http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Да се извадят ли досиетата на учените?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

did

90 Posts

Posted - 07/12/2006 :  13:23:03  Show Profile  Reply with Quote
Солидаризирам се с това предложение. В Технически университет това са такива нереaлизирали се при комунизма хора като Емил Алтимирски, Георги Стоянов и Стефан Табаков, които сега работят по същата система наследена от едно време без да се грижат за реформирането и, задачите ги поставят на подчинените си като им поръчват какво да правят и злепоставят институциите, които ръководят. Проф. Стефан Табаков, главен редактор на списание Е+Е свива гнездо на организираната престъпност в редколегията и срива авторитета му. Трябва да освободи това място за по-млад и по-безпристрастен учен. Някои се държат като Гаргамел, който между впрочем излезе баш от ТУ-София и всички гласувания са поръчкови. Изпълнители на поръчките са без да са замислят Емил Алтимирски, Анелия Досева, Димитър Рашков, и други смърфове. Ако имат досиета, редно е да се отворят папките и да се покаже кой, кой е, за да тръгне реформата във висшето образование, без да се влияе от планово-административния апарат, а да се освободят учените творчески и да се подкрепят тези, които са със самостоятелно творческо мислене.

Edited by - did on 07/12/2006 13:54:20
Go to Top of Page

Democrat

Bulgaria
28 Posts

Posted - 07/12/2006 :  13:49:53  Show Profile  Reply with Quote
До KKabakchiev:

Относно предложението да поискаме отварянето на досиетата в науката и образованието (всички досиета), не са ми ясни два момента:
1. До кого трябва да се подаде такова искане?
2. И сега има доста много пречки за отварянето на досиетата. Какви бъдещи пречки очаквате?

На обществеността трябва да й е ясно, че сама ще трябва да създаде орган за вадене на всички досиета. И без масиран обществен натиск в тази посока чрез протестени митинги, предупредителни символични, а също и истински стачни действия на всички научни институти и университети нищо няма да се постигне. Но, бедата е, че ДС-арите в образованието и науката са мнозинство. Системата на тоталитарния болшевишки кадрови подбор е изградила идеални кочини (многократно надминаващи известните Авгиеви обори). Трябва нов Потоп за разчистването им.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 07/12/2006 :  15:05:21  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Democrat

До KKabakchiev:

1. До кого трябва да се подаде такова искане?
2. И сега има доста много пречки за отварянето на досиетата. Какви бъдещи пречки очаквате?




Съгласявайки се с констатациите на Democrat (които съответно не цитирам), отговарям на двата му въпроса така:

1. Искането трябва да се подаде по същия начин и до същите институции, които бяха сезирани от "Липа" и от Бареков. Това означава на първо място Румен Петков, след това и другите места, където има архиви. Не е проблем да се уточнят местата, след като има прецеденти.
2. По принцип не би трябвало да има пречки, след като има прецедент с отварянето на вече немалко досиета. Ще имаме и много сериозен мотив: ако журналистите влияят на общественото мнение, лицата, чиито досиета ще искаме, ВЛИЯЯТ НА РАЗВИТИЕТО НА НАУКАТА! Под "пречки", текущи, имах предвид ето това изказано през последните дни съображение:

"оповестяването само на някои досиета представлява акт на неравно третиране на едни лица спрямо други, на тези с отворени и огласени досиета спрямо останалите, които също имат досиета, но те не са станали публично достояние"

Вж. статията "Комисията срещу дискриминацията се захваща с избирателното вадене на досиета" в

http://mediapool.bg/show/?storyid=119261
Go to Top of Page

Democrat

Bulgaria
28 Posts

Posted - 07/13/2006 :  11:22:31  Show Profile  Reply with Quote
Питане до KKabakciev:

Вие имате ли доверие в лицето Румен Петков, известно с прозвището "Главъта" и регистрирано, че уринира в Плевенските фонтани?
Това ли е надеждният кадър, който ще свърши както трябва работата по отварянето на досиетата в науката и образованието?

Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 07/13/2006 :  13:37:53  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Democrat

Питане до KKabakciev:

Вие имате ли доверие в лицето Румен Петков, известно с прозвището "Главъта" и регистрирано, че уринира в Плевенските фонтани?
Това ли е надеждният кадър, който ще свърши както трябва работата по отварянето на досиетата в науката и образованието?





