http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Кадри в науката и висшето образование
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 21

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/04/2005 :  10:23:00  Show Profile  Reply with Quote
Какво е мнението ви за насточщия кадрови състав, мислите ли че трябват промени и какви?

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/07/2005 :  12:08:07  Show Profile  Reply with Quote
Daite vashata podkrepa za kolejkata Lubima Jordanova, koiato se predstavia otlichno vav Vot na doverie.
Uspeh Lubima!
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 11/14/2005 :  13:11:37  Show Profile  Reply with Quote
BLATO
Stava duma, razbira se za nasheto si balgarsko blato. Nakadeto i da se zavartish, bilo kam firmite na toplofikacia, koito s pladneshkite si grabeji pobarkaha celia narod, podplateni razbira se sas zakonovi aktove i ministeski naredbi, bilo kam rodnoto ni obrazovanie ili zdraveopazvane, bilo kam pravosadnata ni sistema, za koiato pardon, znaem ot evrodeputatite, navsiakade smardi, smardi dosust kato v blato. Kadrite v tova blato sa prieli da badat okaliani i niama kak da ne smardiat.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/27/2005 :  15:25:57  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
"В най-запазен вид феодална организация днес съществува в университетите, където всеки факултет е отделно баронство, в което професорите се степенуват по ранг и господстват върху дипломирани асистенти, които пък съставляват крепостническата маса. Тази феодална отживелица е заобиколена от (и често е във война със) бюрократичната административна структура на университета." (Алвин Тофлър)
...така че проблемът с кадрите в науката и висшето образование определено не е само нашенски; просто у нас нещата са гарнирани с една фрапираща простотия.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/07/2005 :  17:02:20  Show Profile  Reply with Quote
Dnes v edin sait namerih tazi informacia:
статистика
Разпределение на народните представители от 40-ото Народно събрание по професии: (240 Народни представители) журналист - 9 (3.75%) икономист - 38 (15.83%) инженер - 49 (20.42%) лекар - 20 (8.33%) преподавател - 20 (8.33%) юрист - 56 (23.33%) историк - 7 (2.92%) друга - 23 (9.58%) непоказана - 18 (7.5%)
07.12.2005
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/08/2005 :  14:39:07  Show Profile  Reply with Quote
Oshte edna interesna informacia, koiato pokazva, kolko vreda e nanesla varhu srednoto pokolenie lipsata na reforma vav vajni sferi, kato obrazovanieto:
Близо 820 хиляди българи са напуснали страната през последните 15 години, съобщи днес изпълнителният директор на Института по пазарна икономика Красен Станчев. Мигриралите българи са на възраст 30 - 45 год., като 50 на сто от тях пребивават в чужда държава нелегално, допълни той. Почти всички от тях работят, а учащите са около 10 процента. Около една четвърт от мигриралите българи са с децата си, но няма данни колко от жените са родили децата си извън България, добави Станчев.
Go to Top of Page

Democrat

Bulgaria
28 Posts

Posted - 01/10/2006 :  13:35:18  Show Profile  Reply with Quote
Как едно кастрирано куче може да стане професор, а защо не и академик в Р. България
(посвещава се на българското общество)

