http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Академични бисери
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/15/2007 :  12:36:42  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Случайно ми попадна оня ден една книжка, която снощи изядох на един дъх - страхотен синтез на вопиющата тъпотия на типичния титан на българската социалистическа наука. И така, у мен се появи идеята за тази тема. Нека в нея, плачейки, да се посмеем.

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/15/2007 :  12:45:27  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Та, значи, въпросното книжле се казва “Наука и земеделие (записки на селекционера)”, издател – НЦАН, 2007. Авторът се казва ст.н.с І ст. Максим Божинов – местен чирпански феодал по живково време, дългогодишен (1977-1993) директор на Института по памука и твърдата пшеница, лауреат на Димитровска награда, почетен доктор на Селскостопанска академия и почетен гражданин на Чирпан. С една простовата селяндурска простотия той описва в книгата своето научно житие-битие, според мен – без да си измисля нищо. И така пред нас се разгръща страхотната картина на безумията на социалистическа България – интересното е, че той очевидно е искал други внушения да направи – колко велика е била социалистическата селскостопанска наука. Ама като тия хора даже не могат да си измислят като хората...
Още в първата глава научаваме от великия учен, че козината била нужна на котката (стр. 7)
quote:
да й регулира температурата
– а то е все едно да кажем, че носът служи за бъркане. Но по-интересно става, когато започва да описва опита си на село – напр. – когато е създавал ТКЗС- то в едно добруджанско село - (стр. 12)
quote:
Ще отбележа, че жителите на това село са изключително добри хора, скромни и дисциплинирани. Те приемаха със желание всички разпореждания на председателя и въпреки оскъдицата даваха фураж и семена, активно се включваха в полските работи,
Представяте ли си пасторалната картинка – как селяните сами с удоволствие доброволно си дават фуража и семената; ех, ако този човек беше участвал в Народния съд, сигурно щеше да пише как враговете на народа сами с удоволствие са искали смъртни присъди.
После следват главите, посветени на небивалия възход на нашето селско стопанство и селскостопанска наука под мъдрото ръководство на Партията – тук няма смисъл да давам цитати – целият свят се е удивлявал от нашите учени, това го знаем. Само дето това не се връзва с такива епизоди, например (стр. 36)
quote:
Командния стил и бруталността на В.Недев обезвериха стопанските и партийни кадри и докараха някои до полудяване. Така секретарят на ОК по селско стопанство И.Жеков се самоуби, като се застреля в работния си кабинет. Всички останали бягаха кой на където може да се скрие, а повика ли ги, знаеха, че не ги очаква нищо добро.
После следва една много сладка глава – как са командировани в Нигерия да садят зарзавати в пустинята. Жалко че не мога да ви я препиша цялата – страхотна комедия е (стр. 37-40)
quote:
Тогава някой бе издигнал идеята за “внос на земя”. Най-вероятно това беше А.Атанасов – брат на А.Луканов, който беше посланик на България в Нигерия. Тази идея много харесала на Т.Живков и той възлага на О.Дойнов и В.Цанов да я реализират...Нигерийците ни предложиха да извадим камъните от пустинята, и да прокараме 2000 км канал от езерото Чад за да докараме вода за напояване...След две години срещнах И. Бойчев на едно национално съвещание в София и го попитах: “Абе Иване, какво стана? Насадихте ли домати в Нигерия?” Той се усмихна и каза: “Ами ходехме още два пъти в Нигерия, вземахме по 2000 долара командировочни и с това всичко свърши...”
А ето пък какво става в Китай малко по-късно (стр. 46)
quote:
Станахме неволни свидетели на събитията, които назрямаха на площад “Тянанмън” в Пекин...там се натъкнахме на огромна тълпа студенти, която пред нас сваляше войниците от един джип и ги биеше.
И нито дума за разправата над тия студенти! Нито за причините за техния бунт. Представяте ли си, ако след 50 години по такива източници съдят за днешните събития. И ето че стигнахме до главата (стр. 54-58)
quote:
Погромът над земеделието – демокрацията
Сами можете да се досетите какви гнусотии пише там, а също и в следващата глава (стр. 58-62)
quote:
Погрома над науката. Закона “Панев”
, в която се описва как истинските български учени като един се противопоставят на посредствениците, които искат, видите ли, реформа някаква си. Но впечатление правят редица чистосърдечни признания, напр. (стр.54)
quote:
“Камък върху камък да не остане от ТКЗС” – такъв беше лозунга на правителството на Ф.Димитров, чието озлобление срещу този бастион на БСП беше безграничен

