http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Кадри в науката и висшето образование

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
moderator Posted - 03/04/2005 : 10:23:00
Какво е мнението ви за насточщия кадрови състав, мислите ли че трябват промени и какви?
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 05/12/2016 : 15:55:09
http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/04/15/145114/%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4.-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB-%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%81/

Акад. Петър Кендеров за обвиненията, че е бил агент на ДС
"Часът на Милен Цветков" дава право на отговор на шефа на Съюза на математиците
Andrey_Kurtenkov Posted - 06/06/2015 : 07:53:50
Само да припомня, че преди четири години Величко Адамов бе избран за ректор с 99,4% позитивен вот (151 гласа от 152 гласували - то и тоя, дето представлява оставащите 0.6% сигурно се е объркал нещо) - и същите тия, които сега го оплюват и ругаят, години наред са му лизали задника; както и че Величко Адамов винаги последните години е бил със силни позиции в Националното представителство на студентските съвети (тоз по-гнусен аналог на някогашния Комсомол) и е разполагал с безусловната подкрепа на младите, умните и красивите.
moderator Posted - 06/03/2015 : 22:42:15
Назначиха служебен ректор на Стопанската академия в Свищов
03.06.2015 11:49; Кирил Борисов
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4800958
moderator Posted - 05/29/2015 : 10:09:47
Ерата "Адамов" в Стопанската академия приключи с незаконен избор на ректор

Свищовското висше училище е в правен вакуум, преподаватели настояват министър Танев да назначи служебен ректор
http://www.mediapool.bg/
16:43 | 28.05.2015| Мартина Бозукова

Проф. Адамов (най-вляво) и доскорошната му заместничка Теодора Димитрова по време на тържествена церемония в академията.

След два мандата управление на ректора Величко Адамов, белязано от скандали, в четвъртък Стопанската академия в Свищов се сдоби отново по скандален начин с нов ректор – проф. Теодора Димитрова, чийто избор има всички предпоставки да бъде обявен за незаконен и това да направи нелегитимни всички дипломи и договори, подписвани оттук нататък.

През двата ректорски мандата на Адамов академията си навлече маса критики, че се управлява като феодално владение. Самият Велико Адамов пък се прочу с придобитата си чрез плагиатство професура, както и като научен ръководител и бизнес-партньор на лобиста с ланците Красьо Черния.

Очаквано, подготвеният от него избор на нов ректор също беше белязан от скандали, започнали още с формирането на Общо събрание за произвеждане на избора. Актът за формирането на Общото събрание е обжалван в съда, което автоматично стопира всички процедури по избора до произнасянето на съда. Адамов обаче не се съобразява със становищата на съд, прокуратура и образователното министерство, изборът се провежда и така на 28 май академията има нов ректор. Това е проф. Теодора Димитрова, считана за протеже на Адамов, която е избрана със 101 от 139 гласа.

Доц. Иван Марчевски беше другият кандидат, но той се оттегли още преди няколко дни, тъй като Общото събрание е нелегитимно.

Преподаватели в университета са категорични, че изборът на Димитрова е незаконосъобразен и са готови да го атакуват в съда, но междувременно настояват просветният министър Тодор Танев да се намеси и да назначи служебен ректор, за да не изпада академията в правен вакуум. Незаконният избор на ректор поставя под въпрос легитимността на дипломите и всички договори, които ще бъдат подписвани оттук нататък. През 2011 г. 1600 студенти от учебното заведение вече веднъж се оказаха с незаконни дипломи и се наложи тяхното преиздаване, след като ректорът Адамов реши да се подписва с титлата "професор", каквато към момента не притежаваше.

Сега преподаватели от Стопанската академия настояват за спешна намеса на министър Танев, който има право по Закона за висшето образование да назначи служебен ректор за срок от шест месеца до провеждането на нов избор.

"За нас нещата вече са в ръцете на министъра, той има всички основания да действа, има шанса да влезе в историята като първият министър, осмелил се да разрови Авгиевите обори в едно станало емблематично висше училище", коментира пред Mediapool оттеглилият се заради незаконната процедура кандидат доц Иван Марчевски.

"Ние сме решени да обжалваме всяко решение на това Общо събрание, включително и днешния избор на ректор. Ще използваме целия ресурс на, надявам се, справедливата съдебна система, за да върнем законността, но смятаме, че министърът на образованието може много по-бързо, много по-лесно и с по-малки последици да реши проблема", посочи той.

