http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Да се извадят ли досиетата на учените?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/22/2008 :  21:46:03  Show Profile  Reply with Quote
ЕП предлага 23 август за ден на жертвите на сталинизма и нацизма
www.news.bg
22.09.2008 г.

На пленарната сесия на ЕП, която се откри днес в Брюксел, беше приета (след като вече е събрала необходимия брой подписи) писмена декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.
В декларацията се подчертава, че пактът Молотов-Рибентроп, сключен на 23 август 1939 г. между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи.

Последвалите масови депортирания и убийства, извършени от страна на сталинизма и нацизма, спадат към категорията на военните престъпления и престъпленията против човечеството. Съгласно международното право срокът на давност не се прилага по отношение на военните престъпления и престъпленията против човечеството.

Членовете на Европейския парламент подчертават също така, че в Европа е слабо известно влиянието и значението на съветския режим и окупация върху гражданите на посткомунистическите държави.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/22/2008 :  08:17:30  Show Profile  Reply with Quote
Людмил Стайков аут от СЕМ
вторник, 21 октомври 2008
www.vsekiden.com


Агентурното му минало накара съвета да прекрати мандата му
Съветът за електронни медии (СЕМ) освободи от състава си акад. Людмил Стайков, за който на 8 октомври Комисията по досиетата обяви, че е бил агент Василев в структурите на бившата Държавна сигурност. Според чл. 26, т. 3 от Закона за радио и телевизия – членове на СЕМ не могат да бъдат лица, които са били щатни или нещатни сътрудници на ДС. Акад. Людмил Стайков беше член на СЕМ от президентската квота.


При гласуването на днешното заседание петима от членовете на СЕМ са били „за”, а двама – “против” – Райна Николова и Стефан Димитров. Райна Николова обясни гласуването си “против” с думите: „Аз съм юрист и решението на Комисията за досиета е административен акт, който не е влязъл в сила. За да мога да гласувам положително, трябва да имам влязъл в сила акт, който да действа. Към момента все още тече процедура по възможност за обжалване, обжалване, каквото академик Стайков изрази преди десетина дни, че ще направи”.
СЕМ единодушно е приел, че оповестяването на члена на СЕМ Милен Вълков като щатен военен разузнавач към Разузнавателното управление на Генералния щаб не поражда правни последици от гледище на изискванията на чл. 26, т.3 от Закона за радиото и телевизията. Медийният орган преизбра Мария Стефанова за председател. Тя ще изпълнява длъжността до 25 ноември.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/22/2008 :  19:43:01  Show Profile  Reply with Quote
Медии не предоставят данни на комисията по досиетата
www.news.bg
22.11.2008 г.

"Монитор" съобщи, че само 98 от общо 300 електронни медии са предоставили изисканите данни от Комисията за разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно при обсъждането на доклад на комисията в Народното събрание. Документът отчита дейността на органа от декември 2007 до юли 2008, съобщава kafene.net.

Продължава проверката на собственици, редактори и водещи в електронни медии. Следващата седмица ще бъдат обявени имената на служителите на БНТ, които са сътрудничили на бившата ДС, обясни секретарят на комисията Румен Борисов, без да уточнява дата.

Той отговори на въпрос на депутата от ДСБ Асен Агов, който коментира, че необявената информация пораждала слухове, че някои имена се спират и се водят пазарлъци.

Борисов увери, че данните за кадрите на БНТ не са били оповестени в четвъртък, тъй като се уточнявали детайли.

Не съм усетил външни опити за намеса в работата на комисията, работим в достатъчен комфорт, подчерта Борисов.

За отчетения период комисията по досиетата е проверила 22 100 българи, като е установена принадлежност към ДС и разузнавателните служби на 678 лица.
В началото на седмицата комисията обяви, че в държавната телевизия БНТ е имало повече от 40 агенти на тайните комунистически служби и, че ще оповести пълния списък в четвъртък.

След като комисията не изпълни обещанието си, медийният експерт Георги Лозанов заяви пред национална частна телевизия, че агенти на ДС продължават да управляват в БНТ и да пречат на публикуването на списъка.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/22/2008 :  21:38:36  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Людмил Стайков аут от СЕМ
вторник, 21 октомври 2008
www.vsekiden.com


Агентурното му минало накара съвета да прекрати мандата му
Съветът за електронни медии (СЕМ) освободи от състава си акад. Людмил Стайков, за който на 8 октомври Комисията по досиетата обяви, че е бил агент Василев в структурите на бившата Държавна сигурност. Според чл. 26, т. 3 от Закона за радио и телевизия – членове на СЕМ не могат да бъдат лица, които са били щатни или нещатни сътрудници на ДС. Акад. Людмил Стайков беше член на СЕМ от президентската квота.



