме иновациите и степента на възприемане на новите технологии в България.
Кой пречи и какво трябва да се направи за да се разработват иновации и да се въвеждат нови технологии?

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/08/2007 :  07:55:25  Show Profile  Reply with Quote
Въпрос: Има ли български иновации и в какво се изразяват те?

Ден на българските иновации в Брюксел
news.bg
08.03.2007 г.
Перспективите и предизвикателствата пред сектора на информационните и комуникационни технологии ще бъдат представени на Деня на българските иновации през днешния ден в Брюксел.Форумът се организира по идея на Майкрософт.
В Деня на българските иновации ще участват премиерът Сергей Станишев и Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

Пламен Вачков ще представи състоянието и бъдещето на сектора на информационните и комуникационни технологии в контекста на членството ни в Европейския съюз.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/16/2007 :  11:39:52  Show Profile  Reply with Quote
в.Сега, 16.03.2007г.
Щатската компания ITT Defence Internationl ще прави
съвместно с български фирми ново поколение комуникационна и информационна система за управление на съединенията на Българската армия и видовете войски. Това се договориха вчера министър Румен Овчаров и шефовете на американската компания. За целта е създаден консорциум с "Терем", "Битова електроника", "Електрон консорциум", "Армитех", "Оптикс" и "Технологика". Корпорацията ITT ще представи на икономическото министерство конкретни предложения, оформени като предварителна офсетна програма.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/28/2007 :  19:27:42  Show Profile  Reply with Quote
България е последна в ЕС по използване на ИТ
www.kafene.net
by newswriter on 28/03/2007 5:37 PM

Испанският вестник El Mundo съобщава, че България се намира на 72 място от общо 122 страни в световната класация за използване на информационните и комуникационни технологии, подготвена от Световния икономически форум. България е последна от страните-членки на Европейския съюз като пред нея са Полша на 58 място, Румъния на 55 място и Гърция на 48. Първите две места в класацията се заемат от страни-членки на ЕС - Дания и Швеция. На трето място е Сингапур, а Съединените щати за една година са паднали от първо на седмо място. Световният икономически форум провежда проучването си за шеста поредна година в 122 страни от цял свят и ги подрежда в зависимост от тяхната конкуретноспособност в употребата на информационните и комуникационните технологии. Сред първите десет в света има още три страни от ЕС - Финландия на четвърто място, Холандия е на шесто и Великобритания - на девето място. Испания е на 32 място, като нейната конкурентноспособност е спаднала с 3 места в сравнение с 2005.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/30/2007 :  11:39:28  Show Profile  Reply with Quote
Андрей, защо още не си ни се похвалил с новия Ви център ?

Овчаров откри Център по предприемачеството
Лили Георгиева
www.news.bg, 30.03.2007 г.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров откри център за насърчаване на предприемачеството в Лесотехническия университет в София.
Изграждането на центъра е първата крачка към свързването на науката и технологиите с производството и на университетите с бизнеса, каза министър Овчаров.
Дейността на Центъра по предприемачество е насочена към обучение в предприемачески умения на студентите от техническите университети и подготовка на младите хора за създаване и успешно управление на собствени фирми, оценка за реализация на технологични идеи, проучване на пазарното търсене на техния продукт и др.

и още от www.express.bg

Овчаров: Не ни достигат 40 хил. инженери
30 Март 2007 | 12:39

Между 30 хил. и 40 хил. са недостигащите инженери по различни специалности у нас, каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров при откриването на центъра на предприемачество във Висшия лесотехнически институт в София. В рамките на ЕС тази цифра достига почти 500 хил., уточни министърът.

Овчаров изтъкна, че неговото министерство подкрепя всяка идея и инициатива, която създава стимули за обучение и развитие на инженерни специалисти у нас. По линия на структурните фондове на ЕС в страната също ще дойдат средства, за чието усвояване ще са необходими специалисти от техническите дисциплини, отбеляза министърът.

