http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Реализация на млади кадри със Западно образование
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/06/2006 :  21:07:00  Show Profile  Reply with Quote
Автор: Светлозар Петков
Източник: сп. Лидер
06-03-2006

Като на изповед
МП: Търся активно работа от три месеца, откакто се завърнах от чужбина. Имам дипломи от два престижни университета в САЩ. Завършила съм две на пръв поглед противоположни специалности - първо сравнително езикознание, а след това финанси. Отлично владея английски и испански. Желая да работя в банковата система. Явих се на няколко конкурса, но получавах отвсякъде еднозначен отговор - не. Разбира се, отказът бе много дипломатичен - нещо от рода, че имам прекалено много знания за длъжността. Яд ме е на подобно лицемерие, защото те просто се страхуват, че мога да ги засенча и изместя. А в момента не искам нищо друго, освен да работя, за да мога да помогна на болната си майка. Всъщност заради нея се и върнах от Испания.


moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/10/2006 :  12:09:53  Show Profile  Reply with Quote
Ако се огледате наоколо, кои заемат отговорни и съветнически длъжности, ще установите пълната доминация на бившите съветски възпитаници. По вертикала и по хоризинтала. Невероятно, но факт!
Но все пак и това не важи за всички. Има и съветски възпитаници, които са заникъде. Явно, не всички са били зомбирани достатъчно успешно.

Edited by - moderator on 03/10/2006 12:13:27
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/26/2006 :  16:21:14  Show Profile  Reply with Quote
Швейцария, Финландия и Швеция са световни лидери по конкурентоспособност

Последна редакция: 26.09.2006, 15:12
Публикуване: 26.09.2006, 11:56
www.news.bg
Автор: Димитър Събев

Световният икономически форум обнародва днес, 26 септември, новия си доклад за глобалната конкурентноспособност на 125 държави. Предварителната информация, която изтече в медиите, сочи известни промени „на върха" спрямо 2005 г.

Десетте държави с най-висока международна конкурентноспособност са: Швейцария, Финландия, Швеция, Дания, Сингапур, САЩ, Япония, Германия, Нидерландия, Великобритания. Прави впечатление, че САЩ, които оглавяваха този списък през 2005 г., сега са се смъкнали на шесто място.

Индексът на световната конкурентноспособност е съставен за пръв път през 1979 г.; той комбинира официално обнародвани статистически данни и ежегодно проучване на мненията, провеждано в партньорство със Световния икономически форум. Всяка година изследването разширява обхвата си и тази година то включва допитване до 11,000 бизнес-лидери от 125 държави.

Лопес-Карлос, един от авторите на доклада, изтъква, че измерването на конкурентноспособността е трудна задача. „Нашият индекс по много интелигентен начин организира голям брой фактори, за да долови и обясни конкурентноспособността в отделните държави".

Така например, САЩ „губи" пет места в класацията заради задлъжнялост на страната, несигурност, здравеопазване, детска смъртност. По последния показател, Словения показва по-добри резултати от САЩ, макар средствата отделяни за здравеопазване там са много по-малко. Също така, Италия - член на G 7, заема едва 42-ро място в класацията. От новите европейски икономики на най-челно място се нарежда Естония (25-о място).

Припомняме, че в класацията за 2005 г. България се нарежда на 58-мо място от 117 държави с индекс (3.83), Гърция на 46 -то с (4.26), Румъния на 67 с (3.67), Турция на 66-то с (3.68).

Позицията на тези държави за 2006 г. е както следва: България 72 място с 3.96, Румъния 68 място, Гърция 47 мо, Турция 59 -то с 4.14. През 2006 година България губи по конкурентноспособност спрямо съседните си държави.


Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 10/24/2006 :  15:57:49  Show Profile  Reply with Quote
Доц. Стефка Неделчева от ИПФ-Сливен тормози членове на катедрата в съюз със съпруга си и доц. Георги Кокеров, с различни форми на заплахи. Една от доцентките, която се завърна наскоро от специализация във Франция, стана обект на непрекъснат тормоз от Стефка Неделчева и дори хвана диабет. Ето какво прави злобата и завистта.

