http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Сигнали за корупция във во и науката
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

diu

Bulgaria
26 Posts

Posted - 05/11/2007 :  12:21:08  Show Profile  Visit diu's Homepage  Send diu an AOL message  Reply with Quote
[quote]Originally posted by moderator

Тайни хотелски стаи и фитнес на тавана на университет
Дарик радио
09-05-2007

ПОДОБНИ НЕЩА ИМА И НА ДРУГИ МЕСТА.

НЕ СА ПЛОВДИВЧАНИ НАЙ-ТЕПЕГЬОЗИЛИИТЕ.

НО ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДИСКУСИЯ В МЕДИИТЕ ДА ИЗЧАКАМЕ РЕАКЦИЯТА НА СЪОТВЕТНИТЕ АКАДЕМИЧНИ ВЛАСТИ НА ПОДАДЕНИЯ ОФИЦИАЛЕН ДОКЛАД.


``ПРОСТОТИЯТА И ЛАКОМИЯТА СА СИ СЕСТРИЧКИ.''

ДИУ


Edited by - diu on 05/11/2007 12:21:41
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/15/2007 :  08:39:19  Show Profile  Reply with Quote
В материалите за убийството на бизнесмена Тасев, разследван през 2001г. от полицията, има данни за съвместната му дейност с лицето Мичо Райковски - съпруг на доц. Людмила Райковска от ТУ-София.

Килър заби два куршума в главата на Тасев, гърмял прав от джип
Застреляха трети бос на Локо
Убитият бил съсед в Слънчев бряг на общинаря Димитър Янков

Диана Петрова
Димитър Илиев
Ивайло Велков
в.Стандарт
15.05.2007г.

С два куршума в главата бе застрелян шефът на Локо (Пд)"Ало, полицията ли е?
...
Убийството на Тасев потресе не само футболния свят, но и бизнеса. Александър Тасев е известен като най-големия търговец на череши у нас. Негови фирми изнасят 80% от експорта на червения плод в страната предимно за Италия.
Но освен с "пияни вишни" през последните години бизнесът на Тасев се разраства към области, където има утвърдени играчи и се въртят огромни печалби. Това са газовият сектор и туризмът. Твърде вероятно е убийството му да е свързано именно с конкуренцията на тези пазари.
През 2001 г. Тасев влиза в бизнеса с метан. Той се захваща с внос на гориво и изграждане на газостанции у нас заедно с волейболната легенда Любо Ганев. В тази дейност съдружник му е червеният общински съветник в София Мичо Райковски. Двамата са партньори в три фирми - "Газ-Метан", "Макс 2000 Б И Д" и "Метан Еко". В същото време Райковски, освен в управата на столичната организация на БСП, влиза и в новосформираното държавно газово дружество "Булгартрансгаз". То е част от държавния холдинг "Булгаргаз". Чрез фирмата си "Промишлено газоснабдяване" Тасев откупува дълг към "Булгаргаз" в Сливен. Въпросната цесия е заради борч на сливенската фирма "Оранжерии АД". Така "Промишлено газоснабдяване" става кредитор на затъналото в дългове предприятие "Оранжерии", от което
търси борч за над 4 млн. лева
Така всъщност длъжник на Тасев става шефът на "Овергаз" Сашо Дончев. Той е сред акционерите в "Оранжерии" чрез холдинга "Наш дом-България". Освен в големите газови игри Тасев играе възлова роля и в хотелиерския бизнес като управител на имотите на бившата групировка ВИС. След разстрела на шефа на ВАИ холдинг Георги Илиев, освен Локо Пловдив, Тасев поема и управлението на пет от хотелите му в Слънчев бряг, София и Созопол. Това обаче става чрез подставени лица. Тасев даже бил съсед по хотел на застреляния шеф на общинския съвет в Несебър Димитър Янков. Става въпрос за "Свежест" в Слънчев бряг, който е долепен до "Хризантема" на Янков. Тасев взел хотела преди две години от местния бизнесмен Валери Кръстев, за когото се твърди, че управлявал собствеността на ВИС в курорта. Освен "Свежест" Тасев придобил и "Полюси". Двата хотела са в активите на фирма "Роял Бийч". Нейни са и едноименният хотел в Созопол, който е точно над Райския залив, както и спа център "Дрийм" срещу резиденция Бояна в София. Официален собственик на фирмата е 39-годишният Камен Попов, който е съдружник на убития във фирмите за метан и държи дялове във "Винпром Кюстендил".
Камен Попов отказа коментар на убийството на своя партньор.