Лицето Румен Петков е комунист - и може да е и всякакъв друг. Но не е необходимо аз да имам някакво доверие в него, когато просто искам от това лице да бъде изпълнено искането да бъдат отворени определени досиета.
Не е необходимо да имам доверие на който и да е чиновник, ако просто искам да ми бъде показан някакъв документ/някакви документи.
Разбира се, ако лицето Румен Петков не отвори всичките искани материали или извърши други нарушения в процеса на отваряне на досиетата, ще носи отговорност.
Освен това досиета ще се искат и от други институции, така че това е допълнителна гаранция, че ще излезе колкото е възможно по-голяма част от истината.
И е важно постепенно да започне да излиза истината - а не да стоим и да чакаме някой отгоре да ни я "спусне".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/14/2006 :  13:11:39  Show Profile  Reply with Quote
44% от българите не искат за президент агент на ДС
14 Юли 2006 | 13:15
www.express.bg

Почти половината българи – 44 на сто, не приемат президентът да е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност. Данните са от национално представително проучване на НЦИОМ, извършено в началото на юли. Позицията държавният глава да не е бил агент на бившата политическа полиция е най-вече на хората на възраст между 40 и 50 г., със средно и ниско образование, на живеещите в малките градове, на симпатизантите на ДСБ, на “Атака”, на СДС, на НДСВ и на ДПС. Едва 27% от симпатизантите на БСП имат подобно изискване, пояснява агенция Фокус.

Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 07/18/2006 :  12:32:53  Show Profile  Reply with Quote
Предложенията на Г-н ККабакчиев, за молба до Г-н Румен Петков за вадене на досиетата на отговорни научни кадри са меко казано, доста наивни. Ние всъщност познаваме хората, които са нареждали да се създават тези досиета и са се ползвали от тях. Тези хора заемат заемат възлови упрвленски постове в българското общество от години, та и до ден днешен и като ги знаем, какво от това. Румен Петков е неразделна част от тези хора и да искаме от него да вади компрометиращи материали за тях е повече от несериозно.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/02/2006 :  13:39:59  Show Profile  Reply with Quote
БСП и ДПС в спор за отварянето на досиетата
Спецкомисия в парламента ще има пълен достъп до архивите
Валерия Касиян

www.vsekiden.com
02.08.2006

Коалиционните партньори от БСП и ДПС влязоха в спор за отварянето на архивите на бившата Държавна сигурност. И двете парламентарни групи работят върху законопроекти за досиетата, като този на ДПС вече е готов. Основният конфликт се корени в това, че хората на Доган категорично се обявяват за тяхното пълно разкриване веднъж завинаги, докато червените имат възражения. Според БСП до отваряне на досиетата трябва да се стигне, но това трябва да стане избирателно. Все пак трябва да вземем впредвид кой е работил за държавата и кой е клеветил хора, коментираха в левицата. Аз лично искам да ги изгорим, но не става, заяви пък член на вътрешната комисия в парламента.

Проектозаконът за досиетата на ДПС, изготвен от народния представител Касим Дал, е бил одобрен снощи от Парламентарната група на Доган. Проектът все още е в работен вариант, предстои група юристи от ДПС да "хвърлят последен поглед върху него", но максимум до една седмица той ще бъде внесен официално в деловодствоно на Народното събрание, съобщи пред "Всеки ден" Филиз Хюсменова. Законопроектът предвижда създаването на специално действаща комисия, избрана поименно от парламента по предложение на различните парламентарни групи, която ще има пълен достъп до информацията в архивите. Комисията ще издирва, проучва и огласява документи, които не представляват заплаха за националната сигурност.

Гражданите и медиите да имат пълен достъп до информацията за лицата, заемащи публични длъжности, предвижда още проектът на Касим Дал. Според него всеки български гражданин трябва да има достъп до неговото лично досие, ако има такова, или до това на негови роднини. Законът обаче гарантира защита на правата на всички онези, чието име и престиж са били оронени.

Всеки, който заема публична длъжност, ще трябва да попълва декларация относно обвързаността си с бившите тайни служби. Независимо от евентуална принадлежност към бившата Държавна сигурност обаче лустрационни мерки не се предвиждат. Според законопроекта ще бъдат упоменати и имената на всички лица, които подлежат на проверка.