При откриването на центъра неговият ръководител доц. Владимир Пиралков обяви, че има голям интерес от студентите за участие в проекти, финансирани от европейски програми. Пиралков изтъкна необходимостта от създаване на национален фонд, който да подпомогне стартиране на собствен бизнес на завършващите студенти.

Дейността на Центъра по предприемачество е насочена към обучение в предприемачески умения на студентите от техническите университети и подготовка на младите хора за създаване и успешно управление на собствени фирми, оценка за реализация на технологични идеи, проучване на пазарното търсене на техния продукт. Финансовите средства за създаването му са осигурени от Министерството на икономиката и енергетиката.

Edited by - moderator on 03/30/2007 12:25:03
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/31/2007 :  08:51:31  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Въпросният доцент Пиралков е съпруг на зам.-министър - имах си хас да не му спретнат едно центърче...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/16/2007 :  12:36:31  Show Profile  Reply with Quote
Председателят на ДАИТС Пламен Вачков заминава за Брюксел като съпредседател от българска страна на заседанието на Подкомитет 5 „Иновации”
http://www.daits.net/organization.php?pID=139

Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения/ДАИТС/ Пламен Вачков заминава за Брюксел като съпредседател от българска страна на заседанието на Подкомитет 5 „Иновации”.
На 12 май в Брюксел ще се проведе поредното редовно заседание на Подкомитет 5 “Иновации”, действащ по силата на Европейското предложение за асоцииране между България и Европейския съюз. Ще бъде докладван напредъкът, постигнат от България в областите на телекомуникации и информационни технологии, образование, обучение, младеж, културно сътрудничество, аудиовизуална и медийна политика, наука, изследвания и технологично развитие за периода май 2005 г. – април 2006 г.
Съпредседател на заседанието от страна на Европейската комисия е Бриджит Чернота – ръководител на екипа „България” в Главна дирекция „Разширяване”.

Edited by - moderator on 04/16/2007 12:38:31
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/24/2007 :  11:16:23  Show Profile  Reply with Quote
Покриха с WiFi лондонското сити
Иван Илиев
www.news.bg
24.04.2007г.
Компанията Cloud създаде на територията на цялото лондонско сити най-голямата в Европа безжична мрежа, базирана на стандарта WiFi, съобщиха от IDG.BG.

127 точки за достъп, вградени в уличните лампи и други съоръжения, обезпечават с широколентова свързаност 95% от територията на финансовия регион на Лондон.

Според представители на Cloud, създаването на мрежата е продължило около една година, а целевата аудитория са над 350 000 служители на лондонското сити и милиони туристи, които ще могат да се свързват с Интернет от всяка точка на ситито, чрез своите лаптопи, PDA устройства или телефони с WiFi поддръжка.

Пръвият месец от работата на мрежата ще бъде свързан с мащабно тестване, като през това време достъпът ще е безплатен.

След приключване на пробния период абонаментната такса ще е 12 паунда на месец.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/26/2007 :  17:45:43  Show Profile  Reply with Quote
Законът на Мур е достигнал ръба на възможностите си
в. "Дневник"
27 март, 16:23

Стотици правоъгълници, всеки с размерите на оризово зърно, покриват лъскава сициева повърхност в изследователски комплекс на компанията "Микрон текнолоджи" (Micron Technology Inc.). Всяка от тези клетки съдържа електрически вериги с ширина от по 50 нанометра, 2000 пъти по-тънки от човешки косъм. Това е максималната засега минимализация на чипа, който същевременно е в състояние да съхранява часове музика и стотици дигитални снимки, посочва Ройтерс.

Производителите на чипове обаче са сериозно обезпокоени от една перспектива, която вече е съвсем близка, когато технологията, базирана върху силициеви чипове ще се сблъска със законите на физиката и по-нататъшното минимализиране ще стане невъзможно. Това от своя страна ще се отрази на цялата електроника, която ни заобикаля. "Когато стигнем до 25-нанометров режим, ще се наложи да търсим изцяло нова структура на чиповата памет", казва Майк Сплинтър, главен изпълнителен директор на "Аплайд матириълс" (Applied Materials Inc.), най-големият доставчик в света на оборудване за производство на микрочипове.

