http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Албена Вуцова - АГЕНТ НА ДС
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/12/2011 :  13:00:46  Show Profile  Reply with Quote
Албена Вуцова, началник на кабинета на министъра на образованието и науката от 2006 до 2008 г., е била агент управление IV-I-I на ДС под псевдонима Юлия. Парламентарният секретар на същото ведомство в периода 2004-2005 – Дора Цветкова, също е била агент на ДС.

http://www.comdos.bg/media/Решения/177-политически-кабинети.doc

Три имена Албена Христова Вуцова
Дата на раждане 10.04.1950 г.
Място на раждане гр. Твърдица
Вербувал я служител о. р. Георги Мурджев на 15.11.1988 г., регистрирана на 21.11.1988 г.
Ръководил я служител о. р. Георги Мурджев
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление IV-I-I
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Юлия
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Рег. дневник; картони – обр. 4 – 3 бр. и обр. 6; писмо вх. № 2089/ 02.05.1990 г. за заличаване данните за аг. „Юлия”.
Снемане от действащия оперативен отчет
Публична длъжност или публична дейност Н-к на кабинета на министъра на образованието и науката от 30.08.2006 г. до 10.09.2008 г.

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/13/2011 :  08:14:37  Show Profile  Reply with Quote
Горепосочената дама "Агент Юлия" има много голям принос за всички беди, които сполетяха науката и висшето образование в България през последните повече от 15 години. Лицето не само трябва да бъде незабавно отстранено от МОМН, но и разследвано за ролята си в миналите събития, а именно Неучастето на България в Европейските програми за научна инсфраструктута, редица кадрови решения по върховете на управлението на науката и висшето образование в България, тормоза на редица способни учени, сбърканите реформи на ЗРАС и БАН. Лицето без съмнение се е успокоило, че идването на Сергей Игнатов (протеже на агент Николов) в МОМН е перфектния начин за прикриването на делата и. Ако ще се прави европейска и полезна реформа на образованието и науката в България, лицето Сергей Игнатов също следва да си поема пътя към изхода на МОМН!
От документите на Комисията по досиетата ясно личи, че Агент Юлия и агент Николов са правили опит да унищоват досиетата си. Това, само по себе си говори за техния морал и за несъвместимостта им с категории като Образование и Наука.
Агент Юлия, Агент Николов и Сергей Игнатов - Марш от МОМН, и по-бързо!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/13/2011 :  11:00:13  Show Profile  Reply with Quote
От форума на в. Новинар:
http://www.novinar.net/news/trima-agenti-na-ds-v-politkabinetite-na-pravitelstvoto_MzQ3Njs1OQ==.html

Sgt. Pepper 12-01-11 20:19ч
Албена Вуцова е именно Директорката на дирекция "Наука" в МОНМ, която според готвения от Игнатов закон за БАН щеше да замени толкова оплюваното ЦУ! Мисля си - едно, че е ченге, ама колко трябва да е глупава, че да стане още официално доносник на ДС броени месеци преди 1989? И тая "умница" щеше да управлява науката у нас...

И от форума на Медиапул:
http://www.mediapool.bg/forum/popmsg.php?msgid=1463441
Каква наука
Автор: lo
Получено на: 13 Януари 2011 16:03
Каква наука бълнувате, че тя се движи в Министерството от отдела където началствува ДС в лицето на своя достоен представител Албена Вутова иженарицаемата Агент Юлия. Смятате ли, че ДС ще движи въпросите на науката или с нежното краче на г-жа Агент Юлия ще натиска силно спирачката.Първо всички агенти вън от държавните структури и тогава може да се говори за бъдещо развитие мисия и т.н.
Умирам от смях Агент Юлия и Мурджев!!!

Edited by - moderator on 01/13/2011 18:31:35
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/06/2011 :  12:12:58  Show Profile  Reply with Quote
Получено чрез форума на проф. Лазаров:

Tue, February 1, 2011 6:21:37 PM[bulgarianscienceproblems] comment
From: Георги Петков <george_cinq@abv.bg>Add to Contacts
To: bulgarianscienceproblems@yahoogroups.com

Като изцяло се присъединявам към наблюдението на г-н Аретов (цитирам):

"Най-смисленото, а може би и осъществимо нещо е: Финансовият министър Симеон Дянков поиска също така да се възприеме принципа, че в ръководството на академията и институтите й не могат да застават начело сътрудници на Държавна сигурност (ДС)",

ще добавя, че Министерският съвет би дал добър пример, ако освободи от функциите й, непосилни за съвместяване със задълженията към ДС, и г-жа Албена Вуцова, директор на дирекция "Наука" в МОНМ и член на политическия кабинет на министър Игнатов.

