http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Фонд "Научни изследвания" към МОМН
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 11/22/2012 :  07:02:30  Show Profile  Reply with Quote
Уважаеми истински приятели на онази наука, която в душите грей,
По-долу представям на Вашето внимание статията
"Фирми получиха 480 000 лв., за да изследват зодиакалната светлина и Млечния път",
публикувана във вестник "ТРУД" на 21.11.2012г. с автор Анета Петкова.
Статията разглежда резултатите от проектните предложения в конкурсна сесия „ФИНАНСИРАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУЧНИ И НАУЧНОПРИЛОЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ПРИОРИТЕТНИТЕ ОБЛАСТИ“ – 2012г. Тя може да бъде прочетена и на адрес:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1643925

Ето я и самата статия:

Фирми получиха 480 000 лв., за да изследват зодиакалната светлина и Млечния път
21.11.2012г. Анета Петкова

Науката, която трябва да гарантира светло икономическо развитие на страната, се оказа, че се прави от консултантски къщи, фондации, асоциации, творчески сдружения и съюзи. Вузовете и БАН са нещо като фон.
Поне това се вижда от финала на скандално прочутия конкурс за 14 млн. лева на фонд “Научни изследвания”.
Преди няколко седмици “Труд” публикува интервю на проф. Мирослава Кортенска, член на Изпълнителния съвет на фонда, в която тя публично предупреди за нередности в процедурата и източването на сумата. Сега от 1200 проекта са класирани 95, а почти 50 от тях са на фирми. Според условията на конкурса фирми могат да участват, но задължително трябва да имат научен капацитет, изследователска база и шеф на екипа да е хабилитирано лице. “Дават на колегите по 1000 - 2000 лева и те си дават името, а всеки знае, че в България няма фирми с развойна дейност”, коментираха вчера от ръководството на БАН.
Фирмата “Спейс Рисърч”, ръководена от Хорхе Америко Нейков, в съдружие с “БУЛКЮБ” ЕООД, е поверила на доц. Валери Голев от Софийския университет фундаменталното изследване на поляризацията на зодиакалната светлина и Млечния път.
Срещу това фонд “Научни изследвания” ще плати на фирмите 480 000 лева, а не на СУ, където той работи. Друга компания ББК ООД, която официално според системата ДАКСИ се занимава със строителство и проектиране, е спечелила проект за 190 000 лева за геотермална енергия. Тя се представлява от бизнесмените Георги Георгиев и Вилхелм Краус (бивш зам.-кмет на София и бивш транспортен министър в кабинетите “Софиянски” и “Костов”). Двамата не са хабилитирани лица, но са си наели за целта гл. ас. Радослав Орански от БАН.
“Грунд 1” ООД на проф. Божидар Божинов, който нашумя с идеите си за укрепване на свлачище в Червен бряг преди време, сега е спечелил 260 000 лева по проект за опазване на сгради и съоръжения при подземно строителство. Вероятно професорът има екип, но в ООД-то му фигурира само още един човек - Тодорка Божинова.
Сдружение “Път на творчеството” с пловдивска регистрация е класирано за изработването на осмотичен двигател и ще получи 350 000 лв. Класирани са проекти на Нова консултантска компания, на фондация “Тракия”, на “Е ЕС Консултинг”, ЛОРЕН ЕООД и дори на ОМДА - ЕООД, чийто научно изследователски център се намира в блок в “Люлин”. Всъщност зад последната фирма стои известният български политик либерал Петко Симеонов. Той е одобрен да получи 160 000 лева за “запазване на народната памет в периода 1989-2001 г.”. Във фонда са оценили и труда на младите учени. Неизвестно защо обаче те не кандидатстват от името на университетите и научните институти, в които са, а със своя фирма - ВИСЕНСИ ООД. Тя е учредена от Христо Лавчиев и Стилиян Георгиев. Лавчиев придоби по-голяма известност като един от водачите на младежката

организация “Когито”

и с редовните си акции с носене на тикви пред парламента . Сега фирмата им е класирана за проекта “Изследване на възможностите за идентифициране на киберзаплахи и тяхната връзка с поведенческата динамика на потребителите в домовете на бъдещето”. Лавчиев обаче работи заедно с института по информационни технологии и колежа по пощи.
Сред класираните проекти има такива на болници, библиотеки, дори за откриване на изложби и т.н. Неизвестната в научните среди фондация “Развитие и реализация на обществения ресурс”-“ЛОРЕН” ЕООД получава 250 000 лева. Парите са за “идентифициране на проблема насилие и регулацията му в съвременното българско общество. Ролята на образователната система за превенция на насилието”.
Главното място за развитие на наука са Нов български университет и Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБит). Първият вуз, който бе ръководен от настоящия министър на образованието Сергей Игнатов и от който е сегашният шеф на фонда Рангел Гюров, е спечелил пет проекта. Два от тях са самостоятелни, а останалите три - в съдружие с други структури.
Първият е на гл. асистент Ралица Берберова за 198 000 лева и е за мониторинг при екологично бедствие.
Вторият е за 300 000 лева за изследване на влиянието на мобилните технологии върху населението на доц. Анушка Станчева. За сравнение Софийският университет също има само два самостоятелни проекта - първият е за езика и е на стойност 80 000 лева, а вторият е за изследване върху брутния вътрешен продукт за 3000 000 лв. Всички останали проекти на Алма матер(8) са в сътрудничество с институти на БАН или вузове. НБУ печели и проект заедно с БАН, НХА и ЮЗУ на проф. Мария Попова. За нея колегите твърдят, че е помогнала за назначението на Гюров в НБУ.
УниБит пък

изпъква в
класацията

с 4 проекта. Лично неговият ректор проф. Стоян Денчев е спечелил проект за 360 000 лева за политики за управление на културното наследство.
Фондът не предоставя информация какво се случва с останалите проекти, които са под чертата. Не е ясно и каква е причината, по която те са декласирани. Не се разбира и как проектите, които са спечелили, отговарят на условията за фундаменталност и приложимост.
По-големият проблем е, че от конкурса на фонда става ясно, че големите вузове у нас, както и повечето от институтите на БАН, явно не могат да печелят големи проекти. Този път във фонда прекалиха при разпределянето на средствата, винаги е имало неразбории, но сега са погазени елементарните правила, коментират в научните форуми. Няма какво да коментираме случая, всичко се разпределя от министерството и фонда, коментираха от ръководството на БАН. В университетите пък директно отказаха изявления с мотива, че “няма смисъл, нещата бяха предрешени още в самото начало”.

