http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Висше образование и глобализация

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
moderator Posted - 10/03/2006 : 13:39:10
Тук ще коментираме материали свързани с ролята на висшето образование в глобализиращия се свят.
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Andrey_Kurtenkov Posted - 04/27/2015 : 22:15:26
Величието на университетите и нищожеството на училището
Posted on април 23, 2015 by ivo rainov
Наскоро колега ми разказа забавен инцидент от класната стая. Понечил да изпита ученик от абитуриентския випуск и бил застигнат от гневна реакция. „Аз съм приет в четири английски университета, а всички учители искате да се гаврите с мен“. Всъщност речникът е бил далеч по-циничен. Великите университети, които слагат корони на всякакви ученически глави. И жалкото училище, което не може да осъзнае нищожеството си и си позволява да безпокои любимците на академичните институции.
Три четвърти от абитуриентите от класа ми вече преминаха през предварителни изпити и постигнаха от 5.60 нагоре. В останалите класове ситуацията е сходна. Както и да го гледаш вече са капарирали студентските книжки. Чудя се само, дали гащите на университетите са толкова плитки или нашите учителски претенции са прекалено дълбоки. Естествено знам отговора за разлика от еуфоричната младеж от дванадесетия клас. Абитуриентите приемат високите резултати като признание за класа. Няма как да ги убедя, че е признание за безпомощност на все по-празните и гладни университети. А и не искам. Интелектуалният стриптийз на българското академично образование не е мой проблем. Проблем са мокрите мечти, които остават след него в душите на устремената нагоре младеж. Защото отличникът от февруарския или мартенския предварителен изпит е тотално загубен за каузата на училищното образование. Човекът докоснал студентския блян не може да бъде мотивиран. Колега с ужас обясняваше как новоизпечена отличничка от кандидатстудетски изпит не може да се сети за основни исторически факти. Въпреки това утре ще стане юристка в УНСС. Нито ще се засрами, че не знае фактите, нито ще се разрови за да ги научи. За какво са и, дето се вика университетът вече и е писал шестица. Така университетската перверзия, наречена предварителен изпит, се стоварва с цялата си арогантност върху горкото българско училище, където някакви наивни учители се опитват да учат питомците до последния ден преди матурите. Все едно да продаваш краставици на краставичар. В главата, пълната с отлични според университета знания, няма място за повече средношколски уроци.
Затова последните месеци от дванадесетия клас са безпорядък и безразличие към учебния процес. Празни класни стаи, празни погледи и нескончаема досада. От едната страна светила приети в по няколко университета, от другата някакви провинциални даскали, които се взимат съвсем на сериозно.
Нещо не е на мястото си. Или дванадесетия клас, който в настоящия формат е тотално безсмислен. Или университетското нахалство да се правят предварителни изпити в учебно време, с безумно ниска летва на знания и деморализирана организация, която ако не поощрява, поне не санкционира преписвачите и подсказвачите. Или може би министърът и целия му екип, които гледат безсловестно как висшето образование деградира и стоварва отломките си върху последния училищен клас.
Не ви разказах как завършва историята на колегата. Скандално. Изслушва внимателно гневния абитуриент и му отговаря простичко: „Ами приели са те, защото не са те видяли. Всичките четири университета“. Тежка обида за зрелостникът, който ядосано напуска стаята. За какво им е да го виждат, важно е да го имат като бройка и касичка. Абе, що не го закрием този дванадесети клас. Както се вижда учениците са готови за университетски подвизи още след единадесетия.
https://eratosten.wordpress.com/2015/04/23/величието-на-университетите-и-нищоже/
moderator Posted - 03/05/2015 : 13:24:39
От едната крайност в другата - от карикатурите на пророка Мохамед до "без свинско е учебниците" ?!?
Andrey_Kurtenkov Posted - 03/03/2015 : 20:19:03
Евроатлантическа наука в действие:
http://www.washingtontimes.com/news/2015/jan/14/oxford-university-press-warns-authors-not-to-write/
Не ли им стигна на професионалните правозащитници политически коректната редакция на "Том Сойер" и "Пипи"... да изхвърляме ли свиневъдството от учебните планове и програми, в името на Световната Демокрация, Единствено Вярната Евроатлантическа Ориентация и Всепобеждаваща Политическа Коректност?
moderator Posted - 10/10/2014 : 16:31:27
Банкери, кметове и професори източили 400 млн. евро в Италия
http://banks.dir.bg/2014/10/10/news17559632.html