или например, възмущенитео му, че (стр. 58)
quote:
някои поискаха всички да подпишат декларации, че не са били агенти на държавна сигурност

После следва цяла поредица от съвършетно идиотски глави, посветени на борбата на истинските учени срещу лошата програма ФАР и срещу лошите природозащитници (оказва се, това малоумно човече е върл фен на ГМО-тата, което мен, като техен противник, страшно ме радва – нека всички да видят какви създанийца имат претенциите да се месят в Божиите дела). Но нека да видим какво пише той за (стр.91-92)
quote:
Акад. П.Попов е изключително колоритна личност. Високо ерудиран учен, блестящ лектор...Леко пийнал (той взимаше по 300 г коняк за кураж преди такива срещи), той обърква страниците на доклада и започва да чете втори път една и съща страница...сутринта в стола той закусва с едно печено пиле и двойна доза кисело мляко...Но започва съвета и към 11 часа той нетърпаливо се обръща към директора на института: “Симеонов, няма ли вече да обядваме...”...Акад. П.Попов е председател на ВАК...и той се обръща към членовете на комисията “Гласувайте по съвест, но гледайте резултата да е положителен”
А ето един интересен епизод, разказан на стр. 97
quote:
Иван Пръмов е секретар на ЦК на ДКМС, но не си е взел изпита по зоология и се явява на него. Пада му се въпрос за дъждовния червей, но той не го знае. Професор П.Петков, който преподава зоология, го мъчи насам, натам дано каже нещо, но не става нищо. Накрая Пръмов се ядосва и казва на професора: “И без твоя дъждовен червей ще стана министър”.
И за десерт (стр. 98)
quote:
Провежда се научен съвет в института по генетика на растенията в София. След завършването му научните сътрудници се разотиват по кабинетите си. Милковски и П.Савов се придвижват от заседанието също към кабинетите си, по пътя бай Йордан (както всички го наричат) мърмори: “това нашето съвет ли е? Да отидеш в Чирпан да видиш съвет. Изнася се доклада, правят се изказвания и на края един банкет! Това се казва съвет!!!
В заключение, да обърна внимание, че цитатите са съвършено точни - правописните грешки са на автора. И да попитам - на кого да се оплача, че с държавни пари се издават такива тъпотии?
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/21/2007 :  09:24:21  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Eто че съвсем скоро имам възможност да попълня колекцията.
Вчера в Големия салон (наблягам на гланото "Г", понеже съм забелязал, че банаджиите много се гордеят с това, че точно там ще е дадено мероприятие) се състоя една логорейска проява на никому ненужни величия на социалистическата нАука, озаглавена "Втора национална кръгла маса на тема "Актуални проблеми на репродуктивната биология при селскостопанските животни в България"". Бисерите там бяха, разбира се, много, но най ми харесаха следните два:

Доц. д-р Жеко Байчев, ДН, Генерален директор на НВМС:
"...и така ние решихме проблема с умрелите трупове."
(Ура, умрелите трупове ги оправихме!!! Кога ли ще се захванат титаните на науката и с живите? И какво ще означава това? Ще горят "Живой труп" Толстого?)

Проф. д-р Костадин Желев, Изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството:
"...сравнявайки спадането на данните за поголовието животни през 2005-та с 1998-ма, можем да добием представа за разрухата в българското животновъдство"
(Миличкият! - според него "разрухата" е започнала през 1998-ма! Да е чувал той, че малко преди това имаше една зима, която нарекохме "виденова"? А имаше преди това и една "луканова". Имаше между тях и нескопосаното управление на СДС и безвремието на Беров. Очевидно е, че, ако изобщо можем да употребим думичката "разруха" (която според мен е много по-удачна за употреба в морален, а не в стопански смисъл), съвършено очевидно е, че тя не е започнала през 1998-ма - напротив - през 1998-ма започна бавното и мъчително движение на селското стопанство нагоре).

