http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Протестното шествие - голямата лъжа

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
kendragnev Posted - 12/13/2008 : 12:40:05
Като главен организатор на това шествие, мога само да недоумявам за наглостта на академичните ръководства да присвояват чужди заслуги и да се извличат дивиденти от една човешка трагедия. Паразитиращите студентски съветчета не могат да извикат 5 човека да гласуват на събранията си, тръгнали да изкарват над 3000 студента на улицата - долни лъжи, добре че съществува Интернет. Всичко е описано в подробности тук:
http://sroksos.org/2008/12/blog-post_12.html
Потресен съм за пореден път в каква държава живеем!
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 07/06/2012 : 22:06:10
Апокриф
Медиите като мощно средство за дезинформация
Заливането на обществото с незначителни събития или с новини без обяснения е сред основните стратегии за манипулация
\
http://www.segabg.com/article.php?id=607464

Стратегиите са толкова изпипани и сложни, че дори страните с най-добри образователни системи се поддават на силата и терора на медийните мафии. В новините се съобщават много неща, но малко от тях се обясняват.

Журналистическата практика да се балансират събитията с две противоположни мнения води до тенденцията "събитията да се представят като конфронтация между протагонисти и антагонисти (Ричи, Д. "Трансформацията на американската политика: Новият Вашингтон и възхода на мозъчни тръстове", 1993). Проблемите на събирането на битовите отпадъци, въпреки значимостта им, се отразяват само тогава, когато има спор за местоположението на сметище или на пещ за горене на боклук, като тогава акцентът пада много повече върху "гнева и мъката" на засегнатите граждани или върху противоречиви становища на корпоративни говорители, правителствени служби и екоактивисти, отколкото върху техническата страна на въпроса. (Герш, Д., 1992 г.).

Работата на медиите не е да информират, а да дезинформират - да отклоняват общественото внимание от важни проблеми и промени, приети от политически и икономически елити, чрез заливане на публиката с несекващ поток от отвличаща или незначителна информация.

Журналистите с достъп до високопоставени правителствени и корпоративни източници не публикуват информация, която им вреди. В противен случай рискуват да загубят източниците си. В замяна на тази лоялност техните източници от време на време им дават добри истории, допускат "изтичане на информация" или им уреждат специални интервюта. Неофициалната или изтеклата информация създава впечатлението за разследваща журналистика, но често става дума за стратегическа маневра на онези, които са на власт. (Ричи, Д. ).

"Това е горчивата ирония на журналистиката, разчитаща на източниците... най-уважаваните журналисти са точно най-угодническите и раболепни. Те се поставят в услуга на силните на деня, до които имат достъп и които са "най-добрите" източници на информация (цитат от Лий и Саломон, "Ръководство за откриване на пристрастност в новинарските медии", 1990 ).



10 aправила приписвани на Наом Чомски:

1. Отвличане на вниманието. "Постоянно се отклонява вниманието на хората от реалните социални проблеми с теми, които нямат реално значение. Стратегията на разсейването е от съществено значение да се спре общественият интерес към основните постижения в областта на науката, икономиката, психологията, невробиологията и кибернетиката. "Да се поддържа общественото внимание далеч от реалните проблеми, то да бъде погълнато от въпроси без реално значение. Дръжте обществото заето, отрупано с работа, без време да мисли, назад към фермата и други животни" (цитат от "Тихи оръжия за кротки войни". Така според авторите й се нарича Третата световна война).

2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен "проблем-реакция-решение". Създава се проблем, един вид "ситуация", разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи. Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушаването на социалните права и съкращаване на социалните услуги.

3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година. Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.

4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като "болезнено и необходимо" и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че "утре нещата ще се подобрят" и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати. Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато им дойде времето.

5. Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация, като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя/зрителя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението в реакцията на обекта също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.

6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на публиката да прави рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността й за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуди или устойчиви модели на поведение ...

7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост. С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-бедните прослойки на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава у хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб ...

9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо да се бунтува срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.

