http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Сигнали за корупция във во и науката

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
did Posted - 07/06/2006 : 12:02:41
Предлагам тук да сигнализираме за префинените форми на корупция във Висшето образование и науката.
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 04/06/2015 : 12:37:12
Танев извика ДАНС в министерство на просветата


http://www.vsekiden.com/169825

ДАНС влиза в Министерството на образованието и науката. Спецченгетата са извикани лично от просветния министър Тодор Танев. Той е поискал проверка заради съмнения за финансови злоупотреби в някои дирекции и агенции към МОН, съобщи "Дарик".

Засега това са Центърът за развитие на човешките ресурси и Дружество "Ученически отдих".

И още:

ДАНС и Прокуратурата влизат на проверка в МОН

http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_4/%D0%94%D0%90%D0%9D%D0%A1-%D0%B8-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D0%9C%D0%9E%D0%9D_486161.html

Държавна агенция "Национална сигурност" и Прокуратурата започват проверка в Министерството на образванието и науката във връзка със сигнали за отклоняване на средства.

Това потвърди министърът на образованието проф. Тодор Танев на пресконференция днес, след като по-рано в агенции излезе информация, че заради озадачаващи кадрови решения е застрашено изпълнението на европейска програма "Еразъм+" на стойност 35 милиона лева.

Проф. Танев отклони въпросите за по-детайлна информация, свързана с проверката, но уточни, че тя ще се съсредоточи в Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, в Центъра за развитие на човешките ресурси и в "Ученически отдих и спорт" - структури, подчинени на МОН.

Министърът говори и по темата за учебниците и заяви, че екип от МОН, Синдиката на българските учители и учители проверяват учебниците за I-IV клас за грешки. Работата им ще приключи до две седмици, след което ще започне и отстраняването на грешките.


"Има натрупана информация за работата на няколко отдела, дирекции, агенции, включително дружество за туристически отдих - не едно и две места, в които има подозрения за натрупани проблеми, организационни и финансови", заяви Тодор Танев.

Според образователния министър проверката на ДАНС и прокуратурата вече е започнала: „Свързах се с ръководителя на ДАНС и с представители на прокуратурата и поръчахме независими външни одити, както и одити на нашата собствена дирекция. Никой не е нарочен, никой не е обвинен. Но сме длъжни да проверим натрупаните сигнали, които не са малко".
Andrey_Kurtenkov Posted - 03/28/2015 : 08:40:02
Случаят е по-скоро не за корупция, а за тъпотата на кифленската ни джюрналистика и на живеещата в Интернет част от "втората по интелигентност нация в света". Защо - много подробно се опитаха да обяснят много хора по най-различни места в мрежата - изтъкват, че в Кембридж има трийсе и няколко колежа, че в повечето от тях всеки, който може да си плати таксата и знае езика, може "да влезне" на това ниво, на което жалещият се е влезнал (той още не е докторант - след една година ще стане - евенетуално), и пр.
За мен е достатъчно това със "съденето за пропуснати ползи", за да заключа, че момчето не е добре.
Със сигурност професора, срещу когото се жалва не е свят, със сигурност ЮФ на СУ е "гнездото на злото" на нашия преход. Но точно в този случай съм на страната на професора, не само защото обвиненията са тъпи, но и защото става въпрос за лична кореспонденция, за която не знаем дали е истина, какво точно още е включвала и пр. В слуая говоря като човек, на когото вече години наред една групичка (обозначавана от мен като "кучерасти") съвсем целенасочено разпространяват по мрежата неща, уж казани от мен, регистрират профили от мое име, даже един цял сайт (и то в точка ком) поддържат, където пускат изказвания уж от мое име, пускат обяви уж от мое име, и т.н. - в началото си мислех, че ще е много лесно властта да ги хване за ушите, но се оказа че тия неща може у нас да се правят съвсем безнаказано, а живеещи в мрежата празноглавци ги приемат безрезервно за истина - и много бързо се отказах да опровергавам каквото и да е - който няма мозък - да си вярва на щуротии - такива хора за мен не съществуват (щото не са хора, щом нямат мозък).
Та - погледнете пак това за "съденето за пропуснати ползи" - пък после кажете трябва ли да приемаме сериозно това момче...
moderator Posted - 03/25/2015 : 10:24:42
10 бона подкуп за докторант в СУ!

http://www.vsekiden.com/169130


Златин Златев, който изуми с юридическите си познания един от най-елитните университети в света - британския Кеймбридж, е бил изнудван за 10 000 лева, за да получи място като докторант в Юридическия факултет на Софийския университет, научи единствено „Всеки ден" от негови колеги.