Геологът Гюров стана доктор в Библиотекарския
Шефът на фонда Рангел Гюров, който е професор от Ангола и преподавател в НБУ, вече е и доктор на науките на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБит). Той е защитил там дисертация на тема “Използване на сервизно ориентирани информационни архитектури за изследване на динамичното поведение на Земната кора”. Причината за спешната процедура вероятно е разследване на парламентарната просветна комисия за действителната професура на Гюров. Без да е хабилитирано лице, той не може да ръководи научния фонд.
Дребна подробност е фактът, че в интервю за “Труд” Гюров отрече да защитава каквото и да е в УниБит. Любопитен факт обаче е, че преди няколко седмици рецензентът на Гюров - акад. Ячко Иванов, получи от името на фонда награда за изключителен принос в областта на науката. На церемонията е присъствал и просветният министър Сергей Игнатов. Самият министър пък е бил официално предупреден от преподаватели от Минно-геложкия университет, че бившият им преподавател Рангел Гюров не можел да се похвали със сериозни научни публикации в областта на геоложките проучвания. Вероятно това е причината Гюров да не отиде в МГУ, а в УниБит, коментират учени.

Игнатов мълчи.
Преди повече от седмица “Труд” изпрати официално запитване до кабинета на просветния министър Сергей Игнатов с молба за коментар по повод скандалите във фонда. Попитахме също дали проф. Мирослава Кортенска е сезирала ведомството за далавери, които според нея се вихрят във фонда, и дали е отстранена като член на Изпълнителния съвет на фонда, така както пише на сайта му. Медийната съветничка на министъра Евелина Христова обеща отговор, но единственото, което “Труд” получи, е началната и крайната дата на конкурса. Въпреки неколкократните ни напомняния за официална позиция на министерството по случая до този момент такава няма.

Ето и текущите коментари:
13.
Мухобойко 00:45 Четвъртък 22 ноември 2012
И сега КВО??? "батко и братко" при Тиквата май се оказаха в стотици пъти ПОВЕЧЕ от когато и да било??

12.
Учен 00:10 Четвъртък 22 ноември 2012
В хода на тези мрачни мисли, Игнатов направи всичко което е по силите му да прокара сега действащия Закон за научните степени и звания, позволяващ на всеки колеж или бизнес-училище да произвежда от всяка чистачка академик, а всяка курва-секретарка да се превръща за секунди професор-доктор.

11.
kosyo 11:53 Сряда 21 ноември 2012
Абе....и вие пишете...разни неща. Не знам обаче защо дребните риби, т.е. професори продали се за стотинки, навик им е станало, замесвате, когато системата ги е довела до това положение, бъркате причината със следствието. Единствения отговорен е Игнатов! Хорозов му каза това и бе уволнен, милиони се източваха от военни също преди години от парите за наука, уж правели нещо научно.....уж, но не съвсем....мизерия....съсипаха всичко...

10.
Наум Шопски 11:37 Сряда 21 ноември 2012
О-О-О, СПИ ЛИ ББ? О-О-О, НЕ ВИДИ ЛИ ББ?

9.
кочо 11:37 Сряда 21 ноември 2012
шеф на екипа да е хабилитирано лице. При нас хабилитациите са без импактни публикации, хабилитиран всеки Вече може да стане, МАФИЯ!

8.
кочо 11:34 Сряда 21 ноември 2012
Ха-ха, сега ли го видяхте? от 10 години работя там и да ви кажа-не ми се говори! То правят някакви проекти, които нямат нищо научно,може да е полезно, но научно - няма, то псевдо-краде се здраво, а професионалистите едва свързват двата края. Разследвайте профи-тата без научни публикации навън, имат публикации-да, но на финансирани от тях събития, т.е от държавата, от която взимат заради постовете си и така...20 години...мизерия....те вземат парите, те определят правилата....банда ли са, мафия ли са.....да си ходят!

7.
Учен 10:59 Сряда 21 ноември 2012
Сигурен съм че ако се намери някой юрист или журналист който би желал да разнищи докрай цялата история, ще изскочат още по-фрапиращи и мащабни нарушения. Но не мисля че ще се намерят желаещи. За разследващите журналисти е ясно – дори няколкото налични такива в България веднага биха спрели там където излиза опасността за доходите и кариерата им (за опасност за живота им не говорим, не мисля някой от тях да е стигал тази граница). А за юристите е още по-ясно – това е кауза пердута, щом няма да спечелят ни пари, ни кариера. А те и сега са си добре в прегръдките на мафията. Който е свикнал да защитава виновните и богатите никога няма да падне толкова ниско, че да защитава бедни и невинни.

6.
Учен 10:59 Сряда 21 ноември 2012
За поне две от фирмите спечелили тлъсти суми проверката в Търговския регистър показва, че са създадени в последния ден на срока за подаване на документите във фонда. Ето например данните за прочутата фирма със зодиакалното светене: 16.7.2012 г. 15:40:26 ЕИК 202150335, "БУЛКЮБ" ЕООД, с капитал от 50 лева. И това е около 1 час преди 17 часа на 16.07. – последния срок за подаване на проекти във Фонда. Явно се е знаело още тогава, че много скоро фонда ще й налее солиден капитал от 480 хил. лв. (продължава)

5.
Учен 10:57 Сряда 21 ноември 2012
Тези резултати показаха съвсем нагло и открито, колкото и да не ми се иска да звучи политически, пълното завземане на всички видове власти в България от корумпирани олигархично-мафиотски структури, врагове на всякакъв морал и добродетели. Страната ни се намира в последната, летална фаза на един дългогодишен и вече метастазирал тумор, обхванал цялото ни общество без изключения. Трудно е да се изброят безбройните нарушения на сега действащите правни норми засягащи дейността на фонда. Отделен въпрос е разбира се, че и тези норми по своята същност са несправедливи и уродливи, и това е заложено умишлено от създателите им, вероятно наши „видни“ юристи. (продължава)

4.
Учен 10:56 Сряда 21 ноември 2012
Потресаващи са изнесените резултати от последната конкурсна сесия на фонда (14 ноември - http://www.bulfund.com/wp-content/uploads/2012/11/REZULTATI-OT-KONKURSNA-SESIA-2012g2.doc ). Там винаги е имало безобразия - да припомня като пример дадената преди няколко години от фонда значителна сума на великия социопат Андрей Райчев за изготвяне на безсмислени и от никого нежелани архиви на „социологически проучвания“. Но чудовищния мащаб на извращенията сега надхвърли и най-песимистичните очаквания – учените в България са директно смачкани по един класически сталинистки метод, основан на демагогия и дезинформация, и подправен с изобилие от хуманитарна измет, консолидирала се в множество фирмички, сдружения, фондации, колежи, бизнес училища… (продължава)

3.
Боклук 10:25 Сряда 21 ноември 2012
А за инж. науки пари няма. Шефът на фонда е назначен в противоречие със закона, пари се раздават на познати фирми и хора, Игнатов мълчи, Тиквата се прави, че той е над такива дреболии, прокуратурата си трае.....- чалгаджийска държава.