В законодателството на Република България има Закон за научните степени и научните звания (ЗНСНЗ), който е обнародван в Държавен Вестник (ДВ), бр. 36 от 9. май 1972г. Последната поправка на този закон е обнародвана в ДВ, бр. 54 от 2000г. Въпреки, че българската общественост в последните 16 години се баламосва или се залъгва, че в България се извършва преход, ориентиран към приемане на европейски ценности в модела на икономическо развитие и към синхронизиране на българското законодателство с европейското, както се вижда горецитираният закон е от преди 33 години и 8 месеца. Горе-долу на същата възраст е и Правилникът за изпълнението на ЗНСНЗ, който датира от 29. юли 1972г. Председателят на Министерския съвет отговаря за изпълнението на ЗНСНЗ (виж чл. 47 от ЗНСНЗ), а органът, който осъществява изпълнението на този закон е Висшата Атестационна Комисия (ВАК).
В българското законодателство съществува и Закон за административното производство (ЗАП), съгласно който се изисква (виж чл. 15 (1) от ЗАП) всеки нормативен акт да има мотивировка. Ако вземем като илюстративен пример съдебното производство, това означава, че българският съд постановява своите решения с точна законово обоснована мотивировка. Как обаче процедира ВАК? В противоречие с чл. 15 (1) от Закона за Административното Производство, ВАК и по-точно нейният Президиум “дава” научни степени и научни звания с тайно гласуване и без никаква научна и законова мотивировка. Такава не би могла и да съществува, тъй като научните критерии за присъждане на научна степен или звание също са ТАЙНИ ! Нещо повече – те са само проект, не намерил през последните десетилетия държавен орган, който да го утвърди. Това е лошо, доколкото потенциалният Айнщайн най-често бива провален в процедурата за присъждане на научно/а звание/степен, отчитайки че мнозинството от тайно гласуващите нямат неговите качества. Съдът не би могъл обосновано да защити потенциалния Айнщайн, тъй като няма налице научни критерии, вписани в закон.
За сравнение ако българският съд процедираше като Президиума на ВАК, то съдиите биха могли след тайно гласуване в стаичката, където се оттеглят, просто да обявяват на подсъдимия, че след гласуването резултатът е примерно два гласа “за” той да отиде в затвора и един глас “против”, без повече коментари. Копие от решението не би му се полагало, освен ако той не би написал молба, че има нужда от такова.
И така – нека да си предствим, че Президиумът на ВАК взема с тайно гласуване решение, дали едно кастрирано псе, взето от улицата да стане професор. Да допуснем, че ВАК реши с мнозинство да даде на псето въпросното звание. Ясно е, че тъй като няма никаква мотивировка, никой съд не би имал възможност да потърси отговорност на членовете на ВАК за този избор.
Горната постановка не е прекалено абстрактна, както биха казали мнозина. Да си припомним например, че римският император Калигула назначил своя кон за почетен член на Римския Сенат под овациите на останалите сенатори, т. е. с мнозинство.
Нека завършим нашия сценарий. Да допуснем, че псето-професор се подвизава в БАН. Съгласно Устава на БАН (виж чл. 14 (2) ) членовете на Общото събрание на БАН се избират с тайно гласуване от учените с научна степен или звание в постоянните научни звена. Съгласно чл. 52 (2) от същия устав “Условията, редът, начинът за обявяване и провеждане на конкурсите, както и за избор на нови академици (действителни членове) и член-кореспонденти (дописни членове), се уреждат от правилник, приет от Общото събрание на БАН и утвърден от Събранието на академиците (действителните членове) и член-кореспондентите (дописните членове).”. Освен всичко казано до тук, съгласно чл. 24 (1) т.3 на Устава на БАН “Управителният съвет на БАН избира на конкурсна основа с тайно гласуване директорите на постоянните научни звена.”.
На основание на гореизложеното без притеснение се доказва твърдението, че произволно избрано кастрирано куче, каквито има доста из улиците на София, може да бъде избрано за професор от Президиума на ВАК, а впоследствие за чл.-кореспондент, а защо не и за академик от Общото събрание на БАН. Като капак на всичко то може да бъде избрано от Управителния съвет на БАН “на конкурсна основа” и “с тайно гласуване” за директор на постоянно научно звено. И няма земна сила, която да може да се противопостави законно на този избор.
Четейки тези редове човек неволно се пита: Кому е изгодно всичко това? Дали на българската наука? Или на българското образование? Нали това образование - давано от български професори - трябва да ни направи конкурентоспособни при приемането ни в Европейския съюз, и то съвсем скоро?. Може би отговорът е, че това е изгодно на вражески на България сили - тези които грижливо отгледаха организираната престъпност в България и се стараят да затрият малкото хубаво останало в сферата на българската наука и образование. Как може една сравнително бедна на природни ресурси страна да потегли напред в развитието си? Нали тя ще трябва да разчита на своите образовани хора. А как една такава страна ще се развие, ако тя не само, че не създава условия (законови, материални и т.н.) за работа на образованите хора, но като мащеха ги гони да работят в чужбина? Къде са българските законодатели? Защо трябва да има условия за мафиотизация на българската наука и образование? Няма ли това някога да спре? Ако ще има промяна, кога най-после тя ще започне? Ще обяви ли някоя институция в България, че немотивираните административни актове са нищожни и чрез елиминиране на научните степени и научните звания в България, които са “давани” от ВАК по ЗНСНЗ от 9. май 1972 г. без никаква мотивировка, да отнеме на множество мафиоти възможността да се кичат с научни титли и звания?
Ще чуе ли Бог тези въпроси?