Edited by - moderator on 02/06/2011 12:13:22
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/11/2011 :  13:55:25  Show Profile  Reply with Quote
От форума на медиапул:
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=176916&srcpos=12&p=2#msgs
ДС и науката
Автор: Евтим Костадинов
Получено на: 9 Март 2011 20:32

Дали някой ще посмее да коментира, защо най-високопоставеният държавен чиновник (да не се бърка с министъра, който има други функции), който продължава да ръкводи държавната политика за наука Албена Вуцова - директор на съответната дирекция в МОМН все още е на работа, въпреки досието си от ДС. Да не забравяме, че тя оказва несъразмерно значимо влияние върху политиката на фонд "Научни изследвания".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/19/2011 :  14:25:19  Show Profile  Reply with Quote
Още свидетелства за геройствата на Албена Вуцова - Агент Юлия:

[bulgarianscienceproblems] (unknown)Saturday, March 19, 2011 8:03 AM
From: "Krum Jordanov" <kinglary000@yahoo.com>Add sender to ContactsTo: bulgarianscienceproblems@yahoogroups.com


Колеги, корупционната схема с фонд Научни изсдледвания е страшна като мащаб. Дано министър С. Игнатов да е в час и да е разбрал това. Мафията в лицето на ръководството на фонда, експертните комисии и голяма част от рецензентите са източили в личните си сметки милиони левове. Такъв е случаят с лицето Димитър Карастоянов от Института по информационни и комуникационни технологии. Трябва да е ясно, че той не е действал сам. Той е необходимата връзка, за да се източват средствата от него и тези, с които е бил във връзка от фонда. Ние много добре познаваме отличните отношения на Д. Карастоянов с Албена Вуцова. Той много пъти пред нас е декларирал това. Схемата на корупция, както самият Карастоянов е споделял преди време е следната. Той печели проект. Включва в колектива хора на самата Вуцова и на определени лица от фонда, като например акад. Васил Сгурев или негови хора. След това се раздават подходящите хонорари. Една интересна особеност е следният факт. Карастоянов "забравя" да отчете към фонда сума от около 18 000 лв. Тези пари чрез подходящи рецензенти на отчетите на етапи по негови проекти "също се забравя " да спомене, че са дължими. Така тези 18 000 лв отиват в джобовете на Албена Вуцова и други лица. Изгодата за замесените в тая далавера е ясна. Карастоянов се подкрепя по линия на кариерното му израстване и НТС, А. Вуцова му урежда нови проекти и така далаверата върви. До момента, когато финансова ревизия в ЦЛМП-БАН констатира тези липси от 18 000 лв. За това доколкото знаем, има акт от тази финансова ревизия, съгласно който Димитър Карастоянов дължи на фонда НИ 18 000 лв. Обаче, забележете, тези пари не са потърсени от фонд НИ повече от 3 години. Същевременно Д. Карастоянов печели още един проект чрез А. Вуцова и се настанява като ръководител секция и член на Научния съвет на нашия Институт по информационни и комуникационни технологии. Сами съдете, господа, може ли да има оправия. Нека минисър С. Игнатов направи проверка по този случай. Поне тук има документи и факти, които не могат да се скрият. Или ще стане кучетата си лаят, а керванът на Вуцова си върви...

-------------------------------------------------------------------
RE: [bulgarianscienceproblems] (unknown)Saturday, March 19, 2011 9:55 AM
From: "Stilian Yotov" <yotov@hotmail.com>Add sender to ContactsTo: bulgarianscienceproblems@yahoogroups.com

Колеги,
всичко, което научавам, ми действа предимно съкрушително и поражда нуждата от допълнително запознаване с фактическото състояние на нещата. Затова Ви моля да уточните (или опресните) данните.
1. Госпожа Вуцова същата ли е, която уповестиха като агент Юлия? Защото е била 10 дни н-к на министерски кабинет.
2. Госпожа Вуцова същата ли е, за която откривам рецензия за доцент? Това е добро начало за научна кариера след 60 г. - http://ofi.bvu-bg.eu/uploaded_files/20100520133843_Rezenzia%20Albena.doc

Ако това е така, колцина от нас биха могли да се съизмерват с хора, реализирани едновременно на три фронта: тайния, чиновническия и научния? Това са просто свръх-човеци и, както добре знаем, за тях има... друг морал. Може би просто следва да приемем това. А трябва ли?

С настоящото изразявам подкрепата си за проф. Емил Хорозов и възмущение от начина, по който Министърът се отнася към него в медиите.

С уважение,
Стилиян Йотов




Edited by - moderator on 03/19/2011 15:20:51
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/20/2011 :  13:55:07  Show Profile  Reply with Quote
За ролята на Албена Вуцова (агент Юлия), споменава и самият проф. Емил Хорозов в свой постинг отговарящ на въпроси на Сергей Иванов:

Re: [bulgarianscienceproblems] The truth is coming out (and the true face of Ignatov)
From: "horozov@fmi.uni-sofia.bg" <horozov@fmi.uni-sofia.bg>Add to Contacts
To: bulgarianscienceproblems@yahoogroups.com

---------------------------------------------------------------------

Уважаеми г-н Иванов,

По-долу коментирам вашите думи:

"можеше да опита да промени администрацията (персонално)
и правилниците в фонда и дирекция "научни изследвания".
---------------------------------

1) Проект за правилник съм предал на министъра (и още много
отговорни лица в МОМН)през октомври. Можете да го намерите на

http://www.fmi.uni-sofia.bg/bg/lecturers/de/horozov

Преди това (юли-август) съм му предал доклади с основните идеи,
върху които ще бъде построен той). Нито една дума не съм чул
от министъра или от някой чиновник за правилника.

