http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Фонд "Научни изследвания" към МОМН

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Vassil_Guliashki Posted - 11/22/2012 : 07:02:30
Уважаеми истински приятели на онази наука, която в душите грей,
По-долу представям на Вашето внимание статията
"Фирми получиха 480 000 лв., за да изследват зодиакалната светлина и Млечния път",
публикувана във вестник "ТРУД" на 21.11.2012г. с автор Анета Петкова.
Статията разглежда резултатите от проектните предложения в конкурсна сесия „ФИНАНСИРАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУЧНИ И НАУЧНОПРИЛОЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ПРИОРИТЕТНИТЕ ОБЛАСТИ“ – 2012г. Тя може да бъде прочетена и на адрес:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1643925

Ето я и самата статия:

Фирми получиха 480 000 лв., за да изследват зодиакалната светлина и Млечния път
21.11.2012г. Анета Петкова

Науката, която трябва да гарантира светло икономическо развитие на страната, се оказа, че се прави от консултантски къщи, фондации, асоциации, творчески сдружения и съюзи. Вузовете и БАН са нещо като фон.
Поне това се вижда от финала на скандално прочутия конкурс за 14 млн. лева на фонд “Научни изследвания”.
Преди няколко седмици “Труд” публикува интервю на проф. Мирослава Кортенска, член на Изпълнителния съвет на фонда, в която тя публично предупреди за нередности в процедурата и източването на сумата. Сега от 1200 проекта са класирани 95, а почти 50 от тях са на фирми. Според условията на конкурса фирми могат да участват, но задължително трябва да имат научен капацитет, изследователска база и шеф на екипа да е хабилитирано лице. “Дават на колегите по 1000 - 2000 лева и те си дават името, а всеки знае, че в България няма фирми с развойна дейност”, коментираха вчера от ръководството на БАН.
Фирмата “Спейс Рисърч”, ръководена от Хорхе Америко Нейков, в съдружие с “БУЛКЮБ” ЕООД, е поверила на доц. Валери Голев от Софийския университет фундаменталното изследване на поляризацията на зодиакалната светлина и Млечния път.
Срещу това фонд “Научни изследвания” ще плати на фирмите 480 000 лева, а не на СУ, където той работи. Друга компания ББК ООД, която официално според системата ДАКСИ се занимава със строителство и проектиране, е спечелила проект за 190 000 лева за геотермална енергия. Тя се представлява от бизнесмените Георги Георгиев и Вилхелм Краус (бивш зам.-кмет на София и бивш транспортен министър в кабинетите “Софиянски” и “Костов”). Двамата не са хабилитирани лица, но са си наели за целта гл. ас. Радослав Орански от БАН.
“Грунд 1” ООД на проф. Божидар Божинов, който нашумя с идеите си за укрепване на свлачище в Червен бряг преди време, сега е спечелил 260 000 лева по проект за опазване на сгради и съоръжения при подземно строителство. Вероятно професорът има екип, но в ООД-то му фигурира само още един човек - Тодорка Божинова.
Сдружение “Път на творчеството” с пловдивска регистрация е класирано за изработването на осмотичен двигател и ще получи 350 000 лв. Класирани са проекти на Нова консултантска компания, на фондация “Тракия”, на “Е ЕС Консултинг”, ЛОРЕН ЕООД и дори на ОМДА - ЕООД, чийто научно изследователски център се намира в блок в “Люлин”. Всъщност зад последната фирма стои известният български политик либерал Петко Симеонов. Той е одобрен да получи 160 000 лева за “запазване на народната памет в периода 1989-2001 г.”. Във фонда са оценили и труда на младите учени. Неизвестно защо обаче те не кандидатстват от името на университетите и научните институти, в които са, а със своя фирма - ВИСЕНСИ ООД. Тя е учредена от Христо Лавчиев и Стилиян Георгиев. Лавчиев придоби по-голяма известност като един от водачите на младежката

организация “Когито”

и с редовните си акции с носене на тикви пред парламента . Сега фирмата им е класирана за проекта “Изследване на възможностите за идентифициране на киберзаплахи и тяхната връзка с поведенческата динамика на потребителите в домовете на бъдещето”. Лавчиев обаче работи заедно с института по информационни технологии и колежа по пощи.
Сред класираните проекти има такива на болници, библиотеки, дори за откриване на изложби и т.н. Неизвестната в научните среди фондация “Развитие и реализация на обществения ресурс”-“ЛОРЕН” ЕООД получава 250 000 лева. Парите са за “идентифициране на проблема насилие и регулацията му в съвременното българско общество. Ролята на образователната система за превенция на насилието”.
Главното място за развитие на наука са Нов български университет и Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБит). Първият вуз, който бе ръководен от настоящия министър на образованието Сергей Игнатов и от който е сегашният шеф на фонда Рангел Гюров, е спечелил пет проекта. Два от тях са самостоятелни, а останалите три - в съдружие с други структури.
Първият е на гл. асистент Ралица Берберова за 198 000 лева и е за мониторинг при екологично бедствие.
Вторият е за 300 000 лева за изследване на влиянието на мобилните технологии върху населението на доц. Анушка Станчева. За сравнение Софийският университет също има само два самостоятелни проекта - първият е за езика и е на стойност 80 000 лева, а вторият е за изследване върху брутния вътрешен продукт за 3000 000 лв. Всички останали проекти на Алма матер(8) са в сътрудничество с институти на БАН или вузове. НБУ печели и проект заедно с БАН, НХА и ЮЗУ на проф. Мария Попова. За нея колегите твърдят, че е помогнала за назначението на Гюров в НБУ.
УниБит пък

изпъква в
класацията

с 4 проекта. Лично неговият ректор проф. Стоян Денчев е спечелил проект за 360 000 лева за политики за управление на културното наследство.
Фондът не предоставя информация какво се случва с останалите проекти, които са под чертата. Не е ясно и каква е причината, по която те са декласирани. Не се разбира и как проектите, които са спечелили, отговарят на условията за фундаменталност и приложимост.
По-големият проблем е, че от конкурса на фонда става ясно, че големите вузове у нас, както и повечето от институтите на БАН, явно не могат да печелят големи проекти. Този път във фонда прекалиха при разпределянето на средствата, винаги е имало неразбории, но сега са погазени елементарните правила, коментират в научните форуми. Няма какво да коментираме случая, всичко се разпределя от министерството и фонда, коментираха от ръководството на БАН. В университетите пък директно отказаха изявления с мотива, че “няма смисъл, нещата бяха предрешени още в самото начало”.

