http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Publichni lekcii na uchenite ot IRION
 Intellectual property
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic 
Page: of 2

koycho_mitev

Bulgaria
4 Posts

Posted - 12/01/2007 :  15:33:56  Show Profile  Reply with Quote
Intellectual property

Koycho Mitev

koycho_mitev

Bulgaria
4 Posts

Posted - 12/01/2007 :  15:38:37  Show Profile  Reply with Quote
Na 1.12.2007, Sofia v hotel Evropa se provede seminar na tema "ZASHTITA NA INTELEKTUALNATA SOBSTVENOST NA NAUCHNI PRODUKTI".

Tuk moze da zadavate vaprosi i komentari po temata na seminara kym eng. Koycho Mitev

Koycho Mitev
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/05/2007 :  20:42:58  Show Profile  Reply with Quote
Обявиха за ненужни 90% от китайските патентиTechNews
05.12.2007
Да бъдат анулирани, предложи експерт от Foxconn
Преобладаващата част от китайските патенти са безполезни и трябва да бъдат анулирани. За подобна мярка призова директорът по управление на интелектуалната собственост в компанията Foxconn - Фу Шаомин.
По време на форума “Innovative National Construction and Intellectual Property” експертът е обявил за ненужни 90% от новите китайските патенти, писа ChinaTechNews.com. Foxconn е един от най-големите ОЕМ производители на електронно оборудване в света.
Шаомин визира нови и вече действащи патенти в една от трите основни категории за технологични решения. Към останалите две категории се отнасят изобретенията и полезните модели.
Скандалното изявление се приема “на нож” в Китай, където само за миналата година са регистрирани 161 366 технологични патента.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/06/2007 :  20:54:45  Show Profile  Reply with Quote
Издателство глобено с 50 хил. лв. за уронен престиж на конкурент
6 Декември 2007
www.mediapool.bg
Издателството "Просвета" е било глобено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с 50 хил. лв. заради уронване престижа на конкурент с разпространяването на невярна информация, съобщиха от антимонополната комисия в четвъртък.

Санкционираната фирма разпространила писма до Министерството на образованието и науката, Великотърновския и Пловдивския университети, които съдържат необосновани обвинения към конкурентното издателство "Бит и Техника” ООД, Варна, което е специализирано в издаването на учебници и учебни помагала. Дружеството е публикувало учебника "Домашен бит и техника за 2 клас”, който отговаря на нормативната уредба и е одобрен от Министъра на образованието и науката.

"Просвета - София” обаче използвало неверни факти и определения, насочени към уронване на авторитета на "Бит и Техника”, подали сигнал в КЗК потърпевшите.

Комисията е решила, че такова поведение противоречи на добросъвестната търговска практика и е в състояние да увреди доброто име и доверието към конкурентното предприятие, заради което и санкционира "Просвета".
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 12/10/2007 :  16:21:40  Show Profile  Reply with Quote
Измисли го японец, но го патентова филипинец

вестник 24 часа, 8 декември 2007г.

Дайсуке Инуе получи награда за изобретението

Караокето е японска измишльотина. Идва от словосъчетанието “кара” – (празен) – и “оке” от “окесутора” (оркестър).
И наистина с оригиналната музика и аматьор вместо оригиналния изпълнител, изглежда като празен оркестър.
Караокето всъщност е стара японска традиция, макар и тръгнала с друго име. То е “утагое киса”, т. е. пеещо кафене.
Родоначалник на съвременната караоке индустрия е японският музикант Дайсуке Инуе. Това става в началото на 70-те години на ХХ век. След като става модно в Страната на изгряващото слънце, караокето превзема и Югоизточна Азия, а оттам се прехвърля в Европа.
Барабанистът Дайсуке бил помолен от редовни гости на клуба, където свирел, да им даде запис на свое парче. Те искали да вземат песента със себе си на ваканция и да се забавляват, като пеят на музиката. Дайсуке осъзнава търговската стойност на идеята и сам измайсторява машина, която пуска парче срещу монета от 100 йени. Всъщност той прибавил екран за текста на парчето, заимствайки устройството на джубокса, популярно в Съединените щати.
Вместо да продава машините за караоке, Дайсуке ги давал под наем в музикалния магазин. Първоначално караокето било счетено за нова мода, която ще отшуми бързо-бързо, защото му липсвала атмосферата на изпълнение на живо. Освен това било и скъпо удоволствие, понеже през 70-те г. 100 йени е била цената на два обяда.
Обратно на очакванията обаче караокето се утвърдило и машини били поставени в ресторанти и дори в хотелски стаи. Прз 2004г. Дайсуке получава награда за измислянето на караокето, защото така “предоставил на хората изцяло нов начин да се толерират взаимно”.
Дайсуке обаче никога не се сетил да патентова изобретението си и така пропуснал шанса да се превърне в един от най-богатите хора на Япония. Вместо него това сторил филипинецът Роберто дел Росарио. Той нарекъл своята караоке система Minus-One. Дел Росарио водил люта съдебна битка с китайска компания, която претендирала за правата върху патента. След като я спечелил, първите му караоке патенти са регистрирани през 1983г. и 1986г. – повече от десетилетие след първата караоке машина на Дайсуке от 1971г. (24 часа)