Значи, в някакъв си СЕМ няма да бъде, защото е агент на терористичната организация Държавна сигурност, а във ВАК, където се решават кадрови въпроси от изключителна важност за науката, там ще участва.

Както много пъти съм казвал, това не е държава, нали така!

Това е абсолютна кочина!

П.П. Интересно, няма ли някой привърженик тук на партийния секретар Кендеров да го попита - аджеба .... ама как така ....

Няма, май.

Edited by - kkabakciev on 11/22/2008 21:40:17
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 12/02/2008 :  18:03:37  Show Profile  Reply with Quote
Защо не извадиха досието на проф. Емил Владков - кон номер 10, като директор на БНТ??? Аз съм проследил кариерата му и тя е невъзможна за човек, който не е от службите.
Кога ще извадят досиетата на ВАК и научните съвети???
Знаете ли нещо по въпроса?
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 12/04/2008 :  17:09:16  Show Profile  Reply with Quote
Did, прав си. Трябва незабавно да се извадят досиетата към ДС на всички членове на ВАК. Там има сигурно и такива с чин генерал.

Edited by - nivine on 12/04/2008 17:09:38
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/16/2008 :  12:34:02  Show Profile  Reply with Quote
Ченгетата в БНР ясни до дни
16 Декември 2008 | 09:55
www.express.bg

Давам думата, че до края на тази седмица комисията ще направи всичко възможно, да се произнесем с решение за работилите в Държавна сигурност и разузнавателното управление в БНА в БНР. Това обеща председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов пред БНР. Той посочи, че процентът на обвързаните с комунистическата политическа полиция ще се запази от 8% до 10% бройката на проверяваните, както е в другите институции, за които комисията вече е излязла с решение.
Свързаните с ДС в БНР са повече, отколкото в БНТ. Но в момента тече проверка по допълнителен списък за националната телевизия, вероятно там ще има още лица, които да излязат, каза Костадинов.

Председателят на Комисията по досиетата участва в Берлин в създаването на Европейска мрежа на агенциите и комисиите, отговорни за архивите на бившите тайни служби на седем бивши социалистически държави. Мрежата има за цел да улесни достъпа на граждани от ЕС до архивите на тайните служби в България, Германия, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния. „Ще имаме възможност да си сътрудничим помежду си и да осигуряваме на тези, които желаят, да се запознат с документите на бившите тайни служби, много по-голяма възможност и бързина в обслужването”, посочи Костадинов.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/24/2008 :  16:23:46  Show Profile  Reply with Quote
Албания ще сменя бивши агенти, заемащи публични постове
Дата : 24 Декември 2008 г. 16:40 ч.
www.actualno.com


Законът ще засяга всички бивши членове и сътрудници на тайната полиция от ноември 1944 г. до декември 1990 г.

Албания прие закон, който предвижда смяна на бившите агенти, заемащи публични постове, съобщават медиите.

Със 72 гласа "за" албанският парламент гласува закона. 63-ма от депутатите бойкотираха гласуването, а един гласува "въздържал се". Според премиера Сали Бериша Албания трябва да "свали срама от комунизма".

Законът ще засяга всички бивши членове и сътрудници на тайната полиция от ноември 1944 г. до декември 1990 г. Опозицията бойкотира гласуването, смятайки че законът ще бъде използван от демократите на Бериша в борбата срещу политическите противници.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/03/2009 :  09:36:16  Show Profile  Reply with Quote
ТЪРСЯТ „ПОМИРЕНИЕ” В ЕВРОПА ЧРЕЗ ОТВАРЯНЕ НА ДОСИЕТАТА В БИВШИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ
Bulgaria News
21:57 02.04.2009

Евродепутатите искат отварянето на архивите на бившите комунистически режими да стане повод за помирение в Европа, но това трудно ще бъде преглътнато от преследваните от тези режими.

