http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Иновации и нови технологии

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
moderator Posted - 03/08/2007 : 07:53:59
Предлагам тук да обсъждаме иновациите и степента на възприемане на новите технологии в България.
Кой пречи и какво трябва да се направи за да се разработват иновации и да се въвеждат нови технологии?
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 04/04/2014 : 13:45:10
Над 176 млн. лв. раздадени за иновативни фокус групи, салфетки, кутии, слънчобрани
04.04.2014 | Лили Границка

http://www.mediapool.bg/shashkame-bryuksel-sas-sachineni-inovatsii-news218790.html


Иновативна салфетка, иновативна луксозна кутия, иновативни сладки, иновативна стойка за слънчобран, креативни мебели, иновативна хотелска брава, иновативен речник за мобилни устройства, иновативна туристическа агенция и дори иновативна фокус група.... И така неясно с какви фокуси са раздадени над 176 млн. лв. на 223 фирми от оперативна програма "Конкурентоспособност".

Средствата са по схемата за внедряване на иновации в предприятията и са одобрени в края на март. Финансирането варира от 170 хил. лв. до над 2 млн. лв. за проект.

За скандала се разбра по време на изслушването на зам.-министъра на икономиката Юнал Тасим, който отговаря за оперативната програма, в парламентарната комисия по еврофондовете.

Проблемът беше повдигнат от депутата от ГЕРБ Николай Нанков, който попита за какви иновации говорим в тези случаи. Още повече, че при някои от одобрените проекти фирмите вече продават продуктите, включени в проектното предложение, а други отдавна ги има на пазара. Съгласно условията за кандидатстване задължително е това да бъде нов продукт, а не подобрение на съществуващ. Недопустимо е и вече внедрени продукти от компаниите да получат тепърва финансиране.

Зад някои екзотични иновации стоят бивши и настоящи депутати от БСП и ДПС, и дори знакови фигури на ГЕРБ. Има случаи, при които свързани фирми (на един и същ собственик), получават двойно финансиране за едно и също изобретение и за капак то се предлага на пазара в хиляди разновидности. Това също е недопустимо съгласно европейските правила.

Фирми на съпрузите на служители на икономическото министерство също са получили финансиране, което, според юристи, е конфликт на интереси. Всичко това необяснимо остава незабелязано от оценителната комисия.

Юнал Тасим обясни, че не е запознат със случая и обеща да направи проверка. Заповедта с одобрените кандидати е подписана от Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програма "Конкуретоспособност". Тя беше със зам.-министъра, но отказа коментар.

Като две капки вода

Едно от най-екзотичните нововъведения е за "внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група". От кратката публична информация по проекта не става ясно каква точно е иновацията. За сметка на това в публикувания списък с одобрени проекти се откриват два с такова име, но на различни фирми с различни оценки и финансиране.

"Инфо клас" ООД за проекта си "Внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група" получава 83.50 точки и 352 125 лева безвъзмездно финансиране. Докато преводаческата агенция "Ф.П.и Ко" ЕООД за проект "Внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група" получава 82.50 т. и 187 200 лева финансиране.

Според консултантски компании най-вероятно двата проекта са изготвени от един и същ консултант, като е приложена схемата copy-paste. Според правилата обаче е абсолютно недопустимо да бъдат финансирани два еднакви проекта.

Абсурдите не свършват дотук. Мажоритарният собственик на "Инфо клас" Тодор Велев печели още един проект – "еВиза" за 236 250 лв., но с фирма "Перфект плюс", на която е управител. Това също е недопустимо спрямо правилата.

Справка в Търговския регистър сочи, че управителят на преводаческата фирма "Ф.П. И Ко" Радинка Дякова е купила дела на депутатката от БСП Татяна Буруджиева от "Бизнес консулт груп" през лятото на 2013 г. Двете фирми са регистрирани на един и същ адрес.

Да подпомогнем близките

Близките на Надежда Белелиева, която е старши експерт в дирекция "Външно икономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), печелят не един, а два иновативни проекта – един за фирмата на мъжа й, и друг за тази на девер й, който получава с около един милион по-малко от брат си.

Няма пречка двама братя да кандидатстват с различни проекти, проблемът, според юристи, е в конфликта на интереси, защото в декларацията, качена на страницата на МИЕ Белелиева не е посочила тези обстоятелства.

Така съпругът й печели проект с дружеството "Централна енергоремонтна база" за "разработване и внедряване на нова иновативна система за отдалечен мониторинг и диагностика на силови трансформатори по акустичен метод и налагането на пазара". Отпуснатото финансиране е от 1 897 282 млн. лв. Димитър Белелиев е председател на съвета на директорите на дружеството.

Финансиране получава и проект на ЕТ "Симеон Белелиев", който е брат на Димитър и девер на Надежда Белелиева. Той взима 838 863 лв. по проект "Внедряване на иновативен продукт на световно ниво - smart home решение за управление, безопасност, енергоспестяване, опазване на околната среда и налагането му на пазара". Отдавна на световния пазар съществуват smart home решения.

Двойно финансиране

"АДД България" печели малко над 2 млн. лв. с проекта "внедряване в производството на иновативна система за дистанционно отчитане, обработка на данните и управлението на водни ресурси". Проверка в интернет сайта на дружеството показва, че то вече продава същото решение.

