http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Потискане на Малките и Големите доктори във ВУ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/16/2007 :  13:00:43  Show Profile  Reply with Quote
Постъпват все повече сигнали за системно подтискане на учени, които имат степени - доктор и доктор на науките.
Затова си заслужава да се обсъжда темата в отделен топик.

Edited by - moderator on 02/22/2007 13:11:17

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/16/2007 :  13:58:20  Show Profile  Reply with Quote
Днес получих една официална информация от ръководството на Технически университет - София, която е важна и ще я споделя с Вас.

От няколко години Технически университет-София организира вътрешни конкурси за научни изследвания, на които може да се получи финансиране до 5000лв. за година.
Обявата на вътрешните конкурси е доста мъгляво написана - уж всички редовни преподаватели на ТУ-София, дори студенти могат да участват, както в колектив, така и индивидуално. Но на предлаганите бланки се иска да има ръководител на научния колектив, за който се изисква да бъде ХАБИЛИТИРАНО ЛИЦЕ!

Решихме с една колежка също като мен "малък доктор" да питаме можем ли и ние да подадем предложение за вътрешен договор.
Тъй като тя съвсем скоро беше обект на жесток конфликт с околния и хабилитиран състав, а аз малко по-отдавна бях обект на същия тип конфликт, решихме аз да предизвикам всеобщия ужас като задам официално питане - може ли да подам предложение за вътрешен проект в Технически университет-София Зададох въпроса на декана на Факултета по комуникационна техника и технологии доц. Емил Алтимирски директно и чрез ръководителя на катедрата доц. Анелия Досева пак към него. При директното питане доц. Емил Алтимирски ми отговори, че не знае, но според него не би трябвало да има пречки да подам проект. Не трябвало да се мачкат хората, каза той, но устно и обеща да пита за повече подробности зам.ректора по НИС доц. Никола Калоянов. От своя страна доц. Анелия Досева зададе въпроса ми официално на Деканския съвет на ФКТТ, който се проведе вторник 13.02.2007 г. Отговорили и, че не знаят, как стои въпросът и ще питат зам.ректора по НИС доц. Никола Калоянов. Ето, че днес, петък 16.02.2007 г. доц. Анелия Досева - ръководител на катедра "ТЕП" ме потърси, за да ме уведоми устно, че на извънреден Декански съвет, воден от доц. Димитър Димитров, зам. декан на ФКТТ и е отговорено, че нехабилитирани доктори в ТУ НЯМАТ ПРАВО да кандидатстват за вътрешни проекти в ТУ-София, ТЕЗИ конкурси са САМО за хабилитирани преподаватели и за такива, които работят ЗА ТЯХ, т.е. ОБСЛУЖВАТ ГИ!!!

Много бих искала да разбера от другите форумци, как е в техните университети?

Предварително се извинявам на няколкото много стойностни хабилитирани преподаватели в ТУ-София (нещо като бели врани), които не влизат в пейоративния образ на "хабилитиран преподавател", който ползвам по-долу. Знам, че те макар и хабилитирани също са мачкани и подтискани и написаното по-долу не се отнася за тях! Те ще разберат, какво имам предвид. Също така няма нищо лошо един или повече доктори да работят в екип на хабилитиран преподавател, който да го ръководи. НО САМО НА ДОБРОВОЛНИ НАЧАЛА!!! Т.е. докторът трябва да има право да подаде индивидуален проект, но ако желае и му предложат участие може да работи в нечий екип. А не да е принуден, макар че е инициатор на един проект да пише над главата си някой хабилитиран.

Защото в ТУ-София, един доктор няма право да се развива, освен ако НЕ ОБСЛУЖВА някой хабилитиран, на когото да пише проекти и да МУ пише статии, едва ли не умолявайки го за това благоволение!!! Мечтата на хабилитираните в ТУ-София е докторите да им се молят ТЕ да приемат да РЪКОВОДЯТ договори и да ги изнудват да ги пишат в статии!!! Хабилитирани с 0 статии за последните 20 години ПО ОФИЦИАЛНО РАЗПОРЕЖДАНЕ В ТУ ще ръководят доктори с по 50 статии през същия период!!!
Ето я репресията, за която учените от ИРИОН тръбят - поне 3-4 години вече! За сега без да ни се обърне никакво внимание, от която и да е институция!!! ДЪРЖАВАТА НЕ ИСКА ДА СЕ РАЗВИВАМЕ!!!
Неслучайно в Технически университет - София като някой администратор вземе думата за развитието на кадрите на някое събрание говори само за това, как доцентите да станат автоматично професори и се оплаква, че няма млади, които ДА ИМ РАБОТЯТ, а не млади, които просто ДА РАБОТЯТ.

В ТУ-София никога не се поставя въпроса за ХАБИЛИТИРАНЕ на ДОКТОРИ!!!
Това е тема ТАБУ! Тук се попада в зоната на здрача! Вярно е, че относително малко хора сме засегнати от тази репресия (ТО ДА СТАНЕШ ДОКТОР НЕ Е ОТ ЛЕСНИТЕ ЗАДАЧИ), но за сметка на това МАЧКАТ НИ (ПО ДУМИТЕ НА ДОЦ. АЛТИМИРСКИ) е слаба дума.

Надявам се постингът ми да бъде прочетен от ръководството на ТУ-София и ако става дума само за недоглеждане на техните правила, нека просто ги променят.

