http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Протестното шествие - голямата лъжа
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 12/13/2008 :  12:40:05  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Като главен организатор на това шествие, мога само да недоумявам за наглостта на академичните ръководства да присвояват чужди заслуги и да се извличат дивиденти от една човешка трагедия. Паразитиращите студентски съветчета не могат да извикат 5 човека да гласуват на събранията си, тръгнали да изкарват над 3000 студента на улицата - долни лъжи, добре че съществува Интернет. Всичко е описано в подробности тук:
http://sroksos.org/2008/12/blog-post_12.html
Потресен съм за пореден път в каква държава живеем!

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/15/2008 :  12:08:56  Show Profile  Reply with Quote
Студентски бунтове у нас още преди Коледа?
15.12.2008
Frognews.bg


Няма да позволим и този път да ни излъжат и манипулират. Това заявиха студенти, събрали се тази сутрин на лобното място на Стоян Балтов в Студентски град. Те са убедени, че на утрешната среща представителите на властта ще разчитат на празните обещания.
Много политици са замесени в далаверите, строителството и търговията в Студентски град, затова едва ли ще предприемат радикални мерки. Просто ще хвърлят прах в обите на обществото, категоричен е Л.С. от СУ „Св. Климент Охридски".

Студентски организации вече планират общи действия през следващите дни. Те са решени този път да не се поддават на празничното настроение и на обещанията на управляващите. Българските анархисти и младежките организации на ВМРО и други националистически организации били също в бойна готовност. В момента те не се намесвали, за да не бъдат обвинени студентите, че политизират вълната на недоволство.

Не се надявайте управляващите, министри и политици да оправят нещо. Вземете нещата в свои ръце! Не се оставяйте да ви мачкат и убиват! Това призова младите хора майката на убития Стоян Балтов. Родителите на загиналия студент бяха дошли с влак, за да се включат в предаването на бТВ и да заявят омерзението си от случващото се в Студентски град.

Димитър Дилчев, кмет на район Студентски каза, че общината щяла да вземе под внимание най-добрите предложения за бъдещето на Студентски град. Той обаче се измъкна от конкретни обещания като заяви пред камерите на бТВ: „Държавата да направи, каквото счита, аз ще изпълнявам".

Проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинският университет пък заяви, че исканията на студентите са справедливи. Според него трябва да се спре реституцията или да се изнесе Студентски град, което е невъзможно.

От своя страна проф. Борислав Борисов ректор на УНСС каза, че най-безобразната реституция се е извършвала именно в Студентски град. Съветът на ректорите бил уведомил премиера Сергей Станишев за тежката ситуация в Студентски град. В момента МС е внесъл закон за спиране на реституцията в НС, но много депутати били против него.

Проф. Борислав Борисов е съветник на президента президента Георги Първанов и е част от тези, които носят вина за трагичното положение на студентите, кътегорични са млади хора, които бяха тази сутрин в Студентски град. Те смятат, че той е част от върхушката, която е виждала от години, но не си е мръднала пръста за изчистването на кампоса от мутрите. Студенти искат веднага да започне прокурорска проверка за какво се използват имоти на ВУЗ-овете, както и на статута на автокъщите в Студентски град, баровете, дискотеките и казината там. Според тях шефове от вузовете били също замесени в немалко далавери. Самото управление на Студентски град се държало в много случаи като мафиотска структура и обслужвало чисто партийни интереси.

Приятелят на убития студент Стоян Балтов, който бил с него във фаталната нощ, също бил бит, но отказва да подаде жалба в РПУ. Той се чувствал застрашен, след като убийците се разхождали на свобода. Не можа да го убеди и Петър Неделчев, началник на 7-о РПУ, който заяви, че гарантирал безопасността му.
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 12/15/2008 :  13:31:14  Show Profile  Reply with Quote
Ситуацията в Студентския град, онова, което стана и това, което представлява той като невиждан панаир на порнографски заведения е най-красноречивата илюстрация за състоянието на висшето образование у нас.
Кънчо Драгнев, ако не си очаквал да изземат инициативата ти за протестното шествие, това означава, че не познаваш нрава на онези, които са главни виновници за това, което се случва в студетския град и за това, в което е превърнат.
И този път "другарите" ще размият работата, ползвайки техни мекерета, каквито има за съжаление и сред студентските среди.
Сриването на образованието на една нация е основната предпоставка за срив на всички ценности, на които се крепи едно общество и една държавност.