Искането за финансиране на вече внедрена иновация е абсолютно недопустимо съгласно правилата.

Но "АДД България" не е случаен кандидат. Управител на дружеството е Анелия Митева, съпруга на доскорошния лидер на ДПС в Пловдив Красимир Кузмов. На страницата си във фейсбук той се е обявил като изпълнителен директор на дружеството. В периода 2007 – 2011 г. Кузмов беше кмет на пловдивския район "Източен", пробва се да влезе и в парламента с листата на ДПС, но не успя.

В момента очевидно Красимир Кузмов има финансови проблеми, защото частен съдебен изпълнител е обявил негов имот за публична продан на 16 април.

И иновативен автосервиз

"Алком ЕСС" пък печели финансиране от 293 289 лв. с иновации в автосервиз. Проектът на компанията е "повишаване на ефективността и конкурентоспособността на "Алком ЕСС" ООД чрез внедряване на иновативна за българския пазар услуга".

Компанията е собственост на шестима съдружници, сред които е и синът на бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов от ГЕРБ - Бранимир Андреев Мирчев. В компанията е и друг активист на ГЕРБ Атанас Иванов.
moderator Posted - 04/11/2013 : 19:58:26
Иновационен борд ще обединява бизнес и наука за развитието на икономиката
11.04.2013

Росен Плевнелиев даде Германия за пример за икономическо развитие
http://www.mediapool.bg/иновационен-борд-ще-обединява-бизнес-и-наука-за-развитието-на-икономиката-news205152.html


Предвижда се създаването на национален иновационен борд, който да формира стратегии в различните клъстери и направления до 2020 г. и за първи път българската наука, предприятия и бизнес ще участват заедно в този борд. Това заяви в четвъртък президентът Росен Плевнелиев по време на конференция, отбелязваща 20-годишното присъствие на германската икономика в България. Държавният глава коментира още, че ще се създаде и национален иновационен фонд с пари от държавния и европейския бюджет.

Служебното правителство работи интензивно и се очаква до 3-4 седмици първият вариант на закон за иновациите да бъде готов

Важно е да има националноотговорна политика в подкрепа на икономиката, малките и средните предприятия и на възможностите България да се развива по пътя на експорта и иновациите, отбеляза още Плевнелиев.

Той даде Германия като пример за успешна нация, базирана на дългосрочна визия и на стратегии, които не само се дефинират, но и се изпълняват. Така искам да бъде и в България – в тежки времена не просто да посочваме някой в Брюксел или в друга европейска столица, който е произвел проблемите, напротив - проблемите на България са изцяло национално произведени, следователно трябва да намерят своето националноотговорно решение, заяви президентът.

Плевнелиев коментира, че се работи активно и по новата Оперативна програма "Наука и иновации за конкурентоспособност". Скоро тя ще бъде обсъдена публично. По думите му България за първи път ще вдигне високо летвата и в сферата на образованието, като ще се ангажира с реформа, но и ще поиска пари от еврофондовете за нова оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя ще бъде готова до четири седмици и също се очаква да има широка обществена дискусия по нея.

Основна предпоставка за успеха и просперитета е образованието, това е единствената мярка по време на криза, която е най-работеща, най-ориентирана към бъдещето, към младите хора и просперитета на нацията, заяви президентът. Той отбеляза необходимостта от решаване на проблема с младежката безработица в България, която по думите му е на "алармено високо" ниво и трябва да бъде овладяна.

Служебното правителство работи и полага много сериозни усилия за решаване на проблема с младежката безработица, каза държавният глава. Скоро ще има възможност със средства от държавния бюджет и от европейските фондове да започнат програми за квалификация и преквалификация и стажове на младежи до 29 г. в предприятия. Плевнелиев заяви, че до месец ще е готов първи вариант на закон за професионалното образование и обучение в България.
Andrey_Kurtenkov Posted - 12/22/2012 : 08:17:01
Не знам как е при вас американците, но при нас, българите, е белег на простотия да се слагат в устата на опонента неща, които той не е казал, с цел после да бъде "разгромен".
flatwood Posted - 12/22/2012 : 02:48:51
quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

Две четива за размисъл през предстоящите почивни дни:

Парите за иновации раздадени седмица преди класирането в конкурса
http://offnews.bg/index.php/138468/parite-za-inovatsii-razdadeni
"...парите са раздадени преди да бъдат оценени проектите, които да ги получат..."

С три пъти по-малък развоен персонал частният сектор прави 15% повече разработки от държавния
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/12/20/1973670_bulgarskite_inovacii_se_finansirat_osnovno_otvun/?ref=embedfp&source=www.dnevnik.bg
"...За последните десет години като цяло инвестициите в наука и иновации са скочили три пъти като сума, макар че ръстът им като дял от БВП е малък..."


И за какво точно трябва да се размишлява? Дали наука и развойна дейност е едно и също? Е, не е, поне за знаещите.
Andrey_Kurtenkov Posted - 12/21/2012 : 15:34:12
Две четива за размисъл през предстоящите почивни дни:

Парите за иновации раздадени седмица преди класирането в конкурса
http://offnews.bg/index.php/138468/parite-za-inovatsii-razdadeni
"...парите са раздадени преди да бъдат оценени проектите, които да ги получат..."