Само за сведение: В България имаме в момента премиер - малък доктор. Той има правомощия на назначи Висша Атестационна Комисия и прилежащи и Научни комисии, които да оценяват качествата на всички учени в България.
Освен това имахме Министър на образованието и науката - малък доктор и редица зам.министри на образованието и науката - малки доктори, които вземат най-важните решения за висшето образование и науката в България. Например д-р Ваня Добрева от ЮЗУ- Благоевград е ресорен зам.министър за Висшето образование и науката в България. Освен това е член на Изпълнителното бюро на Националния фонд за научни изследвания, който оценява всички научни проекти на български учени. Но останалите доктори в България НЯМАМЕ ПРАВО ДА ПОДАВАМЕ НАУЧНИ ПРОЕКТИ КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ ФОНД ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ако сме над 35 години и ако не са благоволили в нашите мили родни университети да ни хабилитират, защото хабилитирането ни е благоволение на управляващите във ВУ и НЕ ЗАВИСИ ОТ НАС САМИТЕ, НИТО ОТ УСИЛИЯТА НИ В НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ!!!
ДОКТОРИТЕ НАД 35 години НЯМАТ ПРАВО ДА РАБОТЯТ НАУКА В БЪЛГАРИЯ! ТОВА Е ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА В ЕВРОПЕЙСКАТА СТРАНА БЪЛГАРИЯ!!!
И освен това в ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ, нехабилитираните доктори също нямат право да подават предложения за вътрешни научни проекти! ЗАБРАНЕНО ИМ Е!!!
В БЪЛГАРИЯ И В ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ Е ЗАБРАНЕНО НЕХАБИЛИТИРАНИ ДОКТОРИ НАД 35 години ДА РАБОТЯТ САМОСТОЯТЕЛНО НАУКА!!!
Защо ли???


Edited by - moderator on 02/18/2007 09:17:57
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/19/2007 :  10:12:28  Show Profile  Reply with Quote
Хайде и Технически университет да вземе пример и да си изберем Академичен омбуцман, поне ще има къде да си подам гореобявеното оплакване. За това, че ме спират в хабилитацията ми да не говорим. "Спирам" или "задържам" са просто нежни термини спрямо реалната фактология. Само че академичният ни омбуцман НЕ ТРЯБВА ПО НИКАКЪВ НАЧИН ДА Е СВЪРЗАН С УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 години в ТУ-София. Все едно да чакаш помощ от доц. Димитър Алексиев - председател на Контролния съвет на ТУ. Ми той само ще те потопи по-дълбоко. Той е слуга на управляващите и никога не е на страната на редовите учени, които имаме проблеми. В най-трудния за мен период, когато аха-аха да ме уволнят, съвършено незаконно, както се доказа по-късно в съда, доц. Димитър Алексиев вместо да ме защити по какъвто и да е начин, той се е изказал във Факултетния научен съвет с най-злобното възможно изказване към мен и е подкрепил явния закононарушител, по онова време зам.ректор по научната част на ТУ-София (и двамата са от един факултет, но явно, не е само това, което ги свързва). Доц. Алексиев държи поста Председател на Контролния съвет в ТУ-София чрез отявлен СЛУГИНАЖ към определени силни, но за съжаление крайно ретроградни кръгове в ТУС.
Така че, ОМБУЦМАН - ДА, но не такива като нашия Алексиев! От такива - Пази Боже!!!


Късат ви на изпит? Пишете на академичния омбудсман

Ванина Стоянова
в. Сега
19-02-2007


Вие сте студент, който все се явява на даден изпит, но не може да го вземе и сте убедени, че преподавателят проявява лично отношение. Или пък сте завършили висшето си образование, но администрацията ви мотае документите за магистратура. А може би сте преподавател, който иска да се хабилитира, но шефът на катедрата задържа кандидатурата. Можете да се оплачете на академичния омбудсман. Засега такава институция има само в Софийския университет "Св.Климент Охридски" и в Университета за национално и световно стопанство.
История
Институцията на омбудсмана е създадена в Швеция през 1809 г. В буквален превод думата означа пратеник, посредник, лице, към което се отправят молби и оплаквания. През 2004 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" встъпва в длъжност първият у нас академичен омбудсман. Проф. Добрина Темнискова поема функцията на посредник по съвместен проект "Прозрачност и гласност чрез академичен омбудсман" на фондация "Социален диалог", която работи в сътрудничество с Демократичната комисия към посолството на САЩ в София. От миналата година в УНСС също има омбудсман - проф. Михаил Динев.