Всеки, който скрива, подправя, уврежда или нерегламентирано разгласява съдържанието на нечие досие ще се наказва със лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба в размер между 15 000 и 30 000 лв., пише още в проекта на Дал. Народният представител Четин Казак прогнозира, че ще има официалното представяне на проектозакона по подобие на представянето на закона за лобизма. То най-вероятно ще се състои след около седмица.

Червените също застъпват идеята, че трябва да има независим орган, който да се произнася по въпросите, свързани с архивите на бившите тайни служби. Според юристът от БСП Георги Юруков обаче законът трябва да има бъдещо действие. Тогава за какво отваряне става дума, с недоумение коментираха депутати.




Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/04/2006 :  12:27:45  Show Profile  Reply with Quote
ДПС внесе в парламента закона за досиетата
4 Август 2006 | 13:00
www.express.bg

Зам.-председателят на парламентарната група на Движението за права и свободи Касим Дал е внесъл днес в деловодството на парламента Законопроект за достъп до документите и обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и Разузнавателното управление към Българската народна армия. Това са съобщили от ДПС, предаде агенция Фокус.
В понеделник текстът на законопроекта ще бъде публикуван в сайта на Народното събрание.
Според предварителните информации в пресата в текста на предложения законопроект ще залегне идеята за задължително разсекретяване на досиетата на всички фигури със сериозно обществено влияние като политици, журналисти, банкери и бизнесмени. По закона политиците ще трябва да попълват декларации за принадлежност към бившите тайни служби. Според в. "Политика" всички депутати и министри ще бъдат задължени да подадат нотариално заверена декларация за принадлежност към ДС в специална комисия по досиетата, която ще бъде към Народното събрание. Освен депутатите и министрите нотариално заверени декларации ще подават още президентът, кметовете, областните управители и шефовете на държавни агенции.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/08/2006 :  15:20:34  Show Profile  Reply with Quote
В Румъния разследват и ректори на университети за връзки със Секуритате
8 Август 2006 | 11:01
www.express.bg

Румънският министър на образованието и изследванията Михаил Хардау е съгласен представителите на Националния съвет за изследване архивите на Секуритате да проверят досиетата на ректорите, пише днес румънският вестник “Зиуа”. Студентско сдружение внесе вчера искане за проучване на досиетата на ректорите. Вестник ”Зиуа” публикува списък с имената на 56 румънски ректори, които ще бъдат проверени. Преди дни бе обсъдено подобно предложение за проверка на депутати и министри в румънското управление, предаде агенция Фокус.

Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/10/2006 :  07:47:30  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nivine

Предложенията на Г-н ККабакчиев, за молба до Г-н Румен Петков за вадене на досиетата на отговорни научни кадри са меко казано, доста наивни. Ние всъщност познаваме хората, които са нареждали да се създават тези досиета и са се ползвали от тях. Тези хора заемат заемат възлови упрвленски постове в българското общество от години, та и до ден днешен и като ги знаем, какво от това. Румен Петков е неразделна част от тези хора и да искаме от него да вади компрометиращи материали за тях е повече от несериозно.



Меко казано, позицията на г-н/г-жа nivine, че, видите ли, предложението ми за вадене на досиетата на отговорни научни кадри били наивни, е нелепа.

Как Вие, господине/госпожо nivine, си представяте, че ще стане изваждането на досиетата? И изобщо как си представяте, че ще научим истината?

Като МЪЛЧИМ? Като НЕ ПРОЯВЯВАМЕ ИНИЦИАТИВА ДА СЕ ИЗВАДЯТ ДОСИЕТАТА? Изобщо - като проявяваме пълна пасивност и безхаберие?

Ама те щели били да скрият част от истината. Ами нека да я скрият. После ще отговарят и за това.