С три пъти по-малък развоен персонал частният сектор прави 15% повече разработки от държавния
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/12/20/1973670_bulgarskite_inovacii_se_finansirat_osnovno_otvun/?ref=embedfp&source=www.dnevnik.bg
"...За последните десет години като цяло инвестициите в наука и иновации са скочили три пъти като сума, макар че ръстът им като дял от БВП е малък..."
Andrey_Kurtenkov Posted - 09/22/2012 : 09:41:28
Ето и линк към нашумялата тези дни статия, демонстрираща отрицателното въздействие на ГМ-царевица върху плъхове:
http://www.iatp.org/files/GMOtoxicityreport.pdf
Току-що я прочетох и ще споделя с две думи впечатлението си.
Най-напред (както и друг път съм писал тук), изключително скептично се отнасям към статии с много автори - не че бих я зачеркнал, заради това, но не говори добре. Публикуването на снимките, според мен, е абсолютно излишно - в случая се търси чисто публицистичен ефект върху широката общественост, което е недопустимо за научна статия. Възраженията срещу статистическата обработка също не са лишени от основание. Има и известна непоследователност в представянето на данните.
Но лошото е дотук (поне на първи прочит).
Експресно разпространяваните по Интернет възражения срещу статията мога да ги окачествя като предимно изсмукани от пръстите. Най-напред се набива на очи изтъкването на това, че линията била неудачно избрана, щото била предразположена към тумори - след като всички животни са от тази линия и се прави сравнение - то никакъв проблем не е линията да е точно такава - понеже изходните условия са едни и същи. Изтъква се, че много малка била бройката на животните в контролната група (20) - абсолютно невярно - 20 животни не само, че е предостатъчно, за да се пристъпи към статистическа обработка, но и едно време, когато работехме с таблички, а не с точни стойности на нивото на достоверност, в най-разпространените варианти на тези таблички, когато степента на свобода е над 20, вече нивото на достоверност не се променя с увеличаване на бройката. Друго възражение - един от авторите бил фанатизиран противник на ГМО - ако това е довод, то би трябвало да зачеркнем абсолютно всички научни разработки, финансирани от производителите на даден продукт (със сигурност повече от половината от тези в селскостопанския сектор у нас), а да не говорим и че незабавно би трябвало да закрием всички висши училища, факултети и катедри по теология. А на всичкото отгоре се твърди, че не била спазвана схемата на експеримента - което е откровено безумие - откъде-накъде критиците имат тази информация? Пък и - научните статии точно затова са научни - защото преминаването през редица бариери до голяма степен гарантира, че това е наука, а не художествена измислица.
Срещнах и други възражения, които мога да окачествя като незначителни; разбира се, още възражения тепърва ще се появяват, статията тепърва ще има да се обсъжда.
В заключение - големият отзвук от статията е оправдан и тя може да се разглежда като поредна стъпка в развенчаването на мита за "биотехнолозите", дето искат да нахранят гладуващото човечество, а всъщност тяхната дейност води само до източването на обществен ресурс и обогатяването на няколко големи транснационални корпорации и свързаните с тях научни колективи.
(Ето за хората със специален интерес към ГМО и още една статия от същия автор (Gilles-Eric S#233;ralini) по същата тема, която ми попадна, докато търсех тази - http://www.biolsci.org/v05p0706.htm )
Svetlana Posted - 03/08/2012 : 08:31:19
quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

Забележителен анализ на Ванина Стоянова и не по-малко забележителни коментари ...



Сега Световната банка ни препоръчва да увеличим процента от БВП за наука и новации на 1,5 , а преди три години ни натресе верния си слуга Симеон Дянков, който смъкна и без това мизерния 0,5% наполовина. Не знам как да определя доклада на СБ по отношение на България - амнезия, парадокс или цинизъм.