Кога да се обърнем към посредника
Академичният омбудсман е независима и неутрална личност, към която студентите, преподавателите и администрацията могат да се обръщат неформално и конфиденциално за помощ при оплакване от университета и неговата общност. Друга важна задача на академичния посредник е да идентифицира структурни проблеми или злоупотреби във висшето училище. В подобни случаи той може да направи препоръки на отговорните власти с цел да се предотврати съществуващата практика.
Академичният омбудсман проучва жалби на студенти, преподаватели и на администрацията. Всеки студент може да подаде сигнал, когато прецени, че има нередности в учебния процес - преподавателят има субективно отношение към него, налага определени правила за изпита, изисква студентите да си купят негов учебник и т.н. Жалбите може да се отнасят и за злоупотреби на ръководните органи, нарушения на администрацията, неправомерни действия и решения на Студентския съвет и неговия председател.
И двамата омбудсмани - проф. Темнискова и проф. Динев, са категорични, че до момента не са получавали сигнали за корупция или за преподаватели, които искат пари от студентите за даден изпит.
Ролята на обществения посредник все още не се разбира масово от студентите и преподавателите според проф. Динев. Най-често той получава молби за съдействие от студенти, които се оплакват от начините на изпитване на преподавателите. Има и случаи на възпитаници на УНСС, които след многократни явявания не успяват да си вземат изпитите. Не мога да въздействам на преподавателя да пусне даден студент, ако не е подготвен, но по всеки въпрос мога да говоря с ректора или съответния декан, разказва проф. Динев.
Има случаи на бъдещи висшисти, които са подавали жалби заради грешки на администрацията, разказва проф. Темнискова. Например бакалавър, завършил Софийския университет, подал документи за магистратура, но не бил приет заради техническа грешка. Има сигнали за недоволства от преподаватели, които четат едни и същи лекции пред студенти бакалавърска степен и пред магистри.
При преподавателите проблемите са основно междуличностни и най-често се свеждат до въпроси, свързани с хабилитацията. В СУ е имало оплаквания, че ръководителят на катедра задържа процедурата по хабилитацията на даден преподавател или пази свободна бройка за близък човек. Част от факултетните ръководства не осъществяват достатъчен контрол и нерядко преподавателите четат едни и същи лекции на студенти от различни специалности, но в отделни потоци, вместо да ги обединят в един общ поток.

Как работи омбудсманът
Основната му роля е да посредничи при спорове между преподаватели, студенти, ръководители на катедри или на факултети. Жалбите се подават устно, писмено или по електронна поща. Освен това посредникът може да се самосезира. Това, което най-много се харесва на студентите е, че работим при пълна конфиденциалност и сме безпристрастни, разказва проф. Темнискова. Посредникът няма право да разгласява името или други лични данни на жалбоподателя. В повечето случаи студентите не казват пред официален орган за проблема си и за да го направят, трябва да имат доверие на някого, добавя проф. Динев.
Омбудсманът на СУ обаче уточнява, че не работи по анонимки, а когато сигналът е получен писмено или по електронната поща , иска лична среща с жалбоподателя. Пътят за решаването на даден проблем минава през проучване на учебните планове и програми, протоколи от факултетни и катедрени съвети или съответното законодателство, а при необходимост изисква справки от други институции. Срокът за отговор на даден въпрос е от 2 седмици до 1 месец, а ако проблемът е сложен, се удължава, обяснява проф. Темнискова. Според нея обикновено поставените въпроси се решават още в рамките на съответната катедра или факултет. Досега само за два случая се е налагало съдействие от ректора. Има обаче и случаи на подвеждащи жалби, в които студентите поставят даден проблем, но без да са проверили ситуацията.
Двамата академични омбудсмани дават само становище по поставените сигнали, но се радват на безрезервна и безотказна подкрепа от университетските ръководства. Проф. Темнискова и проф. Динев работят на обществени начала и не получават възнаграждение.

Къде да намерим омбудсмана
Омбудсман на УНСС
Проф. Михаил Динев
Кабинет 1009
тел. 02/ 962-38-13

Омбудсман на СУ
проф. Добрина Темнискова
Биологически факултет, стая 351
Ректорат, стая 251 А
тел.: 9308 400, 816 72 95

Опитът в Европа
През 2002 г. омбудсманът на Universiteit van Amsterdam Кристл Холтроп предлага да се създаде сдружение на европейските академични омбудсмани. Като резултат от идеята през февруари 2003 г. холандският университет е домакин на Първата конференция на европейските омбудсмани във висшето образование. В нея участват 37 академични посредници и хора, които се интересуват от практиката на омбудсмана. По време на форума беше създадена Европейска мрежа за омбудсмани във висшето образование - ENOHE. Целта е хората с интереси в тази област да се опознаят, да обменят опит и умения, да търсят начини за решаване на текущите проблеми, както и да създадат възможности за по-широкото навлизане на институцията в европейското образователно пространство.