Edited by - kkabakciev on 08/10/2006 07:48:10
Go to Top of Page

M.Goranov

8 Posts

Posted - 08/10/2006 :  20:37:14  Show Profile  Reply with Quote
ЗА ДОНОСА, САМОИДЕНТИФИКАЦИЯТА И ИНДУЛГЕНЦИЯТА


(ПОЗИЦИЯ НА M.GORANOV)


Добър вечер, кк...
Прочетох посланията ти от 10.08.06... И имаш, и нямаш право - дърво без корен си ти...
Ще се опитам да поясня - заради форумците - че „НИЕ” не винаги е криене и отказ от позиция... че „българинът е учудващо изобретателен” и... що е то „този патриотизъм”...
Някога странно изненадващо те запитах в този сайт: „Кой сте Вие, доктор Зорге?” - това всъщност е заглавието на една добра унгарска версия за германския журналист, съветски резидент в Япония, Рихард Зорге, съобщил на Сталин датата за германското нахлуване...
Правилният въпрос би трябвало да е: „Какво сте Вие, доктор КК?”... Отговорът ми, естествено и неангажиращо, би бил както във вица за папагала: „Ти си го знаеш!”...
Не се притеснявай за закъснението си. Струва ми се, форумците едва ли се интересуват от твоя отговор на моето отлежало послание от 22.07.06 - особено след като ти се извини за допусната грешка със „станал е срив в комуникацията”... Чия комуникация, приятелю? – между лявото и дясното полукълбо ли? - Защото имаш един непреодолим проблем: ТОЗИ СЪС САМОИДЕНТИФИКАЦИЯТА СИ... А и посланието ми, по всичко изглежда, само привидно е насочено към тебе. Всъщност, то е към другите участници във форума. Затова и пейорацията не е поставена в кавички. Но един експерт по български език като теб би трябвало да има усет за нея и без тях - при това езиковед, успешно упражнил познанията си по психолингвистика в „Перипетии на надеждата”... Превратности... и сам попаднал в капана на алегориите си... От излишък на амбиции и... от недостиг на доста други неща...

Знаеш ли в древния Рим как са наказвали този, който е убил баща си? – Биели са го с пръчки, зашивали го в кожен чувал заедно с куче, змия и петел и го захвърляли в Тибър...
В духовен смисъл, ти правиш опит да убиеш не само баща си. Ти се опитваш да убиеш себе си, дядо си, прадядо си и си на път да посегнеш на сина... Ужасно библейска сага:
- синът: млада надежда в науката, убеден според теб, но и от теб!, никога да не се завръща в България... OK! - Даваш ли си сметка каква непосилна карма за поколения си стоварил върху крехките му плещи чрез такова възпитание? Ако въобще разбираш за какво иде реч!
- ти самият: много добре познат сред основателите на СДС и „Подкрепа”, но отказал се твърде рано от тях; венцехвалещ офицерите от ДС и приятно обслужвал в БАН тази адска машина, но пък отхвърлящ грубо собствените си народ, държава, нация... - Определи се!
- баща ти Янко: философ по образование, прикрит дисидент, но „в отделни периоди от живота си преподаваше марксистко-ленинска философия”; началник психолаборатория във В. Търново; но „имаше контакти с почти всички милиционерски началници в града”...
- дядо ти Димитър Москов, страхливият: бил селски кмет непосредствено преди ’44-a, но след това - цитирам легендата ти - „по чудо му се разминали големите неприятности”; а пък женен за дъщеря на комуниста Хараламби... - Чудеса не стават току-така, дете мое!...
- баба ти Лилия: смела жена, дъщеря на Хараламби, но съпруга на Д. Москов; убедена, че БКП ще признае най-сетне техните заслуги, но наивно молеща за реабилитация през 1971.
- прадядо ти Хараламби: уволняван за комунистическа дейност в Царството; учител- философ, „основател в началото на века на комунистическата организация в с. Златарица”, В.Търновско /1918г/... Но пък в книгата си „не само отново критикувал Маркс и Ленин, но и имал неблагоразумието да я изпрати на Вълко Червенков за мнение”... Били са близки?... А ти вече можеш да спиш спокойно: „гнусната”, според теб, паметна плоча вече я няма, а от къщата му е останало половината... - Дали по-гнусното не е заличаването на история?...

