http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Фонд "Научни изследвания" към МОМН
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

L_Avramov

Bulgaria
6 Posts

Posted - 03/04/2013 :  09:17:39  Show Profile  Visit L_Avramov's Homepage  Reply with Quote
НАУЧНИЯТ ОКТОПОД ПУСНА ПИПАЛО В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО


Масовите протести срещу корупцията във всичко, предизвикали оставката на правителството, отклониха вниманието от протестите срещу корупцията в науката, предизвикали оставката на министъра на науката и образованието. Сигурно не всички съзнават, че протестът срещу сметките на тока е важен, но засяга днешния ни ден и лесно ще бъде утешен, а разрушаването на научната инфраструктура на страната ще ни превърне за десетилетия в интелектуално сметище на Европа. Може би завинаги!
Разборът на наглия грабеж на фонд „Научни изследвания”, въпреки че възмути дори Борисов и отнесе главата на Игнатов, още не е получил прокурорска оценка. Но архивът на парламентарната комисия по образованието и науката е засипан с протестни документи срещу научния октопод, превърнал конкурсната сесия на фонда в долнопробна покупко-продажба на научни звания и длъжности с обществени средства и раздаване на милиони лева на партийни другари и интимни съратници. Там са подписите на Общото събрание на БАН, асоциацията на Хумболдовите стипендианти, Събранието на академиците, Гражданското движение за защита на науката и образованието, индивидуални и групови протести на учени, изградили школи тук или утвърдили се в световната наука. Дори елитното списание „Nature” възропта против омерзителната наглост. ЕДИНСТВЕНАТА манифестация на подкрепа за престъпната група във фонда беше проведена от „Национално представителство на студентските съвети”, с председател Ангел Георгиев. С което се потвърди констатацията, че „няма нищо по-отвратително от развратен поп или пияна баба, освен младежка казионна организация”.
Вчера беше обявено, че Президентът създава Обществен съвет към служебното правителство за сътрудничество при вземане на решения, формиране на позиции, становища и приемане на инициативи за развитие и провеждане на публичните политики в полза на българските граждани при спазване на принципите на публичност и прозрачност". Може би именно аурата на задунайския професор-плагиат Величко Адамов и близката дружба с Красьо Черничкия правят Ангел Георгиев най-подходящ като представител на научната общност в Обществения президентски съвет.
Росен Плевнелиев очевидно е забравил собствените си твърдения, че бъдещето на България по пътя към обществото на знанието е основано върху научен прогрес, иновационна и технологична ефективност и не е счел за нужно да включи между „лидерите на протестите” и „старите муцуни” на прехода някой истински приличащ на учен гражданин. Затова изглежда трябва да му бъде напомнено, че автентичният протест на научната общност има своите реални лица и те се казват д-р Виктор Атанасов и доц. Христо Димов. Всякакъв опит за подмяната им със сурогатни персони поставя под съмнение демонстрираното благородство на неговите намерения.




28 февруари 2013 проф. Лъчезар Аврамов



дфн Лъчезар Аврамов
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/29/2013 :  13:03:51  Show Profile  Reply with Quote
Просветното министерство предлага нови правила за работа на скандалния научен фонд

29.04.2013 | Мартина Бозукова

http://www.mediapool.bg/просветното-министерство-предлага-нови-правила-за-работа-на-скандалния-научен-фонд-news205822.html

Edited by - moderator on 04/29/2013 13:04:36
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/03/2013 :  14:13:38  Show Profile  Reply with Quote
Виктор Атанасов: Проектоправилникът на фонд "Научни изследвания" е силно прокорупционен
http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/12plus3/society/Bulgaria/Pages/nauchni_izsledwania3004.aspx


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/26/2013 :  18:26:30  Show Profile  Reply with Quote
Анголският професор съди научния фонд

В съда са заведени 8 дела срещу отмяната на 22 проекта от скандалния конкурс, който свали министър на Борисов

Ванина Стоянова


http://www.segabg.com/article.php?id=650189

Edited by - moderator on 05/26/2013 18:27:53
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/02/2013 :  11:55:45  Show Profile  Reply with Quote
Шефът на научния фонд подаде оставка
2 юли 2013

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-nauchen-fond-vladimir-ovcharov-14325081

Управителят на Фонд "Научни изследвания" академик Владимир Овчаров е подал оставка пред просветния министър Анелия Клисарова, предаде БНР. Той беше на поста 4 месеца.