2.
petkov 09:54 Сряда 21 ноември 2012
A be vie niakakva maloumna darzhava li stanahte?ot 14 godini zhiveia v chuzhbina i se uchudvam,che kradete i mamite vse sas sasht tempove.

1.
$! 09:33 Сряда 21 ноември 2012
Човекът е Обществено животно.Обществото Ви е Изобретило три способа да се държат хората в робство: Насилие, Пари и Свобода. Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.ПолитициТЕ умеят да говорят дълго без да кажат Нищо, служейки си с много Лъжи, които представят за Истина.Това, което може да се Каже, няма да е истина и Истината не може да се Изкаже. Само толкова може да се Каже и само това е Истина.Богове няма, Както Вие си МислИте, защото при Вас, има само МислИ.Даже и тези МислИ, не са Ваши.Да МислИш,че МислИш Не Означава, че МислИш, а само, че Спиш!W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $!




Vassil

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 11/22/2012 :  16:18:17  Show Profile  Reply with Quote
Ето още коментари по случая:

31
ще има наука, ама друг път 04:30 Четвъртък 22 ноември 2012
Интересно как и къде един хуманитар вмества 200 или 400 000 лв. Физици, химици, биолози купуват скъпи апаратура и консумативи за научната си работа, една международна конференция в европа им е поне 3 000 лв, а хуманитарите какво? Много искам да видя финансовите обосновки на спечелилите цитирани в статията и форума проекти - къде ще отидат тези пари?

30
А прокуратурата какво прави? 04:07 Четвъртък 22 ноември 2012
Излиза, че този лъже - дмитрий Гюров и компания напълно са съсипали науката в България като са я лишили от средства за развитие чрез пренасочване на средствата за наука към лични, съвсем не научни интереси. Всичките са за прокуратурата и най-вече Гюров и Игнатов.Какво прави впрочем, прокуратурата?

29
Рецензентът 03:54 Четвъртък 22 ноември 2012
А лицето Ячко Иванов, академик и химик по специалност -реценцентът на Гюров, резенцирал "геологичен" труд, защитен в Библиотекарския (някакъв друг абсурд може ли тук да се добави?) е бил доносник на две управления на Държавна сигурност до 89 г. , според списъка на Комисията по разкриване на досиетата.

28
Котоошу 02:32 Четвъртък 22 ноември 2012
А защо сте пропуснали най-скандалните конкурси. Лицето Бойко Рангелов, "спечелило" 480000 лева, беше до вчера член на ИС на фонда. Той е верен другар на г-н Гюров, както може да се види ето тук: http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/departments/earth%20and%20environment%20sciences/publications/1.pdf Това лице беше член на ИС по време на конкурса, което е грубо нарушение на правилника на фонда, но явно са разбрали, че ще ги хванат много лесно и спешно са го махнали. Друго едно лице, Р. Берберова, също съавторка на Гюров в "научните" му трудове, е спечелила 198000 лева!

27
ще има наука, ама друг път 02:29 Четвъртък 22 ноември 2012
Между другото, ФНИ има постна facebook страница - място за изразяване на "възхитата" ни: http://www.facebook.com/FondNaucniIzsledvania?ref=stream Вижте там как сами си пишат подкрепа - коментарът от Калин Иванов

26
tetrafluormethane 02:18 Четвъртък 22 ноември 2012
Решението: отменят сесията на фонда и провеждат конкурса още веднъж. Гюров го изпращат в библиотеката да подрежда папки, а "спечелилите" да пият по една студена вода.

25
haralampi 02:04 Четвъртък 22 ноември 2012
Пропуснали сте перлата сред спечелилите проекти: „Комплексна програма за подобряване на живота в Република България” с организация-изпълнител: Международно висше бизнес училище – Ботевград, която печели 150 хил. лв.

24
срам и позор 01:47 Четвъртък 22 ноември 2012
Не е за подигравка протестът с "носене на тикви пред парламента", проблем, е, че бившите водачи на младежкото "Когито" Христо Лавчиев и Стилиян Георгиев са преминали в отбора на тиквите...Проблем е, и че приличен учен като Емил Ботев пише положителен отзив за дисертацията на ментето Гюров, че приличен учен като астронома В. Голев се включва в мафията с частна фирма регистрирана със 100 лв - ресурси очевидно смехотворни за каквито и да било изследвания....

23
4иу6иу 01:44 Четвъртък 22 ноември 2012
А защо сте пропуснали сумичката от 480000 лв, харизана на сестричката на заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров - проект FFNNIPO_12_00789

22
ema 01:16 Четвъртък 22 ноември 2012
Браво, Ани, добре си ги подхванала, очакмам отговора на Игнатов с интерес, какво ли ще измисли

21
Емил Хорозов 11:08 Четвъртък 22 ноември 2012
За тези, които се интересуват от повече детайли, напр. за проектите на ФОНДАЦИЯ РАЗВИТИЕ И РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕСУРС предлагам да погледнат сайта http://sci-society-bg.eu/node/30 Там има и други данни за систематичните и планирани безобразия на фонда.
20
Disaster 11:05 Четвъртък 22 ноември 2012
Стигнахме дъното, и вече сме 14 милиона лв. под него. Това е цената на защитената в библиографския институт дисертация на фалшивия анголски "професор". За обсерваторията в Рожен с огромен труд и лишения се намериха 120 000 лв, за да не бъде закрита и да не бъде консервиран най-големият телескоп на Балканите. А астрономът В. Голев си прави фирмички и отмъква 480000 лв. ЦЯЛАТА ФИЗИКА в България пък е получила един единствен проект (на директора на ИЯИЯЕ БАН).
19
Disaster 10:58 Четвъртък 22 ноември 2012
Стигнахме дъното, и вече сме 14 милиона лв. под него. Това е цената на защитената в библиографския институт дисертация на фалшивия анголски "професор". За обсерваторията в Рожен с огромен труд и лишения се намериха 120 000 лв, за да не бъде закрита и да не бъде консервиран най-големият телескоп на Балканите. А астрономът В. Голев си прави фирмички и отмъква 480000 лв. ЦЯЛАТА ФИЗИКА в България пък е получила един единствен проект (на директора на ИЯИЯЕ БАН).
18
Nekanen gost 10:24 Четвъртък 22 ноември 2012
Обикновени мошеници. Хитри обаче. Усетили вакуума между ушите на днешните управляващи и предложили нещо, което ония могат да разберат - научно изследване на зодиите.
17
johny 10:08 Четвъртък 22 ноември 2012
Направете проверка на компетентността на рецензентите на ненаучните проекти и дали е възможно рецензентите да са били подкупвани. Явно фондът предразполга мафията към действия, след като ненаучни проекти са финансирани. Ръководството на фонда не е на мястото си. Не отпускайте средствата. След като счетоводителки и ненаучен персонал, подкупвани от фирми, обират стотици хиляди от БАН, къде отиваме? Аман.
16
I.Petrov 09:32 Четвъртък 22 ноември 2012
"Друга компания ББК ООД, която официално според системата ДАКСИ се занимава със строителство и проектиране, е спечелила проект за 190 000 лева за геотермална енергия. Тя се представлява от бизнесмените Георги Георгиев и Вилхелм Краус (бивш зам.-кмет на София и бивш транспортен министър в кабинетите “Софиянски” и “Костов”). Двамата не са хабилитирани лица, но са си наели за целта гл. ас. Радослав Орански от БАН. " Отдавна не бях срещал името Краус в медиите - индивидът, който постави началото на съсипията в БДЖ посредством безмерните преференции за автомобилния транспорт, и който чрез сина си налападоста пари от софийските машрутки. И сега научаваме, че той ще изпълнява не какво да е, а научен проект и не за какво да е, а за геотермална енергия! Хайде сега да видим прокуратурата къде е !
15
I.Petrov 09:18 Четвъртък 22 ноември 2012
Напред, науката е слънце, което мафията грей!