Грандиозният скандал около Златин тръгна в края на миналата седмица, когато се оказа, че той 3 години е бил късан на изпита за докторант по гражданско право. Златев е завършил „Св. Климент Охридски" през 2005 г. и заработил като юрист. Желанието му обаче било да следва докторантура по право в Алма Матер, но през 2008, 2009 и 2011 година го късали с аргумента, че се представил „изключително зле".

„Всеки ден" обаче разкри, че причината за провала не е в неговата интелигентност, високо оценена във Великобритания, а в категоричния му отказ да даде рушвет от 10 бона. След като видял, че по нормален начин няма да пробие, Златин заминал за Лондон, за да упражнява професията си. От тази година вече е в Кеймбридж като докторант по гражданско право. Уникалното е, че у нас мъжът е късан три пъти, а в елитния английски вуз е постигнал най-добрите резултати на теста за последните 10 години! „Вие сте гордост за нашия университет", казали му от Кембридж.

Златин Златев се амбицирал и подал жалба за резултата от последния си изпит за докторант. „В отговор проф. Иван Русчев, зам.-декан на факултета, ми обясни, че съм се представил много зле на писмената работа, но и като цяло нивото ми на интелигентност не е на нивото на СУ", разказва Златев. Миналата седмица пък написал имейл до бившите си преподаватели със следния текст: „Искам да благодаря на всички затова, че ме амбицирахте да си търся докторантура другаде. Трябва да знаете, че заради такива хора като вас България (и правната наука) са на такова ниво! Дано все пак ви е останала някаква съвест, за да може да си дадете сметка за това".

Маститият зам.-декан Русчев върнал потресаващ отговор: „Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно, защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, включително и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите. Дано и на Велика Британия да не й се налага да прокопса, както за жалост България, с кадри като Вас. Наистина сте си намерили добре мястото", е дословният отговор на великия професор.

„Никога не съм мил чинии, имам миялна", контрира с усмивка настоящият докторант в Кеймбридж. Колегите му пък попитаха дали е случайност, че и в трите комисии, оценявали писмените работи на Златин Златев, е присъствал зам.-деканът Иван Русчев?!

Писмените му работи изчезнаха мистериозно

Скандалът около премеждията на Златин Златев в Алма матер намериха достойно продължение в петък. Научихме, че писмените работи на Златев, които били „много зле", мистериозно са изчезнали. По закон те трябва да бъдат съхранявани 5 години, но дори последната от 2011 г. я няма в архивите, докладваха ни потресени студенти, наясно с машинациите във вуза.

Там се говори, че единствено ръководителят на правния факултет Сашо Пенов излизал печеливш от скандала. Професорът се страхувал да не бъде сменен на предстоящия избор за декан, планиран на 20 април, от по-популярния свой заместник Иван Русчев. Между двамата имало яростно противоборството, тръгнало около ремонта на зала 272, който се правел с дарения на фондация „Америка за България".

По време на този ремонт, който се проточил повече от година и все още не е приключил, напрежение възникнало и между деканско ръководство на правния факултет и ректората на университет. Те не можели да се разберат относно изпълнението на обществената поръчка. Дрязгите им били в основата да се игнорират от предстоящия изборен маратон неудобни кандидати, какъвто бил Русчев.

Съди Алма матер
за 128 000 паунда

Златин Златев смята да заведе иска срещу Софийския университет на стойност 128 000 паунда за пропуснати ползи, разузна първо „Всеки ден". Информацията ни сочи, че тлъстата сума се калкулира за периода 2008-2011 г., когато мъжът водил предварително загубената битка за място в нашия университет, вместо да продължи кариерата си в Англия. Според Златин за това време, ако не си е губил времето у нас, а е работил на Острова, спокойно е можел да спечели 128 хиляди британски лири, които сега смята да си потърси от Алма матер.
Andrey_Kurtenkov Posted - 10/07/2012 : 19:23:08
WTF???
http://prodavalnik.com/prodavam-diplomi-za-sredno-i-visshe-obrazovanie-i10457969
George_Chaldakov Posted - 08/02/2012 : 13:43:01
БАКАЛНИЗАЦИЯ НА УНИВЕРСИТЕТИТЕ. Част 2