Edited by - Vassil_Guliashki on 12/10/2007 16:24:59
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/23/2007 :  10:58:24  Show Profile  Reply with Quote
Патентно ведомство чества 60 години от основаването си през 2008 година
23 декември 2007 г. 9:54 ч.
www.actualno.com

Приоритет ще бъде стабилизирането на практиката и оптимизирането на административно-производствените процеси

Патентно ведомство чества 60 години от основаването си през 2008 година. Това каза председателят на ведомството Костадин Манев.

Отбелязва се и 104-та годишнина от регистрацията на първата търговска марка в България, предава агенция Фокус.

Основното направление, по което Патентно ведомство ще работи следващата година, ще бъде институционалното укрепване, като възможност за предоставяне на административни услуги на много по-високо качествено ниво.

Приоритет ще бъде стабилизирането на практиката и оптимизирането на административно-производствените процеси.

"Ще се опитаме да направим по-голяма крачка към електронното водене на административните досиета в нашата работа", отбеляза Костадин Манев.

Освен това ще се оптимизира работата и с колегите от други ведомства, с които Патентно ведомство има двустранни договори за сътрудничество, а също така и участието в международните организации, особено в Европейската патентна мрежа и Световната организация за интелектуална собственост.

Следващата година в София ще се проведе среща на високо равнище на представители на страните-членки на Европейската патентна организация. Ще се обсъждат стратегически въпроси за патентната система.

"Наред с това ние ще имаме и важна задача по участието във финализирането, вероятно през следващата година, на решаването на въпроса за Европейската съдебна патентна система. Тя се изгражда и ще се стигне до предварително решение", посочи Костадин Манев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/28/2007 :  22:59:58  Show Profile  Reply with Quote
„Touch cube” - играчките на бъдещето?
news.bg

Андрю Фентъм започва своята кариера като военен инженер, трудещ се в областта на балистичните снаряди и ракети.
След дълги години усилен труд той оставя в миналото милитаристичните технологии и се отдава на хай тек изкуството.

Новата му професионална сфера са иновативните компютърни интерфейси.
Фентъм се труди върху създаването на мулти-тач скриин интерфейси за музикални приложения.
Благодарение на своите разработки в областта печели наградата за иновации на Националната фондация за наука, технологии и изкуства.

Голяма част от творбите на Фентъм са изложени във популярната изложбена зала Kinetica - единствената по рода си галерия във Великобритания, която е посветена единствено и само на електронните изкуства.

Със своето последно творение наречено Fentix Cube Андрю Фентъм предизвика нечуван интерес сред световните производители на играчки.
Цялата истерия се завихря покрай изключително големия рейтинг на няколко демонстрационни видео клипа, качени в YouTube.

"Всичко стана поради абсурдите за мен нива на интерес, които качените в YouTube демонстрационни клипове събраха. В момента съм засипан от купища предложения от големи производители на играчки. Най-сериозен интерес проявяват купчина напористи фирми от Корея." - споделя Фентъм.

Fentix Cube представлява малко разноцветно сияещо хай-тек кубче, което щом видите за пръв път ще си помислите, че е произведено някъде в далечния изток.
Зад пъстроцветната фасада обаче се крие комбинация от иновативни технологии, спомогнали за огромния успех на iPhone и Wii.

Кубът се състои от голяма батерия, внушително количество светодиоди, три акселарометъра, които отчитат височината на която се намира и ускорението на което е подложено устройството и на последно място, но не и по значение - множество сензори, които са разположени под неговата повърхността и осигуряват необходимия тач контрол.

Мистър Фентъм споделя: „Конструирането на Fentix Cube ми отне около един месец. Идеята за направата на подобен електронен куб ме озари след като веднъж попаднах на доста нескопосана електронна версия на кубчета на Рубик.
Дори и на пръв поглед кубът да в изглежда странно, когато го поемете в ръцете си за пръв път инстинктивно ще разберете как да го използвате."

Кубът е програмиран и с него можете да играете над дозина игри, измежду които изключително любопитна PacMan инспирирана лабиринтна главоблъсканица.

