http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Сигнали за корупция във во и науката
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

did

90 Posts

Posted - 07/06/2006 :  12:02:41  Show Profile  Reply with Quote
Предлагам тук да сигнализираме за префинените форми на корупция във Висшето образование и науката.

did

90 Posts

Posted - 07/06/2006 :  12:10:13  Show Profile  Reply with Quote
Формира се ново гнездо на организирана престъпност към списание Е+Е (Електроника и електротехника) към Съюза на учените с главен редактор проф. д-р Стефан Табаков, който възлага поръчкови рецензии на близък до него доц. д-р Петър Горанов, ръководител на катедра "Силова електроника" за да отхвърли две научни статии, за които са принудили авторите да им платят 65 лева уж за публикуване и след отхвърлянето на статиите не са върнати на авторите. В нормалните списания, като например IEEE се внасят пари за публикуване, а не за да се заплащат поръчкови отрицателни рецензии.
Необходим е одит за изразходваните подобни средства в списанието Е+Е и да се потърси съответна отговорност от главния редактор проф. Стефан Табаков, като е най-добре той да бъде отстранен тъй като опорочава списанието, което има дълги традии в нашата наука и там ра ботили истиски учени като акад. Димитър Мишев и други, които никога не са допускали такива злоупотреби.
гл.ас. д-р Димитър Димитров

Edited by - did on 07/06/2006 12:47:39
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 07/07/2006 :  13:40:36  Show Profile  Reply with Quote
Действията на двама от зам.ректорите водят управлението на ТУ-София към морален апокалипсис. Назрява опасността заради тези господа сегашният ректор Веселинов да не бъде преизбран за следващия мандат. Похвално е, че зам. ректорът Калоянов се разграничи от натрупаните далавери в кабелната телевизия като обяви проект за отделянето и от лабораторията за широколентови усилватели. Това е едно похвално анти-корупционно действие. Очаквам ръководството да разкрие миналите далавери в кабелната телевизия и те да се преодолеят.

