http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Колеги, приятели, юнаци! Петиция за БАН
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Hristo_Lafchiev

Bulgaria
4 Posts

Posted - 05/14/2010 :  08:38:15  Show Profile  Reply with Quote
Правителството иска да закрие БАН. Ние сме против това - моля помогнете

на нашата кауза, като подпишете петицията:
http://bgpetition.com/BAN/index.html
,както и чрез участие в FACEBOOK групата:
http://www.facebook.com/group.php?gid=119204978111146
Моля Ви, разпространете това съобщение до приятели и съмишленици.
Благодаря Ви!


Dear friends, the government wants to close the Bulgarian Academy of Sciences.
We are against, please, help to our cause by signing the petition:
http://bgpetition.com/BAN/index.html
or by joining the FACEBOOK group:
http://www.facebook.com/group.php?gid=119204978111146
Please, spread this message to friends and co-workers.
Thank You!


Institute of Nuclear Research and Nuclear Energy-Sofia
BAN

"How wonderful opera would be if there were no singers."
-Gioacchino Rossini

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/14/2010 :  09:14:27  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Пореден БАН-ски ЦИРК! Профански! Току-що ми съобщиха (от човек вътре в БАН), че комуно-феодалната криминална шайка, наречена управа на БАН, е спуснала на всички декларация, която започва с това, че се готви разгром на БАН, и се продължава: "Да се противопоставим на разгрома!"
И влечугите в институтите масово вдигат ръце и казват "Дааа, ние се противопоставяме!"
В същото време обаче т.н. министър Игнатов се е споразумял с комуно-феодалната криминална шайка, наречена управа на БАН, да бъдат отделени така наречени академици и прочие в някакво звено, което да е вечно захранвано от бюджета, докато институтите ще бъдат изпозакрити.
Тоест - влечугите ще гласуват да им бъдат отрязани главите, за да си живуркат комуно-феодалните криминали.
Майтап!
Go to Top of Page

sivanov

Bulgaria
17 Posts

Posted - 05/14/2010 :  10:44:08  Show Profile  Reply with Quote
Откъде се извъди такъв манипулатор Христо. Ако искаш да пазиш задника на Съботинов и компания добре, ама не ми говори за науката. Сега се спомням как Съботинов уж беше конкурент на Юхновски за избора на Председател на БАН, ама верноподанически призоваваше публично да се гласува за него. Има ирония в ситуацията, че сега ти уж си загрижен за науката, ама на практика призоваваш да се запази Централно управление на БАН, демек мафиотите с паричките.
Дори комсомола не беше толкова двуличен.

СИ
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/14/2010 :  12:24:07  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Господин Иванов, ама и Вие сте за бой, защото трябваше да направите тоя на салата (метафорично, разбира се - вербално), когато спорихте по телевизията (гледах предаването), а Вие го оставихте да защитава беззаконието в БАН!

И вижте какъв морал само има! Идва да защитава геронто-комуно-феодалната криминална пасмина, наречена управа на БАН, и не ебава да отговори на въпросите, които са му зададени!

Да му ги зададем пак. Господине, защитник на управата на БАН, известно ли са Ви поне частично следните съвършено безспорни факти:

Налице е ГРАНДИОЗНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН, и то е ОТСЪСТВИЕ НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ!

Ако в тази така наречена държава правиш банички, или вино, или строиш и т.н., си има закони и подзаконови нормативни актове за това, какво трябва да има, респ. какво трябва да няма, в една баничка, в бутилка вино, в една сграда и прочие - и как, по какъв ред, те да бъдат създавани. Когато обаче става дума за производство на наука, КРИТЕРИИ И РЕД .... НЯМА!

Липсват (съответно за цялата държава и за БАН) двата най-важни нормативни акта, а именно:

(1) ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО ПО ЧЛ. 42, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ.

(2) КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА) УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН!


Такива като тоя трябва да бъдат преследвани до дупка, с всички средства на закона!