09. 01. 2006г.
гр. София

Edited by - Democrat on 01/17/2006 09:12:57
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/18/2006 :  19:49:15  Show Profile  Reply with Quote
Половината от ЮЗУ преподавателите без научна степен

50% от преподавателите в Югозападния университет са без научна степен, научи “Вяра”. Това е един от основните проблеми в състоянието на кадровия потенциал в благоевградския ВУЗ, сочи доклад на ректора доц. Илия Гюдженов. Това прави лошо впечатление и не се вписва с европейските традиции и представи за академичност на едно висше училище. Ако нехабилитираният състав бъде разделен по групи - асистенти, старши асистенти и главни асистенти, се вижда, че повече от половината от тях са на възраст, се казва още в доклада. Възрастовата граница и притежаването на научни степени и звания са свързани със заплатите. Това е и причина все по-малко хора да се явяват на конкурси в университета. Ректорът доц. Илия Гюдженов иска заплатите на преподавателите да зависят от техните научни постижения. Според него новият метод за изчисляване на академичния труд ще стимулира да се работи повече. Преподавателите ще имат основна заплата, а техните трудове и участия в конференции, особено зад граница, ще им трупат допълнителни активи в сметките.
Друг основен проблем е, че все още се предлагат малко магистърски програми. Тревожно е и състоянието на научните специалности - докторантурите. Само три от тях са акредитирани на ниво доктор – информатика, педагогическа и възрастова психология, теория и методика физическото възпитание и спортна тренировка.
Въпреки това експертите от Агенцията по акредитация са останали впечатлени от кадровия ресурс на ЮЗУ. От Ректората очакват благоевградският ВУЗ да получи висока оценка за институционална акредитация до няколко седмици. Повече от 800 преподаватели в ЮЗУ водят лекции на 10 хил. студенти.

Източник: в. Вяра, Дупница
18-01-2006

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/28/2006 :  12:24:03  Show Profile  Reply with Quote
Eto neshto, svarzano s temata, koeto idva ot sita Mediapool:

Относно: ...способните българи.......
Автор: американеца
Получено на: 28 Януари 2006 00:19
или са някъде по света или не ги пуснаха комунистите да следват! Има останали и в България , но те са скромни и добри личности ,които не се блазнят от титли ,международни признания и политическо и професионално издигане . Няма да цитирам имена ,но те са между вас . А някой да е чувал или да познава професор ,д.р Валентин Петев ,бивш софиянец ,дядо му зъболекар , а баща му царски офицер и юрист ? Този голям юрист със знания , трудове и признание ,бивш декан на ЮФ в гр.Мюнстер , Северен Рейн Вестфалия ,прокуден от комунистите заради "буржоазния" си произход и отдавна гражданин на Германия не би ли ни представил по добре пред света , но комунистическите доктрини не допускаха подобни личности да "вървят" нагоре. Срам ме е че прогониха най кадърните българи , тези омразни червени !
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/31/2006 :  15:12:47  Show Profile  Reply with Quote
България губи над 13 млрд. лева от емиграцията на наши специалисти
DNEVNIK.BG 14:53 ч.

България губи над 13 милиарда лева от реализацията на наши специалисти в чужбина. Това коментира ст.н.с. д-р Николина Сретенова от Института по социология на БАН.

По думите й специалистите ни бягат в чужбина не само заради по-доброто заплащане, а и заради средствата, които им се отпускат за изследвания. Като пример тя посочи, че в Словения се отпускат десет пъти повече средства на изследовател годишно, отколкото на наш специалист.Днес в столицата се състоя кръгла маса на тема "Да задържим интелекта в България!". Тя е организирана от фондация "Човешкитересурси в България и евроинтеграцията". Във форума участваха учени, специалисти, университетски преподаватели . Те се обединиха около идеята, че на България й е необходима агенция за прогнозиране и планиране. Чрез нея ще се откриват силните страни на българските специалисти и ще им се намира най-правилното работно място у нас за развитието им и успешната им изследователска работа.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/03/2006 :  10:38:53  Show Profile  Reply with Quote
Доцент циганин искал ласки от докторант