Устройството е мултифункционално, а комбинацията от многоцветни светлинни индикатори и възможността за тримерен пространствен контрол превръща всеки допир с него в изключително удоволствие.
Go to Top of Page

Vladimir Nachev

Bulgaria
1 Posts

Posted - 01/04/2008 :  15:45:27  Show Profile  Reply with Quote
Радвам се, че вече има ИРИОН.
Подкрепям изцяло дейността му във всичките й аспекти.
Много съм доволен от проведения на 01.12.2007 г. семинар на
тема: "Защита на интелектуална та собственост на научни продукти".
С удоволствие ще участвувам в бъдещата дейност и меропреятия
на ИРИОН,целящи положи телни промени в областта на образованието
и науката.

d-r eng. Vladimir Nachev
Go to Top of Page

Ilchev

Bulgaria
1 Posts

Posted - 02/04/2008 :  17:03:16  Show Profile  Reply with Quote
По тази интересна тема желая да покажа Тарифната таблица с цените за патентните услуги и дейности.

ТАРИФА ЗА ТАКСИТЕ,КОИТО СЕ С БИРАТ ОТ ПАТЕНТНОТО
ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА Б ЛГАРИЯ
Отразена деномина ията от 5.07.1999 г.
Обн.ДВ.бр.114 от 30 декември 1999г.,изм.ДВ.бр.117 от 17
декември 2002г.,изм.ДВ.бр.91 от 15 ноември 2005г.,изм.ДВ.бр.35
от 27 април 2007г.,попр.ДВ.бр.42 от 29 май 2007г.
Чл.1.(1)(Предишен текст на чл.1,изм.и доп.ДВ,бр.117 от 2002 г.,
изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)За патенти за изобретения се събират такси,както
следва:
1.За заявяване 50 лв.
2.За патентни претенции за всяка следваща след десетата претенция
20 лв.
3.За претендиране на приоритет за всеки приоритет по 20 лв.
4.За проверка на формалните изисквания 50 лв.
5.За предварителна експертиза и проверка за допустимост на заявката
за едно изобретение 160 лв.
6.За предварителна експертиза и проверка за допустимост на заявката
за група изобретения:
а)за група от две изобретения 200 лв.;
б)за всяко следващо изобретение от групата 80 лв.
7.За проучване и експертиза на заявка за едно изобретение 200 лв.
8.За проучване и експертиза на заявка за група изобретения:
а)за група от две изобретения 300 лв.;
б)за всяко следващо изобретение от групата 80 лв.
9.За публикация на заявка 80 лв.
10.За разглеждане на молба за ускорена публикация на заявка 30 лв.
11.За внасяне на промени в описанието,претенциите,чертежите и
реферата по инициатива на заявителя 40 лв.
12.За извършване на международна кореспонденция по заявка за патент
по Договора за патентно коопериране (РСТ)80 лв.
13.За издаване на патент 80 лв.
14.За публикация на описанието,претенциите и чертежите към патента:
а)до 10 страници 100 лв.;
б)за всяка страница след десетата 12 лв.
15.За публикация за издаване на патент,в т.ч.на независимите
претенции:
а)до 5 независими претенции 50 лв.;
б)за всяка независима претенция над петата 6 лв.
16.За поддържане действието на патент:
а)за първите 3 години от заявяването по 50 лв.;
б)за 4 ата година 50 лв.;
в)за 5 ата година 150 лв.;
г)за 6 ата година 200 лв.;
д)за 7 ата година 250 лв.;
е)за 8 ата година 300 лв.;
ж)за 9 ата година 400 лв.;
з)за 10 ата година 500 лв.;
и)за 11 ата година 600 лв.;
к)за 12 ата година 700 лв.;
л)за 13 ата година 800 лв.;
м)за 14 ата година 900 лв.;
н)за 15 ата година 1000 лв.;
о)за 16 ата година 1100 лв.;
п)за 17 ата година 1200 лв.;
р)за 18 ата година 1300 лв.;
с)за 19 ата година 1500 лв.;
т)за 20 ата година 1700 лв.;
у)за издадените патенти по §5 от преходните и заключителните
разпоредби на Закона за патентите и регистрацията на полезните модели:
за 21 ата година 2000 лв.;
за 22 ата година 2500 лв.;
за 23 ата година и за всяка следваща по 3000 лв.
17.За възстановяване действието на патент 500 лв.
18.За разглеждане на жалби срещу:
а)решение за отказ за издаване на патент:
за едно изобретение 200 лв.;
за група от две изобретения 300 лв.;
за всяко следващо изобретение от групата 80 лв.;
б)решение за прекратяване на производството по заявка за патент
100 лв.
19.За разглеждане на искане за обявяване на недействителност на
издаден патент:
а)на частична недействителност 300 лв.
б)на пълна недействителност 500 лв.
20.За разглеждане на искане за предоставяне или за прекратяване на
принудителна лицензия 200 лв.
21.За преиздаване на патент 50 лв.
22.За публикация на описанието,претенциите и чертежите към патента:
а)до 10 страници 100 лв.;
б)за всяка страница след десетата 12 лв.
23.За публикация за издаване на патент,в т.ч.на независимите
претенции:
а)до 5 независими претенции 50 лв.;
б)за всяка независима претенция над петата 6 лв.
(2)(Нова ДВ,бр.117 от 2002 г.)За заявка за европейски патент и
европейски патент съгласно Европейската патентна конвенция (ЕПК)се събират
такси за:
1.(изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)Публикация на съобщение за получен
превод на претенции по заявка за европейски патент на български език 50 лв.
2.(изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)Публикация на съобщение за получен
коригиран превод на претенции по заявка за европейски патент на български
език 50 лв.
3.Извършване на кореспонденция по заявка за европейски патент
съгласно ЕПК 80 лв.
4.(изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)Публикация на съобщение за получен
превод на издаден европейски патент на български език 50 лв.
5.Публикация на получен превод на описанието,претенциите и
чертежите на издаден европейски патент на български език:
а)до 10 страници 80 лв.
б)за всяка страница след 10 ата по 10 лв.
