http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Коментари върху материалите в този сайт
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

Democrat

Bulgaria
28 Posts

Posted - 03/24/2006 :  15:52:52  Show Profile  Reply with Quote
Изказвам молба към всяка посетителка / всеки посетител на този сайт, да отрази в коментар своето мнение по материалите, които са й/му направили най-силно впечатление!!!

Democrat

Bulgaria
28 Posts

Posted - 03/24/2006 :  15:58:27  Show Profile  Reply with Quote
Ще изчезне ли българският народ?

На 26. 01. 1972г. по радио "Дойче веле" е излъчено есето на писателя Георги Марков „Ще изчезне ли бългрският народ?“. В него той засяга основни проблеми, възникнали вследствие на „развития социализъм“ у нас: „По силата на изкуствено създаденото и настойчиво поддържано класово и социално безправие в страната, всяко дете - утрешен гражданин, има определен път.“ Нещо повече: „обществото е ограничило развитието на всекиго с предопределен таван. Разбира се, за грамадното мнозинство от населението таванът е твърде нисък.“. В България „разрушението на всички нравствени норми и понятия доведе до това, че всичко може.“ Основното чувство, което гнети българския народ е чувството за несигурност. „Несигурност в работата, несигурност у дома, несигурност в бъдещето.“. Ето това, според писателя Георги Марков, са основните аспекти на усещането за безсмислицата на живота в България. „Хората не виждат никакъв смисъл в това да работят, да създават, да раждат, да се стремят към нещо значително или възвишено. Всичко протича под чудовищния знак на живота ден за ден.“ И продължава: „За всекиго е ясно, че не става въпрос за преходни явления, а за тежко заболяване на националния дух, чиито трагични последствия тепърва ще наблюдаваме.“.
Дали в по-ново време и особено след така наречения „преход“, траещ вече повече от 16 години, нещата са се променили към по-добро? Как мислите?
Може би въпросът е риторичен. Иначе нямаше да имаме близо 800 000 емигранти в чужбина и то точно през последните 16 години. За съжаление това са предимно млади хора. Ето как българската нация се топи. А къде са виновните за това? Какво правят отговорните институции?
Не случайно навремето Ботев е писал „А ние без срам броиме време, откак е в хомот нашата шия...“
Нима всички ние ще бъдем просто безмълвни свидетели на споменатите от писателя Георги Марков „трагични последствия“?!
Всеки би могъл поне мнението си да каже!!!

Edited by - Democrat on 03/24/2006 16:00:00
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/24/2006 :  16:11:30  Show Profile  Reply with Quote
Като се присъединявам към предложението на Democrat и разбира се се покланям най-дълбоко към делото, живота и подвига на достойния български писател Георги Марков, допълвам за яснота, че гореспоменатото есе на Георги Марков е пуликувано в рубриките "Млади и способни" или "Грижа за младите и способните? Репресията продължава..." от заглавната страница на сайта.

Искам да приканя нашите гости да хвърлят по-едно око и на материалите на заглавната страница на www.pueron.org/pueron, които доста често се допълват и обновяват, непрекъснато ни пращат и нови материали, които няма да намерите публикувани никъде другаде, освен тук.
Ето например, не знам дали сте обърнали внимание на последната статия, която ни изпрати журналистът Калин Манолов "На прага на индивидуалната свобода", която лично мен ме развълнува много и Ви я препоръчвам.
Четете също и рубриката "Любопитно", за която може да ни изпращате и материали. Разглеждайте заглавната страница до края, защото част от новите публикации, представяме в раздела "Статии", който е разположен доста надолу.