още по темата:

Александър Тасев беше убит вчера в столичния квартал "Бояна"
www.actualno.com
15.05.2007
Убитият вчера президент на Локомотив Пловдив Александър Тасев е разработван по няколко линии, една от тях е контрабанда на горива за Сърбия в началото на 90-те години. Материалите изключват той да е бил свързан с наркотици. Това заяви вътрешният министър Румен Петков.
Петков каза, че по неясни за него причини разработката за Тасев е спряна през 2001 г.


Емилиян Лилов в www.kafene.net, 16.05.2007 г.:
Има данни, че Атанас Тасев бил в близки отношения с "бизнесмени" в търговията с наркотици, а източници от МВР са съобщили на Mediapool, че се работи по версия за провалена кокаинова сделка, на която Тасев бил гарант.

БСП и НДСВ се изсипаха на опелото на убития Тасев
17 май 2007 / News.dir.bg
На опелото на президента на Локомотив Пловдив Александър Тасев дойдоха депутатите от Коалиция за България Иво Атанасов и Мая Манолова и депутатите от НДСВ Борислав Владимиров и Ваня Цветкова.
Това предаде БГНЕС. На траурната церемония беше забелязан и зам.-председателят на Столичния общински съвет Мичо Райковски (БСП), с когото Тасев имал общи фирми. Опелото започна в 12:30 часа в храма “Св. Неделя“ в София. Тасев бе застрелян с два куршума в главата в лекия си автомобил Мерцедес в столичния квартал Бояна на 14 май т.г. На колата му имаше пропуск за Народното събрание, издаден на депутата от КБ Трифон Митев.

Огнян Стефанов във www.frognews.bg, 17.05.2007г.:
Зам.-шефа на СОС от БСП Мичо Райковски пък скромно призна, че имал обща метанстанция. Пропусна да каже само, че именно той е уредил имота, където тя е построена.

Edited by - moderator on 05/17/2007 13:32:14
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/15/2007 :  17:13:19  Show Profile  Reply with Quote
Заплашват преподаватели и студенти от Медицинския университет в Пловдив
www.news.bg
15.05.2007г.

Дни преди общото събрание на Медициниския университет в Пловдив, на което ще се избира ректор на висшето училище - преподаватели и студенти са получавали анонимни заплахи за начина, по който ще гласуват.

Сигналът да медиите даде председателят на общото събрание доц. Запрян Запрянов, информира Радио Пловдив.

В писмата се казвало, че членовете на събранието ще имат неприятности ако не гласуват за определен кандидат и ако не заснемат вота си с камерите на мобините си телефони.

Заплахи, че няма да получат заверки и няма да си вземат изпитите са получавали и студенти, правени са опити те бъдат и подкупван, твърди Лилия Грозева - председателт на Студентския съвет на ВУЗ-а.

За да не се манипулира вотът имената на заплашваните няма да се огласяват - бе позицията на председатела на форума доц. Запрянов.

Той обаче декларира, че организацията ще изключи всички опити за манипулация и ще гарантира безпристрастност на избора. Гласуването ще става в три урни, резултатите ще се обработват с компютър при тройна проверка и контрол на действителните бюлетини.

За новия 4 годишен мандат кандидатстват сегашния ректор на Медицинския университет доц. Георги Паскалев и директорът на университетската болница доц. Илия Баташки.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/25/2007 :  15:00:01  Show Profile  Reply with Quote
Според повечето студенти висшето образование е корумпирано
Всеки четвърти не знае кой е просветният министър
23 Май 2007
www.mediapool.bg
Близо две трети от студентите смятат, че има корупция във българските университети, сочат резултатите от изследване за нагласите и проблемите на висшето образование в България, оповестени в сряда.

Проучването е направено от Българския студентски съюз (БСС) през април сред 1518 студенти от университети в Бургас, Варна, Шумен, Велико Търново, Пловдив, Благоевград и София.