Как се стига до незаконният избор?

"Всички държавни институции обявяват този избор предварително за незаконосъобарзен. Той е проведен в противоречие на становищата на Районната прокуратура в Свищов, Административния съд във Велико Търново и на официално писмо на министъра на образованието, в което се казва той да бъде отложен", коментира пред Mediapool адвокат Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование и борба с неакадемичните практики и плагиатството.

Актът на ректора Величко Адамов за определяне на състава на Общото събрание за избор на новия ректор е обжалван по съдебен ред и на това основание е образувано дело в Административния съд във Велико Търново, което е насрочено за 9 юни. Жалбата автоматично спира всички процедури по избора на нов ректор до произнасянето на съда. Адамов обаче не се съобразява с това и процедурите около избора на нов ректор продължават с пълна пара, подготвителните събрания се провеждат под охраната на частни гардове, които пазят академията от журналисти и външни хора.

Костов обяснява, че заповедта за формирането на Общо събрание е била обжалвана заради поредица нарушения като например включването в състава на 15 хабилитирани преподаватели в пенсионна възраст, сред които самият Адамов. Друго нарушение е това, че не е проведено общо събрание на студентите и докторантите за определяне на квоти, а техните имена са взети служебно от старо Общо събрание. Изборът на нехабилитарани преподаватели в Общото събрание противно на изискванията на закона не е проведен тайно.

"В момента академията няма нито един законосъобразно конституиран орган на управление. Академичният съвет е паднал под минималния изискуем от закона състав от 25 души, защото част от хората са се пенсионирали, а някои студенти са завършили. Контролният съвет също не може да функционира, защото трима от петимата са нелегитимни. Двама са ръководители на катедри, а не могат да съчетават длъжностите, а един противно на закона не е студент, а е асистент.

В Общото събрание влизат хора в конфликт на интереси с новия ректор

Костов заяви още, че в състава на Общото събрание са включени хора, с които Димитрова е в конфликт на интереси.

"Изпълнителният директор на Общинската застрахователна компания доц. Александър Личев е член на състава на Общото събрание. В същото време Теодора Димитрова е консултант по граждански договори на Общинската застрахователна компания, Общинска банка и на Пенсионноосигурително дружество "Топлина", което е от групата на бизнесмена Христо Ковачки. От трите дружества тя получава 600 лева, 900 лева и 1 200 лева месечно. Общинска банка е обслужващата банка на висшето училище, застраховател е Общинската застрахователна компания. Тоест този, който й дава заплатата като консултант, участва в избора й на ректор, а пък тя като ректор подписва договори с ръководената от него компания", посочи Костов.

Освен това Личев защитава докторска дисертация в катедра "Финанси", в която е проф. Димитрова и става доцент без да е бил преди това асистент, което е прецедент в историята на академията.

Самата Димитрова също прави шеметна кариера. В момента тя е 35-годишна, като преди две години става професор, а на 31 става зам.-ректор на академията, само осем години след като я е завършила. Колегите й я считат за протеже на Адамов.
Andrey_Kurtenkov Posted - 03/28/2015 : 08:45:29
Не знам дали ще доживеем времето да бъде оценена по достойнство изключително гадната роля, която изигра Йорданка Фандъкова в тези процеси. Поразително е, че това зло е толкова много обичано от гласоподавателя - и със сигурност пак ще бъде преизбрана, а догодина Боко като стане Президент - по всяка вероятност ще оглави и изпълнителната власт. Такива като нея са най-голямото зло в политиката - а не тези, дето на челото им е написано, че са тъпанари - щото е такъв персонаж, дето наистина много се харесва на хората. При положение, че демократичните процедури дават властта на такива - не виждам надежда за движение към по-добро. (Или алтернативата остава - да се откажем от демократичните процедури, не знам.)
moderator Posted - 03/24/2015 : 10:05:53
Д-р Найденов от "Сървайвър" пита Лъчезар Иванов как стана преподавател в СУ

http://education.actualno.com/D-r-Najdenov-ot-Syrvajvyr-pita-Lychezar-Ivanov-kak-stana-prepodavatel-v-SU-news_463737.html


Поради съмненията как депутатът Лъчезар Иванов е станал доцент и преподавател в медицинския факултет на СУ „Климент Охридски”, млади лекари искат експертна проверка на процедурата за преподавателското място. Това заяви д-р Емануил Найденов, който се прочу с участието си в „Сървайвър”. Той е създател на гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване”, а то повдига темата, защото през 2012 година Лъчезар Иванов искаше да стане преподавател в СУ. Тогава Иванов кандидатства за доцент във факултета по обществено здраве на МУ с две публикации на проф. Любомир Иванов, бивш директор на Националния център по опазване на общественото здраве, представяйки ги за свои. След последвалия скандал конкурсът беше прекратен.