Досега процесът на минимализация на чиповете и процесорите се управляваше от т.нар. Закон на Мур, формулиран от Гордън Мур през 1965 г., три години преди той да основе компанията "Интел". Мур постанови, че броят на транзисторите, които могат да бъдат поставени върху определена зона силиций, ще се удвоява на всеки две години, а по-късно намали този период на 18 месеца. Сега вече краят на действието на този процес се вижда, тъй като минимализацията не може да продължи безкрайно. Краят ще настъпи по-бързо за чиповете, отколкото за процесорите, тъй като те работят на различен принцип. Докато процесорите действат като тръби, насочващи движението на електроните, чиповете ползват "басейни" от натоварени електрони, за да съхраняват данни, а колкото по-малък е броят на електроните, толкова по-трудно става четенето на тези данни.

През последните години концерните изливат стотици милиони долари, за да разработят нови технологии, а алтернативите звучат повече като научна фантастика, отколкото като нещо, което може да се реализира в близко бъдеще - M-RAM (магнитна памет), P-RAM (памет с промяна на състоянието), молекулярна памет, въглеродни нанотръбички. "През следващото десетилетие със сигурност ще ни трябват истински нови технологии", признава шефът на "Микрон" Марк Дъркан.

Върху разработването на алтернативи работят и "Интел", южнокорейската "Хиникс семикъндъктърс", "Инфинеон", "Тошиба", "Хитачи" и "Фуджицу". Засега най-перспективна изглежда технологията P-RAM, при която физическото състояние на германиевото покритие се променя от кристално в аморфно състояние, за да съхранява данни. Подобен принцип се използва при записването на музика на CD. През декември "Интернешън бизнес машинс" постигна сериозен пробив като създаде прототип на чип, който работи 500 пъти по-бързо от сегашната флашпамет и ползва наполовина по-малко енергия.

"На всеки две години някой обявява, че е изобретил по-добра технология за памет, но винаги има някакви технически ограничения и това е принцип от 30 години насам", коментира анализаторът от "Ин-Стат" Джим Макгрегър. "Всички тези технологии са многообещаващи, но докато някои от големите концерни не вложат милиони в тях, те няма да могат да се приложат масово."

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/02/2007 :  15:08:00  Show Profile  Reply with Quote
Русия ускорява развитието на нанотехнологиите
Иван Илиев
www.news.bg
02.05.2007

Владимир Путин поиска да бъде ускорено създаването на Руската корпорация за нанотехнологии и да бъдат отделени най-малко 130 млрд. рубли за нейните нужди.

В свое обръщение пред обществеността, президентът на страната отново призова да се обърне по-голямо внимание на развитието на новите технологии.

Путин предложи също така да бъдат привлечени към участие в работата по разработката на нови нанотехнологии други страни от ОНД.

Първоначално планираният бюджет за изследвания в този научен сегмент беше 30 млрд. рубли и ако бъде прието предложеното от Путин увеличаване със 100 млрд. рубли, страната ще разшири значително обхвата на своите изследвания.

Нанотехнологиите се определят от екипа на руския президент като един от най-перспективните сегменти на иновациите заедно със софтуерната индустрия и други научни сфери.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/14/2007 :  19:26:33  Show Profile  Reply with Quote
Председателят на ДАИТС откри комуникационен център в БАН
news.bg
14.05.2007 г.


Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков откри Национален грид и комуникационен център в Института за паралелна обработка на информацията на БАН, съобщиха от пресцентъра на ДАИТС.

Новото оборудване увеличава два пъти скоростта на свързване на българските учени с Европейската научно-изследователска мрежа GEANT, каза при откриването на центъра акад. Кирил Боянов от БАН. Което ще позволи на изследователите да разработват и обменят информация, свързана с екологични замърсявания, кризисни ситуации. Центърът ще бъде в помощ в бъдеще и при прогнозиране на земетресения.