Много весел беше и предварително направения писмен превод на презентацията на един гост от братска Италия - явно беше правен с компютърна програма и, примерно, абревиатурата "GM" беше преведена не като "генетична модификация" (както очевидно би трябвало да е, според контекста), а като "добро управление", в резултат на което се бяха получили едни съвсем безсмислени изрази.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/17/2007 :  15:10:14  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Връчени са Анти-Нобел наградите за 2007!:

Aviation: Patricia V. Agostino, Santiago A. Plano and Diego A. Golombek, for discovering that hamsters recover from jetlag more quickly when given Viagra.
Biology: Johanna E.M.H. van Bronswijk, for taking a census of all the mites and other life forms that live in people's beds.
Chemistry: Mayu Yamamoto for extracting vanilla flavour from cow dung.
Economics: Kuo Cheng Hsieh, for patenting a device to catch bank robbers by ensnaring them in a net.
Linguistics: Juan Manuel Toro, Josep B. Trobalon and Nuria Sebastian-Galles, for determining that rats sometimes can't distinguish between Japanese, played backward, and Dutch, played backward.
Literature: Glenda Browne, for her study of the word "the".
Medicine: Dan Meyer and Brian Witcombe, for investigating the side-effects of swallowing swords.
Nutrition: Brian Wansink, for investigating people's appetite for mindless eating by secretly feeding them a self-refilling bowl of soup.
Peace: The Air Force Wright Laboratory in Dayton, Ohio, for suggesting the research and development of a "gay bomb," which would cause enemy troops to become sexually attracted to each other.
Physics: L. Mahadevan and Enrique Cerda Villablanca for their theoretical study of how sheets become wrinkled.

На мен, разбира се, най ми хареса японското постижение за изолиране на ванилов дъх от кравешки лайна!
А фаворитът за биологичния раздел за догодина вече е известен - най-после група израелски учени е намерила противоотрова за хлебарките, ужилени от оси!!!!!
Започнах да се интересувам от тези награди, когато през 2002-ра случайно се оказа, че съм цитирал една такава публикация - наградата по Биология тогава печелят Norma E. Bubier, Charles G.M. Paxton, Phil Bowers, and D. Charles Deeming of the United Kingdom, for their report "Courtship Behaviour of Ostriches Towards Humans Under Farming Conditions in Britain".
Всичко това за мен е не просто повод да се посмеем, а и доказателство, че всичко обсъждано в този форум, което ни възмущава, всъщност си го има и зад граница. Просто у нас тези явления са особено отвратителни, заради господството на селянията в нашата наука, но принципно няма разлика между това един селяндур да пише за “Влиянието на свиренето с акордеон върху растежа на краставиците при оранжерийни условия” и това един възпитан джентълмен да пише за влиянието на ужилването с оса върху хлебарките.
Както се казваше в една реклама - имам си една мечта... - и тя е да получа Анти-Нобел за моите проучвания върху склонноста на щраусите да се провират през дупки в оградата
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/05/2008 :  12:39:40  Show Profile  Reply with Quote
И не е смешно: ”Печ. пили с п.к.” и ”децки книги”
05 януари 2008 / БТА
Макар образованието - поне до пълнолетие да е все още почти безплатно, а преди време и съвсем, българинът не се е засилил много да се учи. Повечето си го карат "през просото" и колкото и да им е безплатно, "все тая" - по-безплатно от това няма да стане.
Доскоро се гордеехме с общото образователно ниво на децата си, сега започваме вече предимно да си мълчим. Много станаха сравненията, които не са в наша полза, все по-крайни места заемаме в европейските класации.
Проявите на безхаберие и ниска грамотност ни заливат почти отвсякъде. Неграмотно написани указателни табели, табелчици, листчета, листченца и техните производни се превърнаха в постоянен дразнещ спътник в живота ни. Как да не се набие на очи в елитен столичен квартал: "Магазина е с климатик", като отиваш да си купиш "пресен хлеб" или "кис. млеко", то забравяш за какво си тръгнал - за "хлеб" или за "млеко"?
Тия, дето са измислили българския и граматиката му, ако можеха да слязат от небето, щяха да понашарят доста народ през ръцете с големи дървени показалки. Но това днес не оправя нещата, не ги е оправяло и в миналото, но пък е било критерий за това, че с българския шега не бива.
Табелите не са за съжаление само в бакалиите. Примери като "децки книги" и "канконлит" има много под родното ни небе. Първите видях в Угърчин, а вторите на пазар в широкия център на столицата. За "канконлит"-а няма да говорим. То си го пише на етикета "Каноконлит". Но пък за "децки" няма как да не се ядоса окото. Препоръчвам правописен речник като панацея за тази болест.
Отиваме на морето. Лято е, 2006-а. Ще забрави ли някой култовите в Лозенец "Тел кур чур" - в превод: телешка курбан чорба; "Печ. пили с п.к." /печено пиле с пържени картофи/. "Има кювтета и кибапчета". За тези случаи в речника пише: "кюфте" и "кебапче", не "кювте" или "кибабче"! Не че е по-малко ангажиращ надпис като: "Не хвърляйте фасове в писуарите, както ние не пикаем в пепелниците ви!". В морските ресторанти често организират "абитуренски" или "абитюренски" балове.
Минаваме на серията "дрехи" - богат избор! "Италянските блуски" или "италиянски блуски" ги продават в Кюстендил. А сме заобиколени от толкова много "тиоретици", "прецедатели" и/или "претседатели". Те са по конференции в големите градове. Има и хора в нужда: "Търсиме маникюриска". Тази професия е дефицит в Бобов дол.
За да повдигна още настроението, ще попитам коя е думата от четири букви, която може да се напише с четири грешки? Отговор: "овца", с по-модерен вариант "уфсъ". И ще ви пожелая положителни емоции "Туалетната е с ключ. Вземи го от бара". А вътре ще има "Това е райбер! Можете да се заключите! Ако искате!".
Текстът е публикуван в бюлетина на БТА "Европейски региони".
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/07/2008 :  08:11:27  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