Всяко висше учебно заведение има автономност как да създава и хабилитира преподаватели и как да проведе конкурс, твърди Лъчезар Иванов в свое писмо до Нова телевизия. И предупреждава, че ще следи сутрешния блок, както и адвокатът му, за да види дали няма да има "уронване на престижа му".


Направих си труда да проверя колко публикации с доказана научна стойност в международен аспект има г-н Иванов според известна американска библиотека по въпроса. Оказа се, че публикациите му са нула. Самият аз имам девет, а мен не ме пускат дори за асистент, посочи д-р Найденов.
Според д-р Емануил изиксванията в СУ за доцент са през последните две години да е хоноруван преподавател и асистент. Питам кога е имал време като депутат г-н Иванов да свърши това? Отделно бил ли е член на научен екип, дали е имал художествено-творческа дейност? Дали е публикувал учебници, сборници, извънучебна дейност? Какви са участията му в научни форуми, изстреля куп въпроси задочно д-р Найденов.
Правило номер едно – роднинска линия. Правило номер две – медийна линия. Правило номер три – интимна линия. Тези правила се ползват за създаване на доценти още отпреди 1989 година насам, категоричен беше д-р Найденов. Това демотивира и затова адресираме писмо до образователния министър Тодор Танев, до премиера Бойко Борисов. Нека г-н Борисов каже своето лично мнение за г-н Иванов, призова Найденов. Това нещо е обърнато към него, защото г-н Борисов е законът в България, завърши Найденов.




Коментар: Този въпрос е повдиган многократно от ИРИОН - и нашето предложение беше ДОКАТО се заема политическа или административна длъжност да не се расте в научни степени и длъжности, т.е. да се отделят административната и политическата кариери от академичната и научната. Това беше в голяма степен основополагащо в идеите на ИРИОН за нови правила в кариерното развитие на учените и преподавателите във ВУ.

Сега вече става ясно защо не бяхме подкрепени от нито една партия, защото всички техни кадри бързат след като станат депутати да се подредят в накой университет и бързо, бързо да изградят кариера.
Голям принос в това отношение разви и трупата на УНИБИТ, която разшири периметъра на разврат в служби като ДАНС, Фонд "Научни изследвания" и други.

Академичната корупция е в арсенала на всичките ни партии, а ГЕРБ е особено активна в това отношение. Много добре са си давали сметка, че нашите предложения не им уйдисват. Ето сега си действат, както си знаят и както им е кеф.


moderator Posted - 03/20/2015 : 18:58:49
Когато Моника Мокавей предложи къде на шега, къде не, да ни стане правосъден министър, защо ли не се забеляза ентусиазъм в нашите десни, реформаторски, възрожденски, безцензурни и патриотични управляващи?

На бая от тях им замръзва усмихвката и се усеща, че тайно плюят в пазвите си като чуят за румънския пример.

Да им се не надява човек на нашите съседи...
Andrey_Kurtenkov Posted - 03/20/2015 : 17:30:35
Поредното доказателство за тъпотията на живеещата в Интернет част от "втората по интелигентност нация в света" - днес сичкуту българоезична мрежа се възмущава и психясва, покрай една доста неграмотно написана публикация в "Труд", касаеща личната кореспонденция между един дришлю и неговия бивш професуратор от СУ "Св. Климент Охридски"; в същото време Голямата Новина от СУ би трябвало да бъде факта, че днес ректорът проф. ДН Иван Илчев официално е връчил доцентската диплома на крупният български политик, народен представител в четири последователни парламента, верно кучи намбъ уан на Великия ни Кормчия (който, стига да поиска, може да затъмни Слънцето над 95, а не някакви си 53 процента), доц. д-р Лъчезар Богомилов Иванов (aka Лъчо Мозъка).
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/medicinski_fakultet2/proceduri_za_nauchni_stepeni_i_akademichni_dl_zhnosti/proceduri_po_zaemane_na_akademichni_dl_zhnosti/arhiv/konkurs_za_zaemane_na_akademichnata_dl_zhnost_docent_po_pn_7_4_obschestveno_zdrave_socialna_medicina_elektronno_zdraveopazvane_za_nuzhdite_na_medicinski_fakultet_na_su_sv_kliment_ohridski_i_ub_lozenec_obyaven_v_dv_br_82_03_10_2014_g
На такъв тъп народ - такива нагли управници. Сори.
(И да не се чудите вече, защо здравомислещият българин (за разлика от живеещите в Интернет празноглави свои сънародници) предпочита средствата на комплементарната и алтернативна медицина, пред титулованите величия...)
Anton_Stoev Posted - 02/08/2015 : 06:09:59
Академично житие и страдание
грешного Антония

