http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Висше образование и глобализация
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/12/2007 :  15:55:29  Show Profile  Reply with Quote
Едно намигване към всички наши евро-глобализирани-форумци



Муха в чашата

В ресторант поднасят по една чаша вино на посетители от различни националности. На дъното на всяка чаша вино има по една муха. Ето и рекциите на мултинационалните гости:

Шведът: поискал ново вино в същата чаша
Англичанинът: ново вино в нова чаша
Финландецът: извадил мухата и изпил виното
Руснакът: изпил виното заедно с мухата
Китаецът: изял мухата, но оставил виното
Евреинът: уловил мухата и я продал на китаеца
Циганинът: изпил две трети от виното и поискал да му го сменят
Норвежецът: взел мухата и отишъл да лови риба
Ирландецът: извадил мухата от виното и я сложил в чашата на англичанина
Американецът: започнал съдебен процес против ресторанта и поискал 65 милиона долара като обезщетение
Шотландецът: хванал мухата за гърлото и завикал "Сега да изплюеш всичко, което си изпила"


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/15/2007 :  16:30:23  Show Profile  Reply with Quote
Строителна треска завладя американските университети
РОЙТЕРС
в. Сега
15-01-2007

От Станфорд на Западното крайбрежие до първенците от Бръшлянената лига на Североизток американските университети са обхванати от строителна треска. Причините за тази неприсъща им страст са много - от увеличаващия се прием (децата на бейби бума навлизат в студентска възраст) до растящата конкуренция на Китай и други азиатски държави за най-добрите учени.
В Америка става все по-трудно да се справяш само с диплома от средното училище, а това привлича все повече младежи към вузовете, обясняват просветни експерти. Немалко университети в големите градове обаче просто искат по-голямо парче от печелившия пазар на студентските наеми и строят нови и нови общежития.
Благодарение на растящите такси за обучение и все по-щедрите дарения вузовете днес инвестират в удобства, немислими преди само 20-30 години - от подобни на резиденции сгради със

самостоятелни апартаменти с кухня и баня

до свръхмодерни почивни центрове, сякаш извадени от някой прескъп частен курорт.
От миналия август например възпитаниците на Университета в Мисури разполагат със студентски комплекс от 28 000 кв.м, в който освен фитнес зали има аквапарк, диджей студио и бар за сокове. "Родителите вече не искат само качествено обучение, а и високо качество на живот в нашите институции - нещо, което едва ли би им хрумнало преди 20 години", казва Клер ван Амърсън, вицепрезидент на Американския съвет по образованието, който представлява над 1800 колежи и университети.
Някои институции като Калифорнийския университет, Станфорд и Харвард освежават старата си инфраструктура - отчасти, за да се подготвят за бума на студенти през 2009 г., когато се очаква от училищата да излязат 3.2 милиона абитуриенти - абсолютен рекорд за САЩ.
Новото строителство на територията на университетските и колежанските кампуси може да достигне 3.1 млн. кв.м до 2009 г. - повече от максимума, постигнат през 2002 г., показва изследване на компанията "Макгро-Хил Констракшън". Само през изминалата година новото строителство във вузовете се е увеличило с 18%.
Малко градове могат да се мерят с треската в Бостън - неговите университети планират около 24 нови сгради, включително музеи, изследователски центрове и

