http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Publichni lekcii na uchenite ot IRION
 Лекцията на Андрей Куртенков
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/05/2006 :  11:17:06  Show Profile  Reply with Quote
Тук може да споделите Вашите мниния за лекцията на Андрей Куртенков -"Предизвикателствата на биологичното животновъдство", проведена на 03.11.2006г.

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/05/2006 :  11:32:53  Show Profile  Reply with Quote
Тъй като лично присъствах на тази лекция, която е първата от новия цикъл изяви на ИРИОН, считам за свой дълг да изразя първа моето мнение.
Най-напред - Благодаря на Андрей за хубавата лекция, която представи. Беше се подготвил много добре, представи темата стегнато, проблемно, свърза я със злободневните теми на всеки един от нас и същевременно елегантно и ненатрапчиво постави и общочовешки проблеми, а именно "Има ли граница стремежът на човека да доминира над природата?"
Освен суперлативите към автора, съм длъжна да похваля и изключително интелигентната и мислеща аудитория на ИНГА. Тези хора са запазили в себе си най-важното - а именно любопитството си към света, към познанието, към новото. Прекланям се пред тази тяхна способност и им пожелавам крепко здраве, защото дух очевидно не им липсва. Обратното, обръщайки се към нашите млади колеги и приятели, ще си позволя да ги призова и те да култивират в себе си този дух на любопитство към света, на загриженост и доброта към него. Да се опитаме да излезем от оковите на изключително контрапродуктивната строго материалистична и потребителска насока, в която сме тикани най-арогантно. Да култивираме вкуса към ИДЕИТЕ, към ДИСКУСИЯТА, към ХАРМОНИЯТА.
Надявам се занапред лекциите на учените от ИРИОН да имат още по-голяма популярност и да пораждат новите теми на научна и социално- философка дискусия.
В топиците посветени на различните лекции, можете да задавате въпроси към лекторите, както и да изказвате гледни точки по поставените от тях проблеми. Те са на Ваше разположение за да Ви отговорят. Лекцията и дискусията в залата да бъдат само едно начало на обсъжданията, едно запознаване, едно докосване, след това ИНТЕРНЕТ ни позволява да премахнем времевите и пространствените граници, да се възползваме от този удивителен факт. На добър час!

Edited by - moderator on 11/05/2006 11:36:26
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 11/09/2006 :  15:52:26  Show Profile  Reply with Quote
Наистина лекцията "Предизвикателствата на биологичното животновъдство", изнесена от гл. ас. д-р Андрей Куртенков на 03. 11. 2006г. беше изключително интересна, за което му благодаря.
Формулировката: "биологично животновъдство = отглеждане на животни в условия, най-близки до естествените" е един идеал.
Дали хората живеят в условия, най-близки до естествените? Модерните технологии, използването на химикали, електричество, парно отопление и т. н. силно отдалечават човека от "биологичния" начин на живот. Това не води до подобряване на неговото здраве, а тъкмо напротив. Прост пример: вградената желязна арматура в панелите - в панелните жилища - образува така нареченя фарадеев кафез. Това води до нарушаване на контакта на човека със земното магнитно поле и до трайно намаляване на възможностите на имунната система. Други незабележими фактори на увреждане на здравето са мръсният градски въздух и некачествената вода за пиене (в някои градове) - особено в европейските индустриални центрове.
Слушайки лекцията на д-р Куртенков неволно си зададох някои въпроси:
1. Водят ли се курсове за обучение на лекари и ветеринарни лекари по холистична медицина? Как тези знания се популяризират сред хората и как се повишава тяхната култура?
2. Не се ли подценяват твърде много традиционните (бабините) методи на лечение - с компреси, масажи, акупресура, акупунктура и билколечение? Може би те са тъкмо биологичните методи на лечение, а преминаването към методите на съвременната медицина би следвало да се остави само за в случай на крайна необходимост?
3. Щом хората не живеят биологично, то какво да кажем за отглежданите от тях животни в домашни условия? Не попадат ли в небиологични условия домашните любимци - например котки, вързани кучета, птици в клетки, риби в аквариуми и т. н. - отглеждани в градските апартаменти? Изследвано ли е влиянието на градската среда и на използването на масово продаваните храни за животни върху здравето и продължителността на живота на домашните любимци?
4. Навремето баба ми отглеждаше кокошки в двора си. Позволявам си да твърдя, че гозбите, приготвени от тях бяха доста по-вкусни от ястията, приготвени от бройлери. Вероятно и яйцата им са били с по-твърди черупки и по-качествени от продаваните днес в магазините. Спомням си, че на последния Великден половината яйца за боядисване се спукаха по време на варенето. Как биха могли методите на биологичното животновъдство да придобият масовост?
Несъмнено подобряването на здравето на животните ще се отрази и на подобряването на здравето на хората.
Очевидно много усилия са нужни за повишаване на културата на съвременния градски човек и за издигане на качеството на живота му чрез доближаване до Природата. Да си пожелаем биологичните методи на отглеждане да придобиват все по-широка популярност и да се прилагат не само при животните, но и при отглеждането на нашите деца, защото те са бъдещето на човечеството.