10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващият елит. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, "системата" има на разположение най-съвременни знания за човека в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те сами могат да се контролират.

moderator Posted - 03/20/2009 : 14:50:58
Протести по испански
20.03.2009
www.frognews.bg


Студентите са против т.нар. "План Болоня", подписан през 1999-та г. от около 30 европейски страни, за хомогенизиране на висшето образование. Испанските студенти твърдят, че проектът ще меркантилизира висшите училища.

Около 60 души, от които 24 студенти и 32 полицаи, са били ранени при сблъсъци тази нощ в Барселона след протести на студентите срещу европейския проект за реформи на университетите, съобщиха здравните служби в страната, цитирани от АФП. Първите сблъсъци станаха вчера след като полицията изтласка студентите от университета в Барселона, които го бяха окупирали в продължение на месеци. Петима полицаи бяха ранени, а 19 студенти задържани. Протести имаше и през деня, а сблъсъците продължиха вечерта след неразрешен протест, на който се събраха между 2500 и 5000 души. Синдикатът на каталунските студенти SEPC разкритикува "бруталността" на регионалната полиция и осъди "увеличаването на репресиите срещу студентите". Снощи генералният директор на регионалната полиция Рафаел Олмос защити органите на реда и осъди насилието, извършено от студентите.
moderator Posted - 02/19/2009 : 16:05:31
Студенти и преподаватели се събират на протести в цяла Франция
news.bg
19.02.2009
Студенти и кандидат студенти стачкуват днес в големите френски градове. Учащи и професори (на първи и втори курс) се очаква да се включат в шествията.

След три седмици на мобилизация, исканията на студентите не са се променили, предаде АФП.

Асистентите все така изискват оттегляне на реформите върху статута на асистентите и възстановяване на висшите постове във висшите преподавателски съвети.

Двадесетина протеста са предвидени за днес, повечето от които през ранния следобед.

В Париж шествието започва от площада на Италия към Бабийон от 15 ч.

Освен в столицата, протести ще има в Бордо, Кале, Дижон, Дюнкерк, Лион, Марсилия, Ница, Лил Париж, Рен,Руан, Страсбург, Тулуза и Тур.

Paul_Jurov Posted - 01/31/2009 : 18:37:12
Драги студенти, аз съм нехабилитиран преподавател с 26 години стаж като такъв. Обявил съм гладна стачка срещу произволът на ръководството на Фармацевтичен факултет, което ме е уволнило по време на специализация при наличие на заповед за отпуск и не ме е допуснало да факултетен съвет, за да обясня сам, както е изискването по закон.
Наистина ми писна от безобразията на съдебната система и нейните представители, които са просто недосегаеми в настоящия момент. Получава се, че манипулацията на мнението на Факултетен съвет от юрист-консулт и декан изобщо не се разглежда от съда, а само се оценява от гледна точка на Кодекса на труда. Комисиите по етика и Вътрешният контролен съвет също се произнасят по въпроса от гледна точка на юристите, а не от гледна точка на проверка на нарушенията на вътрешният правилник на Медицински университет.
Комисията по дискриминация пък е ограничена във времето като разглежда случаи с тригодишна давност, а само делата текат 4-5 години и така се избягва правосъдният контрол.
За лекарска грешка лекарят се съди, а за юридическа "грешка" не може да се изисква тяхното конкретно осъждане, защото те били "длъжностни лица"
В тази връзка се опитвам да разработя конкретни правила за Гражданско общество, което да създаде нова система за участие на хората във всички форми на обществено управление. Ако представители на студентите и нехабилитираните преподаватели бяха включени в Контролните съвети би било различно и няма да може да се правят несправедливи решения на съда и на вътрешните контролни органи на университетите.
Надявам се на вашата подкрепа и съдействие!
Vessilin_Nenov Posted - 01/28/2009 : 13:52:10
Някои ги гонят от общежитието, други ни гонят от работа. Свободата на словото струва скъпо! Чест му прави на Кънчо Драгнев, че си е платил и ще продължава да си плаща за тази свобода. Хора като Кънчо Драгнев са националното богатство на България, защото са готови на жертви в името на нейното бъдеще.
nivine Posted - 01/28/2009 : 09:39:58
Снощи Велизар Енчев спомена, че лидерът на Студентския протест, който е и лидер на СРОКСОС - Кънчо Драгнев е изгонен от общежитието в Студентски град.
Другарите не си полюват да репресират непослушните.