Eвропейският парламент поиска пълно отваряне на архивите на тоталитарните режими, за да се отдаде почит на жертвите им и в крайна сметка да се постигне помирение

Да се отдаде почит към всички жертви на тоталитарните и авторитарни режими в Европа чрез отваряне на държавните архиви на бившите комунистически държави, включително чрез разкриване на досиетата на бившите служи за сигурност, тайни полицейски структури и разузнавателни управления. Това призова в резолюция на 2 април Европейският парламент (ЕП). Документът бе гласуван с огромно мнозинство, след като бе внесен от името на групите на Европейската народна партия и Европейските демократи, както и от представителите в парламента на Зелените и Европейския свободен алианс, на Съюза за Европа на нациите и на либерал-демократите. Социалисти сред вносителите нямаше, но повечето евродепутати от групата също гласуваха за резолюцията.
В документа се подчертава, че трябва да бъдат „поддържани живи спомените за трагичното минало на Европа, за да бъдат почетени жертвите, да бъдат осъдени извършителите и да бъде подготвена почвата за помирение”. Според текста


Европа няма да бъде обединена, ако не съумее да има общ поглед върху историята си, да признае комунизма, нацизма и фашизма като общо наследство и да започне честен дебат за всички престъпления на тоталитаризма през миналия век.


Резолюцията бе възприета и като упрек, че дори сега - двайсет години след рухването на комунистическите диктатури в Централна и Източна Европа, достъпът до документи от личен характер или за целите на научни изследвания все още е „необосновано ограничен” в някои държави-членки. Те не бяха посочени поименно, но по всичко личи, че своеобразното послание е отправено и към страни като България, тъй като у нас нивото на разсекретяване на въпросните документи остава сравнително ниско, а достъпът до тях е изключително труден. Нито един български евродепутат не се изказа по време на дебата за резолюцията. Членовете на ЕП призоваха за отваряне на архивите във всички страни-членки, въпреки че, по тяхното мнение, трябва „да се гарантира, че с този процес не се злоупотребява за политически цели”.
Изненадващ за мнозина бе фактът, че


Русия, която не е член на евросъюза и за която се предполага, че трудно се отървава от миналото си, се е ангажирала активно да проучва и събира документи за престъпленията от периода на управлението на диктатора Йосиф Сталин.


Затова и евродепутатите призоваха Европейската комисия да помогне на Москва и по-специално на руски неправителствени организации в тази им дейност.
ЕП иска да бъде създадена „Платформа за европейска памет и съвест”, която да подкрепя сътрудничеството между националните изследователски институти в областта на тоталитарните режими, както и паневропейски документален център или мемориал на жертвите на всички тоталитарни режими. Евродепутатите настояват и за отпускане на повече финансови средства, за да се подкрепят професионалните исторически проучвания по въпросите на комунистическите архивите.
Тази година обединена Европа ще отбележи 20-та годишнина от падането на комунистическите диктатури в Централна и Източна Европа и събарянето на Берлинската стена, което според ЕП трябва да бъде използвано като повод за по-добра осведоменост за миналото. Затова и евродепутатите записаха в резолюцията си, че


„крайната цел на разкриването и оценката на престъпленията на комунистическите тоталитарни режими е помирение, което може да се постигне с поемане на отговорност, молба за прошка и насърчаване на морално възраждане”.


Отново бе повторено искането 23 август да бъде обявен за Ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими в Европа. По ирония на съдбата точно на тази дата през 1939 г. е подписан печално известният пакт „Молотов-Рибентроп”, който позволява на нацистка Германия само седмица по-късно да нападне Полша и с това да сложи началото на Втората световна война, отнела живота на над 60 милиона души.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/10/2009 :  19:37:58  Show Profile  Reply with Quote
Румен Борисов: 90% от професорите и доцентите в СУ са агенти на ДС
Петък, 7 Август 2009
Главният секретар на комисията по досиетата твърди в интервю за Frognews.bg, че вербуваните от бившите служби български граждани са били повече от членовете на БКП, наброявали около 1 млн. 200 хил. души
http://frognews.bg/news_14270/Rumen_Borisov_90procenta_ot_profesorite




Завършил е история във Великотърновския университет и връзки с обществеността в СУ „Св. Климент Охридски”. Работил е като преподавател по история, като уредник в историческия музей в Перник, като шеф на пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Бил е парламентарен секретар на МО по време на кабинета „Сакскобургготски”. Влиза в комисията по досиетата от квотата на НДСВ през април 2007 г. и е избран за неин секретар.

