За книгата СПОМЕНИ ЗА ПРЕХОДА

 

Доц. Иван Евтимов, преподавател по социология от Нов Български Университет ни изпрати тази фантастична книга, която бързам да представя пред Вас. Препоръчвам Ви при възможност да я прочетете цялата, защото там ще намерите много идеи близки до идеите на ИРИОН за развитието на българското общество и за свързаните с това развитие, проблеми във висшето образование, науката, културата и духовната сфера. Много е интересен и начинът, по който доц. Иван Евтомов се опитва да обясни кривите феномени, които наблюдаваме в тези области, както и приемствеността, устойчивостта и  агресивността на кривотиите за сметка на нормалното, хубавото, доброто, желаното, мечтанато.

Книгата е пълна  с данни за исторически факти и личности, които авторът е имал възможността да наблюдава от близо като пряк участник в редица от събитията, които описва, особено събитията в началото на промените след 10.11.1989 г., когато той става шеф на Пресцентъра на СДС.  Въпреки   сериозните въпроси, които се третират, книгата е лека за четене, освежена е от хумора на автора, както и от неговите карикатури, с които я е илюстрирал.

Лично аз изпитах истинска наслада да чета книгата и с голямо усилие се въздържах да не я постна цялата, което нямаше да е  честно спрямо автора, а избрах някои части от нея, които изцяло покриват обсъжданата от нас тематика.  Позволила съм си да проявя субективност, като съм отбелязала с друг цвят, някои мисли, които напълно споделям и намирам за фантастично изразени от доц. Иван Евтимов, както и да отбележа емоциите си на две места едно от редките ми несъгласия с автора, по темата млади учени в науката и университета  и едно възклицание в знак на пълно одобрение по тезата за консенсуса, постигнат от  българските политици по въпросите за родните висше образование и наука, който обаче консенсус не е за казване, демек дори тези гьонсурати си дават сметка, че е срамота да се произнесе.

Сърдечно благодаря на доц. Иван Евтимов, че ни предостави това бижу!

Приятно четене скъпи приятели и симпатизанти на ИРИОН!

 

Галя Маринова, 04.04.2007 г., София

 

ЧАСТ ПЪРВА

МОЯТА ГРУПА Е МОЯТА КРЕПОСТ

 

 

ЧАСТ ВТОРА

ГОДИНАТА, В КОЯТО СТРАХЪТ СИ ОТИДЕ

13. Интелигенщината

 

 

ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ МЕЖДУ ДЪРЖАВНИЯ КОНТРОЛ И УНИВЕРСИТЕТСКАТА АВТОНОМИЯ

 

 

ПРОВИНЦИАЛНИ  ИМПРЕСИИ 

     1.Изборите в Добрич

 

 

ПОСТИНДУСТРИАЛНИ ИЛЮЗИИ И РЕАЛНОСТ

 

 

ХИБРИДНИЯТ  ХАРАКТЕР  НА  БЪЛГАРСКОТО  РАЗВИТИЕ

 

 

КРАЯТ

 

 

КОМАНДНОТО ОБЩЕСТВО - ОРИСИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

 

 

 

 

home