Edited by - did on 10/24/2006 15:58:53
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/15/2007 :  13:48:39  Show Profile  Reply with Quote
Ще се търсят стимули срещу изтичането на мозъци

в. Дневник
15-02-2007

Проблемът с младите български емигранти, които предпочитат да търсят образование и реализация в чужбина, събра на дискусия представители на изпълнителната власт, академичните среди и бизнеса. Участниците се обединиха около идеята, че има изтичане на мозъци и то може да се окаже спънка пред икономическото развитие на България. Според тях това се дължи на липсата на стимули за младите хора да се развиват в България, затова са необходими сериозни инвестиции в човешкия капитал.

Според зам.-председателя на Българската стопанска камара Дикран Тебеян основен проблем е демографският срив и през 2050 г. на 100 работещи ще се падат 152 пенсионери. "В чужбина има около 400 хил. висшисти, завършили в България. Тяхното образование струва 3 млрд. долара. На фона на 300 хил. неграмотни българи не можем да си позволим да пропускаме ползата от реализацията им у нас", твърди експертът по човешки ресурси Ганчо Попов. Той заяви, че е наложително да се създаде национална стратегия за развитие на човешките ресурси. Участниците в дискусията си поставиха за цел да се задълбочи съдействието между университетите и бизнеса. Акад. Асен Богданов заяви, че е крайно време висшите училища да започнат да стимулират младежите и да насърчават креативността. За целта трябва да направят промени в учебното съдържание, обясни той. Според акад. Богданов трябва да се създадат и лостове за намесата на бизнеса в управлението на университетите, срещу което някои ректори се съпротивляват.

"Преподавателят трябва да промени мисленето си, а учебните планове да се осъвременяват по-често, за да се откликне на конкуренцията", каза доц. Румяна Нейкова от Техническия университет в Габрово. Според нея е изключително важно висшите училища да развиват програми за дистанционно обучение, защото много от младежите работят. "Знанието остарява за по-малко от две години, а дистанционното обучение ще даде шанс и на завършилите за учене през целия живот", допълни Нейкова. "Автономията на университетите не е много приятна, защото отказват да чуят от какво има нужда бизнесът", заяви Емил Рогов от Съюза за стопанска инициатива. Според Светла Стоева от Job Tiger центровете за професионална ориентация към висшите училища също могат да спомогнат за по-тясна връзка с бизнеса.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/22/2007 :  17:09:27  Show Profile  Reply with Quote
Европа търси как да привлече най-добрите кадри, България взема всички мерки ДА ГИ ИЗГОНИ!!!

ЕС въвежда “синя карта”, ще привлича чужди кадри в Европа
22 Февруари 2007 | 14:56


Европейската комисия възнамерява да създаде ново разрешително за престой, наречено “синя карта”, по примера на американската “зелена карта”, с цел привличане на най-добрите кадри в Европа, предаде АФП, цитирана от агенция Фокус. “Този документ ще позволи на носителите му да се придвижват в ЕС. Днес ако фирма иска да премести свой служител чужденец от Рим в Брюксел, започва процедура за издаване на виза, за разрешително за престой и за работа”, заяви европейският комисар по въпросите на имиграцията Франко Фратини. Той планира да предложи текст на директива по този въпрос през септември. ЕС се надява по този начин да подобри позицията си в конкурентната битка с другите индустриални държави и за да компенсира демографския си срив.

“ЕС изостава зад Канада и САЩ, които имат много активна политика по привличане на кадри”, обясни представител на Брюксел. Според него има потенциал в Африка, който може да бъде използван в ЕС. В момента половината от имигрантите от Близкия изток и Северна Африка, които имат висше образование, живеят в Канада или САЩ, докато Европа приютява над 87% от тези, които не са учили в университет. Според същия източник, за да бъде атрактивна Европа трябва да предостави изгодни условия: например да няма изисквания за владеене на език, да има възможност за събиране със семейството и за предоставянето на достатъчно дълго разрешително за престой. Остава обаче да бъдат уточнени всички технически въпроси. Във всеки случай чуждите работници няма да могат да заемат пост, който може да бъде поет от гражданин на ЕС. Също така ЕС трябва да избегне да набира хора отвън за секторите, за които има излишък от кадри. И накрая чуждият работник ще трябва да един ден да се завърне в родината си, за да допринесе за нейното развитие. “Синята карта” обаче ще му даде възможност да се връща в Европа без сложни процедури.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/20/2007 :  17:30:39  Show Profile  Reply with Quote
Намерих един много интересен материал в www.kafene.net, 20.03.2007 г.
Любопитното е това, че в много кратък срок може да се появят две взаимно-изключващи се информации. Наскоро в нашите вестници имаше статии, които ни плашеха, че всичките ни висши медицински кадри ще заминат за Европа и в частност за Англия, където имало недостиг. Материалът, който пействам тук показва точно обратното, че младите английски лекари не могат да си намерят работа, какво остава да плачат за нашите. Същото беше и за специалистите по информационни технологии, уж в Германия и във Франция много им трябвали, а се оказа, че там било пълно с безработни висшисти по информатика. Друг е въпросът, ако има скрита информация, например, че нашите вишисти подбиват пазара с 2-3 пъти по-ниско заплащане от това на англичани, францизи, германци или някоя още по-сложна, но затова пък недостойна комбина. Добре е да имаме автентична информация, защото иначе всеки ни лъже, както му падне!
Ето и материала от кафене.нет:

-------------------------------------------------------------
9 000 млади британски лекари без осигурена работа

by newswriter on 20/03/2007 11:35 AM

Около 9 000 млади лекари могат да установят, че няма да получат работа това лято, призна британският министър на здравеопазването Патриша Хюит. За първи път Хюит потвърди, че 32 000 млади лекари са кандидатствали за 23 000 места за обучение. Хаосът в здравеопазването настъпи, когато се оказа, че въведената от министрите нова система за обучение на лекари има сериозен недостатък - прекалено много медици се обучават по едно и също време. Впоследствие се оказа още, че най-добре подготвените млади лекари не са попаднали в съкратения списък за робата в здравеопазването. Фарсът накара министрите да наредят спешно заемане с проблема и по-късно тази седмица се очаква доклад, който ще посъветва болниците да се "впуснат на лов" за най-добрите кадри, пренебрегнати при предишното пресяване. В събота гневът на младите британски лекари достигна своя апогей, когато 5 000 протестираха по улиците на Лондон, облечени в бели престилки. Снощи Андрю Лансли, който е министър на здравеопазването в сянка, заяви, че в бранша е "пълна каша". "Изявлението на Патриша Хюит не е утеха за хилядите млади лекари, които бяха излъгани. Тя отказа да се извини и не отговори на задените й важни върпоси", допълни Лансли.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/30/2007 :  12:20:11  Show Profile  Reply with Quote
Възможностите за кариера в евроинституциите представя ЕК
30 Март 2007
www.mediapool.bg

Информация за възможностите за кариера в институциите на Европейския съюз ще представи ЕК в София и в Русе в рамките на форума “Кариери, който стартира на 2 април в столицата. Това съобщиха от Представителството на Брюксел у нас в петък.

Тази година форумът се провежда последователно в седем града София (2 – 3 април, НДК, етаж 3 и 4), Пловдив (6 април, Международен пловдивски панаир, Конгресен център), Варна (16 април, Фестивален и конгресен център), Русе (20 април, Русенски университет), Велико Търново (25 април, Великотърновски университет, пети корпус, Стара Загора (27 април, Хотел „Верея”) и Благоевград (4 май, Югозападен университет).

На специални щандове в рамките на проявата в София и Русе ЕК ще запознае млади специалисти и студенти с възможностите за изберат подходяща и вдъхновяваща ги кариера.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/13/2007 :  12:49:04  Show Profile  Reply with Quote
Фратини предлага окуражаване на миграцията на квалифицирани специалисти
13 септември 2007 г. 13:28 ч.
www.actualno.com

По данни на Фратини 85% от неквалифицираните работници от трети страни в момента работят в Европа, а само 5% от тях в САЩ

Европейската комисия планира да окуражи законната имиграция в Европа, за да реши проблема с недостига на работна ръка, причинен от застаряването на населението в страните. Това съобщи европейският комисар по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини.

Фратини заяви, че ще представи предложенията си на 27-те членки на 23 октомври. Те ще имат за цел да обърнат тенденцията - квалифицираните имигранти да спрат да се насочват към САЩ, а неквалифицираните да излязат от Европа.

По данни на Фратини 85% от неквалифицираните работници от трети страни в момента работят в Европа, а само 5% от тях в САЩ. Същевременно Америка привлича 55% от квалифицираните служители. "Трябва да обърнем тези цифри в наша полза", посочи Фратини на конференция за законната миграция в Лисабон.