Ще кажеш: ”Това вече сме го слушали и другаде къде-къде по-яко... Е, и какво от това?!...”
Справка дотук: твоята знаменита книга, посочена по-горе и малко други източници.
А сега, слушай ме внимателно! Това, което следва не го знаеш - ТО Е КЛАСИКА В ЖАНРА!...
Паралелизмът в биографията ти е удивителен /предавам БУКВАЛНО думите и стила, но с многоточия, за да я няма конкретиката/. - Ще го усетиш като нещо крайно близко и свое:

„Донасям Ви, че в града ни от 10 години... е фалшиФ отечественофронтовец... Още с опознаването си той организира... и започна страшна борба... Една година след... жаден за началстване, се присъедини към... поднасяха венци и плещеха речи. Но един ден въжеиграча... добрал се до поста... се отказва и от... Нали се хвана за големия кокал! Не е за голямо учудване, защото вълка и днес и утре си е пак вълк. Кожата си може да смени, но характера – не... И не след дълго ние го виждаме в лагера на... да им прави доклади и да измени политиката на... Като си напие, говори против днешната власт... Най-сетне... човек прогресивен... го постави на позорния стълб... да се критикува, но това не беше самокритика, но демагогстване... за да запази сладкия кокал. Денем пременил се злия – погледнал се пак в тия. Оня ден... плещеше маса глупости по адрес на... като караше жертвите си да се борят за него... Из града се хвали...
ДРУГАРЮ МИНИСТЪР, имай предвид и всичките му други деяния, тъй като не ще можем да изложим само тук въжеиграческата роля на... /който/ умее „майсторски” да се доближава до управляющи фактори и носи всичко при своите братя... Вземете мерки, защото... ако ние донасяме това, има хора, които благодарение на своето малодушие са готови да му вярват... Ще чакаме резултат.”


Не ти ли звучи крайно познато?... И знаеш ли защо е така?... Знаеш ли, може би си програмиран много, много отдавна, за да бъдеш продукта, който си ти днес, ambiguous?... Сега разбираш ли какво е „карма”? Или не вярваш в будистки глупости, а в диалектиката - в единството на противоречията, в количествените натрупвания и качествените изменения?
Доносът е в архивите на Министерството на външните работи - вече частично отворени... Той е писан някъде между Велико Търново и с. Златарица и завършва така:
„............ 20.ІІ.1951г. С почитание: /п/ Димитър Москов
30годишен комунистически деятел.” ???...

А ЕТО ТИ И КОНКРЕТИКАТА: ТОВА Е СЪЧИНЯВАЛ ТОГАВА НЕЧИЙ ДЯДО, СРЕЩУ МОЯ БАЩА.
Изследователят проф. Ив. Денев, веднага под горната извадка - публикувана изцяло /заедно с десетки други/ през 2005г. в няколкото поредици под надслов „ПО СЛЕДИТЕ НА НАСИЛИЕТО: БЪЛГАРСКАТА ДУХОВНА СЕЧ” - е написал следния коментар: „Познавам лично... Горанов. Питая уважение към личността му... Той е интелигентен човек... Вече е на възраст... Смятам, че е жертва на комунистически интриги... Дълги години беше...” .
Кажи ми, кк: Какъв процент от духа и от тялото на твоя дядо /а и от духа на останалите/ живее в тебе, за да мога да определя точно обема на обезщетението за черните дни в семейството ми?... - Отричаш всякаква връзка и съпричастие?!... Учудваш ме, но не ме изненадваш!...Не обичаш да носиш отговорност? Искаш да подчертаеш колко си различен, велик и с колко си надмогнал не само средата от която произхождаш, но и всички наивници около теб?... Аха! Та ти сам публично се определи като „краен индивидуалист”, а ми говориш, че от борбата за „гражданско общество” /?!/, няма никога да се откажеш...