Д-р Георги Чалдъков


Прeди 2-3 година написах и свободолюбивите електронни вестници публикуваха „Бакалнизацията”. Тогава един от главните редактори пусна статията под заглавието „Балканизация на университетите” – той помислил, че съм направил печатна грешка. Писах му, че не съм сгрешил, и той публикува „Бакалнизацията”. Там като заключение пишеше: „Университетът е Alma mater, ръководена от любознание, а не бакалница, в която бай Ректор продава звания на преподаватели и дипломи на чуждестранни студенти.”
Преди години Гърция отказа да признава дипломите на български университети и въведе приравнителни изпити. Сега Турският съвет за висше образование реши да замрази признаването на дипломи и академични справки, издадени в България. Това ще засегне една от най-големите общности на чуждестранни студенти у нас – около 6-7 хиляди студенти от Турция, повечето от които учат като чужденци срещу 3-6 хиляди евро годишни такси, което – заедно с парите за квартири, общежития и храна - означава около 50 милиона евро, които остават годишно в България.
„Непризнаването на българските дипломи е поредният икономически натиск от страна на Турция.” – каза един академик. „Това е дипломатически проблем и няма общо с качеството на българското висше образование” - каза един от софийските ректори (преди време той се хвалеше, че техният медицински университет няма финансови проблеми, защото обучава много чужденци).
“Но не съвсем”, както през 1973 г. в Мадрид в лекцията си “Моята проза” казва Хорхе Луис Борхес: „Еstaba solita (беше самичка), това не може да се каже на други езици, може би на английски бихме могли да кажем she was all by herself, това може да се доближи до умалителното solita, но не съвсем.”
Което означава, че българските университети са повече икономически, отколкото академични проекти. Затова по данни на Шанхайския рейтинг няма български университет в първите 500 в света. Този рейтинг показва, че през 2010 г. страните от Европейския съюз са представени с 191 университета в първите 500, докато САЩ имат 154, Япония – 25. От европейските университите най-много са тези в Германия – 39, и Великобритания - 38. Само 9 университети от Централна и Източна Европа (Полша, Унгария, Чехия, Словения) са сред първите 500.
Според друга световна класация българските университети са подредени така:
1. Софийски университет "Св. Климент Охридски" - 777-мо място

2. Нов български университет - 1816-то място

3. Американски университет в България - 2380-то място

4. Технически университет в София - 2409-то място

5. Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" - 3088-то място
Вярвам, че българските министри и ректори са прочели романа “Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет” на американския писател Робърт Пърсиг, където пише: "Истинският университет е състояние на духа. Истинският университет е безсмъртната същност на самия разум." В другия университет "в добавка към това състояние, наречено разум, съществува и една законна юридическа личност, която за нещастие носи същото название, но която е нещо съвършено различно. Тя притежава имущество, може да изплаща заплати или да получава пари и да се поддава на законодателен натиск. Но този втори университет, юридическата личност, не може да преподава, не създава нови знания и не може да оценява идеи. Той не е истинският университет въобще."

moderator Posted - 07/30/2012 : 17:33:14
Ето и позицията на министър Игнатов:

Турски граждани са фалшифицирали дипломи
автор: Труд онлайн
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1485282

Турски граждани са правили фалшификации върху редовни и вече легализирани български дипломи за висше образование. Това обяви министърът на образованието Сергей Игнатов на извънредно заседание на Съвета на ректорите. Изявлението му идва седмица след решението на Турция да спре признаването на дипломи от български висши училища под предлог, че "фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на организирана престъпност".

Игнатов обяви, че е била подправяна информация за хорариумите и оценки в приложенията към дипломите.

Министърът на образованието заяви, че държавата ни не може да носи отговорност за фалшификациите на частни лица и обвини медиите, че са провокирали скандала като непрекъснато пишат колко некачествено е българското образование.

На извънредно заседание на Съвета на ректорите представителите на висшите училища също отхвърлиха обвиненията и поискаха МВнР да изпрати протестна нота до Турция и въпросът да бъде отнесен до Брюксел, тъй като замразеното признаване на дипломи от Анкара било "пробив в европейското образователно пространство". От министерството възнамеряват да изпратят делегация в Турция, която на експертно ниво да убеди местните власти, че има механизъм за проверка на истинността на дипломите и не се налага замразяването на тяхното признаване.

От думите на Игнатов стана ясно, че официалната информация по въпроса, с която разполагат българските власти, е оскъдна. "Официалната информация е за една фалшифицирана диплома и то за приложение в нея. Има подозрения за повече, но ние нямаме официален документ", каза Игнатов. По думите му турската реакция е дошла след оплакване на турски студенти в България при среща с турския посланик.

Не е ясно и какви разговори са проведени до момента с турските власти. Игнатов обяви, че е изпратил "пратеник" при турския министър на образованието, но отказа да посочи кой е той, посочвайки, че е "доста високопоставено лице в България".