Edited by - moderator on 03/24/2006 16:14:07
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/08/2006 :  16:32:53  Show Profile  Reply with Quote
Още умрели делфини на Бургаския плаж. Тъжно ми е. Тези интелигентни животни искат да кажат нещо като извършват рутуални самоубийства! Какво дреме Бургаският университет, изследва ли случая, мисли ли по въпроса? Да си учен не е само да се буташ за кандидат-президент или друга синекурна ордено-слагаческа и ордено-получателска длъжност, а да поемеш отговорност за и към миналото, настоящено и бъдещето на хората, на природата, на страната си, на света, да прозреш нещо повече от останалите с това, което Бог ти дарил като дарба, интелект, чувствителност, да предупредиш останалите за потенциална беда, да посочиш път тя да бъде предотвратена,избегната или преодоляна...С повече точки задължението е по-голямо и отговорността е по-голяма и вината е по-голяма...Да... На ход са учените с титли или без - спасете делфините! Ако успеете, титлите ще са от по-висок ранг - не човешки(, което е нищо), а духовен, божествен... Дано някой чете, дано няко мисли, дано някой чувства...

Edited by - moderator on 05/27/2006 21:23:34
Go to Top of Page

Christian69

Austria
1 Posts

Posted - 05/27/2006 :  11:53:45  Show Profile  Visit Christian69's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Адски ми е тъжно.


Hey mf-er, you have been padding your тъжно all year! The адски crown is mine all mine!

Hostels San Francisco
- Cheap Hotels Sydney
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 07/04/2006 :  14:27:27  Show Profile  Reply with Quote
По повод на статията на М.Горанов, за търсене на противодействие на корупционните практики, искам да го поздравя защото неговото мнение съвпада с моето. Познавам тълкуването на корупцията от английски, което той цитира, като аз подреждам характеристиките на КОРУПЦИЯТА по следния начин:
* изопачение
* поквара
* подкупност
* продажност
* развален
Това са контролни точки, по които трябва да се направи анализ на опасностите за съответните нива на корупция.
Съгласен съм с М. Горанов, че по този начин като излезнат на светло проявите на корупция, скритите пътеки, както сте го формулирал г-н Горанов ще бъдат открити.
Трябва да обединим усилията си за да се формулират ясно, юридически лесно доказуеми прояви на корупция. Трябва да намерим начин да изпратим данни за корупцията на управляващите науката и висшето образование на прокурора по корупцията Бойко Найденов. Да се даде възможност на висшата атестационна комисия да взема обективни решения по съществото на процедурите и да не се налага намесата на съда.
гл.ас. д-р инж. Димитър Димитров

Edited by - did on 07/04/2006 14:28:15
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 07/06/2006 :  07:59:02  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Гледам темата на дискусията - "Учени за нов закон за научните степени и звания", и се питам: къде са и къде бяха 16 години така наречените учени да създадат нов закон, такъв, който да не позволява на некадърници, комунисти, иистински дебили и откровени простаци (каквито има много в "академичните среди") да вземат кадрови решения.
Да не говорим за факта, че е абсолютно недопустимо в една уважаваща себе си държава един офицер от политическата полиция на терористичната организация БКП, какъвто е въпросният индивид Косев, да участва в най-висшия кадрови академичен орган.
Отговорът е ясен. Първо, истински учени в България има много малко. Второ, който е истински учен или иска да бъде такъв, той/тя, като общо правило, навреме се ориентира да работи в нормалните държави по света. Трето, 50-годишният подбор на комунисти, некадърници и "академични" послушни влечуги днес дава своите горчиви плодове, а и ПРОДЪЛЖАВА и до днес (след 10.11.1989 г.). В нито една възрастова група в академичните среди няма преобладаващо мнозинство с нормално мислене!
Положението е повече от трагично, и няма да се промени, защото НЯМА КАК да се промени: политически положението е още по-трагично, а евентуална промяна може да настъпи САМО по политически път.
Затова нека да се върнем няколко години назад и да видим как правителството на Костов извърши ИСТИНСКО ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо нормалната част от демократичната общност, като не възстанови закона "Панев" (отменен от правителството на Жан Виденов) и не въведе каквито и да било други лустрационни текстове. Дори нещо повече: и Петър Стоянов, и Иван Костов ХОДЕХА ДА СЕ МАЖАТ (без извинение за израза) на "интелектуалците", и на учените, включително в БАН - най-голямата крепост на комунистическата диващина, простащина и некадърност!

Е, ако това е утешение - съвсем справедливо е, че днес партиите на тези две лица имат по около два процента електорална подкрепа. По-лошото е, че се задава страхотна политическа чалга в лицето на атакисти, пожарникари и подобни.