Георги Брандийски - 10 октомври 2014, 13:38
Измамници са задигнали около 400 милиона евро за първите девет месеца на годината, сочи разпространен днес доклад на Финансовата полиция в Италия.

Противно на преобладаващото мнение, измамите не са дело на изпечени престъпници, а на професори, банкови служители и брокери, които се възползват от гласуваното им доверието, се изтъква в доклада.

Рекордните 300 милиона евро са източени от Алберто Микалици, който преподавал фирмена икономика в най-престижния частен университет "Бокони" в Милано и е имал достъп до документацията за клиенти на някои търговски банки, предаде БТА.

Брокерът Масимо Чедолия успял да спечели доверието на монашески орден, който му поверил управлението на средствата, събирани от светилището на Свети Павел от Паола - покровител на Калабрия и Сицилия.
Вместо да изпълнява указанията на монасите за разумно и предпазливо инвестиране, брокерът разигравал парите в най-рискованите операции на борсата, а печалбите задържал за себе си. По този начин станал собственик на 28 сгради, 8 парцела и 10 автомобила на обща стойност 2,3 милиона евро, които сега са конфискувани от Финансовата полиция.

Бенвенуто Моранди бил кмет на общината Валбондионе в областта Ломбардия и директор на филиала на Банка Интеза Сан Паоло в съседно селище. Успял да източи с фалшиви операции 20 милиона от сметките на клиенти.

В сферата на фалшифицирането на документи докладът съдържа нюанси. Например, действията на туроператора Пиерпаоло Визентин от Порденоне в областта Фриули Венеция Джулия са окачествени като "по-брутални", защото той инвестирал парите, придобити с фалшиви обещания за "приказни пътешествия". Оценката за анонимен брокер от Ферара в областта Емилия Романя е, че е подходил "по-елегантно", като измамил 100 клиенти с общо 11 милиона евро.

Накрая се споменават и "традиционните пирамиди", но с вече по-близки до реалните обещания за лихви между 5 и 8 процента. Те изплащали лихви, докато имало поток от клиенти и щом се изчерпвали наивниците, "пирамидата" изчезвала с всичките капитали.

Финансовата полиция (Guardia di Finanza) на Италия неотдавна отбеляза своята 240-годишнина. Създадена през 1774 година тя е уникален в световната практика военно-полицейски корпус, който е на подчинение на министерството на икономиката и финансите. Неговите функции се простират от гранично-охранителни и митнически до полицейски, разузнавателни и военно-отбранителни.
moderator Posted - 03/05/2014 : 15:45:23
180 хиляди "вечни студенти" ще бъдат отписани от университетите в Гърция
16:21 | 05.03.2014
http://www.mediapool.bg/180-hilyadi-vechni-studenti-shte-badat-otpisani-ot-universitetite-v-gartsiya-news217556.html


Образователното министерство даде ултиматум на 180 хиляди студенти в Гърция, смятани от ведомството за "вечни студенти", да приключат следването си до юни, тъй като от новата академична година университетите в страната са задължени да ги отпишат от своите регистри, съобщиха гръцките медии.

Новият закон постановява, че влезлите да следват в гръцките университети преди 2006 г. и невзели изпитите си досега ще трябва да напуснат учебното заведение.