Министърът не изключва напълно участие на българи във фалшифицирането на дипломи и посочи, че ако бъдат открити виновни, ще бъдат наказани.

Игнатов не вижда забавена реакция от страна на българските институции по казуса, но пък смята, че сериозна вина за скандала носят медиите.

"Колкото повече се пише, че българското образование е некачествено, толкова повече конкуренцията се възползва. Нихилизмът само ще доведе до разрастване на скандала, ако скандал изобщо има в случая", обяви Игнатов. Според него в турската реакция има икономически подбуди, тъй като в условия на криза съседните страни искат да задържат студентите си вместо да плащат наеми и такси в друга държава.

"Проблемът не е в българската образователна система. Българското образование е по-добро от парите, които се дават за него", каза Игнатов.

moderator Posted - 07/30/2012 : 12:28:12
По темата, повдигната от nivine през погледа на Ясен Бояджиев:

Щом и магаретата завършват
by newswriter on 30/07/2012 9:55 AM
Дойче Веле
http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=26034308

Решението на Турция да не признава българските дипломи е шамар за властите в София, но и шанс за българското висше образование, убеден е Ясен Бояджиев.

Официална институция на турската държава обяви, че спира да признава българските дипломи за висше образование. Затова завършилите в български висши учебни заведения да не подават молби за признаване на дипломите си. Спира се и приемането на молби за прехвърляне от български в турски университети, както и на молби за издаване на уверения, че желани от турски кандидат-студенти български университети са признати от турската страна.

Причината – натрупали се данни, че турски студенти в България фалшифицират оценки, анотации, печати, академични справки, получават по незаконен начин оценки и се дипломират без да посещават учебни занятия. Разпространението на фалшификациите вече било придобило формата на „организирана престъпна дейност”.

Корупция на едро и на дребно

Новината е изненада само за българските власти, които три дни след разпространяването й мълчаха, а после успокояващо обясниха, че спирането не било „спиране”, а само „замразяване”. Сякаш има някаква разлика.

Всъщност, турската държава посочи в прав текст и на висок глас проблем, за който всички знаят, но не говорят, защото не могат да го докажат. А и да говорят, няма кой да ги чуе. Обучението на чуждестранни студенти в България отдавна е пропито с корупция.

Тя, от една страна, е организирана „на едро” – чужденците плащат високи такси и, за да им вземат парите, учебните заведения ги „добутват” до дипломиране независимо от знанията им. „Добутването” пък отваря възможност за корупция „на дребно”, при която отделно от таксата може и трябва да се купува всеки изпит, всяка оценка и всеки документ.

Вината е и на онези студенти, чиято цел е именно да си купят диплома. Те обаче идват именно в България, защото тук това е не просто възможно, а и лесно и организирано. Покрай тях „изгарят” и онези, които са дошли да учат истински, защото и към тях системата често се отнася като към „дойни крави”.

Проблемът е много по-дълбок

Разбира се, далеч не всички студенти и преподаватели са въвлечени в тази „организирана престъпна дейност”. Те обаче очевидно не са в състояние да й се противопоставят. През тези дни форумите под новината от Турция бяха изпълнени със стотици, повечето от които, естествено, анонимни свидетелства за това. Сред тях от време на време се чуваха и загрижени за етническата чистота на студентството патриотични гласове на задоволство, че сега турските студенти ще се махнат. Дори и да стане обаче, това няма да промени нищо.

Защото проблемът е много по-дълбок и засяга не само образованието.

Защото корупцията е разпространена не само сред чуждите, но и сред българските студенти, за които купуването на дипломи у нас е също така лесно.

Защото и без турските студенти цялостното ниво на висшето образование у нас ще си остане критично ниско. Както бе написал участник във форумите – „и магаре да вържеш, ще завърши”.

Защото още по-ниско е нивото на средното образование, излъчващо бъдещите студенти.

Защото съзнаващите ползата от качествено образование са малцинство, доминирано от мнозинството на неграмотността, тъпотата и чалгата. А възцарилата се враждебност към знанието се вижда с просто око и по върховете на държавата, попъплени от всевъзможни „калинки”.

Какво е решението?

Ще мине време и вероятно след съответните преговори, политически и дипломатически маневри проблемът с българските дипломи в Турция ще бъде някак замазан. За назидание може да бъде „хваната” някоя фалшива диплома и да бъдат разобличени някои и други корумпирани студенти и преподаватели, за да се демонстрира засилен контрол. Истинското решение обаче е невъзможно без дълбоки реформи, при това не само във финансирането на неизброимите български висши учебни заведения.