Геологът Гюров стана доктор в Библиотекарския
Шефът на фонда Рангел Гюров, който е професор от Ангола и преподавател в НБУ, вече е и доктор на науките на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБит). Той е защитил там дисертация на тема “Използване на сервизно ориентирани информационни архитектури за изследване на динамичното поведение на Земната кора”. Причината за спешната процедура вероятно е разследване на парламентарната просветна комисия за действителната професура на Гюров. Без да е хабилитирано лице, той не може да ръководи научния фонд.
Дребна подробност е фактът, че в интервю за “Труд” Гюров отрече да защитава каквото и да е в УниБит. Любопитен факт обаче е, че преди няколко седмици рецензентът на Гюров - акад. Ячко Иванов, получи от името на фонда награда за изключителен принос в областта на науката. На церемонията е присъствал и просветният министър Сергей Игнатов. Самият министър пък е бил официално предупреден от преподаватели от Минно-геложкия университет, че бившият им преподавател Рангел Гюров не можел да се похвали със сериозни научни публикации в областта на геоложките проучвания. Вероятно това е причината Гюров да не отиде в МГУ, а в УниБит, коментират учени.

Игнатов мълчи.
Преди повече от седмица “Труд” изпрати официално запитване до кабинета на просветния министър Сергей Игнатов с молба за коментар по повод скандалите във фонда. Попитахме също дали проф. Мирослава Кортенска е сезирала ведомството за далавери, които според нея се вихрят във фонда, и дали е отстранена като член на Изпълнителния съвет на фонда, така както пише на сайта му. Медийната съветничка на министъра Евелина Христова обеща отговор, но единственото, което “Труд” получи, е началната и крайната дата на конкурса. Въпреки неколкократните ни напомняния за официална позиция на министерството по случая до този момент такава няма.

Ето и текущите коментари:
13.
Мухобойко 00:45 Четвъртък 22 ноември 2012
И сега КВО??? "батко и братко" при Тиквата май се оказаха в стотици пъти ПОВЕЧЕ от когато и да било??

12.
Учен 00:10 Четвъртък 22 ноември 2012
В хода на тези мрачни мисли, Игнатов направи всичко което е по силите му да прокара сега действащия Закон за научните степени и звания, позволяващ на всеки колеж или бизнес-училище да произвежда от всяка чистачка академик, а всяка курва-секретарка да се превръща за секунди професор-доктор.

11.
kosyo 11:53 Сряда 21 ноември 2012
Абе....и вие пишете...разни неща. Не знам обаче защо дребните риби, т.е. професори продали се за стотинки, навик им е станало, замесвате, когато системата ги е довела до това положение, бъркате причината със следствието. Единствения отговорен е Игнатов! Хорозов му каза това и бе уволнен, милиони се източваха от военни също преди години от парите за наука, уж правели нещо научно.....уж, но не съвсем....мизерия....съсипаха всичко...

10.
Наум Шопски 11:37 Сряда 21 ноември 2012
О-О-О, СПИ ЛИ ББ? О-О-О, НЕ ВИДИ ЛИ ББ?

9.
кочо 11:37 Сряда 21 ноември 2012
шеф на екипа да е хабилитирано лице. При нас хабилитациите са без импактни публикации, хабилитиран всеки Вече може да стане, МАФИЯ!

8.
кочо 11:34 Сряда 21 ноември 2012
Ха-ха, сега ли го видяхте? от 10 години работя там и да ви кажа-не ми се говори! То правят някакви проекти, които нямат нищо научно,може да е полезно, но научно - няма, то псевдо-краде се здраво, а професионалистите едва свързват двата края. Разследвайте профи-тата без научни публикации навън, имат публикации-да, но на финансирани от тях събития, т.е от държавата, от която взимат заради постовете си и така...20 години...мизерия....те вземат парите, те определят правилата....банда ли са, мафия ли са.....да си ходят!

7.
Учен 10:59 Сряда 21 ноември 2012
Сигурен съм че ако се намери някой юрист или журналист който би желал да разнищи докрай цялата история, ще изскочат още по-фрапиращи и мащабни нарушения. Но не мисля че ще се намерят желаещи. За разследващите журналисти е ясно – дори няколкото налични такива в България веднага биха спрели там където излиза опасността за доходите и кариерата им (за опасност за живота им не говорим, не мисля някой от тях да е стигал тази граница). А за юристите е още по-ясно – това е кауза пердута, щом няма да спечелят ни пари, ни кариера. А те и сега са си добре в прегръдките на мафията. Който е свикнал да защитава виновните и богатите никога няма да падне толкова ниско, че да защитава бедни и невинни.