Университетските ръководства смятат, че студентите, посещаващи лекции в момента са много повече, отколкото тези, които получават дипломи.
moderator Posted - 02/19/2014 : 09:15:59
Избраха Сноудън за ректор на университета в Глазгоу
19.02.2014 08:238810
http://world.actualno.com/Izbraha-Snoudyn-za-rektor-na-universiteta-v-Glazgou-news_16147.html

Едуард Сноудън е бил избран за ректор на университета в Глазгоу, Шотландия, предаде BBC.

Сноудън успява да изпревари по гласове други трима кандидати за поста - бившият колоездач Греъм Обри, писателят Алън Бисет и местният викарий.

Местни медии обаче съобщават, че студентите са разделени относно Сноудън и мястото му в управата за висшето учебно заведение. Според негативно настроениете на университета е нужен ректор, който да работи на мястото си, което изключва Сноудън като опция. Затова, смятат те, той би могъл да бъде удостоен с някое почетно отличие, но не и да му се предлага подобен пост.

Сред предишните му ректори са са Уини Мандела и израелският ядрен специалист Мордехай Вануну.


Read more: http://europe.actualno.com/Izbraha-Snoudyn-za-rektor-na-universiteta-v-Glazgou-news_16147.html#ixzz2tknPuBFB
moderator Posted - 02/10/2014 : 11:09:08
Разследване разкри измама с британски студентски визи
11:45 | 10 февруари 2014 | По света / Редактор Лилия Чалева /
Вътрешният министър на Великобритания определи доказателствата на Би Би Си като ”доста шокиращи”

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-Бi-Бi-Сi-studensci-vizi-16105141?nt=4


Вътрешното министерство на Великобритания замрази провеждането на тестове по английски език от голяма фирма в бранша след разследване на Би Би Си.
Предаването "Панорама" разкри измами на системата за предоставяне на студентски визи във Великобритания.

Тайно заснети кадри на одобрени от правителството изпити по английски, необходими за издаване на виза, документират подправяне на тестовете на голям брой кандидати.

Фирмата "Инглиш тестинг сървиз" е една от най-големите компании за езикови изпити в света, посочва Би Би Си.

Вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей определи доказателствата на Би Би Си като "доста шокиращи", предаде БТА.

Всяка година около 100 000 студенти от страни извън ЕС получават визи, за да останат в Обединеното кралство за по-дълго време.

Предаването е изпратило под прикритие студенти от страни извън ЕС, които вече били във Великобритания законно. Те са се представили за студенти с лош английски, които искат да останат да работят незаконно в Обединеното кралство.

moderator Posted - 02/10/2014 : 10:09:59
Български студенти във Великобритания заплашени от прекъсване на обучението
10.02.2014
http://news.ibox.bg/news/id_16307113

Студенти от България и Румъния са заплашени от предсрочно прекъсване на обучението си във Великобритания. Причина за това са спрените от британското правителство през ноември заеми за следването и субсидии за издръжка, пише студентският вестник "Джърнъл", който излиза в Единбург, Шотландия, съобщава БНР.
Британските власти замразиха студентските заеми за общо 7448 български и румънски студенти. Това стана, след като бе установен дефицит от 1 милиард и 400 милиона лири стерлинги в бюджета на министерството на бизнеса, иновациите и професионалното обучение.
Британското правителство даде да се разбере, че онези младежи, които бъдат уличени в измама, ще получат доживотна забрана да кандидатстват за държавно финансиране за образование.
moderator Posted - 02/09/2014 : 13:24:34
Ректорът на университета в Прищина подаде оставка след протести
09.02.2014

http://www.mediapool.bg/rektorat-na-universiteta-v-prishtina-podade-ostavka-sled-protesti-news216593.html


Размер на текста Ректорът на университета в Прищина подаде оставка след сблъсъци между полиция и протестиращи студенти, които го обвиниха заедно с други служители в злоупотреби в университета, съобщи АП.

Ибрахим Гаши направи изявление в събота по обществената косовска телевизия РТК. Той хвърли вината за случващото се върху опозиционните партии в Косово. Назначението на Гаши бе подкрепено от управляващата коалиция. Демонстрантите, предимно студенти, обвиняват ректора на университета Гаши и десетки служители, че публикували изследователски трудове във фиктивни списания в чужбина.