Vassil
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/15/2006 :  10:59:24  Show Profile  Reply with Quote
Andrei, kakvo shte kajesh za tova, kakto i za reshenieto na Russia da ne vnasia balgarski i rumanski mesa? Viarno li e che ne pokrivame evropeiskite kriterii za mesoto? Razbrah, che Russia ne vnasia meso i ot Polsha.

Депутатите забраниха надписите "екологичен" и "биологичен" върху хранитеnews.bg
15.11.2006

Депутатите решиха да се забрани поставянето на етикети с надпис „биологичен" или „екологичен" върху земеделски продукти или храна, ако продуктите не са биологично произведени.

Това гласят предприетите промени в Закона за прилагането на общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, предаде БНР.

Със закона се забранява и използването на знак или наименование на географско означение за земеделски продукт или храна, ако те не са вписани в европейския регистър на земеделските продукти и храни със защитени географски означения.

Депутатите приеха и Разплащателната агенция да води регистър на съставките на преработени земеделски продукти, за които се изплащат възстановяване при износ.

За да се включат в този регистър производителите на преработени земеделски продукти ще трябва да подадат заявление до Агенцията, което да съдържа данни за търговската или съдебна регистрация, за предмета на дейност, както и описание на съставките на продуктите. Регистрацията ще важи една година.

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/20/2006 :  16:14:59  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Титаните на родната ветеринария са такива безмозъчни същества, че и това, което успяха да направят за европейското ни членство е страшно много. Просто този форум не е с такъв характер, че да обсъждаме чак такива специфични проблеми, но другаде съм писал и обяснявал подробно какви дивотии раждат тия мъдри глави, като се опитат да сътворят нещо – така че такива като тях наистина по-добре само да си мързелуват в кабинетите и да стоят далеч от реалния сектор.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/11/2007 :  10:49:41  Show Profile  Reply with Quote
Костадин Чорбаджийски: ЕС няма доверие във ветеринарните ни власти
Светослава Кръстева 9 Януари 2007 | 15:38
www.express.bg

Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) въвежда нови такси, за да си върже бюджета. Тя трябва да си намали структурата и разходите и по този начин да отговори на европейските изисквания, не само от нас да се искат пари. Това казва в интервю за ЕКСПРЕС.БГ председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Г-н Чорбаджийски, какъв беше поводът за днешната Ви среща с директора на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев?

Това беше една рутинна среща, на която да видим какви са проблемите, а и да ни информират, че много малко месопреработвателни фирми – само пет – са дали заявления да бъдат лицензирани да изнасят своята продукция за Европейския съюз (ЕС). (бел. ред. Вчера изтече крайният срок за подаването на тези заявления. В рамките на следващите 6 дни предприятията, подали документи, ще бъдат проверявани от НВМС)

Каква е причината броят на кандидатстващите предприятия да е толкова малък?

Има притеснение във фирмите, че проверките ще затворят предприятията и може би това кара голяма част от колегите да се въздържат. Другият проблем е, че докторите по места се страхуват да не бъдат уволнени, ако предложат някое предприятие, а то не бъде лицензирано от централната ветеринарна комисия.

Има ли и други проблеми, които засегнахте на срещата в НВМС?

Днес в „Държавен вестник” бяха обнародвани новите ветеринарни такси. (бел. ред. Постановление №352 от 20 декември 2006 г. за одобряване на Тарифа за таксите, които се събират от Националната ветеринарномедицинска служба по Закона за ветеринарномедицинската дейност). Проблемът е, че в ЕС не се събират някои такси, които ги има в постановлението. Става дума за сума от 2 стотинки на килограм, която месопреработвателното предприятие или пък складът трябва да заплати, когато получи суровината. В ЕС това го няма, плаща се такса в кланицата и в транжорната. След това тази стока се движи със сертификат за качество. В крайна сметка ветеринарите за какво я взимат тази такса, като не осъществяват контрол върху това месо? Ние затова се противим, защото се получава едно неравнопоставено положение с европейските фирми.