Edited by - did on 07/11/2006 17:51:47
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 07/13/2006 :  12:02:29  Show Profile  Reply with Quote
Корупцията в ТУ-София се изгражда на базата на организираната престъпност на властващите двама зам. ректори, Емил Алтимирски, Лидия Йорданова, Анелия Досева, Добри Добрев, всички оцеляват благодарение на лъжи и нисък морал. Изградили са перфектна схема за подтискане и репресиране на морални и честни учени като гл.ас. д-р Димитър Димитров и други главни асистемнти в катедра "ТЕП", за които не се намират лекционни часове за хабилитиране, а се изпращат по други катедри и университети за постигане на хабилитационното научно звание. Д. Димитров, както и другите репресирани са активни участници в международните симпозиуми със завиден принос в публикации спрямо разните хабилитирани преподаватели като Йорданова, Досева, Райковска, които треперят някой да не ги изконкурира.
Конкретните схеми се базират на роднинството. Дъщерите са под крилцето на разни декани като Марин Христов или пък на зам.ректора, които се подкрепят взаимно. Не се съмнявам, че ще бързат да хабилитират дъщеричката, докато другите сме извън борда. Акредитациите и атестациите са формални и нагласени без всякакъв обективизъм, извършват се от вътрешни хора, които гласуват по нареждане отгоре. Въпреки положените усилия от гл.ас. Димитър Димитров и желанието му да го атестират за да му открият конкурс за хабилитация, те му анулираха двете актуални учебни програми, накрая му отказаха атестация и го пенсионираха по бързата процедура. Алтернативно на една от програмите му беше лансирана програмата на Силвия Черешова, юристка, която покри скандала около кабелната телевизия и за награда получи право да чете хоноровани лекции и упражнения. Същевременно беше съборена програмата на Еленка Телбизова към катедра "ТЕП" за защита на интелектуалната собственост, като са и попречили Лидия Йорданова и Добри Добрев. Жената го преживява много тежко и в резултат на това получи неизлечимо заболяване.
В музея на института фигурираше табло за кабелната телевизия, в което обективно бяха изредени заслугите на всички, които са участвали в изграждането и. За да прикрие някои данни и да заличи приноса на някои личности, Лидия Йорданова скъса това табло и все още не е възстановено новото табло в музея. Наскоро посетилият музея с инсулт проф. Георги Димитров Ненов изказа възмущението си от това нейно некоректно действие. Тая практика да заличава и фалшифицира документи е характерна за нейните корупционни практики.Справка: телевизионната серия за журналистическото разследване на Валя Ахчиева, което беше прекратено отгоре. Похвално е, че ръководството на ТУ се разграничава от далаверите в кабелната телевизия, но далеч не са разкрити всички далавери свързани с нея. Такива хора като Лидия Йорданова са свикнали да вземат наготово резултатите на чуждия труд и само да обират печалбите и да провалят.
Коруционните и практики се разрастнаха като ръководител на катедра ТЕП. Тя раздаде повечето дисциплини на външни преподаватели: Технологичен практикум, Радиорелейни линии, Надеждност в комуникациите, Контрол и диагностика в комуниклациите и други, и така остави хората в катедрата без перспектива, а самата тя водеше 3 натоварвания. Тя имаше подкрепата на Христо Ангелов Христов. Чрез него включи Анелия Досева в катедрата и я хабилитира набързо. Така тя се сдоби с часове в Стопанския факултет.Докато Йорданова си уреждаше съдебните спорове, беше принудила гл.ас. Досева да и чете безвъзмездно лекциите, за което студентите надигнаха глас. И съпругът и и подари дисциплината Глобални комуникации. През цялото време е продавала хората си и е мислила само за себе си напълно егоистично. Тя отказа да признае, че има часове за дисциплина за гл.ас. д-р инж. Димитър Димитров, защото той отказа да се включи в корупционните и схеми и дори осветли някои от нарушенията.
Оценката на студентите за Йорданова е 3.08. За Д. Димитрове 6.00.
Но това не се забелязва от ръководството на факултета и деканът Емил Алтимирски за да и потърсят отговорност и да вземат мерки за хабилитирането на съотвено репресираните учени. Практиката досега говори, че ако звеното и факултета не застанат зад съответния учен, хабилитацията е пропаднала. По-горните административни нива си измиват ръцете. Желаещите да се хабилитират ги обвиняват, че са "тръгнали с рога напред", или "са хванали бика за рогата" и други цветисти изрази. Иска се вечно да превиваш гръб и накрая пак да те пенсионират като мен без време. А на пенсионерите никой не обръща време и те са напълно безперспективни с ниските си пенсии.

Edited by - did on 07/13/2006 13:07:24
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 09/21/2006 :  12:22:40  Show Profile  Reply with Quote
Корупционни схеми на източване на средства има и в закритат наскоро кабелна телевизия на ТУ, където са замесени проф.Добрев и съпругата му доц. Лидия Тоткова Йорданова. Аферата беше разследвана от телевизионната журналистка Валя Ахчиева, не беше потулена от тогавашното управление. Горепосочените се хвалят получават хонорари във валута евроком за изнесени лекции.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/25/2006 :  17:45:35  Show Profile  Reply with Quote
Образованието не било много корумпирано
25 Септември 2006 | 10:10
www.express.bg

Това, което ние установихме е, че образованието в сравнение с другите обществени сфери не е толкова корупционно ориентирано, каза Светослав Георгиев от Института “Отворено общество” в предаването “Преди всички” на БНР преди огласяването на резултатите от първото независимо проучване по темата за корупционните схеми в училищното образование. Причината, според него, е обстоятелството, че сравнително малко са парите, които се въртят в тази сфера. Като друга причина той посочи предприетите действия от Министерство на образованието в последната година и най-вече в последните месеци, а именно въвеждането на тестове в училищата.
Тестовете са една ключова антикорупционна мярка срещу частните уроци, които са се превърнали в една паралелна система на образование. Ще излезе наяве дали изпитите отговарят на учебното съдържание, нещо, което в момента е особено голям проблем. Друг проблем е лошо преподаваното учебно съдържание", каза още Светослав Георгиев.

