http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Образование на прицел
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 4

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/08/2007 :  17:00:42  Show Profile  Reply with Quote
Зачестяват инцидентите в образователни институции и срещу учащи по цял свят. Неслучайно, в една публикация се изразяват, че "образованието е на прицел".

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/08/2007 :  17:01:55  Show Profile  Reply with Quote
Трима загинаха при пожар в египетски университет
www.news.bg
08.12.2007 г.
Трима студенти са загинали, а десетки са ранени при избухнал пожар в университет, предаде АП.
Огънят избухнал в зала за лекции в университета „Ал Азхар" край Кайро, предизвиквайки паника сред хиляди студенти. Съботните учебни часове в много египетски университети са задължителни.

Властите ще разследват причината за пожара.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/11/2007 :  11:28:16  Show Profile  Reply with Quote
42 загинаха в двоен атентат в столицата на Алжир
www.news.bg
11.12.2007

Два последователни взрива избухнаха в столицата на Алжир, предадоха агенциите.

Първата експлозията е станала рано сутринта в близост до сградата на Върховния съд.
Втората атака е била в жилищен квартал около десет минути след първата.
По предварителни данни са загинали 42 души. Ранени са над 40, сред тях много ученици.
Очаква се броят на жертвите да се увеличи.
Представител на полицията е съобщил, чe взривното устройство е било поставено и задействано в автобус, който е превозвал ученици.
Мястото на взрива е отцепено от полицията.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/18/2007 :  10:09:04  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Абе, хора, каква по-голяма "стрелба" по образованието от това да му слагаш начело хора като Иван Илчев; в днешния "Стандарт" има едно фундаментално интервю с този тип - ама, направо - четеш и се кръстиш:
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-12-18&article=215121
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 12/27/2007 :  12:13:34  Show Profile  Reply with Quote
Ето още случаи с "образование на прицел":

1)От: http://dnes.dir.bg/2007/11/07/news2307704.html

Ученик застреля 8 души и себе си във финландска гимназия
07 ноември 2007 / News.dir.bg
18-годишен ученик уби осем души в гимназия "Юкела" във финландския град Туусула и се самоуби. Ранени са 11 - възрастен мъж и 10 ученици.
Пека-Ерик Аувинен открил стрелба по време на час. По-късно полицията щурмувала сградата и започнала евакуация.
Сред жертвите са пет гимназисти между 16 и 18 години, директорката на гимназията на 25 г., медицинска сестра (42 г.) и 61-годишна жена. Простреляни са мъж и ученик. Останалите ранени са пострадали от парчета стъкло, докато скачали от прозорците на училището. Пека-Ерик Аувинен е открит в критично състояние, след като опитал да се самоубие, съобщиха АФП и Ройтерс, съобщи БГНЕС. Впоследствие е починал в болницата.
Междувременно стана ясно, че няколко часа преди стрелбата на популярния сайт за видеофайлове YouTube е бил качен запис, който съобщава за предстоящото клане. Заглавието на записа е "Клането в гимназия "Юкела". Видеото, което тече на фона на песента "Заблуден куршум" (Stray Bullet) - съдържа снимка на гимназията, която се разкъсва на две и под нея се показва мъж с насочен пистолет. Клипът е качен от потребител под името Sturmgeist89 (Духът на бурята 89), като в постинг под видеото, подписан със същото име, се казва: "Готов съм да се боря и да умра за моята кауза. Аз, подобно на естествения подбор, ще елиминирам всички, които смятам за негодни, обида за човешката раса и провал на природното развитие". Часове след стрелбата достъпът до видеофайла бе блокиран.
В гимназията "Юкела" учат над 400 ученици между 12 и 18 години.
В четвъртък във Финландия е обявен ден на национален траур. По-късно стана ясно, че Пека-Ерик Аувинен е носел 500 патрона, а на мястото на кървавия инцидент са били намерени 69 гилзи.