Какво обяснение получихте за въвеждането на тази такса?

Обяснението е, че ветеринарите имали бюджетни разходи, които трябва да се покрият. Ние не можем да се съгласим, защото и ние имаме разходи и това ще увеличи цената на продукцията ни. За нас тази такса не е минимална, защото ние се стремим да правим ефективно производство. Но най-важното е, че няма основание за събирането й. По системата HACPP ние се самоконтролираме, а те ни одитират как се справяме. Ветеринарните власти просто не осъществяват контрол върху месото.

И все пак каква е официалната причина за въвеждането на тази такса?

Това не го обясняват. Но имат право да го направят, Министерският съвет е одобрил. Ние не сме против таксата за одит за ветеринарните служби, защото той ще проверява системата HACPP, проследяемостта на продукцията. Увеличава се обаче и цената на изследванията на месото, с което не сме съгласни. Защото не са поскъпнали толкова реактивите. Ветеринарните служби трябва да си намалят структурата и разходите и по този начин да отговорят на европейските изисквания, не само от нас да се искат пари.

Какво е отношението на НВМС към Вашите протести заради новите такси?

Може да е лицемерно, но пред нас казват „Да, ние се съгласяваме с бизнеса, не трябва да се конфронтираме за тези пари”. Съгласяват се с нас, че не осъществяват контрол, но трябва да си вържат бюджета. В крайна сметка нас този отговор не ни удовлетворява и ще предприемем съответните действия. Мислим да изпратим писмо до Министерския съвет, а ще си търсим правата и чрез съда.

Какъв е смисълът на повторната проверка на българските предприятия от страна на Службата по храните и ветеринарните въпроси на ЕС, която ще се проведе от 22 януари до 2 февруари?

Сега ще ви кажа какъв е смисълът. Последната такава проверка през ноември сне доверието към НВМС да лицензира предприятията, които да изнасят в ЕС. Досега обществото се заблуждаваше. И министърът, и контролните органи казваха, че предприятията не са готови. В крайна сметка тази мисия беше да провери работата на държавните органи, а не на предприятията. И тя установи несъответствие между контрола в България и в ЕС. Сега ще проверят и предприятията, които са получили лицензи за износ по стария режим. Не дай, Боже, да се окаже, че и там има някои, които всъщност не са готови!

Значи все пак имате опасения, че предприятията ни ще отстъпят пред европейските?

Българските предприятия са много по-хубави от европейските като машинен и сграден парк, защото са по-нови.

Кой обаче има интерес от постоянното тиражиране на информация за лошите условия във фирмите?

Първо, контролните органи, които се защитават, че тъй като предприятията не били готови, затова ги затварят. Само Меглена Кунева си позволи изказване, че контролът не е на ниво и затова ни дават преходен период. Не е етично един министър да казва, че България внася от Индия месо. А кой позволи да се внася? Нали неговите хора са на границата?! Тиражира се информацията, че имало много внос на месо от Бразилия и европейците се страхували то да не отиде на техния пазар. И това не е вярно. Защо никой не изнесе данни колко точно тона месо от Бразилия има в България?

Как си обяснявате опасенията на Русия, че български месни продукти с лошо качество ще стигнат до нея през европейския пазар?

Русия има търговски проблем, при който тя поставя определени условия на ЕС, за да извлече определени ползи. Това може само да научи нашите държавници как да се държат в такива ситуации. Но и с проблема с Русия се преиграва. Те казват „Ние нямаме доверие във вашите ветеринарни служби и затова искаме да дойдем да лицензираме предприятията в България.” Те не казват, че ще ни забранят. Просто от Русия искат допълнителни гаранции, както и европейците в момента.

И все пак, всички български месопреработвателни предприятия ли са покрили евростандартите?

През юни 2005 г. бяха направени проверки от органите на НВМС, които трябваше да установят годността на предприятия и дали те са изпълнили изискванията на ЕС. След нея бяха затворени около 40% от предприятията и останаха около 330 в бранша. Но хигиенните изисквания не означават само сграден фонд и машини, а и самоконтрол, проследяемост на продукцията.

Срещат ли трудности производителите при спазването на последното изискване?

Проследяемостта е много сложен проблем. Ние трябва да знаем произхода на месото, да имаме документ за качеството му, да го опишем в дневниците ни, да впишем на продукцията какво е вложено в нея и след това на кого е дадено. Целта на проследяемостта е да се гарантира на 100% безопасността и здравето на хората. А всички разходи отиват в производителите.