Интервю на Люба Кулезич

- От една страна, доста хора пъшкат: „Айде стига стига с тия досиета”, а от друга, нараствал процентът на желаещите пълното им разсекретяване, както твърдят социолози. Можем ли да кажем, че има двойствено отношение към темата за архивите на ДС в обществото?
- Да. Забелязвам го и тук, в комисията. При нас интересът нараства, но ми се струва, че е свързан с личната призма в отношението. Често идват хора от различни организации – сдружения, профсъюзи - които искат да си направят предварителна проверка. Наричам тези случаи „прощъпулници”. Например, членове на Светия Синод започнаха да идват поединично, дискретно, като граждани, за да си направят проверки. Някои от тях познавам лично и ги убеждавам, че ще е добре да научат дали в архивите има нещо, свързано с тях. И без това им идва ред по закон да бъдат проверявани. По-добре е предварително да са наясно, за да не бъдат изненадани после.

- Ще има ли изненадани от висшия клир? До сега излиза ли нещо?
- На едни излиза, на други – не. Има и „чисти”, така да се каже.
- Какво е съотношението според досегашните ви наблюдения, специално за хората от Синода?
- Количествено погледнато, засега съотношението е 50 на 50. Т.е., ако досега проверка са поискали условно казано 6 души – за трима има сведения, че са сътрудничили на ДС, а за останалите трима – не. Предполагам, че това съотношение ще се запази.

- Какво според вас ги мотивира да искат предварителни проверки?
- Предполагам, че искат да имат своята застраховка при вътрешните си борби. Защото те се познават един друг, воюват за позиции. Въпреки, че самите са наясно, че църквата като институция е отслабена. По историческа даденост това не би трябвало да е така, а точно обратното. Обществото обаче е в час какво се случва зад фасадата на църквата: хомосексуализъм, кражби, сключване на неизгодни сделки, ежби за имоти.
Моралната опора на българското православие е разклатена отвътре. И ролята на Държавна сигурност за това изобщо не е за подценяване. Тя е имала специален интерес и е държала под контрол цялото православно вероизповедание, проникнала е дълбоко в него. Това сега – с осигурения от закона цялостен достъп до архивите на ДС – се вижда отчетливо.Често водя приятелски разговори с членове на Синода. Впечатлението ми е, че една част от тези хора са обездушени.

- Какво имате пред вид под думата "обездушени"?
- Давам ви пример. Преди година имах разговор с Ловчанския митрополит Гавриил. Попитах го защо още държи на поста му игумена на Гложенския манастир при положение, че е компрометиран и неподходящ за духовно лице. Бил съм на маса с него и станах свидетел как вечер гаси с удари от карате свещите. А послушникът му, за когото после излезе, че е бил физически и сексуално малтретиран, игра кючек на турски маанета.
Затова казах на Гавриил още тогава: „Отстранете тези хора. Те ще компрометират и Вас, и църквата.” А Гавриил ми отговори: „Може и да са неподходящи, но са силни по някои стопански въпроси”. Явно, онзи е имал вземане-даване с някакви бизнесмени и измамници, за да взема пари уж да ремонтира манастира. А година по-късно взе, че го подпали. В този смисъл говоря за разлагане. Впрочем, не само църквата, а цялата държавност е разкапана.

-Значи, инструментът на предварителната проверка е нещо като превантивна мярка срещу евентуална публична излагация на някои от духовниците, така ли?
- Да, струва ми се. Това, че един по един от Синода започнаха да се интересуват от досиетата си, го смятам все пак за пробуден морален импулс, за акт на съвест. Както се казва, не са загубили съвсем страх от Бога. А може да използват „клеймото ДС”, за да се шантажират взаимно, знам ли? Въпросът е, че вече не е толкова лесно да се неглижира въпросът с досиетата, както някои от предишните управляващи и част от пресата се опитваха да правят. Самият факт, че толкова много имена на хора от медиите онзи ден изскочиха като агенти, за какво ви говори?
При това проверените са само от 2006 г. насам, заради двойния аршин за „публични длъжности” и „публични дейности”, наложен в закона. Можем да си представим какво е количеството от предишните години. Освен шокът, че някои от тези хора сме ги гледали и слушали с отворени усти като зрители, а те са били на „двойно счетоводство”, налага се и друг извод: че самите медии са били включени в процеса по омаловажаване на темата с досиетата поради голямата бройка на агентурно зависими хора на отговорни позиции в тях.