Полицията влезе в сблъсък в петък с протестиращите в столицата Прищина. Десетки полицаи и протестиращи бяха ранени.

Нови демонстрации се очакват идната седмица, тъй като организаторите на протеста настояват независим орган да провери документите за правоспособност да преподават на всички преподаватели в университета.
moderator Posted - 09/05/2013 : 12:43:09


Слон уби декан на американски университет в Танзания 277
05.09.2013 12:45 | Свят
Томас Макафи Снимка: Университета в Сан Диего
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2282060


Томас Макафи, лекар и декан на университета в Сан Диего, е бил прегазен от слон по време на сафари в Танзания в националния резерват „Тарангир, съобщава в. "Дейли Мейл".

Докторът, на 58 години, заедно с още двама души, отишли да се разходят в околността, когато попаднали на 50 слона, които ги подгонили. Тримата са побягнали, но Макафи се спънал и паднал, при което един слон го прегазил.

Не е ясно как тримата са останали сами в околността, тъй като ако са били в организирана група туристи, е трябвало да бъдат придружени от въоръжени охранители от парка.

Академикът е заминал на почивка в африканската държава, преди да бъде назначен на поста изпълнителен директор на калифорнийски медицински фонд.

Слоновете не са агресивни животни по природа и нападат само в случай на заплаха за тях и стадото им. Те се явяват едни от най-опасните животни, тъй като теглото им достига до 15 000 кг.

Националният парк Тарангир е шестият по големина в Танзания, като в него живеят над 550 различни видове животни.
Andrey_Kurtenkov Posted - 08/08/2012 : 09:15:53
Преглеждам сега какво къде се е писало из Интернет във връзка с тази история - и във форума на в-к "Сега" попаднах на следното мнение - не е точно по темата за (полу)фалшивите дипломи, но е точно по темата "Висше образование и глобализация":

Откровение Варухово 03 Август 2012 08:29
"Прегледах международната класация на университетите и в частност на българските такива и... о ужас! Варненския СУ е преди всичките ни медицински академии, а Морското е в дъното. Легендарния Габровски и Русенски са доста напред, а ВИАС в дъното. Тракийският(не знаех че има такъв) е преди Американския в Благоевград.
Извода: да ви се*ем на класациите. Всичко е политика а наште политици си ги знаем.
Ей затуй в Нова зеландия румънските дипломи ги признават отма а българските трябва да минават дълга и скъпа процедура по признаване."
Andrey_Kurtenkov Posted - 07/23/2012 : 20:19:52
Още един проблем, за който се е говорило неведнъж (включително и в този форум), но пак виновни бяха тия, които говорят за проблемите, а не тези, които ги причиняват; е, сега заради безочието на кръга на "вечните" и всичкопозволяващите си си спечелихме страхотен минус във взаимоотношенията с най-силния във всяко едно отношение (а и най-доброжелателно настроен към нас и най-свестен въобще) наш съсед.

Турция спря легализирането на дипломи от България заради фалшификации
http://education.actualno.com/news_394511.html
"Турция спря да легализира дипломите, издадени от български висши учебни заведения, заради фалшификации, до приключване на срещите със съответните институции в България.
Съветът за висше образование (ЙОК) в южната ни съседка съобщи, че между препис-извлеченията на оценките има много фалшифицирани. Така също много студенти са преминавали в по-горен курс по нелегални методи, както и без да посещават лекции.
В съобщението на Съвета за висше образование се казва, че след разговори със студенти и посредници-преводачески фирми е установено, че фалшификациите се извършват организирано.
Съветът предупреди до второ нареждане да не се подават молби за легализация на дипломи или препис-извлеченията, издадени от български университети."
moderator Posted - 04/19/2012 : 12:00:24
5 US университета с безплатни онлайн лекции
19 април 2012


http://it.dir.bg/news.php?id=10978990

Пет престижни американски университета ще създадат безплатни онлайн курсове за студенти от цял свят чрез нова интерактивна образователна платформа, наречена Coursera, съобщиха основателите й.
Двамата създатели на платформата, професори по компютърни науки в Станфордския университет, съобщиха още, че са получили 16 милиона долара за финансирането на проекта от две компании от Силициевата долина, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