И не е смешно: ”Печ. пили с п.к.” и ”децки книги”
05 януари 2008 / БТА
Макар образованието - поне до пълнолетие да е все още почти безплатно, а преди време и съвсем, българинът не се е засилил много да се учи. Повечето си го карат "през просото" и колкото и да им е безплатно, "все тая" - по-безплатно от това няма да стане.
Доскоро се гордеехме с общото образователно ниво на децата си, сега започваме вече предимно да си мълчим. Много станаха сравненията, които не са в наша полза, все по-крайни места заемаме в европейските класации.
Проявите на безхаберие и ниска грамотност ни заливат почти отвсякъде. Неграмотно написани указателни табели, табелчици, листчета, листченца и техните производни се превърнаха в постоянен дразнещ спътник в живота ни. Как да не се набие на очи в елитен столичен квартал: "Магазина е с климатик", като отиваш да си купиш "пресен хлеб" или "кис. млеко", то забравяш за какво си тръгнал - за "хлеб" или за "млеко"?
Тия, дето са измислили българския и граматиката му, ако можеха да слязат от небето, щяха да понашарят доста народ през ръцете с големи дървени показалки. Но това днес не оправя нещата, не ги е оправяло и в миналото, но пък е било критерий за това, че с българския шега не бива.
Табелите не са за съжаление само в бакалиите. Примери като "децки книги" и "канконлит" има много под родното ни небе. Първите видях в Угърчин, а вторите на пазар в широкия център на столицата. За "канконлит"-а няма да говорим. То си го пише на етикета "Каноконлит". Но пък за "децки" няма как да не се ядоса окото. Препоръчвам правописен речник като панацея за тази болест.
Отиваме на морето. Лято е, 2006-а. Ще забрави ли някой култовите в Лозенец "Тел кур чур" - в превод: телешка курбан чорба; "Печ. пили с п.к." /печено пиле с пържени картофи/. "Има кювтета и кибапчета". За тези случаи в речника пише: "кюфте" и "кебапче", не "кювте" или "кибабче"! Не че е по-малко ангажиращ надпис като: "Не хвърляйте фасове в писуарите, както ние не пикаем в пепелниците ви!". В морските ресторанти често организират "абитуренски" или "абитюренски" балове.
Минаваме на серията "дрехи" - богат избор! "Италянските блуски" или "италиянски блуски" ги продават в Кюстендил. А сме заобиколени от толкова много "тиоретици", "прецедатели" и/или "претседатели". Те са по конференции в големите градове. Има и хора в нужда: "Търсиме маникюриска". Тази професия е дефицит в Бобов дол.
За да повдигна още настроението, ще попитам коя е думата от четири букви, която може да се напише с четири грешки? Отговор: "овца", с по-модерен вариант "уфсъ". И ще ви пожелая положителни емоции "Туалетната е с ключ. Вземи го от бара". А вътре ще има "Това е райбер! Можете да се заключите! Ако искате!".
Текстът е публикуван в бюлетина на БТА "Европейски региони".