14
ГЕРБ корумпира науката 08:36 Четвъртък 22 ноември 2012
т.н. Фонд за "научни изследвания" не подпомага, а корумпира науката в България. Всичко заедно - Законът на мумията ЗРАС, десетките новосъздадени частни и държавни псевдоуниверситети, налагането на проектното финансиране за сметка на базовото без ясни международно приети правила за класиране, не само обезкръвиха водещите научни институции у нас и напълниха джобовете на мошеници, но всичко това корумпира и част от добрите учени. учени на ниво.



Vassil

Edited by - Vassil_Guliashki on 11/22/2012 16:18:50
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 11/23/2012 :  18:53:11  Show Profile  Reply with Quote
По горния случай давам връзки към интересни статии, публикувани в пресата и в Интернет на 23.11.2012г. и 24.11.2012г.:

1. Вестник „Сега” от 23.11.2012г.:
a) Лъвският пай от парите за наука отиде в обръчи от странни фирми
http://www.segabg.com/article.php?id=625034
б) Просветният министър защити Фонда за научни изследвания и шефа му
http://www.segabg.com/article.php?id=625108
в) Вестник "Сега" от 24.11.2012г.
Започва ревизия на конкурса на научния фонд
Шефовете на институцията твърдят, че са отстранили "паразитите" от класацията
Ванина Стоянова
http://www.segabg.com/article.php?id=625472

2. Вестник „Дума”
а) Обръчи от фирми и приятелски кръг в МОМН източват фонда за наука,
Велиана Христова, 23.11.2012г., бр. 272
б) Кауза
Велиана Христова, 24.11.2012г., бр. 273
в) Одитори ще проверяват далаверата във фонда на МОМН за наука
Велиана Христова, 24.11.2012г., бр. 273
http://www.duma.bg/author/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0

3. Вестник „Дневник” от 23.11.2012г.
Игнатов: Обвиненията към фонда за научни изследвания показват навици от миналото
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/23/1953695_ignatov_obvineniiata_kum_fonda_za_nauchni_izsledvaniia/

4. Сайт Mediapool:
Нов скандал във фонд “Научни изследвания“
Учени възмутени от нагласени за “свои хора“ конкурси
Сергей Игнатов защити директора на фонда и обвини критиците
15:26 | 23.11.2012 | 1998 прочитания | Мартина Бозукова
http://www.mediapool.bg/

5. Сайт News.bg
Учен обяви гладна стачка заради скандалите около Фонд "Научни изследвания"
24.11.2012, 16:14 (обновена 24.11.2012, 16:19)
http://news.ibox.bg/news/id_1667249902


Vassil

Edited by - Vassil_Guliashki on 11/24/2012 17:31:01
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 11/26/2012 :  21:03:36  Show Profile  Reply with Quote
Скандалът с конкурсната сесия 2012г. на Фонда за научни изследвания се разраства:

1. Вестник "Сега" от 27.11.2012г.
a) Съдружници на шефа на научния фонд печелят проекти за 770 000 лв.
Ванина Стоянова
http://www.segabg.com/article.php?id=626037
б) Обратното броене за шефовете на научния фонд започна
Ванина Стоянова
http://www.segabg.com/article.php?id=625945

2. Вестник "Дума" от 26.11. и 27.11.2012г.
а) История за паразити, решетки и един цирей
Велиана Христова
27. ноември 2012г., брой 275
б) Шеф на научния фонд дава 770 000 лева на съдружници
Велиана Христова
27. ноември 2012г., брой 275
в) Тежко лицемерие
Велиана Христова
26. ноември 2012г., брой 274
г) Учен обяви гладна стачка, шеф на фонда за наука обвини медиите в измислица
Велиана Христова
26. ноември 2012г., брой 274
http://www.duma.bg/author/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0

3. Вестник "Труд" от 25.11.2012г.
За едните честни милиони в науката
Анета Петкова
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1648304

4. Сайт "Гласове" от 26.11.2012 / 10:54
Проф. Хорозов: Сергей Игнатов лично оказва натиск за даването на пари от Научния фонд за проекти
http://www.glasove.com/prof-horozov-sergey-ignatov-lichno-okazva-natisk-za-davaneto-na-pari-ot-nauchniya-fond-za--proekti-23737

5. Сайт AFERA.BG от 26.11.2012г.
Бареков фокусник – превърна Гюров в Гарабет
http://afera.bg/skandalno/32924.html