Във висшите училища корупцията е свързана не само с купуването на изпити, но и при кандидатстването за общежитие и получаването на стипендия, коментира Сергей Модев от БСС. От организацията настояват преподаватели, които искат пари за изпити, да бъдат отстранявани от работа.

Почти половината от анкетираните оценяват с четворка обучението в българските висши училища, но 15% от студентите отправят остри критики към висшето образование.

Една четвърт от интервюираните признават, че не знаят, че в момента министър на образованието е Даниел Вълчев.

Според БСС това показва широко разпространената аполитичност и непознаване на държавните структури сред младите хора.

от съответния форум:

Относно: Витан Стефанов ни искаше пари
Автор: студент
Получено на: 23 Май 2007 20:37
аз съм свидетел как проф. Витан Стефанов ни искаше пари за да си вземем изпита и нищо - продължава да преподава в СУ и в Търново и да си пълни джобовете!
Относно: ТУ София
Автор: бивш студент
Получено на: 24 Май 2007 00:48
Горе долу става поради липса на по добро, но като се сблъска човек с дъртите преподаватели(90% от всичките), за които студентите са някви досадници...
И естествено корупция, анархия...
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/27/2007 :  10:36:13  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Току-що приключи интервю по БТВ със Сергей Иванов, биолог от БАН, който е бил уволнен от БАН с добре познатите гнусни просташки, а иначе напълно смехотворни, мотиви от типа "уронване престижа на БАН".

Казаха ми по телефона да си включа телевизора, което веднага направих, но изпуснах първата част - където човекът е разказвал по-конкретно за случая си. В откъса, който видях, Иванов каза още, че от неговия институт са напуснали две трети от хората под 40 години поради условията за работа, които са ужасни. Причините са свързани с така нареченото ръководство (на БАН и на конкретния институт), състоящо се от индивиди, живеещи през комунизма или дори сталинизма (това е моя интерпретация, Иванов го каза завоалирано).

Знае ли някой нещо повече за случая на този г-н Иванов?

Трябва да се свържем с него!

И докога, питам за хиляден път, ще бъде търпяна комуно-ченгесарска шайка, наричаща се ръководства на БАН и на институтите, да върши тези мръсотии?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/20/2007 :  22:05:09  Show Profile  Reply with Quote
Доцент на 71 години хванат с 1000 лв. подкуп

в. Сега
20-07-2007

Преподавател в Медицинския колеж в Хасково беше задържан с подкуп от хиляда лева вчера в Хасково, съобщи БТА. 71-годишният доцент от Пловдив с инициали К. П. бил председател на изпитна комисия. Лекарят поискал парите от 48-годишна жителка на Хасково, за да бъдат възстановени правата й като медицинска сестра, съобщи на директорът на областната дирекция "Полиция" комисар Атанас Ненков.
Акцията е осъществена от служители на сектор "Икономическа полиция" по жалба на жената от миналата седмица, уточни комисар Ненков. По закон при дълго неупражняване на професията си тя е длъжна да се яви на изпити за повторно придобиване на правоспособност. Ненков допълни, че жената вече била взела два от необходимите й изпити с петици. Предстоял последният изпит, след който следвало да бъдат възстановени правата й. Тогава председателят на комисията поискал хиляда лева. Вчера двамата се срещнали в местно кафене, след което отишли в лекия автомобил на лекаря, където жената му предала парите. Служителите на "Икономическа полиция" се явили в момента на получаването на подкупа.
По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на окръжната прокуратура в Хасково. Ако здравословното състояние на мъжа позволява, той ще бъде задържан за 24 часа, допълни Ненков.
По неофициална информация през 2005 г. пловдивчанинът бил оправдаван по обвинение за вземане на подкуп.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 08/24/2007 :  15:47:37  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
"Човекът с биография" Боян Биолчев вчера пак изсрал един миризлив кукул на жълтите павета: "СУ е пъдил царе, ще изпъдим и една коалиция", бил се заканил той според днешната преса, по повод на едно решение на Правителството, с което му взеха градинката (цялата ирония тук е, че България вече 18 години се управлява именно от СУ - по-точно от - от Юридическия му факултет - и е безкрайно тъпо ректорът на този университет да се оплаква от властта); бих помолил биолчето да ми припомни кога СУ е "пъдил царе" - освирквали са царе - това да, но студентите от СУ, а не професорите - за "пъдене" пък -съвсем не си спомням. А ето едно писмо по повод управлението на въпросната градинка (http://ubg.hit.bg/):