Edited by - moderator on 02/19/2007 10:24:17
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/19/2007 :  11:09:29  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator
(ТО ДА СТАНЕШ ДОКТОР НЕ Е ОТ ЛЕСНИТЕ ЗАДАЧИ)
Аз затова малко се позачудих отначало как точно да започна да говоря в тази тема - та да не засегна някой от участниците и посетителите на форума, който даже и "малък доктор" не може да стане, въпреки че хвърля всички усилия. Защото и аз самият нямаше да мога да защитя при сегашните условия - при сегашните ваковски съвет и комисия, при сегашното ни университетско ръководство, и т.н - така че далеч съм от мисълта да се големея с докторската си степен - просто съм удовлетворен от това, че няколкогодишната ми работа тогава получи признание във вид на ламинирана диплома.
quote:
Originally posted by moderatorМного бих искала да разбера от другите форумци, как е в техните университети?
Ще кажа накратко моят опит по отношение на тези т.нар. вътрешни проекти. За тяхното съществуване разбрах през 2001-ва и някой ми беше казал, че едва за втора година се процесирало по този начин - т.е. - става въпрос за целево отпуснати средства, които всеки университет разпределя по проекти, които трябва да приключат в рамките на календарната година. Тогава, обаче, нашият факултет изобщо не беше включен в тях. През 2002-ра, обаче, ни включиха - и аз веднага пуснах един - за 900 лв. На факултетно ниво минах, а разглеждането им на университетско ниво съвпадна с първичната защита на дисертацията ми и ректорът казал - не, не, това е за докторанти - и ми отхвърлиха проекта. Аз тогава изобщо не преживявах, тъй като му бях наистина много благодарен за помощта му по процедурите ми по защитата - без неговата и на научния ми ръководител помощ, нямаше никога да стигна до защита. На следващата година - 2003-та - отново кандидатствах, пак със самостоятелен проект - този път за 500 лв. И взеха че ме одобриха! Но - първо, заради проточването на процедурата, договора го подписахме чак на 02.06., а към 15.11 вече било трябвало да съм готов с отчета - т.е., просто няма кога да разгърнеш проекта (като отчетем и лятната ваканция) и, второ, оказа се, че - за това не мога да харча, за онова не мога да харча... И, в крайна сметка, даже тези 500 лв не успях да изхарча! - Стигнах до 382 лв и стотинки и трябваше да приключвам. Въпреки това, благодарен съм на тогавашното ни университетско ръководство че ме допусна до тези проекти, пък имаше и чисто формален резултат (научни публикации, демек) от работата ми по проекта. След смяната на властта, обаче,...Първо, макар че и преди това и при нас важеше, че
quote:
Originally posted by moderator
Обявата на вътрешните конкурси е доста мъгляво написана
, след това пък съвсем объркано стана. Появиха се нови изисквания - отчетът да се приемал от Факултетния съвет първо, да съм включвал задължително студенти...Е, добре де, попитах аз - а ако факултетният съвет не го приеме, тогава какво става? - Никой не може да ти каже. А и какви са критериите, по които Факултетният съвет ще оценя отчетите - Критерии ли? Бе ти, какво? Критерии му се приискали, видите ли... И така пропуснах следващите две години. Междувременно, обаче, гледам - дават проекти и на хабилитирани лица - чакайте бе, нали уж проектите бяха само за докторанти! - И миналата година пак се навих да кандидатствам. Поучен от опита си, че времето е твърде малко, целият ми проект беше да купя една компютърна програма, която, освен за научната ми дейност, щеше да е много полезна и за учебните занятия. Включих, както си му е реда, даже не един, а двама студенти... Сега, разбира се, ясно е, че не може по презумпция да се приема, че моите проекти непремено трябва да минават - но, в случая важното е, че никой абсолютно никаква информация не ми даде каква е съдбата на проекта ми. За други проекти - също само слухове - едни разправят, че само на докторанти давали пари, други - че не било вярно, че имало проекти, дето са на колективи водени от хабилитирани. Но при всички случаи при нас е по-добре, отколкото в ТУ - не е задължително ръководителят на проекта да е хабилитирано лице. Ами това е накратко опитността ми с вътрешните проекти. Тази година не смятам да кандидатствам.
quote:
Originally posted by moderator
[Предварително се извинявам на няколкото много стойностни хабилитирани преподаватели
Тези уговорки аз отдавна не ги правя - те, стойностните, си знаят, че нашите критики за тях не важат.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/19/2007 :  11:16:55  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Постъпват все повече сигнали за системно подтискане на учени, които имат степени - доктор и доктор на науките.

От една страна, ако кажа че съм потискан, ще ми кажат - кой ти пречи да работиш! - От друга страна... - При положение, че в моето научно направление няма абсолютно никаква научна дейност и съм оставен съвсем сам да се оправям - това не е ли пак потискане? Казват ми - ето - на ти Седма рамкова, на ти Леонардо - пиши проекти - аз внимателно се запознавам с това какво са ни писали колегите и виждам, че те търсят научни звена, дето имат някаква дейност, стигнали са някакво ниво и заедно да продължават напред. Аз какво мога да им предложа, като в нашия факултет стенесетата от научните институти идват само да си доживеят спокойно до пенсия! Разбира се, каквото мога сам да правя - правя - ама тогава влизат в сила разни изпитани номера, като - "бягаш си от шифъра" (тия шифри що не си ги...), "работиш са малко поголовие" (като че ли имам на разположение безбройни стада животни и мога с тях да правя каквото си сикам) и др.под.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/27/2007 :  16:01:57  Show Profile  Reply with Quote
Въпросът с участието на учени със степен доктор във вътрешните конкурси на Технически университет- София е бил повдигнат на заседание на вътешната комисия, която организира конкурса и е в състав:
ПРИЛОЖЕНИЕ 2 КЪМ ЗАП. № 288 / 05.02. 2007 Г.

ЦЕНТРАЛНА КОНКУРСНА КОМИСИЯ НА ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ

Председател : Доц. д-р Никола Калоянов
Членове: Проф. д-р Тодор Нешков
Проф. дтн Борис Белниколовски
Проф. д-р Стефан Табаков
Проф.д-р Георги Цветков
Доц. д-р Емил Алтимирски
Ст.н.с.IIст. д-р Момчил Хардалов - Зам. Ръководител на НИС
Маг. икон. Лиляна Цакова – Зам. гл. счетоводител по НИС
Диана Ганчева – Юрисконсулт
Секретар: Маг.инж Боряна Цекова