Турското решение е несъмнен шамар за властите в София и неприятен удар както за засегнатите студенти, така и за разчитащите на парите им.

То обаче е по-скоро добра новина за българското образование. Защото, назовавайки болезнено ясно проблема, може да помогне отвън за предоляване на вътрешното безсилие и нежелание за реформи.


nivine Posted - 07/26/2012 : 15:46:32
Дипломите ни са прост къс хартия
автор(и): Анета Петкова,
26.07.12
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1478577
moderator Posted - 06/17/2012 : 21:48:19
Проф. Никола Николов: Не съм взимал подкуп, беше клопка!
17 Юни, 2012
автор: frognews.bg
http://www.frognews.bg/news_45693/Prof_Nikola_Nikolov_Ne_sam_vzimal_podkup_beshe_klopka!/

Не съм взимал пари от студент или от който и да било. Това с подкупа беше клопка. Предложи ми пари, но аз отказах, стана разправия и тогава нахлуха полицаи. Това разказа пред Фрог нюз проф. Никола Николов от Великотърновския университет.
Известният художник и преподавател по графичен дизайн не може да си намери място от провокацията, в която попаднал.
Медиите разпространиха съобщението, че проф. Николов е арестуван с 500 лв, които взел от студент, за да му уреди приемането на дипломната работа. Той бил поискал от младежа 6000 лв, но онзи казал, че няма толкова пари и преподавателят склонил на скромните 500 лв.

Това момче не показваше данни още в първи курс и аз съм изразявал гласно мнението си по въпроса. Преместиха го в друга група, но сега пак го върнаха при мен. Казах, че няма да подпиша минаването на дипломната му работа, защото няма качества. Ще отстоявам това мое мнение, категоричен бе професорът.

Полицаи претърсили щателно ателието му в София, но освен рисунки и награди, не открили нищо друго.

Кариера, градена десетилетия се срина за 5 минути, заради скалъпена случка, бе горчивият коментар на единствения наш художник, носител на Наградата за мир на ООН в областта на изобразителното изкуство
moderator Posted - 06/16/2012 : 12:05:28
Задържаха професор във Великотърновския университет с подкуп от 500 лева
09:58 | 16 юни 2012 / Редактор Елица Петрова
http://dnes.dir.bg/news/podkup-veliko-tarnovo-profesor-11371173?nt=4

Университетски преподавател във Велико Търново е задържан с подкуп, съобщиха от ОД МВР Велико Търново.
Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” и сектор „Противодействие на икономическите престъпления” задържаха вчера в сградата на факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” непосредствено след получаване на подкуп, 66-годишния Никола Николов, професор в същия факултет.

Сумата от 500 лв. му била предоставена от студент във връзка с предстояща защита на дипломна работа, предаде "Фокус".

Първоначално професорът поискал от дипломанта 6000 лв., след като младежът обяснил, че няма толкова пари, преподавателят смъкнал тарифата. Полицаите намерили парите при извършен личен обиск на преподавателя, в чанта за документи, която той носел. Той е задържан за срок до 24 часа.

Задържаният с подкуп преподавател е съдействал на разследващите органи. Още преди задържането му е дал обяснения, че е поискал парите, за да заведе граждански иск срещу политическа партия, която не е изпълнила финансовите си задълъжения към него, във връзка с поръчка, която професорът е изпълнил по време на предходната предизборна кампания.