2) От: http://dnes.dir.bg/2007/04/17/news1582283.html

Убиецът на 32-ма в US-университет е южнокореец
17 април 2007 / News.dir.bg
Стрелецът, който уби 32 души в Техническия университет в щата Вирджиния, САЩ, е от Южна Корея, студент по английска филология, предаде АФП.
Той се казва Чо Сьонг Хюи и от 8-годишен живее в САЩ. Полицейски източници уточняват, че пръстовите отпечатъци по оръжието, с което са произведени изстрелите, са негови. Разкриването на убиеца е било затруднено, тъй като той е бил без документи и се е самоубил с изстрел в главата, довел до силно обезобразяване. Имената на убитите студенти в Техническия университет в Блексбърг, Вирджиния, ще бъдат съобщени след окончателното им идентифициране. Това информира сайтът на университета в щата Вирджиния, където при две стрелби вчера загинаха 32 души. Двама професори са сред жертвите. 28 са ранените. Последната подобна касапница е била през 1966 г., когато са убити 14 и ранени 31 души в Университета на щата Тексас. В университета учат над 26000 студенти, 2000 от тях са чужденци предимно от Китай и Индия. Засега няма информация за пострадали българи. Това е най-кървавата стрелба в мирната история на страната, предаде CNN. Свидетели твърдят, че стрелецът се скарал с момиче в общежитието, като го обвинило в изневяра. Момичето и служител в общежитието станали първите жертви на гнева му. Не е ясно защо въпреки че е било уведомено за двамата убити, ръководството на университета не е прекъснало занятията и не е обявило тревога. Два часа по-късно престъпникът е застрелял други 30 души в университета, след което се самоубил.

Коментар на us (17.04.2007 г. | 12:48ч.):
”Последната подобна касапница е била през 1966 г.” Глупости, всяка година има поне по 2 такива случая, може и да не са 30 ама поне по 5 жертви има.

3) От: http://dnes.dir.bg/2006/10/03/news743181.html

Пак убити ученици в САЩ. Буш се заема лично със сигурността в школата
03 октомври 2006 / News.dir.bg
Президентът Джордж Буш ще обсъди с генералния прокурор Алберто Гонсалес и министъра на образованието Маргарет Спелингс как държавни ресурси да се пренасочат към предотвратяване на инциденти в училището.
Поводът - трети случай с летален край в американско училище за последните дни. Вчера Чарлз Робъртс застреля 3 момиченца в училище на амиши и рани още 8 деца, едно от които почина по-късно в болницата. Две от децата са все още в критично състояние. Самият убиец се застреля след кървавата баня, предаде БГНЕС. Полицията съобщи, че 32-годишният шофьор на камион за доставка на мляко е баща на 3 деца. Той проникнал сутринта в училището на селото на амишите* Никел Майнс, където имало 15 момчета и 12 момичета на възраст между 6 и 13 г. Потвърдено е, че той е обмислил убийството, защото оставил бележка, в която пише, че отмъщава за случка отпреди 20 години. Шофьорът не стрелял напосоки по децата, а ги екзекутирал: Първо взел 4 момиченца за заложници, вързал ги със скоч за черната дъска преди да ги убие с куршум в главата с автоматичен пистолет. Това е третият инцидент в американски училища за няколко дни - преди 5 дни момиче бе убито в училище в Бейли, Колорадо, а в петък 15-годишен застреля директора на гимназия в западен Уисконсин.
(*Амишите са християнска религиозна общност в САЩ и Канада, която отрича използването на съвременни уреди, като автомобили и телефони. Обикновено се изолират от външното общество по религиозни причини. Те не служат в армията, не ползват социални услуги и здравеопазване и не приемат помощ от правителството.)

4) От: http://dnes.dir.bg/2006/09/14/news664861.html

Мъж уби 1 и рани над 20 в канадски колеж
14 септември 2006 / News.dir.bg
Мъж на около двайсет години с индианска прическа открил огън с автомат “Калашников” в канадския колеж “Доусън” в Монреал в 12:45 часа местно време.
Той убил една жена на 20 години и ранил над 20 души преди полицията да го застреля. Инцидентът парализира центъра на Монреал, след като изплашени студенти побягнаха извън сградата на колежа и полицията отцепи района, затваряйки станцията на метрото, намираща се в непосредствена близост до учебното заведение, предаде АФП. Директорът на полицията в Монреал Ивън Делорм заяви, че мотивът на нападателя не е известен, но няма повод да се смята, че това е терористичен или расистки акт. Щастлива случайност е, че нападателят решил да стреля 5 минути пред междучасието, коментират от полицията. В колежа учат 10 000 младежи.