Edited by - kkabakciev on 05/14/2010 12:28:20
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 05/14/2010 :  19:45:51  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Колкото повече се развиват събитията около обсъжданите в нашия форум теми, толкова повече се обърквам; вече наистина не мога да се ориентирам кой какъв е и за какво се бори.
Чета хвалебствия за действията на министъра от страна на хора, дето в продължение на години прокарваха тезата, как "високоимпактфакторни" учени следва да оглавят реформирането на родната наука и само те имат капацитета да се справят - а Сергей Игнатов определено не попада в тази категория - е, толкова ли не могат да се усетят, че ако той наистина прави добри реформи - тезата, която те са прокарвали в продължение на години и която всъщност е най-централният елемент в техните разсъждения, веднагически рухва.
В петицията пък чета, че Сергей Игнатов унищожавал делото на Левски... Аре'ся - между Българското книжовно дружество и днешния БАН има общо, колкото между Александър Македонски и днешните македонци. (В тази връзка се сещам, че като довод срещу министерския план за БАН замесиха чак "прабългарския календар" и Джон Атанасов - без съмнение, тези двете неща са толкова здраво свързани с БАН, че повече няма накъде!!!) Пък и - прословутите пари, които Левски е дарил на БАН и заради които свързват името му с тази институция, със сигурност не са изкарани от него с пот на челото. (Имаше една пословица за чуждата пита и помена...) Да не говорим и че ако приемем за справедливо въз основа на едно парично дарение да се свързва даден човек с научна институция - следва да приемеме за нормално това, което правеше Воденичаров в ЮЗУ, и това, което се ставаше в Свищов, а при новия закон - вероятно ще става и на още много места. Изобщо, защо се замесва Левски, като се говори за БАН, за мен явно завинаги ще си остане загадка.
После следва дълъг списък на неща, които БАН е направила (или прави), ръководи, организира... Ама не виждам сред тях нито едно, което да е дело на "шапката".
А това, как международните договорености щели да станат невалидни и да се унищожи библиотеката, направо изби рибата...
Министърът пък, продължава да си затваря очите пред груби нарушения на сега действащия ЗВО с довода, че щяло да има нов - към края на годината; е, добре де - излиза, че година и половина (!) на него не му пука за очевадни нарушения на ЗВО.
Струва ми се, спорът така изпростя, че мога само да наблюдавам отстрани и да се кискам. И отвреме навреме да хвърлям съчки в по-слабия огън - та да става шоу. В този спор аз не мога да взема страна - аз съм на страната на тия, дето работят.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/18/2010 :  13:39:23  Show Profile  Reply with Quote
Академиците излизат на исторически протест
18 май 2010 / News.dir.bg

Българската академия на науките (БАН) ще протестира утре срещу "непоследователната политика на МОМН по отношение на академията".
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6412348

Това каза на пресконференция председателят на БАН акад. Никола Съботинов, цитиран от БТА.
По думите му утрешният протест ще бъде историческо събитие за БАН, защото академията не е изпадала в подобна затруднена ситуация за своето 140-годишно съществуване.
Ще протестираме срещу заявеното намерение на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов за разформироването на БАН и за подчиняването на нейните институти на различни министерства и ведомства, заяви Съботинов.
Той допълни, че протестът е и за това, че нямало диалог с министър Игнатов. От вчера започнаха две ревизии в БАН, каза Никола Съботинов и допълни, че едната се прави от държавната финансова инспекция, а другата - от областния управител. Според него ревизиите са свързани със собствеността и имотите на академията.

Сега всички институти на БАН са юридически независими лица, автономни са и имат свой бюджет, който се разпределя един път в годината от Общото събрание на академията, категоричен бе акад. Съботинов.

Това което трябва да разберат колегите от София е, че България не са жълтите павета между сградите на университета, БАН, Народното събрание и храм-паметника "Александър Невски". Това обяви преди дни по повод на недоволството в БАН и неотдавнашния протест на Софийския университет срещу намаляването на бюджетната субсидия министър Сергей Игнатов. По думите му в страната има места, където положението е изключително тежко и при положение, че местните хора проявяват разбиране, българската интелигенция трябва да прояви същото отношение.


Интересни данни по темата във форума на медиапул:
БАН
Автор: pich
Получено на: 18 Май 2010 14:15

не се занимавайте с Игнатов, концентрирайте се около прислужниците, които творят "закона" - Евгений Дайнов от АОНСУ и Димитър Пушкаров, пенсионер, бивш служител на Института по физика на твърдото тяло в БАН. Тези двамата готвят касапницата като "експерти", а Игнатов ще си измие ръцете с тях като един истински Пилат. Не забравяйте и ролята на хубавата нестинарка Валерия Фол, която подкладе този огън ;-)

темата около БАН
Автор: от БАН
Получено на: 18 Май 2010 12:43

се превърна във въпрос за надмощие- Правителството над БАН. Ясно е че ножът и хлябът е в тях. Ами просто да го закрият. Не е нужно да се потят толкова със всякакви нови ходове за да постигнат крайната си цел. Вече 6 месеца в БАН се правят промени. Шест месеца Игнатов и сие не реагират. Като видяха че нещата няма да станат както те искат, като разбраха че независимо от политическият натиск някои институти да останат самостоятелни (напр. любимият на Игранотв Институт по тракология създаден от любимата Людмила за агента на ДС и няня на сем. Живкови-Фол)това няма да стане ИЗВЕДНЪЖ се активираха.