Svetlana
Andrey_Kurtenkov Posted - 03/05/2012 : 06:50:32
Забележителен анализ на Ванина Стоянова и не по-малко забележителни коментари на lukcho2 отдолу (доколкото разбирам, той също е от чужбинските българи, но не ми се кара колко съм тъп и прост, как аз съм виновен, че е трябвало да емигрира и че трябва незабавно да го поканя да се върне в България на моето място със заплата пет пъти колкото моята, която пак аз трябва да му изработвам с копане на къра - ето че може и нормално да ни говорят "успелите българи в чужбина" - нека някой добре известни високомерни персони се поучат):
http://www.segabg.com/article.php?id=591609
Водещият материал на броя е от същата авторка и е посветен на проблема с "летящите професори", но там не се казва нищо ново - припомнят се добре известни факти относно проблема и нежеланието на управляващите да се прекрати тази практика.
Andrey_Kurtenkov Posted - 11/19/2011 : 13:21:10
"Истинският държавен приоритет на учените трябва да е Бойко Борисов да стане вечен!" - http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Thematic/Deconstruction/Pages/decbojannpetr.aspx
, а ето и малко хронология за тези, които не са чули грандиозния повод за този пореден шедевр на Божан Петров:
http://www.mediapool.bg/%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-news186491.html
"Нов приоритет в бъдещото развитие на България – "резервните части на човека", очерта премиерът Бойко Борисов, според когото трябва да заложим на иновациите. Земеделието и туризмът са приоритети за страната ни, но трябва да се опитаме да направим нещо в сферата на иновациите, в новите технологии, каза министър-председателят в петък в отговор на питане на народния представител Яне Янев. "Ние трябва да се опитаме да направим нещо в иновациите, в новите технологии. Виждам България да направи своя пробив, тъй като има изключително добри специалисти в тази област...Какво е бъдещето? Бъдещето е резервните части на човека. Това е бъдещето. Вече знаете, че на много места от стволови клетки, да, не могат да направят цяла ръка, но от стволова клетка произвеждат яйцеклетка. Ако ние тук се съсредоточим, като държава имаме страхотни специалисти в тази област, може да заявим един приоритет за в бъдеще, който да е много иновативен за света", заяви премиерът в стила на своя първи политически наставник Тодор Живков, чието известно обещание е “тази година полупроводници, догодина – цели”. Иновациите в медицината и по-специално "чудесата" около стволовите клетки и клонирането са тема, която отдавна занимава министър-председателя и над която си личи, че много разсъждава. Още през март 2010 г. той наставлява тогавашния здравен министър Божидар Нанев как трябва бъдат убеждавани хората да даряват органи за трансплантация: "Но това трябва да се обяснява на хората и то да се обясни - всъщност когато е в тази мозъчна смърт, можеш да направиш част от теб да живее и си оставаш. И ако след време се разреши клонирането, могат да го намерят този човек, да ти вземат от бъбрека и да те направят нов!". Истинското откровение на премиера идва по-късно в интервю за сп. "Мах": на въпрос "Страх ли ви е от смъртта?” Борисов отговоря: “Надявам се в последния момент нещо да направя. Така си мисля.”..."
moderator Posted - 11/02/2011 : 17:14:16
Иновациите и образованието - основа за бъдещата икономическа политика на България
02.11.2011 г.
Симеон Сакскобурготски
http://www.kingsimeon.bg/accents/show/id/174
moderator Posted - 10/06/2011 : 20:16:56
ИРИОН СЕ ВЪЗХИЩАВА

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=10243§ionid=5&id=0001001

http://www.vbox7.com/play:2226528b


Речта на краля
Останете гладни! Останете безразсъдни!


Това пожелание отправя Стив Джобс, изпълнителен директор на Apple Computer и Pixar Animation Studios, на церемонията по дипломирането на випуска в университета Станфорд на 12 юни 2005 г.


Стив Джобс през юни 2004 г. при представяне на нови приложения за Macs OSX в Сан Франциско, Калифорния.

СНИМКА ЕПА/БГНЕС

За мен е чест да бъда днес с вас, при дипломирането ви в един от най-добрите университети в света. Аз не съм завършил колеж. Честно казано, участието ми днес тук е най-близкият ми досег с дипломиране.

Днес искам да ви разкажа три случки от моя живот. Само толкова, нищо особено, просто три истории.


Първата е за свързване на точките


Напуснах колежа "Рийд" 6 месеца след като започнах да уча там, но продължих да посещавам някои занимания още около 18 месеца, преди окончателно да напусна. Защо се отказах ли?

Всичко започва още преди раждането ми. Биологичната ми майка била млада, неомъжена колежанка и решила да ме даде за осиновяване. Била убедена, че трябва да ме осиновят образовани хора, и всичко било подготвено така, че да ме осиновят адвокат и съпругата му. Но когато съм се появил на бял свят, те в последния момент решили, че всъщност искат момиче. И тогава на родителите ми, които били в списъка на чакащите за осиновяване, им позвънили посред нощ с въпроса: "Неочаквано се появи едно момченце за осиновяване, дали ще го искате?". Отвърнали: "Разбира се." Биологичната ми майка впоследствие установила, че майка ми никога не е учила в колеж и че баща ми дори не бил завършил гимназия. Тя отказала да подпише всички документи за осиновяването ми. Склонила едва няколко дни по-късно, когато родителите ми й обещали, че един ден ще ме пратят в колеж.

И така, 17 г. по-късно се записах в колеж. Но наивно избрах такъв, който бе почти толкова скъп като Станфорд, и всичките спестявания на моите родители, които са от работническата класа, отидоха за такси за колежа. След 6 месеца там не виждах смисъл от това. Нямах представа какво искам да правя и как колежът щеше да ми помогне да разбера. А харчех парите, които родителите ми бяха спестявали през целия си живот. Затова реших да напусна и да вярвам, че всичко ще се нареди. Тогава бе малко стряскащо, но като обърна поглед назад, това бе едно от най-добрите решения, които съм вземал. В момента, в който напуснах, можех да спра да посещавам задължителните занятия, които не ме интересуваха, и да започна да посещавам онези, които ми бяха интересни.

Не беше особено романтично. Нямах стая в общежитие, затова спях на пода в стаите на приятели. Връщах празни бутилки от кока-кола за по 5 цента, за да си купувам храна, и всяка неделя вечер вървях 12 км през града за една топла вечеря в храма Харе Кришна. Обичах това. Много от нещата, на които връхлитах, следвайки любопитството и интуицията си, впоследствие се оказаха безценни. Ще ви дам пример.

По онова време колежът "Рийд" предлагаше най-добрия калиграфски курс в страната. Всеки постер, всеки етикет върху шкафче в кампуса бе прекрасно калиграфски изписан на ръка. И понеже аз отпаднах и не ми се налагаше да посещавам задължителните лекции, реших да отида в курса по калиграфия. Научих серифните и несерифните шрифтове, научих за различните разстояния между буквите и всичко, което прави добрата типография наистина добра. Бе красиво, запомнящо се, артистично изтънчено по начин, който е непостижим за науката. Бях възхитен.