Една от идеите му е въвеждане на така наречената "синя карта" за местожителство, която се дава на квалифицирани работници и им дава право да работят в страна от ЕС за най-малко 2 години, след което да се преместят във втора държава от съюза.

Тази синя карта е взета като модел от американската зелена карта. "Броят на хората, които живеят в ЕС ще намалее със следващите години и до 2050 г. една трета от населението ще е над 65 годишна възраст", подчерта Фратини. Той посочи също така, че прогнозите показват, че като цяло населението ще намалее до 2025 г., а работната сила - до 2011 г.

Edited by - moderator on 09/13/2007 12:49:39
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/13/2007 :  13:07:49  Show Profile  Reply with Quote
Златен пъпеш за Станишев от младите учени
13.09.2007 г.
www.news.bg
...
Завърших в Бордо, Франция, защитих дисертация по теоретична ядрена физика, върнах се в България с желанието да работя тук, но ей Богу, не върви, каза за себе си Христо Лафчиев.
...
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 09/13/2007 :  13:26:00  Show Profile  Reply with Quote
Издирват се млади хора, които са склонни да се реализират социално и професионално не на базата на идеи, талант и надареност, а по добре отработения път на партийна протекции и блюдолизничене.

Скъпите транспаранти, които носят така наречените млади, както и някои други комсомолски елементи в поведението им ме карат да смятам, че главатарите им са от свитата Юхновски - Биолчев, въпреки отричането на самия проф. Биолчев в едно скорошно медийно изявление.
Да не се настойвали млади срещу стари - само да се искали пари - това твърди другарят. Голямата му болка е че се мъчи да прикрие една истина - проблемът в науката и висшето образование в България са той и нему-подобните! Без декомунизация - забравете за напредък в науката и висшето образование, ще затъваме все по-дълбоко в блатото на невежеството и порнографията.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/12/2008 :  20:57:13  Show Profile  Reply with Quote
?????????????????????????????????????
Младежите: Не си ходете в България!
www.kafene.net
by newswriter on 12/06/2008 4:29 PM
Dr. Orlin Vushkov, Bulgaria


Сър,

По повод вашата статия "Източна Европа полага усилия за върне обратно работниците си":

След като завърших докторат във Великобритания, реших да се върна в България, което сега изглежда като най-горчивият урок, който някога съм получавал.

България е малка страна като почти няма потенциал за здрав икономически ръст. Повечето работодатели са малки бизнеси без или с много лош мениджмънт и без опит в бизнеса, което ги прави по-малко конкурентни и води до проблеми за служителите.

Олигарсите в правителството правят страната по-малко популярна. Чуждите инвеститори я избягват, докато добре образованата работна ръка се опитва да избяга от бедността в страната.

Всички страни от ЕС налагат ограничения за българите, така че повечето хора отново искат да емигрират в Канада или страни, където приличният живот изглежда възможен.

ЕС се провали в България и за съжаление все още не осъзнава, че единственият начин да се пребори с корупцията е да премахне всички бариери за свободното движение на хора в рамките на ЕС.

Не бих препоръчал на никой български студент, завършил в ЕС или друга страна да се завърне в България. Българските граждани не могат да работят в повечето страни от ЕС, но е по-добре да се трудят нелегално или да се преместят в Канада или дори в някоя африканска страна, отколкото да се върнат в България.

Трудно се оцелява в България. Хората, напуснали страната през 2006 или преди това, трябва да знаят, че днес е по-добре да отидеш в Африка, отколкото да се завърнеш в България. Така стана ясно, че българите не са добре дошли на Запад и в същото време не могат да живеят прилично в България.

За да илюстрирам това:

Аз започнах работа в ProCredit Bank Bulgaria, когато се завърнах, след като завърших с отличие МВА от Университета на Уелс в Абъристуит. Това беше първото предложение за работа, което получих за три месеца, просто защото нямам право да работя във Великобритания.

В България никой не се интересува, какво можеш да правиш, защото човекът, който те препоръчва е много по-важен. Започнах работа за по-малко от 300 паунда месечно /750 лева/, с които пари се оцелява трудно дори в София. Освен това, бизнесът в България работи със стари методи и високата безработица позволява на лошо квалифицираните средни и дори висши менажери да правят, каквото си поискат.

По-добре е да работиш като събирач на плодове или шофьор на такси за няколко години и да започнеш живота си от начало, вместо да се върнеш в България.