Причината са проблеми около новия конкурс на фонда, по който се очакваше да бъдат преведени 11,8 милиона лева на проекти, на които е бил даден отказ за финансиране на предишния конкурс.

Овчаров бе назначен през февруари, когато цялото ръководство на фонда бе сменено след протести на учените именно заради скандални проекти, спечелили финансиране.

Учени обявиха, че много от класираните проекти са със спорни качества, както и че са на фирми и колективи, близки до ръководството на фонда.
Стигна се и до оставката на тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов, след като бившият премиер Бойко Борисов му я поиска.

"Не мога да работя с изпълнителен съвет, който ми поставя такива заповеди", коментира днес пред "Стандарт" акад. Овчаров, но отказа подробности.
Според запознати има лобистки интереси за някои от проектите от членове на изпълнителния съвет.
Овчаров поясни, че е дал оставката си още в края на миналата седмица, но до момента министър Анелия Клисарова не я е разписала.
"Това е лично негово решение, може би не са му издържали нервите, защото заварихме фонда буквално в насипно състояние. А той е на най-тежкото място, където са всички административни неуредици", каза председателят на изпълнителния съвет проф. Пламен Мишев.

Edited by - moderator on 07/02/2013 11:56:43
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/04/2013 :  17:52:56  Show Profile  Reply with Quote

От сайта на Фонд "Научни изследвания", 04.07.2013 г.
www.bulfund.com

Отворено писмо от името на ИС

До Комисията по образование и наука в НС
До Министър-председателя на РБългария
До всички медии


Настоящият Изпълнителен съвет встъпи в длъжност през февруари след оставката на министър С. Игнатов и беше назначен от неговия наследник акад. Ст. Воденичаров след серия консултации с водещите научни институции – БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, Медицинския университет, УНСС, Селскостопанска академия – и съгласуван със Съвета на ректорите. В това изключително напрегнато за научната общност в България време нашите институции застанаха зад нас, защото необходимостта от възстановяването на справедливостта сред опорочения конкурс за фундаментални научни изследвания 2012 г. беше повече от належаща. Още в самото начало ни беше поставена задачата да организираме нова конкурсна сесия, , в която да участват несправедливо отстранените от предишната конкурсна сесия проекти. Обещано беше и допълнително финансиране, а подготовката за сесията беше огласена и в медиите. С идването на служебното правителство се оказа, че допълнителни пари за такава сесия няма и трябва да отделим пари за нея от бюджета на Фонда, който към този момент все още не не беше установен.

След внимателен анализ на финансовите възможности и административния капацитет на Фонда в края на м. април ИС взе решение да обяви през м. май нова конкурсна сесия с бюджет 12 800.000 лв. за първата и 6 400 000 лв. за втората проектна година и един конкурс за подкрепа на млади учени, който да бъде обявен през есента. Бяха разработени и приети и Насоките за кандидатстване в новата конкурсна сесия, като ръководителите на проектните колективи трябваше само да потвърдят желанието си за участие в новата конкурсна сесия в срок от 45 дни от датата на обявяването на конкурса.

Междувременно се оказа, че за да тръгне какъвто и да било конкурс, трябва да бъде приета и одобрена Оперативната програма на ФНИ за текущата година. По правилник ГОП се изготвя от Управителя и се одобрява от ИС, след което се предоставя за подпис на Министъра. Каква беше нашата изненада, когато на 23 май се появи обява за новата конкурсна сесия с променен и намален бюджет, а няколко дни-по-късно и нова Годишна оперативна програма, която беше различна от одобрената от ИС и съдържаше груби технически грешки – като започнем от сбърканата година на конкурса, минем през продължителността на проектите, допустимостта на участниците, размера на финансирането и стигнем дотам, че сесията за млади учени беше насрочена за обявяване на 15.07., за което ФНИ нямаше никаква готовност. Всъщност, Управителят еднолично беше променил нашето решение и дори не бе сметнал за нужно да ни уведоми за това, като беше подвел и Министъра да подпише документ с невярно и излагащо МОН съдържание.

До вчера работехме усилено и над Насоките за кандидатстване в конкурса за млади учени. Въпреки че назначаването на членовете на ВНЕК закъсня по вина на Управителя, Фондът вече имаме готовност да организира оценката на проектните предложения в новата конкурсна сесия.