В идните години Coursera ще предлага над 30 курса на сайта си coursera.org по предмети, вариращи от гръцка митология до неврология, от математика до съвременна американска поезия. Лекциите са създадени и ще бъдат преподавани от професори от Станфорд, Принстън, Калифорнийския университет в Бъркли, университета в Пенсилвания и Мичиганския университет.

Coursera обединява редица амбициозни онлайн проекти, целящи да направят висшето образование по-достъпно. Много от тези проекти обаче просто постват цели лекции на сайта си без никакъв интерактивен компонент. Други се стремят да създадат съвсем нови университети.
Създателите Дафне Колер и Андрю Наг казват, че Coursera ще бъде различна, защото професори от водещи университети ще преподават от името на своя университет и ще адаптират най-популярните си курсове за глобалната мрежа, като включат оценки и изпити във видео лекциите, отговаряне на въпроси от студентите чрез онлайн форуми, а може би и събеседвания между преподаватели и студенти чрез видеоконферентна връзка.

Студентите ще могат да решават тестове със затворени и отворени въпроси, които ще бъдат оценявани от компютър. Coursera ще представи скоро система за оценяване на по-сложни задачи като есета или алгоритми. Студентите няма да получават диплома от университета. Но Coursera може да предложи "сертификат за завършено обучение" или копие на диплома срещу определена такса.

Компанията може също да свързва работодатели със студенти, показали отлични резултати в определена област, съобщи говорителка. От своя страна участващите в програмата университети очакват да увеличат престижа си извън границите на САЩ, свързвайки се с голям брой студенти, и се надяват да получат дарения от техни благодарни онлайн възпитаници.
moderator Posted - 08/25/2011 : 13:29:21
Разрешиха на гръцката полиция да влиза във ВУЗ-овете 25.08.2011
http://news.ibox.bg/news/id_829653987

Десетки студенти се включиха в протести срещу закона.

Полицията в Гърция вече ще може да влиза в университетите в страната. Това става възможно след като парламентът прие внесения от правителството законопроект за промени във висшето образование, съобщи АП.

Проектът бе приет със съгласието на управляващата партия ПАСОК и опозиционната Нова демокрация. Законопроектът мина в парламента на фона на силни критики и несъгласие от страна на академичната общност. Десетки студенти излязоха на протест срещу него.

Чрез новите промени се намалява броят на гласовете на студентските политически сдружения в академичната администрация, отбелязва агенцията. Изборът на ректорите на ВУЗ-овете ще става от академичната общност, а участието на студентите в този избор ще е символично

Като цяло законопроектът предвижда премахване на съществуващата досега пълна неприкосновеност на университетите.

До момента полицията можеше да влиза във ВУЗ-овете само след разрешение на академичните власти.
moderator Posted - 06/28/2011 : 13:28:03
10 месеца без университети в Северна Корея
28.06.2011

http://news.ibox.bg/news/id_1790029636

Правителството на Северна Корея затвори всички университети в страната за 10 месеца, съобщи ИТАР-ТАСС.

Мярката е направена с цел да се мобилизират всички студенти в комунистическата държава, за да подпомогнат преустройството на националната икономика и изграждането на нови съоръжения.

Всички учебни мероприятия във висшите заведения са отменени с изключение на тези, в които има чуждестранни студенти и по-възрастни студенти, които са пред завършване.

Университетите няма да работят до Април следващата година, когато страната ще подготви тържества по случай 100 години от раждането на корейския държавник Ким Ир Сен.

От Пхенян се опитват да укрепят икономиката, докато трае процеса за прехвърляне на властта от лидера Ким Чен Ир към третия му син Ким Чен Ун.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05