По тази тема има само мои коментари, другите участници си глътнаха езиците. От страх ли? Сигурно има защо, но все пак...
nivine Posted - 01/27/2009 : 14:28:52
Може определено да се каже, че погромът от 14 януари тази година, извършен по фашистки тертип върху най-достойните представители на българското младо поколение е едно от най-значимите събития от най-новата ни история и поресе всеки честен и трезвомислещ човек, независимо от неговата етническа, верска и професионална принадлежност. Умишлено избягвам "партийна принадлежност" защото привържениците на една партия у нас са толкова идеологически отровени, че вероятно организаторите и участниците в тези протести ще бъдат по шумкарски квалифицирани като "фашисти". За тях няма да говорим - слабоумието им от една страна и келеперджийската им удоволетвореност от Партията на времето не им позволява да видят истината в очите.
Думата ми е за т.н. академична общност. Не чух нито един високопоставен представител от тази общност да осъди и заклейми жестикият побой извършен над млади участващи в мирния протест, побой, чието основание беше толкова просташки "бомбено" скалъпено, че само простак можеше да му повярва.
Не кой да е, обаче, а самият Ректор на МА в свое изявление по БНР косвено оправда извършения над протестиращите погром като заяви, че организарор на протеста бил някакъв "неудачен" докторант от ТУ-София. Кой му е дал тези сведениа, които той с толкова лека ръка поднася. Всеки разумен човек може да погадае. Бих искал да му задам, обаче наколко въпроса:
- Другаря Ректор, след като слагате един обиден епитет, очевидно получен по клюкарска линия или по донос, когото Вие вероятно не сте и виждали, питам Ви, колко Вие сте "удачен" интелектуалец.
- Ако приемем, че сте "удачен" и при това високо овластен функционер, колко пъти поставяхте пред българската общественост и пред институциите въпроса за българското здравеопазване и образование, за тяхната деморализация и широкомащабна корупция?
- И накрая, навярно много добре знаете, след като и всеки що годе грамотен българин го знае, че днес, както вече казах, българското образование и здравеопазване, към Вие сте еднакво съпричастен, се намират в най-окаяното си състояние от цялата следвъзрожденска история на България - това Другарю Ректор се дължи само и единствено на Вашите "удачни" докторанти и на овластените като Вас.
nivine Posted - 01/17/2009 : 17:59:30
Впечатлението, което получих от двата дни участие в протеста на 14 и 15.01.2009 е че:

- студентите-организатори са много читави момчета и момичета;
- разговорът ми с организаторите от СРОКСОС ме убеди, че те много ясно съзнават, за какво става дума в България и съвсем правилно се опълчват срещу цялата система;
- не случайно академичната общност мълчи защото това са едни негодници, които са се скрили на дълбока сянка и много ги е страх да не лъсне, че образованието ни е разсипано от тях и те са в основата на проблема;
- не случайно само ИРИОН подкрепи от средите на академичната общност студентския протест, защото останалите са всъщност сред причинителите на бедите, срещу които студентите протестират.
moderator Posted - 01/17/2009 : 15:58:48
Протести на 19 и 20 няма да има. "Сряда-последен ден за правителството"
Дата : 17 Януари 2009 г. 16:49 ч.

www.actualno.com

"Нека сряда, когато ние отново ще протестираме, да бъде последният работен ден на Народното събрание", каза на импровизираната трибуна пред Народното събрание братът на починалия студент Стоян Балтов - Борислав Балтов.