Dr. Orlin Vushkov (MBA)
Bulgaria



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/02/2008 :  06:46:17  Show Profile  Reply with Quote
Болярка заряза лондонското Сити
Специалистката по дийлинг операции напразно търси реализация във Велико Търново

Иван Иванов
в.Стандарт
2.11.2008 г.

Да се завърнеш в България и да започнеш нова кариера се оказва по-голям риск, отколкото да зарежеш родината и да заминеш в Лондон с една чанта багаж. Три месеца след завръщането си у нас великотърновката Галя Богданова отново е изправена пред дилемата да остане тука или да хване първия самолет за Лондон. Там ще се отдаде на носталгията до следващата отпуска, която ще прекара у нас, но с пари, изкарани в чужбина.

28-годишна великотърновка заряза лондонското Сити и се върна в родния си град, водена от носталгията и желанието да докаже на себе си и останалите българи зад граница, че можеш да успееш и тука. Докато е на Острова, Галя Богданова всеки ден контролира парични потоци в размер на 1 млн. британски лири като асистент дийлинг операции в един от най-големите и утвърдени хеджфондове в Лондон.
12-часовият й работен ден обаче винаги приключва с носталгични мисли за България. Така един ден тя решава да рискува и да се прибере във Велико Търново. Идеята й да работи така, както се е справяла и в Лондон, обаче засега остава в бъдеще време. Оказва се, че няма финансова институция в старата столица, която е готова да я наеме и да ползва знанията и опита, натрупан в Ситито.
Пътят й до Лондон започва отдалеч и минава през любимите на българските студенти летни чуждестранни бригади. Преди да седне пред компютъра в Ситито, Галя обува гумени ботуши и нагазва в нивите край Лондон
Решена да печели и докато учи, тя вади картофи и лук.
Приказката на великотърновката започва през 1998-а, когато Галя завършва езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" с отличен общ успех и става студентка във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" в специалността приложна лингвистика - английски с японски език.
През 2000 г. заминава за Великобритания с амбицията да учи и през 2001 г. става студентка в London Metropolitan университет, а през 2004 г. завършва като първенец на випуска. Вече бакалавър по бизнес администрация с отличен общ успех от следването, тя изучава и международен мениджмънт и счетоводство, бизнес моделиране, финансов отчет, организационен анализ и дизайн и др.
Докато учи обаче, й се налага да работи. За самите англичани висшето образование не е особен приоритет. Те завършват училище на 16 г. и предпочитат да започнат работа.
Жените имат друга цел - да се омъжат и родят
Колкото повече деца имат, толкова повече пари получават от държавата, разказва Галя за връстниците си във Великобритания.
20 часа труд за седмица - толкова време е допустимо да работи, за да припечелва за издръжката си, макар че е отличничка и получава стипендия. Като студентка Галя разнася вестници, мие коси във фризьорски салон. Целта й е ясна - работа в Ситито.
За да е всичко по план, както обича да работи нашенката, в края на ученето идва ред и на сватбата, разбира се, за българин. През 2004 г. Галя казва "да" на Найден. Тържеството е скромно, в Лондон. Гаджета са от 2001 г., но решението за брак идва едва след като Галя приключва с ученето.
През есента на 2007 г. тя постъпва в хеджфонда Egerton Capital Ltd, а преди това в продължение на 4 г. работи в компания с 60-годишна история в инвестирането и управлението на имоти, търговски и индустриални обекти и акции на Лондонската стокова борса. В Petchey Holdings Галя Богданова стартира кариерата си през лятото на 2004 г., а до ноември 2007 г. достига до помощник инвестиционен мениджър
Като асистент дийлинг операции в хеджфонда Egerton Capital Галя се занимава с всичко свързано със закупуването или продажбата на една акция. Първо я вкарва в компютърна система, след това принтира и изпраща подобно на билети информация до брокера, от когото е закупена акцията, за да може да се получи обратно потвърждение дали наистина е така. Екипът, в който работи, е от трима души, а тя е най-младата. Към нейния отдел се водят и двама трейдъри, които купуват и продават акциите. В компанията работят около 50 души. Сутрин работният й ден започва в 8 ч, но често се налага да е в офиса още в 7,30 ч. Вечер приключва около 19 или 20 ч, но има дни, когато напуска офиса и в 22 ч. Много натоварен работен ден, който обаче не ти дотежава, защото е суперинтересно, заключава нашенката.
В крайна сметка Галя постига целта на всяко юпи - да работи в лондонското Сити. От там съдбата я връща отново във Велико Търново, за да търси нова реализация и да се бори с родната действителност. Докога ще издържат нервите на финансистката, и тя не смее да прогнозира. Когато си тръгва от Ситито, шефът на фонда й казва, че ако някога реши да се върне отново в Лондон, мястото й е запазено за нея.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/21/2008 :  06:45:13  Show Profile  Reply with Quote
Студенти от чужбина: Идваме си в България
Над 20 фирми наддават за младежите на трудова борса
Биляна Веселинова
w. Standart
21.11.2008 г.