quote:
До:
професор Боян Биолчев
Ректор на
Софийски Университет Св. Климент Охридски
Здравейте.
Пише Ви възпитаник на Факултета по биология към Софийския Университет.
Искам да споделя с Вас моята потресеност от действията на Ваш служител.
Така наричаният, д-р Косев, директор на университетските ботанически градини, изживявайки се не на директор, а на Диктатор - причинил следните щети на университета:
- от както е на длъжността ”директор”, броят на напуснали по взаимно съгласие, уволнени или с прекратени трудови договори е повече от 50 за няма и 2 години. Това може да се провери в личен състав.
- Студентите по ботаника във факултета по биология посещават ботаническата градина на околовръсното, а не тяхната си... нашата. Тази която носи названието университетска. С две думи ботаниците не ходят в ботаническата градина.
- Градината във Варна вместо да расте на растително разнообразие, тя се превръща в конюшна. Просто му се искало на диктатора да има кон.
- Градината в Балчик....кой прави постоянно скандали? Кой иска да има постоянна суматоха? Кой има полза от това? Да наистина има полза.
- Ботаническата градина в София. За нея...
След като се приключи с каквато и да е научна, изследователска дейност, тя се превърна в терен за купони, партита, сватби. Магазин за цветя ще Ви посрещне още на входа. Сега вече е и Фирма...университетска фирма за озеленяване.
Та след една десета от изброените щети (знаете откъде може да вземете още) бих искал да направя следните изводи.
Два апартамента в София, кола не каква да е, а Волво, цветарски магазин на ул. Раковски и още 2 в Русе, оранжерия в Княжево и още доста неща. Как се купуват с една заплата? Дори тя да се равнява на професорска.
Защо ли има постоянно някакви ремонти в Градините? Кой краде в суматохата? Колко лева е отчел в счетоводството от магазините за цветя на входовете на Градините? Видяхте ли кабинета на директора на градините? Видяхте ли кожения салон вътре? След като си направи предаване ”Цветен магазин” по БНТ на гърба на Университета, си отвори фирма ”университетски озеленители”.Та това ли е работата на университета? Какво направи той за науката през тези 6 години? Къде е научният му екип? Къде е какъвто и да е екип? Ако това е реномето на моя университет, то аз не се гордея с него.
Считам написаното дотук е достатачно, за да вземете адекватни решения по въпроса с директора на УБГ. Когато едно растение има паразити, то се пръска с инсектициди. Когато една Университетска Ботаническа Градина има паразити....Вие знаете какво да правите.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 08/27/2007 :  11:06:59  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Имаме в Учебния план на студентите по ветеринарна медицина една учебна практика по Животновъдство, която се провежда през лятото между ІІІ-ти и ІV-ти курс. После следва защита на практиката, без която не може да се запише четвърти курс. Вече няколко години съставът на комисията за защита на практиката е в състав: Председател - водещият моята дисциплина (доцент), членове - моя милост и един старши асистент, който води упражнения по биохимия. За защитата на практиката деканът ни издава винаги изрична заповед (тази година е № 144/21.06.07 и според нея защитата ще се проведе на 12 и 13.09 от 09:00 в зала Д-131 на ЛТУ). Въпреки това, като правило на защитата се явяват не повече от половината студенти, а другите получават заверка за защитата от Председателя на комисията по някакви неведоми пътища, при това - до няколко седмици сред изрично упоменатите в съответната заповед дати. Тъй като вече ми писна от това своеволие на Председателя на комисията, а единственото му обяснение е - корупция, позволих си, тази година след завръщането си от практиката, да подам до декана ни следния доклад (входящ № 1113/17.08.07; там където са вертикалните чертички има име и фамилия на студентите):
quote:
До Г-н Декана на ФВМ в ЛТУ

Д О К Л А Д
от гл.ас. д-р Андрей Куртенков,
рък-л на уч.практика по Животновъдство (06-16.08.2007) и член на Комисията за защита на практиката