Ромски доцент от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" поискал мъжки ласки от докторант в замяна на научно ръководство, стана ясно вчера. Докторантът Румен Андреев отказал на доц. Христо Кючуков и вече 2 години неговата академична разработка на тема: "Развитие на словотворческите умения на учениците билингви чрез обучение по литература" е спряна. "Доц. Кючуков си беше въобразил, че като мой научен ръководител може да ми заповядва да обслужвам неговите противоестествени сексуални наклонности и щения", пише в жалбата си до ректора проф. Иван Харалампиев докторантът Румен Андреев.
Според него той отказал да го задоволи сексуално, а доцентът се заканил да го унищожи, заплашил го дори с убийство и изсипал куп псувни и вулгаризми по негов адрес, жалва се още 41-годишният специалист, който също е от ромски произход. Името на доц. Христо Кючуков нашумя наскоро след гей скандал в Търново. Студенти от специалността "Начална училищна педагогика с ромски език" спретнаха мешере на колегата си Димитър Киров, защото разпространявал слухове за сексуални връзки на преподавателя със студенти от втори и
трети курс. От своя страна доц. Кючуков се опита да отстрани от университета Димитър и още един студент - Борислав, като неправомерно изтегли дипломите им от инспекторката на специалността Маргарита Михалева. В края на януари отново заради лоши думи по адрес на доцента мургави студенти пребиха второкурсника Емануил Кирилов. 25-годишният Кирилов се закани да търси правата си, когато напусне болницата в Лом, където бе настанен със спукан череп. Проблемите на докторанта Румен Андреев започнали, когато доц. Кючуков отказал да му бъде научен ръководител, но година и половина не представил документ за това. След многократни молби за изясняване на статута му. вместо да му бъде определен друг научен ръководител, факултетският съвет излязъл с предложение за пренасочване на Румен Андреев към друго научно звено. В жалбата си до ректора на ВТУ той моли за помощ да продължи докторантурата си. Доц, Христо Кючуков не бе открит за коментар. Според източници от университета в Търново преподавателят е в чужбина. "Ще предам жалбата на Контролния съвет на университета и очаквам тя да бъде проучена много задълбочено", каза ректорът на ВТУ проф. Иван Харалампиев. Миналата седмица шефът на ВТУ се срещна с Цар Киро, за да търси разрешение на ромския проблем.

Източник: в. 24 часа
02-02-2006

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/07/2006 :  14:24:07  Show Profile  Reply with Quote
Избухна спор за Соления град край Провадия
Професор трупа слава с чужди открития
Васил Николов си присвоил научен труд на д-р Николай Панайотов, твърдят варненски историци

Д-р Николай Панайотов (вляво) с бившия израелски посланик в София Емануел Зюсман
Фото "Стандарт"
Столичен професор си приписва гениални открития на гърба на дългогодишния труд на свои колеги, алармираха варненски историци. Те дават за пример интервю във вестник "Провадийски глас" с проф. Васил Николов, директор на Археологическия институт с музей при БАН. В него се говори за "епохалните открития", че в Провадия са добивали сол преди 7000 години. Следва материал във варненския всекидневник "Черно море", от който става ясно, че е направено "ново откритие в праисторическа селищна могила".
В публикацията същият професор разяснява, че "траките добивали сол в Провадия преди 7000 години". И че "екипът на проф. Васил Николов открил култова обредна яма, останки от постройки и съхранени цели съдове". В кампанията за възвеличаване в същия брой на провадийския общински вестник се включва и директорът на историческия музей в града Николай Христов, който прави оценка на археологическия сезон през 2005 година. "Наред с различните открития, Христов прави един словесен панегирик на своя шеф - професор Васил Николов. Следва и солидна доза неистини", твърдят пред "Стандарт" варненските историци. Според тях първата откровена лъжа на Христов е, че в Провадийско тази тематика не е изследвана. "Напротив, изследвана е много подробно. И е описана в научния труд на д-р Николай Панайотов "Евреите и юдаизмът - началото на човешката цивилизация преди 7000 години".
Ако направим само бегла справка в цитираното като собствено откритие от проф. Николов, ще стигнем до цели пасажи от книгата на д-р Панайотов", твърдят възмутените варненски специалисти. Например за познаването на солта, за което говори Николов, може да се прочете в книгата на Панайотов на стр. 296, където е написано: "По време на сондажни разкопки тук през 1978 г. в най-долните слоеве на голяма селищна могила, датираща от VII-VI в. пр. Хр., съм откривал десетки големи керамични фрагменти със сиво-бели напластявания отвътре. Анализите, които направиха химици от девненските лаборатории, показаха без съмнение, че това са малко пепели на пръст и много натриев хлорид, което означава - готварска сол!" В друго изречение професор Николов твърди, че "Соленият град през халколита бил приказно богат", което може да се прочете в книгата на Панайотов на стр. 297, където буквално пише: "Голямото керамично и богато наследство говори, че Соленият град е бил през халколита приказно богат". Друг един пример е използването на терминологията за "Овеч - Град на солта", което може да се прочете на стр. 42, където пише "...крепостта "Овеч"и други изследвания на халколитните селища са наричани в старозаветните текстове на Библията градове-убежища, градове-житници, градове-съкровищници, Божи-градове, Град на солта, Давидов град и т.н." Повече от ясно става кой е авторът на откритията и кой се възползва от чуждия труд, за да присвои откритията му, категорични са варненските историци.
Добромир РАДУШЕВ
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/18/2006 :  10:47:22  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Радвам се, че форумът е тръгнал през последните дни и седмици!