Това е положението. Какъвто "народът", такъв и моралът му, такива и "учените" му, такава държавата му, такива политиците и т.н.
Форумистът nivine хубаво го казва (в съседна дискусия):

"Сферите на висшето образование и науката са Светая светих за бившата идеологическо-партийна номенклатура ... многобройна пасмина псевдо-научни функционери ... навързани като свински черва излюпени по комсомолско-партийна линия ... липса на какъвто и да е професионализъм. На Добър час скъпа Родино!"
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 07/06/2006 :  11:47:32  Show Profile  Reply with Quote
Разбрах от Г-жа Галя Маринова, че Г-н М.Горанов е прочел моето мнение и го е оценил като методология, а сьщо, че желае да се видим. Аз смятам, че понятието корупция се среща в член 2 от Гражданската конвеция за корупцията на Съвета на Европа, която след ратифицирането и през 1999г. стана част от вътрешното право на България, според нея дефиницията е: "Корупция е искането, предлагането, даването или приемането пряко или косвено на подкуп или друга неследваща се облага или обещаването на такава, което засяга надлежното изпълнение на някои задължения или поведението, което се изисква от приемащия подкупа, неполагаща се облага или обещаването на такава". В Наказатения кодекс би трябвало по-явно да се разграничат неявните от явните форми на организираната престъпност, която води до съответните форми на корупцията.Корупцията в научните среди се характеризира с лъжливост, непотизъм (шуробаджанащина), понякога става дума за формално правомерно действие по служба, но срещу което се получава съответната облага.
Методологията, която Вие сте развили много задълбочено трябва да се обобщи в петте тълкувания на корупцията от английския език, като лъжливостта е номер 1,. Тя формулира следващите действия в организираната престътпност и най-често в нашите научни среди се стига до грубата форма наподкупност с белязани парични знаци.
Ето Ви примери на лъжливост:
- подправяне на протоли от съвети (катедрени, факултетни и други), като от протокола след заседанието се добавят несъществуващи изявления и решения и отпадат взети решения и реално направени изказвания, които могат да водят до правни последствие. Например в нашата катедра "Технология на електронното производсто" в ТУ-София, на проведен катедрен съвет се взема решение за приемане на учебни програми, след което в протокола се препрявя решението и на Факултетен съвет се докладва обратното решение. За тази фалшификация трима членове на катедрата сигнализираха ръководството на университета, поименно и с подписите си. За фалшифициране на официални документи, Правилника на ТУ-София предвижда директно дисциплинарно уволнение на уличения служител, а Наказателния кодекс предвижда 3 години затвор. Но за съжаление, никакви мерки не бяха взети спрямо ръководителя на катедрата доц. Лидия Тоткова Йорданова, което остави впечатлението, че тя е изпълнявала поръчение на висшестоящи ръководители. А тримата, които подписахме неанонимния сигнал за фалшификация (доц. Динов, гл.ас.д-р Маринова и гл.ас. д-р Димитров) бяхме низвергнато и обявени, като хото пречат на работата на ръководителя на катедрата. Оттогава и на тримата ни се отне праевото да водим лекции в катедра ТЕП и във факултета по комуникационна техника и технологии. Измислиха система, която да изисква по 2 рецензии на научна програма и ръковоството на факултета избира рецензенти, на които налага да напишат отрицателни рецензии без научни аргументи. В частен разговор рецензентите признават, че това им е наредено, защото в противен случай ще бъдат пенсионирани и няма да им гласуват удължение след пенсия, които ще ги затрудни да си плащат парното. Вменто да ни хабилитират, те протакат процеса, до пенсионирането на гл.ас. д-р Димитър Димитров (63 години), въпреки безспорните му професионални качества.