6.
Учен 10:59 Сряда 21 ноември 2012
За поне две от фирмите спечелили тлъсти суми проверката в Търговския регистър показва, че са създадени в последния ден на срока за подаване на документите във фонда. Ето например данните за прочутата фирма със зодиакалното светене: 16.7.2012 г. 15:40:26 ЕИК 202150335, "БУЛКЮБ" ЕООД, с капитал от 50 лева. И това е около 1 час преди 17 часа на 16.07. – последния срок за подаване на проекти във Фонда. Явно се е знаело още тогава, че много скоро фонда ще й налее солиден капитал от 480 хил. лв. (продължава)

5.
Учен 10:57 Сряда 21 ноември 2012
Тези резултати показаха съвсем нагло и открито, колкото и да не ми се иска да звучи политически, пълното завземане на всички видове власти в България от корумпирани олигархично-мафиотски структури, врагове на всякакъв морал и добродетели. Страната ни се намира в последната, летална фаза на един дългогодишен и вече метастазирал тумор, обхванал цялото ни общество без изключения. Трудно е да се изброят безбройните нарушения на сега действащите правни норми засягащи дейността на фонда. Отделен въпрос е разбира се, че и тези норми по своята същност са несправедливи и уродливи, и това е заложено умишлено от създателите им, вероятно наши „видни“ юристи. (продължава)

4.
Учен 10:56 Сряда 21 ноември 2012
Потресаващи са изнесените резултати от последната конкурсна сесия на фонда (14 ноември - http://www.bulfund.com/wp-content/uploads/2012/11/REZULTATI-OT-KONKURSNA-SESIA-2012g2.doc ). Там винаги е имало безобразия - да припомня като пример дадената преди няколко години от фонда значителна сума на великия социопат Андрей Райчев за изготвяне на безсмислени и от никого нежелани архиви на „социологически проучвания“. Но чудовищния мащаб на извращенията сега надхвърли и най-песимистичните очаквания – учените в България са директно смачкани по един класически сталинистки метод, основан на демагогия и дезинформация, и подправен с изобилие от хуманитарна измет, консолидирала се в множество фирмички, сдружения, фондации, колежи, бизнес училища… (продължава)

3.
Боклук 10:25 Сряда 21 ноември 2012
А за инж. науки пари няма. Шефът на фонда е назначен в противоречие със закона, пари се раздават на познати фирми и хора, Игнатов мълчи, Тиквата се прави, че той е над такива дреболии, прокуратурата си трае.....- чалгаджийска държава.

2.
petkov 09:54 Сряда 21 ноември 2012
A be vie niakakva maloumna darzhava li stanahte?ot 14 godini zhiveia v chuzhbina i se uchudvam,che kradete i mamite vse sas sasht tempove.

1.
$! 09:33 Сряда 21 ноември 2012
Човекът е Обществено животно.Обществото Ви е Изобретило три способа да се държат хората в робство: Насилие, Пари и Свобода. Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.ПолитициТЕ умеят да говорят дълго без да кажат Нищо, служейки си с много Лъжи, които представят за Истина.Това, което може да се Каже, няма да е истина и Истината не може да се Изкаже. Само толкова може да се Каже и само това е Истина.Богове няма, Както Вие си МислИте, защото при Вас, има само МислИ.Даже и тези МислИ, не са Ваши.Да МислИш,че МислИш Не Означава, че МислИш, а само, че Спиш!W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $!




Vassil
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 09/29/2015 : 18:15:29
Информация за заседание на ИС на ФНИ
http://www.fni.bg/?q=node/391

Информация за заседание на Изпълнителния съвет на Фонд «Научни изследвания», проведено на 25 септември 2015 г.

Заседанието започна с информация от управителя на ФНИ за изпълнение решенията от предишни заседания на ИС. Беше разгледан доклад за финансиране на етапи по програмата Биодиверс и доклад на ПНЕК по двустранно и международно сътрудничество. Обсъдено беше писмо от ТУ-София във връзка с проект ДУНК 01/3. ИС обсъди предложение за решение във връзка със следващите етапи на договори, сключени в периода 2008-2012 г. Започна обсъждане на Насоки и методика по процедура «Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания - 2015 г.» и необходимите промени в Годишната оперативна програма на ФНИ във връзка с конкурса. По обсъжданите въпроси бяха приети решения, които ще бъдат публикувани в Протокола от заседанието след одобряването му от членовете на ИС. Обсъждането на Насоките ще бъде продължено на следващото заседание.

ИС определи приемно време на членовете на ИС в сряда от 14 до 16 часа.

В заседанието участваха членовете на Изпълнителния съвет, чл. кор. проф. Е. Хорозов, съветник на министъра на образованието и науката, управителя на ФНИ и служители на ФНИ.
moderator Posted - 09/03/2015 : 18:28:31
МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ОПРЕДЕЛИ НОВ СЪСТАВ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“
03 септември 2015 г.
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1310

Със Заповед № РД 09-1226/31.08.2015 г. е освободен назначеният със Заповед № РД 09-385/30.03.2015 г. и № РД 09-443/07.04.2015 г. състав на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“.

Назначеният през април тази година Изпълнителен съвет (ИС) не успя да се справи и да намери адекватно решение на добре известните ни проблеми на Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ). Фактите: като се започне от неизпълнени задължения по действащи договори по конкурси, обявени от Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни, неотразяване политиките на МОН в Годишната оперативна програма и се стигне до липсата на лична ангажираност и отговорност при разработката на Насоките за кандидатстване за предвидената нова конкурсна сесия 2015 г. и провеждането на партньорската проверка на Европейската комисия за преглед на националната нормативна рамка за изпълнение на политиките в областта на науката и иновациите.

Действащият до момента ИС не прояви воля и експертиза да осветли и представи пред научната общност реалните проблеми на Фонда и да предложи конкретни решения за справяне с наследените кризи.

Със същата заповед и Заповед РД 09-1246/03.09.2015 г. на основание чл. 14 от Закона за насърчаване на научните изследвания, чл.8, ал. 5 и 6 и чл. 15а от Правилника на Фонд „Научни изследвания“ и на базата на постъпили предложения от съответните органи и организации при балансирано представителство на научните направления и организации е определен нов състав на ИС.