нов жилищен небостъргач

който може да надхвърли 30 етажа.
"Имаме голяма нужда от повече пространство", казва Роджър Браун, президент на музикалния колеж Бъркли. Преди месец колежът обяви намерения да инвестира 300 млн. долара в строежа на нови комплекси в Бостън през следващите 10 години.
Кандидатстванията в Бъркли - едно от най-добрите музикални училища в света, са се увеличили със 72% през последните 2 години, но поради липса на място колежът запазва приема на 4000 студенти. "Това означава, че вече е много трудно да влезеш в Бъркли", признава Браун пред Ройтерс. Успех постигат едва около 30% от кандидат-студентите.
Харвард - най-богатият университет в света с 29 милиарда долара дарения, строи нов кампус за стотици милиони в съседния Алстън. Бостън Колидж финализира проекта за основен ремонт на сградите си. Университетът на Бостън, Емерсън Колидж и Североизточният университет също постегнаха имотите си. Общо на университетска територия в Бостън в момента се ремонтират 450 000 кв.м според анализ на в. "Бостън Глоуб".
"Скоро ще имаме група много красиви сгради, проектирани от много добри архитекти", казва Памела Делфенич, директор мениджмънт проекти в MIT, който в края на миналата година огласи планове за разширение за 750 млн. долара върху нови 90 000 кв.м.
Китай, Сингапур и Индия - в миналото големи износители на студенти в САЩ, сега могат да се похвалят с процъфтяващи сектори на висшето образование. Китай си поставя за цел в рамките на 10 години да изведе най-добрите си университети на водещи позиции в световен мащаб и инвестира милиарди долари в първокласни лаборатории, за да привлече топучени. Индия и Сингапур също наливат огромни средства от държавните си хазни във висшето образование, за да завоюват територии в т.нар. "индустрии на знанието".

"В условията на тази конкуренция е важно нашата страна да укрепи и разшири своите възможности и точно този процес наблюдаваме в момента", казва Бари Тойв, говорител на Асоциацията на американските университети, която представлява 60 водещи по научни изследвания вузове на САЩ.
Немалко университети се надяват да повторят успеха на MIT с биотехнологичния център в Кембридж, където мениджъри и изследователи от частни биотехнологични и фармацевтични компании работят съвместно с учените от университета и тази връзка привлича сериозни инвестиции и работни места в Масачузетс.
Балтимор също изгражда свой биомедицински център, към който се числи и федералната лаборатория на университета Джон Хопкинс за 250 млн. долара. В Роуд Айлънд университетът Браун наскоро оповести най-голямата експанзия в историята си - покупката на 7 сгради в щатската столица Провидънс за мащабна болница. Според вуза там могат да бъдат настанени и факултетите по естествени науки.
"Трябва да бъдем по-активни, да излезем от кулите от слонова кост - в това има много реални предимства", казва вицепрезидентът на Браун Дик Спайс. Тези инвестиции обаче биха могли да означават и увеличаване на таксите за много американски университети. Макар че голяма част от проектите се финансират от дарения, таксите за обучение растат по-бързо от инфлацията. За академичната 2005-2006 г. увеличението при обществените колежи и университети е средно 7.1%. За мнозина обаче това не е голяма изненада. Достатъчна е само една цифра - в периода 1993-2004 г. броят на студентите с най-малко 40 000 долара кредит се е увеличил десетократно - от 7000 на 77 500 долара, по данни на Проекта за студентски кредити във Вашингтон.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/12/2007 :  13:15:48  Show Profile  Reply with Quote
За първи път жена оглави Харвардския университет
www.mediapool.bg
12 Февруари 2007


Жена бе избрана за първи път за президент на най-старото и най-известното висше учебно заведение в САЩ - Харвардския университет, предадоха световните агенции в понеделник.

Историчката Дрю Гилпин Фост – известен специалист по въпросите на Гражданската война и американския Юг, бе единственият останал кандидат след пресяването. Фост е била декан на Харвардския институт за авангардни изследвания "Радклиф".

59-годишната Фост ще стане официално 28-ият президент на основаното през 1636 г. висше учебно заведение на 1 юли. Тогава Харвард ще стане четвъртият представител на клуба на осемте най-елитни американски университета, който е бил оглавяван от жена.

Фост ще смени на поста Лоурънс Съмърс, който бе принуден да подаде оставка през юни миналата година заради разгорелия се около него скандал. Повод за това стана изказването му, че заради вродените си особености мъжете постигат по-големи успехи в науката и в интелектуалната дейност. Според Съмърс това е причината да има толкова малко жени на високи академични постове.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/15/2007 :  17:37:44  Show Profile  Reply with Quote
Джон Байърли: Политиката да скъса с престъпните босове
Посланикът разкри, че 10 % от уискито на българския пазар е фалшиво
www.mediapool.bg,15 Февруари 2007

Американските компании искат ясен сигнал, че България ще сложи край на корупционния климат в страната, заяви в четвъртък пред студенти от УНСС посланикът на САЩ у нас Джон Байърли.