Ето Ви един пример за модерна форма на коруция във висшето образувание:
доц. дтн Димитър Николов - пенсиониран точно на 65 години, без удължение, защото е настоял да защити голям докторат против волята на ръководството на своя факултет;
гл.д-р Димитър Димитров - пенсиониран на 27.05.2006г. на 63 години въпреки доктората си и 74-те научни публикации в България и чужбина, за да не конкура доц. Лидия Йорданова и доц. Анелия Досева
доц. д-р Иван Илиев - пенсиониран точно на 65 години, без удължение, защото е наложил система на контрол на качеството на преподаване в катедра "Механика", при която са били открити напълно неграмотни преподаватели, които пишат "хляп" и нямат идея от материала, който преподават. На неграмотниците, обаче е удължен срока след пенсия.
Горепосочените учени понасят морални и материални щети. Писали са възражения и жалби до всички възможни инстанции и институции, които са останали без последствия. Пълна липса на контрол към на нарушенията на управляващите университета, факултета и катедрата и пъна беззащитност на жервите на служебен произвол.


Как да се постъпи с тези данни за корупция?
Как да принудим институциите да проведат операцията "Чисти ръце" в научните среди и да се наложи външен и независим одит?
В тази посока трябва да се разширят правомощията на ВАК за да решава тези случаи.
А Вие, Г-н д-р Горанов какъв изход предлагате за тази корупция и нейното изчистване или поне ограничаване?

Edited by - did on 07/06/2006 11:52:28
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/06/2006 :  12:55:44  Show Profile  Reply with Quote
Статията на М. Горанов, “С К Р И Т И Т Е П Ъ Т Е К И” - ЗА СЪЩНОСТТА НА КОРУПЦИЯТА И ОБЛАСТИТЕ НА КОРУПЦИОНЕН НАТИСК ВЪВ ВИСШЕТО МЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ се намира в долната част на заглавната страница на сайта www.pueron.org/pueron в рубриката СТАТИИ.



Edited by - moderator on 07/06/2006 12:56:07
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 07/06/2006 :  16:48:17  Show Profile  Reply with Quote
Относно: статията на М. Горанов, “С К Р И Т И Т Е П Ъ Т Е К И” - ЗА СЪЩНОСТТА НА КОРУПЦИЯТА И ОБЛАСТИТЕ НА КОРУПЦИОНЕН НАТИСК ВЪВ ВИСШЕТО МЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ

Изказвам поздравления на М. Горанов за горната статия и за начина на мислене, залегнал в основата й.

Очевидно нашето развитие (като държава и нация) зависи от способността ни да се справяме с корупцията, по възможност още в зародиша й.
Изкушавам се да прибягна до апарата на теорията на управлението: Една система е управляема ако има (отрицателна) обратна връзка по изхода. Какво е система без наличие на такава обратна връзка? Ами представете си автомобил в движение, но в който няма (или има бездействащ) шофьор. Неминуемо следва катастрофа.
В най-новата история на България сме свидетели на серия икономически, социални, демографски и т.н. катастрофи. В тяхната основа е липсата на обратни връзки от страна на обществото за изпълнение на законите.
Законите в сферата на висшето образование и науката, както и (особено) тяхното спазване, са изключително важни, тъй като повечето от действащите политици имат висше образование и са носители на научни степени и звания, т. е. те са продукт на една (уви силно страдаща от корупция) система. В такава люпилня се излюпват и съответните кадри - носещи голям корупционен потенциал.
По тази причина и, тъй като няма изградени механизми за контрол на системата, а съдебната ни система е в пълен упадък и не е способна да изпълнява наказателните си функции, сме свидетели на неспазване на действащите закони, произвол и безчинства, водещи до пълен блокаж на възможностите за развитие на страната и населението, както и до реализация и развитие на престъпни схеми (организирана престъпност - мафия).
За да се осигури елементарното спазване на действащите закони, а паралелно с това - за да се формулират ефективни нови закони, е необходима активна дейност и обратна връзка на граждански организации (или независими органи), които да осъществяват контрол над системата, да откриват къде тя не функционира и да предлагат промени в законодателството. След като бъдат гласувани такива промени в Народното Събрание под натиска на обществеността, трябва да се въведе задължителен механизъм за публична писмена отчетност. Гражданските организации и независимите органи, предложили измененията в законодателството, трябва да поемат ролята на обратна връзка и да осъществяват системен контрол на верността на данните, изнесени в публичните писмени отчети. Също така трябва да се разработят наказателни мерки, в случай на неспазване на действащото законодателство и обществеността, предствлявана от неправителствените граждански организации и независими органи, да следи те да се прилагат.
По такъв начин се надявам най-сетне в българската история да започнат да текат положителни процеси на борба с и преборване на корупцията, най-вече във висшите ешелони на политиката, науката и образованието (които, както беше отбелязано по-горе имат преливащ се общ кадрови ресурс).