Искам да споделя нещо доста интересно по темата тук. Оказа се, че преди броени месеци Висшата атестационна комисия за пръв път в историята на българското правораздаване е осъдена по гражданско дело! Решението (на ВКС) е ВАК да репарира (изплати определена сума, сериозна) нанесените неимуществени щети на кандидат за научната степен "доктор на науките" заради забавянето в продължение на около три години на процедурата му. Разговарях с човека по телефона, но не съобщавам името му и други подробности, тъй като не съм упълномощен за това. Все пак тук има и елемент на конфиденциалност - въпреки че решенията на ВКС по принцип са модел за решаване на други подобни дела.

За мен лично това решение е много интересно, защото според мен с него за пръв път се признава (чрез решението на ВКС), че ВАК е юридическо лице! Досега по този въпрос цареше голяма неяснота. Ще си позволя да кажа, че при мой личен разговор (преди година) с предишния председател на ВАК проф. Г.Марков на въпрос "Вие лично можете ли да докажете, че ВАК е юридическо лице?" той отговори категорично "Не мога!"

Проблемът е малко сложен, но това решение на ВКС разбива процесуалния възел. Нали разбирате, че тепърва вече всеки ще може без проблеми да съди ВАК в случай на забавяне на процедура и за други нарушения. Без проблеми - в смисъл, че ВАК вече е ясно идентифицируемо юридиеско лице и може да бъде ответник в гражданско дело (а не следва да се търси като ответник МС).