За да не се повторят грешките от предишната конкурсна сесия, членовете на ИС прегледаха всички финансирани през 2012 г. проектни предложения (95 на брой) и обобщиха забелязаните административни нарушения. Констатациите от тази проверка бяха изпратени на г-н Управителя и качени на официалния сайт на Фонда. Оттук нататък думата имат юристите и Управителят на Фонда, които могат да търсят административна и съдебна отговорност от нарушителите, ако сметнат това за целесъобразно.

При встъпването си в длъжност новият ИС установи, че ПНЕК са спрели работа от м. ноември 2012 г. и вследствие на това са затрупани с множество междинни и финални отчети на приключили вече проекти. Затова и част от усилията ни през това време бяха насочени към отпушването на системата, като дадохме предимство на междинните отчети, тъй като между първия и втория етап на проекта екипите не могат да извършват каквато и да била дейност, и за няколко месеца бяха разгледани и одобрени стотици такива отчети, което може да се види от протоколите на заседанията на ИС.

През цялото време ИС работеше при пълна прозрачност в съответствие с действащия правилник и протоколите с неговите решения бяха надлежно изпращани на г-н Управителя, който е присъствал на нашите заседания само няколко пъти. През цялото това време той нито веднъж не е изказал несъгласие с нашите решения, нито е поискал да ги обсъдим заедно . Затова сегашните му изказвания будят у нас не само недоумение, но и тревога, тъй като поставят под съмнение всичко свършено до този момент и излагат на риск цялостното провеждане на новата конкурсна сесия, която трябва да започне след броени дни.

Още по-нелепо звучат изказванията на министър Анелия Клисарова за продължаващи лоши практики във ФНИ и финансиране на проекти при неясни процедури и критерии, защото всички тези констатации се отнасят за проекти, одобрени на предишни конкурсни сесии. На заседанието си от 21 март 2013 г. (Протокол № 3) Изпълнителният Съвет набеляза специални мерки за подобряване на дейността на Фонда във връзка с препоръките на одитен доклад №8007-15 от Инспектората на Министерство на образованието, младежта и науката, които Управителят трябваше да облече в административни действия. Освен това, както се вижда от гореизложеното, от момента на встъпването си в длъжност досега ИС не е взимал решения за финансирането на нови проекти. Би следвало Министърът да е осведомен, че след злополучната сесия от 2012 г. , която повлече оставката на тогавашния министър на образованието, а след това и на правителството на ГЕРБ, нова сесия за финансиране на проектни предложения не е имало. Така че какво финансиране се спира? И дали трябва да се правят такива изказвания, когато новата конкурсна сесия, която ние успяхме да организираме въпреки финансовите и административни трудности, вече е обявена и след няколко дни трябва да започне разглеждането на проектите? Нека г-жа Министърът обясни на всички проектни колективи на около хилядата проекта, които все още потвърждават намеренията си за участие в тази конкурсна сесия, че обещанията на предишните министри и правителства за справедлив и прозрачен конкурс нямат никаква стойност.





София, 04.07.2013 г.



С уважение:
проф. Пламен Мишев
проф. Анна – Мария Тотоманова
доц. Владимир Костов
проф. Венелин Енчев
проф. Иван Митов
проф. Николай Николов
доц. Маргарит Ганев
проф. Светла Русева
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/09/2013 :  14:02:22  Show Profile  Reply with Quote
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2349635

Проф. Димитър Пушкаров: Формулата в науката: пил, ял, бегал
09.10.2013 13:33 | Интервюта


Проф. Димитър Пушкаров е роден в София през 1942 година. Доктор на физико-математическите науки. Има богата научна и преподавателска кариера у нас и в чужбина. Носител на престижни научни награди, почетен член на Съюза на учените в България. Два пъти е зам.-министър на науката и висшето образование в кабинетите “Попов” и “Беров”. Създател на Фонда за научни изследвания.

С проф. ДИМИТЪР ПУШКАРОВ разговаря АНЕТА ПЕТКОВА

- Проф. Пушкаров, вие бяхте в групата, която трябваше да установи дали последните проекти, финансирани от фонда за наука за 14,8 млн. лв., отговарят на изискванията, включително и на европейските. Какво установихте?