Vassil
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/02/2012 :  21:02:58  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Фактът, че никой от феновете на т.нар. "проектно финансиране" не коментира тук, за мен е косвено признание, че съм бил прав, като писах в този форум, че това е един непоправимо сбъркан принцип, при който може да се краде съвсем безнаказано и безогледно (противопстаявйки го на "институционалното финансиране", когато всеки началник носи отговорност за своите организация/структура/звено). Разбира се, аз би трябвало сега да злорадствам, че съм се оказал прав, но вроденото ми благородство, както и безпокойството ми за светлото ни бъдеще, ми пречат да го направя. Но пък и изобщо не ми е ясно къде е моето място в разразилото се противопоставяне и бих бил благодарен, ако някой ми го посочи. Най-малкото - за да знам да ходя ли на протеста, обявен в сряда от 11 часа пред МОМН? Е, то и без мен ще мине чудесно, щото от БАН така или иначе ще ги заведат под строй, а пък и от СУ ще са всички там - те могат спокойно да си отсъстват, докато на други места се преподава сериозно и разписът на занятията се спазва стриктно. И все пак - не можах да разбера - нима досега въпросният фонд работеше открито, справедливо и честно? Или може би Албена Вуцова бе по-малко агент на ДС от Рангел Гюров? Или пък при Анастас Герджиков процесът на рецензиране и класиране бе по-малко тайнствен, отколкото е сега при Христо Петров? Тогава защо не протестирахте, бе? Щото имаше манджичка в купичката, нЪли? Ето този цитат на доц. Галя Маринова от темата "Кадри във ВО и организирана престъпност":
quote:
Покрай скандала с Фонд "Научни изследвания" към МОМН наизлезнаха интересни информации, които все повече доказват заявката в топика, а именно, че ръководни кадри във висшето образование и науката за обвързани и/или дори са част от организираната престъпност в България. Такова впечатление правят данните за спечелени проекти от Фондация на Васил Божков, фирма регистрирана от 80-годишна на адреса на Златко Баретата и др. Да не говорим за посредниците в стил Вечната Амбър - Андрей Райчев, Стоян Денчев, Пламен Лехкоступ и т.н. ДС е сериозно застъпена сред печелившите. Интересно ми е и това, да видя Хр. Лафчиев и сред спечелилите от името на фирма и на първите редици на искащите оставката на Сергей Игнатов и калинките във ФНИ. Не по-малко пенкелерски изглежда г-жа Кортенска, та дори и чл. кор. Хорозов, като всеки от тях се държи все едно, че светът започва от него и никой друг преди него не е съобщавал за корупция и проблеми. И двамата бяха доста надути, докато имаха постове във НФИ, а като не им минаха номерата, се разпищяха и заеха ролята на първопроходци в борбата с корупцията в науката. Не съм чула, нито прочела един от тях да коментира книгата "Храмът", която излезе през 2004 г., и много от тези борци с корупцията с днешна дата, са я пропуснали високомерно, и дори не са искали да знаят, че съществува. Не по-малко комичен ми е проф. Лазарин Лазаров, който се удави в плюнки за всичко, което ИРИОН прави и за тезите, които издига, а години по-късно, когато от немай-си къде прозре нещо, го обявява като велико свое откритие - например, тезата, че Игнатов е вреден и трябва да си ходи. Когато ИРИОН го обяви, още в началото на мандата, професорът Лазаров, размаха осъдително пръст и се хвърли да се умилква на министъра. Явно се е надявал на нещо, което обаче, не го е огряло, та сега е пръв глашатяй за оставката на Игнатов. Според "големия учен" професор Лазаров, всичко започва да съществува само и единствено, когато той обяви, че то съществува. Да сте го чули някога да каже - "Не бях прав, ИРИОН правилно предупреждаваще, но аз нянах достатъчно данни и поддържах грешна теза"? Не, нали. Е, за мен подходът на проф. Лазаров не е подход на учен, което поставя между другото и въпроса, какъв учен е проф. Лазаров? Интересното е сега, какъв развой ще поеме кризта с ФНИ. Но е важно и това, ще се отделят ли науката и висшето образование от организираната престъпност. Като второто, разбира се е по-важното.
ме обнадежди да кажа няколко думи тук, макар че не виждам защо трябва да излизам в случая от позата на сеирджия, който люпи семки отстрани и се кефи на битката на титаните. Опитвам се да следя, доколкото ми е възможно, какво излиза по медиите и по Интернет във връзка със скандала, но като се изключат няколко кратки коментара във Фейсбук, досега не бях взимал участие. Защото наистина се чудя кое би било по-добро в случая. Недобросъвестността на управленците не подлежи на съмнение, но като чета някои доводи на т.нар. бунтари (всъщност - главните фигури сред тях - довчерашни управляващи) ми се струва, че по-добре ще е Сергей Игнатов (или друг човек на ГЕРБ) да си изкара още един мандат като министър (на принципа "стой си зло, че без тебе по-зло"). Най-напред, учудва ме изключително бездарното представяне на хора с претенции по медиите. Емил Хорозов може да е велик математик, но си няма представа от държане пред камера и не може да си подрежда мислите и да говори разбираемо. Разбира се, безобразно е и държанието по медиите на другия лагер, с едно изключения - Стоян Денчев. Изрично подчертавам, че не го подкрепям в случая - просто отбелязвам, че единствено той се държи като мъж (в манталитетния смисъл на думата) и проявява интелект и хитрост. Ако се съди по медийните изяви на всички останали активни участници в скандала, то странно е как изобщо са станали научни работници, та камо ли и да имат претенции за някакво финансиране. А представянето по медиите е важно, защото ние, хората които сме на държавна работа, трябва ежедневно, ежечасно, ежесекундно да обясняваме на българския данъкоплатец, че наистина сме му необходими и той наистина има полза от това, че ни храни. Високомерието в лазарински стил е път за никъде; нещо по-лошо - при определено стечение на обстоятелствата, това може и да е път към реки от кръв - добре че селяните, дето са щастливи, ако успеят да си намерят работа от сутрин до вечер за десет лева надница, не чатат високоимпактфакторните му писания - иначе биха го причакали със сопите на летището и лазаринка няма да остане от него. Впрочем същото се отнася и за редица други изключително нагли персонажи в този скандал - и от двете страни. Отнасям се с разбиране към тези колеги, които смятат, че целият свят им е длъжен, защото решават вселенски проблеми и ги има в световната научна класация за албуми и сингли, но за мен, като представител на българската научна общност, основна наша задача следва да е добруването на нашия народ и нищо не струва този учен, живеещ на гърба на българския данъкоплтец, който не е в състояние с думи прости да му обясни какво прави с неговите пари. Впечатляващо е и упорството, с които противостоящите си страни преповтарят неверни неща под лозунга "Така е навсякъде" - ми не е. Практиката научни работници да регистрират сдружения и фирми и чрез тях да получават пари за наука не е измислена от щаба на Меглена Кунева - точно това си е европейска практика - има го в Стара Европа, има го и в новите членки, има го и в страните от ОНД. Друг въпрос, на който бих желал да получа отговор е - за какво биха изхарчили половин милион лева в един юманитаристки проект? Ще накупят компютри, ще платят някоя и друга такса правоучастие, някоя и друга командировка в чужбина, някоя и друга анкета - е, дори и по най-тлъсти цени - това ще е някъде 50-60 хиляди лева за две години - ама какви са тия юманирастки проекти за по 480000 лв? Питам най-чистосърдечно - наистина не ми е ясно за какво биха могли да се изхарчат толкова много пари от юманитаристи (изключая, разбира се, две-три направления, като археологията или архивистиката). Не разбирам изобщо и логиката, че непременно СУ трябва има повече проекти от УНИБИТ - ако ще е така - тогава защо изобщо го правим този конкурс - ми разпределяме парите по научните организации - и готово. Още по-смешно е от БСП да се възмущават от този факт, при положение, че си имат в парламентарната група човек, който стана професор в УНИБИТ, макар че не е ясно кога има време да пише велики научни публикации, при положение, че беше зам.-министър, а след това се занимава активно с политика. И други необясними за мен коментари срещнах във връзка със скандала, ама да не се разпростирам много; основната ми идея мисля че е ясна - аз питам какви да са моите мотиви, за да подкрепя протестиращите? Ако е защото те досега са получавали пари, а сега парите са поели към други престъпни структури - на мен ми е все тая. Ако е за да сменим Сергей Игнатов пак с Даниел Вълчев и Валя Добрева след изборите - мерси, предпочитам си тутанкамона - каквито и простотии да прави ГЕРБ, но Куневица и бешопарите за мен са по-голямо зло. Ако е за да започнем едни сериозни промени в сектора ВОН - на разположение съм - ама засега никой от противостоящите си лагери не говори за това - това, което редовият български данъкоплатец вижда в този скандал, е само една грозна борба за кокала.
Go to Top of Page