Съставът на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ е с мандат от две години, считано от датата на издаване на първата заповед, както следва:

Проф. д-р Диана Илиева Копева

Проф. д-р Георги Цветанов Момеков

Чл.-кор. проф. дфн Костадин Ганчев Ганев

Доц. д-р Анелия Венева Янчева

Проф. дхн Георги Николов Вайсилов

Проф. дтн Стоил Маринов Тодоров

Проф. дтн инж. Иво Цветанов Илиев

Проф. дтн Димитър Грозданов Христозов

Златина Димитрова Михайлова - Карова - представител на МОН

Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на проф. Костадин Костадинов, заместник-министър на образованието и науката.
moderator Posted - 09/02/2015 : 17:21:57
Нов състав на Изпълнителния съвет на ФНИ от 31.08.2015 г., назначен от министъра за срок от 2 години:
Проф. д-р Диана Илиева Копева
Проф. д-р Георги Цветанов Момеков
Чл. кор. проф. дмн дтн Красимир Тодоров Атанасов
Чл.кор. проф. дфн Костадин Ганев Ганев
доц. д-р Анелия Велева Янчева
проф. дхн Георги Николов Вайсилов
Проф. дтн Емил Костов Николов
проф. д-р Велезара Иванова Пенева
Златина Димитрова Михайлова-Кирева - представител на МОН
moderator Posted - 07/27/2015 : 21:15:55
ГЕНОВЕВА ЖЕЧЕВА Е ВРЕМЕННО ИЗПЪЛНЯВАЩА ДЛЪЖНОСТТА УПРАВИТЕЛ НА ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“ (ФНИ)
27 юли 2015 г.
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1280


Преди минути в Министерството на образованието и науката приключи експертна среща, инициирана от проф. Тодор Танев, с представители на ръководството на Българската академия на науките и на Съвета на ректорите. Обсъдиха се важни теми, свързани с оперативното управление на Фонда като инструмент за насърчаване на научните изследвания. Ръководството на МОН представи анализ на финансирането на ФНИ, съгласно Годишната оперативна програма и варианти за излизане от създалата се кадрова криза в управлението на ФНИ.

Беше постигнато съгласие относно:

- Временно изпълняващ длъжността управител на Фонд „Научни изследвания“ да бъде служител на МОН, познаващ добре работата на Фонда. Единодушно беше подкрепена кандидатурата на г-жа Геновева Жечева, началник на отдел „Транснационални научни инициативи“ в дирекция "Наука" на МОН, и представител на Министерството в Изпълнителния съвет на ФНИ;

- Нова конкурсна сесия във Фонда да бъде обявена след разработване на ясни правила и съгласувани с Министерството на финансите „Насоки за кандидатстване“;

- Взе се решение за свикване на следваща работна среща при готовност за обсъждане на новите насоки и правила за работа на ФНИ.

На срещата бяха дискутирани и други въпроси, свързани с националната политика по отношение на достъпа до дигитална научна и наукометрична информация, използвана от научните среди, както и действията на МОН по мониторинга и оценката на научната дейност.
moderator Posted - 05/28/2015 : 22:19:57
Депутатите промениха структурата на научния фонд
ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
http://www.segabg.com/article.php?id=753181
Промени в структурата на известния с ред злоупотреби фонд "Научни изследвания" гласува изненадващо вчера парламентът на първо четене. Измененията са внесени от Патриотичния фронт.

Според приетите текстове фондът, който разпределя парите за наука от държавата, ще се ръководи от управителен съвет, председател на управителния съвет и изпълнителен директор. Изпълнителният директор ще се избира с конкурс и ще сключва трудов договор с шефа на УС. Досега органите на управление бяха изпълнителен съвет, неговият председател и управителят на фонда. "Практическата дейност на фонда от неговото създаване показа дълбоки пороци, основани най-вече на неадекватна организация, заложена в закона. Изпълнителният съвет и управителят се назначават от министъра, което създава липса на вътрешна координация и неефективна организация", отбелязват вносителите.

Променя се структурата и на Националния съвет за наука и иновации към образователния министър - негови членове вече не могат да бъдат ръководствата на БАН и висшите училища. Отпада условието да влизат само хабилитирани лица - новият текст предвижда членовете да са "утвърдени учени". Съветът има главно съвещателни функции.

"Това е устройването на определени лица, по възможност нехабилитирани", разкритикува Борислав Великов (РБ). Той поиска вносителите да изчакат проекта на правителството, който, според него, бил "много по-пълен и издържан". Подкрепи го лидерът на ДПС Лютви Местан с мотива, че е "по-добре такива устройствени закони да се внасят от МС. Иначе остава впечатлението, че се обслужва законодателната суета на един или друг коалиционен партньор".
moderator Posted - 04/08/2015 : 22:09:59
МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ОПРЕДЕЛИ НОВ СЪСТАВ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“
07 април 2015 г.

http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1083
Със Заповеди № РД09 - 385/30.03.2015 г. и № РД09 - 443/07.04.2015 г. на основата на постъпили предложения от БАН, ССА, изследователски университети и Съвета на Ректорите, както и за балансирано представителство на научните направления и организации е определен нов състав на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“. Състои се от 9 члена, от които един е представител на държавата.