А и как само звучи откровението ти: „...не виждам защо българи трябва да се гордеят с моите постижения. Постиженията са лично мои, не са на българите!”... О, НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ! /вж. Клинтън, ако имаш нещо против Паисий/... Ти къде си расъл и пасъл, в Танганайка ли?!... Дори твоята предана Л. Йорданова подчертава във в-к „Делник”, 2000г: „...това изследване е безспорен успех за български учен”, пак там: „... един българин, изучил се в условията на комунистическата образователна система...” . А втората част от този цитат не доказва ли, че ти - а и не си само ти, а българинът въобще - наистина е изобретателен? = Въпреки всичко!... Даваш пример с вековното спокойствие на Холандия, а забравяш, че - на практика – нова България съществува само от близо 130 години, и то какви?... Че НИЕ, българите, „ПРОИЗВЕЖДАМЕ ПОВЕЧЕ ИСТОРИЯ, ОТКОЛКОТО МОЖЕМ ДА ПОНЕСЕМ”!... Нима оцеляването на първата в Европа държавност - при тези условия, при тази колосална история - е станало без някаква уникална генетична изобретателност?!... Пак там /Л.Й./ продължава: „...всеки ден чуваме за българи програмисти, математици, лекари, музиканти, спортисти, които преуспяват по света и помагат за прогреса му”... А и любимият ти Хенк Веркьойл много ясно ти го е казал: „Aspect in English: A Bulgarian Perspective” – добър принос, но само един поглед ОТ БЪЛГАРИЯ... Самохипнотизираш се... изхождайки само от личния си опит и БАН /къде е това, не съм го чувал.../. При нас вече мина трета или четвърта периодична научна атестация /друг е въпросът „как”, но я има отдавна!/... А и фактът, че не познаваш учения Кръстанов от същото „заведение”, където работиш, говори колко малко знаеш за съседите си и за България и колко си необективен...
Някога публикуваха мои стихове в „The Kipling Journal” /ти добре знаеш що е то/, но и през ум не ми е минавало да се мисля за английски поет и дори, че въобще съм поет!... А Prof. J. Bours от Университета в Бон написа за една от няколкото ми работи, публикувани с гриф „original paper”, суперпрестижното “first time in the world”... E, и?... Айде сега да се фукарлявим! - Не съм академик, нито професор...но българин! И това няма нищо общо с вдъхновението свише. Просто е неотменима даденост!... Проблемът ни не е в патриотизма, кк. Проблемът е в продажността и предателството, в липсата на “continuum” на духа ни...

Не е необходимо администраторът на сайта да те отлъчва с „анатема” или някой доктор /не непременно кардиолог/ да те поставя под „карантина”. А и няма да ти е за първи път...
Живей си! Пиши си... Извън онова, което е доказан факт, всичко писано от теб, но за теб и повтаряно многократно, се оказва един безинтересен, доста претенциозен, но и твърде красноречив плейоназъм, чрез който ти заявяваш само едно: „Не съм това, което съм!”... И толкова... Сега разбираш ли какъв точно е самоубийственият ти проблем?... Да не познават себе си, при животните е природа, но при човека това е повече от неморално и вредно за останалите... И не се оплаквай от хорските хули - светът си е в ред, така както хилядолетия си е бил. „Само в хората можеш да познаеш себе си, само животът ни учи какво сме в действителност”. И точно ти не ми говори за гражданско общество, че ставаш смешен. Точно ти, НЕ!... И вместо да си губиш времето и все още неръждясалите аксони по съдилища, сядай и работи кротко, без да се изхвърляш!... - Това е неоколимото ти и неумолимо изкупление! Натрупаният, но осъзнат опит още може да бъде полезен някъде...
Но и ако успееш да унищожиш ритуално лайномета си, може би твоето поколение ще избегне кармата, с която е претоварено... А ти, ти ще си я носиш докато си жив. - Истинската история на един човешки живот е историята на избора, който е бил направен...
Ти още не си го направил! - Очакват те 100 години самота... и моето снизхождение, скъпи!
А ти можеше, по-иначе можеше... Но като че ли вече е твърде късно... Лека нощ, умнико.