Edited by - nivine on 12/15/2008 18:36:40
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/15/2008 :  18:35:46  Show Profile  Reply with Quote
Първанов иска жандармерия в Студентски град
15 декември 2008 / News.dir.bg


Настоявам за бързо и справедливо наказание за убийците на студента Стоян Балтов. Трябва да бъде направен анализ на причините, довели до този трагичен инцидент.
Това каза пред журналисти президентът Георги Първанов, след като участва в среща в УНСС, на която бяха обсъдени неотложни мерки за промени в статута на Студентския град, цитиран от БТА.
Първанов поиска засилване на полицейското присъствие в „Студентски град” и даване на по-сериозен ангажимент на жандармерията, за да се респектират външните хора,гостите на квартала, които се занимават с несвойствени дейности, съобщи Фокус.
Президентът посочи, че по информация от МВР, в Студентския град има над 150 заведения - барове, казина с денонощен режим, в които се сервира алкохол, а може би се извършват и непозволени от закона действия, предаде БТА. Според Първанов е необходима бърза проверка на заведенията и дори промяна на лицензиозния режим на заведенията. „Трябва да бъде засилен потенциалът на организациите, които контролират. Говорил съм с министъра на вътрешните работи Михаил Миков и той обеща да помогне. Дори трябва да се намери терен за строеж на ново РПУ”, допълни държавният глава.
На срещата се договорихме и аз ще настоявам да се направи проверка на досегашната реституция в Студентски град, с оглед на това дали има нарушения. Подозренията са, че има тежки нарушения при реституцията в квартала. Ако има такива, те трябва да бъдат дадени на прокуратурата”, заяви категорично президентът.
От своя страна главният архитект на София Петър Диков заяви, че в момента, в който мине първото обявяване на плана на „Студентски град”, ще бъде наложена забрана за строителство в квартала. "Срещата беше добър повод да се каже какво е трябвало да се свърши, а не сме го свършили и хубаво беше, че на нея присъстваха и държавата, и общината, и висшите учебни заведения, и собствениците на земи. На първо място е важно да се направи нов устройствен план на Студентски град", допълни Диков, цитиран от Фокус.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/17/2008 :  08:55:24  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Истерията около Студентски град върви натам да постави рекорд по казани и изписани щуротии от "втората по интелигентност нация в света".
Може ли някой да ми обесни какво означават тези лозунги против реституцията?! Нали искахме реституция; откъде накъде навсякъде другаде всичко наред ще се реституира (включително, да речем, градинката до Руската църква) и точно в Студентски град трябва да няма реституция?. Единственото завършено нещо, което направи първото правителство на СДС, беше да реституира дребната и средна градска собственост и земеделските земи. Второто пък, измисли чутовния идиотизъм "Земеделски земи в регулация" (каквито са сто процента от върнатите на бившите им собственици земи в Студентски град). След като през 1997 гласувахме за ОДС, при положение, че видяхме, че това е политическа сила на реститутите и най-главното за българските т.нар. десни е именно реституцията, а всичко останало е между другото, с какво право днес някой си позволява да протестира срещу реституцията в Студентски град?! И какво ще прави с вече построените жилищни сгради, в които живеят хора? Ще откупи от тях апартаментите, за да ги превърне в общежития?
Друг идиотизъм, съвсем сериозно говорен от студентските активисти, беше за поставяне на бариери на входовете в Студенстки град. Не, това даже не е идиотизъм - това е нещо по-лошо. И е казано от "цвета на втората по интелигентност нация в света". Друго ако не - нали убиецът също е студент! Какви бариери щяха да го спрат да извърши убийството.
Още един идиотизъм - говоренето за Студентски град като "кампус"; Студентски град не е кампус и никога не е бил - това е толкова очевидно, че направо губя дар слово като ги чуя тия работи за "кампуса".
Имаше преди час двама студенти в сутрешния блок на bTV - абе, не знам по какъв критерий са ги избирали, но нямам спомен да е имало по-неадекватни гости. Забележително е, че даже не разбираха смисъла на въпросите на водещата. А единия "мекаше" ужасно - с'я, никой от нас не говори идеално бугарски, но специално мекането в първо лице множествено число ме дразни ужасно и за мен е символ на селяндурщина.
Уважами студенти, а можете ли да ми обясните, по каква логика ректорите предвождат протестните ви шествия? Че нали едно от исканията ви е да има ред в студентските общежития и столове!? - ами - кой друг, бе, млички - нали ректорите са тези, които трябва да сложат ред там! Ах, да - а също и Студентските съвети - сиреч вашите собствени активисти, които вие самите сте издигнали там.
Не мога да не напомня, че в столовете в Студентски град на цената на студентски купон се хранят и професори и доценти, както и строителни работници от околните строежи - и който твърди, че това няма нищо общо с убийството, значи нищо не разбира от психология на тълпата.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/17/2008 :  15:49:39  Show Profile  Reply with Quote
Д. Вълчев: Едва ли аз и ректорите ще патрулираме с ленти "Отрядник" в Студентски град
17.12.2008
Frognews.bg