Още веднъж: "За много години!"
Ще направя коментар по горния материал.
Като човек, работил близо две десетилетия в така наречения Институт за български език при БАН (един развъдник на невероятна некадърност - за който съм писал тук много), мога да кажа, че дадените по-горе примери на грешки с разновидностите на определителния член в българския член наистина са груби. Същевременно грешки с пълния член може да направи всеки. Дори самият аз, специалист по въпросите на определеността и неопределеността, мога да направя понякога такава грешка - по невнимание и много рядко, разбира се.
Налице е обаче у мен документ, написан и подписан (преди десетина години) от бившата така наричаща се директорка на Института за български език при БАН Юлия Балтова, в който изобилстват грешки с определителния член. Този документ беше предоставен от мен с коментар на вниманието на така наричащите се научен съвет на института и управителен съвет на БАН. Както можете лесно да се досетите - и документът, и коментарът останаха без всякакво последствие.
Вярно е, че и много други филолози правят грешки от този род, дори систематични. Но това обстоятелство не може да е извинение за невероятното невежество в случая на въпросното лице - директор (бивш) на Института за български език при БАН.
Не е извинение и фактът, че, действително, българите с образование, включително университетско, като цяло не познават правилото за употреба на пълния член. Причината е, че за всеобхватното познаване на това правило са нужни определени относително задълбочени знания по граматика - а такива знания, доколкото се преподават в училище, не се затвърждават от страна на учениците. В частност, за да се знае кога се употребява пълният член, е необходимо не само да се определи подлогът в изречението, но и сказуемното определение, както и да се познават формите и начините на употреба на категорията залог. Поне 98% от грамотното население на България не знае какво е залог, а понятието "сказуемно определение" звучи за него като "тъмна Индия". (Като пример за употреба на пълния член при страдатателен залог вижте по-горе израза "да се знае кога се употребява пълният член" - и помислете дали винаги бихте употребили пълен член в случай като този.)
Имало е призиви за официалното премахване на пълния член - и поради факта, че правилото за употребата му не се познава от огромното мнозинство българи, а и не се очертава промяна в това отношение. Аз не съм привърженик на премахването на пълния член, но горните обстоятелства не могат да се игнорират.
Разбира се, що се отнася до така наричащия се Институт за български език при БАН, некадърността в тази "научна организация" по никакъв начин не се изчерпва с гореописания проблем. За нея следва да се говори отделно.

Красимир Кабакчиев

Edited by - kkabakciev on 01/07/2008 08:16:41
Go to Top of Page

lyu_mit

Bulgaria
3 Posts

Posted - 01/15/2008 :  19:29:59  Show Profile  Reply with Quote
В нашия институт бисери дал Господ ;) не мога да ги цитирам буквално, но някои хора не правят разлика между "патоген" (вредител по растенията, в конкретия случай) и "трансген" (самото растение е с променен генетичен материал)
и т.н. като се сетя пак ще напиша


---------------------PhD, Plant Biochemisry
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/30/2008 :  09:42:45  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Малко усмивки от старите ленти - това е писмо от Балан до министъра на просвещението, когато през 1916-та прочел във вестника за собственото си уволнение:

Господин Министре,
С душесмут окосъзрях вестилище във вестопродавците всекидневни, че е сторена изпъдица на самоличността ми от Вашето просветилище народно поради несгодие стареско. Това вля злиногорчило в душепокоя ми и ме подтикна към устопсувани матерни мръснословия. Защото ако ме олицесъзрете ще заключите, че съм душесвет, сърцемлад и в прекрасно якотелесие. Никакво колянослабие и кръстонемощни поличби не са ме спохождали. Храноплътните ми желания са като у новобрачни. Гълтанището ми, коремието и продължаващите ги телесни добавки са в изправност. Сърцетупът ми е нормален, кръвотласъкът е естествен, а любощенските подсети - непрестанни. При това младосърцие и якотелесие бива ли да ме подвергавате на изпъдица?
С настоящето буквописано заявление Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустовремие, а и в бъдновремие да ме оставите на трудотворно занимание.
Последно допълнение:
Виж, ако става реч за проф. Влахов, той макар че е в ергенски самолиб, изпадна в кръстонемощие и в комай пълен угас на любощенските подсети. Ето защо неговата изпъдица е по- належаща.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/25/2008 :  06:45:51  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Оказва се, че в официална рекламна брошура на СУ попогрешка вместо "Астрофизика", пишело че ще има прием по специалност "Астрология"

BTW, кога нашите журналисти ще разберат, че абсолютно всяко висше училище е "Алма матер" - с някаква идиотска упоритост, те употребяват този израз единствено по отношение на приемащия астролози наш най-стар университет.
Go to Top of Page

Manoilov

Bulgaria
17 Posts

Posted - 11/21/2009 :  13:59:19  Show Profile  Reply with Quote
от Пламен Маноилов
Във връзка с материала, който изпратих на ИРИОН и който е публикуван на заглавната страница на сайта ще постна тук някои академични бисери:

Някои "бисери" от Книгата "на Г. Петков и Т. Илиев"
"Цифрова обработка и пренос на сигнали" (записки)

Научен редактор: доц. д-р инж. Георги Димитров Петков
Технически редактор: ас. инж. Теодор Божидаров Илиев
Рецензент: доц. д-р инж. Михаил Петков Илиев


Къде В книгата Правилно
...
стр.12, 13, 30 форматироване форматиране

стр. 112 Кодът, получен от ортогоналния ред по пътя на отдалечаване (от руски удаление) на първия разряд на всяка кодова дума,...