6.(изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)Публикация на съобщение за получен
коригиран превод на европейски патент на български език 50 лв.
7.Публикация на коригиран превод на описанието,претенциите и
чертежите на европейски патент на български език:
а)до 10 страници 80 лв.
б)за всяка страница след 10 ата по 10 лв.
8.Поддържане действието на патент:
а)(изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)за 3 тата година 50 лв.
б)за 4 ата година 50 лв.
в)(изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)за 5 ата година 150 лв.
г)(изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)за 6 ата година 200 лв.
д)(изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)за 7 ата година 250 лв.
е)за 8 ата година 300 лв.
ж)за 9 ата година 400 лв.
з)за 10 ата година 500 лв.
и)за 11 ата година 600 лв.
к)за 12 ата година 700 лв.
л)за 13 ата година 800 лв.
м)за 14 ата година 900 лв.
н)за 15 ата година 1000 лв.
о)за 16 ата година 1100 лв.
п)за 17 ата година 1200 лв.
р)за 18 ата година 1300 лв.
с)за 19 ата година 1500 лв.
т)за 20 ата година 1700 лв.
(3)(Нова ДВ,бр.35 от 2007 г.)За полезни модели се събират такси,
както следва:
1.За заявяване 50 лв.
2.За проверка 200 лв.
3.За претендиране на приоритет за всеки приоритет по 20 лв.
4.За проучване по молба на заявителя или на друго лице 200 лв.
5.За експертиза на полезния модел по молба на заявителя или на друго
лице 200 лв.
6.За регистрация на полезен модел 100 лв.
7.За издаване на свидетелство за регистрация 50 лв.
8.За публикация на описанието,чертежите,претенциите и реферата:
а)до 10 страници 100 лв.;
б)за всяка следваща страница след десетата 12 лв.
9.За публикация в Официалния бюлетин за регистриран полезен модел,
в т.ч.на независимите претенции:
а)до 5 независими претенции 50 лв.;
б)за всяка независима претенция над петата 6 лв.
10.За продължаване срока на регистрация:
а)за 5 7 мата година 300 лв.;
б)за 8 10 ата година 400 лв.
11.За разглеждане на жалби срещу:
а)решение за отказ за регистрация на полезен модел 150 лв.;
б)решение за прекратяване на производството по регистрация на
полезен модел 100 лв.
12.За разглеждане на искане за заличаване на регистрацията на полезен
модел:
а)за частично заличаване 300 лв.;
б)за пълно заличаване 500 лв.
(4)(Нова ДВ,бр.117 от 2002 г.,предишна ал.3,изм.ДВ,бр.35 от
2007 г.)Таксите за заявяване,експертиза и обжалване на решенията на
експертизния отдел по заявките за изобретения,както и таксата за подаване на заявка за полезен модел се заплащат в размер 50 на сто,ако заявителите са
изобретатели,микро и малки предприятия по Закона за малките и средните
предприятия,държавни или общински училища,държавни висши училища или
академични научноизследователски организации на бюджетна издръжка.
(5)(Нова ДВ,бр.35 от 2007 г.)За сертификати за допълнителна
закрила се събират такси,както следва:
1.За разглеждане на заявка 500 лв.
2.За публикации в Официалния бюлетин на:
а)съобщение за подаване на заявка 50 лв.;
б)съобщение за взетото решение по заявката 50 лв.;
в)съобщение за предстоящото влизане в сила на сертификата 50 лв.;
г)съобщение за изтичане срока на действие на сертификата 50 лв.
3.За издаване на сертификат за допълнителна закрила 50 лв.
4.За публикация за издаване на сертификата 50 лв.
5.За поддържане действието на сертификата:
а)за първата година 2000 лв.;
б)за втората година 2500 лв.;
в)за третата година 3000 лв.;
г)за четвъртата година 3500 лв.;
д)за петата година 4000 лв.
6.За публикуване на съобщение за възстановяване действието на
сертификата 50 лв.
7.За разглеждане на жалби срещу:
а)решение за отказ да се издаде сертификат 100 лв.;
б)решение за прекратяване на производството 100 лв.
8.За разглеждане на искане за заличаване на сертификат 150 лв.
Чл.2.(1)(Изм.и доп.ДВ,бр.117 от 2002 г.,изм.ДВ,бр.35 от 2007
г.,попр.ДВ,бр.42 от 2007 г.)За промишлен дизайн се събират такси за:
Такси в
левове
1.Заявяване 50
2.Претенция за приоритет –за всеки приоритет 20
3.Експертиза на заявка:
а)за един дизайн 150
б)за всеки следващ дизайн 80
в)за комплект или за композиция 240
4.Регистрация на дизайн 200
5.Издаване на свидетелство за регистриран дизайн 60
6.Публикация в официалния бюлетин на:
а)заявка за всяко изображение 40
б)регистриран дизайн за всяко изображение 40
7.Подновяване на регистрацията:
а)за първо подновяване 300
б)за второ подновяване 400
в)за трето подновяване 500
г)до 6 месеца след изтичането на срока за плащане
допълнително
100 плюс 50
на сто от
съответната
такса
8.Разглеждане на жалби срещу решения за:
а)прекратяване на производството 100
б)отказ на регистрация:
за един дизайн 200
за всеки следващ дизайн 80
за комплект или за композиция 250
9.Разглеждане на искания за заличаване на
регистрацията:
а)за един дизайн 400
б)за всеки следващ дизайн 100
в)за комплект или за композиция 500
(2)(Доп.ДВ,бр.35 от 2007 г.)За подаване на заявка за
международна регистрация на промишлен дизайн или за дизайн на
Общността се събират такси за:
Такси в
левове
1.Един дизайн 60
2.Всеки следващ дизайн 10
3.Комплект 60
4.Композиция 60
Чл.3.(Отм.ДВ,бр.117 от 2002 г.)
Чл.4.(1)(Изм.и доп.ДВ,бр.91 от 2005 г.,в сила от 15.11.2005 г.,
изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)За марки се събират такси за:
Такси в левове
Търговски марки,
марки за услуги и
съвместни марки
Колективни и
сертификатни
марки
1.Заявяване и експертиза:
а)до три класа 200 400
б)за всеки следващ клас 60 120
2.Претендиране на приоритет за