Криминогенният контингент в Студентски град бил много силен; дори имало пряка автобусна линия Перник-Студентски град. За сметка на това нямало единен регистър на Студентските общежития, обяви още министърът.
В България често се случват инциденти, но отговорността за тях не се поема от никого, а няма и виновни, като пример за това е случилото се преди две години, когато загинаха две момичета при срутила се сграда в центъра на София, обяви по БТВ министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той обаче похвали студентите, че показват надигаща се гражданска съвест и морал след трагичния инцидент със студента Стоян Балтов, който беше пребит до смърт пред дискотека в Студентски град.
Министърът заяви още, че криминогенният контингент в Студентски град бил много силен; дори имало пряка автобусна линия Перник-Студенстски град. Отделно от това нямало единен регистър на Студентските общежития и не се знаело колко и какви хора живеят там. Проблемите се трупали с десетки години, като мястото никога не било идеалното за живеене, но след средата на 90-те ефектът от реституцията започнал да се усеща много сериозно.
Въпросът нямало да се реши за два дни, но трябвало да се намери вярната посока. Положението било аналогично на това с образованието, чиито проблеми също нямало да се решат за две-три години, но след десет можело да стане и това.
Вълчев каза, че едва ли той и ректорите ще запатрулират с ленти "Отрядник" в Студентския град. Той разтълкува обичайната фраза "Няма държава", артикулирана и от студентите напоследък, като липса на справедливост.
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 12/19/2008 :  01:44:43  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Убийците нямат нищо общо със Студентски град и това вече го заявяват всички институции, колкото и да им е неприятно.
Последните новини за самата "дискотека" Амнезия показват изключително много нередности и несъответствия, подобно е положението и с почти всички останали дискотеки, кръчми и чалготеки. Това няма нищо общо с рекламираната реституция. Ако се направи ревизия на жилищните постройки, с много голяма вероятност ще се окаже, че и те са незаконни, а идиоти всъщност са собствениците на закупените жилища.

- Къде по света има университетско градче, който даже минимално да прилича на Студентски град?
Всякакви аналогии с Руска църква и че някъде другаде било по-зле, са меко казано отново неадекватни. (В България сме бедни и гладни, но в Сомалия е още по-зле нали).

Освен това, ако на някой ситуацията тук му се струва истерия, защо внася своя дял в тази истерия и то с доста по-истерични писания.

Относно предлагането на бариери - поредната идиотщина, прочетена в медиите и предложена от фиктивни студентски лидерчета... преди да се анализира и поства изопачена информация от медиите - нормално е човек да помисли над нея, а не да я смята за Библия на истината.