Edited by - M.Goranov on 08/10/2006 20:50:47
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/11/2006 :  07:58:07  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Г-н Горанов, уважавам правото Ви да се обръщате към мен на "ти", но Ви отговарям на Вие, още повече, като прочетох току-що написаното от Вас.
Първо, изразявам изненадата си от връзката, която съществува (може би) между двама ни, в смисъл на познатост (в негативен план) между членове на семействата ни.
Второ, изразявам голямо съжаление, ако това, което пишете за моя дядо, е вярно. Никога не съм чувал или подозирал подобно нещо. Ще проверя, доколкото е възможно. Ще бъда благодарен да ми дадете и повече информация - ако желаете. Бих искал и да се извиня, но как да го направя от името и за сметка на свой отдавна починал роднина? И трябва ли да отговарям за действия (ако ги е имало) на мой роднина, извършени още преди да бъда роден? Аз лично нямам от какво да се срамувам.
Трето, независимо от много особените обстоятелства, които излагате в съобщението си, които поставят и Вас и мен в особено положение, не мога да не изкажа възраженията си срещу отделни Ваши тези, срещу назидателния Ви тон (странно, като се има предвид, че би трябвало да се чувствате ощетен – би следвало да е критично-саркастичен), да правите чисто персонални оценки, които нямат нищо общо с темата на форума, да давате съвети (и дори, както се казва, тон, в живота), и най-вече срещу намека, че, едва ли не, би следвало да бъда цензуриран (“Не е необходимо администраторът на сайта да те отлъчва с ”анатема”). Господин Горанов, аз може никак да не обичам тази държава, но все пак тя се превърна в демокрация. В нея вече се уважава свободата на мнение. И точно човек като Вас, пострадал (както се разбира) от комунизма, да намеква, че нечия уста трябва да бъде запушвана, е много жалко - и дори крайно недостойно!
Нещо повече, позволявате си намеци относно душевното ми здраве:
“(или някой доктор /не непременно кардиолог/ да те поставя под ”карантина”).“ Това също е крайно нелепо! И жалко, и смешно!
Изобщо – отишъл сте твърде далеч. Но сте извинен, ако обстоятелствата около 1951 г. са такива, каквито ги описвате.
Добре. Вие, господин Горанов, сте българин и патриот. Аз съм българин по стечение на обстоятелствата, но не съм патриот. И какво от това? Аз уважавам Вашия патриотизъм. И Вие би следвало да уважавате това, че аз не съм патриот.
Обаче, вижте, господин Горанов, аз съм откровен човек и ще Ви кажа какъв е Вашият проблем. Вашият проблем е този: ”Не съм академик, нито професор...но българин!”
С цялото ми уважение (голямо) към постиженията Ви в областта на художествената литература - щом ги има, какво общо, господин Горанов, има това, че не сте професор? Ако не се чувствате ощетен от системата? А ако сте ощетен, заявете го! И заявете, че и някой от моето семейство е виновен за това - ако такава е истината! Но не изпадайте в жалкото положение да напътствате в живота внука на човек, който може би е извършил нещо лошо спрямо семейството Ви!
Завършвам с това, че не мога да се чувствам виновен за това за станалото, каквото и точно да е то (не знам засега). Синовете не отговарят за деянията на бащите си - но обратното не е вярно. Какво остава да отговарят за деянията на дедите си? Ако е вярно това, което пишете тук - и е цялата истина.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/11/2006 :  10:02:25  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Господин Горанов, без ни най-малко да искам да отклонявам темата, която особено Ви вълнува, за евентуално извършено укоримо деяние на мой роднина спрямо Ваш роднина и с готовност да я обсъждам и да нося отговорност, ако е необходимо, бих желал да коментирам още някои пунктове от съобщението Ви и да Ви задам някои въпроси. Ще бъде не по ред на важност.
(1) Обвинихте ме, че не знам кой е Кръстанов и какви са постиженията му. Не приемам обвинението, тъй като такава информация трябва да бъде предоставена и интерпретирана, първо, на обществото - чрез медиите, второ, на работещите в БАН, официално, на базата на извършена атестация.
Постарах се и извърших търсене в Гугъл. При "Кръстанов физик" се откри информация, че има академик Кръстанов, който е отчасти физик, но главно метеоролог. Изглежда, че не е този, за когото са говорили на сина ми. При търсене на латиница излиза огромна информация - многобройни цитирани на теоретичен модел "Странски-Кръстанов" (Stranski-Krastanov growth). Изглежда, че това е човекът. Първото му име е Михаил, докато академикът е Любомир. Прави ми впечатление, че докато на кирилица не се открива информация за физик (или математик) Михаил Кръстанов, на латиница се открива ОГРОМНА. С други думи, човекът е известен в съответните среди, но ПО СВЕТА, а не в България. За другия не съм проверявал, но сякаш за него няма достатъчно информация - нито на кирилица, нито на латиница. Можете ли, г-н Горанов, да дадете някакви разяснения по този пункт?
(2) Заявихте, че "при вас" - което, както разбирам, е БАН - имало "атестации". Извинявайте много, г-н Горанов, може ли да ми обясните какви ТОЧНО "атестации" е имало при вас? Какви са резултатите от тези атестации? И точно на каква нормативна уредба почиват тези атестации?
Веднага Ви информирам, че съгласно чл. 42 от ЗНСНЗ атестациите на учените в България се извършват на основата на правилник, издаден от Министерския съвет, и че такъв правилник днес не съществува! Съществува от 1972 г. до 1991 г. - когато е отменен с постановление на МС.
Мога още много да Ви информирам по въпроса за нормативната уредба на атестирането, г-н Горанов, но първо ще изчакам Вашия отговор.
(3) Друг въпрос (свързан с предишните) към г-н Горанов. Какъв сте Вие по специалност и в БАН ли работите?
(4) Завършвам с още някои въпроси към г-н Горанов, съвсем откровени, свързани с "атестирането на научните работници" (по терминологията в ЗНСНЗ) или "даването на оценка на научноизследователската дейност на учените в БАН" (по терминологията в Устава на БАН).