Както се вижда има доста черна хроника.
Добре е всеки да се замисли над ценностната система на обществото, в което живее.
Би трябвало също достъпът до оръжие да бъде блокиран.
Защо ли в изброените развити страни се случват такива страхотии???
Да си пожелаем в бъдеще по цял свят да не случват подобни инциденти!


Edited by - Vassil_Guliashki on 12/27/2007 12:16:22
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/30/2008 :  11:09:53  Show Profile  Reply with Quote
20 дни крият за стрелба на осмокласници в час
30 януари 2008 / News.dir.bg
Осмокласници от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив са стреляли с пушка в класна стая.
Това съобщиха от Регионалния инспекторат по образование, цитирани от Дарик. Инцидентът е станал на 11 януари, но за случая не бе съобщено от полицията. Оръжието било самоделно, то било сглобено от единия от учениците.
Момчето мотивирало решението си да отиде въоръжено на училище с постоянния тормоз, на който по-големите ученици подлагали по-малките в електротехникума. Тримата осмокласници дори купили патрони за самоделката. Единият от тях внесъл пушката в училището под якето си, а другият стрелял в класната стая. Няма ранени при инцидента.
Момчетата са наказани с последно предупреждение за изключване.
Проучваме случая, има противоречиви сведения, каза директорът на регионалния инспекторат по образование Александър Буздрев. Той е разпоредил директорът на училището да изготви доклад за инцидента.99
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/30/2008 :  19:38:38  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
...са стреляли с пушка в класна стая.
Това впоследствие беше категорично опровергано - стреляли са по джамовете на съседи и в парка, но в училище оръжието не са го носили.
Все пак не сме чак толкова пиркулясали като американците...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/15/2008 :  01:01:00  Show Profile  Reply with Quote
Стрелба в университет в Илинойс, 3 убити
www.news.bg
15.02.2008 г.

При стрелба около 15 часа в университет близо до Чикаго, Илинойс, са били ранени 18 човека, съобщиха световните агенции.
Починали са 3, измежду които и човекът, който е стрелял.

Стрелбата е станала в една от учебните зали на университета, част от пострадалите са получили рани и при опита си да се укрият зад банките.

Декалб, градчето, в което се намира университетът, е разположен на около 65 мили от Чикаго.

6-ма застреляни студенти в Илинойс
news.bg
15.02.2008

Шестима души са загинали, а най-малко 22-ма други са ранени след стрелба в университет близо до Чикаго, Илинойс, съобщиха световните агенции.

Измежду загиналите е и човекът, който е стрелял.

Стрелбата е станала в една от учебните зали на университета, част от пострадалите са били ранени при опита си да се укрият зад банките.

Повечето от пострадалите са простреляни в областта на главата или гърдите.

Стрелецът, който се е обучавал в университета през 2007г., е нахлул по време на лекциите и започнал да стреля без да бъде провокиран.

Той просто ритна вратата, влезе и започна да стреля. Всички почнаха да крещят, разказва една от студентките, която е била в стаята, където е станала стрелбата.

Четири от жертвите са жени. Шестима от пострадалите са в критично състояние.

Декалб, градчето, в което се намира университетът, е разположен на около 65 мили от Чикаго.

Това е четвъртата стрелба в учебно заведение в САЩ само за последнита седмица.

Припомняме, преди дни момче беше застреляно от свой съученик в кафенето на гимназия в Мемфис.

В петък студентка уби други две момиче, след което се самоуби в Техническия университет в Луизиана.

В щата Охайо мъж простреля жена си пред учениците й, и часове по-късно се самоуби.

Среща на общинските съветниците в провинциално градче в щата Мисури също стана сцена на масово убийство, когато въоръжен мъж простреля седем души, пет от тях фатално.

Edited by - moderator on 02/15/2008 08:45:59
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/20/2008 :  09:36:58  Show Profile  Reply with Quote
Училищата в Уелс под тревога след 17-тото самоубийство
Росица Талева
www.news.bg
20.02.2008
Във всяко училище в град Бридженд, в южната част на Уелс ще бъдат изпратени експерти, пише в днешното издание на в.Таймс.