Деканът на ФКТТ доц. Емил Алтимирски е поставил въпроса на комисията, като е защитил тезата, че учените с титла "доктор" могат да подават проекти за вътрешни договори. Гореизредените членове, се чудили, чудили и накрая решили, че за тази година няма да разрешат "доктори" да имат вътрешни проекти, но за догодина трябва да се разреши на докторите да подават вътрешни проекти.
Това е!
Вижте ги добре, това са хората, наши колеги, които не ни разрешават да работим! Имате карт бланш да ги питате "Защо"?
Разбира се надяваме се догодина да се променят правилата на играта и да не ни поставят такива бариери в Технически университе!
Още повече, че едно бързо проучване из различните български университети показа, че това ограничение съществува САМО в Технически университет. Всички други университети разрешават на всичките си преподаватели да кандидатстват и да имат вътрешни проекти.
Тонът за тази негативна, и както казва една колежка "доктор" - дискриминационна практика, въведе преди няколко години Фондът за научни изследвания към МОН и по-точно неговото старо Изпълнително бюро, което слава Богу наскоро беше сменено! Това именно старо Изпълнително бюро ЗАБРАНИ на докторите над 35 години да кандидатстват за проекти към Фонда за Научни изследвания, вероятно с цел ДА ГИ ИЗГОНИ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!

Edited by - moderator on 02/27/2007 16:13:55
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/08/2007 :  12:00:24  Show Profile  Reply with Quote
Продължение на темата за Забраната на докторите да подават вътрешни научни проекти, която е наложила Вътрешната комисия в Технически университет-София.

Да припомним и състава на вътрешната комисия:
ПРИЛОЖЕНИЕ 2 КЪМ ЗАП. № 288 / 05.02. 2007 Г.

ЦЕНТРАЛНА КОНКУРСНА КОМИСИЯ НА ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ

Председател : Доц. д-р Никола Калоянов
Членове: Проф. д-р Тодор Нешков
Проф. дтн Борис Белниколовски
Проф. д-р Стефан Табаков
Проф.д-р Георги Цветков
Доц. д-р Емил Алтимирски
Ст.н.с.IIст. д-р Момчил Хардалов - Зам. Ръководител на НИС
Маг. икон. Лиляна Цакова – Зам. гл. счетоводител по НИС
Диана Ганчева – Юрисконсулт
Секретар: Маг.инж Боряна Цекова

На 06.03.2007 г. във ФКТТ се проведе Общото годишно събрание. Бяхме единствения факултет удостоен от личното присъствие на Ректора на Технически университет-София - проф. д-р инж. Камен Веселинов (да не пропуснем да добавим, че проф. Камен Веселинов е и Заместник-председател на Националния съвет за научни изследвания към МОН, което значи, че той е заместник лично на Министъра Даниел Вълчев, който е председател на този Национален съвет).


В частта Въпроси и препоръки към Отчетния доклад на декана доц. д-р инж. Емил Алтимирски, аз поставих проблема за това, че от няколко години в ТУ се пречи на нехабилитираноите доктори да работят в науката и в частност да предлагат индивидуални научни проекти за вътрешния конкурс на ТУ (за сведение по този конкурс може да се кандидатства за бюджет до 5000лв. на година).

Положителният резултат, който се получи е следния:

- Председателят на Общото събрание на ФКТТ доц. д-р Сеферин Мирчев подкрепи и допълнително аргументира това предложение, като той прие то да излезе от името на ФКТТ.
- Деканът на ФКТТ доц. д-р Емил Алтимирски също подкрепи това предложение и припомни проблемите, които лично среща да убеди членовете на горепосочената комисия в ТУС да спазят духа на препоръките на МОН и да не забраняват на докторите да подават предложения за научни проекти.

Деканът доц. Е. Алтимирски потърси подкрепата лично на Ректора на ТУ-София проф. д-р Камен Веселинов, като директно се обърна към него по тази тема.

Докато аз присъствах на Общото събрание (наложи се да излезна преди края му защото имах часове и студентите ме чакаха) Ректорът на ТУ-София не взе отношение по този въпрос, въпреки, че се изказа просторно по редица други теми.
Може би най-достойният му отговор ако той наистина желае, както често говори да подкрепя и привлича млади учени в ТУ-София беше не само да вземе отношение по темата, а дори на своя отговорност да продължи срока на таз-годишния конкурс, примерно с една седмица, като покани желаещите доктори да си подадат предложенията. Не бяхме свидетели, чак на такова великодушие. Да видим обаче, дали Ректорът проф. К. Веселинов все пак ще вземе някакво отношение по темата след събранието. Искрено се надявам усилията на ФКТТ в лицето и на неговотро ръководство да помогнат наистина да се променят нещата към по-добро и съпротивата на лицата:

Председател : Доц. д-р Никола Калоянов - зам.ректор по НИС
Членове: Проф. д-р Тодор Нешков
Проф. дтн Борис Белниколовски
Проф. д-р Стефан Табаков
Проф.д-р Георги Цветков
Ст.н.с.IIст. д-р Момчил Хардалов - Зам. Ръководител на НИС


да бъде преодоляна.

Защото в ТУ-София, те са, които застават на пътя на младите учени и им пречат да работят.

Единият от тях е бил дългогодишен партиен секретар на ВМЕИ преди 10 ноември 1989 г. и сега е в пенсионна възраст.

На високонаучните и високоморални качества на другите членове на комисията ще посветим някое от следващите си предавания по TV ИРИОН.

Следете за продължението на историята, ще Ви държим в течение...