Състав на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ за срок от две години, считано от датата на издаване на последната заповед, както следва:



1. Проф. дхн Венелин Георгиев Енчев - БАН

2. Доц. д-р Маргарит Николов Ганев – БАН

3. Проф. дфн Анна-Мария Костова Тотоманова – СУ „Св. Климент Охридски“

4. Проф. дмн Николай Маринов Николов – Институт по математика и информатика“ - БАН

5. Проф.д-р Георги Цветанов Момеков - МУ- София

6. Доц. д-р Анелия Венева Янчева – ССА

7. Проф. д-р Диана Илиева Копева – УНСС

8. Доц. д-р Анушка Цветанова Станчева - НБУ

9. Геновева Жечева Жечева – МОН
moderator Posted - 04/01/2015 : 06:10:47
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688390


Несменям шеф в науката разбуни учени. Мирослава Кортенска: Премиерът този път да уволнява истински 1701
31.03.2015 21:27 | България
Мирослава Кортенска


Учени отново настръхнаха срещу Фонда за научни изследвания заради факта, че бившият му директор Христо Петров продължава да се води на работа. Той бе един от уволнените по нареждане на премиера Бойко Борисов през 2013 година заради нарушения с 14 млн. лева за научни проекти, сред които такива за изследване на Млечния път и бельото. Висшият административен съд отмени като незаконни 22 проекта. Петров обаче осъди държавата и бе върнат на поста си още през м.г. Новият управител на фонда Николай Христов обяви, че ще го уволни, но до този момент това не е факт. „Петров беше 6 месеца в отпуск и дойде на 7 или 8 януари, за да съобщи, че чака решение на ТЕЛК. Не мога да направя нищо, докато той не дойде на работа“, обясни Христов. И добави, че е крайно възмутен от поведението на предшественика си, който му задържал щат, тъй като фондът имал нова структура и в нея нямало пост за Петров.

Петров се оказа недосегаем, коментира проф. Мирослава Кортенска/виж по-долу/
Нищо не се е променило във фонда, възмути се и проф. Лъчезар Аврамов, член на УС на БАН. Той е изпратил открито писмо за продължаващите нередности в институцията, която единствена дава пари за развитие на науката. Стотици проекти на учени от БАН в момента се задържат. Изпълнителният съвет на ФНИ е взел решения за финансиране на над 200 разработки, но парите за тях не се дават, твърди проф. Аврамов.

Проф. МИРОСЛАВА КОРТЕНСКА:
Премиерът този път да уволнява истински


- Проф. Кортенска, вие първа предупредихте, че се готви източването на 14 млн. лв. от Фонда за научни изследвания (ФНИ) през 2012 г. Днес един от отстранените - Христо Петров, е във Фонда. Какво всъщност се постигна след държавните проверки и протести?

-Този въпрос е особено актуален днес, защото непрекъснато се говори, че се търси и преследва корупцията по високите етажи на администрацията и властта. Случаят за нарушенията във ФНИ е публичен благодарение на в.“Труд“ и солидарно осъден от всички власти в България още през 2013 г.: Министерски съвет направи одитен доклад, на базата, на който премиерът Бойко Борисов уволни министър Игнатов, Христо Петров като директор на Фонда и анголския професор Рангел Гюров. Висшият административен съд издаде 22 решения за административни нарушения на Фонда, четвъртата власт също разкри скандални факти, както и гражданското общество в лицето на младите учени излезе на два протеста. Освен това и ЕК взе отношение по тези неправомерно пропилени 14 милиона, които не бяха вложени в наука по време на конкурсната сесия през 2012 г. Пълно единодушие, нали?Оттук започват и въпросите: защо Христо Петров, който беше уволнен като директор на ФНИ за административни и финансови нарушения от самия министър-председател Борисов в предишното му правителство, сега отново е във Фонда – върнат на работа като юрист, място, което сам си е запазил, когато е бил директор на Фонда?С една дума каквото и да се случва никой не може да го извади от тази златна хранилка. И си седи там като бяла пеперудка- чист и невинен? Един от отговорите е, че самото министерство на образованието го освобождава по член от Кодекса на труда ,който не е дисциплинарен, така че той води дело и да се връща на работа, при това като голям разбирач на законите Христо Петров си осигурява и 6 заплати обезщетение, може би като несправедливо уволнен? Само че Христо Петров е нарушител, той е символ на корупционни схеми и унищожител на възможности за българската наука. Аз ли да уча юристите от МОН как трябва да бъде отстранен от ФНИ, така че никога да не си и помисля, че може да се върне там. Или всички тези одити, решения на съда, обществено възмущение не са достатъчни? Или някой го пази или пази самата схема за източване на средства? Но Христо Петров е достатъчно публично осветен и не става вече, господа със схемите по източване на публични средства! Освен това Бойко Борисов е пак министър председател и явно се налага този път да го отстрани истински, за да не остава усещането, че Христо Петров някой го пази и всички- одиторите, съда, медиите, трябва да си мълчат! Ето, господин Борисов имате един доказан случай, който не може да бъде изтръгнат от държавната хранилка, а само я източва. Мисля, че е време да се заемете отново с този случай! Тъй като министъра на образованието нищо, че е професор, е като паднал от Марс за този скандал в подопечния му ФНИ. Така че е време да докажете г-н Борисов, че веднъж като сте казали: Вън!, това е сериозно и ще се случи!И да поразровите сериозно, ако този незаменим чиновник има гръб или протекция, защото иначе всичко това работи срещу вас, срещу доверието във вашата решителност да се преборите със злоупотребите с публични средства.

- Част от научните колективи, чийто проекти бяха спрени за нарушения и за тях има становища на ВАС продължават да искат да получат финансирането си. Според Вас, дали накрая няма да успеят, така както г-н Петров?