Извършени са последващи претърсвания на два адреса, обитавани от професора на територията на община Велико Търново и Община Елена. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.
moderator Posted - 05/14/2012 : 21:17:48
http://www.youtube.com/watch?v=mTURUoNlqdk
Andrey_Kurtenkov Posted - 11/30/2011 : 18:40:35
Наистина феноменален анализ, който ме остави без дъх - за един отвратителен бизнес, най-безцеремонно корумпиращ и родните академични среди:
http://svejo.net/1338131-greenwash-watch-2-wwf
"...WWF е идеологически продължител на по-ранните елитарни екологични движения, наречени conservationism. Този термин не съществува на български, защото този тип много дясна и реакционна природозащита не е характерна за България. Тук екологичните движения се раждат края на 80-те и се вливат в антикомунистическата вълна след 89-та. Но след края на 90-те някои от тях започват да развиват и доста директни критики към капитализма. Така или иначе практически всички екологични движения в България включват и някаква форма на мисъл за благосъстоянието на човечеството като цяло. Независимо дали това се прави от лява и/или либерална гледна точка.
Но много хора не знаят, че екологичните движения в западна Европа и САЩ имат доста по-различна история, част от която е много мрачна, а именно въпросните conservationist движения. Например, още през XIX век за целите на изграждането на системата от национални паркове в САЩ са изселвани местните индиански общности и натиквани в резервати. Това е така, защото бялата робовладелска класа е смятала, че коренното население е “вредно и замърсяващо” за “чистата природа”. Този процес върви паралелно с превръщането на най-различни народи в обект на възхищение към “автентичните етнически култури”. Едни от най-жестоките измерения на този процес са изграждането на зоологически градини за хора, където са били излагани различни представители на “традиционни общности”. Много уважаващи себе си буржоазни градове в Европа и САЩ са били горди притежатели на такива експозиции на живи хора през целия XIX век, та чак до средата на XX. Тук имаме двойно дехуманизиране. От една страна, омраза към и унищожение на реално съществуващите начини на живот на маргинализираните коренни общности, а от друга, тяхното буквално превръщане в животни – излагането им в клетки за наблюдение и развлечение на буржоазния елит. Този пример трябва да послужи и като червена лампа за всички, които изпадат в безкритичен езкстаз (независимо в коя посока) всеки път като чуят думата “етническо” (пр. етнически стоки/храна, и т.н).
WWF са наследници точно на тази дясна идеология, а именно разбирането, че виновен за екологичната криза е човекът като такъв, а не капитализма и/или конкретните хора и организации, които практически извършват унищожението. Тази идеология може да се сведе до стремежа на буржоазията да намери кътче спокойствие и стабилност в света, който постянно прекроява и променя. Както кътче за бягство от огромната вина, която инстинктивно усеща, от мащабните унищожаването на природата (напр., намаляването на биоразнообразието) и на човешкия свят (напр. създаването на гигантски гета, на англ. slums, т.е. сметища за “излишни” за капитала хора).
Този тип дясна природозащита се слива много добре с неолиберализма, защото също се опитва да снеме вината от корпоративния елит и да я прехвърли към всички хора. Например докато WWF казват, че всяко малко действие има значение, те не се стесняват да предприемат големи действия в обратната посока, получавайки десетки милиони от едрия бизнес.
...
Организацията в България е създадена през 2006 г., но набира скорост най-вече след големите екологични протести от 2007 г. Постепенно успява да наеме множество ключови за движенията активисти и експерти, вероятно с по-добри трудови условия, повече сигурност и повече пари. Този преход не е толкова сложен за привикналите към технократския евробюрократичен жаргон на донорите на останалите еко организации. Поради това, че екоактивистите са привикнали на този технократски, корпоративен език, трудно могат да отличат социалните и екологичните програми (например съпротивата срещу цианидните мини) от финансираната от Дънди greenwash пропаганда на WWF.
...
Корпоративната екологична и социална отговорност е оксиморон. Най-вече когато става дума за Кока-Кола, Шел, Дънди прешъс металс и цялата палитра от анти-човешки организации, с които WWF работят. Те подменят обществените борби. Представят проблема като решение.
Този тип псевдо-решения са и дълбоко анти-демократични, защото те практически приватизират гражданския избор и обществените решения. Те казват, че не трябва да има обществени и универсални правила за опазване на околната среда и че трябва да се предаде в ръцете на бизнеса. Безкрайното вряскане за “бизнес решения” изпразва демокрацията от смисъл.
WWF са и едни от най-ревностните защитници на търговията с вредни емисии. Тази търговия не е довела до никакво намаляване. Но също в нея се съдържа идеята, че не трябва замърсителите да отговарят за замърсяването (например чрез данъци, глоби и други), а че съвсем легално могат да си купят правото да унищожават планетата ни. И WWF ще ги подкрепи с всички сили.
...
WWF се държат точно като едър капиталист – скъпоструващи реклами по тв, билбордове, много спам в интернет и други, и други. Стремят се да монополизират пазара (на еко каузи), да неутрализират конкуренцията. Агресивната им маркетингова кампания цели да обвърже всичко, което се смята за зелено, екологично, природозащитно и т.н., като директно производно на брендираната им панда.
Все пак не всички са слепи за дейността на WWF и хората усещат, че да се взимат пари от едрия капитал за пропагандни цели не е съвсем окей. Стратегията на WWF тук е да се изкарат жертва, направила компромис с дявола, за да промени нещата. Но истината е, че WWF не правят компромис със бизнеса, за да го накарат да е малко от малко по-добър (което дори да беше така пак е парадоксално). Истината е, че самите WWF се превръщат в бизнес за продаване на зелен PR и консултантски услуги по корпоративната приватизация на екологията. Винаги защитават най-реакционните политически позиции – търговия с емисии, а не данъци за замърсителите например. Безкритична подкрепа за всички сделки за свободна търговия и най-унищожителните корпоративни интереси. Няма случай, при който да са отказвали корпоративни пари."
moderator Posted - 11/18/2011 : 07:36:07
Изпити и заверки в УНСС обещавани срещу 300 лева
автор(и): Труд , 22:47, 17.11.11
Доротея ДАЧКОВА