Да се поставят под общ знаменател всички студенти, да се коментира по-мекия изговор на източната част от българското население (Сливен вероятно)... това е цинизъм, който няма място в точно този форум. Лично аз не се разбирам с тези момчета, дори напротив - неприятни са ми, защото са инструмент на Кмет, Премиер и Президент за популяризация, но няма и да тръгна да се бия с тях - всеки има право да си говори гпупости, да си м'ека и т.н. Ние имаме аргументи, имаме предложения, имаме сайт с публикувани такива предложения и доклади и то преди доста време (февруари-март 2008-ма).
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/19/2008 :  06:55:49  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Руската църква е в центъра на София, на един час път пеша и час и половина път с автобус от Студентски град, а не в братска Сомалия.
Наличието на "дискотеки, кръчми и чалготеки", както и на казина, добро ли е или лошо? Ако е лошо - да ги забраним навсякъде - няма как да е лошо в Студентски град и добро - навсякъде другаде. А тези чалготеки нима не се пълнят предимно от студенти, живеещи в Студентски град? Ако не беше станало убийството, а общинската администрация беше тръгнала да разрушава дискотека "Амнезия", какъв вой щеше само да се нададе в нейна защита! Ама сега - просто няма как.
А реституцията добро ли е или лошо? Как може само в Студентски град да няма реституция, а навсякъде другаде да има? Още повече, че Студентски град не е отделна административна единица - в район "Студентски" влизат още три големи жилищни комплекса. Значи - какво - в рамките дори само на един район, за една част от района българските закони няма да важат? Реституцията на "земеделските земи в регулация" беше невероятна глупост и грабеж на обществено богатство; ако ще се иска нова национализация - откъде накъде тя ще засяга само Студентски град?
Преди няколко месеца едно момче - охранител на строеж беше зверски убито приблизително в същия час, в Люлин от пияна компания, излизаща от ресторант "Адашите" - почти същата ситуация, нали? И какво - тогава трябваше ние да издигаме бариери на входовете на Люлин?
"Нас не ни интересува ситуацията в държавата, ние искаме тук в нашето кварталче всичко да ни е наред" - златна българска младеж - а щеше ли да има преход изобщо в България, ако студентите през 1990-та и 1997-ма разсъждаваха така? Петър Младенов щеше да ни е Президент до смъртта си, а Жан Виденов щеше сега да кара четвърти мандат.
Не може да се говори за "решаване на проблемите в Студентски град", без да се иска сериозно разтърсване на държавата из основи и унищожаване на сегашната политическа каста.
И накрая - най-маловажното, но симптоматично - за "мекането" - това не е мекия говор (какъвто говорим две трети от населението на страната), а поставянето на едно излишно "-е" накрая на глагола в първо лице мн.ч. - то е редно (и тогава не е излишно) само когато в 1л. ед.ч. завършва на "-м". Например:
Отговарям - Отговаряме
Приказвам - Приказваме
Завършвам - Завършваме
Обяснявам - Обясняваме
Само селяндурите, обаче (да не се бъркат със селяните! - и аз съм си селянин по душа; селяндурът може да е роден и израстнал в центъра на София) слагат това "-е" и в случай, когато в 1 л. ед.ч глаголът не завършва на "-м". Например:
Печеля - Печелиме (вместо правилното "Печелим")
Говоря - Говориме (вместо правилното "Говорим")
Правя - Правиме (вместо правилното "Правим")
Върша - Вършиме (вместо правилното "Вършим")
И съвсем накрая - има ли в България място, където да се шофира по-безобразно, отколкото в Студентски град? Тези шофьори-идиотчета, дето се правят на мъже, какво - и те ли нямат нищо общо със студентите от Студентски град?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/19/2008 :  11:58:27  Show Profile  Reply with Quote
Студентите тръгнаха към опразнения парламент
Мариана Конова
www.news.bg
19.12.2008 г.


С 200 човека започна протестното шествие на студентите, което стартира малко след 11 часа.

Развявайки българският трибагреник и пеейки националния химн студентите блокираха за повече от 20 минути движението по булевард „Драган Цанков" вървейки от Технически университет към „Патриарх Евтимий" .

Към шествието се присъединяват постоянно студенти от различните университети. Бройката на протестиращите е близо 700 души.

Протестиращите спират пред всеки университет и скандират „Протестът е за Вас, елате при нас!"
Колоната непрекъснато се увеличава и половин час след началото студентите вече са над 600.

Студентите се движат с полицейски кордон по улиците и временно блокират движението по тях.

Късно снощи студените от СРОКСОС (Сдружение за развитие и обществените контрол и студентски общежития и столове) са подписали декларация с 13 искания, в които настояват държавата ада поеме отговорността и за студентите и убийците на Стоян Балтов да получат справедливо и адекватно наказание.

Кънчо Драгнев от СРОКСОС заяви, че от движението са внесли петиция до ЕС, в която описват всички проблеми на българските студенти. На 10 ноември той е получил отговор, че петицията е въведена с входящ номер и предстои да бъде разгледана в най-кратки срокове.
На 21 декември подобна петиция ще бъде внесена и до европейския омбудсман.