- Изненадват ли ви някои от имената, които излизат като агенти на ДС?
- Журналистите често ми задават този въпрос. Отговарям им, че отдавна вече не ме изненадват отделни хора, а тенденции, казуси. Отначало се стресирах, когато откривах как близки приятели, с които си делял, дето се казва, залъка си, са имали своето скрито лице. Но после, когато започна да се очертава, че почти 50% от държавните ни мъже са били свързани с ДС, с какво да ме изненада Радосвет Радев, например? /собственикът на „Дарик радио” – бел.а./По-впечатляващото, е че цели институции, свързани с образованието и науката, с академичните ценности, са буквално инфилтрирани от агенти на ДС.

- Кои институции конкретно имате пред вид?
- Имам пред вид, например, Софийския университет. Там е ... фраш, там е страшна работа, 90% са били обхванати от ДС. Професори, доценти, особено тези от историческия факултет...
Някои особено мастити фигури не можем да ги обявим, защото са починали. Но така или иначе – много са. Някои от тях търсят връзки с комисията, за да научат предварително дали са останали документи, които да ги уличат като сътрудници на ДС. Знаят, че имат картончета, но не са сигурни какво друго е останало в архивите.
Понеже, както знаете, е имало масово прочистване на архива през 1990 г., някои от тези хора са били успокоявани, че следите им са грижливо заличени. Но сега започват да се тревожат да не би да са ги преметнали. Обикновено се оказват преметнати. Това, което за мен е наистина смайващо, е невероятното п о в с е м е с т н о присъствие на ДС в живота на цялата нация.


- Какво наричате п о в с е м е с т н о присъствие?
- Количеството хора, които са били въвличани под една или друга форма в дейността на органите. Примерно, в един малък град населението е било наясно с десетината отявлени кадрови офицери от службите. Но изобщо не е било наясно за другите, впримчени надолу по веригата: доверени лица, нещатни служители, осведомители, разни длъжности на обществени начала, агенти, явочници и тн., и т.н. Огромно количество хора, които и най-наблюдателният гражданин не би могъл да отличи и да преброи. И сега като започнаха да излизат – това е огромна маса за такава малка държава!
Държавна сигурност в количествен смисъл е конкурирала членската маса на БКП при предишния режим. Членовете на партията са били около 1 млн. 200-300 хиляди. Картончетата в архивите на бившите служби наброяват 1млн. 500 хил. Повече са и от членската маса на БКП. По-скоро се доближават до организираните в т.нар. Отечствен фронт. Това е огромен паралелен анклав, който е подпомагал невидимата, всепроникващат власт на репресивния апарат. Бих казал, че е имал късмет всеки, който не е бил впримчен в тази необятна мрежа.

- Имате ли вече представа до какви социални нива е прониквала и се е простирала?
- Наскоро се занимавах служебно с един според мен направо покъртителен случай. Става дума за човек, който е работил на една асфалтова база край Студена и е бил натоварен да следи шофьорите на камиони, чистачките за какво си говорят помежду си. Въпросния гражданин го вербуват ето как: викат го в стаята на един от заместниците на Окръжния съвет в Перник, която се е ползвала за явочна квартира.
Тази практика се среща често – служебни кабинети да се използват като явочни квартири. Наблюдаващият оперативен от окръжното управление на ДС и вербовчикът питат нашия герой: „Вие четохте ли във вестниците за срещата между Горбачов и Рейгън? Разбирате ли, че не е предотвратена опасността от нова война? Затова сте длъжен да ни помагате.” И това – на работник от асфалтова база. Това ме стъписа. Едно е да му кажеш направо: „Трябва да ни осведомяваш за настроенията сред своите колеги, защото държавата има нужда да знае”.
А те го баламосват с гео-политическа пропаганда едва ли не. И той, естествено, казва „да”, защото явно тази „велика” мироопазваща мисия го е успокоила. А те отдолу написали: „привлечен на идейно-политическа основа”. Т.е. най-долнопробното подслушване на обикновени трудещи се хорица е било обосновано с някакви уж високи цели. Е, това направо ме кара да се хвана за главата.

- Натрупаният опит от работата в комисията промени ли ви в нещо? Сбогувахте ли се с някакви свои илюзии? Натрупахте ли повече печал заедно със знанията? Станахте ли по-ироничен, по-циничен?
- Промяна определено има. Очаквах, че ще ми е по-леко в емоционален план. Аз съм историк по професия, работата от фактологическа гледна точка ме обогатява в познавателен, професионален смисъл. Още повече, че и в университета имах специален интерес към новата българска история. От гледна точка на историческата наука този архив е изключителен. Това са 50 години тенденции, съдби, прокарвани решения, механизми за контрол и за налагане на определени политически посоки.
В този смисъл има уникални документи, изключителни казуси, които наистина могат да преосмислят отношението към българската държавност. Не винаги в позитивен план, трябва да ви кажа. Като влязох в комисията в началото бях мотивиран най-вече от това той да бъде изучен, да стане достъпен, за да се спре манипулацията с картончетата. Но сега си признавам, че след прочита на определени папки дълго усещам психовъздействието им върху себе си.