Нямаше никакъв шанс нещо от това да намери практично приложение в живота ми. Но 10 г. по-късно, когато правехме дизайна на първия компютър Макинтош, цялото това познание се върна у мен. И го вложихме в Мак. Той бе първият компютър с красива типография. Ако не бях ходил точно на този курс в колежа, Мак никога нямаше да има толкова разнообразни шрифтове или пропорционално разпределени шрифтове. И понеже "Уиндоус" изкопира Мак, най-вероятно никой персонален компютър нямаше да ги има. Ако не бях напуснал, никога нямаше да отида в курса по калиграфия и персоналните компютри може би никога нямаше да имат прекрасната типография, която имат днес. Разбира се, нямаше да мога да свържа точките в бъдещето така, ако бях останал в колежа. Но всичко беше кристално ясно, когато обърнах поглед назад 10 г. по-късно. Не можете да свържете точките, като гледате напред, може да го сторите единствено, когато обърнете поглед назад. Затова трябва да вярвате, че точките ще се свържат по някакъв начин в бъдещето ви. Трябва да вярвате в нещо - в инстинктите си, в съдбата, в живота, в кармата, в нещо - каквото и да е. Защото вярата, че точките ще се свържат някъде по пътя, ще ви даде увереността да следвате сърцето си, дори и то да ви отведе извън утъпкания път.


Втората ми история е за любовта и загубата


Имах късмет - установих какво обичам сравнително рано в живота си. Воз и аз създадохме "Епъл" в гаража на родителите ми, когато бях на 20 г. Работехме упорито и за 10 г. "Епъл" порасна от нас двамата в гаража до компания за 2 млрд. долара с над 4000 служители. Година по-рано бяхме пуснали най-доброто си творение - "Макинтош" и аз навърших 30 г. И бях уволнен. Как те уволняват от компанията, която сам си основал? Ето как - с нарастването на "Епъл" наехме човек, за когото мислех, че е много талантлив и че може да управлява компанията с мен. И през първата година и нещо всичко вървеше добре. Но след това възгледите ни за бъдещето започнаха да се разминават и стигнахме до срив. Когато това се случи, бордът на директорите зае неговата страна. И така, на 30 г. бях изхвърлен. Демонстративно. Всичко, върху което бе фокусиран съзнателният ми живот, си беше отишло и бях съкрушен.

Няколко месеца буквално не знаех какво да правя. Чувствах, че съм разочаровал предишното поколение предприемачи, че съм изпуснал щафетата, която са ми подали. Срещнах се с Дейвид Пакард и Боб Нойс и се опитах да се извиня, че съм се провалил така. Бях се провалил пред всички и дори обмислях дали да не напусна Силиконовата долина. Но постепенно започна да ме озарява мисълта, че аз все още обичах това, което правех. И развитието на събитията в "Епъл" не бяха променили това. Бях отхвърлен, но все още бях влюбен. Затова реших да започна отначало.

Тогава не го виждах още, но се оказа, че уволнението ми от "Епъл" е било най-доброто нещо, което е могло да ми се случи. Тежестта от това да си успешен бе заменена от лекотата на това да съм отново начинаещ, по-малко сигурен в каквото и да било. Това ме освободи, за да започна един от най-креативните периоди в живота си.

През следващите 5 г. основах компанията NeXT, другата компания нарекох Pixar и се влюбих в изумителна жена, която стана моя съпруга. Pixar създаде първия в света филм с компютърна анимация - Toy Story, и в момента е най-успешното анимационно студио в света. В забележителния обрат на събитията "Епъл" купи NeXT, аз се върнах в "Епъл" и технологиите, които разработихме в NeXT, са основата на настоящия ренесанс на "Епъл". А с Лорен сме чудесно семейство.

Сигурен съм, че нищо от това не би се случило, ако не бях уволнен от "Епъл". Бе ужасно горчив хап, но изглежда пациентът е имал нужда от него. Понякога животът те удря с тухла по главата. Не губете вяра! Убеден съм, че единственото нещо, което ме накара да продължа, бе, че аз обичам това, което правя. И това се отнася както до работата, така и до любимите ви. Работата ще запълни голяма част от живота ви и единственият начин да сте наистина удовлетворени е да работите това, което смятате, че е страхотно. А единственият начин да работите страхотно е да обичате това, което правите. Ако още не сте го открили, продължавайте да го търсите. Не спирайте. Като с всички съкровени неща - когато го откриете, просто ще разберете. И като във всяка чудесна връзка, с годините нещата ще стават все по-добре и по-добре. Затова продължавайте да търсите, докато го намерите. Не се примирявайте.

Когато бях на 17 г., прочетох нещо, което звучеше така - ако живееш всеки ден така, сякаш ти е последен, някой ден със сигурност ще е така. Запомних го и през следващите 33 г. всяка сутрин се поглеждах в огледалото и си казвах: "Ако днес е последният ден от живота ми, ще искам ли да направя това, което ще правя днес?" И когато отговорът беше "Не" в продължение на много дни, знаех, че трябва да променя нещо.