2) Без промяна на правилника никакви персонални промени
не биха дали сериозен ефект. Освен това в голямата си част
сътрудниците работят съвестно, а това което им пречи е именно
липсата на нормални правила и особено много връзката (наложена
от министъра) с дирекция "Наука".

3) Според сегашните нормативни документи
дирекция "Наука" (Албена Вуцова) не би трябвало да има
общо с фонда. Това, че има е една (но не единствена)
основна причина да напусна.
Мисля, че Албена Вуцова е истиският управляващ министерството по научни въпроси.

4) съгласен съм, че нарушенията не са главно финансови.
Аз не съм решил да се праща докладът на Държавния финансов контрол.
Това е решил министърът след минимум 40 дни размишления. Нарушенията
са преди всичко за прокурор заради манипулации на конкурси.

----------------------------------------------------

Всички посочени факти са формирали решението ми да напусна.
Сега обаче, вестниците пишат, че съм напуснал заради изобличаващите
факти в доклада, а докладът излиза, че е на министъра, т.е. той
е разобличил мене и аз като честен "виновник" съм напуснал.

Поздрави,

Емил Хорозов

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/20/2011 :  17:54:14  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:

...
1) Проект за правилник съм предал на министъра (и още много
отговорни лица в МОМН)през октомври. Можете да го намерите на
http://www.fmi.uni-sofia.bg/bg/lecturers/de/horozov
...

Нямах намерение да коментирам този Проект, за да не се възприеме това като критика към чл.-кор. Емил Хорозов - неговата личност изведнъж придоби голямо значение и ми се струва, че всички трябва всячески да го подкрепяме - особено след грозния начин, по който Сергей Игнатов се опитва да го изкара едва ли не виновен за установените нарушения. Но все пак - щом пак се цитира - нека да кажа, че проектът очевидно не струва - малка илюстрация:

"Член 5. (1) Министърът на МОНМ осъществява мониторинг върху дейността на фонда. За тази цел той назначава Надзорен съвет. Той се състои от десет члена, от които шест са представители на научните среди и четирима представители на държавата и деловите среди, назначени от Министъра на МОМН. Част от тези десет членове могат да са от други държави."

Вижте колко въпроси възникват само от един абзац:
Какво значи "представители на научните среди"? Респ. - "представители на деловите среди"? Нима един научен работник не може да представлява деловите среди, а един управленец - научните такива? Какво означава "част"? Девет десети също са част - излиза, че в Надзорния съвет може да има и един-единствен български гражданин - това нормално ли е? Един пенсиониран учен може ли да е "представител на научните среди"? А един главен счетоводител на висше училище? А лаборант от фармацевтична фирма? А "делови среди" какво значи - очевидно не се визират само работодателите - кой още ще включваме като "делова среда"? - профсъюзи, журналисти, Съюза на юрганджиите?
Не се заяждам, просто наистина не ми е ясно какво би променил този Правилник, при положение, че изпълнителната власт у нас свободно може да си решава дали да спазва или да не спазва дадени нормативни текстове. Борбата по всички фронтове трябва да е за възвръщане на държавността, а в дадения аспект - държавата да поеме управлението на парите за наука, с презумпцията, че тя е в правото си да преценява как и за какво да бъдат харчени тези пари, в съответствие с обществения интерес.

А на всички, свързани по един или друг начин с ИРИОН, предлагам да следим внимателно ситуацията и да бъдем готови във всеки момент, като организация, да подкрепим Емил Хорозов. (Като разбира се, трябва да внимаваме при това да не се подхлъзнем към тези, които без съмнение ще използват скандала, за да замажат собствените си нарушения и некадърно ръководство.)
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/19/2011 :  09:08:34  Show Profile  Reply with Quote
Агент Юлия още ли се подвизава в МОМН?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/12/2012 :  14:06:04  Show Profile  Reply with Quote
Агент Юлия води и новия списък на агентите на ДС в МОМН:
http://www.comdos.bg/Начало/Decision-View/p/view?DecisionID=382

От информацията личи, че макар и на пенсионна възраст, макар и обявена за агент на ДС, макар и обект на скандали (виж доклада на чл.кор. Хорозов) тя все още е на пост. Докога с тези двойни стандарти??? Докога ще има недосегаеми???

Не заслужават ли науката, висшето образование, учените и студентите да се освободи терена от хватката й върху финансите за национални и европейски проекти??? Докога ще се нахалства с такива като нея? Но при този министър - толкова...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/27/2012 :  19:03:04  Show Profile  Reply with Quote
Изглежда има промяна в МОМН - дирекцията сега се нарича "Наука" и там има нов директор. Не е дадена гласност и все пак.... виж линка:

http://www.mon.bg/left_menu/ministry/structure/ds_nauka.html
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05