"Тези срещу нас (в парламента, бел. ред.) показаха само, че могат да бият. Искаме те да си тръгнат", каза още Балтов.

В същото време се разбра, че в понеделник и вторник няма да има протести Народното събрание. Това съобщи пред журналисти председателят на Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове (СРОКСОС) Борислав Сандов, организатор на протеста на студентите.

По думите на Сандов това ще са дни за организация и за обединение на хората. В сряда от 15.00 часа отново ще се проведе протест. Според Сандов това дали такива протести ще има и в четвъртък и петък зависи от начина, по който ще протече протестът в сряда.

Около 16.00 часа ще започне утрешният протест пред парламента. Протестиращите ще дойдат, за да хвърлят четен брой карамфили пред сградата на Народното събрание. Тогава няма да има музика и изявления както днес. Разрешението за днешния протест е до 19.30 часа.

При тези думи протестиращите пред парламента започнаха да скандират "Оставка". Организаторите на протеста обявиха, че са получили декларация от Интернет-общество "Де е зората", в която се изразява подкрепа на протестите, предаде агенция Фокус.

Според присъстващите на протеста опозицията трябва да се присъедини към тях. Организаторите обаче подчертаха, че протестът не е партиен и опозицията трябва да си свърши работата в парламента. На площада пред Народното събрание прозвуча химнът на България.

Протестиращите пред парламента поискаха и оставката на вътрешния министър. Според тях поведението на полицаите по време на протеста на 14 януари пред парламента е било престъпно и за това вътрешния министър трябва да се оттегли от поста си. Въпреки студеното време към протеста се продължават да се присъединяват хора.

На площад "Народно събрание" звучат песни призоваващи към мир и свобода. Към протестиращите се присъедини и рок-музикантът Васко "Кръпката".

От импровизирана трибуна пред Народно събрание протестиращите обявиха, че някои от задържаните след протеста на 14 януари са били карани от полицаи да подписват декларации, че няма да участват в антиправителствени прояви. Други протестиращи обясниха, че са били задържани, въпреки че са протестирали мирно и не са нарушавали обществения ред.

Протестиращите опънаха плакат на паметника на Цар Освободител, на който пише: "Срам ни е от вас". На паметника се появи и нов плакат, качен от природозащитници, на който пише: "Да спасим "Иракли". Събралите се пред парламента скандират "Оставка" и "Убийци".

Две деца сложиха карамфили пред Народното събрание в памет на свободата на словото и демокрацията. Организаторите приканиха всички, които ще се явят на утрешния протест, да донесат със себе си по два карамфила, които да сложат пред парламента.

Борислав Сандов, председател на СРОКСОС, обяви на импровизираната трибуна пред Народното събрание, че хората, които вчера влязоха в парламента, за да се срещнат с председателя на Народното събрание Георги Пирински, не са влезли, за да преговарят.

Според него - те са били там, за да кажат своите искания и да обяснят защо протестират. "Ние не сме омекнали", подчерта Сандов.
На протеста трябва да бъдат както студентите, така и техните преподаватели, ако ги е грижа за българското образование, каза още Сандов.

На площад "Народно събрание" към момента има около 200 - 250 души. Гражданите на протеста пак се оплакаха, че при идването си са били обискирани от полицаи. Организаторите на проявата обясниха пред микрофона, че това е незаконно.
moderator Posted - 01/16/2009 : 07:22:52
от www.news.bg, 16.01.2009 г.

Искания на Студентския протест за Стратегията за висше образование:

10.Изготвяне на стратегия за висшето образование и научните изследвания до 2 месеца, която да бъде изготвена с активното участие на студенти, експерти,работодатели и международни организации.

11. Приемане до 2 месеца на Закон за академичната автономия (университетска собственост и стопанисвани територии), осигуряващи качествено обучение,сигурност и нормални условия за живот на учащи и преподаватели.

12. Незабавен одит и разследване на нарушенията, свързани със собствеността и стопанисването на университетска собственост, общежитията, спортни и почивни бази от страна на държавните органи, общините и университетите.

