http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Коледа, Нова година
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Gintcho_Kostov

Bulgaria
13 Posts

Posted - 12/25/2010 :  18:54:55  Show Profile  Visit Gintcho_Kostov's Homepage  Reply with Quote
Бих искал да Ви поздравя с настоящите празници и да пожелая много здраве, радост и нови успехи в науката и практиката!

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/26/2010 :  06:53:53  Show Profile  Reply with Quote
Благодарим ти за поздравленията и пожеланията. Весели празници и на теб!
Разкажи ни нещо повече за теб и твоите занимания.
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 12/26/2010 :  09:49:50  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Весела Коледа и приятно прекарване на Нова Година! Да сте живи и здрави всички и да помните: не се гаси туй що не гасне!
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 12/30/2010 :  19:34:34  Show Profile  Reply with Quote
ДА ТАНЦУВАШ В ДЪЖДА - България-2010
Д-р Георги Чалдъков
Бургас-Варна


Ще питам Бог за кой ли път
защо мечтите ни не стават спомен.
ЕМИЛ ИВАНОВ (1957-2010), от “Горчив бокал”

Колкото дните на 2010-та бързат да се изнизват, толкова по-често журналистите питат политиците и политическите анализатори: “какво се случи през годината в България?” Един от “петте” телевизионни журналисти дори се измъчи от това, че не получи исканите от него негативни отговори от значимо по-интелигентните си събеседници.
Вярно е, че социологичните анализи посочват, че българите сме сред най-болните, най-бедните и най-тъжните граждани на Европа – резултат, който в политическата аритметика се изписва: 45 + 20.
А в народопсихологията? Обречени ли сме на липсата на талант за социална чувствителност и колективизъм (1)? Или на стереотипите на негативизъм, нихилизъм, егоизъм (2)? Имаме много талантливи хора, нямаме народ, трудно изграждаме отбор. Ние на Балканите “прокълнати” ли сме, както мисли Неманя Кустурица – или “ние самите сме нашето наказание” – думи на римлянинът Марк Теренций.
И най-важното: чувството за другия, за род, родина, град, приятел - превъзмогване на архаичните рефлекси на егоизма и агресията. Ако не възхищение, то поне толерантност към таланта на другия - ако ги няма, настъпва диарезис (отдалечаване), след това - разделение, на края - диастаза (разпад).
“Като отговор на официалното невежество и високомерие.... в София трябва да се ходи с широко отворени очи” – писа арх. Христо Генчев в книгата си “София мислена в пространството и отвъд времето”. И в България - за да има “гаранции за свободно развитие чрез наличие на достатъчно слънце, чист въздух, обилна вода, комунална чистота и спокойствие (5-те урбанистични права на човека)”.
Разкриването на механизмите, чрез които външни фактори, като признание на труда, финансови доходи, образование, култура, морал, религия, влияят на биологичните процеси е едно от най-големите предизвикателства в социологията, културологията, политиката и медицината. Българското общество е в състояние на критична недостатъчност на изяви на съвременен и проспективен начин на мислене не само на политиците (и медиите), но и на всеки – или на повечето – от нас. Не че ги няма, ерудираните българи са скрити (3) за политиката, науката, образованието... Изход за реализацията на младите таланти е миграцията в напреднали страни.
А ние тук повече от 20 години сме “В очакване на реформите” (4) – стотици хиляди “Гого, Дидо, Лъки и Поцо” стоим в кафенетата и се оплакваме колко лошо живеем, идва един цар от Испания и ни казва, че за 800 дни ще смени парадигмата, отиваме и гласуваме за него – минават три-четири години и пак в кафенетата си говорим колко лошо живеем, и идва едно момче от Украйна....
Свикнахме да живеем с политиката на абсурда, така както бяхме свикнали с политиката на “светлото бъдеще” – нито бъдещето, нито реформите обаче дойдоха.
И все пак, социологични проучвания, направени неотдавна показаха, че младите и образованите хора на възраст между 18 и 29 години са най-доволни от демокрацията – през 1991 г. те са били 3 %, сега са 28 % от тази възраст. В тях е надеждата през следващите 20 години да разберат, че “животът не е как да оцелееш в бурята, а как да танцуваш в дъжда” (5).
______________________________________________________________________________
1. Baldwin M. Way and Matthew D. Lieberman. Is there a genetic contribution to cultural differences? Collectivism, individualism and genetic markers of social sensitivity. Social Cognitive and Affective Neuroscience 2010; 5 :201-211.
2. Много от нас изразяваме негативното си мислене и във всекидневните действия и разговори – нашите деца знаят, че “плодове и зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте”. Вместо “плодове и зеленчуци, който яде, той голям ще порасте!” Затова, като пораснат, тези деца казат, че Бербатов вкарал пет гола, но на слаб английски отбор, и – три гола, но тогава пък “Ливърпул” бил в криза...
3. В клетъчната патология има състояния, при които рецепторите за биологично активни вещества, например инсулин, се скриват под повърхността на клетките. В кръвта на тези хора циркулира достатъчно инсулин, но той няма как да се свърже със “скритите рецептори” и така не може да изяви ефектите си – поддържане на кръвната захар в нормални стойности... Затова те се разболяват от захарен диабет тип 2. “Скриването” на рецептори се нарича down-regulation. Когато в едно общество има даун-регулация на ерудираните и етични хора, настъпва криза на икономиката, образованието, здравеопазването, науката, културата. Държавата боледува - гражданите й стават най-болните, най-бедните и най-тъжните хора на света.
4. По аналогия на “В очакване на Годо” – абсурдна комедия на нобелиста Самюел Бекет.
5. Мисъл на Халил Джубран (1883-1931) от есето му “Пророкът”.
Go to Top of Page

Gintcho_Kostov

Bulgaria
13 Posts

Posted - 12/31/2010 :  10:08:21  Show Profile  Visit Gintcho_Kostov's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Благодарим ти за поздравленията и пожеланията. Весели празници и на теб!
Разкажи ни нещо повече за теб и твоите занимания.