vas55

23 Posts

Posted - 12/11/2012 :  11:38:27  Show Profile  Reply with Quote
Фирма „ Е ЕС Консултинг” получава 450 000 лв. за нещо което може да се реализира с максимум от 3000 лв.
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 12/14/2012 :  09:30:54  Show Profile  Reply with Quote
Ето и един видео клип на срещата на протестиращите на 05.12.2012г. с министъра в пълен неорязан размер:

http://www.youtube.com/watch?v=Z1-I2vPn_lI&feature=youtu.be





Vassil
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 12/14/2012 :  09:33:47  Show Profile  Reply with Quote
Комисията „Антимафия” проверява дипломата на шефа на фонд „Научни изследвания”
13.12.2012, 14:03
Диляна Панайотова

http://news.ibox.bg/news/id_1259378388



Vassil
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 12/14/2012 :  09:41:29  Show Profile  Reply with Quote
Вестник 24 часа, четвъртък 13.12.2012г.
стр. 7

И Борисов проверява фонда за наука

"Възложил съм проверка във фонд "Научни изследвания"." - Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов по повод скандала в гилдията на учените. Според някои от хората на науката в последната сесия на конкурса са допуснати липса на прозрачност и сериозни нарушения.
"Възможно е да отменим конкурса. Ако се окаже, че фирми, регистрирани вчера, са сред спечелилите, ще ги хванем и арестуваме.", каза Бойко Борисов.
...

(24 часа)

Edited by - Vassil_Guliashki on 12/14/2012 09:43:03
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/29/2012 :  17:49:23  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
http://alexsimov.blogspot.com/2012/12/blog-post_29.html
"...Но тези лъскави протестиращи, които всички описват, не се вдигнаха при хиляди други случаи. Когато видяха, че държавата умишлено води към фалит БДЖ, те си мълчаха. Когато властта за поредна година не размрази доходите - те си мълчаха. Когато се опитаха да прецакат висшето образование - те си мълчаха. Когато майките излизаха да протестират - те си мълчаха. Когато хората не получиха коледни надбавки - те си мълчаха. Когато протестиращите във ВМЗ - Сопот припадаха от глад - те си мълчаха...Аман от лигаво съзерцаващи моралисти! Аман от писачи на скръбно-обществени писма - гневът на онези, които не виждате, защото сте слепи като преял депутат от ГЕРБ, става все по-голям. Този гняв е истинският мотор на протеста. Гневът на 15-те души, които протестират срещу закриването на железниците. Гневът на гладните работници, които не влизат в скалата на протестиращите на незадоволените авторкеси. Гневът на онези хора, които не излизат на протести, защото гледат да не си загубят работата, понеже са от малък град и няма какво друго да се работи. Тези хора са солта на земята. А не онези, които чакат в мрака да дойде края на годината, за да блеснат със стилистично упражнение за това колко им било меланхолично и мъдро след протестите. И най-накрая, пичове, пролетта на гнева остана невъзможен сън, защото трудно ще си намерим кауза, когато част от най-големите бунтари днес са изразители на статуквото. Единият дори почна да прави интервюта с десни икономисти, за да разгонва социалистическите настроения сред бесните на елита. Това е другото голямо мълчание за което "интелектуалците" по протестите са слепи и глухи. Не можеш да си създадеш една каста от градски революционери на свободна практика и да ги ползваш като ударен отряд за разни корпоративни каузи. Няма как да стане. Заради това спрете с дежурните приказки, майната им на високопарните клишета, заебете фризирания си език и постомодерните фразички - ако искате да сте полезни на този народ, на тази изстрадала държава, на хората, които не се вписват в жълтопавирания именник на професиите - просто проумейте, че в страна в която има хора, които си лягат гладни, работещи хора, които не могат да купят учебници на децата си, вие винаги ще бъдете безполезни, ако не сте на тяхна страна. А вие не сте. Приятни сънища, пичове!Виковете по улицата един ден ще ви събудят. Дотогава значи."
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 01/05/2013 :  14:43:24  Show Profile  Reply with Quote
Освен във фонд "Научни изследвания" скандал има и в "Националния иновационен фонд". Там, както се вижда, са раздадени двойно повече пари от обявеното в конкурса, като договорите с печелившите фирми са сключени седмица преди обявяването на официалното класиране - вижте следния материал:

http://offnews.bg/index.php/138468/parite-za-inovatsii-razdadeni

Както при досегашните скандали, наказани няма. Моята прогноза е, че няма и да има.
Тоест, корупцията в сферата на науката не само, че не бива ограничавана и намалявана, а расте от ден на час в геометрична прогресия. Може би като се стигне до експоненциална зависимост все пак учените ще се събудят, ще изоставят толерантните протести и ще започне нормалното прилагане на закона на джунглата. Казвам това за онези, които все още вярват, че България е държава, а не джунгла. Историята в тази сфера у нас доказа, че гласовете на протестиращите имат чуваемост толкова, колкото и гласът в пустиня.

Една индийска поговорка гласи: "Ще бъде много добре ако успеем да се събудим преди да умрем..."

Vassil

Edited by - Vassil_Guliashki on 01/05/2013 14:45:59
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 01/18/2013 :  09:26:44  Show Profile  Reply with Quote
Ето поредният линк по темата, който е озаглавен достатъчно ясно:

http://www.mediapool.bg/лидерите-в-науката-мълчат-за-корупцията-и-отсъстват-от-протестите-срещу-нея-news201781.html


Vassil
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 02/01/2013 :  22:03:26  Show Profile  Reply with Quote
Документирането на престъпленията срещу Българската наука продължава.