- Какъв тип папки ви угнетяват вай-много?
- Главно на доносници. Дребните почерци, усърдието, напъна да докажеш правотата на заниманията си с доносничество. Ето това след няколко часа четене понякога ме кара да се чувствам замаян, размазан като човек, който е поел нездравословно количество лоша енергия.
Защото сам по себе си, в информативен план доносът обикновено не е нищо особено, понякога е направо израз на дребнавост, на вулгарно отношение към човека по принцип. Но в 95% от случаите тези доноси са имали неблагоприятна последица за обектите на дебненето и наблюдението. Ето това е смазващото при досег с такива документи.

Edited by - moderator on 08/10/2009 19:55:59
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/26/2009 :  17:13:24  Show Profile  Reply with Quote
Обсъждат промени в Закона за досиетата
26 Август 2009
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=155791


Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че се налагат промени в Закона за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

В сряда Костадинов представи пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред доклада на комисията по досиетата за периода 20 декември 2008 г. - 20 юли 2009 г.

Според Евтим Костадинов с промяна в закона трябва да се облекчи достъпа на гражданите до архивните документи, който сега става според правилата на Закона за достъп до обществена информация. Друго предложение за промяна се отнася до срока на проверката на публичните личности сред журналистите. Костадинов поясни, че сега се проверяват лица, които се занимават с публична дейност от 2006 г., а предложението е да се обхване периодът от 1989 г.

По-късно председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов каза пред журналисти, че в комисия предстои да бъдат гледани промени в Закона за досиетата.

Той допълни, че подобни промени вече са внесени в парламента, но не уточни дали става въпрос за предложенията на Костадинов или за проект на управляващата партия.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/07/2009 :  08:31:31  Show Profile  Reply with Quote
Проф. Кирил Миленков-Непримиримия
От Лили Войнова
Последна промяна в 15:40 на 03 сеп 2009,
http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2009/09/03/778942_prof_kiril_milenkov-neprimirimiia/

Трудно ми беше да повярвам, че проф. Кирил Миленков е на 80 години - той е изключително работоспособен и продължава да крои планове за нови книги. Убедих се, че е живял дълго едва когато видях огромните библиотеки с прочетени томове историческа, научна и художествена литература, покрили стените в дома му. И когато чух разказите му за тежките репресии върху лекари и студенти по медицина по времето на комунистическия режим.

Всъщност точно затова отидох при професора - да потърся и неговото мнение необходимо ли е пълното разсекретяване на досиетата. Защото при поредното осветляване на част от агентите на ДС, този път в медиите, отново беше направен опит да се омаловажат пораженията от доносите и дори да се героизират авторите им.

"Досиетата трябва да се отворят, това ще доведе до катарзис в обществото. Направиха го в Германия, в другите бивши социалистически страни в Европа. В същото време у нас дори не знаем броя на убитите и репресираните от тази нечовешка система, което е срамно за страна - член на Европейския съюз", коментира професорът. Според него само по този начин може да затворим страницата и да продължим напред. Още повече че дължим истината на хората, които пострадаха.

Пречупени съдби

Проф. Кирил Миленков е известен български психиатър. Завършил е Медицинския факултет на Софийския университет през 1953 г. По време на следването си става свидетел на политическите репресии в медицинските среди. Разказва, че е имало период от време след 1944 г., когато всички студенти, преди да отидат на лекции, са минавали покрай стената на старата хирургия на Александровска болница, където са разлепяли списъците с изключените. "Мои приятели изведнъж изчезваха, след което се разбираше, че са привиквани при декана и принуждавани да напуснат.

Някои от тях след това "по милост" бяха възстановени и завършиха образованието си, но на другите съдбата беше пречупена завинаги", обяснява професорът. Оттогава датира и интересът му към тези събития - просто не може да се примири със ставащото. Затова веднага след промените заедно с още няколко души се заравят в архивите и пишат книгата "Български лекари и студенти по медицина, жертви на комунистичeския терор".