всеки приоритет по 20 20
3.Публикация на заявка 40 40
4.Ускорена експертиза 200 200
5.Регистрация 300 600
6.Издаване на свидетелство за
регистрация 60 60
7.Публикация 40 40
8.Подновяване на регистрацията и
публикация
а)до изтичане срока на действие
на регистрацията:
до три класа 300 600
за всеки следващ клас 60 120
б)до 6 месеца след изтичане срока
на действие на регистрацията
до три класа 450 900
за всеки следващ клас 90 180
9.Разглеждане на жалби срещу
решения за:
а)прекратяване на производство 120 120
б)отказ на регистрацията 180 180
10.Разглеждане на искания за:
а)заличаване на регистрация 300 300
б)отмяна на регистрация 250 250
11.Вписване на ограничения в
списъка на стоките и/или услугите
и издаване на удостоверение и
публикация 50 50
12.Разглеждане на искане за
определяне на общоизвестност или
известност на марка на
територията на Република
България 600 600
13.Препращане на заявка за
марка на Общността 60 60
(2)(Изм.и доп.ДВ,бр.91 от 2005 г.,в сила от 15.11.2005 г.,изм.
ДВ,бр.35 от 2007 г.)За географски означения се събират такси за:
Такси в
левове
1.Заявяване и експертиза 200
2.Регистрация 40
3.Вписване на ползвател 200
4.Издаване на свидетелство 60
5.Публикация 40
6.Разглеждане на жалба срещу решение за:
а)прекратяване на производство 120
б)отказ на регистрацията 180
в)отказ за вписване на ползвател 180
7.Искане за заличаване на регистрация на основание
чл.57,ал.1,т.2 от Закона за марките и географските
означения
200
8.Искане за заличаване на регистрацията въз основа на
съдебно решение 20
9.Искане за отменяне вписването на ползвател въз
основа на съдебно решение 20
(3)(Доп.ДВ,бр.117 от 2002 г.,изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)За
подаване на заявка за международна регистрация на марки и наименования
за произход се събират такси за:
Такси в
Левове
1.Искане за международна регистрация на марки
а)до три класа 150
б)за всеки следващ клас по 60
2.Искане за териториално разширение на марки 80
3.Искане за заместване на национална с международна
регистрация 80
4.Искане за международна регистрация на
наименование за произход 80
5.
Искане за вписване на прехвърляне на права,
лицензионен договор,промяна в името и/или адреса
на притежателя 50
Чл.5.(Изм.ДВ,бр.35 от 2007 г.)За нови сортове растения и
породи животни се събират такси за:
Такси в
левове
1.Заявяване 40
2.Претенция за приоритет 20
3.Публикация за заявка 20
4.Издаване и публикация на сертификат 95
5.Публикация за всяко изображение в издаден
сертификат 12
6.Поддържане действието на сертификат:
а)годишни такси за първите 4 години от издаването
по 20
б)за 5 ата до 10 ата година таксата нараства спрямо
предходната с 40
в)от 11 ата година таксата нараства спрямо
предходната c 60
7.Разглеждане на:
а)жалба срещу решение за прекратяване на
производството по заявка за издаване на сертификат 100
б)жалба срещу решение за отказ за издаване на
сертификат 160
в)искане срещу обявяване на недействителност на
издаден сертификат 200
г)жалба срещу отказ за възстановяване действието
на сертификата 200
Чл.6.За топологията на интегралните схеми се събират такси за:
Такси в
Левове
1.Заявяване 40
2.Регистрация 300
3.Публикация на регистрацията 40
4.Издаване на свидетелство за регистрация 40
5.Молба за достъп до досието на заявката 20
Чл.7.(Доп.ДВ,бр.91 от 2005 г.,в сила от 15.11.2005 г.,изм.ДВ,
бр.35 от 2007 г.)За предявяване на искания и извършване на действия за
обектите на индустриална собственост се събират такси за:
Такси в
левове
1.Продължаване на срок за отговор по искане на
заявителя
а)за първо продължение 30
б)за второ продължение (при изобретения,нови
сортове растения и породи животни)80
2.Поправки на технически грешки,допуснати от
заявителя в:
а)заявката или искането 30
б)регистъра или защитния документ 80
3.Искане за вписване и публикация на промени в името
и/или адреса на заявителя,съответно притежателя 80
4.Искане за вписване и публикация на прехвърляне на
права 80
5.Искане за вписване и публикация за вписването на
лицензионен договор 80
6.Други промени в правния статус и публикации за тях 20
7.Издаване на дубликат на защитен документ 40
8.Справки и извлечения от държавните регистри 10
9.Предоставяне на информация за заявен или
регистриран обект на индустриалната собственост 10
10.
Вписване,издаване на удостоверение и публикация
на наложени обезпечителни мерки или включване в
масата на несъстоятелността 20
11.Вписване,издаване на удостоверение и публикация
на учреден особен залог 80
Заключителни разпоредби
К М ПОСТАНОВЛЕНИЕ №235 ОТ 7 НОЕМВРИ 2005 Г.ЗА
ИЗМЕНЕНИЕ И ДОП ЛНЕНИЕ НА ТАРИФАТА ЗА ТАКСИТЕ,КОИТО СЕ
С БИРАТ ОТ ПАТЕНТНОТО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА Б ЛГАРИЯ,
ОДОБРЕНА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ №242 НА МИНИСТЕРСКИЯ С ВЕТ ОТ
1999 Г.
(ОБН.ДВ,БР.91 ОТ 2005 Г.,В СИЛА ОТ 15.11.2005 Г.)
§3.Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му
в "Държавен вестник".
Преходни разпоредби
К М ПОСТАНОВЛЕНИЕ №87 ОТ 17 АПРИЛ 2007 Г.ЗА
ИЗМЕНЕНИЕ И ДОП ЛНЕНИЕ НА ТАРИФАТА ЗА ТАКСИТЕ,КОИТО СЕ
С БИРАТ ОТ ПАТЕНТНОТО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА Б ЛГАРИЯ,
ОДОБРЕНА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ №242 НА МИНИСТЕРСКИЯ С ВЕТ ОТ
1999 Г.
(ОБН.ДВ,БР.35 ОТ 2007 Г.)
§6.За поддържане действието на патенти за полезни модели,
издадени по реда на Закона за патентите,се заплащат годишни такси
в досегашния им размер.