Това е част от начертаната от властите стратегия за справяне със самоубийствата сред ученици в града. Вчера беше оповестено и 17-тото самоубийство.

След като месеци наред отричаха да има връзка между отделните самоубийства, властите накрая признаха, че младите хора в града виждат в самоубийството начин за справяне с проблемите си.

„Има много уязвими младежи. В самоубийството младите виждат приемлива възможност за справяне с проблемите", каза заместник-директорът на полицията в града.

Новата стратегия на властите за справяне с проблема предвижда учениците да бъдат насърчавани да говорят открито за проблемите си.

Тялото на 16-годишната Джена Пари беше открито вчера.
Предполага се, че тя се е обесила на дърво близо до дома си в селце на 5 км от Бридженд.

Приятелите на Джена разказват, че нямат представа защо се е самоубила, но споделят, че тя е приела много тежко неотдавнашното самоубийството на 17-годишно момче - братовчед на най-добрата й приятелка.

От януари миналата година до сега в района са се самоубили 17 младежи.

Обявената вчера стратегия на здравното министерство е по модел на Шотландската кампания „Избери живота", която за пет години успя драстично да намали самоубийствата в Шотландия.
В момента Уелс изпреварва Шотландия и е на първо място по самоубийства във Великобритания.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/06/2008 :  13:41:28  Show Profile  Reply with Quote
42 студенти са отвлечени в Северен Ирак
дата : 6 април 2008 г.
14:33 ч.
www.actualno.com

Четиридесет и двама студенти от университета в Мосул, Северен Ирак, са отвлечени днес от неизвестни нападатели южно от града.

Това предаде АФП, позовавайки се на генерал Халед Абдул Сатар, местен представител на иракската армия.

"Два автобуса със студенти са били спрени от неизвестни въоръжени мъже на тридесетина километра южно от Мосул. Нападателите използвали камиони с монтирани на тях картечници.

Единият автобус успял да избяга, но другият е бил обстрелван. Трима от пътниците са ранени", уточни той.

Пътуващите във втория автобус 42 студенти били принудени да се качат на камионите на похитителите.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/04/2008 :  17:35:51  Show Profile  Reply with Quote
Ректорът на Македонския университет в Солун е взет за заложник от студенти
4 Юни 2008

www.mediapool.bg
Ректорът на Македонския университет в Солун е взет за заложник от група студенти, съобщиха гръцки медии в сряда. Ректорът Илияс Кускувелис, зам.-ректорът и членове на Академичния съвет на университета са били взети за заложници сутринта, когато студенти са прекъснали заседанието на съвета и входа на учебното заведение.

Според ректора студентите са симпатизанти на извънпарламентарната левица, които искат да вземат протоколите, с което да се анулира решението за четиригодишната финансова програма на университета.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/04/2008 :  08:38:15  Show Profile  Reply with Quote
ФБР разследва два атентата срещу учени от Калифорнийския Университет
Росица Талева
www.news.bg
04.08.2008 г.

ФБР разследва два атентата срещу учени от Калифорнийския Университет в Санта Круз.

В два отделни инцидента са използвани запалителни бомби.

Последната атака е била срещу изследовател, който експериментира върху животни, съобщават властите.

Ученият и семейството му, включително и две малки деца, са били принудени да скочат от втория етаж след взривяването на запалителна бомба на входната врата на дома им.

Цялата къща се е изпълнила с дим, съобщават от полицията в Санта Круз.
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 08/05/2008 :  15:37:06  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Престъпна безотговорност в студентските общежития в България

Може и на фона на световните зверства, българската действителност да е по-спокойна, но тя само привидно е спокойна.

Описал съм някои инциденти и предпоставки за такива в две статии:

http://sroksos.org/2008/04/blog-post_12.html

http://sroksos.org/2008/04/blog-post.html

Случаи на тежки побои, наркомания, кражби, алкохолни натравяния, пожари и др. тежки инциденти в студентските общежития се премълчават и потулват на всички нива.
Лошата хигиена в столовете също води до много рискове и то в масов размер.
С доста такива случаи съм се сблъскал като член на университетска комисия за общежитията.

Както при повечето инциденти, виновни са не толкова спонтанните извършители, а лошото администриране и управление. Почти винаги за да се случи трагичен инцидент, има поредица неспазени нормативи и несвършили работата си длъжностни лица.