Кодът, получен от ортогоналния ред чрез отстраняване на първия разряд на всяка кодова дума,...
(удаление – отстраняване)

стр.122 Свойства на двойния цикличен код …

Свойства на двоичния цикличен код …

стр.123 Изместващият регистър е обратната връзка …

Изместващият регистър е с обратна връзка …

стр. 128 ... априорни задания … априорни знания

стр. 134 Степента на полиномиалния генератор е равна на контролните символи

Степента на полиномиалния генератор е равна на броя на контролните символи

стр. 232 Сумират се матрици с различни размерности. Не е възможно

стр. 252 битове за чеСтност битове за четност

стр. 256 новия елемент на първия разрез новия елемент на първия разряд

стр. 258 p и q са скрити зад сложното разПОложение на n на множители
p и q са скрити зад сложното разложение на n на множители

стр. 260 цифрови НАДписи цифрови ПОДписи
(signature)
...


Edited by - Manoilov on 11/21/2009 14:10:05
Go to Top of Page

sivanov

Bulgaria
17 Posts

Posted - 11/24/2009 :  01:32:43  Show Profile  Reply with Quote
До скоро си мислех, че преписването на научни трудове е по-скоро изключение. Явно в много малки университети това е често срещана практика. Ако съдя по сигналите, включително последния, на г-н Пламен Маноилов, ръководствата на вузовете дори подкрепят това. Трудно е обаче да накараш прокуратурата да се заеме с подобни измами. Освен това прегрешенията не са за затвор, а и не са толкова мащабни за да заинтересуват медиите.
Най-логично би било ВАК, или бъдещата Апелативна комисия да бъдат натоварени да се борят с научното плагиатство. Засега единствената възможност е да се настоява в нововия закон да се предвиди процедура за доказване и наказание.
А дотогава май само можем да се представяме подобни "учени" на какво учат студентите. Изобщо, така любимото на нашенци титлосване (и привилегиите които то дава) напълно са извратили и корумпирали образованието и науката ни. Според мене ако тази система продължава да съществува няма начин да се преборим с плагиатството и "учените" чиято цел са не изследванията, а трупането на титли.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/21/2010 :  10:10:32  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Като човек, който се опитва да живее в съответствие с принципите си, аз лекувам себе си и близките си предимно с методите на холистичната медицина. Тези дни, обаче, ми се наложи да прибегна до антибиотик - и - както би следвало да постъпи всеки грамотен човек - най-напред прочетох приложената листовка. И там попаднах на следния бисер:
"По време на кърмене АЗАКС трябва да се използва, само когато ползата за майката се преценява като по-голяма от потенциалния риск за плода."
Н'да, само титан на науката може да допусне, че един плод може да бъде кърмен - интересно - как ли ще стане това, при положение, че той се намира още в майчината утроба! А това, дето се кърми, се нарича кърмаче; може да се нарече и бебенце, дете, дрисльовче, и поне още с дузина имена - но вече не е плод!
А колко мъдри професорски и доцентски глави са проверявали и одобрявали текста на тази листовка! И какви яки хонорари са получили за участието си в съответните комисии!
Няма ли кой да ги изхвърли на боклука тия мърлячи?!
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 02/16/2010 :  21:21:48  Show Profile  Reply with Quote
ОКТОПОД В УНИВЕРСИТЕТА