- Трябваше да установим дали вече финансираните проекти отговарят на Закона за насърчаване на научните изследвания, на този за развитие на академичния състав и особено важно - на Регламент 800/2008 на Европейската комисия. Той определя държавната помощ за научните изследвания. Даже ме е страх да обявя изрядните проекти. Ние разгледахме 95, от тях 54 абсолютно не отговарят. Има около 20, които комисията се затрудни да определи какви са, защото имаха непълни документи. Сигурно ще ми попитате кой е виновен за това? Как става така, че при толкова много процедури се оказва, че има толкова много нередовни проекти? Вината се установява от съда. Но мога да ви кажа, че отговорността е и на администрацията на фонда, и на министерството на образованието, и на учените. Това е едната страна на въпроса. Другата е не по-малко съществена.
Ние открай време се опитваме да убедим българския народ, че науката работи за бизнеса, а той на свой ред се нуждае от нея. Казваме, че ще правим общество на знанието и икономиката на знанието. И учените правят изследванията си така, че накрая да покажат и някакъв практически резултат. Истината е, че Регламент 800 е категоричен, че фундаменталните изследвания (б. р. - каквито имаше в конкурса) не изискват практическо приложение. Не защото от Брюксел са глупави, а защото за проектите с приложения има друг ред. И той е следният - при фундаменталните изследвания се допуска 100% финансиране от държавата, а при приложните – до 50%. Останалите 50% трябва да бъдат осигурени извън фонда, а да бъдат отчетени всичките 100%.

- Финансираните проекти са за фундаментални изследвания, но са записани с практическо приложение. Защо?

- Защото фондът е пуснал насоки за кандидатстване, в които удобно е изпуснато изискването на ЕС.

- Това ли вкара фирмите в сесията за милиони, а две от тях решиха, че могат да изследват Млечния път?

- По принцип няма ограничение за участието на фирми. Но в случая те не отговаряха на условията. Тези, за които вие говорите, бяха регистрирани в последния момент с уставен капитал от 2 лева. Да, това не е незаконно, но поставя под съмнение техния потенциал. Ако бяха виновни само фирмите, нещата щяха да се оправят по-лесно. Те обаче участват в конкурса заедно с научни колективи. Ръководителят на проекта за Млечния път е зам.-декан на Физическия факултет на Софийския университет, работи в обсерваторията, имал е възможността да направи своя проект не чрез фирма. Той не е единственият, работил по този начин.

- Защо учени участват в тези схеми?

- Едно от обясненията е, че тук не става дума за истинска научна дейност. Става дума за източване на фонда и за вземане на пари, които не е ясно къде ще отидат, дори да бъдат отчетени. Освен това такива фирми трудно могат да бъдат подведени под отговорност, използват се ред юридически хватки.
Но има и друга страна: ръководителят на този проект - няма да му казвам името, за да не се съсредоточаваме върху него, си е подал оставката след скандала, но средствата са дадени - договорът е за 480 000 лева! Пита се на кого?!Единственият човек, който може да се разпорежда със средствата, е ръководителят на проекта, а той може да бъде сменен само с решение на Изпълнителния съвет. Но е направено... Нещата миришат лошо.

- И на кога са дадени? Минаха месеци след този скандал, сигурно е ясно.

- Пълно мълчание. Все едно нищо не се е случило. Има и проекти още от 2008-2009 г., които са работени по този начин. Ще ви обясня много кратко схемата на фонда. Знаете, че проектите се приемат първо от временни научноекспертни комисии, а после изпълнението им се оценява от постоянни. Членовете им са различни. Ако първата комисия реши, че за решаването на уравнението 2+2 =? са нужни определени пари и правилният отговор е получен, постоянната комисия не може да каже нищо друго, освен да потвърди плащането. Но ако решението не е правилно и пари се дадат - не се търси отговорност за това. Истината е, че има решения, които не отговарят на никакви условия. Ето още един пример - с договор по 7-ма рамкова програма. Там, за да има съфинансиране, е нужно да има финансиране. Но е приет проект, който не само няма пари, а дори няма и научен колектив, който да го изпълнява. Този договор в крайна сметка завършва с 3 публикации, две от които са направени, преди той да бъде сключен! А третата не е ясно каква е, защото няма научен колектив. По този въпрос се умува какви мерки да бъдат взети вече една година. Всъщност се чака да изтече всякаква давност.