Вижте днешната статия във вестник "Труд": http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1750648

Всъщност ето и самият текст на статията:


01.02.13
Фондът похарчил още 234 600 лева над 14,8 милиона
автор: Анета Петкова

Сергей Игнатов не е контролирал фонда за наука и работата по конкурса, въпреки че е задължен по закон.

Отстраненото ръководството на Фонд "Научни изследвания" е раздавало пари, без да зачита никакви правила и закони, са установили от Инспектората на Министерския съвет.
В техният доклад, изпратен на премиера Бойко Борисов, е записано, че дори е нарушен бюджетът на скандалната конкурсна сесия за 14,8 млн. лева. По неясни причини и с подписа на управителя на фонда в оставка Христо Петров са били платени допълнително 234 600 лева. От доклада не става ясно за кои проекти е отишла сумата. Петров оправдал повечето пари с това, че ги икономисал от друга програма. Това обаче е незаконно, категорични са инспекторите.
Те са установили, че други 365 329 лева са дадени за оценяване и проверка на финансови и научно-изследователски документи. Това било в противоречие на Закона за обществените поръчки.
Проверителите направиха анализ на работата на фонда по разпореждане на премиера и след разследването на "Труд" и последвалите го публикации в останалите медии. Заради скандала бяха отстранени просветният министър Сергей Игнатов и шефовете на фонда Христо Петров и Рангел Гюров.
В доклада на Инспектората е записано още, че Петров е платил също без да спазва правилата, 244 115,15 лева на 288 рецензенти. Открити са и фрапантни нарушения в цялата работа на фонда.
Инспекторите са категорични, че Игнатов не е упражнявал никакъв контрол, не е изискал дори правилник за работата на фонда. И до такава степен е демонстрирал безхаберие, че дори не е предоставил на одиторите исканите документи. Още по-скандалното е, че над 40 от проектите, които са били оценени от рецензентите с най-много точки, накрая не са били класирани. Вместо тях са избирани други. Това се е случвало по няколко начина и винаги без документ или описани мотиви. Включително са прилагани протоколи, които не са подписвани или са непълни.
Едната от схемите е предвиждала първият рецензент да посочва втория. Практика, която няма свой аналог никъде. Втората е, когато двамата рецензенти се "объркат", да се вика трети. Неговата фигура обаче не съществува в правилата на конкурса. В повечето случаи третият суперрецензент, според доклада на инспекторите, е слагал оценка, която няма нищо общо с тази на неговите колеги. Тя или е съсипвала проекта, или го е отличавала. Отново без мотив. И третият случай е, когато лично член на Изпълнителния съвет е класирал проекти, за което също не е имало законово основание. Така до финала са се добрали 95-те проекта, които получиха милионите, и за които "Труд" вече разказа.
Комисиите са разглеждали проекти, вкарвани и след законовия срок. И в същото време управителят Петров и неговият съвет от бивша театрална разпоредителка, секретарката на партията му "Новото време" и специалист без диплома, са отхвърлили при първото пресяване 57% от разработките като "некоректно подадени".
Всички търговски фирми, които са получили хиляди левове, са избрани в пълно нарушение на правилата на конкурса и на изискванията за наука на Европейската комисия. За всички тях "Труд" ви разказа в своите разследвания (виж по-долу). Сред тях например е фирма с предмет на дейност таксиметрови услуги - "Лорен", която е получила 250 хил. лв. за изследване на оксимоводородна технология.
Изпълнителният съвет на фонда е вземал различни решения по проектите на учените при едни и същи условия, са установили инспекторите.
Проверители са обявили като незаконосъобразно и решението в конкурса за фундаментална наука да се включи педагогиката. То било на Игнатов.
Протоколите - без подписи и печати
Ето част от изводите на Инспектората на МС от проверката на научния фонд:
- Пет от назначените служители във фонда през 2012 година не отговарят на длъжностните си характеристики. Главната счетоводителка няма нужното образование и стаж.
- Изпълнителният съвет на фонда не е изработил правилник за работа.
- Сключвани са договори без договорени клаузи в тях. Приемо-предавателните протоколи са изготвени без конкретизиране на дейността и без подписи. Сключен е договор с дата за начало преди датата на неговото действие.
- От общо постъпилите 1094 проекта на първи етап са отстранени повече от половината - 628. А в същото време на първия етап на оценяване са допускани проекти, които не отговарят на изискванията, или обратното.
- Докладите на всички временни комисии по оценяване са представени след определения срок (по това време вече течеше скандалът и основното обвинение на учените бе, че рецензентите са назначени по-късно).
- Допуснато е да има рецензент, който е кандидатствал със свой проект (от НБУ).
- Класирането на проектните предложения от Изпълнителния съвет на фонда по отделните приоритетни направления не дава представа за ясни критерии за оценка предвид обстоятелството, че проектните предложения с по-високи оценки не са допуснати до финансиране.
- При проведената конкурсна сесия е допуснато незаконосъобразното разходване на публични средства от страна на фонда, без да са провеждани процедури по реда на Закона за обществените поръчки. Предпоставка за това е и липсата на вътрешни правила.
Фирмите, прибрали пари за наука, нямали право
Всички търговски фирми, които са получили пари от фонда, са ги взели в абсолютно нарушение. Това са констатирали инспекторите на Министерския съвет. Приемането на проектите им е в противоречие не само с родните правила, а и с изискванията на Европейската комисия за наука. В черния списък на Инспектората към "Дондуков" 1 са ББК на Антон Краус за ресторантьорство, която е взела 133 000 лв. за проучване на геотермални води, Фондация "Тракия" е взела 220 000 лева за изучаване на древни техники за артефакти. Нищо че няма подобна регистрирана дейност.
Консултантската "АМК Електроникс" пък е получила 200 000 лева за изучаване на тумори. А "Алтера груп" пък са подали документи след изтичане на срока и са спечелили 126 000 лева.


По статията "Труд" публикува и следните Коментари:

MI6O 08:42 Петък 01 февруари 2013
TOVA 4ERVENITE POMIQRI STE PUSNALI MNOGO PIPALA BE I NE NAPRAZNO MINITE PUKAT PREZ TOVA PRAVITELSTVO,TOVA SIE 4ISTA IZMQNA NA DVE PARTII I NQMA DASE O4UDA 6TO SE KRADE TOVAE TIPI4NO ZA TEZI 4ERVENI BOKLUCI KRADUT I NEZNAQT KAK DASE OPRAVDAQT,AKO IMA6E PONE MALKO SUVEST I DOBLEST VSI4KITE 4ERVENI BOKLUCI 6TE6E DAE DRUGO,NO A DE KAJIMUN\ 4ERVEN BOKLUK I GO PUSNI DA PASE.SERGEI4O TI BOKLU4AREINO SI ZALOJIL TEZI KAPANI OTDELNO KADE PRA6TA6 SULIO I PULIO DA PREDAVAT ROD I RODINA V BRIUKSEL,MAMATAT UKRAINSKA DA EBA.