Да си напомням, че скоро ще умра е най-важният инструмент, с който разполагам, за да си помагам да правя важните избори в живота си. Защото почти всичко - всички външни очаквания, цялата гордост, всички страхове от неуспех или провал - всичко това изчезва пред лицето на смъртта и остава единствено това, което е наистина важно. Напомнянето, че ще умреш за мен е най-добрият начин да се измъкна от примката на мисълта, че имам какво да губя. Пред смъртта си гол. И няма никаква причина да не следваш сърцето си.


Преди година се установи, че страдам от рак


Бях на скенер в 7 и половина сутринта и той ясно показа рак на панкреаса. Нямах представа какво е панкреас. Лекарите ми казаха, че най-вероятно става дума за нелечим тумор и че мога да очаквам да живея не повече от 3 до 6 месеца. Лекарят ми ме посъветва да си отида у дома и да започна да си подготвям нещата, което е начинът на лекарите да ти кажат, че умираш. Това означава да се опиташ да кажеш за няколко месеца на децата си всичко, което си смятал да им кажеш през следващите 10 г. Означава да си подредиш нещата така, че да не създаваш трудности на семейството си. Означава да се сбогуваш.

Живеех с тази диагноза през целия ден. По-късно вечерта на същия ден ми направиха биопсия, спуснаха ендоскоп през гърлото и стомаха до вътрешностите ми, проникнаха с игла в панкреаса и взеха клетки от тумора. Бях упоен, но съпругата ми, която присъстваше, ми каза, че когато видели клетките под микроскоп, лекарите започнали да плачат, защото се оказало, че имам много рядка форма на тумор на панкреаса, който бил лечим с операция. Оперираха ме и сега съм добре.

Тогава се приближих близко до смъртта и се надявам да остана на това разстояние десетилетия. След като го преживях, сега мога да ви говоря по-уверено, отколкото когато смъртта е напълно интелектуално понятие:

Никой не иска да умре. Дори хората, които искат да отидат в рая, не биха искали да умрат, за да идат там. Но смъртта е крайната дестинация за всички ни. Никой не й е избягал. Така и трябва да бъде, защото Смъртта е най-доброто творение на Живота. Тя е агентът на промяната на Живота. Тя разчиства старото, за да стори път за новото. В момента новото сте вие, но някой ден, твърде далеч от днешния, постепенно ще станете възрастни и също ще бъдете отстранени. Съжалявам, че ви казвам нещо така драматично, но това е истината.


Времето ви е ограничено, затова не го губете,


като живеете нечий друг живот. Не се оставяйте в плен на догмата - да живеете с резултатите от мисленето на другите хора. Не позволявайте шума от мненията на другите да заглуши вътрешния ви глас. И най-важното - имайте куража да следвате сърцето и интуицията си. По някакъв начин те вече знаят точно какви бихте искали да станете. Всичко друго е на втори план.

Когато бях млад, имаше едно изумително издание - The Whole Earth Catalog, то бе една от библиите на моето поколение. Негов автор бе Стюърт Бранд, която го правеше недалеч оттук, в Менлоу Парк, и му бе вдъхнал живот с поетично докосване. Беше краят на 60-те години, преди персоналните компютри и издателският софтуеър, и всичко в изданието бе изпълнено на пишещи машини, с ножици и полароиден фотоапарат. Беше нещо като Google в хартиен вариант, 35 г. преди да се появи Google - беше идеалистично и преливащо от прецизни инструменти и велики бележки.

Стюърт и екипът му издадоха няколко броя на The Whole Earth Catalog и тъкмо когато потръгна, пуснаха последен брой. Бе в средата на 70-те години и аз бях на ваша възраст. На задната корица на последния брой имаше снимка на междуградски път на разсъмване, на каквито всеки от вас, който обича да пътува на стоп, е попадал. Под нея имаше надпис: "Останете гладни. Останете безразсъдни." Това бе тяхното прощално послание. И аз винаги го пожелавам на себе си. Сега, когато вие се дипломирате и поемате по нов път, го пожелавам и на вас.

Останете гладни. Останете безразсъдни.

moderator Posted - 05/19/2011 : 13:22:59
Ексректорът на ТУ пое Патентното ведомство
http://www.frognews.bg/news_35681/Eksrektorat_na_TU_poe_Patentnoto_vedomstvo/

Премиерът Бойко Борисов назначи проф. Камен Веселинов, бивш ректор на Техническия университет, на длъжността председател на Патентно ведомство. Това се случи непосредствено след като той освободи от поста Костадин Манев.

Смяната става факт докато Манев е на двудневна конференция в Будапеща, организирана от унгарското ведомство за интелектуална собственост и Унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз. В конференцията участват ръководители на най-престижните международни организации за закрила на интелектуалната собственост – Световната организация за интелектуална собственост, Европейското патентно ведомство и др. Костадин Манев е начело на българската делегация.

Още вчера Бойко Борисов анонсира в Пловдив, че ще смени шефа на Патентното ведомство. Неговият приемник на поста – Камен Веселинов е роден през 1946 г. в Благоевград. Висшето си образование завършва в Дрезденския технически университет, Германия, специалност „машинен инженер”. В периода 2003 г. – 2004 г. е заместник – министър на образованието и науката с ресор „Висше образование”. От 2005 г. до февруари 2011 г. е ректор на Технически университет – София. От 2004 г. Камен Веселинов е заместник-председател на Националния съвет по наука, представител на България в Комитета за научни и технически изследвания на Европейската комисия.