Знаеше се, че голяма част от интелигенцията на България е унищожена, че има и много медици, подлагани на гонения и репресии, но искахме да дадем доказателства за това и да накараме и останалите гилдии да потърсят жертвите сред своите редици, казва психиатърът. Задачата обаче се оказва трудна - демокрацията вече е дошла, но не съвсем. Допускат ги само до част от архива на Медицинския университет в Пловдив, направо ги режат при опита да ползват документи от ЦК на БКП. Въпреки това са издирени над 600 имена на репресирани лекари и студенти.

Книгата не претендира за изчерпателност, но веднага след публикуване започват да се обаждат и други пострадали, така че следващото издание ще бъде допълнено. Според проф. Миленков животът на всеки един от тези хора е белязан от трагедия. Една от най-тежките съдби е на проф. Александър Станишев - световноизвестен учен и ректор на Софийския университет (няма нищо общо с бившия премиер - бел. авт.). Той е арестуван и екзекутиран в нощта срещу 1 февруари 1945 г. заедно с министрите от последните 3-4 правителства преди 9 септември и още стотина души.

Дори се твърди, че са го карали при всеки разстрел да установява смъртта на убития и най-накрая е дошъл и неговият ред. Проф. Станишев е автор на три вида операции, които след това са се практикували в цял свят. Признат е в много държави, но не е получил шанс у нас. Проф. Миленков разказва и за други фрапиращи случаи като този на лекар, убит в Плевен на улицата през септември 1944 г. Малко по-късно през октомври е образувано едно от делата на т.нар. Народен съд и там той е осъден постфактум на смърт.

Личната драма

Пътят на проф. Миленков също не е лек. Баща му е притежавал винарска къща, която е национализирана. Това е било достатъчно, за да го обявят за неблагонадежден. Още повече че брат му е учил в Австрия и е емигрирал в САЩ. Кирил Миленков обаче не се отчайва от трудностите. Разпределен е в медицинската служба на трудова повинност. След това печели конкурс и в продължение на години работи в психиатричната болница на 4-ти километър в столицата.

Психиатрията по времето на комунизма беше от медицинските дисциплини, при които имаше най-много изкривявания, обяснява професорът. Спомня си, че дори "Психоанализата" на Фройд е била забранена и извадена от архива на Народната библиотека. Така че за развитието на тази специалност в света са се ориентирали от предавани на ръка книги на английски и френски. Въпреки че спънките в живота му са на всяка крачка, професорът успява да помогне за развитието на българската психиатрия. Има стотици научни публикации в тази област. Затова на тържеството за 80-годишнината му от Българския лекарски съюз му подаряват статуетка на Дон Кихот и втора, на която е написано "Непримиримият".

Всъщност признателността на колегите идва и от факта, че проф. Миленков е един от възстановителите на БЛС. Той участва в написването на две книги за историята на съсловната организация. За съжаление през последните години БЛС имаше доста проблеми, имаше дори опити влиянието на съюза да бъде ограничено и съсловието да бъде изправено в ъгъла, но се надявам сега нещата да се оправят, казва той. Проф. Миленков е и активен дългогодишен участник в изграждането на Българския червен кръст. Освен това се интересува много от правата на човека и на пациентите, затова в продължение на години е консултант в тази област в онкологичната болница. Председател е и на етичната комисия при изпитване на лекарства. Болните хора имат право на лечение, имат право да бъдат информирани и без тяхно съгласие не би трябвало да се провежда никаква терапия, подчертава професорът.

Удовлетворението
В своята работа проф. Миленков през целия си живот е подкрепян от съпругата си Христина. Тя е физик - доста различна специалност, но имат общи интереси към темата за репресиите на комунизма. Семейството на Христина е изселено от София и в обширния им апартамент близо до Орлов мост се настанява член на ЦК на БКП. За пръв път дойдох да видя къде съм родена, когато станах на 16 години и застанах срещу къщата на баща ми, без да мога да вляза в нея, разказва тя. Огорчението им е голямо, но днес удовлетворението идва от съвместната им работа. И от успехите на синовете - единият е химик, доктор на Цюрихския университет, другият е лекар, докторант в Германия.

Трябва да излизат повече материали за насилието през онези години, за да не се повтаря никога, убедени са и Христина, и проф. Миленков. Според тях в момента младите хора нямат "памет" за тези събития. Но истината трябва да се знае. Не само заради жертвите, но и заради бъдещите поколения.