Според изпълнителния директор на институт "Отворено общество" Георги Стойчев, най-силна е корупцията във висшето образование, а най-слабо тя се проявява в детските градини и началните училища. Стойчев представи доклада на института за най-разпространените корупционни практики в средното образование, предаде БГНЕС. Георги Стойчев и министърът на образованието Даниел Вълчев се обединиха около позицията, че все пак образованието не е най-корумпираната система в България.
Частните уроци са един от основните феномени на корупция в средното образование, каза Георги Стойчев. Родителите не си дават сметка, че стават жертва на корупция, като пращат децата си на частни уроци, поясни той. В системата на частните уроци се въртят милиони левове, тя дава принос към сивата икономика, каза още Стойчев. Той твърди, че тестовете са убиец на корупцията. От “Отворено общество” припомниха данни от стар доклад, според който на година родителите в страната дават около 600 млн. лева за обучение на децата си, в това число и за частни уроци. Изследването на “Отворено общество” обхваща десет общини в страната, проведени са над 80 интервюта.

Ремонтите в училищата, училищното столово хранене, спонсорството или дарителството, за да бъде приет или прехвърлен един ученик в определено училище, са другите разпространени корупционни практики, посочени в изследването. Корупция има и при оценяване и одобряване на учебниците, подбор на персонала и при организиране на екскурзии за ученици, се посочва още в доклада. Илко Йорданов, консултант “Експертни анализи” към института, заяви, че децентрализацията в системата на образованието ще ограничи корупционните практики.

От своя страна министър Вълчев каза, че предстои да стартира пилотен проект в 10 общини за т.нар. училищни съвети, които ще имат право да избират директори на училища. От “Отворено общество” препоръчват още да се направи оценка на настоящата нормативна база, свързана с образованието и да се разработят добри правилници за прилагане на законодателството. Експертите настояват да се засили ролята на училищните настоятелства и да се разширят правомощията на звеното “Вътрешен одит” към МОН. Препоръчва се още да се направи регламент за лицата, които изготвят учебниците. Важно е според специалистите да се отстраняват пропуските или несъответствията в информацията, залегнала в учебниците. От “Отворено общество” предлагат още лица, които оценяват качествата на учебниците, да нямат право да са свързани с фирми, които ги издават.

Министър Вълчев съобщи, че до момента на т.нар. зелен телефон за проблеми в образованието са получени 880 сигнала, от които 136 са свързани с висшите училища и 146 – с регионалните инспекторати. Под 4% са сигналите за корупция на зеления телефон, подчерта Вълчев. Зам.-кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че по-голямата финансова свобода на общините ще им даде възможност да заделят повече средства за училищата, които са под тяхна отговорност. Тя информира, че са необходими 100 млн. лева, за да се направи цялостен ремонт на общинските училища в града.



Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 09/26/2006 :  10:30:09  Show Profile  Reply with Quote
Колективната воля прикрива корупцията в ТУ-София, както каза пловдивския прокурор и главния прокурор. Време е вече да се обновят кадрите, които досега спъваха реформата във висшето образование!
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 10/16/2006 :  14:23:48  Show Profile  Reply with Quote
Не ми харесва това, че те сами ще оценяват корупцията за себе си, а нас, които сме външен одит не ни пускат да припарим. Така няма да се преборим с никаква корупция, а само ще замазват. Казал съм много пъти - ТРЯБВА ВЪНШЕН ОДИТ!!!!
Не корумпираните да оценяват сами себе си



Представят доклад за корупционния риск във висшето образование
Дарик радио
16-10-2006
В Технически университет - София ще бъде представен Доклад за резултатите от независима оценка на корупционния риск в сферата на висшето образование.