Още веднъж поздравления към автора на статията. Необходим е широк обществен дебат и неотложни спешни действия в тази насока. Иначе рискуваме да изчезнем като нация и държава в един силно конкурентен и доста жесток икономически свят.

Vassil

Edited by - Vassil_Guliashki on 07/07/2006 10:58:14
Go to Top of Page

M.Goranov

8 Posts

Posted - 07/08/2006 :  11:37:03  Show Profile  Reply with Quote
М. Горанов към Д. Димитров
/и за тези, които ще кажат: "Това е тъкмо за мене"/:IF - BG original
Go to Top of Page

M.Goranov

8 Posts

Posted - 07/12/2006 :  08:48:16  Show Profile  Reply with Quote
А К О…
Ръдиард Киплинг

Ако умееш своя дух непоклатим да пазиш здраво,
когато всеки губи дух и теб в това вини…
Ако сам вярваш в себе си, когато в тебе се съмняват,
но вслушваш се в съмненията отстрани…
Ако умееш да изчакваш и не се отегчаваш,
или клеветен, не си служиш сам със клевети…
Или пък мразен, на омразата не се поддаваш,
но не умуваш и не се държиш надменно ти…
Ако мечтаеш, без да стане господар над теб мечтата,
ако ти мислиш, без да правиш мислите си цел…
Ако умееш да се срещнеш и с успеха и с бедата -
и бъдеш с двамата изменници еднакво смел;
Ако останеш твърд, когато извратени се повтарят
пред теб, изречени от тебе искрени слова…
Или видял труда на цял един живот да се събаря,
отново го издигнеш с похабени сечива…
Ако ти можеш всичко припечелено от теб да сложиш сам
в едно подхвърляне на зар… и да загубиш, и да почнеш отначало -
без никакво оплакване с предишния си жар…
Ако ти можеш мишци, и сърце, и нерви да насилиш
на твойта цел да служат дълго и след твоя край…
И тъй да се държиш, когато нямаш други сили,
че само волята повтаря: "Ще издържиш докрай!"
Ако общуваш ти с тълпи и пак достоен си оставаш;
ако дружиш с царе, оставайки народен син;
ако ни враг, нито приятел някога те уязвяват
и всички те зачитат - но свръх мяра ни един;
Ако в минутата летяща безвъзвратно ти умееш
с шестдесет секунди да напреднеш в своя път:
Земята твоя е - ти всяко нещо в нея ще владееш.
И повече от туй -
Ч О В Е К ще бъдеш, сине мой !

Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 07/12/2006 :  13:15:49  Show Profile  Reply with Quote
Благодаря за прекрасното стихотворение, което ми изпрати М.Горанов, и което Г-жа Маринова ми предаде вчера точно на "празненството" посветено на моето пенсиониране (изгонване). Превъзходен е и преводът, който М. Горанов е направил.

Схемата за смачкване на учените у нас е перфектна и тяхното репресиране се базира на организирана престъпност, на роднинство и на шуробаджанащина, а не на обективна оценка, но какво да се прави, ние българите сме като състезателни коне и продължаваме да се състезаваме до издъхване.
При най-удобен случай е добре да се опознаем и визуално с Господин М.Горанов.

Edited by - did on 07/12/2006 15:15:31
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 07/19/2006 :  15:12:28  Show Profile  Reply with Quote
Относно: книгата на Анна Рошковска "Аз, другарката с полското име", която е представена с корицата си и с кратки откъси от текста й на заглавната страница на този сайт.

Изказвам искрената си благодарност, уважение и преклонение пред куража и изразената гражданска позиция на тази смела жена.