- Излиза според вас, че фондът за наука е място, което трансферира по корупционни схеми държавни средства към неясни кръгове.

- Паричните потоци текат в съвсем ясни посоки.

- Кои са те?

- Мога да ви ги кажа, но няма особен смисъл. Скандалите във фонда започват още от 2008 г., а първият голям е от 2011 г., когато проф. Емил Хорозов напусна с един доклад, който показа нарушения в работата. След това го смениха, а председател на ИС стана прочутият “анголски професор” Рангел Гюров. Договорите от сесията по негово време отидоха у учените около тогавашния министър Сергей Игнатов и самия Гюров, който е единственият човек, станал доктор на науките без нито една публикация в специализирано научно списание. Такова нещо няма в света!

- Много скъпо е платила държавата за този доктор. Проектите, които отидоха в НБУ и библиотекарския университет, където е доктор Гюров, са за милиони.

- Още по-скъпо излиза бездействието на държавата, когато знае за такива нарушения и нищо не прави. А решаването им е просто. Акад. Стефан Воденичаров, който бе за 7 дни министър, успя да отмени заповедта за утвърждаване на голяма група проекти и съдът постанови, че решението му е правилно. Министерството знае за тези нарушения, но неочаквано служебният министър Николай Милошев написа нови насоки за конкурсите, като преписа старите на Игнатов! И беше пуснат конкурс който е негоден. Един ден преди да бъде обявен резултатът от доклада по Регламент 800, Изпълнителният съвет на фонда взе решение тази комисия да бъде закрита, а резултатите да не бъдат качени на сайта на фонда. За щастие докладът вече беше готов.

- Повечето от тези нарушения са факти, установени и от инспектората на Министерския съвет, от Агенцията за държавна финансова инспекция и от вашата комисия. Но ви питам кой е превърнал фонда в място за корупция?

- Аз съм този, който създаде фонда, но след първите опити да бъде узурпиран го реконструирах (като зам.-министър), така че да не може това да се случва. После бе приет Законът за насърчаване на научните изследвания, в който има определени пропуски и те не са случайни. Няма да политизирам въпроса. Само ще напомня, че последва голяма финансова инжекция за определени университети през 2009 г. Те получиха над 100 млн. лева. Самият фонд е създаван за учените, а не за научната или ненаучната мафия.

- Коя е научната мафия?

- Знаете ли, че през 2008 г. има финансиран един проект на група от 7-8 учени за 469 000 лева. Следващите години членове на колектива сключват аналогични договори. Накрая се оказва, че 5 договора са отчетени с едни и същи публикации. Общото поискано финансиране е за около 800 000 лева. По-късно сумите бяха намалени. Или друг пример, не от фонда, а от дирекция “Наука” на министерството. Тя даде наградата “Питагор” на учен, който пропадна на защитата на докторската си дисертация, заради преписани текстове. А тази за млад учен преди няколко години отиде при колега, който беше над 50 г. Типични примери за девалвацията на критериите в науката. Няма да обвинявам само фонда. Аналогични неща стават във всеки университет и в БАН.
Хората остават с впечатлението, че формулата е “пил, ял, бегал”. Много от тях са имена и аз не разбирам с какви очи са го направили. Има и още нещо - фондът от 31 януари т.г. вече е към министъра на образованието и не е второстепенен разпоредител с бюджет. Министърът получава неограничени права. Опитите да се сложи ръка върху него продължават. Прахосаните милиони, се оказва, че не интересуват никого. Няма заведени дела за връщането им. Няма виновни. Няма политическа воля. Докладът на АДФИ би трябвало да е в прокуратурата. Но тя мълчи. Защо? Министърът (не само настоящият) не прави нищо. Най-простото е да закриеш фонда и да потулиш всичко. Или да го “преструктурираш” и да сложиш свои хора в него. Не е това начинът. Първо трябва да се реши вината на хората, които са грабили чрез трикове. После да се реши каква всъщност е работата на този фонд. Казват, че няма млади хора в науката. Няма и да има не само заради заплатите, а защото аз познавам такива, които не искат да работят с научните си ръководители. Те не виждат образец за научна почтеност. В научните среди си знаем “черните овци” и те няма да затрият науката, но не това е въпросът.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/29/2013 :  15:31:49  Show Profile  Reply with Quote
Бивш депутат и министерски син не връщат пари на научния фонд
Ванина Стоянова

http://www.segabg.com/article.php?id=671804

Близо година след скандала с опорочения конкурс за проекти на Фонд "Научни изследвания" и решението на съда, с коeто се потвърди неправомерното раздаване на пари за част от класираните, сагата с щедро финансираните проекти продължава. Двама от изпълнителите на проекти, за които има определения на Върховния административен съд - Институтът за модерна политика и ББК ООД, обжалват решенията на магистратите с мотива, че са незаконосъобразни и необосновани. Заседанията по двете дела са насрочени за средата на ноември.