относно: присъствието на студентите на практиката и
организацията на защитата на практиката

Г-н Декан,
На учебната практика се явиха 17 студенти от ІІІ-ти курс; 11 от тях присъстваха и на десетте дни: ІІІІ, ІІІІ, ІІІІ, ІІІІ, ІІІІ, ІІІІ, ІІІІ, ІІІІ, ІІІІ, ІІІІ, ІІІІ.
Присъствията на останалите: ІІІІ и ІІІІ – по 8 дни, ІІІІ – 7 дни, ІІІІ и ІІІІ – по 5 дни, ІІІІ – 2 дни.
Ако решите да впишете отсъствалите студенти в Протокола за защита от практиката, то, настоятелно Ви моля да ме уведомите за Вашите мотиви да вземете такова решение.
Позволявам си и да Ви предложа да изискате Протокола от защитата на учебната практика по Животновъдство (която, съгласно Ваша заповед, ще се проведе на 12 и 13.09 от 09:00 в сграда “Д” на ЛТУ) да Ви бъде представен най-късно на 14.09 сутринта.
Моите мотиви, за да Ви предоставя този доклад, се коренят в дълбоката ми убеденост, че всички студенти трябва да бъдат третирани по един и същи начин – недопустимо е за едни предвидените в учебната програма на практиката занятия да са задължителни, а за други – по желание, както и едни да се явяват на защита на учебната практика стриктно според Вашата заповед и пред определената от Вас комисия, а други да са със самочувствието, че могат да получат заверка за учебната практика когато и както си поискат. В случай, че Вие не споделяте въпросната убеденост и считате двойния стандарт в отношението към студентите за допустим (и, съответно, не се съобразите с настоящия доклад, което, разбира се, е Ваше право), то, по-добре ще е да ме извадите от състава на Комисията за защита на учебната практика по Животновъдство, тъй като подобен подход се намира в непреодолимо противоречие с моите морални възгледи.
17.08.2007
С уважение: /п/
Не знам дали действам в случая по най-правилния начин, но, смятам, веднага след приключването на защитата, да помоля Председателя на комисията да ми разреши да направя ксерокопие от Протокола, да занеса ксерокопия от този доклад и от протокола на зам.-ректора по учебната част и да го помоля да проконтролира по-нататъщия ход на получаването на заверки за практиката. Друго засега не ми хрумва. Някои да има някакви идеи?
Go to Top of Page

flatwood

54 Posts

Posted - 08/28/2007 :  05:18:10  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

Имаме в Учебния план на студентите по ветеринарна медицина една учебна практика по Животновъдство, .......


Г-н Куртенков, поздравления. Позицията Ви е единствено правилната!
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 09/10/2007 :  13:19:21  Show Profile  Reply with Quote
За съжаление времената не предполагат успешна борба с явленията, за които пише Андрей Куртенков. Въпросът е чисто политически.

Edited by - nivine on 09/10/2007 13:20:30
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/14/2007 :  13:29:26  Show Profile  Reply with Quote
Корупция в медицински университет разследват в Италия
www.news.bg
14.09.2007 г.
Италианските власти от град Бари разследват седем души за участие в измама с приемните изпити в университетите в област Пулия в Италия, съобщава prontosofia.com.

Според разследването между 8000 и 30 хиляди евро били давани от кандидат-студенти за приемане във Факултетите по медицина и стоматология.

Групата заподозрени в измама италианци гарантирала помощ отвън за кандидат-студентите, за да се справят с тестовете за приемане.

Поне 50 кандидати се възползвали от услугите.

Кандидат-студентите плащали по 8000 евро за подготвителен курс, след който им се гарантирала помощ по време на тестовете.

За стопроцентовото успешно преодоляване на тестовата бариера пък цената била 30 хиляди евро.

Всеки кандидат, платил сумата, имал на разположение по време на тестовете на един помощник.