Студентите настояват да бъде създаден и специален закон за студентските градчета. Те са убедени, че „Амнезия" не е единственото заведение в Студентски град, функциониращо без разрешително.

ОТ СРОКСОС са недоволни от факта, че не са поканени да вземат участие в работната група, сформирана, за да намери най-бързи и адекватни решения на проблемите в Студентски град в столицата, чието първо заседание беше вчера.

Те обявиха Националното представителство на студентските съвети за нелегитимна и не функционираща организация, която не трябва д представлява студентите, защото не може да реши техните проблеми.

С плакати „Стига реституция!" и „Колко още трябва да умрат, за да ни чуете" и с викове „студентски град на студентите" протестиращите млади хора се движат по предварително определения маршрут.

Шествието е с маршрут: улица „8-ми декември" покрай УНСС, продължава към Техническия университет, по бул. „Климент Охридски", „Драган Цанков", улица „Васил Левски" и се очаква към 13.00 протестиращите студенти да се обединят с еколозите пред Народното събрание.
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 12/23/2008 :  13:28:24  Show Profile  Reply with Quote
Снощи имаше много интересни събеседници при Велизар Енчев - 3-4 студенти. Говореха за пълната разруха във висшето образование и за липсата на държавна стратегия за висшето образование. Евала!
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 01/06/2009 :  00:32:51  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Студентски град са студентски общежития, част от териториите публична държавна собственост, каквито са самите университети, спортните бази, почивните бази, ботанически градинии т.н.
Специално земите в студентски град са отчуждени и обезщетени ниви, реституирани незаконно без да са деакрувани от държавна към общинска и частна собственост. Имам доказателста за това - мълчанието на МС и МОН по този въпрос! Ако "професора по м'екане и празнословия" има друга информация - нека я сподели. Не знам дали "професора" е наред със зрението, но над 90% от автомобилите в Студентски град са със С, СА регистрация, а най-"опитните" пилоти са с РК! Може би студентите се раазкарват с Мерцедесите си, Бентлитата, БМВ-ата си до близкия магазин, а студентсите автобуси са прази?
Във Франция, Великобритания, САЩ, Япония... има казина, дискотеки, публични домове в обособени зони, но всичките са далеч извън академичните им градчета.
Университетите и прилежащите им кампуси не са софийска, нито градска, нито частна собственост, а ДЪРЖАВНА (НАРОДНА, ОБЩЕСТВЕНА) - НА БЮДЖЕТНА ИЗДРЪЖКА.
Направихме два протеста - първия локален при нас в Студентски град, във втория се обединихме с други групи и бяхме пред парламента, а на 14.01 организираме НАЦИОНАЛЕН. Господата форумни мрънкачи, ще си четат обаче брилиянтните анализи по форумите и няма да излязат на улицата, защото са изключително увлечени да анализират как нещата трябвада станат, без да си мръднат пръста да помогнат с нещо промяна или развитие.

Edited by - kendragnev on 01/06/2009 00:42:30
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/10/2009 :  17:03:26  Show Profile  Reply with Quote
Тридневни студентски протести в Столицата
www.news.bg
10.01.2009 г.

Тридневни протестни действия на студентите ще има, след като Столичната община е съгласувала и дала разрешение за тях на 14, 15 и 16 януари на площад „Народно събрание".

Искането на сдружението „За развитие и контрол на студентските общежития и столове" е за жива верига и митинг.

Шествието ще започне в 10.00 часа на 14 януари от зала „Христо Ботев". Ще продължи по булевардите „Св. Климент Охридски", „Драган Цанков", „Васил Левски", „Цар Освободител" и ще завърши пред сградата на парламента.

Според решението на Столичната община, протестните действия трябва да са извън охраняемата зона за сигурност на Народното събрание, както и да не се спира градският транспорт.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/11/2009 :  18:31:00  Show Profile  Reply with Quote
Призив към властта:"Вие сте позор – оставка и затвор"
Среща с МВР доведе до разцепление, но протест ще има
"Студентски град" не можел да стане кампус, но се планира видеонаблюдение
11 Януари 2009
www.mediapool.bg


Студентската организация СРОКСОС обяви в неделя, че подготвяните на 14, 15 и 16 януари протести пред парламента ще се състоят, след като МВР отказа да обсъжда искането за специален статут на "Студентски град" в София.