Edited by - moderator on 09/07/2009 09:34:37
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/13/2009 :  13:16:27  Show Profile  Reply with Quote
http://www.glasove.com/article-3428.php

Досието на Владко Мурдаров
12.09.2009 г. 10:36 ч.


Тома Биков

Владко Мурдаров е един от водещите български езиковеди, но името му се свързва не само с Института за български език при БАН. Още от началото на демокрацията той е един от онези “сини” интелектуалци, които без да заемат постове в изпълнителната или законодателната власт, подкрепят “синята” идея и неформално свързват името си със СДС. Владко Мурдаров е дългогодишен автор на в. “Демокрация”, а от 2005 до 2007 г. е член на редакционния съвет на в. “Демокрация днес”. На 19 юни 2009 г., месец и половина преди името му да бъде обявено от комисията по досиетата като сътрудник на ДС, Владко Мурдаров подписа декларацията на група интелектуалци и общественици в подкрепа на Синята коалиция…



Досието на Мурдаров в ДС е запазено и е с достатъчно голям обем, за да ни даде ясна представа за работата на репресивния апарат в средите на БАН. Всъщност доносите на Мурдаров са типично вътрешноведомствени, на битова основа и в почти всички случаи се отнасят до поведението на негови колеги. Този тип доноси го съпътстват както в БАН, така и в работата му в тогавашната Българска телевизия. Агентурните сведения са написани педантично, рутинно и досадно. В тях няма видимо желание за израстване в службите, въпреки че на практика такова има. Прави впечатление, че оперативните работници на Мурдаров почти не се намесват в досието му с писане на биографични справки и характеристики на агента. Това донякъде ни лишава от възможността да видим как е изглеждал той в очите на ДС. От своя страна, в агентурните си сведения Мурдаров също не изразява чувствата си към ДС, но дългогодишната му работа в полза на Първо главно и на Шесто управление на ДС е достатъчно доказателство за неговата преданост към комунистическия режим.
'''
Това са и последните агентурни сведения на Владко Мурдаров за Шесто управление. Неговото сътрудничество завърша така, както и започва – без анализ и характеристика, изготвени от оперативния му работник. След 10 ноември 1989 г. Владко Мурдаров прегръща “синята идея”, автор е на предаване по БНТ, от 1991 до 1995 г. е директор на „Дом Витгенщайн“ – Българския културен институт в Австрия, чете лекции в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” и СУ “Св. Климент Охридски” и се подписва под най-различни декларации в подкрепа на демокрацията... Последната от тях – тази, която подкрепяше Синята коалиция и трябваше да изхвърли бившите комунисти от властта, Владко Мурдаров подписа месец и половина преди комисията по досиетата да обяви името му като сътрудник на Шесто управление и Първо главно управление на ДС…


Edited by - moderator on 09/13/2009 13:27:29
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 09/13/2009 :  20:00:35  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Вече изказах становището си по въпроса в коментарите към статията в "Гласове".
Няма смисъл да се повтарям тук - можете да идете там да видите какво мисля по въпроса.
Ако се появят други мнения тук - тъй като Мурдаров е много известна личност и като телевизионен водещ в БНТ, и като дългогодишен редактор в "Демокрация", ще участвам в дискусията.

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/16/2009 :  20:01:03  Show Profile  Reply with Quote
От форума на www.glasove.com -http://www.glasove.com/article.php?aid=3428&page=1
15.09.2009 г. 09:23 ч.
Кр.Кабакчиев, дфн
...
Владко Мурдаров беше този, който предложи за тази моя книга (в нейния български вариант от 1992 г.) да ми бъде присъдена научната степен "доктор на науките". Това нещо и стана - след като една огромна шайка комунистически и други некадърници и наглеци ("специализиран съвет") забавиха процедурата ШЕСТ ГОДИНИ (не назначиха рецензенти ЧЕТИРИ ГОДИНИ)! За първия период на забавянето ВАК е осъден с влязло в сила съдебно решение - и сме квит. (Решението е изпълнено.) Водят се дела за следващите два периода. В този смисъл, и в този случай, в качеството си на член на Комисията по езикознание при ВАК през 1997-2001 г., Владко Мурдаров извърши определени действия, благодарение на които беше възстановена законността и се въздаде справедливост. Не мога да не му бъда благодарен за това. А за другото - написаното тук - той трябва да отговаря пред обществото и съвестта си.
...
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05