Той помагал директно на кандидата или пък се грижел за комуникирането с хора отвън чрез sms-и с цел получаването на правилните отговори за теста.
Go to Top of Page

slavi

Bulgaria
8 Posts

Posted - 10/08/2007 :  20:00:37  Show Profile  Send slavi an ICQ Message  Reply with Quote
Имаме в Учебния план на студентите по ветеринарна медицина една учебна практика по Животновъдство, която се провежда през лятото между ІІІ-ти и ІV-ти курс. После следва защита на практиката, без която не може да се запише четвърти курс. Вече няколко години съставът на комисията за защита на практиката е в състав: Председател - водещият моята дисциплина (доцент), членове - моя милост и един старши асистент, който води упражнения по биохимия. За защитата на практиката деканът ни издава винаги изрична заповед (тази година е № 144/21.06.07 и според нея защитата ще се проведе на 12 и 13.09 от 09:00 в зала Д-131 на ЛТУ). Въпреки това, като правило на защитата се явяват не повече от половината студенти, а другите получават заверка за защитата от Председателя на комисията по някакви неведоми пътища, при това - до няколко седмици сред изрично упоменатите в съответната заповед дати. Тъй като вече ми писна от това своеволие на Председателя на комисията, а единственото му обяснение е - корупция, позволих си, тази година след завръщането си от практиката, да подам до декана ни следния доклад (входящ № 1113/17.08.07; там където са вертикалните чертички има име и фамилия на студентите):

Уважаеми колега А.Куртенков,

Много ми се иска да ви дам (макар,че не сте ми искали и за това май не е редно,но все пак)нещо като съвет или поне да изкажа съпричастността си към изнесеното от Вас тук. К О Р У П Ц И Я ,с една дума,ама....трудно,да не кажа изобщо,недоказуема!
Прочетете и се запознайте с моя топик "КАК ДА ПОСТЪПЯ" от преди една година,както и с резултата от всичките ми ходения по мъките ( към които подозирам,че се каните да тръгнете!)отпечатен преди час. Надявам се ,че ще провокира въпроси и ориентация в намеренията ви?
Безусловно сте прав, но дълбоко се съмнявам, че декана ви, та дори и ректора,ще предприемат мерки за евентуално уличаване на въпросния доцент,шеф на комисията! Най-малкото,те не мислят, че нещо може да направите срещу тях,и второ....безсилен сте,те знаят това отлично!
Може би не знаете,че между вашия ректор и нашия зам.ректор е станала обмяна на допълнително разкрити длъжности за съпругите им - на вашия в МГУ,а на нашия - в ЛТУ?????Това между другото,за да поясня на какви хора се каните да се оплаквате! Аз и до МОН стигнах и....прочетете написаното от мен,за да не ставам досаден!
Много ми се иска да успеете да пропукате корупционната черупка,противник съм на такава практика и ще се опитам да ви помогна,ако имам начин!
За сега съм и.д.председател на КС в МГУ,не се знае обаче до кога!!!
Стискам Ви палци и Ви желая голям успех,дано съм кадемлия!!!!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/09/2007 :  16:29:16  Show Profile  Reply with Quote
€1,4 млрд. за подкупи в ”Сименс”
09 ноември 2007 / DW
Разкритите съмнителни плащания достигнаха ниво от 1 милиард и 400 милиона евро. Очакват се глоби на стойност няколко милиарда евро. Новият шеф на Сименс Петер Льошер обеща безкомпромисно изясняване на аферата.
Почти една година измина, откак се водят разследвания по аферата за корупция в Мюнхенския електроконцерн Сименс. Разкритията сочат, че става дума за най-големия до момента скандал с корупция в досегашната германска фирмена история. Оказа се, че има съмнителни плащания за близо 1 милиард и 400 милиона евро, по-голямата част от които нелегално са били прехвърлени в чужбина и са били използвани за подкупи. Председателят на надзорния съвет на Сименс Петер Льошер каза: „През миналата година наложихме наказания на 470 наши служители, които са нарушили вътрешните правила на действия в Сименс. Сред 14% от разследваните беше потвърдена корупция или нарушение на монополното право. Други 24% от заподозрените са извършили финансови злоупотреби, респективно измами.”
Неясно остава колко големи ще са паричните глоби за Сименс в САЩ. Тъй като компанията е листвана на Ню Йоркската борса, тя подлежи на американския борсов надзор. Затова шефът на концерна Льошер и главния финансов управител Джо Кайзер ще отпътуват за Ню Йорк, за да разяснят последните разкрития около корупционния скандал. В най-лошия случай Льошер предполага, че на Сименс може да бъде наложена глоба от няколко милиарда евро. Как смята да предотврати подобна опасност? Ето отговора на Петер Льошер: „Трябва да се откажем от определени сделки. Ние сме заинтересовани от участие само в „чисти”, несъмнителни сделки, и това ще е девизът ни занапред”.
Като превенция срещу бъдещи корупционни практики Сименс в бъдеще ще трябва да стане по-прозрачен и по-строен в организационно отношение. Вместо досегашните сложно преплетени структури, ще има малко на брой отдели с ясно формулирани отговорности. Петер Льошер пояснява: „Ще разпределим бизнеса си в три сектора: индустрия, енергия и здравеоопазване. Начело на всеки един от тези сектори няма да има вече колективни органи за управление а отделна личност, която да носи цялата отговорност.
Въпреки корупционния скандал, текущият бизнес на Сименс върви блестящо. Годишните печалби възлизат на шест и половина милиарда евро, което е плюс от около 70%.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/06/2007 :  11:18:38  Show Profile  Reply with Quote
Хванаха ученичка от София, предлагала фалшиви дипломи за ВУЗ
www.news.bg
06.12.2007 г.
В акция на служители от "Икономическа полиция" - ГД "ППООРП" в ГДП е била задържана млада софиянка, която предлагала фалшиви дипломи, информират от пресцентъра на МВР.