В същото време главният секретар на Националното представителство на студентските съвети Илия Кътовски заяви, че Студентските съвети няма да протестират на 14 януари. Ние не подкрепяме радикалните действия на част от колегите си, ние сме за диалог, чрез който се постига обединяване на позиции, каза той след срещата с министър Михаил Миков .



Кътовски изрази надежда, че до 10 март ще бъдат приети промени в Закона за устройство на територията, които ще спрат отчуждителните процедури в "Студентски град”.

Премиерът Сергей Станишев каза, че министърът на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагузов ще направи предложение за изготвяне на подробен устройствен план на "Студентски град", без участието на Столична община.

Направена е проверка на състоянието в "Студентски град". Констатирани са доста нередности и неточности по отношение на собствеността там. Ето защо Гагузов е направил предложение за обявяване на обектите за национални, каза Станишев и уточни, че предложението на министър Гагаузов ще бъде разгледано от МС.

Държавата и общината си прехвърлят топката

Представителите на СРОКСОС (Сдружение за регулиране и обществен контрол на студентските общежития и столове) напуснаха срещата с МВР по средата й "заради несериозното отношение към решенията на проблемите и прехвърлянето на топката между държавата и Столичната община", както обясниха Румен Захариев от УНСС и Андриана Иванова от СУ. Сдружението смята, че "Студентски град" трябва да стане затворен кампус, за него да има специален закон, също така на територията му да няма казина и питейни заведения.

Министър Михаил Миков коментира, че въпросът за обявяване на специален статут на "Студентски град” е трябвало да се постави преди 15 – 20 години, преди началото на реституцията.

От СРОКСОС обявиха, че на 14, 15 и 16 януари ще протестират и призоваха всички съпричастни към техните искания да бъдат в сряда от 11 часа пред парламента.

Подготовката на този протест върви в Интернет форумите от края на декември, след като преди Коледа студенти демонстрираха пред парламента заради убийството на колегата си Стоян Балтов, а отделно от това там се събраха недоволни природозащитници и селскостопански производители.

В неделя стана известно, че "събитието" за Националния протест на 14 декември е била премахнато от Facebook, но своевременно бе създадено наново и в мрежата върви усилена дискусия във връзка с готвената акция. Призив към привържениците си да подкрепят протеста в неделя отправиха ДСБ и РЗС.

Видеонаблюдение в общежитията

На срещата със студентите, която се проведе в столичното Седмо РПУ, министърът на вътрешните работи обеща да се осигури видеонаблюдение в общежитията и да не се допусне нарастване на броя на питейните заведения в "Студентски град".

Засиленото полицейско присъствие в района ще продължи, каза министърът и отчете ефикасността на това присъствие. Кражбите и противозаконните отнемания на автомобили са намалени 3-4 пъти, уточни той.

За осигуряването на видеонаблюдение в "Студентския град" трябва да се обсъдят възможностите на общината и на бизнеса, от МВР могат да бъдат осигурени силите за реагиране, каза Миков и посочи, че няма желание да превръща "Студентския град" в "полицейски град".

Той настоя да бъдат преразгледани и правилата за пребиваването в студентските общежития, както и работата на охраната към заведенията.

Ще помолим университетите, стопанисващи общежитията, да изградят видеонаблюдение във всичките сгради - сега видеонаблюдение има само в някои от тях, каза министърът на вътрешните работи.

МВР е поело ангажимент да осигури място и ресурс за център за видеонаблюдение. Според Миков обаче много от монтираните камери на обекти, които се виждат на територията на "Студентския град", не работят. "Трябва да се търсят и законови възможности за придобиване на информацията от тях, а не да я вземаме, когато стане престъпление", отбеляза Миков.

Ще има среща с районния кмет Димитър Дилчев с искане да се поднови работата на постоянната комисия по обществен ред и сигурност към районната администрация.

Миков коментира, че полицията няма собствено полицейско управление в "Студентски град", а плаща на Консерваторията наем, който е 15 пъти по-висок отколкото собствениците на някои заведения.

Светослав Станков, председател на Студентския съвет, заяви, че трябва да се разшири сътрудничеството и да бъде привлечена и Столичната община за решаването на натрупаните проблеми.