- Отговорът на този въпрос е свързан с голяма злоупотреба- ВАС има решение, че на 22 проекта от злощастната сесия на ФНИ през 2012 г. неправомерно са отпуснати средства. И тук ролята на Христо Петров е значителна- той сключва договори и извънредно решава , че авансово ще изплати не 50 %, а 80% на авторите на проектите ментета. И това са суми от порядъка на 300 000 лева на проект. Интересно е защо МОН не търси тези отпуснати средства след решението на ВАС, защо не обявява за нищожни тези договори? Няколко министъра на образованието са минали от 2012 г. година, но тези грубо присвоени пари не се търсят от държавата. Та сега и с днешна дата тече и възмущение към ФНИ, ронят се крокодилски сълзи от нарушителите- защо именно на тези нередни проекти не се отпуска и втория транш по договорите? Виждате ли какъв стопанин е държавата в лицето на МОН? Виждате ли ръката на беззаконието и неговата наглост? Но сега вече всички мечти на тези алчни псевдоучени са в миналото. Сега казусите са публични и съм сигурна, че няма да успеят. Надявам се да бъдат притиснати от МОН и държавните органи и да върнат неправомерно „усвоените“ от тях публични средства.

- Защо толкова време след разкритията и проверките във Фонда, нещата не се променят? Защо пореден екип на образователното министерство „замита“ проблемите?

- На този въпрос да отговори прокуратурата, както и тези, които търсят корупцията по високите етажи на властта. А за МОН и министъра на образованието - нека обществото да види как защитават публичния интерес! Няма нужда от коментар! Просто позор, който трябва да бъде измит със силна струя непримиримост
moderator Posted - 03/31/2015 : 09:21:11
klassa_en Klassa.bg 31-03-2015
http://klassa.bg/news/Read/article/249965_%D0%9E%D0%A2%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%9E+%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%94%D0%90%D0%9B+%D0%92%D0%AA%D0%92+%D0%A4%D0%9E%D0%9D%D0%94+%E2%80%9E%D0%9D%D0%90%D0%A3%D0%A7%D0%9D%D0%98+%D0%98%D0%97%D0%A1%D0%9B%D0%95%D0%94%D0%92%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%AF%E2%80%9D

ОТНОВО СКАНДАЛ ВЪВ ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ”

„КОЙ” дърпа конците на министър Танев


image

Автор: klassa.bg
Дата: 31.3.2015
Видяна: 539 пъти

Фонд „Научни изследвания” отново се тресе от скандал. На 30.03.2015 г. в 10.00 ч. на интернет страницата на Министерството на образованието и науката се появи информация за нов състав на Изпълнителния съвет на научния фонд. „На основание на Закона за насърчаване на научните изследвания и на базата на постъпили предложения от съответните органи и организации при балансирано представителство на научните направления” – пише в заповедта. Очакваният състав на съвета е отдавна известен, защото пет седмици лежи на бюрото на министъра за подпис. Имената са обсъдени и номинирани от БАН, университети, съвета на ректорите. Но изненада! Съставът е друг – в пълен разрез с Правилника на фонда! Проф. Светла Русева е директор на институт и не може да бъде член на съвета, предложените от БАН – проф. Венелин Енчев и проф. Маргарит Ганев липсват. В същото време Софийският университет има двама представители в лицето на проф. Тотоманова и проф. Пройкова, като по този начин се нарушава балансът между университетите.

Още една изненада - в 15 ч. без никакво обяснение, заповедта е свалена от министерския сайт! От Министерство на образованието и науката потвърдиха, че Министър Танев е одобрил и разписал доклад с напълно различен състав от учени, членове на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания”. Кой след това подменя тези имена и на какво основание? Кой от чиновниците в просветното министерство се оказва по-силен от самия Министър?

От месец, във Фонд „Научни изследвания” тече поредната проверка на вътрешния одит на МОН и от Агенция за държавна финансова инспекция. Установени са многобройни нарушения, но министерството не излиза с официално становище. Кой ще даде отговор на въпроса, защо Фонд „Научни изследвания”, чиято собствена администрация се състои едва от 15 души е подписал договор с 4 адвокатски фирми и харчи луди пари за съдебни дела, а не изпълнява функциите си за финансиране на научни изследвания?

Малко преди изтичането на мандата му, председателят на Изпълнителния съвет, проф. Енчев е написал доклад до министъра, в който излага следното:

От две години не се финансират текущи проекти по договори, сключени с ФНИ в сесии, проведени в периода 2008-2012 г. Това обстоятелство обезсмисля досегашната работа на научните екипи, самите проекти губят научна актуалност и по този начин се обезценява и обезмисля конкретното проектно планиране. Екипите и научните организации и университети търпят сериозни загуби, свързани със закупуване на апаратура, оборудване и консумативи и възможността за ефективното им използване. В същото време, ръководителите на все още незавършени проекти, съгласно Правилника на ФНИ са възпрепятствани да подадат нови проектни предложения.

Изпълнителният съвет на ФНИ е взел решения за финансиране на вторите етапи на над 200 проекта от тези сесии. Голяма част от тях са получили високи оценки, а през 2014 г. в годишната оперативна програма на ФНИ са били предвидени 6.5 млн. лева. За голяма част от тях дори са подписани анекси за финансиране на вторите етапи, но Управителят не разпорежда превеждане на парите на бенефициентите, без основания и в нарушение на подписаните договорни условия.

Не са финансирани вторите етапи на конкурсни сесии за двустранно сътрудничество на България с Германия за 2010 и 2011 г., с Румъния за 2010 г. и с Франция за 2011 г. Нарушена е годишната оперативна програма на фонда за двустранно сътрудничество на България с Германия и Франция за 2014 г. Липсата на финансиране е свързана със загуби за научните колективи и непостигане на планираните резултати, с което се нанасят вреди на развитието на науката и изследванията в Република България и силно се дискредитира обликът на страната в очите на европейската научна общност.