Акцията е проведена след получен сигнал от репортер на една от националните телевизии на 3 декември.

18-годишната ученичка от частна столична гимназия публикувала обява в български сайт, че срещу 2000 щатски долара може да предостави диплома за висше образование от всяко едно българско висше учебно заведение.

Тя е задържана след сигнал на гражданин в момент на получаване като предплата на 1200 щатски долара срещу обещание да осигури диплома от Техническия университет в София.

Момичето не е криминално проявено.

Полицейската операция е проведена след уведомяване и при наблюдение от прокурор от Софийска районна прокуратура.

В ГД "ППООРП" по случая е образувано досъдебно производство за измама по член 209 от Наказателния кодекс.

Edited by - moderator on 12/06/2007 11:58:35
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/06/2007 :  11:58:18  Show Profile  Reply with Quote
Изгониха даскал след „Дай цунка“ от студентка
06 декември 2007 / News.dir.bg
Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е прекратил договорите на хонорувания преподавател от Факултета по журналистика и масова комуникации Борис Ангелов, който беше обвинен от студентка в сексуален тормоз, до изясняване на случая.
Това съобщи БГНЕС, като се позова на висшето учебно заведение.
Студентка от 4-и курс във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ се оплака, че е обект на сексуален тормоз от неин преподавател, разкри репортаж на предаването „Господари на ефира“. Преподавателят по „Телевизионно студио“ Борис Ангелов я е изнудвал заради оценка. Студентката е пропуснала лекциите си в първия семестър, тъй като е била в чужбина и след като се е върнала, се е свързала с него, за да го попита как може да навакса пропуснатите занятия и да получи оценката си. Първоначално той й е възложил задача да правят заедно филм, но когато тя е свършила своята част от работата, преподавателят е казал, че „не му се занимава с това“. Той посочил, че единственият начин студентката да получи оценка е да му отиде на гости.
На кадри, заснети със скрита камера, Ангелов казва на четвъртокурсничката: „Ще седнем, ще си пуснем някое кинце, ще хапнем, ще пийнем, ще отпуснем душите. Ще си лафим и ще се разберем за оценката. А като ударя едно вино, може да ми дойдат други идеи“. Ангелов се обръща към студентката и с репликата: „Дай цунка“, пита я също: "Кога ще ми дойдеш на гости?". В продължение на материала преподавателят кани студентката на "весел уикенд".
Междувременно от СУ съобщиха, че студентката е подала оплакване за сексуален тормоз още на 6 март т.г. На 26 март от Факултета по журналистика взимат решение и забраняват на преподавателя да й бъде дипломен ръководител, както и да я изпитва. Назначена е комисия, която да я изпита и на 25 юли т.г. студентката се е дипломирала. В писмените обяснения пред факултета преподавателят отрича обвиненията. От прокуратурата обявиха, че са се самосезирали по случая и се извършва проверка.
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05