По думите му инвеститорите от САЩ искат да видят обвинения срещу лица, които поставят личните си интереси пред общите, политиката да скъса с престъпните босове, а мръсните пари да излязат вън от нея, като се наложи прозрачност и отчетност.

Според Байърли най-големият проблем в България продължава да бъде усещането, че бизнесът в се развива в корупционна среда, а инвеститорите се притесняват от административните пречки, които насърчават даването на подкупи. Посланикът говори и за неефективното прилагане на Закона на авторското право интелектуалната собственост. Той смята, че недостигът на класифицирана работна ръка също е бариера за чуждия бизнес, защото обучението от страна на компаниите е много скъпо и отнема ценно време.

Друг важен неблагоприятен фактор за привличането на инвестиции е и фактът, че и повечето усилия на държавата са насочени към най-големите компания, а не към малкия и среден бизнес. Американските инвестиции в България се увеличават всяка година и комбинирани с българския талант са могъща комбинация, подчерта посланикът на САЩ.

Доста американски компании възприемат България като нов път към европейските пазари. Те носят на страната иновации, нов стил на управление и повече данъци. Посланикът изтъкна, че не само компаниите, а и правителството на САЩ инвестира в бъдещето на България. “Вярваме, че демократична стабилна и благоденстваща ще е по-добър партньор на САЩ и по-добър модел за другите страна на Балканите”, каза още той.

Дългосрочното решение на очертаните проблеми Джон Байърли вижда в партньорството между бизнеса и българските университети.

В заключение дипломатът призова за повече проверки на компетентните органи, тъй като 10 % от уискито на българския пазар е фалшиво.

Edited by - moderator on 02/15/2007 17:38:10
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/16/2007 :  10:05:05  Show Profile  Reply with Quote
Интересна идея, защо не. Струва ми се обаче, че названието на инициативата не е удачно - ученически и университет, като че ли не се връзват. Да не говорим, че математиката, макар и царицата на науките и лично моя слабост едва ли е достатъчна за да оправдае названието университет. Математическа лектория е достатъчно стойностно, защо им е да си скапват идеята, чрез грандоманщината "университет"? Единият от цитираните, май наскоро го направиха "Доктор хонорис кауза" на същия университет. Ако беше отказал титлата и не си беше навлякъл тогата щеше да ми е по-симпатичен. Поддал се е на суетата, човешко е. Въпреки закачките, разбира се, идеята е похвална и пожелавам успех на инициаторите и участниците! Всичко, което е насочено към развитието на интелекта и духа е добре дошло и изключително необходимо в днешната ширеща се бездуховност. Ще завърша отново с препоръка. Като правят математически и други състезания драгите именити математици да не дават предварително на единия отбор решените задачи, защото това е комунистическия подход. Трябва да допускат одит за "ненагласеност" на състезанието.



Безплатен ученически университет се открива в ЮЗУ

Дарик радио
15-02-2007

Първият в България безплатен Ученически универсисет се открива в ЮЗУ “Неофит рилски”. Той е сформиран към Природо-математическия факултет.
Предназначен е за ученици от 8-ми до 12-ти клас и учители. Ще участват и именити представители на съвременната българска математическа наука.

“Основната мисия на университета е хуманизация на обучението по математика със засилване на връзката “средно – висше образование”, както и възраждане на позабравената традиция в родната образователна система - работа с изявени ученици и подготовката им за национални и световни математически олимпиади”, съобщи ректорът на Югозападния университет доц. д-р Илия Гюдженов.

Идеята за съботната математическа лектория е на доц. д-р Иван Мирчев, зам. ректор по акредитация и информационно осигуряване на висшето училище и ръководството на Природо-математическия факултет.