Гридът е изчислителна инфраструктура, която осигурява достъп за обработка на информация до изчислителни ресурси и данни, намиращи се в компютри, които са разпределени по цял свят. Тези компютри са свьрзани посредством компютьрна мрежа, която най-често е Интернет. Грид технологиите включват програмните и апаратни средства, които реализират Грид инфраструктурата. Тя основно е предназначена за решаване на сложни задачи, свързани с големи по обем изчисления и обработката на големи масиви от данни в области като физика на високите енергии, метеорология, биоинформатика, изчислителна химия, астрономия, науки за земята и т. н., посочват от ДАИТС.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/24/2007 :  13:07:50  Show Profile  Reply with Quote
Google пуска търсачка с превод
24 Май 2007 | 12:52
www.express.bg

Интернет търсачката Google пусна пробна версия на програма, която позволява на потребителите да търсят информация на десетина езици, която в последствие бива преведена на езика, който са избрали. "Щастливи сме да обявим, че пускаме нова програма за многоезично търсене, която дава възможност на потребителите ни в целия свят да намират информация на чужди сайтове, след което да я превеждат на езика, който са избрали", се казва в комюнике на Google. Услугата за превод онлайн "де факто ще направи Интернет универсален", коментира представител на компанията. "Работим по превеждането на всичко на всички езици", допълни още той и посочи, че вероятно резултатите няма да са отлични, но информацията, която се търси ще е там. Услугата може да бъде открита на адрес http://translate.google.com/translate_s. Избраните езици за превод в момента са френски, арабски, английски, немски, италиански, японски, корейски, португалски, руски, испански и опростена версия на китайски, предаде Нетинфо.бг.
Go to Top of Page

midilev

Bulgaria
25 Posts

Posted - 05/27/2007 :  15:08:29  Show Profile  Send midilev an ICQ Message  Reply with Quote
За проблема защо иновациите в България са на много ниско ниво съм споменавал неведнъж. Не смятам да се повтарям а смятам да допълня мнението си с факти. Основния проблем в България е че "слепци водят зрящи!". На един престижен международен форум в София с място на провеждане в Шератон една госпожа, заемаща висок пост в МОН заяви: " Дайте да забавим първите за да може останалите да ги настигнат!", по повод награждаване на иновативно предприятие! Докато на тия "слепци" не им стане ясно че пречат и сами да се махнат, нищо добро не ни чака. Другия вариант е да бъдат изритани. За съжаление "принципите на бабичката" действат в пълна сила. А те са:
Принцип 1:"На тясно място за разминаване задължително най малко две бабички ще се спрат и ще намерят за какво да си говорят в продължение на часове. Ако човек се възмути и им направи забележка, задължително ще го изядат с парцалите!"
Принцип 2:" Ако човек върви бързо защото бърза занякъде, и пред него върви бабичка, то задължително в удобен момен бабичкта ще се отклони в от правия си път по посока на страната от която човекът е трукнал да я изпреварва. При забележка, бабичката пак е невинна!"
Аналогията на принципите на бабичката се използват и от назначените капиталисти и от бюрокрацията ни, която трябва да е администрация.
Какво предствляват опитите за озаптяване на иновациите от българската бюрокрация дали ще са успешни!?
Казано на военен език "Тиловак бойни действия не управлява!"
Май е време да се подаде най гадната команда от ЕО към олигархията ни от всякакъв род, назначените ни капиталисти и бюрокрацията ни: "Вижте си мястото в строя!"
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/02/2007 :  11:00:51  Show Profile  Reply with Quote
Съветник за европейски субсидии
01.10.2007
www.news.bg

Днес официално бе представена програмата EUGA за България. European Union Grant Advisor има за цел да информира малките и средни предприятия и публични организации относно възможността за финансиране, предоставяна от фондовете на ЕС, както и да ги консултира и подпомага при изготвяне на проектни предложения.