13. Мораториум в студентските градчета за частното строителство и
откриването на обекти без пряко студентско и образователно предназначение.

14. Незабавни мерки за подобряване сигурността и условията за живот на студентите - битови условия, жилищна площ, нива на шума, охранителен режим.

15. Откриване на модерни библиотечно-информационни комплекси, обособено полицейско управление и ефективно медицинско обслужване в Студентски град.

16. Незабавно подобряване на инфраструктурата в студентските градчета - ограничаване на уличния трафик, паркирането, осигуряване на осветление, пешеходни зони и зелени площи.

17. Достойно възнаграждение през 2009-та година, нормални условия на труд, съвременна материално-техническа база и социална защита за служителите на реда.

kkabakciev Posted - 01/15/2009 : 08:23:25
След вчерашните събития се оказва, че заглавието на тази рубрика може би е съвсем правилно. Но не бива да се оставя протестът да бъде дискредитиран. Снощи чух, че г-н Драгнев е бил един от говорителите на митинг - част от протеста, състоял се в Студентския град.
Не е лошо, след като е създал тази рублика, да дойде тук и да обясни какво става. Защо вчера така се получи и, най-важното, тепърва какво ще става. Така де - какво предполага, че ще става, защото той не може да знае.
Andrey_Kurtenkov Posted - 01/14/2009 : 19:36:33
Набързо ми се иска да кажа някои неща:
- прословутото съобщение с високоговорител, че зам.-кмет на Столична община е издал заповед за отмяна на разрешението на протеста и с призив да се разотидем, нямаше как да бъде чуто - чуваше се, че говорят нещо, но точно какво - беше невъзможно да се разбере - както един човек им се провикна "Абе, толкова крадохте, един свестен мегафон не можахте да си купихте";
- обосновката за въпросната заповед, че имало било сигнал за бомба на площада очевидно е безумно олигофренско (по такава логика и с такава обосновка ли ще прави ГЕРБ и реформата в образованието и науката, когато вземе властта?!?);
- предлагам, който може, да отиде на поредния протест на милиционерите в събота и на групички след тях на висок глас да си разказваме вицове за милиционери.
moderator Posted - 01/14/2009 : 15:00:04
Протестът пред Народното събрание приключи, столицата блокирана в центъра
14.01.2009
Frognews.bg

След като се стигна до сблъсъци между полицията и част от гражданите протестът бързо приключи. Хората бяха бити и малтретирани от полицията, която разчисти силово уличките около Народното събрание.

Има задържани лица със самоделни взривни устройства при безредиците пред парламента. Те се намират в момента в Първо РПУ. Това каза главен комисар Павлин Димитров, в предаването на БНР „12+3”. Той обясни, че е изпратил екип от ДОТИ, за да проверят съдържанието на взривните устройства.
По отношение заповедта на Столична община за прекратяване на протеста Павлин Димитров обясни, че сигналът е, че по време на протестите ще бъде възпламенено самоделно взривно устройство по дистанционен път чрез мобилен телефон.