Скандалът с корупцията в научния фонд гръмна през ноември 2012 г., когато се разбра, че голяма част от класираните 95 проекта са на приближени до управата на фонда и до бившия министър на образованието. Сергей Игнатов се отказа от министерския пост под натиска на бившия премиер Бойко Борисов, но след двумесечни протести на учени. Впоследствие новият министър акад. Стефан Воденичаров отмени 22 проекта, финансирани неправомерно. 11 от изпълнителите обжалваха заповедта, но ВАС се произнесе в полза на министерството на образованието. Сега Институтът за модерна политика, който се представлява от бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков, обжалва решението на върховните съдии. Неправителствената организация беше одобрена да получи 460 000 лв., за да изследва гражданското общество срещу антиеврейската държавна политика в България в периода 1940-1944 г. Другият изпълнител, който не е съгласен с решението на ВАС, е ББК ООД, което е съсобственост на Антон Краус - син на бившия зам.-кмет и транспортен министър.

До окончателното приключване на съдебните спорове държавата няма основания да изиска връщане на неправомерно раздадените средства. Общият бюджет на скандалния конкурс беше 14.8 млн. лв.

Edited by - moderator on 10/29/2013 15:32:10
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/14/2013 :  20:26:40  Show Profile  Reply with Quote
Научният фонд връща на бюджета 8 млн. лв.
Ванина Стоянова

http://www.segabg.com/article.php?id=674509


Фондът за научни изследвания трябва да върне 8 млн. лв. в държавния бюджет, тъй като не е ръководен правилно, заяви вчера просветният министър Анелия Клисарова. От изказването й обаче не стана ясно на какво основание фондът трябва да върне милионите в хазната и за какво ще бъдат похарчени парите. Всички мои колеги учени са неудовлетворени от това, че тази година се провали сесията, посочи Клисарова. По нейно разпореждане на 3 юли беше спряно финансирането на нови проекти от Фонд "Научни изследвания". Тогава Клисарова поиска и оставката на целия Изпълнителен съвет, който започна работа на 11 февруари. И досега обаче съставът на Изпълнителния съвет заседава и очевидно няма намерение да се отказва от постовете си. Съветът обяви нов конкурс за отхвърлените при предишната сесия проекти, но Клисарова го отмени, докато не приключат поредните проверки във фонда.

Фонд "Научни изследвания" се разтресе от скандали преди година. Тогава "Сега" съобщи, че голяма част от финансираните проекти при предходния конкурс на фонда се оказаха на приближени до бившите шефове на фонда - управителя Христо Петров и шефа на ИС Рангел Гюров. При скандалния конкурс кандидатстваха 1065 проекта, а бяха класирани 95. За тях в бюджета бяха предвидени 14.8 млн. лв. Впоследствие след протести на учените и предизвиканата оставка на тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов, приемникът му Стефан Воденичаров отмени със своя заповед класирането за 22 проекта. Част от изпълнителите на проектите започнаха дела срещу министерството, но на първа инстанция съдът се произнесе в полза на МОН. Делата продължават и докато няма окончателно решение, държавата не може да изисква връщане на неправомерно отпуснатите пари.

ОБЕЩАНИЕ

На 21 ноември просветното министерство ще представи стратегия за развитие на висшето образование, обеща Клисарова. Проектът все още не е публичен, министърът бегло го представи на казионните студентски съвети преди седмица.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/26/2014 :  17:58:07  Show Profile  Reply with Quote
Фондът за научни изследвания е източван незаконно
Съдът потвърди, че 22 от проектите са финансирани неправомерно през 2012 г.
ВАНИНА СТОЯНОВА


http://www.segabg.com/article.php?id=683509


Фонд "Научни изследвания" е класирал неправомерно 22 от проектите в скандалната сесия от 2012 г., когато на власт бе правителството на Бойко Борисов. Това става ясно от решение на петчленен състав на Върховния административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото бе заведено от Института за модерна политика на бившия депутат от "Новото време" Борислав Цеков, след като негов проект за 460 000 лв. бе класиран, но по-късно отменен.