Валери Илчев
Go to Top of Page

koycho_mitev

Bulgaria
4 Posts

Posted - 04/02/2008 :  18:22:26  Show Profile  Reply with Quote
Ден на отворените врати на Патентното ведомство Печат
02 Apr 2008
По повод отбелязването на Световния ден на интелектуалната собственост Патентното ведомство на Република България организира на 24 април 2008 г. Ден на отворените врати.
Програмата на събитието ще включва две основни теми:
· „Иновациите – нека ги уважаваме”
· „Марка и дизайн на Общността”
Вратите на Патентното ведомство и неговата Централна патентна библиотека ще бъдат отворени за посетители, които биха искали да научат повече за работата на институцията, за същността и начините на защита на обектите на индустриална собственост – изобретения, полезни модели, марки, географски означения, дизайни, както и за информацията и услугите в областта на индустриалната собственост, предоставяни от Патентното ведомство.
Специален акцент ще бъде поставен върху марката и дизайна на Общността в изпълнение на Договора за сътрудничество с Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар OHIM, Аликанте, Испания, по проекта за популяризиране на тези два обекта на индустриалната собственост.
Гражданите ще получат информация, разяснения и материали по интересуващи ги във връзка с двете теми въпроси, ще имат възможност да посетят експертни работни места и да надникнат в базите данни на търсещите системи, с които работят служителите на Ведомство.
Патентното ведомство искрено се надява инициативата му за отворени врати да срещне интерес от страна на гражданите и така да сподели в един по-широк кръг празничния ден.