Веселинов става поредният български учен и общественик, който бе назначен от държавен пост. Вчера премиерът назначи бившия ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев за председател на Националната агенция за оценяване и акредитация и за председател на Акредитационния съвет на агенцията. Проф. Кирил Топалов пък стана новият управител на Фонд „Научни изследвания“.
moderator Posted - 10/16/2010 : 16:59:41
Технологиите са ключови за американската външна политика
16.10.2010 11:56

http://america.actualno.com/news_319753.html

Клинтън произнесе реч снощи пред около 1500 души в Сан Франциско

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън каза, че постиженията на технологичните компании в северна Калифорния са от ключово значение за външната политика на правителството на Барак Обама, което си поставя за цел да подкрепя мира и процъфтяването по света, предаде АП.

Клинтън произнесе реч снощи пред около 1500 души в Сан Франциско. Тя нарече постиженията на Силициевата долина модел за усилията на правителството в подкрепа на свободата на комуникациите.

Шефката на американската дипломация каза, че социалната мрежа "Фейсбук" е поддържала надеждите на хората в месеците на икономическата рецесия. БТА
B_Yovchev Posted - 05/23/2010 : 18:13:46
Уважаема г-жа Галя Маринова,
Когато се касае да се подпомогне иновативната дейност на едно производствено предприятие със собствен развой, производство, инженеринг и търговска организация документите за Кандидатстване; договаряне и контрол на изпълнението трябва да се изготвят в съответствие с изискванията на стандартите за етапите на усвояване на производството на нови изделия.
Установената сега схема практика на финансиране от фондовете налага една допълнителна /много голяма, но ненужна/ натовареност на предприятието, за изпълнението на която няма време и сили. Като следствие от това, ползата от получената финансова подкрепа е по – малка от „загубата”.
Нищо друго освен предписаните в БДС етапи /Н, К и Т/ и начина на тяхното отчитане не е необходимо.
Предложения:
1. Срокът на изпълнението на разработката в план-сметката на Проектите е много дълъг /~ 1,5 години/.
Това вади до:
a. Проектираното ново изделие губи от своята „Иновативност” и „Конкурентоспособност”.
b. Фирмата не може да си получи бързо парите, които са и реално необходими;
Следователно: Срокът на изпълнението на Договора да може да се съкращава безпроблемно без намаляване на неговата стойност.
2. Обемът и състава на исканата Отчетна документация е много голям и сложен за подготовка. Специалистите ангажирани с изготвянето на тези отчети следва да имат едновременно комплексни познания като – конструктори, технолози, софтуеристи, личен състав, икономисти и финансисти. Това ангажира най – добрите водещи специалисти на фирмата, което блокира нейната останала развойна работа. За същото време те биха могли да разработят едно друго изделие.

Следователно:
Отчетът следва да се сведе до една страница с приложени към него протоколи от техническите съвети на които са отчитани и приемани етапите на разработката. Самата конструктивна и технологична документация, приета от нормоконтрола на фирмата се съхранява в техническия архив на фирмата.
3. Предложението за кандидатстване за финансиране на дадена тема трябва да бъде сведено до един ТИД в обем 2#247;3 страници съставен на базата на едно пред-проектно проучване; решението за приемане или отказване следва да се базира и на доверието към фирмата;
Ако фирмата не е позната на възложителя, последният следва да я изучи.
Следователно цялата философия на организацията на подготовката и отчитането на осъществяването на иновативните проекти финансирани от Националния иновационен фонд и ОП Конкурентоспособност трябва да се сведе само до съответствието им с изискванията на Стандартите, без допълнителни натоварващи изисквания; Доверието към фирмите обект на финансовата подкрепа се основава на техния собствен интерес за тяхното развитие.