Edited by - moderator on 03/10/2007 18:17:03
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 03/09/2007 :  12:34:33  Show Profile  Reply with Quote
Няма по-красноречиво доказателство за интелектуалните и професионални качества на лице попаднало в академичната общност от това да твърди, че само удостоените с академични титли и звания могат и следва да се занимават с наука. По-голямо доказателство за научна и интелектуална ограниченост от това няма.
И всичкото това на фона на безкомпромисните и неопровержими факти, които бяха изнесени в редица медии за пълната уродливост и неадекватност на системата за присъждане на научни титли и звания у нас. Една система, на която един здрав разум би трябвало да изисква налагане на мораториум на нейното прилагане, а не да се дава предимство на кадрите, които са удостоени от тази система.
Действията именно на такъв тип академични кадри лежи в основата на изтичане на свежото сиво вещество от България.
Все пак трябва да бъдем обнадеждени, че има и личности, принадлежащи към тези среди и даже на определени властови позиции, които долавят този анахронизъм и правят опити да се преборят с него. Позволявам си в това отношение да цитирам конкретни имена в лицето на доц. д-р инж. Емил Алтимирски и доц. д-р инж. Сеферин Мирчев, както личи от горното съобщение. Остава да чуем становището и на г-н Ректора на ТУС по тази национално-значима тема!

Edited by - nivine on 03/09/2007 13:02:21
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/10/2007 :  19:01:36  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Дами и господа,

Стига сте се жалвали за "Забраната на докторите да подават вътрешни научни проекти, която е наложила Вътрешната комисия в Технически университет-София."

С жалвания тук нищо няма да постигнете. Предприемете някакви конкретни административни или съдебни действия. На първо четене, без много да съм се замислял по въпроса, мога да ви кажа, че от две години насам, и като част от процедурата за приобщаване на България към ЕС съществува Закон за защита от дискриминация:

http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/zakoni-d/52533.html

Копирайте си го, прочетете го и вижте как бихте могли да се защитите! В Чл. 40. и сл. от закона се описва работата на т.нар. Комисията за защита от дискриминация. Единият ми адвокат каза, че тази комисия действа много силно, по причина и на това, че тя засега няма много работа. И има огромни пълномощия, като дори взаимодейства със Съда. Прочетете това:
Чл. 57. (1) Когато съществува опасност от изгубване или укриване на доказателство или при особено затруднение при неговото събиране, по искане на жалбоподателя доказателството може да бъде събрано принудително от лицата или от помещенията, където се намира.
(2) Принудителното събиране на доказателствата по ал. 1 се извършва с разрешение на съдия от Софийския градски съд по искане на председателя на комисията.
(3) В деня на постъпване на искането съдията се произнася със заповед, която подлежи на незабавно изпълнение.
(4) Събирането на доказателствата се извършва от докладчика по преписката със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи.
(5) При принудителното събиране на доказателства комисията може:
1. да извършва оглед на обекти за целите на проучването;
2. да събира доказателствени средства за целите на проучването.
(6) Веществените доказателства и оригиналите на иззетите документи се връщат на лицата, от които са иззети, след приключване на преписката.

Разбира се, бихте могли да не се обръщате към комисията, а направо към Съда.

Хайде, действайте, дами и господа, покажете се като европейци, като граждани на правова държава и изобщо като граждани, а не като влечуги, готови да лазят по цял ден пред академичните чорбаджии.

Дайте на Комисията за защита от дискриминация "Забраната на докторите да подават вътрешни научни проекти, която е наложила Вътрешната комисия в Технически университет-София" и да видим какво ще стане!

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/16/2007 :  15:10:53  Show Profile  Reply with Quote
Ето една информация, с която надявам се ще вдигнем самочувствието на ДОКТОРИТЕ по различните науки.
Снощи по БНТ имаше предаване за българския политик от началото на 20-ти век Андрей Ляпчев. Той е министър-председател на България в 43-тото (1926-1928), 44-тото (1928-1930) и 45-тото (1930-1931) правителство. Споменаха за неговото образование и се впечатлих, каква мобилност е имало при обучението по онова време - учил е в Австрия, Швейцария, Италия и в други европейски страни. След 9 септември 1944г. сме се затворили тук като в пашкул и никъде не мърдаме. Дори и сега пак решиха да пречат. На мен ми скапаха умишлено всички договори за мобилност по програма Еразмус след 2004г. (явно путинизацията се развихри в пълна сила), та и до днес - не пускат ни студенти, ни преподаватели, нито искат някой да излиза навън, нито искат някой да идва у нас (освен ако си ректор/декан или техен близък).

Да си дойда на думата за докторите. Единственото, което начетеният български политик Андрей Ляпчев не успял да постигне е да стане "доктор", за което съжалявал до края на живота си. така че, горе главите на малките и още повече на големите доктори!
Pd.D and Dr.Sc You are the TOP!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/02/2007 :  11:47:28  Show Profile  Reply with Quote
Изненада: Обещаха с матура да се влиза във ВУЗ
01 ноември 2007 / News.dir.bg

„Ще има увеличение на средствата за наука”, каза просветният министър и добави, че бюджетът на БАН ще се увеличи с повече от 13% в сравнение с тази година, а средствата за фонд „Научни изследвания” ще нараснат от 19 на 60 млн. лв.