Koycho Mitev
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/23/2008 :  10:46:58  Show Profile  Reply with Quote
Microsoft загуби 5-годишна патентна битка
news.bg
technews.bg
23.06.2008

Федерален съдия нареди на софтуерния гигант Microsoft да заплати на Alcatel-Lucent 511,6 милиона долара за нанесени щети и накърнени интереси.

Решението на съдебните заседатели гласи, че производителят на Windows е използвал два патента на телекомуникационната компания без нейното позволение, съобщи news.yahoo.com.

Microsoft се закани да обжалва решението, което отбелязва най-новия развой на събитията в петгодишната патентна битка между двете компании.
Най-големият производител на софтуер в света отправи молба към щатския съд в Сан Диего да преразгледа присъдата от месец април, според която Microsoft трябва да плати $357.7 милиона на базираната в Париж Alcatel-Lucent за нанесени щети.

Съдебните заседатели открили, че софтуерният гигант е нарушил патент на Alcatel-Lucent, свързан с начина, по който потребителите на софтуера избират календарна дата от менюто в някои програми, вкл. Microsoft Outlook и Windows Mobile.

Освен това, заседателите присъдили допълнителни $10.4 милиона на френската компания, тъй като открили, че софтуерният колос нарушил и патент, свързан с използването на писалка за таблетен компютър.

Миналия четвъртък съдия Мерилин Хъф отхвърли молбата на Microsoft за преразглеждане на случая, като едновременно с това увеличи сумата на щетите, които софтуерният производител трябва да плати на Alcatel-Lucent.
В новата сметка е включена компенсация от предварителни лихви за многото изгубено време по разрешаване на проблема.

От Microsoft изразиха разочарованието си от отсъждането на съдия Хъф, като заявиха, че планират да обжалват това решение и, че са сигурни в премахването на щетите, които компанията трябва да плати на Alcatel-Lucent.

Мерилин Хъф подкрепи и решението на съдебните заседатели, че технологията на Microsoft за видео кодиране не нарушава третия патент на френската компания. Естествено, от Microsoft този път изразиха задоволство от тази присъда.

През април съдебните заседатели намериха за виновен и компютърния производител Dell за нарушаване на свързания с таблетната писалка патент.
В четвъртък съдия Хъф потвърди, че Dell трябва да плати на Alcatel-Lucent щети в размер на $70 000 с включени предварителни лихви.

Този случай, в който се разглеждаха твърдения за три патентни нарушения от страна на Microsoft и две от страна на Dell, бе едно от серията съдебни дела, повдигнати през 2003 година от Lucent Technologies срещу производителите на персонални компютри Gateway и Dell, които се отнасяха до технология, разработена от изследователския отдел на Lucent - Bell Labs.
През миналата година френската компания Alcatel закупи Lucent.

Microsoft се добави към списъка на обвиняемите, след като каза, че патентите са тясно свързани с нейната операционна система Windows.

Всички първоначални обвинения вече са или разрешени от съда, или са отхвърлени, но в момента Alcatel-Lucent обжалва решението по едно от тези обвинения.

Друг щатски съд в Сан Диего реши през 2007 година, че не е нужно Microsoft да плаща щети в размер на $1.5 милиарда, въпреки че съдебните заседатели признаха за нарушение от софтуерният гигант на един от патентите за дигитална музика на френската компания.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/15/2008 :  10:48:11  Show Profile  Reply with Quote
Критично ниво на изобретенията у нас
news.bg, по Икономически живот
15.08.2008 г.


В момента заявителската активност за изобретения и полезни модели е на ниво, от което по-нататък не бива да слиза.

В сравнение с 2007 г. има симптоми за повишаване на заявките, но те са толкова минимални, че оттук натам трябва да се надгражда.

Това заявява в интервю за новия брой на седмичника "Икономически живот" Костадин Манев, председател на Патентното ведомство.

По думите му по-сериозни са достиженията ни през 90-те години на м.в.

"Влизането в сила на Закона за патентите през 1993 г. съвпадна с рецесията в българската икономика и през следващите години рязко намаляха подаваните заявки", уточнява Манев.

800 лв струва признаването на патент, като зависи от конкретния случай, от описанието, от претенциите и т.н.

Когато заявителят е физическо лице, микро- или малко предприятие, научна организация, таксата е наполовина.

По-сложно е, по думите на Манев, когато започне патентоване в чужбина, където и таксите са по-високи - от 3000 евро нагоре.

Шефът на патентното ведомство обаче подчертава, че без да губи правата си, докато излезе защитата по национален и международен път, заявителят може да търси предприемачи, да сключва лицензионни договори, да прави маркетингови проучвания...

Манев е категоричен, че потенциалът на българските изобретатели е голям, но им пречи икономическата конюнктура и те не могат да намерят практическа реализация на своите идеи.