Докладът съдържа анализ на степента на риска от корупция в сферата на висшето образование и конкретни препоръки за антикорупционни мерки. Оценката на Доклада е осъществена от екип на Гражданско дружество "Експертни анализи" и Институт "Отворено общество" в партньорство с Министерство на образованието и науката.

На представянето са поканени да присъстват ректори на висши учебни заведения, представители на НАОА, представители на студентските съвети и членове на Съвета за тристранно сътрудничество във висшето образование и науката. Организатори на проявата са Министерство на образованието и науката, Гражданско дружество "Експертни анализи" и Институт "Отворено общество".




Edited by - did on 10/16/2006 14:24:40
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/16/2006 :  14:30:26  Show Profile  Reply with Quote
Корупцията - извън основните проблеми на висшето ни образование
Николай Божков

www.news.bg

Образованието не е сред най-засегнатите от корупционни рискове, каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев при представянето на доклад за корупцията във висшето образование.

Докладът е инициатива на Министерството на образованието и науката и е изготвен от гражданско дружество „Експертни анализи" и институт „Отворено общество".
Смисълът на днешната среща е не толкова установяване на корупционните практики във висшето образование, колкото какви са рисковете в тази сфера, уточни министър Вълчев.

Тук министърът цитира един афоризъм на Джон Кенет Гълбрайт „Властта както и да я разглеждаме, се свежда до възможността някой да контролира нещо ценно за друг".
Наличието на ясни правила в образователната система ще ограничи значително риска от корупция в българското образование, в частност - висшите училища.

Част от проблемите се отнасят до обстоятелството, че настъпилите промени през 90-години доведоха до децентрализиране и дерегулиране на системата за образование.
Самото управление на висшите училища има недостатъчно ефективен контрол.
Той е породен от зависимостта на ректорите от академичния състав на университетите, както и че при вземането на решенията няма външен поглед, каза министър Вълчев.

Необходимо е създаването на ефективни системи и механизми, които да контролират качеството на висшето образование.
Изпълнителният директор на институт „Отворено общество" Георги Стойчев подчерта, че това е първият доклад за корупционния риск във висшите училища, изработен по поръчка на МОН, но не е единственият до момента по темата корупция.
Това е доклад за корупционния риск, а не за корупцията, посочи Стойчев.
Докладът разглежда рисковете в средното и висше образование.

Корупцията далече не е най-големият проблем в българското висше образование, подчерта изпълнителният директор на институт „Отворено общество".
Докладът съдържа препоръки към ръководството на висшите училища от името на Националната агенция за оценяване и акредитация и институт „Отворено общество".

Експертът от институт „Отворено общество" Венета Цонева подчерта, че докладът цели да се фокусира общественото внимание върху недобре функциониращите системи за контрол във висшите училища, отсъствието на връзка между финансирането и образователния резултат, слабата мотивация на преподавателите, остарялата материално-техническа база, слабата ориентация към пазара на труда, ниското ниво на приложност на научните изследвания, създаването на системи за алармиране и корекция при ниско качество на образователната услуга.

Във висшите училища като цяло не е допусната необходимата степен на обективност, безпристрастност, публичност във външното оценяване във висшите училища.
Цонева посочени 40 мерки за ограничаване не корупционния риск в българското висше образование, мерки които да гарантират публичността, отговорността, качествения контрол в българските висши училища, възможността студенти да участват в акредитацията на висшите училища, както и привличането на външни експерти в акредитационните комисии.

Тук бе посочена необходимостта от създаването на нов закон за научни степени и звания, който да гарантира безпристрастност, публичност и прозрачност в българското висше образование.

Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 10/16/2006 :  14:34:20  Show Profile  Reply with Quote
Министър Вълчев не така по повърхността!!! И за корупцията в ТУ-София не питайте доцента Пранчов, а питайте мен гл.ас.д-р инж. Димитър Димитров. Наредил съм ги една камара папки с материали за корупцията в ТУ-София, включително и за доцента (вече може да се е провъзгласил и за професор)Пранчов. Тук нали цялата администрация - Пранчов, Алтимирски, Стоядинов и др. се провъзгласиха в събота за ПРОФЕСОРИ НА ТУ

Edited by - did on 10/16/2006 14:35:11
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/23/2006 :  14:07:19  Show Profile  Reply with Quote
Манталитета в България пречи на борбата с корупцията, заяви американският посланик
http://www.krimi.dir.bg/
20 Октомври 06, 14:32 / Автор: fbi-bg

Байърли: Осъзнайте се и забравете вашенското ”не ми пука”
Най-голямата пречка за функционирането на съдебната система в България е манталитета, който толерира престъпност и корупция, заяви американският посланик Джон Байърли при срещата си с ръководството на Националния институт по правосъдие.

Според Байърли този проблем произтича и от народа, който трябва да приеме абсолютна нулева толерантност не само към корупцията на магистратите, но и в обществото като цяло. Байърли изрази своето задоволство, че поведението "не ми пука" на българина се променя и той си дава по-добре сметка, че много неща зависят от него. От началото на 2006 г. прокуратурата работи много по-добре и това се дължи на идването на Борис Велчев, който демонстрира желание да навакса пропуснатото време, подчерта посланикът. Той допълни, че американската страна уважава работата на българския главен прокурор и винаги е готова да го подкрепи.

Джон Байърли не пожела да коментира вътрешните проверки в прокуратурата, при които беше установено, че определени магистрати не са си вършили работата добре. "Не искам да коментирам конкретно тези случаи. Имаме голяма вяра в Борис Велчев и в неговата работа", каза посланикът на САЩ.

Посланикът не пожела да направи оценка и на конституционните промени в частта им за съдебната власт с мотива, че не е той този, който трябва да го прави.

Посланик Байърли подчерта, че Националният ни институт по правосъдие е уникален крайгълен камък за утвърждаване върховенството на закона в България. С помощта на американската страна за този институт е инвестиция в една по-стабилна и силна България с качествено правораздаване. Това е от интерес не само на българското правителство, а и на американското. Независимата съдебна система, според Байърли, е крайъгълния камък на демокрацията, а високообразованите магистрати са гарант за нея.
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 10/24/2006 :  15:36:29  Show Profile  Reply with Quote
Манталитетът на зам. ректорите на ТУ толерира организираната престъпност и тя е като производна на корупцията, по конкретно във ФКТТ, катедра ТЕП, не се разрешава на главните асистенти да бъдат хабилитирани и да издигнат качеството на учебната дейност в катедра "ТЕП" . Нагласата на академичната общност е такава, че не може да приеме нулевата толерантност защото е зависима от фамилоната и роднинска близост на асистентите подлежащи на хабилитиране. Дъщерите на деканите и зам.ректорите имат шансове, ние, които не сме роднини нямаме никакви шансове.
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 10/25/2006 :  12:38:31  Show Profile  Reply with Quote
Екс юрист-косулката на Министерство на съобщенията Силвия Черешева е привлечена като виртуален член на катедра ТЕП. А как? Отговорът е риториче. За потулване от нея на далаверите около кабелната телевизия на Тоткова.
А аз гл.ас. Димитър Димитров бях подал учебна програма за Стандартите в комуникационната апаратура, тя беше приета в катедра ТЕП, но на факултетния съвет беше отхвърлена и обявена за "Хаос от думи". Трябвало е да уредят Черешева да води аналогична дисциплина, въпреки че тя НЯМА НАУЧНИ ЗВАНИЯ, а аз съм доктор. Вместо да обединят двете програми като се предостави възможност на гл.ас. д-р Димитър Димитров да се хабилитира в тази област. Аз отдавна изисквам тази програма, но все още я държат в "сейфа за секретна документация" на ръководителката на катедрата доц. д-р инж. Анелия Досева.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/26/2006 :  11:55:18  Show Profile  Reply with Quote
US анализ: България може да очаква само още корупция и ултранационализъм
26 Октомври 2006 | 12:40
www.express.bg