Точка след точка – въпрос след въпрос,
за колко изпита се готвих да взема !?
Станах магистър вече без алаброс,
агроном и поет – не стоях пред дилема,
исках всичко в професията да видя на екс
и постъпих в аграрно – промишлен комплекс.
Там – лозунги гръмки и разсипня на ресурси,
напуснах и тръгнах по научни конкурси.
В един институт станах н. с., степен трета,
тъй в кариерата почнах да кретам.
Сам си измислих дисертационната тема,
благослови ме шефката моя път да поема.
Проточи се после една дисертация,
социализъмЪт падна, дойде демокрация
и пак старата песен – пак пак паре нема !
До защита как стигнах, не ми се приказва,
станах доктор с диплом и с кървяща язва.
Продължих да следвам академичната посока,
пардон, днес модерното е „дестинация”.
Болен, здрав, хайде пак на крак
и след седем години отново пред ВАК -
един от многото, съвсем не сензация,
просто получих хабилитация.
Ето ме вече със знания, с практика,
а за живота стратегия, тактика ?
Сега ми казват „доктор”, „доцент”,
(зная какво е да останеш без цент).
В огледалото виждам се – олисял, побелял,
на участ такава кой би завидял ?
Тя си е моя – тридесетгодишна
и всякаква жалост днес е излишна.
Така ще я карам, инак не мога,
благодарен за всичко на Професора Бога !


8 февруарий на
на лето Господне
2015 -то
moderator Posted - 10/13/2014 : 13:32:54
Водачът на русенската листа на БСП отказа да е депутат, отдава се на университета
13.10.2014

http://news.ibox.bg/news/id_1449705383


Водачът на русенската листа на коалиция „БСП Лява България" проф. Христо Белоев се отказва депутатското място в 43-ото Народно събрание, съобщава местния сайт ruse-news.bg, цитирайки обръщение на проф. Белоев, разпространено до медиите.

Изказвайки сърдечна благодарност към всички, които на парламентарните избори са подкрепили кандидатурата му за народен представител, ректорът на Русенския университет заявява, че след продължителен размисъл, къде ще бъде по-полезен - в Парламента или в Русе, преценил, че „с развитието и разширяването на националните и международните ми контакти и поддържането на многобройните ми обществени ангажименти ще бъда безспорно по-полезен за обществото с работата ми в Русенски регион, в нашия град, в нашия Университет".

"Ще остана в Русе, в Русенския университет, за да продължим и доразвием заедно с Вас всички дейности, които започнахме в регионален, национален и международен мащаб.
Това решение не беше лесно", признава професорът.

В обстойното си изложение проф. Белоев подчертава, че и досега, като ректор на Русенския университет и зам.-председател на Съвета на ректорите, е действал активно за промени в Закона за средното образование, Закона за висшето образование, в Закона за развитие на академичния състав и други нормативни актове, чието несъвършенство е спирачка за образователната ни система, както и за превръщането на Русенския университета в знакова, емблематична институция, с която Русе да се гордее. Той припомня и че има ангажименти към редица международни образователни институции и научни издания.

"Не бих могъл и не искам да игнорирам тези свои ангажименти и задължения заради политическата кариера. Винаги съм имал респект към българската държавност и българския Парламент. По моя инициатива, за първи път в историята на Народното събрание, по повод 135-годишнината му, в Университета бе представена експозиция на Парламентарната библиотека - факт без аналог в съвременния български парламентаризъм и още един пример за първите неща, случили се в Русе", отбелязва ректорът на русенския ВУЗ.