"... Шарен беше животът ни, когато до нас гъмжеше от активни и не дотам активни борци, партизани и партизанска челяд, ятаци, та и в последствие появилата се срамна категория помагачи. Трябваше да живеем живота си сред тях, да се стряскаме без край от тях, да не бъдем това, което сме зарад тях... Страшно беше знаенето за всичко около нас, но още по-страшно беше незнаенето, съмнението. ..."

"... Но повече ми се искаше да разкажа за срещи, за личности, събития, които даваха колорита на така бързо търкалящите се дни, но и за дълго оставящи не дотам светли следи. Заради тези именно следи, които така или инак всеки от нас носи със себе си, които остават в характерите ни, в натрупаните комплекси, не можех да спестя истината за едни или други лица, държах те да фигурират в написаното с истинските си имена. ... С инициали пишат спомени, мемоари, много от нашите съвременници. Просто не си е отишъл вероятно страхът, на който платихме такъв страшен данък. Детинство, юношество, младост, време на сериозна зряла реализация... Навсякъде ни следваше страх - страх от хора, страх от събития, страх от това, което може тепърва да ни се случи... Е, аз не можех, не исках и не искам да доживея дните си така. Платихме цената на криеницата, нека поне в това, което ни остава да бъдем истински, за да не ни е срам от потомците ни, че не сме имали в достатъчна степен доблест да отстоим самите себе си. И така тези наши потомци ще плащат в достатъчна степен вместо нас цената на нравствената разруха, върнато назад културно развитие, загубеното усещане за национално достойнство, усещането за двойствено присъствие в собственото ни време, счупеното доверие в хората край нас и колко още. ... Как можахме да утрепем като марионетки толкова десетилетия в това да скандираме на събрания КПСС!, Ленин!, Сталин! ... БКП!, Димитров!, Живков! ... и никой ръкоплещейки не смееше да си седне на стола, за да не го натропа някой от бдящите наоколо му, че не откликва на патоса на новото крилато време. ... В какво време живяхме? И какво ни даваше сили да оцелеем - може би си казваше своето все пак младостта и неизменно присъщите й любопитство и кураж да преодолява непречупения докрай дух."

Нека всеки, който чете тези редове си спомни, че задачата на човека на тази земя не се състои в натрупването на материални ценности, а в това да се развива духовно и ако успее - да спаси душата си. Дано българската общественост осъзнае, че не е морално, не е достойно и в крайна сметка е пагубно да се живее по стария социалистически начин! Не може да се постигне успех в бъдещето ако не се отчетат грешките на миналото и не се преодолеят. Вече трябва да се мисли и да се живее по нов начин, без страх от миналото, а и векът вече е друг...
Дано повече българи прочетат и откликнат на истината, съдържаща се в цитираните по-горе редове!

А на авторката Анна Рошковска - дълбока благодарност и поклон!!!


Vassil

Edited by - Vassil_Guliashki on 07/19/2006 15:23:43
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/07/2006 :  07:33:38  Show Profile  Reply with Quote
www.dir.bg/ 6.8.2006
Добро общество може да съществува навсякъде, където има честни, умни и образовани хора. Истински разкош е разкошът на свободното, човешко общуване.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/14/2006 :  09:56:18  Show Profile  Reply with Quote
Човешката глупост е велика в своята безграничност!!!

25 милиона китайци без жени
в. Стандарт
ПЕКИН. 25 милиона китайци ще останат без съпруги следващото десетилетие, ако се съхрани съществуващият дисбаланс между половете в Китай, прогнозира проф. Му Гуанджонг от Института за изследвания на населението към Пекинския университет, цитиран от агенция Синхуа. В Китай синовете са предпочитани, а повечето двойки могат да имат само едно дете съгласно държавната политика за ограничаване на раждаемостта. Родителите прибягват до аборт, ако тестовете показват женски плод. Затова на 100 момичета се падат 119 момчета, което е много повече от световното съотношение от 103 до 107 момчета на 100 момичета. Властите вземат мерки за промяна на ситуацията, те приеха програма за социални придобивки, включително парични стимули за семействата, които си родят момиче.
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05