В съботната математическа лектория, която е съвместна проява с Института по математика и информатика при БАН, ще вземат участие изявени математици като акад. Петър Кендеров от БАН, чл. кор. проф. дмн Стефан Дудунеков, директор на Института по математика и информатика при БАН и председател на Съюза на математиците в България, проф. дпн Сава Гроздев, секретар на СМБ, ст. н. с. дмн Петър Бойваленков и проф. дпн Иван Ганчев.

Откриването на Ученическия университет ще бъде на 17 февруари от 10.00 ч. В зала № 544 на ЮЗУ.

Edited by - moderator on 02/18/2007 09:21:52
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/18/2007 :  16:00:19  Show Profile  Reply with Quote
Оставаме в черния списък на интелектуалното пиратство
www.news.bg

Международният алианс за интелектуална собственост препоръча оставането на България в така наречения списък №301 на страните, които не защитават интелектуалната собственост.

Списъкът се изготвя всяка година от американските официални власти в сътрудничество с Алианса.
В него се посочени 60 държави, в които американският бизнес търпи значителни загуби поради незачитането на интелектуалната собственост.

Присъствието в този списък може да доведе и до налагането на икономически санкции на дадена държава от Съединените щати.

В годишния доклад на Международния алианс за интелектуална собственост се посочва, че загубата от разпространението на нелицензирана музика в България е 7 млн. долара годишно, а от нелицензиран софтуер - 24 млн. долара.
В същото време процентът на нелицензираната музика е 75 на сто, а на софтуера - 69 на сто.

Част от търговията с пиратски продукти е в ръцете на организираната престъпност, се казва в доклада, цитиран от БНР.
Международият алианс за интелектуална собственост препоръчва да се засилят действията срещу интернет пиратството, най-вече срещу доставчиците на интернет и ЛАН-мрежите, да се увеличат средствата за борбата срещу компютърните престъпления, да се забрани уличната продажба на интелектуални продукти и предмети на изкуството, да се предприемат административни мерки срещу потребителите на пиратско съдържание.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/19/2007 :  13:31:08  Show Profile  Reply with Quote
Румънски журналист показва колко е лесно да се започне работа във Великобритания
by newswriter on 18/02/2007 11:42 AM
www.kafene.net

Британски вестник пише, че хиляди източноевропейци си намират незаконно работа във Великобритания, въпреки твърденията на министрите, че наложените ограничения върху разрешителните за работа ще намали броя на нелегалните работници. "Мейл он сънди" се позовава на излъчен репортаж по румънската телевизия, в който журналистът Сорин Дамашчин си намира работа на строителен обект без да има разрешително за работа или договор. Според журналистът повече от 1 000 румънци са дошли във Великобритания само през първите 10 дни на 2007 година. Самият той хванал автобус от Констанца до Лондон спещу 130 паунда, а в самата британска столица се срещнал със съграждани, които му показали най-лесните начини да започне работа. Дамашчин уточнява, че един от тях е да бъдеш студент или да се регистрираш за езиков курс, което дава право за почасова работа. Най-бързото решение е получаване на така наречената Карта за строителната индустрия, която отваря вратите за регистриране като самонает, допълва румънският журналист в неговоия репортаж, гледан от милиони, изтъква ,,Мейл он сънди".

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/21/2007 :  11:01:06  Show Profile  Reply with Quote
Системата за гласуване в парламента отказа да работи

Пирински: Науката и техниката са безсилни
www.vsekiden.com
21.012.2007

С технически проблеми в системата за регистрация и гласуване и поименна проверка започна днешното заседание на Народното събрание. За пореден път системата не отчете гласуването на част от депутатите.

Председателят на парламента Георги Пирински обясни, че е правена профилактика на системата час преди началото на заседанието и тогава всичко е било наред. „Тези пулове и друг път са правили номера, очевидно науката и техниката са безсилни”, каза Пирински

Edited by - moderator on 02/21/2007 11:03:20
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/26/2007 :  09:54:43  Show Profile  Reply with Quote
Германия предлага общ учебник по история за страните от ЕС
www.kafene.net
by newswriter on 25/02/2007 11:30 AM