"60 милиона във фонд "Научни изследвания". На Общото събрание на ФКТТ при ТУ-София, което се проведе на 30.10.2007 г. Ректорът на ТУ-София проф. Камен Веселинов ни уведоми, че миналата година фонд "Научни изследвания" при МОН не е могъл да усвои наличните 12 милиона чрез подадени от учени научни проекти! Същевременно продължава ДИСКРИМИНАЦИЯТА НА НЕХАБИЛИТИРАНИТЕ ДОКТОРИ НАД 35 г., които НЯМАТ ПРАВО ДА ИНИЦИИРАТ ПРОЕКТИ. НА НЕХАБИЛТИРИРАНИТЕ ДОКТОРИ НАД 35 г. продължава да е ЗАБРАНЕНО да работят наука в БЪЛГАРИЯ!!!
ИРИОН писа писма по въпроса на Министъра на образованието и науката доц. Даниел Вълчев, до зам. министъра на МОН отговарящ за науката и висшето образование Ваня Добрева, с която осъществи среща на 24.07.2007 г. в присъствието на депутата Стела Банкова. Отделно в ТУ-София още през март 2007 г. на предишното Общо събрание на ФКТТ целият факултет постави въпроса на ректора проф. Камен Веселинов.
Какви са резултатите до сега?
- доц. Даниел Вълчев мълчи - демек ни чул, ни видял, ние не съществуваме за него!
- зам министър Ваня Добрева обеща да отстрани този пропуск, което е напълно в нейните правомощия - засега не сме видели ефект, въпреки, че един път след срещата и припомнихме за проблема и за обещанието и.
- проф. Камен Веселинов, който носи отговорност не само в ТУ-София, но и като заместник председател на Националния съвет за научни изследвания, формиран според чл.8 на Закона за стимулиране на научните изследвания - СЪЩО МЪЛЧИ!!!
- Албена Вуцова, административно отговорна по линия на МОН за фонда "Научни изследвания", след като няколко пъти се прави на ударена при директно зададен въпрос на публични места, вече също млъкна, все еднo, че проблемът не я засяга,а иначе, дайте и да комедиантства по разни срещи и да се прави на интересна. На една среща провела се наскоро в НДК тя ни уведоми между другото, че реинтеграцията на обучените в Западна Европа българи не е лесна защото има съпротива от страна на РЕКТОРИТЕ за усвояване на нарочните за целта стипендии за реинтеграция на учения при завръщането му в българския университет. РЕКТОРИТЕ не искали такива договори, защото по силата на тях младите доктори със западно образование щели да получават повече от тях?!?!?! Друга важна информация, която съобщи Вуцова е, че тази година по европейската програма идеи ERC от 50 подадени проекти само 1 е продължил във втората фаза. И за това си има причина.

Всички тези хора, като че ли искат да кажат:
НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО МЛАДИ УЧЕНИ, ДОКТОРИ НАД 35 години, НИЕ СЪВСЕМ УМИШЛЕНО СМЕ ВИ ЗАБРАНИЛИ ДА ПОДАВАТЕ НАУЧНИ ПРОЕКТИ! НИЕ ПРОСТО НЕ ВИ ЩЕМ. НАПУСНЕТЕ ВЕДНАГА БЪЛГАРЕИЯ, ВИЕ НИ ПРЕЧИТЕ! ИЛИ ЕЛАТЕ ДА НИ МОЛИТЕ НА КОЛЕНЕ ДА СЕ ПИШЕМ ЗА РЪКОВОДИТЕЛИ, НИЕ ХАБИЛИТИРАНИТЕ, НА ПОДГОТВЕНИ ОТ ВАС ДОГОВОРИ, ЗА ДА МОЖЕМ ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВАМЕ НАД ВАС, КАКТО НИЕ СИ ЗНАЕМ!!!

Ще ползваме всички средства да припомним за пореден път проблема на всички отговорни институции у нас и в Европа, но тапигьозлъкът е нещо много трудно преодолимо, когато зад него стои Държавата или поне тя нехае! ГМ

Edited by - moderator on 11/06/2007 22:44:02
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/06/2008 :  15:59:28  Show Profile  Reply with Quote
Една добра новина

Докторите в ТУ-София ще могат да инициират проекти и да ръководят вътрешни научни договори

д-р инж. Галя Маринова
06.02.2008 г.

Академичният съвет на ТУ-София, на заседанието си от 30.01.2008 г. е приел нови правила за участие във вътрешния конкурс за научни проекти в университета. По новите правила ръководители на вътрешни научни договори в ТУ-София магат да бъдат хабилитирани учени или учени със степени.
Както всички знаете, ИРИОН се чувства лично ангажиран с тази тема и е поставял въпроса с неравностойното положения на докторите на всички възможни форуми, и във всички възможни институции, до които е имал достъп. Особено активана беше застъпническата кампания на ИРИОН през последната година.

Обективността изисква да споделим следното:
- ИРИОН оценява по достойнство поведението на Общото събрание на Факултета по Телекомуникации на ТУ-София, което беше първото подкрепило публично искането на ИРИОН и след това удържало на думата си да доведе въпроса до университетско ниво и активно да съдейства за решаването му.
- ИРИОН оценява по достойнство поведението на Ректорския съвет на ТУ-София – ректор проф. Камен Веселинов, зам.ректори: доц. Румен Пранчов, доц. Симеон Стоядинов и доц. Никола Калоянов, които са отчели проблема и са предложили съответната промяна в правилата за участие във вътрешните конкурси на ТУ-София.
- ИРИОН оценява по достойнство поведението на Академичния съвет на ТУ-София, който е утвърдил тази промяна и я е направил факт.