Със стария си политически екип и без промени след 1 януари 2007-а България може да очаква само още корупция и ултранационализъм, прогнозира американска независима организация за политически анализи, базирана в Чикаго. Резултатите от първия кръг на президентските избори в България са повод за нов анализ на политическата картина в страната и нейното предстоящо присъединяване към ЕС.
Под заглавие "Българските избори и присъединяването към ЕС" организацията предрича изборна победа за социалиста Георги Първанов в края на тази седмица. С неговото избиране ще се осигури и съответната политическа приемственост. Какъв обаче е характерът на тази приемственост? Анализът е недвусмислен по този въпрос: не става дума за политически успехи или някакъв положителен контюинитет.

България е смятана за най-неподготвената за присъединяване към ЕС държава, най-вече заради високото ниво на корупция в политическия живот и бизнеса, заради бруталните и здрави мрежи на организираната престъпност и пресния политически провал, що се отнася до решителното решаване на тези проблеми, обясняват авторите.
Според тях в навечерието на европейското си членство българската икономика губи инвеститорско доверие и пазарът й запада. Причината е неуспехът на реформите, проведени само частично, поради което процесът остава незавършен. Ако не настъпят политически промени дори и след влизането в ЕС, икономическият растеж и чуждите инвестиции ще останат далеч под потенциала на страната, смятат анализаторите.

В анализа се изтъква, че неспособността на София да постигне социалните стандарти, желани от Брюксел, ще я принуди да предприеме наказателни мерки, като например санкции, чиято ефективност обаче е под въпрос.
"Нещо повече, разрастващата се националистическа партия "Атака" може лесно да се възползва от една по-агресивна позиция на ЕС и да предизвика антиевропейски настроения. Нещата стават още по-лоши предвид опасенията на много западноевропейци, че интеграцията на България и Румъния ще наводни работните им пазари с евтина работна ръка."

С решението си да не бави евроинтеграцията на двете страни Брюксел не е рискувал много, а е спечелил одобрението на Вашингтон, пишат анализаторите. Според тях политическата и социална ситуация в България е толкова увредена от престъпност и корупция, че забавянето с още една година няма да има голям ефект върху способността на София да подобри ситуацията значително, пишат те.
Една от причините, цитирани в анализа, е липсата на убеденост у немалко европейски политици, че това правителство ще има необходимата сила да преобърне категорично играта на връзкарите и местните мафии. Прогнозата на американските анализатори е, че политическият ландшафт на България през следващата година ще остане населен с корупция и ултранационализъм. Заключението им е, че присъединяването ще е твърде дълъг процес, ако не се появи силно правителство, решено най-сетне да завърши обещаните реформи.

(По Нетинфо.бг)


От 12 до 15 години затвор за чешки държавни служители замесени в корупция

by newswriter on 26/10/2006 10:52 AM
www.kafene.net
Чешката телеграфна агенция (ЧТК) съобщи, че властите в Прага планират през следващите години упорито да се борят с корупцията със серия от превантивни и наказателни мерки. Правителството одобри дългосрочна концепция, която предвижда по-големи наказания за обществени служители, които се поддават на корупция. Ще бъде отворена и гореща телефонна линя 199, на която хората ще могат да подават сигнали за подозрителни плащания. Премиерът Мирек Тополанек заяви пред журналисти, че концепцията поставя пред министрите редица задачи за идзпълнение. Министърът на вътрешните раблоти Иван Лангер, който изработи антикорупционната стратегия, се опира на три принципа - превенция, прозрачност и наказание. Държавните служители, които се поддават на корупция, могат да получат от 12 до 15 години затвор, вместо 8 години, както е сега. Специални анктикорупционни агенти ще следят за корупция и подкупи при държавните поръчки и търгове. Кабинетът иска също да се изработи "черен списък" на лицата, осъдени за корупция, които в бъдеще да нямат право да участват в каквито и да било държавни дела. Според проведено неотдавна проучване около 66% от чехите смятат, че живеят в корумпирана държава. повечето хора смятат, че даването на подкуп е ежедневие. Според Световната банка Чехия е на първо място по ръст на корупцията между страните от средна и източна Европа.