Полската агенция ПАП съобщава, че германски министър е предложил създаване на общ учебник по история за всички 27 страни-членки на Европейския съюз. Немският министър на образованиета Анете Шаван е предложила по време на неотдавнашното си посещение в Брюксел да се изработи общ учебник, който да бъде изучаван във всички страни от ЕС така, както германски и френски ученици се обучават по общо помагало по история. Говорител на министъра е заявил, че това е все още само идея, която ще бъде повдигната на предстоящата среща на министрите на образованието от 27 страни-членки на ЕС, която ще се проведе в края на следващата седмица в Хайделберг. Германия е в момента временен председател на ЕС. Общите немско-френски учебници по история се използват в учебни заведения на двете страни от септември месец. Те обхващат историята на Европа и света след 1945 година. Германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер предложи неотдавна полски и немски историци да напишат общ учебник за учениците от двете страни. Според него това може да направи университета във Франкфурт на Одер, който е на границата между двете страни.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/02/2007 :  09:44:00  Show Profile  Reply with Quote
Внасяме инженери от Бангладеш
Руснаци търсят 10 хиляди заварчици за АЕЦ “Белене”

в.Стандарт
02.03.2007г.
Започваме внос на едро на инженери от Бангладеш, сервитьорки от Филипините и строители от Виетнам. Инициативата е на Българската стопанска камара. Оттам вече са готови да подбират работници по заявка на фирмите. За това е нужно само да се попълни формуляр. Работодателите отдавна се оплакват, че у нас не достигат квалифицирани специалисти, особено инженери. Туристическият бранш също е закъсал за персонал, признават хотелиери и ресторантьори.
Руснаците от "Атомстройекспорт" пък са питали за 10 хил. заварчици, които да работят по строежа на АЕЦ "Белене". Те потърсили съдействие от БСК, но се оказало, че у нас не могат да се намерят толкова много квалифицирани работници. Затова ще се търсят и в съседните страни - Македония, Албания и Молдова, посочиха от камарата.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/06/2007 :  16:58:03  Show Profile  Reply with Quote
ЕС бил 22 години зад САЩ по икономически растеж
6 Март 2007 | 17:39
Нетинфо.бг

ЕС е 22 години зад САЩ по отношение на икономическия растеж, показва ново изследване на базираната в Белгия група за натиск "Юрочамбърс". Документът сочи, че въпреки амбициозните си планове, Европа изостава и по други важни икономически индикатори, коментира EUobserver.com. Експертите на "Юрочамбърс" твърдят, че сегашните нива на БВП на глава от населението в ЕС са били постигнати още през 1985 г. в САЩ, а равнищата на заетост и инвестиции в наука - дори преди 30 години.
Икономическия растеж, създаването на нови работни места и прилагане на научно-техническия прогрес са сред най-високите приоритети в т.нар. "Лисабонска стратегия", приета през 2000 г. Целта, заложена в този документ е за 10 години икономиката на ЕС да се превърне в най-конкурентоспособната в световен мащаб - битка, в която основният съперник е САЩ. Проучването на на "Юрочамбърс" обаче сочи, че ситуацията с европейската икономика се е влошила от 2003 г. насам, когато организацията публикува първия си доклад, сравняващ двете страни на Атлантика.

По-лошите резултати отчасти се дължат на приемането в съюза на нови държави от Източна Европа. Страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. имат доста висок ръст, но за сметка на това имат по-лоши показатели на заетост и ниски инвестиции в наука и изследвания. Авторите на проучването посочват, че в сметките изобщо не са включени България и Румъния, в противен случай пропастта между ЕС и САЩ би била още по-широка.

Те призовават държавните и правителствените глави на страните от съюза, които се събират тази седмица за среща на най-високо равнище, да имат цитираните изводи предвид, когато взимат управленски решения. Очаква се тази седмица на най-високо политическо ниво да бъде обявено, че Лисабонската стратегия най-сетне е започнала да дава резултати. Проектозаключенията от срещата подчертават, че "през 2007 и 2008 г. ще бъдат създадени 7 млн. работни места, което води до потенциален ръст на заетостта от по-малко от 64% през 2005 г. до почти 66% през 2008 г., както и снижаване на безработицата".