На въпрос дали това не означава прехвърляне на отговорности, министър Миков каза, че "МВР носи толкова много отговорности, че не прави опити за прехвърлянето им, но не може да се занимава и с изграждането на улично осветление - ако трябва сме готови с пари от нашия бюджет, който е по-малък от бюджета на Столичната община, да изградим осветлението в Студентския град". Според Миков за доброто осветление на "Студентски град” са необходими 200 000 лв.

Той заяви, че има ангажимент от Народното събрание до 10 март да бъдат приети промени в Закона за устройство на територията, с които да се забрани реституирането на дворовете на учебните заведения, както се случва в момента.

Министър Миков си тръгна доволен от срещата, защото на нея се появила и една добра идея - за взаимодействие с кариерните центрове на ВУЗ, свързано с възможностите за работа в МВР.


В срещата участваха генералният комисар на МВР Павлин Димитров, директорът на СДМВР комисар Николай Янев и началникът на Седмо РУ на МВР комисар Петър Неделчев, представители на Националното представителство на студентските съвети, на Студентския съвет на СУ и на СРОКСОС .

"Вие сте позор – оставка и затвор"


От сайта на СРОКСОС става ясно, че мотивите за протеста са доста по-обхватни от конкретното недоволство от ситуацията в "Студентски град".

"Писна ни от лъжи, корупция, шуро-баджанащина и некадърност – искаме да живеем достойно, искаме отговорно управление и институции, искаме спокойно бъдеще за нас и децата ни", се казва в призива.

Изтъква се, че протестът не е “партиен, защото за първи път голям национален протест не се организира от политически партии, опозиция или синдикати. За първи път гражданското общество в България се самоорганизира – народът срещу политико-икономическата олигархия."

"За първи път в организирането на протеста активно участва едно алтернативно средство за комуникация и организация – Интернет. Партии и мафия подчиниха много медии, журналисти, организации, синдикати, подслушват се телефони. Но истински свободните хора винаги намират път за обединение и действие!", се казва в призива.

Изготвя се Харта на исканията на всички недоволни социални групи, като обобщението на исканията досега е: "Вие сте позор – оставка и затвор".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/12/2009 :  18:36:11  Show Profile  Reply with Quote
Предстои протест срещу мизерията и корупцията
by newswriter on 12/01/2009 4:09 PM
www.kafene.net

Електронното издание News.bg съобщи, че 14 януари ще бъде ден на обединен граждански протест, обявен от Инициативен комитет на студенти, неправителствени и браншови организации.

Инициаторите на протеста съобщиха на пресконференция в София, че 14 януари ще бъде ден на обединен граждански протест срешу "мизерията и корупцията, за обновление и за нормален живот".

По време на протеста в Народното събрание ще бъде внесена декларация, в която се казва, че "години наред живеем в страната на мафията, беззаконието. Няма да сме роби на управниците ни; те са наши служители, които ние избираме, ние определяме и сменяме".

Нашето право на контрол ще упражним на улицата, категорично заявяват организаторите в декларацията, която съдържа и 17 конкретни искания.

Сред исканията са изплащане до края на януари на директните плащания за площ на всички земеделски производители, намаляване на срока за изплащане по одобрен и изпълнен проект по програмите на ЕС от 4 на един месец, промени в общата селскостопанска политика.

Иска се внесеният проект на закон за горите да бъде отхвърлен, както и да не се позволява продажбата на държавни гори и да се въведе 20-годишен мораториум.

При строителството на ски писти и лифтове - да се изключват териториите от защитените зони на НАТУРА 2000, правителството да наложи мораториум върху строителството върху защитени територии, докато не се приеме Стратегия за туризма.

Протестиращите искат смяна на политическата система, а не смяна на управляващите лица; прозрачно управление и пряк граждански контрол.

Качествено обучение, сигурност и нормални условия на живот на студенти и преподаватели, незабавен одит и разследване на нарушенията свързани с университетска собственост, общежития, спортни съоръжения и територия на университети, поискаха организаторите на протеста.

Организаторите потвърдиха, че са провели разговори и с пенсионерски организации и заявиха, че всички, които не са доволни от сегашното управление, са поканени на протестния митинг.

По повод коментари, че лидерът на ДСБ Иван Костов е изразил своето съгласие с протестиращите и е заявил, че също ще се присъедини към тях, организаторите категорично заявиха, че няма да дадат трибуна на политици.