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1117423

Изпитите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) са се търгували най-често по 300 лв. Това става ясно от обвинителния акт срещу бившия преподавател Петкан Илиев и неговия съучастник Боян Тренчев, научи “Труд”. Според прокуратурата те са търгували с влияние. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда затвор до 6 години или глоба до 5000 лв.

Първото заседание по делото е било на 29 септември, разказаха запознати. Тогава прокуратурата е предложила споразумение с Тренчев за минимална условна присъда което е одобрено от съдия Емилия Колева. Делото срещу Илиев е било отделено. Присъдата по споразумението влиза в сила веднага.

На следващия ден обаче главният прокурор Борис Велчев е поискал отмяна на споразумението и разглеждане на делото срещу Илиев и Тренчев по общия ред. Сега се чака думата на Върховния касационен съд, който трябва да реши дали да възобнови делото срещу Тренчев, обясниха от СГС. Затова процесът още не е насрочен пред първата инстанция. Ако ВКС възобнови делото, той може да нареди да се разпредели на нов съдия. Ако върховните магистрати откажат на главния прокурор, подсъдим ще остане само Илиев и процесът задължително ще се разпредели на друг съдия.

Делото е внесено като секретно от прокуратурата, тъй като по време на разследването са използвани СРС.

В кориците му не се разкрива държавна тайна. Затова и съдия Колева е преценила, че делото трябва да се гледа при открити врати.

Скандалът с Илиев се разрази през лятото на 2009 г. Тогава от прокуратурата обявиха, че това е първият сериозен успех на разследващите срещу търговията с изпити в университетите. От МВР твърдяха, че имат свидетели и данни и за други хора, замесени в корупционната афера, но никой друг така и не бе обвинен по делото.

След като Илиев и Тренчев прекараха 72 часа в ареста, Софийската градска прокуратура ги пусна под гаранция - 10 000 лв. за Илиев и 5000 лв. за сочения като негов съучастник 37-годишен мъж от Благоевград. Мотивът на прокуратурата да не иска от съда постоянното им задържане бе, че няма опасност те да се укрият или да попречат на разследването. След задържането му Илиев бе изключен от УНСС.

На прокуратурата й трябваха 2 години, за да приключи с делото и да го вкара в съда. Смениха се двама наблюдаващи прокурори, чакаха се експертизи на студентски книжки. Според първоначалната информация цената на уреден изпит или заверка е била между 500 и 4000 лв. Сумите, за които се говори в обвинителния акт, са много по-малки.

Прокуратурата твърди, че корупционната схема е действала от началото на месец май до средата на юни 2009 г. През това време Боян Тренчев е поискал и приел парични суми, за да упражни влияние при вземането на решения от длъжностни лица - преподаватели в различни факултети и катедри на УНСС. Той обещавал, че те ще впишат оценки за взети успешно изпити в протоколи и студентски книжки.

В обвинителния акт се разказва за 6 такива случая, свързани с 8 преподаватели. Първият е от 15 май 2009 г. Тогава той поискал 300 лв., които взел в края на месеца от Владимир Андреев, за да упражни влияние върху проф. Станка Тонкова, преподавател по “Прогнозиране и планиране”, която да впише оценка за успешно взет изпит в студентската книжка на Невена Петрова.

През май 2009 г. Тренчев поискал и приел от Емил Иванов неустановена по разследването сума, за да въздейства върху преподавателя по “Основи на микроикономиката” доц. Венелина Трифонова. Целта била в студентската книжка на Иванов да има оценка за издържан изпит при Трифонова.

Ангел Пешев дал 300 лв. за изпита на Симона Паскова по “Прогнозиране и планиране” при Марин Маринов, главен асистент по тази дисциплина. Пешев дал 600 лв. и за два изпита на колегата си Светослав Яръмов. Срещу тази сума било обещано влияние върху проф. Пано Лулански, който преподава “Институционална икономика” и върху образователния министър от кабинета “Сакскобургготски” доц. Игор Дамянов, преподавател по “Международни отношения”.