Все пак през годините за подготовка за ЕС успя ли браншът Ви да се възползва от предприсъединителните фондове?

Да, без програма САПАРД преструктурирането на бранша щеше да бъде много по-трудно. Освен това от страна на Министерството на икономиката също беше оказана помощ за въвеждането на системата HACPP. Не може да се каже, че не е имало никаква финансова подкрепа от страна на държавата.

Каква промяна в държавното управление обаче смятате за необходима?

Държавната администрация трябва да има целенасочена политика и да защитава интересите на българските производители, длъжници са ни в това отношение. Не може само да се говори как предприятията ни са по-лоши.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/29/2007 :  12:16:21  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Гледахте ли снощи "Открито" на Валя Ахчиева?
Там можехме де видим и чуем уникални кадри - Генералният директор на НВМС, доц. двм Жеко Байчев псува като каруцар! (То, що ли обиждаме каруцарите да ги сравняваме с тези гадове, ама нали така се казва...). И като си помисля само, че като го изгонят един ден оттам и ще се върне пак в нашия факултет...че и то професор, вероятно - бърза да стане преди да са го изфъшкали. Дано да го пратят посланик някъде по Средна Азия и него! (Ама то язък дето ще ни изпорти перспективите в съответната страна, но все пак по-добре да е там, отколкото тук).
А пък преди това шефът на РВМС-Плевен най-спокойно си мляскаше дъвчица, докато разговаряше с журналистката...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/19/2007 :  18:06:42  Show Profile  Reply with Quote
Андрей, намерих нещо по твойта тема във в."24 часа", 19.02.07, стр.9:
До 6 минимални заплати ще глобяват ветеринарни лекари, ако нарушат професионалната етика или уронят явторитета на съсловната си организация. Това предвижда проектът за закон със който се създава Български ветеринарен сьюз.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/22/2007 :  16:45:58  Show Profile  Reply with Quote
Двойно нараснали фермерите в биоземеделието за година
Степан Хиндлиян
22 Март 2007
www.mediapool.bg

Над 1 милион декара земи у нас са сертифицирани за биологично производство, а до 2013 г. осем на сто от използваемата земеделска земя ще се използва за екологично чисти плодове и зеленчуци. Това обяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, който представи Националния план за развитие на биоземеделието,, приет от правителството в четвъртък.

В момента българските фермери, спазващи изискванията за биопроизводство, са 150, преработвателите - 23, а търговците - 8. Биологичното животновъдство в страната включва 329 животни едър рогат добитък, 1054 овце, 113 кози, 708 пчелни семейства, посочи министърът. Продукцията от тях се изнася основно за Германия, Швейцария, Холандия и Франция.

В същото време само за последната година у нас интересът към билогичното производство е нараснал два пъти. 114 са проектите, спечелили финансиране от програма САПАРД, на стойност 7,081 млн.лева.

До 2013 г. предвидените средства от всички източници за развитието на агроекологията и биологичното земеделие у нас са около 312 млн. евро, каза Мирослава Георгиева, началник отдел "Агроекология" в дирекция "Развитие на селските райони" към ведомството на Кабил.

Сред основните цели на стратегията е развитието на пазара на биологични продукти, създаване на ефективна нормативна рамка за развитие на биологичното земеделие, развитие на ориентирани към практиката научни изследвания, образование, обучение и консултантска дейност в областта на биологичното земеделие и установяване на ефективна система за контрол и сертификация.

Две са дружествата, сертифицирани за контрол върху биологичните продукти до момента – “Балкан Бисер” и “Качество, сертификация и инспекция”. В процедура на одобряване са още две. Аграрният министър е на мнение, че производителите трябва сами да са заинтересовани да сертифицират и контролират непрекъснато произведените от тях биопродукти, тъй като след това ще се продават на няколко пъти по-високи цени.

Нихат Кабил отбеляза, че не всички продукти обозначени като "екопродукти" са биологични и за тази цел те трябва да минат поредица от тестове и сертификации.