През студентските години във Варна жадно поглъщахме знания за медицината и метафори за живота. В една от тях – наивна латиноамериканска поезия - се разказваше за децата, които се веселят около убита от бащите им огромна костенурка, докато майките я приготвят за обед. Като гледаше това, Хуан Мигиел Антонио каза “колко хубаво и все пак колко тъжно е това”.
Една от хубавите тъжни истории, които ще разкажа, се случи докато работих в Япония през 1991 г. - тогава един от жълтите и сини чадъри политна и уби човек. След това в Берлин - през 1995 г. от Хамбург с бургаския приятел Слави – стар емигрант в Германия – отидохме да видим Райхстага, опакован от Христо Явашев, известен на Запад като “артист Кристо”. (Въпреки че Борис Христов не стана “артист Борис”, нито Гена Димитрова – “артист Гена”.) Пред нас една българска журналистка заговори с родения, израстнал и изучил се в България Христо Явашев, но той не пожела да говори на родния си български език. И тези дни пак същата история: по телевизията чух Христо Явашев да говори на английски в Токио с български журналист. Тогава Паисий, и Левски, и Ботев, и Захарий Стоянов, и Вазов, и Йовков го запитаха “поради що, Христо, се срамиш да се наречеш болгарин?”. Но той изглежда не разбра въпроса им.
Докато изписвах имената на нашите първоучители, достигнах до още една не-толкова хубава, но по-тъжна история, наречена Милена Кирова – професор по литература от Софийския университет. В “Йордан Йовков. Митове и митологии” тя, в “културен” стил, пише за “... колективен диспозитив на литературни репрезентации”; “опредходен от някаква структура на митологичното преживяване, протоструктуриран в най-широките граници на някаква парадигма”; “В този смисъл моите наблюдения открехват възможността да четем "Йовков" по начин, който надмогва редуктивистичната телеология на някои традиционни прочити” и така нататък “психоанализ” на “мита за хуманизъм” в разказите на Йордан Йовков.
Ето още една анти-мисъл на професорката, този път от нейното “академично слово”, произнесено на 24 май 2009 г. в Аулата на Софийския университет: “Петко Славейков и Захарий Стоянов например, които познаваме като патриарси на българската книжовност, в действителност имат дълбоко амбивалентно отношение към културата и науката.”
Снобизъм (тоест, без благородство), лошо възпитание и/или образование, откъде е тази жлъч антибългарска, както и на други преподаватели в Софийския и други български университети?
С наближаването на 19 февруари професорката написа в един вестник: „С всяко десетилетие, с всяко поколение иконата Левски става все по-скучна”. Тогава Паисий, и Йовков, и Стоянов, и Левски, и Ботев, и Вазов, и Йовков, и Радичков, и Павлов, и Фотев влязоха в Аулата, изведоха професорката от Софийския университет, отидоха в кабинета на министъра на образованието, младежта и науката. И го запитаха: “докога, господин министър, ще злоупотребявате с нашето търпение?” Рatientia nostra – един от големите ни грехове пред нашите студенти.
PS:. При наличие на sapere aude от нейна страна, каним професорката на лекцията “Невробиология на любознанието”, която ще изнеса преди 24 май 2010 г. в програмата на Биомедицинския форум във Варна - ще научи кои молекули и клетки медиират памет, обучение, емоции. И морал.

Д-р Георги Чалдъков
Лаборатория по невроадипология
Варна-Рим
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/24/2010 :  14:42:05  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Най-грандиозният "академичен бисер" абсолютно безспорно принадлежи на малоумните управници на така наричащата се Българска академия на науките, които, определени много точно от финансовия министър Дянков като феодални старци, реагираха, като заявиха, че Дянков бил обиждал цяла България.

Това съответно означава, че ако някой обиди Дянков, то той ще обиди и Световната банка, и Съединените американски щати, а оттам и Статуята на свободата, Големия каньон и Кентъки фрайд чикънс.

Аман от малоумието, простащината, варварството и престъпността в така наречената БАН!
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/25/2011 :  18:01:24  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
"Хуманно отношение към рибите при транспортиране и добиване на месото. Обзор"
Не, това не е шега; това е доклад на проведена днес Научна конференция, който премина при огромен интерес. От него разбрахме, че за да бъдат убиване хуманно рибите, най-добре е преди това да бъдат зашеметявани с вкарване на въздух под налягане в черепа. Както и че свещена свобода (точно тази дума бе употребена) на рибите е свободата от жажда.
В друг доклад пък, озаглавен "Потенциални средства за забавяне стареенето при животните", се отбелязва под номер четири - цитирам от резюмето - "Би могло да се очаква ефект от периодичното прилагане на понижени дози от коразол или камфора или кафе с мляко и какао".
Иначе, този път конференията ни беше по-добра от последните две-три години и имаше и доста значими доклади.
Но тези двата ме зашеметиха (за щастие нито един от авторите им не е от моята научна организация) - особено първия (макар че съм известен борец за правата на рибата-цаца).
По принцип не бих бил впечатлен, ако същите тези кръгове от хора, дето пишат и защитават подобни щуротии, не си изсмукват от пръстите разни малоумни доводи, когато трябва да спрат някого.
А аз на първи април догодина сядам да пиша голяма докторска за хуманното отношение към червените калифорнийски червеи, градинския охлюв и копринената буба (като ще засегна и въпроса за точната дозировка на капучиното и течния шоколад, с които ще забавяме стареенето им).