Едно ръководство заслужава уважение, когато се всушва в гласа на онеправданите служители, колкото и да е скромен заемания от тях пост.
ИРИОН споделя убеждението, че в диалога между гражданските сдружения на учените и ръководствата на научните институции ще се намери онзи ресурс, необходим за решаването на наболелите и затлачени проблеми в науката и висшето образование у нас.

Пожелаваме на докторите в ТУ-София да напишат добри проекти, рецензентите им да не са по-строги към тях отколкото към хабилитираните им колеги, така че те да получат възможност да проведат изследванията, които са планирали и да участват в престижни научни форуми, където да пресдтавят с достойнсто Технически университет-София!


Edited by - moderator on 02/06/2008 16:14:45
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/05/2008 :  20:26:19  Show Profile  Reply with Quote
Poredniat zakasaldoktor ot foruma na prof. Lazarov:

"Diana Velitschkova" <dvelitschkova@...>
To: "bulgarianscienceproblems Moderator"
<bulgarianscienceproblems-owner@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, May 29, 2008 5:45 AM
Subject: RE:molba za savet


> Zdraveite,
> popadnah na mnogo interesna statia vav vrazka s nivoto
> na visheto obrazovanie v BG v Internet, kojto me
> provokira da se vklu4a v grupata i da vi pisha.
> Bih iskala da spodelj moj gor4iv opit za profesionalno
> izrastvane v sferata na visheto obrazovanie. Imam
> poluena doktorska stepen ot Germania,kojto mi priznaha
> i v BG, zapo4nah rabota v Universitet i minalata
> godina reshih da kandidatstvam i v konkurs za dozent.
> Problemite zapo4naha oshe na mestna poshva, tai kato
> konkursa beshe za drug kolega ot katedrata i mi
> kazaha, 4e ne e eti4no da kandidatstvam, tai kato tozi
> kolega e s dalgogodishen opit, a as sam sravnitelno
> nov i mlad prepodavatel. Vapreki natiska as podadoh
> dokumenti i zadvizih prozedurata. I dvete rezenzii po
> konkursa bjha v polza na kolegata i dnes ve4e toi e
> ofizialno dozent. Tova koeto na men mi tezi e, 4e toi
> njma nito edna mezdunarodna publikacia, nito edna
> publikazia vav vodeshi nau4ni spisania v stranata,
> njma zitati i vapreki vsi4ko e habilitiran. Ne iskam
> da prozvu4i kato zlobno zloslovene srushu uspjl
> kolega, no ne moga da priema 4e s tolkova nisko nivo
> moze da e dozent. U men ostana vpe4atlenieto, 4e
> uspj, zashoto gildiata se obedini da za****i edin ot
> tjh, na koito njkakav mladok podliva voda kato mu
> u4astva v konkursa. Rezenziite po konkursa za men
> sasho ne sa obektivni, tai kato s edinia ot
> rezenzentite imamli4en konflikt, a drugia dava kraino
> otrizatelna ozenka za monografia, kojto predi tova e
> visoko ozenena ot drugi spezialisti v oblastta.
> Razkazvam vi vsi4ko tova, zashoto ne moga da se
> primirj s otno[enieto po prinzip kam mladite u4eni v
> BG, a koito si mal4i, zna4i e saglasen.
> She se radvam i ako mi otgovorite dali moga da
> zadeistvam njkakva prozedura za revizia na reshenieto
> na VAK. Vse pak me preduprediha, 4e ako iskam da
> ostana v sistemata trjbva da zamal4a i da ne rovj,.
> Blagodarj predvaritelno za otdelenoto vreme.
>
> Dr. Velichkova
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 06/09/2008 :  08:03:39  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Госпожо Величкова,

Не може по никакъв начин да се задейства процедура за ревизия на решението, ако то вече е влязло в сила. А в Съда може да се задейства подобна процедура само, ако е налице формално нарушение - от типа неправилно изчисляване на кворума, неправилно гласуване и пр.

Разбира се, иначе съобщението Ви е напълно резонно и поставя важни въпроси - които обаче остават в областта на "морала".

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

Manoilov

Bulgaria
17 Posts

Posted - 01/19/2010 :  10:17:43  Show Profile  Reply with Quote
Здравейте колеги от ИРИОН,
Оказва се, че ръководството на РУ „Ангел Кънчев” не признава писмото 63-1/25.02.2009, според което и доктор може да е ръководител на проект към ФНИ. Става дума за вътрешните университетски проекти. Изпращам Ви за публикуване:
отговора подписан от зам. ректора по научноизследователската работа и кадрите и ректора.
Виж заглавната страница на форима - Новини и събития.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/19/2010 :  10:28:40  Show Profile  Reply with Quote
Напълно те разбирам Пламене,
Ръководствата по места не искат нищо да отстъпят, особено на непокорните. Аз самата, която се преборих за правата докторите да ръководят проекти първо в ТУ-София и след това във ФНИ, досега нямам одобрен и финансиран проект, въпреки че два пъти кандидатствам в ТУ-София след като падна забраната. Не могат да ми го простят. Правят и друго - дават проекти на всички главни асистенти-доктори около мен, само моят го спират. Вероятно за да ми (или за да си) доставят удоволствие.
Не се отчайвай! Май ще трябва да се сменят ръководствата, щом тези не разбират от закон и право.
Галя Маринова
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05