По думите му по-голямата част от територията на България има потенциал да бъде сертифицирана за биологично земеделие, проучванията сочат, че 80 процента от българската територия е пригодна за биологично производство.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 07/24/2008 :  20:30:30  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Преди четири месеца се учреди съсловна организация на ветеринарните лекари в България. Беше време, когато се бях ангажирал активно с процесите по създаването й (тази тема няма за цел да обсъжда проблема по същество - който се интересува - може да види тази моя статийка - http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2578§ionid=5&id=0001502 ), но после се оттеглих. Вчера разговарях с един колега, избягал от учредяването, възмутен от станалото там и като ми каза какво е било, направо се шашнах. Най-много ми хареса задължителната клетва...впрочем - нека да цитирам Устава на БВС:
quote:
ГЛАВА ТРЕТА
ЧЛЕНСТВО
Чл.8. ... (3) Вписването се извършва след подаване на заявление от ветеринарният лекар до председателя на областната колегия, на чиято територия ще упражнява дейността си, в която се посочват: ...
(4) Към заявлението по ал.3 се прилагат:...
5. Клетвен лист с подписа на кандидата , положил пред Общото събрание на областната колегия следната клетва:
Аз, практикуващият ветеринарен лекар, се заклевам:
Да спазвам Конституцията и законите на Република България.
Да спазвам Устава на Българския ветеринарен съюз, Кодекса за добра ветеринарна практика и професионална етика и Решенията на ръководните органи на съюза.
Да се отнасям грижовно към пациентите и внимателно към техните стопани.
Да съдействам активно за осигуряване здраве и благоденствие на животните.
Да изпълнявам служебните си задължения и да гарантирам интересите на клиента и потребителя, здравето на обществото и опазване на околната среда.
Да бъда достоен за оказваните във ветеринарната професия доверие и уважение
.
Получер-ът е от оригиналния текст - не е мой - явно авторите и учредителите са много горди с тая клетва. А според мен, тя е писана от малоумници. И гласувалите за нея също са малоумници - не може психически нормален човек да гласува подобен текст, който да се подписва задължително, за да членуваш в организация, в която членството е задължително (иначе нямаш право да практикуваш).
А ето поканата, която е била разпращана до делегатите:
quote:
Уважаеми колеги,
Учредителното общо събрание на БВС ще се проведе на 22.03.2008 г (събота) от 11 часа в София, бул. Раковски 108, Дом на НТС, етаж 2, голямата зала. Близо е до градинката на "Кристал". Колите могат да се паркират на два платени паркинги до бившата зоологическа градина. Задължително официално облекло (костюм и вратовръзка за мъжете).Регистрация на делегатите от 10 до 11 часа.
Моля за присъствие на всички избрани делегати.
До срещата в събота.
Какво ще кажете за това "костюм и вратовръзща за мъжете"?!? А за жените защо нищо не пише? Да се каже, например, че трябва да са с чорапогащи - да не вземат да дойдат по гол крак, че тогава съсловието загива! И задължително да са със сутиени! - това също са го изпуснали в поканата колегите-идиотчета, които са я писали. (На ингилизки има един хубав израз - "smart casual dress" - ама къде ти на разни наши комсомолчета ще им стигне мозъка да му намерят български еквивалент, след като чак толкоз държат на одеждата).
Нека да ви обърна внимание, че става въпрос за хора с висше образование и - при това - с големи претенции - става въпрос за една от т.нар. регулирани професии, които са под специално наблюдение от страна ЕС. И такива хора те задължават (пак ще повторя, че е задължително - иначе нямам право да практикувам) да се подписваш под текст, който е едно към едно като клетвата на пионерчетата! И никой там не е станал да каже - Бе хора, нека да не излагаме с този идиотски текст. За родния интелектуален потенциал такива текстове са върхъ. Сега виждате ли, защо е толкова трудно да има в т.нар. селскостопански науки един истински научен дебат - както по фундаментални, така и по злободневни проблеми. И 'аре веднъж завинаги да спрем с тия щуротии за втората по интелигентност нация в света!
Мисля, излишно е да добавям, че Председателят на БВС е бил единствена кандидатура и е избран с 99% от гласовете. Пък някои казваха, че комунизмът си бил отишъл...
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 11/25/2015 :  07:49:28  Show Profile  Reply with Quote
Homo sapiens: Изправена маймуна или падащ ангел?
156 години от „Произход на видовете” на Чарлз Дарвин

Д-р Георги Чалдъков
chaldakov@yahoo.com


Дойде едно животно
и започна да яде скала.
След това дойде едно лаещо куче,
което яде камъни.
След това дойде един вид нищо, което яде пясък.
След това дойдох аз и започнах да ям ехото.
Ехо от какво?
Ехо от „не знам какво”.
Никита Стънеску (1933-1983)