Програмата е инициатива на Microsoft. В Европа EUGA стартира след пилотни проекти в Испания и Полша през 2003 година, след това се разширява в други 17 страни на Европейския съюз. Дойде ред и на България заедно с останалите осем страни членки.

Контекстът, при който програмата се въвежда у нас, е едно съвместно изследване на Microsoft и Intel, насочено към изготвяне на иновационен индекс в европейските държави. Не буди учудване, че в компанията на Румъния сме в самото дъно на класацията, повече от два пъти под средните стойности за „Стара Европа" (EU 15).

От това обаче също така следва, че като резултат от въвеждането на Лисабонската стратегия от 2000 година в Европа и специално в десетте нови страни членки, ще се влеят огромни инвестиции, в голямата си част предназначени именно за иновации, повишаване на конкурентноспособността чрез информационни технологии, стабилен растеж.

В периода 2007 - 2013 години финансирането за десетте нови членки ще е двойно в сравнение с предишни периоди, а за България и Румъния - много повече в сравнение с времето преди присъединяване към Евросъюза. Посочва се сумата от 200 млрд. евро (или 175 млрд. евро), които ЕС ще осигури, пряко или чрез правителства и финансиращи институции, за финансиране на проекти в сферата на иновациите, информационните и комуникационни технологии, обучения, стартиране на нов бизнес и създаване на заетост.

Обаче е ясно, че в това море от пари нашите фирми дълго могат да походят жадни. В европейски мащаб има 22 милиона фирми - от тях само 4% са кандидатствали за финансиране по грантови програми, а едва 1 % са одобрени. Ако вземем предвид, че в България са регистрирани близо 1 милион фирми, но около 500 хиляди от тях действително правят някакъв бизнес, ще разберем нуждата от създаването на консултантски център за разполагаемите европейски субсидии - „нов канал, по който да тече информацията".
Организаторите от Майкрософт не скриха, че зад инициативата да съберат на една маса представители на единадесет водещи бизнес структури и държавни ведомства у нас стоят сериозни икономически интереси. Г-н Теодор Милев, управляващ директор на Майкрософт България посочи, че по изследвания на компанията, една трета от средствата отпускани по програми за субсидии се използва за закупуване на информационни технологии, респективно 5% от европейските грантове отиват за Microsoft. Следователно от сумите за 2007 - 2013 за компанията на Гейтс ще отидат десет милиарда евро.

EUGA в България се осъществява в партньорство с Банка ДСК, БСК, БТК, БТПП, ДАИТС, КРИБ (Конфедерация на работоадтелите и индустриалците в България), МДААР, Райфайзенбанк, УниКредит Булбанк, Федерация за реформа в местното самоуправление. Министър Василев, който почете събитието с присъствието си, ни помоли „да отчетем, че България е по-изостанала", но министърът изрази все пак оптимизъм.

Г-н Мартин Щауб, главен изпълнителен директор на БТК, ни напомни за скоро излязлото изледване на Световната банка, че ще се изравним по заплати със средноверопейските нива едва след 20 години, но също така - че трябва да повишаваме производителността си с поне 50% годишно. По-високата производителност не означава повече часове труд (напротив, даже предполага минаване на гъвкаво работно време - подкрепиха го от Microsoft), а по-интелигентни решения, затова е нужно да се увеличи използването в страната на персонални компютри, на достъпа до широколентов Интернет, да се влагат средства в образование и квалификация на персонала, за да можем да бъдем конкурентноспособни.

От детайлизираната информация за Националните стратегически референтни рамки на страните от Нова Европа (EU 10) научаваме, че в периода 2007 - 2013 г. България ще получи 6,674 млрд. евро от структурните фондове на ЕС, което е близо 4% от БВП на страната ни по пазарни цени. Румъния ще получи 16,6 млрд. евро, но това съставлява 3.2% от БВП на страната. Като цяло страните от EU 10 получават между 3 и 4% от БВП, но Румъния и България на глава от населението получават повече от два пъти по-малко от средното равнище. Новаците не трябва да се сърдят - определящо е значението на фактора капацитет на абсорбиране на средствата.