Малко по-рано полицаи с палки и протестиращи се сбиха пред Народното събрание. Младежите скандираха оставка, ритаха метални заграждения, блъскаха се помежду си, както и напираха към органите на реда. До проявите на насилие се стигна по време на започналият мирно протест, в който се включиха около 2000 души, сред които студенти, фермери и еколози. Освен тях обаче присъстваха и провокатори, които съдадоха безредици. Сред протестиращите личаха младежи с черни маски, които са вероятно от най- радикалните елементи от агитките на двата столични гранда. Сред младежите се открояваха и такива, които носеха шалчета на "Левски". Полицаите не можаха да се въздържат и безогледно тръгнаха към протестиращите, въоръжени с палки, щитове и шлемове. Униформените не правеха разлика между провокатори и мирно протестиращи хора, коментираха граждани, присъстващи на протеста. По полицията се хвърляха бомбички, пиратки, снежни топки, в които има късове лед и камъни, както и всякакви други предмети. Най-активни бяха феновете на футболните клубове. Техните действия, които провокираха сблъсъци и насилие, не бяха приветствани от по-възрастните участници в протеста. На мястото на протеста бяха мобилизирани почти всички столични полицаи, както и техни колеги от провинцията. Полицейското насилие ескалира, когато кордон от униформените нахлу сред протестиращите и започна да налага където види с палки хората. Полицаите влачеха по жълтите павета младежи, ритаха ги в слабините и показаха, че стриктно изпълняват заповедите на офицерите, които се разпореждаха по радиостанциите със следните думи, както се убеди репортер на Frognews.bg : "Изтласкайте тази паплач надолу" Малко преди 15.00 часа Канал 3 показа потресаващи кадри, в които униформени дърпаха за косите момиче, а след това зад паркирани автомобили сритаха, удряйки жестоко абсолютно невинен гражданин. Срамните и позорни действия на подчинените на Михаил Миков достигнаха своя апогей, когато полицията разпръсна протеста и биеше наред деца, ученици и мирни граждани по уличките зад хотел "Радисън". В същото време чужденци, които обядваха във "Фланеганс" се хванаха за главата, когато наблюдаваха полицейския произвол. На излизане от хотела двама репортери на Frognews.bg бяха безцеремонно изтласкани с крясъци, защото се отправиха по посока на улица "Шишман". "Изпълнявайте заповедите веднага", крещеше униформен. Медиите бяха избутани назад. Провокации се отправяха и към тях.

Народните представители, най- вече от управляващата тройна коалиция, които се намираха в парламента бяха силно изплашени. Те наблюдаваха протеста от прозорците на втория етаж на срадата на НС, но никой не се осмели да излезе навън при гражданите. Служители на НСО охраняваха от вътрешната страна сградата на парламента. Жандармеристи изтласкаха протестиращите от паметника на Цар Освободител. Те използваха и сълзотворен газ.

Вече има задържани за хулиганство, както и ранени. Възрастен човек с разбита глава бе откаран с линейка. Полицейски автобус и две патрулни полицейски коли са разбити и потрошени. Има и 6-има пострадали служители на реда.

Задържаните са близо 60 души - подстрекатели по време на протестите, съобщиха от пресцентъра на МВР. Те са отведени в различни столични районни управления. Към 15.00 часа униформаните силово продължиха да "прочистват" всички улици от присъствието на гражданите. Агенция Ройтерс предаде, че протестът се е превърнал в метеж и цитира студенти, които твърдят, че име е писнало да живеят в най- бедната и корумпирана държава в Европа. Репортерът от вестник "Сега" Борис Митов е бил налаган с палки от полицаи пред централния вход на хотел "Радисън", въпреки че се е легитимирал с журналистическа карта. Полицай му изкрещял в лицето: "Бегай бе, свиньо". Журналист от БНТ също е бил сритан от полицията пред Народното събрание. Една част от демонстрантите бяха изтласкани от полицията до СУ "Климент Охридски", а други до Орлов мост, където движението бе напълно блокирано. Части на полицията подгониха нагоре по "Цариградско шосе" група младежи и организираха истинска хайка на граждани по снежните алеи в Борисовата градина. Възмутени граждани останаха потресени от полицейската злоба и насилие и наблюдаваха с възклицания "Как могат да бият така жестоко мирните граждани!?" Озлоблението на полицаите надмина всички граници след като очевидци съобщиха, че в Борисовата те са ритали беззащитни момчета, повалени на земята и са дърпали за косите момичета, бутайки ги и псувайки. "Натикаха моя приятел с тупаници и шутове в полицейския джип, без той нищо да е направил, такава ни е системата!" - заяви разплакано момиче.
kkabakciev Posted - 01/14/2009 : 10:39:58
Подкрепа за протеста!
moderator Posted - 01/14/2009 : 07:38:16
Общонационален протест ще обгради парламента
от Лора Филева | loraf@dnevnik.bg
14.02.2009, 08:26


Общонационален протест на студенти, еколози, зърнопроизводители, кардиолози и майки ще обгради парламента днес около 11 ч. Поне 3 хил. души ще се съберат прогнозира вчера Кънчо Драгнев от сдружението развитие и обществен контрол - СРОКСОС, които са едни от организаторите на протеста.