След обстойно описание за подобренията, настъпили в Русенския университет под негово ръководство, Христо Белоев съобщава, че

"По време на предизборната кампания, но най-вече след изборите, при мен идваха ръководители на катедри, факултети и филиали на Университета, директори на дирекции, както и много преподаватели, за да споделят безпокойството си от мое отиване в Парламента. Те свързват започналите промените в Университета с мен и сърцато ги подкрепят.
Това ме радва, но преди всичко много, изключително много ме задължава.
На доверието желая да отговоря с още по-голямо доверие в силата на общите усилия и споделената отговорност за бъдещето на Русенския университет, нашия град и нашия регион."

„Всичко това ме убеди да остана в Русе. Ще бъда по-полезен на много повече хора, а това винаги е било основна цел в работата ми като ръководител. Искрено се надявам да разберете и приемете моя морален избор!Също така искрено се надявам да подкрепите решението ми!", завършва обръщението си проф. Христо Белоев.

Съгласно Избирателния кодекс, мястото на проф. Христо Белоев в 43-ото Народно събрание следва да бъде заето от втория в подреждането на листата в Русе. В резултат на преференциалния вот това ще бъде Добрин Данев, който успя да измести Иван Иванов.
moderator Posted - 04/07/2014 : 15:29:01
Пенсионират проф. Драгомир Драганов от 1 юли
14:53 | 7 април 2014 |
Професор Драгомир Драганов ще навърши 66 години в края на октомври
http://dnes.dir.bg/news/sofiyski-universitet-pensionirane-dragomir-draganov-16463344?nt=4


Преподавателят по история и бивш депутат проф. Драгомир Драганов, който бе хванат да кара пил, ще бъде пенсиониран от СУ на 1 юли.
От пресцентъра на Алма Матер уточниха, че предстоящото пенсиониране на преподавателя не е свързано със случая от петък, когато Драганов бе задържан от пътни полицаи да шофира в нетрезво състояние.

"Проф. Драганов е навършил годините за пенсиониране и затова от 1 юли ще излезе в пенсия. Случаят от петък не е разискван и няма да бъде разискван т.е няма отношение към пенсионирането му", заяви пред Дир.бг началникът на отдел "Информация и връзки с обществеността" в СУ Боряна Коларова.

Драгомир Драганов е бил спрян от автопатрул в петък в района на Киноцентъра в софийския кв. "Бояна". Тъй като е бил видимо пиян, катаджиите го изпробвали с дрегер, който отчел 2,44 промила. След като установили, че е употребил солидно количество алкохол, униформените го качили в патрулна кола и го откарали в ареста на Шесто РПУ.

Пред bTV професорът призна, че е изпил "100 грама водка с таратор" преди да седне зад волана.

През ноември миналата година преподавателят отново влезе в новинарските емисии заради клипче"Морал на градус/Teach & Drink" , заснето от Ранобудните студенти. Младежите разпространиха видеото, на което се виждаха проф. Драганов и колегата му проф. Костадин Рабаджиев във видимо нетрезво състояние - в зала и в коридорите на Алма матер. Преподавателите бяха наказани с последно предупреждение за уволнение.

Драгомир Драганов бе хванат да кара на Околовръстното шосе в София с 1,56 промила алкохол в кръвта и през 2012 г. Тогава книжката му беше отнета.

65-годишният професор бе народен представител в VII Велико народно събрание и 38-то Народно събрание. През 2007 г. Драгомир Драганов бе кандидат за кмет на София, издигнат от бизнеспартия ЛИДЕР.
moderator Posted - 12/04/2013 : 09:54:23
СУ наказа проф. Драганов и проф.Рабаджиев с предупреждение за уволнение
03.12.2013 20:00

http://education.actualno.com/SU-nakaza-prof-Draganov-i-prof-Rabadjiev-s-preduprejdenie-za-uvolnenie-news_7859.html


"Предупреждение за уволнение" - това е наказанието за двамата професори, които "Ранобудните студенти" заснеха да пият в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Наказанието беше оповестено на сайта на университета. Наказаните са проф. дин Драгомир Драганов и проф. д-р Костадин Рабаджиев от Историческия факултет на СУ.

Ректорският съвет се е запознал с обясненията на двамата професори и с документацията, представена от декана на Историческия факултет, както и с предложението на Деканския съвет двамата преподаватели да бъдат наказани със „забележка“.

Ето и текстът на решението на Ректорския съвет:

"С действията си на 26 и 27 ноември т.г. проф. дин Драгомир Драганов и проф. д-р Костадин Рабаджиев са нарушили Закона за висше образование, Правилника за устройството и дейността на Софийския университет, Правилника за вътрешния трудов ред и заповед на Ректора и особено задължението да се отнасят с уважение към честта и достойнството на студентите и да спазват академичната етика на територията на Университета.