От Цветан Петков били поискани 800 лева, за да “вземе” два изпита - по маркетинг и по световна икономика. Първият изпит отново е при гл. ас. Красимир Маринов, а икономиката - при доц. Димитър Стойков.

Тренчев поискал и взел 300 лв. и от Десислава Панева, за да въздейства върху преподавателя по “Основи на управлението” доц. Ангел Доралийски да й напише положителна оценка.

След като Тренчев събрал парите, той ги дал на Петкан Илиев, който трябвало да свърши същинската работа, като окаже влияние върху колегите си преподаватели. Когато делото най-сетне тръгне в съда, се очаква показания да дадат студенти и преподаватели от УНСС.
kkabakciev Posted - 12/06/2010 : 14:30:45
Аз пък бих искал да попитам друго.

АМИ ФАЛШИВИТЕ "НАУЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ" НА БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ ЗА СТЕПЕНИТЕ "ДОКТОР" И "ДОКТОР НА НАУКИТЕ", ЧРЕЗ КОИТО СЕ ПОЛУЧАВАТ ИНАЧЕ НЕФАЛШИВИ ДИПЛОМИ?
moderator Posted - 12/06/2010 : 13:56:35
Калина - първата бомба, която гърми
автор: Милена Милева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=699522

Скандалът с дипломата менте на бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева ми напомни за ония "качествени" българи, които ме помолиха да им направя фалшива германска диплома от университета в Аугсбург.

Отказах им, естествено, но това не попречи на някои от тях да се сдобият с фалшиви документи за завършено образование от другаде и към момента да са на престижни позиции - и в България, и в Германия.

Кандидат-юрист ми каза преди време - когато още живеех в Бавария, че се е заел да прави фалшива диплома на нашенец, който го мързеше, ама много, да търка столовете в библиотеката и да заляга над учебниците. Фалшификаторът не ми довери схемата на измамата, а аз не му и повярвах.

По-късно разбрах, че измамата се е оказала успешна - поне до момента. Българският студент в Германия, на когото направиха фалшива диплома, се върна и прави успешна кариера в родината ни. Той си взе изфабрикувания документ и работи от първия ден, в който стъпи на българска земя - във фирмата на баща си.

Истината е, че получаването на истинска диплома в Германия не е никак лесно. И там, а и другаде в чужбина, не дават много-много шанс на умните чуждестранни студенти да изпъкнат пред техните.

Специално в Германия българите са третирани във висшите учебни заведение по същия начин като самите германци - без каквото и да е снизхождение или не дай боже, привилегии. Прието е, че българските студенти трябва да знаят немски подобно на майчин език.

За тези българи, които не успяват да се справят с високите изисквания, очевидно има други канали на "пробив" в живота и той коренно се различава от пътя, по който вървят честните студенти.

Българинът, който ръководи бащината си фирма с фалшифицирана диплома, сега гордо върти международен бизнес, подбира си много внимателно приятелите, а още повече приоритетите, не говори с всеки. И страни най-вече от онези свои бивши колеги, завършили по „нормалния" начин в Германия.

Истината обаче е, че доста хора знаят как той се сдоби с диплома менте, досущ като тази на бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие".

Момчето, което му изфабрикува фалшивия документ, не може да стане юрист, защото го скъсаха на всички възможни изпити и поправки, заради което имаше разправии с амбициозните си родители. Това обаче не му попречи да навлезе в германските държавни структури и да получи служба, която му е в кърпа вързана чак до пенсия.

Чак сега, след случая с Калина Илиева, осъзнавам задълбочения интерес, с който някои от българските ми познати в Германия разглеждаха дипломата ми. На едно събиране ми поискаха припряно документа. Уж ми се радваха и честитяха, но всъщност много обстойно изследваха хартията на дипломата ми, оглеждаха буквите, оценките, шрифта, печата - сякаш фотографираха всичко в съзнанието си.

Дали ще се мъчиш години, за да получиш истинска диплома, или ще платиш за фалшификат, е въпрос на личен избор. Докъде могат да стигнат нещата, когато свикнеш да живееш в лъжа, се вижда ясно от случая „Калина Илиева".

Но мен ме тревожи по-скоро друго нещо. Като имам предвид, че фалшификатите си бяха доста популярни още докато бях в Германия - чудя се колко ли наши студенти всъщност за „завършили" с такива „дипломи". И на какви ли позиции са сега, колко ли милиони управляват?

Всъщност може да се окаже, че Калина Илиева е само първата бомба от поредицата, която тепърва ще започне да гърми.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05