За да може ЕС да навакса изоставането си от САЩ, икономиката на Стария континент трябва да расте по-бързо, отколкото отвъд Океана. Засега подобна тенденция не се забелязва, напротив - през 2006 г. в САЩ има ръст на БВП около 3,3%, докато ЕС - 2,9%. Ако БВП на глава на населението в САЩ расте с 2% на година, а в ЕС - с 3%, това би означавало, че съюзът ще настигне САЩ едва през 2045 г., изчисляват от "Юрочамбърс".
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/07/2007 :  11:40:47  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
EС си е една социалистическа държава под прикритие - не само че няма да се доближи до САЩ, но и ще бъде задминат в близките години и от много други държави и междудържавни обединения.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/07/2007 :  12:12:00  Show Profile  Reply with Quote
Съгласна съм с Андрей за прекомерната социално-социалистическа насоченост в някои водещи европейски страни като Франция и Германия. Ако продължават, това ще ги закопае.

А за нас пък въобще да не говорим. Ето ти още данни в тази посока:

Последни сме в ЕС по компютърна грамотност
07 март 2007 / News.dir.bg

България е с най-слаби резултати по компютърна грамотност на населението - 70% от мъжете и 69% от жените не владеят никакви компютърни умения.
Това са резултатите от последното проучване на Евростат за разликите между мъжете и жените в компютърната грамотност, образованието и равнището на безработицата, направено по случай Международния ден на жените - 8-ми март. Резултатите от проучването са публикувани в британския сайт computing.co.uk, съобщи БТА. Италия, Ирландия и Португалия също са показали ниско равнище на компютърна грамотност. Близо 40% от жените и 30% от мъжете във Великобритания са неспособни да извършват основни компютърни операции, показва проучването. Общият резултат за всички страни членки на ЕС показва, че 44% от жените и 38% от мъжете нямат никакви компютърни умения, докато 29% от мъжете и само 15% от жените са попаднали в категорията от високо равнище. Дания е с най-високи показатели - само 18% от жените и 14% от мъжете нямат никакви компютърни умения, докато над 50% от мъжете са в категорията от високо равнище. Участниците в анкетата, на възраст от 16 до 74 години, са били тествани за способностите им да извършат шест компютърни задачи - от най-основните като копиране на файл до по-сложни като написване на компютърна програма. Участниците, които са отбелязали, че могат да се справят с пет и повече задачи са били оценени като хора с високо ниво на компютърна компетентност, докато тези, които са отбелязали нула, са определени като хора без никакви компютърни умения.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/07/2007 :  13:00:59  Show Profile  Reply with Quote
Чужденците-изследователи без проблеми с визите за България
Стажанти и студенти също с привилегии

www.vsekiden.com
07-03-2007

Чужденците, които ще упражняват научноизследователска дейност у нас, да получават национални визи за дългосрочно пребиваване при облекчени условия предвиждат промени в закона за чужденците в България, приети от Народното събрание на първо четене. Измененията в закона произтичат от членството на страната ни в Европейския съюз. Те дефинират разрешения от визата срок на пребиваване, нейната валидност и разрешения брой влизания в страната. Предвижда се виза със срок на валидност до една година да бъде издавана и на студенти, специализанти, стажанти, както и на чужденци, командировани от чуждестранен работодател за изпълнение на конкретни задачи, свързани с контрола и координацията при изпълнението на договор за туристически услуги.

За чужденец в България ще се смята всеки, което не е гражданин на държава-членка на Европейския съюз, на държава-страна по споразумението за европейско икономическо пространство, или на Швейцария. Предлага се за чужденец у нас да се смята и човек, който не се разглежда като гражданин на нито една държава в съответствие с нейното законодателство и притежава официален документ, удостоверяващ това обстоятелство. Регламентите на ЕС предвиждат издаване на визи унифициран формат на ЕС от държавите членки.