С тези свои действия те са уронили доброто име на Университета, поради което Ректорският съвет взе решение на проф. дин Драгомир Драганов и проф. д-р Костадин Рабаджиев да бъде наложено дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение".

Пред Нова телевизия професор Рабаджиев заяви, че приема решението, но добави, че вече се страхува от неформалните контакти със свои студенти. Той не обясни защо се страхува.


Read more: http://education.actualno.com/SU-nakaza-prof-Draganov-i-prof-Rabadjiev-s-preduprejdenie-za-uvolnenie-news_7859.html#ixzz2mUiZ1Cpr
moderator Posted - 10/14/2013 : 14:34:54
Костов ще ръководи лаборатория по рисковете в страната
14:09 | 14 октомври 2013
Редактор Гергана Мишева
http://dnes.dir.bg/news/ivan-kostov-riskove-15246596?nt=4


Иван Костов каза, че няма да си позволят да внасят каквито и да било идеологии в изследвания

Бившият премиер и eкслидер на ДСБ Иван Костов ще ръководи "Лаборатория управление на рискове" в Нов български университет.
Костов обясни, че лабораторията ще изготвя доклади и анализи за рисковете пред страната, в които ще се посочват и прогнози, предаде БТА.

Ще се наблюдават 29 първични и вторични рискове.

16 доклада и 15 междинни анализа планира да подготви лабораторията. Поне 4 доклада ще има за рисковете пред сигурността. Ще има доклади за доверието в институциите, за политическите взаимоотношения, за демографските рискове, както и за кризата в енергетиката.

Бившият премиер добави, че няма да си позволят да внасят каквито и да било идеологии в изследванията.

"Работата ни ще е фокусирана върху националното съгласие", обясни той.

По думите му това, което ще ги отличава от други аналитични звена, е, че точно и стриктно ще прилагат международния стандарт за управление на риска - ISO 31000 от 2009 г.

Костов анализира ситуацията в страната, коментирайки, че в България вече пет години няма устойчиво развитие, БВП е на равнища под 2008 г., демографското състояние е особено тежко, а икономическото неравенство в обществото продължава да се задълбочава.

По думите му 50% от българите са заплашени от бедност, а солидарността се разпада - 2 милиона души не си плащат здравните вноски. Демографската криза пък поставя под риск социалната и пенсионна система.

"Организираната престъпност е силна и стана тансгранична", каза още Ксотив и добави, че лидери на престъпни групи са съдени в чужбина, но не и у нас.

От думите му стана ясно, че България е зависима от енергийните източници на Русия.

Първият доклад, по който щя работят в лабораторията, е свързан с рисковете за страната ни, предизвикани от бежанската криза.

В изграждането на лабораторията участват експерти от департаментите "Бизнес администрация", "Икономика", "Политически науки" и "Национална и международна сигурност".

На представянето на проекта бяха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Мерджанов.

Вицепремиерът взе думата, представяйки се като „Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи". Студент в залата допълни на висок глас „в оставка", пише News.bg.

Според Йовчев няма как да се избяга съвсем от политиката, защото оценявайки рисковете, трябва да има единна визия как да се развива България.

"Без такава визия много трудно можем да дефинираме целите, които искаме да постигнем, и от там рисковете, които произтичат за България от промяната в обстановката и в средата", посочи той.
moderator Posted - 10/02/2013 : 08:54:41
Симеон Дянков стана ректор на Руската икономическа школа
Симеон Дянков е назначен за ректор на Руската икономическа школа.

21:48 | 1 октомври 2013 /

http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=15139327

От форума към публикацията:
Българин ( нерегистриран )
02.10.2013 09:52.


Ха-ха-ха, парите не миришат :))) Нали щеше да наплясква руснаците тоя, а? Само си е дрънкал, колкото да се прави на важен. Явно е продавал интересите на България не само на САЩ, но и на Русия. И сега тоя Юда си получава 30-те сребърника (всъщност доста повече).....
Andrey_Kurtenkov Posted - 10/18/2012 : 12:20:33
Моята номинация за конкурса "Лаф на годината":
quote:
Военният пенсионер става за млад учен в БАН

Източник: http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%E2%80%93-%D0%BE%D1%82%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B3-news198507.html

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05