Шефът на патентното ведомство информира в интервюто си пред "Икономически живот" и за резултатите от направените проверки в някои от елитните ни курорти по Черноморието.

Съставени са 22 акта за административно нарушение и са иззети повече от 1700 артикула със сходни световни марки на "Адидас", "Пума", "Лакосте"ADIDAS, PUMA, LACOSTE, DIESEL, MISS SIXTY, DOLCE&GABBANA.
Предстои издаването на наказателни постановления и конфискация.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/12/2008 :  11:46:48  Show Profile  Reply with Quote
Apple призна, че iPod не е нейно изобретение
Мариана Игнатова, technews.bg 10.09.2008

Англичанин е патентовал устройството преди 30 години

В продължение на 30 години Apple прикриваше кой е истинският изобретател на iPod. Едва наскоро, във връзка със съдебен спор за патенти относно медийни плейъри, гигантът беше принуден да представи доказателства, за да се защити срещу иск за много милиони, подаден от компанията Burst.

Като аргументи компанията приложи чертежа и спецификациите на устройството, направени от Кейн Крамър. Освен това, той е пътувал до Калифорния, за да дава показания пред съда. Крамър, обаче, не е получил нито пени за патента си и за оказаното съдействие, пишат чуждите медии.

Още преди две години Кейн Крамър разказал пред DailyMail, че през 1979 е изобретил и създал прототип на устройството, което нарекъл IXI.

Капацитетът му е бил за едва 3.5 минути музика. Чертежите показват плеъйр с размерите на кредитна карта, правоъгълен екран и бутони за достъп до меню в средата, които са почти идентични с моделите iPod nano на Apple.

За негово съжаление, през 1988, след като получил световен патент и създал компания за доразработване на идеята, Крамър не успял да събере 60 000 британски лири (около $106 000), необходими за обновяване на патентите в 120 страни, вследствие на което технологията станала публична собственост. Останалото е известно.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/07/2008 :  08:52:48  Show Profile  Reply with Quote
Учени ускориха Wi-Fi 100 пъти
www.news.bg
07.11.2008 г.


Учени от Националния тайвански университет са разработили нова система за свръхскоростно безжично предаване на данни, която е способна да предава информация 100 пъти по-бързо, отколкото сегашните Wi-Fi устройства, съобщава China Post, цитиран от PCworld.bg.

Новото устройство може да предава филм с размер 4 GB за 10 секунди.
Подобна операция отнема на Wi-Fi два часа, а на Bluetooth - 4,5 часа.

Размерът на чипа за предаване на данни е 0,5 x 0,5 мм, а цената му няма да надвишава $1, което го прави привлекателен за масова употреба.

Учените вече са подали заявка за патент на своето устройство и вече работят над неговото усъвършенстване с цел да разширят областите на неговото приложение.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/27/2009 :  11:19:31  Show Profile  Reply with Quote
Apple спечели ключов патент
news.bg
27.01.2009 г.

Патент за сензорен мултитъч интерфейс, присъден на Apple, ще даде сериозно предимство на нейния iPhone спрямо конкурентите продукти, съобщи CNET News.

Apple ще използва всички възможни оръжия, за да защити своята интелектуална собственост, са заявили от компанията.

На 20 януари патентната служба на САЩ е издала на няколко ръководители на Apple, вкл. Стив Джобс, патент с номер 7,479,949, който се отнася до мултитъч интерфейса на iPhone.

В списъка личат още имената на софтуерния директор Скот Форстал и Уейн Уестерман, основател на компанията Fingerworks, придобита от Apple.

Предполага се, че заканата на Apple да преследва конкурентите се отнася най-вече за Palm, която представи наскоро смартфона Pre, пише technews.bg.

Apple направи фурор със своя иновационен смартфон.
Скоро след като компанията пусна устройството на пазара, останалите доставчици на телефони обявиха модели, които наподобяват iPhone.

2008-а беше годината на "умните" телефони, единодушни са анализаторите на пазара.

Продажбите на iPhone издигнаха Apple до един от водещите доставчици на смартфони, особено на американския пазар.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/07/2011 :  15:12:57  Show Profile  Reply with Quote
Патентното ведомство смъква такси
автор(и): Труд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=847009

Някои от таксите на Патентното ведомство ще бъдат намалени. Ще се плаща по-малко за допълнителна закрила на защитени с патент продукти, промишлен дизайн, марките и географските означения, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предвидено е намаление на таксите за заявяване и експертиза на марки за три стоки или услуги - от 200 лв. на 150 лв. По-ниска такса - 100 лв., ще се събира и при заличаване на марка, подадена въз основа на установена по съдебен ред недобросъвестност на заявителя.

Отпадат таксите за ускорена експертиза и за определяне на марка като общоизвестна и ползваща се с известност, които бяха съответно 200 лв. и 600 лв.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic   
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05