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 11/25/2011 18:05:07
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2014 :  18:06:22  Show Profile  Reply with Quote
Най-ненормалните учителски изцепки
02:50, 24 Януари 2014 Видяна 16193


Много сме се забавлявали с ученическите бисери, но нека обърнем малко погледа към... учителите. Попаднахме на супер смешни учителски изцепки в bglog.net и просто нямаше как да не ги споделим с вас. ВНИМАНИЕ! Има риск от захласване! :)

"Георги, моето момче, гледай ме внимателно, ако искаш да разбереш поне нещичко за маймуните!

Сега се смеете вие, смея се и аз, но на края на срока ще си разменим ролите!

Ти, ти и топката, и тримата при директора.

Ще изгоня всички и ще работя с останалите.

Изплюй дъвката в кошчето, да не я изплюя аз!

Тук е написано черно на бяло със зелено.

Имам да казвам нещо на някои от вас, но първо ще го кажа на всички.

Това съчинение е написано с левия крак, и то с мазола!

Отдавна съм установила, че ви липсват първите седем години, а на някои от вас и повече, така че няма нужда да ме убеждавате в това!

Счупеното имущество се удвоява в троен размер...

Внимавай, че си вързал три пъти и цъфнал четири пъти по френски език!

Нито едно природно явление не може да ме спре да ви напиша отсъствията!

Конят, освен всичко друго, е и средство за удоволствие...

Да направим квадратен чертеж с известна правоъгълност...

Ученици, начертайте окръжност с формата на кръг!

През 1742 година, както си спомняте...

Цял час чукам ли чукам, а вие - нито "Ах!", нито "Ох!"!

Да знаете! На парченца ще ви нарежа, в бурканчета ще ви затворя! И всичко това от любов към вас.

Когато часовникът удари 13 пъти, не само че последният е грешен, но и поражда съмнение в останалите дванайсет...

Не ме гледайте какво говоря! Следете мисълта ми там, където я има.

Има отсъстващи - виждам ги!

Ученикът с дъвката - в коша!

Говорете си наум, че притеснявате изпитваните!!

Браво бе! Вие много учите! Вчера влизам в едната стая - двама четат, двама спят, влизам после в другата - точно обратното.

Казала съм: като се прозяваш, да си затваряш устата.

В българската възрожденска къща е имало три вида стаи - големи, малки и двор.

Ако Йовков беше жив, щеше да се обърне в гроба.

Подчертайте с кръгче!

Последните два чина да излизат моментално, утре да си доведат и родителите!

Какво ми се мъкнете на тумби един по един?!

Ами така е като с едното ухо слушате, а с другото приказвате.

По коя тема ще говориш, Петко? Забележи, че само на теб давам избор по какво да те скъсам!

Ученици, тъй като утре е събота и неделя...

Деца, много сте ми умнички, ама що тъй простейте, бе келеши.

Погледни се на какво приличаш! Панталонът ти смачкан, обувките - мръсни, не си се обръснал. Все едно си петгодишен...

Защо си нарисувал такъв неравен квадрат бе? Да не си далтонист?

... И ако някой ще се разболява, да ми се обади предварително.

Представете си, че съм триъгълник и се въртя около оста си...
Учител по математика

Ученици, виждате ли невидимите ъгли на пирамидата?...
Учителка по математика

Това тука е пила - с нея се пили, а това тука е чук - с него се чука... Ама не всичко.
Час по трудово

Ученици, сега ще взема две метални топчета... Едното от желязо, а другото от дърво...
От час по физика в седми клас.

Когато човек се задави, може да умре много сериозно.
Учител по биология

Това е масата на масата, която е в покой.
Учителка по физика

Всички да се строят зад шведската стена!
Учител по физкултура

Преведете думите, които не знаете!
Учителка по английски

Тази редица има залитания в търсене на околен ръб.
Учителка по математика
Той бил бедна душица - имал само едни гащи на гърба си.
Учител по литература

Никой да не ми пипа топките!
Учител по физкултура

Момичета, събличайте се, аз ей сега идвам!
Учител по физическо

Начертайте две безкрайно дълги прави с дължина 3 метра!
Учител по математика

Следвайте ме, аз ще ви настигна...
Учител по физическо.

Животът на всеки наркоман завършва със смърт!
Учителка по биология изнася беседа срещу наркоманията

Ако ти ударя един шамар, ще започнеш да трептиш хармонично...
Учителка по физика"


beu.bg
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05