Raptor 08:27 Петък 01 февруари 2013
Ебати крадците, начело със своя министър. Мутрите бледнеят пред тяхната наглост. А да ги видим сега ЦАЦАРОВ и Сие.Тези плачат да остареят в затвора !!!

Велемир 08:26 Петък 01 февруари 2013
боко кюмбето се опули като разбра, че учените са отишли и са му изкарали кирливите ризи пред Барозу. До кога ще крадат свинската пасмина герб? Защо боко кюмбето се прави на ни лук ял, ни лук мирисал? Нищо не се краде без боко да даде добро и без да е уточнил колко от лапачката е за него.



Vassil

Edited by - Vassil_Guliashki on 02/04/2013 17:23:39
Go to Top of Page

klkostov

Bulgaria
2 Posts

Posted - 02/02/2013 :  11:53:57  Show Profile  Reply with Quote
Уважаеми колеги, относно подписката за издигане на член-кор. на БАН Емил Хорозов за шеф на БАН бях изпратил постинг до форума bulgarianscienceproblems, но за съжаление г-н Лазаров, модераторът на този форум си позволи да цензорира писмото, пропускайки само отделни пасажи от него. Мисля, че е извън всякаква нормална, човешка етика тази манипулация на г-н Лазаров. Ето сега прилагам в този форум оригиналното съдържание:

Уважаеми колеги,
разгледах подписката за кандидатурата на член-кор. на БАН Емил Хорозов за шеф на Фонда и преди да я подкрепя, като разумен и мислещ човек, колкото и нескромно да звучи, ми се иска да знам (1) дали имате неговото съгласие и (2) къде е неговата управленческа програма, като не ми се иска да бъда препращан към сайтове, а от уважение към хората,които ще го подкрепят той да си я представи накратко, например в настоящия форум на проф.Лазаров. Всъщност мълчанието на член-кор.на БАН Емил Хорозов може би означава съгласие за заемане на този пост, ама аз лично нямам екстрасенски способности :-).

За съжаление само на базата на моралните качества на чл.-кор Емил Хорозов аз не мога да взема решение. На мен ми се иска наистина да имаме експерти и професионалисти познаващи европейската практика на научните фондове, но не декларативно, а да ни убедят в това, посочвайки детайлите на програмите си. Особено важна за мен е частта от тях, която засяга комуникацията с учените - това е много слабо звено във функционирането на Фонда и като правило се характеризира с високомерие, липса на диалогичност и заповедничество "без право на обжалване". Това се отнася за всички досегашни управления на фонда поне от 2002 година досега, включително и времето, когато член-кор. Хорозов беше шеф на Фонда 2009-2011.
Договорите, които се подписват със спечелилите колективи са юридически много хубаво изпипани, в това се убедих и аз чрез консултации с юристи,когато имахме проблеми до голяма степен сходни със сегашните. Този договор дава много добри перспективи да се защити човек пред съда срещу административно неадекватни действия от страна на Фонда. Има добра част,която гарантира добронамерена диалогичност по време на изпълнение на договорите-например-казва се, че недостатъците се дискутират ДВУСТРАННО и се вземат мерки за отстраняването им за да върви успешно договора и т.н. Проблемът е, че ТЕЗИ ЮРИДИЧЕСКИ ДОГОВОРИ НЕ СЕ СПАЗВАТ, че Фондът не се явява като добър стопанин на държавните средства и подхожда по презумция към учените с подозрение или (ако са допуснали някакви нарушения) като към престъпници. Фондът не желае комуникация, той предпочита да издаде присъда,да хвърли в стрес учените и разбира се и техните семейства и прикривайки се
под морална принципност просто "да мине нататък...". Това е много странно поведение, особено като се има предвид, че управленските структури на Фонда са съставени от учени, а основното "свойство" на истинските учени е комуникативността и дискусията.
Така, че, колеги, аз предпочитам да не си слагам подписа ей така и после да му мисля, а първо да мисля (ако ми дадат материал) и при одобрение да подпиша. Иначе ние просто повтаряме историята въртейки се из някакъв цикъл.
А работа има много по Фонда: европейските правила, европейската структура на администрацията му... Ще се радвам да прочета програмата на член-кор. на БАН Емил Хорозов по тези въпроси.

с поздрав,
Красимир Костов

#1050;#1088;#1072;#1089;#1080;#1084;#1080;#1088; #1050;#1086;#1089;#1090;#1086;#1074;
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 02/09/2013 :  12:50:00  Show Profile  Reply with Quote
Фондът трябва просто да се закрие и парите за научни изследвания да се дават на университетите и научните институти. Те трябва да решават какво да изследват, а не чиновници без каквато и да било кампетентност. Една от тези чиновнички беше изгонена от нашия институт, където беше секретарка (пардон, административен директор, съчетаващ три длъжности и получаващ два пъри колкото професорите) и представете си изненадата ни, когато цъфна в министерството и във фонда!
Говоря от позицията учен, който е спечелил субсидия от фонда. Проектът ми спечели през 2009 г. (тогава имаше и оценяване от чуждестранни рецензенти). Ако фондът функционираше нормално, досега трябваше да съм завършила проекта си. Уви, не е така. Сключих договор през януари 2010 г., но финансиране за първата половина от срока получих чак през декември, при това не половината от сумата на договора (която пък беше по-малко от половината от исканата сума), а една четвърт, с обещание за получаване на останалите три четвърти за втория етап. Въпреки че точно навреме предадох научния и финансовия си отчет за първия етап, вече осем месеца нямам отговор от фонда (който по договор трябва да се получи в срок от тре месеца). При телефонни обаждания съответната чиновничка ми отговаря, че няма пари и УС ще вземе решение за финансиране на втория етап, когато има такива. Обаче както виждам, за наука няма, но за разни фирмички има пари. Този фонд генерира корупция.

Svetlana
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 02/12/2013 :  21:02:25  Show Profile  Reply with Quote
Събитията около ФНИ и скандално-печално известната конкурсна сесия от 2012г. продължават.

На сайта на самия фонд е окачена ЗАПОВЕД Nr. РД09-122/11.02.2013г. на новия министър на образованието, младежта и науката, с която се анулират 22 от спечелилите проекти във въпросната конкурсна сесия. В приложение в *.pdf формат е даден списък на отхвърлените проекти.

Вижте самата заповед на адрес:

http://www.bulfund.com/wp-content/uploads/2013/02/ZAPOVED.doc

Какво ли още предстои?

Vassil

Edited by - Vassil_Guliashki on 02/12/2013 21:27:27
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05