Предвижда се при попълването на визовия стикер чрез компютърната система за визов контрол да се въвежда и биометрична информация, да се обработват дигитална снимка и 10 пръстови отпечатъка. Урежда се събирането на биометрични данни и се забранява използването им за други цели, освен за издаването на виза. Предлага се на чужденците, на които органите на граничния контрол са отказали влизане в страната, да бъде връчван унифицираният формуляр за отказ на ЕС, посочващ причините за недопускането им.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/22/2007 :  10:45:16  Show Profile  Reply with Quote
Евро-усмивки от www.kafene.net, 22.03.2007 г.

50 причини да обичаме ЕС
by newswriter on 22/03/2007 10:10 AM
The Independent, UK

1. Край на войната между европейските нации.

2. Демокрацията сега процъфтява в 27 държави.

3. Някога бедни страни, като Ирландия, Гърция и Португалия, сега просперират.

4. Създаването на най-големия вътрешен търговски пазар.

5. Безпрецедентни права на европейските потребители.

6. Сътрудничество в рамките на целия континент по въпросите на емиграцията.

7. Сътрудничество по въпросите на престъпността посредством Европол.

8. Закони, които правят по-лесно за британците купуването на имот в Европа.

9. По-чисти плажове и реки в цяла Европа.

10. Гарантирана от закона платена 4-седмична отпуска годишно за работниците в Европа.

11. Няма смъртна присъда.

12. Конкуренцията между частните компании означава по-евтини телефонни разговори.

13. По-малка бюрокрация (24 000 служители в ЕС - по-малко, отколкото в Би Би Си).

14. Французите отново ядат британско говеждо.

15. Признати и защитени бяха малцинствени езици като ирландски, уелски и каталонски.

16. Европа помага да се спаси планетата като съкращава емисиите на въглероден двуокис.

17. Обща валута от Бантри (Ирландия) до Берлин (без Великобритания обаче).

18. Забрана за пътуване из цяла Европа на тирани като зимбабвийския Роберт Мугабе.

19. ЕС отпуска два пъти повече помощи за развиващите се страни, отколкото САЩ.

20. Строги стандарти за безопасност на колите, автобусите и самолетите.

21. Безплатна медицинска помощ за туристите.

22. Миротворци от ЕС са по всички горещи точки на света.

23. Общият европейски пазар осигури евтини полети за всички и ново процъфяване на забравени градове.

24. Въвеждане на паспорти за домашни любимци.

25. Сега от Лондон до Париж се стига само за 2,35 часа с Евростар.

26. Перспективата за членство в ЕС принуди Турция да се модернизира.

27. Пазаруването без граници дава на потребителите по-голяма власт да влияят на пазарите.

28. Евтиното пътуване и учебни програми означава по-голямо движение на младежите в Европа.

29. Етикетите на храните са много по-ясни.

30. Няма уморителни проверки по границите (с изключение на британските).

31. Компенсации за пътниците, засегнати от закъснения.

32. Строга забрана върху опитите със животни за козметичната индустрия.

33. По-голяма защита на европейската дива природа.

34. Фондът за регианално развитие помогна на изостаналите части във Великобритания.

35. Европейските шофьорски книжки признати на територията на целия ЕС.

36. Британците сега се чувстват много по-малко изолирани.

37. Европейските банани си останаха със същата закривена форма, въпреки опасенията на скептиците.

38. Стабилен икономичеснки растеж - по-висок от САЩ миналата година.

39. Общият пазар докара най-добрите континентални футболисти във Великобритания.

40. Законите за човешките права защитават правата на отделните индивиди.

41. Европейският парламент извършва демократични проверки на всички закони на ЕС.

42. ЕС дава повече, не по-малко, суреверенитет на отделните държави.

43. Съзряващият ЕС е порядъчен контрабаланс на мощта на САЩ и Китай.

44. Имиграцията от Европа даде тласък на британската икономика.

45. Европейците започват да говорят все повече езици - с изключение на британците.

46. Европа даде пример на Великобритания как правилно да финансира националното здравеопазване.

47. Британските ресторанти сега са по-космополитни.

48. Пълна свобода на движението на професионалистите в Европа.

49. Европа революционизира британското отношение към храната и готвенето.

50. Списък като този влудява евроскептиците.
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05