В повечето случаи ЕС финансира до 85% от програмите, а от страните членки трябва да дойдат минимум 15% от стойността на проекта. Българското Министерство на финансите оцени в края на 2006, че страната усвоява едва 39% от фондовете, стоящи на разположение от ЕС. От сключените по ФАР споразумения за 26 млн. евро, реални плащания са направени в размер едва 10 млрд. евро. При Румъния нещата с усвояването на парите от ЕС стоят даже още по-зле. Така че има страшно много неща, които EUGA би могла да направи. В Националната си стратегическа референтна рамка България обеща, че 60% от парите по структурните фондове на ЕС ще отидат за повишаване на конкурентноспособността в широк смисъл на националната икономика.

„За нещастие на фирмите, които искат да вземат финансирането в ръцете си още през 2007 година, все още се договарят детайлите и се финализира преговорния процес между местните власти и Европейската комисия с краен сройк септември 2007", за нещастие се казва в доклада, изготвен специално от Economist Intelligence Unit. В повече научихме, че базата данни EUGA е достъпна след просто регистриране на адрес http://www.microsoft.com/emea/euga. Но за България трябва да изчакаме сключването на още две правителствени съглашения, за да може това хубаво нещо да заработи.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/03/2007 :  16:03:24  Show Profile  Reply with Quote
www.news.bg
03.10.2007
необходими са реформи в образованието, науката, развойната дейност, пазара на труда, подчерта Станишев.

Премиерът подчерта, че в България продължава да има консенсус по запазването на валутния борд до влизането на страната ни в еврозоната.

По думите му валутният борд (въведен от правителството но ОДС с премиер Иван Костов - бел. ред.) е едно от най-големите постижения на прехода след 1997 г.

Станишев изтъкна, че сега предстои страната ни да отговори на критериите за членство в еврозоната, а това означава да се продължи политиката на финансова стабилности да се запази бюджетният излишък.

Според него има още какво да се направи по отношение на бизнес средата.

Той посочи, че тя се влияе от съдебната система, където „има още много да се направи", от борбата с корупцията, от административните процедури и лицензионните режими, които трябва да бъдат облекчени.

Като слабост на българската икономика Станишев посочи това, че тя не се опира на високите технологии.

Премиерът подчерта, че трябва да бъдат създадени ядра на ускорено технологично развитие

Министър-председателят съобщи, че в бюджета за 2008 г. средствата за наука ще бъдат с 0.1 на сто повече от 2007 г. Той призова бизнеса също да се включи във финансирането на иновации и научни и-зследвания

Сред проблемите на българската икономика Станишев посочи ниското качество на работната сила в страната.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/04/2007 :  13:57:22  Show Profile  Reply with Quote
Намалели патентите на бг изобретателите
04 октомври 2007 / БТА
www.dir.bg

Български изобретатели са подали близо 150 заявления за патентоване от началото на тази година.
Това съобщи във Варна зам.-председателят на Патентното ведомство Маргарита Недялкова. Тя е основен лектор на семинар в морския град, посветен на иновациите като ключов фактор за конкурентоспособността на фирмите. Броят на заявленията е малък, каза Недялкова. По думите й това се дължи най-вече на състоянието на икономиката като цяло и ограничените финансови възможности на изобретателите. Прогнозата на Недялкова беше, че до края на годината заявленията за патенти ще станат около 250. Българските производители все още не са наясно какви възможности за повишаване на успеха си имат с използването на изобретенията, промишления дизайн и полезните модели, посочи зам.-председателят на Патентното ведомство. Тя подчерта, че полезните модели са особено подходящи за малкия и среден бизнес. Освен това за тях не е необходим патент, а регистрацията е бърза, евтина и максимално опростена. "До момента във ведомството са подадени над 350 заявления за полезни модели, но би трябвало да са много повече. Поради тази причина провеждаме серия от семинари в страната, за да информираме бизнеса за възможностите, които има и че е необходимо да търси правна закрила", обобщи Недялкова.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05