Мога да твърдя, че за всяко трагично събитие в общежитията, а и в самия университет вина носи ръководството, назначаващо охранителни фими - фантоми, чийто персонал е със средна възрас над 60 години и по никакъв начин не си върши работата. Престъпно се назначават и ремонтни фирми, асансьорна подръжка и т.н.

Може да припомня, че миналата година покрай строеж около Зимния дворец в Студентски град на косъм се разминахме от обгазяване с амоняк (резервоарите за генераторите на лед) - ако се бе стигнало до това, щяхме да имаме много пострадали и дори жертви. Наказани, разбира се няма - строежа се довършва и разширява във всички посоки.

Edited by - kendragnev on 08/05/2008 16:28:08
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/24/2008 :  15:16:23  Show Profile  Reply with Quote
Затвориха US студентка, изследвала правата на жените в Иран
Ралица Йорданова

24.10.2008 г.
www.news.bg

Американска студентка е арестувана и държана повече от седмица в затвор в Иран, съобщава АП.

Еша Момени е студент в Калифорнийския държавен университет в САЩ. Тя е била на посещение на семейството си и да събере сведения за изследване за правата на жените в Иран.

Момени е пътувала по магистрала в Техеран, когато е била спряна от полицията. Иранските власти твърдят, че е била арестувана на 15 октомври за пътно нарушение.

По други сведения момичето първо е било откарано в дома на семейството си, където са били иззети компютърът й и други материали свързани с нейното изследване.

Момени е член на калифорнийския клон на „Промяна за равенство" - иранска организация за правата на жените. По сведения на АП, студентката е била откарана в затвора за политически затворници Евин в Техеран.

На семейство й е обяснено, че нейният случай все още се разследва и докато всичко не се разясни, тя не може да бъде освободена.

Съдебните власти в Иран отказват да коментират случая. В Иран липсва всякаква информация по въпроса.

Университетът в Калифорния призовава за нейното незабавно освобождаване.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/27/2008 :  08:29:35  Show Profile  Reply with Quote
Стрелба в университет в Арканзас. Двама убити
Росица Талева
27.10.2008 г.

Двама души са били застреляни тази нощ, а друг е бил ранен по време на стрелба в двора на университ в щата Арканзас.

Това съобщиха от университета и болницата, цитирани от Ройтерс.

Стрелбата е станала в 21.30 часа местно време пред общежитие на Университета на Централен Арканзас в Конуей - на около 30 мили западно от Литъл рок - столицата на щата.

„Един от ранените е загинал на място, а вторият - в болницата",каза говорителят на регионалния медицински център в Конуей.
По думите му загиналото там момче е 18-годишно, а раненият младеж, който е освободен след преглед - на 19 години.

От университета съобщиха, че има четирима заподозрени за стрелбата, единия от които е арестуван.

Не е ясно дали сред заподозрените или жертвите има студенти, каза говорителят на университета. Все още жертвите не са идентифицирани.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/30/2008 :  13:46:37  Show Profile  Reply with Quote
Атентат срещу университет в Северна Испания, 16 ранени
www.news.bg
30 Октомври 2008 | 14:43



Най-малко 16 души са били ранени при експлозия на кола-бомба в близост до университета на Навара в град Памплона, Северна Испания, предадоха световните медии. Те са с леки наранявания без опасност за живота. Инцидентът е станал в 11 часа местно време (10 ч. българско). Взривеният автомобил е бил паркиран до централната сграда на висшето учебно заведение, в което са се провеждали лекции. Студентите са били евакуирани.

До този момент никой не е поел отговорност за терористичния акт. Смята се, че той е дело на баската сепаратистка групировка "ЕТА", която и преди е набелязвала университета за своя цел. Но за разлика от предишни атаки при тази не е имало предупредително съобщение, пише Би Би Си.

Терористичният акт става само два дни, след като испанската полиция задържа четирима заподозрени активисти на "ЕТА", които са планирали атаки в района на Навара.
Памплона е голям икономически център в Страната на баските, като сепаратистите го приемат за своя историческа столица, пояснява АФП, цитирана от агенция "Фокус".

Go to Top of Page
Page: of 4  Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05