"Писна ни от лъжи, корупция, шуро-баджанащина и некадърност - искаме да живеем достойно, искаме отговорно управление и институции, искаме спокойно бъдеще за нас и децата ни. Излизаме на протест, защото ни е писнало да живеем в най-бедната и най-корумпирана държава. Това е уникален протест в България, който обединява народа в желанието му за промяна, в желанието гражданите да живеят в нормална европейска държава." Това е част от текста на декларацията, която организаторите разпратиха преди протеста вчера.

Те са оформили и 19 искания от сферите на образованието, земеделието и екологията. Настояват за смяна на управлението, което "сега генерира корупция" и за по-голяма прозрачност в него. Студентите искат бързо изготвяне на стратегия за висшето образование и за проверка на собствеността в Студентски град. Коалицията от около 30 природозащитни организации "За да остане природа в България" настояват проектът с промените в закона за горите да бъде отменен, защото чрез него се узаконяват всички направени досега заменки и се дава възможност да бъдат направени още.

Към протеста ще се присъединят и жени от различни интернет форуми, които не се съгласяват с управлението на коалицията и подкрепят всички досегашни протести на студенти, еколози и зърнопроизводители.

Времето:

Слънцето ще пробие следобед

Днес над югозападната половина от страната ще преобладава облачно време, а над североизточната ще има разкъсвания и намаления на облачността, след обяд и до слънчево. Главно преди обяд на места в низините ще има намалена видимост или мъгла. Почти тихо. Максимални температури между минус 2° и плюс 3°, в София около 1°. По Черноморието ще има променлива облачност, след обяд намаляваща до слънчево. Почти тихо. Максимални температури 4°-5°.
Протестът започва в 10 ч. през зала "Христо Ботев" в Студентски град, където се събират студентите. Те ще минат през мястото, където в началото на декември беше пребит 20- годишния Стоян Балтов. Днес се навършват 40 дни от смъртта му. Оттам те ще продължат с автобуси до парламента, защото според Драгнев времето ще е лошо и походът отнемал около четири часа.

Маршрутът на студентите ще е от зала "Христо Ботев", ул."Осми декември", ул."д-р Йосифов", ул."Акад.Стефан Миланов", ул."Атанас Манчев", дискотека "Амнезия" до последната спирка на автобуси № 280 и 94, като от МВР съобщават, че между 10 и 19 ч. движението ще бъде спирано поетапно.

Пред парламента студентите трябва да се срещнат с еколозите, майките, кардиолозите и младежи от Пловдив. На тях столичната община е разрешила да минат от Централна гара, по бул. "Мария Луиза", пл. "Независимост" , бул. Цар Освободител" до Народното събрание, кат уговорката е те да позлват пешеходните зони, десния тротоар и крайната дясна лента от уличното платно по посока на движението.

Със сигурност по време на протеста пред Народното събрание цялостно ще бъде спряно движението в двете посоки на бул. "Цар Освободител" от бул. "В.Левски" до ул. "Г.С.Раковски". В зоната за сигурност на парламента и Министерски съвет ще бъдат взети превантивни мерки, с цел недопускане нарушения на обществения ред, пише още в съобщението на МВР.

От МВР съобщиха, че над 1000 полицаи ще охраняват протестиращите, като протести се очаква да има и в Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Свищов. Земеделски производители са заплашили, че ще затворят пътя Русе - Плевен.

От протеста в последния ден на организацията му, се разграничиха Националното представителство на студентските съвети (НПСС), както и двата синдиката - КНСБ и Подкрепа. Междувременно от организаторите разпратиха сайт http://feelfriendly.com/, който всеки който не може да дойде пред парламента да посети.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05