Снимките представляват избрани пейзажи, панорами от алпийската част на Рила и Пирин. Отразени са също и изкачването на "Етна" и "Ерджиас". Загатнато е посещението при масив "Доломити". Идеята е да се покаже красотата и уникалността на тези места. За съжаление времето за повече разходки по планината не винаги достига...
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/31/2010 :  21:03:48  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Като допълнение към материала на Георги Чалдъков - две нещица от днес:

"... И накрая се е скрила в портиерната на една елегантна кооперация, където най-важната й задача е да се преструва на неука, на почти неграмотна, на неразбираща, на несвързано говореща, накратко – на типичната портиерка. Защото е разбрала..., че в свят, в който правилата се пишат от неуките, да си учил е недостатък, който те застрашава. Емигрирала тоест в портиерната. Където неколцината свестни, които не е успяла да заблуди, се отбиват на разговори - духовни пиршества. Останалите обитатели живеят сред своите материални пирове, подритват портиерката с погледи и изрази, на които тя мълчаливо прави граматически анализи, за да установи, че те не само не са чели, но и не могат най-вероятно да пишат, след като не могат и да говорят правилно..."
http://zonabg.info/Tochka.40_43/11108.article/


"...Всички учат в скъпи колежи, родителите им ги подготвят да застанат начело на семейната империя. Те имат друга ценностна система. Някои от тях помнят татковците си само от вестникарските изрезки. Израстват под опеката на властни майки, обграждани са от бодигардове, живеят „на скорост” - също като бащите си. Животът им е предварително предначертан – престижно частно училище, после колеж в Лондон, САЩ или Швейцария и накрая обратно в България,...
Най-голямата от наследниците на Красимир Маринов – Александра, в момента учи в престижен английски университет, където следва и дъщерята на покойния сръбски президент Милошевич...Децата на Големия Маргин владеят перфектно английски, испански и френски...
Синът и дъщерята на по-малкия брат Маргин са също сред най-богатите наследници...Марта Маринова в момента завършва Английския колеж. Противно на всички очаквания младата дама заляга старателно над учебниците и е с най-висок успех сред връстниците си...
Най-големият син на Златомир Иванов...Също като останалите деца на мутрите Алекс посещава престижно училище. Той учи в частния колеж „Дрита” със специалност бизнес и финанси...
Децата на Бай Миле също са сред най-богатите наследници на мутрите. Синът Милчо Бонев също се е ориентирал към финансите. Младежът учи в гимназия "Проф. д-р Васил Златарски", по-известна като Банкерското. Годишната такса в престижното училище се движи от 2600 до 8000 евро, но сумата не е проблем за семейството на тийнейджъра...майката Силвия...била изключително амбициозна и настоявала синът Милчо да завърши колеж в Англия..."
http://www.blitz.bg/news/article/95682
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/02/2011 :  08:55:52  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
ЧНГ!

Здраве и творчески успехи на нормалните хора в така наречената българска академична общност!
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 01/02/2011 :  10:31:23  Show Profile  Reply with Quote
Честита Новата 2011!
Пожелавам на всички в този форум една щастлива и изпълнена с нови успехи година!
На младите членове на ИРИОН пожелавам да са здрави, късметлии и да имат силна вяра в победата на доброто над злото!

Васил Гуляшки

Edited by - Vassil_Guliashki on 01/02/2011 10:31:58
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/02/2011 :  15:23:02  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
В духа на равносметките - нека да припомним и челната тройка на цитатите на годината:
1. "Дянков не ми дава пари за транснационални полети. До Ню Йорк ходихме с градски полет, сега и до Бразилия ще отидем с градския транспорт."
2. "Г-жа Анна-Мария Борисова я намерих и се срещнах с нея там, преди Търново, на един разклон. Със съпруга си беше. Поговорих с нея около половин час, горе-долу разбрах какво мисли, сиреч в една и съща посока са ни разбиранията по реформата, по съкращенията, по безкомпромисното действие, всичко."
3. "Ако може цялата държава да е с вятърни перки, щях да го направя. Като отидеш в Северна България и все едно вечер си в приказките - червените лампички светят, стотици хиляди перки се въртят."
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 01/03/2011 :  10:42:28  Show Profile  Reply with Quote
ЗДРАВЕЙТЕ!

2011 .....ЧНГ от ГНЧ..... MMXI !!!!!!

Честито Нова Година от Георги Ников Чалдъков!!!!!!


George N. Chaldakov, MD, PhD
Division of Cell Biology
Medical University

BG-9002 Varna
Bulgaria
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 01/05/2011 :  07:00:16  Show Profile  Reply with Quote
Още един цитат харесвам много: "Направил съм ви метро като слънце". В него е целият Бойко - всичко той ни е дал, милият!!!

Svetlana
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 12/22/2011 :  11:58:40  Show Profile  Reply with Quote
ЗДРАВЕЙТЕ!

Желая ви Щастлива Коледа и Здрава-и-Евристична Нова Година!!!!!!!!!!!!!!

С уважение,
Д-р Георги Чалдъков

Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05