През 2012 г. бяха класирани 95 от 1064 участвали проекта, които получиха общо 14.8 млн. лв. Оказа се, че значителна част от колективите са на близки до тогавашната управа на фонда и на министъра на образованието от ГЕРБ Сергей Игнатов. Скандалната сесия на фонда стана причина учените да излязат на безпрецедентни протести, довели до оставката на Игнатов. След проверка новият министър Стефан Воденичаров отмени 22 проекта в областта на педагогиката и мултидисциплинарните изследвания. Тези две направления бяха добавени в конкурса в нарушение на изискванията той да е в пет приоритетни области - зелена енергия, биотехнологии, нови материали, ИТ и културно-историческо наследство.

Част от ощетените, сред които и Институтът за модерна политика, обжалваха заповедта на министъра. Дело срещу заповедта на Воденичаров води и братът на Цеков - Калин, който също получи финансиране в размер на 150 000 лв. от фонда чрез фирмата си "Хидропрогруп". На първа инстанция през лятото съдът се произнесе по 11-те жалби в полза на министерството.

Сега върховните магистрати потвърждават решението на своите колеги от тричленния състав по жалбата на Института за модерна политика с мотива, че заповедта за отмяна на класираните проекти е правилна. Работна група, назначена от премиера на 19 декември 2012 г., е извършила проверка по сигнали за допуснати нарушения при провеждането на конкурса и докладът е предоставен на министър-председателя, се посочва в окончателното решение на съда.

До подаването на оставката на правителството "Борисов" акад. Воденичаров успя да освободи Изпълнителния съвет начело с анголския професор Рангел Гюров и управителя Христо Петров. След това сесията трябваше да бъде повторена без участието на класираните, а само с отхвърлените 1064 проекта. Предвидените средства бяха около 12 млн. лв. Конкурсът обаче бе внезапно прекратен през лятото още преди да изтече срокът за кандидатстване, а новоназначеният тогава министър на образованието Анелия Клисарова спря финансирането на проекти и поиска оставката на Изпълнителния съвет. Оттогава няма нито един проект, финансиран с пари от фонда.

-------РЕАКЦИЯ

От правната дирекция на министерството на образованието обясниха, че част от делата още не са приключили. След окончателното решение на съда по всички жалби ще се обсъдят възможните варианти, по които ведомството и фондът ще си търсят неправомерно раздадените средства, поясниха юристите на просветното ведомство.

Edited by - moderator on 01/26/2014 18:00:21
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/18/2014 :  16:34:52  Show Profile  Reply with Quote
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1219968

Министър Клисарова посочи, че работата по Фонд „Научни изследвания" стартира отново на 15 април. Тя заяви, че за повече прозрачност в работата му в оценяването на проектите ще бъдат включени и международни рецензенти: „Финансирането ще започне от 19 февруари. Започваме с финансиране на 15 договора. В оценката на проектите, за да бъде прозрачна, ще включим експерти".

До 1 септември всички одобрени проекти, материали и рецензии ще бъдат качени на сайта на Фонд „Научни изследвания".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/23/2014 :  18:55:31  Show Profile  Reply with Quote
Научният фонд ще обяви три конкурса за проекти
Ванина Стоянова

http://www.segabg.com/article.php?id=687595


След прекъсване от една година заради скандал с конфликт на интереси при предишния министър на просветата финансирането на научни проекти се възстановява. През тази година се очаква Фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието да обяви три конкурсни сесии, за които ще бъдат разпределени над 20 млн. лв., предвижда програмният бюджет на просветното министерство. До 15 април научният фонд ще представи новите изисквания за кандидатстване на проекти, а след тази дата ще бъдат обявени и конкурсите за финансиране на научни разработки. До 1 септември ще бъде изграден регистърът на фонда, в който ще има информация за одобрените за финансиране проекти. Просветният министър Анелия Клисарова обеща пълна прозрачност в работата на фонда, включително и публикуването на всички рецензии на проектите - нещо, за което до момента се твърдеше, че е невъзможно заради личните данни в тях.