проф. Борис Йовчев
Andrey_Kurtenkov Posted - 03/08/2010 : 22:36:28
По отношение на усвояването на прословутите европари в аграрния сектор, положението днес е точно толкова отчайващо, колкото и при миналото правителство - сега чета в утрешния "Сега", че такава е ситуацията и в също така широко рекламираната ОП "Конкурентноспособност":
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5292§ionid=5&id=0001001
от Драгомир Николов:
"...България успява да усвои едва 0.3% от оперативна програма "Конкурентоспособност", по която на страната ни се полагат 1.1 млрд. евро. Още по-шокиращо, макар и по-малко известно е, че през последните 2 години всяка шеста фирма с одобрен проект по "Конкурентоспособност" вече се е отказала от него. За чиновниците от икономическото ведомство или Агенцията за малки и средни предприятия фирмите се отказват предимно заради икономическата криза, която сви кредитирането на банките, и с недомлъвки уточняват, че е възможно да има и някои грешки в самите процедури. Бизнесът обаче вижда препъникамъка не в кризата, а в неясните насоки за кандидатстване по програмата и тоталния чиновнически произвол през последните години..."Все още съм поразен от мудността на всичките процедури, които се проточиха година и половина. В крайна сметка чрез програмата създадохме прототип, но после се оказа, че при отпускането на парите ЕС не предвижда подпомагане за внедряването на изделието в серийно производство"...Бумащината била страшна и още на втората седмица фирмата се принудила да наеме служител, който да отговаря само за документацията по проекта. Правели се всякакви изпитания на уреда, които след това трябвало да се документират. Отделно пък програмата задължава да се води отчет колко хора колко дни са работили, какви материали са изхарчили и т.н. "Е, взехме накрая субсидията, но пазарният ефект се оказа кръгла нула. За тая година и половина идеята ни остаря, а през това време на свои разноски създадохме 4 други разработки, които за по 6 месеца реализирахме на пазара", заключава предприемачът...През декември 2008 г. Агенцията за малки и средни предприятия благославя проекти на фирми, занимаващи се с иновации, и сключва договори с 25 дружества. Правилата на играта обаче незаконно се променят 7 месеца по-късно. Чиновниците отсичат, че иновационните фирми масово не са спазили изискванията на "оперативното ръководство" за реализиране на проектите по тази схема. Абсурдността на ситуацията е в това, че въпросното "ръководство" е издадено 6 месеца след като проектите вече са били одобрени. "Ръководството" отсъжда, че за валидни ще се смятат само договорите с предварително одобрени от агенцията подизпълнители. Но докато чиновниците избистрят това правило, дружествата вече сключили договори с подизпълнители и дори са им платили част от дейностите. За чиновника това няма значение - тези разходи не се покриват. Много бизнесмени сами се отказват от кандидатстване, щом се запознаят с правилата на "Конкурентоспособност"...Всичко започва преди около година, след като заводът му получава поръчка от клиент за създаване на ново машиностроително изделие и му поставя срок от 6 месеца. Европейската програма има задължително условие в проекта да се привлекат университетски преподаватели. "Отидох в Техническия университет - София, за да поканя специалисти. Учените обаче ме отрязаха - след 2 седмици влизаме в сесия, тя ще продължи около 1 месец. След това имаме и седмица почивка, така че след около 2 месеца може да разчитате на нас. Просто още не вярвам на ушите си, изглежда тези хора нямат представа от реален бизнес, в който всяка секунда струва пари"...А иначе субсидия за създаване на изделие по тази схема и за закупуване на техника за последващото му масово производство варира от 200 000 лв. до 4 млн. лв. Но това, което отказва окончателно бизнесмена от схемата, е след като разбира, че още преди да е създал новото изделие, трябва да заяви в проекта си и техниката, чрез която ще го произвежда. "Как да подпиша договор за оборудване, след като съм още на твърде ранен етап и дори нямам ясна концепция какво точно ще представлява новото изделие. Как да започна да събирам 3 оферти за машини, без да знам какво ще ми е необходимо?"...Според него по-разумно е тази схема да субсидира нови изделия, създадени в български предприятия през последните 1-2 години. "Щом са създали на собствен риск изделие, значи са били икономически разумни. Ако експертите на икономическото министерство решат, че цената на машините за създаването на изделията не е най-изгодната, защото не са събирани 3 оферти, нека тогава да не възстановят 50% от вложението, а 30%, 20%, но все пак някакви свежи пари да влязат в индустрията насред кризата"...Едни от най-желаните схеми на "Конкурентоспособност" - "Технологична модернизация на малки, средни и големи предприятия", така и не стартира през цялата 2009 г. Българските фирми цяла година настойчиво питаха защо схемата не тръгва. Изчакаха търпеливо да минат изборите и новата власт да запретне ръкави. Но на 25 ноември м.г. получиха абсурден отговор. На сайта на оперативната програма излезе съобщение, което гласеше: "Основната причина за забавянето в стартирането на процедурите, които бяха планирани за 2009 г., е стремежът на ръководството на министерството за по-ясно фокусиране на политиките, които да бъдат подкрепени чрез планираните интервенции по оперативната програма". "Един от големите проблеми при тези схеми е, че оценката на проектите е твърде субективна", категорични бяха консултанти пред "Сега". По принцип схемата трябва да се отваря всяка година, но бюджетът е ограничен. "Фирмите, за които стигат парите по грантовата схема, обикновено имат между 85 и 95 точки от 100 възможни. Проблемът е, че само между 15 и 20 точки при тази оценка се дават на базата на абсолютно обективни критерии, каквито са сравнение на финансовите показатели на дружествата чрез представени баланси. Останалите точки се дават абсолютно субективно. Например има критерий - икономически ефект от проекта. Големият въпрос е как се преценява икономическият ефект от проект, на базата на какво: икономически ефект за България, за фирмата. Можем ли ние да кажем, че икономическият ефект на един проект в текстилна промишленост е 20 точки, а в софтуерната индустрия е 5 точки", обясниха консултанти. Насоките за кандидатстване на програмата не дават яснота дали дадена фирма може да защити проект, или ще си загуби времето и парите. Дори и при допълнителни запитвания чиновниците не дават конкретни отговори, мотивирайки се, че нямат право "да отговарят на конкретен кандидат и конкретно негово инвестиционно желание". Парадоксите с "Конкурентоспособност" обаче не свършват дотук. Оказа се, че това е единствената европрограма, при която независимо от тоталния хаос с наредбите и ръководствата администрацията не се е сетила да покрие поне част от разходите на бизнеса за консултанти. Едва на 2 февруари т.г. в отговор на въпрос на Виктор Ковачев, бизнесмен, кандидатствал по програмата, администрацията казва: "Понастоящем разходите за консултантски услуги са недопустими..." Толкова за компетентността на държавната администрация..."

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05