Ако имате към мен конкретни въпроси по темата - с удоволствие ще отговоря. Ако не сте чели книгата "Храмът", ще припомня, че аз съм - поне доколкото ми е известно - създател на прецедент в българското правораздаване с осъждането на научен институт за неатестиране и необявяване на конкурс. Между другото, можете да прочетете статията ми по въпроса за това как човек след това НЕ МОЖЕ ДА СИ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ от бюджетна организация! Но това е друг проблем, не е академичен, а чисто правен и политически. Статията доскоро беше изцяло достъпна в онлайн изданието на "Дневник" - вж.
http://old.dnevnik.bg/show/Default.asp?storyid=182434
но сега е даден само един малък откъс от нея. Който би искал да я има - ще му я пратя (kkabakciev@contact.bg).
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/20/2006 :  17:33:53  Show Profile  Reply with Quote
Информацията на KKabakchiev е много важна. Щом ВАК е юридическо лище и може да бъде осъдено за обезщетение за забавяне на професионалното развитие, трябва да се изчисти и изясни схемата, по която това може да стане и да се стимулират повече учени с нарушени права да търсят такова обезщетение. Това е много съществена форма на натиск върху тях, за да се изиска те да спазят закона. А те непрекъснато го нарушават и разчитат буквално на невежеството на засегнатите хора. Гражданското поведение изисква да си търсиш правата и да не се оставяш да те газят дребни мижитурки, възползващи се от една порочна система и от една порочна практика. Ако ги засипят с искове за обезщетение, да ги видим така ли безотговорно ще се кокошинят.
Неприятно е това, което KKabakchiev съобщава в статията си в "Дневник", защото то насърчава произвола и обезкуражава хората, но ще се борим за промени. Няма друг начин. Целта е да се активизира гражданското поведение и да се окуражат учените да реагират, а не само да оревават и да не смеят гък да кажат от страх. Страхът им е оръжие в ръшете на подтисниците.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/21/2006 :  13:55:25  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Благодаря на администратора за коментара му. Нещата около ВАК, статута на организацията, процедурите и пр., са много сложни и изискват много дълги обяснения. Позволете ми да добавя нещо.
За забавяне с около година и половина на процедурата за докторската ми дисертация (за периода от началото на 1994 до средата на 1995) аз осъдих ВАК на втора инстанция (САС) още преди две години (САС, 5-ти с-в, гр.д. №830/02), но ВКС отмени решението - не защото не е правилно, а защото не било мотивирано. В това (днес отменено) осъдително решение срещу ВАК САС беше написал, че ВАК е юридическо лице въз основа на някакъв указ от 1986 г. (нямам номера му в момента). Първоначално не обърнах внимание какъв е този указ (нали печелех делото, а и как да ми хрумне, че и второинстанционен съд може да направи такава грешка), но впоследствие, когато прочетох указа в ДВ, се оказа, че В ТОЗИ УКАЗ ИЗОБЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВА ВАК! Какво остава да се обявява в него, че е юридическо лице! Обърнете внимание на обстоятелството, че в решението си ВКС, с което отменя решението на САС, не споменава тази грешка (и във ВКС не са я забелязали), а същевременно заявява, че САС правилно е преценил, че ВАС е юридическо лице! След като по указание на ВКС делото беше върнато на друг състав на САС за ново решение, обърнах внимание на САС (устно, в откритото заседание), че е налице тази грешка в предишното решение. В отговор САС ми даде указание в едноседмичен срок да дам доказателства за юридическия стат на ВАК!
Тъй като по новия Закон за администрацията (от 2004 г.) всички държавни институции трябва да фигурират в Интернет заедно с нормативния акт, въз основа на който са създадени, започнах да ровя в Интернет, за да търся акта, въз основа на който е създадена ВАК. Рових два дни и открих следното.
ВНИМАВАЙТЕ!!! ВАК изобщо не фигурира в структурата на МС!!! Въпреки че съгласно с чл. 32 на ЗНСНЗ е при МС!!! Убедете се сами:
http://www1.government.bg/ras/
Тогава вдигнах телефона. В продължение на два дни проведох ПОНЕ 50 РАЗГОВОРА с най-различни структури и служители на МС, вкл. юристи, с различни министрества и юристи там, и пр. ВСИЧКИ "ВДИГАХА РАМЕНЕ"! КАЗВАХА, ЧЕ НЕ ЗНАЯТ ЗАЩО Е ТАКА - защо ВАК, която според закона е при МС, не фигурира в структурата на МС, а структурата на МС е дадена подробно в Интернет. Най-накрая се намери една опитна юристка в МОН, която призна, ЧЕ НЯМА НОРМАТИВЕН АКТ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ВАК КАТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ!!! Но знаете ли какво друго си помислих, след като разгледах подробно структурата на МС? помислих си, че доскоро (допреди 2004 г., когато излиза Законът за администрацията) Министерският съвет е бил нещо като полулегална организация - цялостната му структура е била невидима за обществото. Разгледайте сами!!! Ще откриете най-невероятни подразделения, като например Търговска палата (или нещо подобно) в Москва - явен остатък от комунизма, неотстранен. Колко ли излишни синекурни длъжности по света поддържаме от джобаи?
Това не е всичко около юридическия статут на ВАК. В момента съм в процес на издирване на още документация по този въпрос, включително на споменатото в предишното ми съобщение осъдително решение срещу ВАК. Наистина вече страшно ми писна! Но като че ли най-сетне краят на тази история с изясняването на статута на ВАК наближава. Когато получа окончателните резултати, ще ви информирам.
Надявам се, че ще има и обществена полза от усилията ми (освен личната - желанието ми да възтържествува справедливостта)!
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/21/2006 :  14:11:54  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
И един, по-кратък, коментар на думите на модератора, че "Щом ВАК е юридическо лище и може да бъде осъдено за обезщетение за забавяне на професионалното развитие, трябва да се изчисти и изясни схемата".
Да, ВАК може да бъде съдена за забавяне. Но обърнете внимание, че е добре да имате положително окончателно решение на ВАК по процедурата си и тогава да потърсите обезщетение по ЗОДВПГ (Закон за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани). Ако окончателното решение на ВАК е отрицателно, тогава не мога да се ангажирам с прогноза, че делото непременно ще бъде спечелено - въпреки наличието на нарушение от страна на някаква инстанция във ВАК.
Истината обаче е, че забавяне на професионалното развитие се наблюдава преди всичко "по места". Академичните деребеи умишлено бавят атестиранията, обявяванията на конкурси и пр. Имат хиляди начини, по които да го правят - и огромен опит! Ще повторя, че, доколкото ми е известно, аз съм първият осъдил академична институция за неатестиране и необявяване на конкурс. Случаят е описан в книгата "Храмът". От съображения за етика към редактора и издателя досега не съм публикувал статията си извън сборника. Може би обаче вече ще помоля Галя Маринова (или този, който държи правата) да публикувам статията в Интернет, за да може всеки пострадал от "забавяне на професионалното развитие" да знае как може да се защити.
Go to Top of Page
Page: of 21 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05