От 2012 г. работата на фонда беше възпрепятствана от скандали, които дори доведоха до оставката на просветния министър при ГЕРБ Сергей Игнатов и смяната на свързаното с него ръководство на Фонд "Научни изследвания". Проверките показаха, че то е финансирало с предимство приятелски фирми, при това по проекти извън обявените за конкурса. Впоследствие редица от тези колективи заведоха дела за спасяване на парите си срещу министерството. Съдът обаче потвърди, че 22 проекта от спорната сесия през 2012 г. са класирани неправомерно. Миналата година бяха заделени около 12 млн. лв. за повторение на конкурса, вече само с отхвърлените 1064 проекта, но просветният министър спря финансирането и опита да смени изпълнителния съвет на фонда, но той така и не подаде исканата оставка.

БЪДЕЩЕ

Възможно е изпълнителният съвет на фонда да бъде освободен по чисто административни причини, ако кабинетът реши да го обедини с фонда за иновации към икономическото ведомство, каквато идея имаше Анелия Клисарова. Все още няма яснота и дали държавата ще си търси неправомерно раздадените средства. За това решение се очаква първо да приключат всички заведени дела.

Edited by - moderator on 02/23/2014 18:55:54
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/24/2014 :  11:34:55  Show Profile  Reply with Quote
ОТВОРЕН ФОРУМ ЗА НАУКА24 февруари 2014 година


http://www.bulfund.com/


Министерството на образованието и науката, като отчита изключителната

заинтересованост на научната общност по отношение на важните въпроси,

свързани с развитието на научните изследвания, отваря дебат по част от тях.

Екипът на МОН очаква научната общност да се включи със свои предложения

и препоръки по отношение на Правилника на Фонд „Научни изследвания“ и Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020.

Министерството на образованието и науката очаква до 15 март 2014 г. предложения, бележки и коментари по двата документа.

До 20 март 2014 г. екипът на МОН ще обобщи мненията и ще ги подложи за обсъждане на среща с научната общност, която ще се проведе до края на месец март.

Мнения, въпроси и коментари могат да бъдат изпращани на e-mail: science_network@mon.bg

Правилник на Фонд „Научни изследвания“:

http://www.bulfund.com/wp-content/uploads/2011/08/PravilnikFNI2013.pdf

Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020:

file:///C:/Users/Admin/Downloads/science_researches_2020.pdf

Edited by - moderator on 02/24/2014 11:38:02
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/20/2014 :  11:28:35  Show Profile  Reply with Quote
Излезе класирането на конкурса за научни проекти във Фонд Научни изследвания.

Ръководеният от мен проект е заел гордо последната 71-ва позиция в категорията Информационни и комуникационни технологии вт.ч. и математика, далеч зад границата за финансиране :).

Прави впечатление, че комуникационните технологии са доста подценени. Трудно допираме до финансиране.

Иначе, като изключим личното разочарование, в този последен конкурс има някои добри практики, които се забелязват и дано се установят и за в бъдеще, а именно:
1) Всички проекти имат точки, които са публикувани. Има пълна класация на проектите, както за финансираните, така и за нефинансираните.
2) Разделянето в 5 области също е добро, защото поне малко се изравняват възможностите в различните научни области - не е всичко в кюпа, както беше преди. За съжаление комуникационните технологии са смачкани от информационните технологии и математиеските изследвания.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/30/2015 :  10:56:33  Show Profile  Reply with Quote
https://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1073

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ОПРЕДЕЛИ НОВ СЪСТАВ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“

30 март 2015 г.


Със Заповед № РД09- 385/30.03.2015 г. на основата на постъпили предложения от висшите училища и институти, както и за балансирано представителство на научните направления, е определен нов състав на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“. Състои се от 9 члена, като един е представител на държавата.

Състав на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ за срок от две години, считано от датата на издаване на настоящата заповед, както следва:


1.Проф. дмн Николай Маринов Николов
2.Чл.- кор. проф. дтн Стефан Тодоров Хаджитодоров
3.Проф. Георги Цветанов Момеков, дф
4.Проф. д-р Светла Симеонова Русева
5.Проф. дфзн Ана Йовкова Пройкова
6.Проф. д-р Диана Илиева Копева
7.Доц. д-р Анушка Цветанова Станчева
8.Проф. дфн. Анна-Мария Тотоманова
9.Геновева Жечева Жечева
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05