Съгласно чл. 12 от Правилника на ФНИ, Изпълнителният съвет осъществява контрол върху набирането и изразходването на средствата, но в годишния отчет на управителя няма финансов отчет за 2014 г., което лишава ИС от възможността да осъществява контрол.

Ето ги причините името на проф. Енчев да изчезне от състава на Изпълнителния съвет. Защо се случва това? Кой ще поеме отговорността за тези нередности? До кога ще действа моделът „КОЙ” в държавната администрация?

А може би основната причина се крие във факта, че МОН ще администрира в близките години над 700 милиона лева европейски фондове и кадровите карти вече се редят.

проф. Лъчезар Аврамов, д.ф.н.
moderator Posted - 03/30/2015 : 10:56:33
https://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1073

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ОПРЕДЕЛИ НОВ СЪСТАВ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“

30 март 2015 г.


Със Заповед № РД09- 385/30.03.2015 г. на основата на постъпили предложения от висшите училища и институти, както и за балансирано представителство на научните направления, е определен нов състав на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“. Състои се от 9 члена, като един е представител на държавата.

Състав на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ за срок от две години, считано от датата на издаване на настоящата заповед, както следва:


1.Проф. дмн Николай Маринов Николов
2.Чл.- кор. проф. дтн Стефан Тодоров Хаджитодоров
3.Проф. Георги Цветанов Момеков, дф
4.Проф. д-р Светла Симеонова Русева
5.Проф. дфзн Ана Йовкова Пройкова
6.Проф. д-р Диана Илиева Копева
7.Доц. д-р Анушка Цветанова Станчева
8.Проф. дфн. Анна-Мария Тотоманова
9.Геновева Жечева Жечева
moderator Posted - 11/20/2014 : 11:28:35
Излезе класирането на конкурса за научни проекти във Фонд Научни изследвания.

Ръководеният от мен проект е заел гордо последната 71-ва позиция в категорията Информационни и комуникационни технологии вт.ч. и математика, далеч зад границата за финансиране :).

Прави впечатление, че комуникационните технологии са доста подценени. Трудно допираме до финансиране.

Иначе, като изключим личното разочарование, в този последен конкурс има някои добри практики, които се забелязват и дано се установят и за в бъдеще, а именно:
1) Всички проекти имат точки, които са публикувани. Има пълна класация на проектите, както за финансираните, така и за нефинансираните.
2) Разделянето в 5 области също е добро, защото поне малко се изравняват възможностите в различните научни области - не е всичко в кюпа, както беше преди. За съжаление комуникационните технологии са смачкани от информационните технологии и математиеските изследвания.

moderator Posted - 02/24/2014 : 11:34:55
ОТВОРЕН ФОРУМ ЗА НАУКА24 февруари 2014 година


http://www.bulfund.com/


Министерството на образованието и науката, като отчита изключителната

заинтересованост на научната общност по отношение на важните въпроси,

свързани с развитието на научните изследвания, отваря дебат по част от тях.

Екипът на МОН очаква научната общност да се включи със свои предложения

и препоръки по отношение на Правилника на Фонд „Научни изследвания“ и Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020.

Министерството на образованието и науката очаква до 15 март 2014 г. предложения, бележки и коментари по двата документа.

До 20 март 2014 г. екипът на МОН ще обобщи мненията и ще ги подложи за обсъждане на среща с научната общност, която ще се проведе до края на месец март.

Мнения, въпроси и коментари могат да бъдат изпращани на e-mail: science_network@mon.bg

Правилник на Фонд „Научни изследвания“:

http://www.bulfund.com/wp-content/uploads/2011/08/PravilnikFNI2013.pdf

Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020:

file:///C:/Users/Admin/Downloads/science_researches_2020.pdf
moderator Posted - 02/23/2014 : 18:55:31
Научният фонд ще обяви три конкурса за проекти
Ванина Стоянова

http://www.segabg.com/article.php?id=687595


След прекъсване от една година заради скандал с конфликт на интереси при предишния министър на просветата финансирането на научни проекти се възстановява. През тази година се очаква Фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието да обяви три конкурсни сесии, за които ще бъдат разпределени над 20 млн. лв., предвижда програмният бюджет на просветното министерство. До 15 април научният фонд ще представи новите изисквания за кандидатстване на проекти, а след тази дата ще бъдат обявени и конкурсите за финансиране на научни разработки. До 1 септември ще бъде изграден регистърът на фонда, в който ще има информация за одобрените за финансиране проекти. Просветният министър Анелия Клисарова обеща пълна прозрачност в работата на фонда, включително и публикуването на всички рецензии на проектите - нещо, за което до момента се твърдеше, че е невъзможно заради личните данни в тях.

От 2012 г. работата на фонда беше възпрепятствана от скандали, които дори доведоха до оставката на просветния министър при ГЕРБ Сергей Игнатов и смяната на свързаното с него ръководство на Фонд "Научни изследвания". Проверките показаха, че то е финансирало с предимство приятелски фирми, при това по проекти извън обявените за конкурса. Впоследствие редица от тези колективи заведоха дела за спасяване на парите си срещу министерството. Съдът обаче потвърди, че 22 проекта от спорната сесия през 2012 г. са класирани неправомерно. Миналата година бяха заделени около 12 млн. лв. за повторение на конкурса, вече само с отхвърлените 1064 проекта, но просветният министър спря финансирането и опита да смени изпълнителния съвет на фонда, но той така и не подаде исканата оставка.

БЪДЕЩЕ

Възможно е изпълнителният съвет на фонда да бъде освободен по чисто административни причини, ако кабинетът реши да го обедини с фонда за иновации към икономическото ведомство, каквато идея имаше Анелия Клисарова. Все още няма яснота и дали държавата ще си търси неправомерно раздадените средства. За това решение се очаква първо да приключат всички заведени дела.
moderator Posted - 02/18/2014 : 16:34:52
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1219968

Министър Клисарова посочи, че работата по Фонд „Научни изследвания" стартира отново на 15 април. Тя заяви, че за повече прозрачност в работата му в оценяването на проектите ще бъдат включени и международни рецензенти: „Финансирането ще започне от 19 февруари. Започваме с финансиране на 15 договора. В оценката на проектите, за да бъде прозрачна, ще включим експерти".