Edited by - moderator on 10/26/2006 11:59:03
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/03/2006 :  12:57:41  Show Profile  Reply with Quote
Станишев нареди проверка на патентното ведомство
news.bg
3.11.06
Премиерът Сергей Станишев ще разпореди проверка за роднински назначения в патентното ведомство от страна на председателя му Костадин Манев.
Премиерът отговори на питане по време на парламентарния контрол на депутата от ДСБ Нено Димов, който изрази недоумението си от това, че в патентното ведомство работят кумът и кумата на Манев, тъщата и братовчедката му, информира Дарик радио.

Димов каза, че е на лице и конфликт на интереси, защото Костадин Манев продължава да участва в две фирми. В отговор министър-председателят изброи професионалните качества на Манев, заради които е назначен на поста преди година.

Относно конфликта на интереси Станишев каза, че е получил писмо от Манев, с което шефът на патентното ведомство иска да му бъде разрешено да продължи участието си във фирмите, но отговорът на министър-председателя е бил отрицателен.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/06/2006 :  10:33:41  Show Profile  Reply with Quote
Тежкият корупционен индекс 4 за България
06 ноември 2006 / БГНЕС
www.dir.bg
България е на 57 място от 163 страни според индекса за възприятие на корупцията на Трансперънси Интернешънъл. Това съобщи адвокат Димитър Кюмюрджиев, зам.-председател на Управителния съвет на Асоциация “Прозрачност без граници“ - българския клон на Трансперънси Интернешънъл, предаде репортер на БГНЕС.
Кюмюрджиев добави, че страната ни влиза с индекс 4 в ЕС, което означава, че имаме сериозен корупционен проблем като в Съюза с по-лоши показатели от нас са само Полша и Румъния. Страните се оценяват по десетобална система, като максималната положителна оценка е 10, а стойности от 5 и нагоре говорят за успехи в борбата с корупцията. Според Кюмюрджиев развитието в индекса за България през периода на управление на НДСВ и ДПС не бележи никаква промяна, което говори за необходимост от нова стратегия и задачи за противодействие на корупцията. Същевременно това означава, че през последните 4 години не е имало съществена промяна и те са били загубени напразно въпреки обявените сериозни мерки за противодействие на корупцията. Кюмюрджиев каза още, че България трябва да се сравнява със страните от ЕС, измежду които са държави като Финландия, Исландия и Дания с индекс от 9.6-9.5, който се приближава до максималния със стойност 10, а не със страни като Фиджи. Програмният директор на асоциацията Катя Христова каза, че страните влезли в ЕС бележат напредък в борбата с корупцията като единствено изключение е Полша с индекс 3.7. Средният индекс за ЕС е 6.74, като 12 страни са с показатели над него и само три под средния. Трайно единствено Италия и Гърция бележат индекс под 5. От новоприсъединилите се през 2004 г. страни членки на първо място по своето развитие е Естония ( стойност 6.7) и Словения (6.4). Най-рискова в ЕС остава Румъния с индекс 3.1. Индексът за България нараства от 3.3 през 1999 г. до 4 през 2002 г., 3.9 - 2003 г., 4.1 през 2004 г. и за последните две години е 4. Изпълнителният директор Диана Ковачева каза, че три четвърти от държавите имат стойност под 5, а 71 от общо 163 са с индекс под 3, който е критичният минимум. Най-лошо е положението в Гвинея, Ирак, Мианмар (1.9) и Хаити (1.8). Изследването се прави на базата на възприятия, а не на емпирични данни, добави Ковачева и подчерта, че за него са необходими най-малкото тригодишни изследвания, проведени в две последователни години. През тази година за България са използвани няколко източника като това са Световната банка, Икономист интелиджънс юнит, Фрийдъм Хаус и др.
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05