Очаква се протести да има също така в Пловдив, Бургас, Варна, Свищов и други градове в цялата страна.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/14/2009 :  07:38:16  Show Profile  Reply with Quote
Общонационален протест ще обгради парламента
от Лора Филева | loraf@dnevnik.bg
14.02.2009, 08:26


Общонационален протест на студенти, еколози, зърнопроизводители, кардиолози и майки ще обгради парламента днес около 11 ч. Поне 3 хил. души ще се съберат прогнозира вчера Кънчо Драгнев от сдружението развитие и обществен контрол - СРОКСОС, които са едни от организаторите на протеста.

"Писна ни от лъжи, корупция, шуро-баджанащина и некадърност - искаме да живеем достойно, искаме отговорно управление и институции, искаме спокойно бъдеще за нас и децата ни. Излизаме на протест, защото ни е писнало да живеем в най-бедната и най-корумпирана държава. Това е уникален протест в България, който обединява народа в желанието му за промяна, в желанието гражданите да живеят в нормална европейска държава." Това е част от текста на декларацията, която организаторите разпратиха преди протеста вчера.

Те са оформили и 19 искания от сферите на образованието, земеделието и екологията. Настояват за смяна на управлението, което "сега генерира корупция" и за по-голяма прозрачност в него. Студентите искат бързо изготвяне на стратегия за висшето образование и за проверка на собствеността в Студентски град. Коалицията от около 30 природозащитни организации "За да остане природа в България" настояват проектът с промените в закона за горите да бъде отменен, защото чрез него се узаконяват всички направени досега заменки и се дава възможност да бъдат направени още.

Към протеста ще се присъединят и жени от различни интернет форуми, които не се съгласяват с управлението на коалицията и подкрепят всички досегашни протести на студенти, еколози и зърнопроизводители.

Времето:

Слънцето ще пробие следобед

Днес над югозападната половина от страната ще преобладава облачно време, а над североизточната ще има разкъсвания и намаления на облачността, след обяд и до слънчево. Главно преди обяд на места в низините ще има намалена видимост или мъгла. Почти тихо. Максимални температури между минус 2° и плюс 3°, в София около 1°. По Черноморието ще има променлива облачност, след обяд намаляваща до слънчево. Почти тихо. Максимални температури 4°-5°.
Протестът започва в 10 ч. през зала "Христо Ботев" в Студентски град, където се събират студентите. Те ще минат през мястото, където в началото на декември беше пребит 20- годишния Стоян Балтов. Днес се навършват 40 дни от смъртта му. Оттам те ще продължат с автобуси до парламента, защото според Драгнев времето ще е лошо и походът отнемал около четири часа.

Маршрутът на студентите ще е от зала "Христо Ботев", ул."Осми декември", ул."д-р Йосифов", ул."Акад.Стефан Миланов", ул."Атанас Манчев", дискотека "Амнезия" до последната спирка на автобуси № 280 и 94, като от МВР съобщават, че между 10 и 19 ч. движението ще бъде спирано поетапно.

Пред парламента студентите трябва да се срещнат с еколозите, майките, кардиолозите и младежи от Пловдив. На тях столичната община е разрешила да минат от Централна гара, по бул. "Мария Луиза", пл. "Независимост" , бул. Цар Освободител" до Народното събрание, кат уговорката е те да позлват пешеходните зони, десния тротоар и крайната дясна лента от уличното платно по посока на движението.

Със сигурност по време на протеста пред Народното събрание цялостно ще бъде спряно движението в двете посоки на бул. "Цар Освободител" от бул. "В.Левски" до ул. "Г.С.Раковски". В зоната за сигурност на парламента и Министерски съвет ще бъдат взети превантивни мерки, с цел недопускане нарушения на обществения ред, пише още в съобщението на МВР.

От МВР съобщиха, че над 1000 полицаи ще охраняват протестиращите, като протести се очаква да има и в Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Свищов. Земеделски производители са заплашили, че ще затворят пътя Русе - Плевен.

От протеста в последния ден на организацията му, се разграничиха Националното представителство на студентските съвети (НПСС), както и двата синдиката - КНСБ и Подкрепа. Междувременно от организаторите разпратиха сайт http://feelfriendly.com/, който всеки който не може да дойде пред парламента да посети.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/14/2009 :  10:39:58  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Подкрепа за протеста!

Edited by - kkabakciev on 01/14/2009 10:40:37
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05