Карл Линей публикува Systema Naturae през 1735 г. – на 12 страници са описани 4 400 животински и 7 700 растителни вида. Във вертикала на милионната си еволюция човекът принадлежи на Царството на животните: клас – бозайници; разред – примати; семейство – човекоподобни маймуни (хоминиди); род – човек (Homo), H. habilis, H. Erectus, H. diurnis, H. ludens, H. reciprocans, H. obesus...
„След това дойде” момичето Тумай („надежда за живот” - на един от локалните диалекти в Чад) и „красиватаЛюси“, наречена така на песента на Бийтълс „Lucy in the sky with diamonds”, която археолозите слушат по време на разкопките в Етиопия...
И на върха –Homosapiens recens (съвременният разумен човек).
Все пак, „Откъде идваме? Кои сме? Къде отиваме?” – отговорите на първия и втори въпрос на Пол Гоген са дадени от Чарлз Робърт Дарвин (1809-1882). Той, с кораба на Нейно Величество „Бигъл“, отплава през зимата на 1831 г. от Англия за Южна Америка – да картографира бреговете й. Претворил в концепция изследванията си, Дарвин написва „Произход на видовете чрез естествен подбор, или запазване на успелите индивиди в борбата за живот” – първите 1250 копия на книгата са публикувани в Лондон преди 156 години - на 24 ноември 1859 г. Шестото издание през 1872 г. е с краткото заглавие „Произход на видовете”. За десетте издания на книгата докато е бил жив, Дарвин - един от най-големите учени на XIX-ти век - е получил три хиляди английски лири - сега в Англия дават повече пари на футболист за хвърляне на тъч на „Олд Трафорд”.
Във всичките издания на „Произходът” е изписано едно от съкровените послания на еволюцията: „алтруизмът започва от мотивацията, която е учила човека, че даването на другия може да води към получаването от другия.” С други думи, в еволюцията оцелява не само най-приспособеният (survival of the fittest), но и най-хубавият (survival of the nicest) – не като козметика, а като поведение на сътрудничество и съпричастност.
С „Произход на видовете” Чарлз Дарвин замени теологичното обяснение за произхода на човека с популационното и хуманитарното мислене - стабилността и успехите на дадена група от хора в голяма степен зависят от сътрудничеството на отделните членове помежду им и с членове на други групи. Това означава, че алтруизмът е превърнал човекоподобните маймуни* в една „красива надежда за живот”. Какво ще стане с нея в съвременния свят на геополитика на паритее едно от големите предизвикателства на ХХI -ви век. Така „Произход на видовете” може да празнува щастливо, но и тревожно замислено своя 156-ти рожден ден.
Ще се извиси ли човекът или ще падне - Homo reciprocans, Homo altruisticus или Homo necans**, Homo sacer***?
- Ще се превърне в „какво” човекът?
- Аз „не знам в какво”.
____________________________________
* Един шеговит въпрос: Ако алтруизмът е превърнал маймуната в човек, защо егоистите не се превръщат в маймуни?
** За еволюционната биология на човека има хипотеза за връзката между разрастването на мозъка и преминаването от вегетарианска храна към консумация на месо. Така ролята на човека-ловец - Homo necans (убиващият човек) - става il primo motore на развитието на човешкия интелект - човек се опитва да говори, да рисува по стените на пещерите и по скалите, но същият този човек се учи да прави сечива за убиване на животни... В съвременната ера – и на хора.Когато едно общество позволява, дори стимулира, изявата на тази архаична агресия, се ражда Homo necans. Като изключим матрифагията при някои насекоми, човекът е единственото същество на земята, което убива ближния си - хомоцидът е най-тъжната проява на съвременния „разумен” човек.
Рикушет от библейската памет на Каин, от палеолитната памет на ловеца? Изява на „волята за (био)власт” - синдром на Макиавели-Ничше-Фуко?
- Аз „не знам какво”.
***При Homo sacerконцепциите на двама италиански философи са застрашително реалистични: „Князът“ е наръчник за диктатори, написан от Николо Макиавели; „Homo sacer. Суверенната власт и оголеният живот“ е книга на Джорджо Агамбен - защото си sacer (набелязан, прокълнат от властта), имаш “правото” само на vita nuda („оголен живот“, не социалното участие в живота - bios politicus) - имаш „правото” да бъдеш убит от всеки „римски гражданин”...
През 1837 г. Дарвин започва да пише „Произход на видовете“, на страница 36 над неговото първо „дърво на евюлюцията“ е написал:
I think - Аз мисля.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05