До 1 септември всички одобрени проекти, материали и рецензии ще бъдат качени на сайта на Фонд „Научни изследвания".
moderator Posted - 01/26/2014 : 17:58:07
Фондът за научни изследвания е източван незаконно
Съдът потвърди, че 22 от проектите са финансирани неправомерно през 2012 г.
ВАНИНА СТОЯНОВА


http://www.segabg.com/article.php?id=683509


Фонд "Научни изследвания" е класирал неправомерно 22 от проектите в скандалната сесия от 2012 г., когато на власт бе правителството на Бойко Борисов. Това става ясно от решение на петчленен състав на Върховния административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото бе заведено от Института за модерна политика на бившия депутат от "Новото време" Борислав Цеков, след като негов проект за 460 000 лв. бе класиран, но по-късно отменен.

През 2012 г. бяха класирани 95 от 1064 участвали проекта, които получиха общо 14.8 млн. лв. Оказа се, че значителна част от колективите са на близки до тогавашната управа на фонда и на министъра на образованието от ГЕРБ Сергей Игнатов. Скандалната сесия на фонда стана причина учените да излязат на безпрецедентни протести, довели до оставката на Игнатов. След проверка новият министър Стефан Воденичаров отмени 22 проекта в областта на педагогиката и мултидисциплинарните изследвания. Тези две направления бяха добавени в конкурса в нарушение на изискванията той да е в пет приоритетни области - зелена енергия, биотехнологии, нови материали, ИТ и културно-историческо наследство.

Част от ощетените, сред които и Институтът за модерна политика, обжалваха заповедта на министъра. Дело срещу заповедта на Воденичаров води и братът на Цеков - Калин, който също получи финансиране в размер на 150 000 лв. от фонда чрез фирмата си "Хидропрогруп". На първа инстанция през лятото съдът се произнесе по 11-те жалби в полза на министерството.

Сега върховните магистрати потвърждават решението на своите колеги от тричленния състав по жалбата на Института за модерна политика с мотива, че заповедта за отмяна на класираните проекти е правилна. Работна група, назначена от премиера на 19 декември 2012 г., е извършила проверка по сигнали за допуснати нарушения при провеждането на конкурса и докладът е предоставен на министър-председателя, се посочва в окончателното решение на съда.

До подаването на оставката на правителството "Борисов" акад. Воденичаров успя да освободи Изпълнителния съвет начело с анголския професор Рангел Гюров и управителя Христо Петров. След това сесията трябваше да бъде повторена без участието на класираните, а само с отхвърлените 1064 проекта. Предвидените средства бяха около 12 млн. лв. Конкурсът обаче бе внезапно прекратен през лятото още преди да изтече срокът за кандидатстване, а новоназначеният тогава министър на образованието Анелия Клисарова спря финансирането на проекти и поиска оставката на Изпълнителния съвет. Оттогава няма нито един проект, финансиран с пари от фонда.

-------РЕАКЦИЯ

От правната дирекция на министерството на образованието обясниха, че част от делата още не са приключили. След окончателното решение на съда по всички жалби ще се обсъдят възможните варианти, по които ведомството и фондът ще си търсят неправомерно раздадените средства, поясниха юристите на просветното ведомство.
moderator Posted - 11/14/2013 : 20:26:40
Научният фонд връща на бюджета 8 млн. лв.
Ванина Стоянова

http://www.segabg.com/article.php?id=674509


Фондът за научни изследвания трябва да върне 8 млн. лв. в държавния бюджет, тъй като не е ръководен правилно, заяви вчера просветният министър Анелия Клисарова. От изказването й обаче не стана ясно на какво основание фондът трябва да върне милионите в хазната и за какво ще бъдат похарчени парите. Всички мои колеги учени са неудовлетворени от това, че тази година се провали сесията, посочи Клисарова. По нейно разпореждане на 3 юли беше спряно финансирането на нови проекти от Фонд "Научни изследвания". Тогава Клисарова поиска и оставката на целия Изпълнителен съвет, който започна работа на 11 февруари. И досега обаче съставът на Изпълнителния съвет заседава и очевидно няма намерение да се отказва от постовете си. Съветът обяви нов конкурс за отхвърлените при предишната сесия проекти, но Клисарова го отмени, докато не приключат поредните проверки във фонда.

Фонд "Научни изследвания" се разтресе от скандали преди година. Тогава "Сега" съобщи, че голяма част от финансираните проекти при предходния конкурс на фонда се оказаха на приближени до бившите шефове на фонда - управителя Христо Петров и шефа на ИС Рангел Гюров. При скандалния конкурс кандидатстваха 1065 проекта, а бяха класирани 95. За тях в бюджета бяха предвидени 14.8 млн. лв. Впоследствие след протести на учените и предизвиканата оставка на тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов, приемникът му Стефан Воденичаров отмени със своя заповед класирането за 22 проекта. Част от изпълнителите на проектите започнаха дела срещу министерството, но на първа инстанция съдът се произнесе в полза на МОН. Делата продължават и докато няма окончателно решение, държавата не може да изисква връщане на неправомерно отпуснатите пари.

ОБЕЩАНИЕ

На 21 ноември просветното министерство ще представи стратегия за развитие на висшето образование, обеща Клисарова. Проектът все още не е публичен, министърът бегло го представи на казионните студентски съвети преди седмица.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05