Г-н Горанов, известно ли Ви е, че така наричащото се ръководство на БАН от 1992 г. до 1999 г., в грубо нарушение на чл. 58 от Устава на БАН, не беше създало Критерии и методика за оценка на научноизследователската дейност на учените в БАН?

Г-н Горанов, известно ли Ви е, че Критерии и методика за оценка на научноизследователската дейност на учените в БАН бяха създадени и приети от Общото събрание на БАН през м.април 1999 г. след - и в резултат на - моя унищожителна статия, публикувана в "Стандарт" през м.септември 1998 г.:
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html)?

Г-н Горанов, известно ли Ви е, че и след м.април 1999 г. и до този момент тези приети едва през през м.април 1999 г. "Критерии и методика за оценка на научноизследователската дейност на учените в БАН" ИЗОБЩО НЕ СЕ ПРИЛАГАТ?

Г-н Горанов, Вие и Вашият патриотизъм не представляват ли, чисто и просто, защита на днешната ПРЕСТЪПНА система в БАН на тотална липса на оценка на научноизследователската дейност на учените и на погазване на правата на едни за сметка на други?

Edited by - kkabakciev on 08/11/2006 12:29:51
Go to Top of Page

M.Goranov

8 Posts

Posted - 08/11/2006 :  13:32:36  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kkabakciev

Г-н Горанов, Вие и Вашият патриотизъм не представляват ли, чисто и просто, защита на днешната ПРЕСТЪПНА система в БАН на тотална липса на оценка на научноизследователската дейност на учените и на погазване на правата на едни за сметка на други?


Не, Кабакчиев, не работя в БАН, нито в ТУ - пазил ме Господ! Тук абсолютно си прав. Но фактът, че Министерски съвет /кой от тях?/ не е приел Правилник за атестации на учените /знам, че водиш дело и принципно те подкрепям!/, не значи че - на базата на осъзната необходимост от такъв, както и на базата на автономията на ВУЗ - не могат да се гласуват на Общо събрание Критерии за атестация. Както е при нас. И всяка година ги усъвършенстваме... За нас - валидни, за теб - не.
И тъй като усещам, че си завихрил тук не по темата за досиетата, ще допълня позицията си с: "Да - трябва най-сетне да се отворят. Това е историческа необходимост." Но не се надявам на нещо грандиозно. Просто някои окопали се номенклатурчици ще си отидат, но това е капка в морето... Просто закъсняхме много, това са реалностите... /Пак "НИЕ"... Как да кажа "аз закъснях" с отварянето им?/.
Относно изминалата трудна и за двама ни нощ, за любопитните ще кажа само: "Да, това е цялата известна ми истина". Когато се адресирах за първи път в сайта към тебе и аз все още не я знаех... И не бих се занимавал с това, ако ти не прекаляваше /според мен/ с нецензурни изстъпления, етикети, клишета... Не знам доколко съм българин в пейоративната ти представа /близо 15 години не бях в страната/ и доколко патриот, но не съм ренегат - обичам земята си. Един хлапак някъде беше писал:"Обичам родината, мразя държавата". Неговата драма е най-голяма, защото наистина понякога има достатъчно основание - нека работим за него, заслужава си! Младостта...
По останалите по-лични въпроси /за това си има Е-мейл!/, нека не занимаваме форума, ако те - индуктивно или дедуктивно - нямат палпабилен обществен резонанс или не са пример за подражание. Имаш законното право да се дразниш от патерналистичния ми подход, но не го приемай толкова лично - просто илюстрация, стилна фигура или мост към известни, но непосочени в текста ми референции... Някои от форумците добре го разбират. Бъди здрав!

Edited by - M.Goranov on 08/11/2006 13:37:37
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05