Edited by - moderator on 05/18/2010 14:01:55
Go to Top of Page

Lilya_Angelova

3 Posts

Posted - 05/18/2010 :  18:16:18  Show Profile  Reply with Quote
Не на ликвидирането на БАН!

Знаете ли, че Симеон Дянков е един от виновниците за закриването на Грузинската Академия на Науките, а министър Сергей Игнатов настоява за орязването на бюджетните средства, задeлени за родната наука към 2020г. до смешните 0,6%?
Според оценката на БАН, направена през 2009 г. от Европейската научна фондация: „… по-голямата част от институтите на БАН извършват ценна изследователска дейност според международните стандарти. В някои от случаите панелите откриха изследователски групи, които работят на челни световни позиции. Екипът оценители смята този обобщен резултат за впечатляващо постижение, имайки предвид особено трудните условия за провеждане на изследвания в България.“
Какво предвижда новият закон за БАН, според министър Игнатов?
Научните институти да се отделят от общата структура на БАН и да станат самостоятелни изследователски звена. Те ще се финансират като второстепенни разпоредители на бюджетни средства, което означава, че парите за работата им ще се разпределят от МОМН. Тъй като административният орган (а така и самото юридически лице) на научната институция, се закрива, държавата поема контрола на финансирането и имотите на Българската академия на науките. Активите на БАН ще останат държавна собственост и ще могат да се продават с решение на Народното събрание.
Ето един непълен списък на основни стратегически направления за България, създадени изключително благодарение на многогодишните усилия на учени от БАН:
- ядрената енергетика и новите енергийни източници;
- микроелектрониката и наноелектрониката;
- лазерните технологии и фотониката
- индустриалната химия: кинетика, катализ, химията на полимерите и др.
- новите материали, технологията на металите и леенето с противоналягане;
- фитохимията и фармахимията;
- геномиката, протеомиката и липидомиката;
- медико-биологията и качеството на живот;
- екологията и мониторингът на трансграничните, химически и радиоактивни замърсявания;
- мониторингът на сеизмичната активност;
- мониторингът на геомагнитните и атмосферни процеси;
- прогнозите за времето;
- научното осигуряване на борбата с тероризма;
- компютърната вирусология;
- изучаване на процесите в българското общество и общественото мнение;
Нека спрем тези съзнателни рушители на всичко добро и ценно! Посегателството срещу БАН ще разклати националната ни сигурност! Застанете зад нашия протест и вие, българи, които не сте учени, но съзнавате, че борбата за БАН се отнася до всички нас! Кремиковци, АЕЦ-Козлодуй и много други стратегически обекти бяха закрити или продадени на безценица най-нагло и цинично. Докога ще позволяваме това? Подпишете нашата петиция тук:
bgpetition http://bgpetition.com/BAN/index.html
Сдружение “Когито”
18.05.2010г.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/18/2010 :  20:56:00  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Ха-ха-ха!

Едно от последните изстъпления на БАН-ската шайка е, че бил извършен "одит", който бил "независим".

Ето какво представлява този "независим" и "външен" "одит":
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4079
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4073

"НЕЗАВИСИМ ОДИТ" ЛИ?

ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ, В КОЯТО БАН ЧЛЕНУВА?

ТОВА Е ПЛАТЕНА С ЕДИН КАМИОН ПАРИ ОТ БАН ВЪЗХВАЛА ОТ ПРИЯТЕЛЧЕТА ПО ЕВРОПАТА НА ФЕОДАЛНОТО ИМЕНИЕ НА КОМУНОНОМЕНКЛАТУРАТА!
Go to Top of Page

sivanov

Bulgaria
17 Posts

Posted - 05/18/2010 :  21:58:23  Show Profile  Reply with Quote
Лилия и Когито :)
Направо като комунистическа пропаганда. Аре сега кажете, че ще организирате партизански отряди за бранене на Централно управление и имотчетата на БАН
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/19/2010 :  10:21:04  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Господин Иванов, оправяйте си encoding-а!

Ето какво е написал:

Лилия и Когито :)
Направо като комунистическа пропаганда. Аре сега кажете, че ще организирате партизански отряди за бранене на Централно управление и имотчетата на БАН

Edited by - kkabakciev on 05/19/2010 10:21:21
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05