ШУМЕН. Наши студенти в чужбина търсят работа в България. Над 400 вече са се записали в първия по рода си BG форум за кариерно развитие на дипломирани зад граница младежи. Той ще е на 22 декември в столичния хотел "Метрополитън".
Организатори са сдружение "Тук Там" и Back2bg. Заявките за участие се подават на сайта на "Кариера в България", обясни студентът в Германия Боян Юруков. Той е един от мераклиите за кариера на родна земя.
Над 20 водещи фирми ще обявят офертите си на форума. Автобиографиите на младежите ще бъдат събрани в информационна банка и ще са на разположение на работодателите, които търсят кадри с диплома зад граница.
Семинари за перспективите в България за състоянието на бизнеса и за възможностите за предприемачество у нас са включени още в интензивната програма. Организаторите са се постарали да дадат и изчерпателни насоки за добро представяне на студентите. Усмихвайте се и сложете костюм за интервютата, са заветите в интернет.
Форумът подпали и спорове сред BG студентите в чужбина. Форумите почервеняха от дуели "за" и "против" събитието.
Скептиците заявяват, че не се чувстват нужни в страната си и нямат доверие в българските политици.
Оптимистите пък смятат, че у нас ще намерят същите добри възможности, както в чужбина независимо, че хубавите неща не се случват лесно.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/17/2009 :  11:59:31  Show Profile  Reply with Quote
Мозъците ни изтекохаСряда
17 Юни 2009
Frognews.bg


Измежду имигрантите в САЩ от европейски произход 92,6% от българите имат най-малко завършено средно образование или по-висока образователна степен.

Сред имигрантите от европейски произход в САЩ най-високообразовани са българите, сочат данните на Бюрото по преброяване на населението на САЩ.

Измежду имигрантите в САЩ от европейски произход 92,6% от българите имат най-малко завършено средно образование или по-висока образователна степен. Следват швейцарците с 90,6% и ирландците с 90,4%. Най-ниско в европейската класация са португалците (42,9%), италианците (53,7%) и гърците (59,9%).

За сравнение 61,8% от общото имигрантско население на САЩ е със завършено средно образование или по-висока степен на образование. При коренното население на САЩ този процент е около 70.

В проучването по този показател са взети предвид само жителите на САЩ на възраст над 24 години.

Б.Р. Освен че е най-образована, очевидно това е и онази част от българите, които искат да живеят по правилата, да получават полагаемото им се според вложения труд, да имат спокойствие и да са в състояние качествено да образоват децата си. Само дето тези деца едва ли ще знаят български и ще си спомнят откъде точно идват. И без друго България не е сред най-добре известните географски точки в Америка. Но най-вероятно това едва ли е първата им грижа. Първа грижа на нашата държава обаче е да промени посоката на това движение, изпратило най-образованите ни сънародници в САЩ, а и навсякъде по света. Защото, ако тенденцията продължи, след 20-тина година демографската картинка тук се очертава твърде жалка. Впрочем най-вероятно българският и в България ще стане рядкост.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/02/2009 :  19:56:27  Show Profile  Reply with Quote
Изтичане на мозъци от САЩ
DW - 02 Октомври 2009, 15:15

http://banks.dir.bg/2009/10/02/news5164536.html

За първи път в историята си САЩ преживяват изтичане на мозъци. Изследователи от университета „Дюк” в Северна Каролина и „Бъркли” в Калифорния твърдят, че Америка вече не успява да задържи толкова много високо квалифицирани имигранти, колкото преди. Проучванията на двата американски университета показват, че бързо развиващите се икономики – най-вече тези в Азия и Латинска Америка - привличат обратно своите изучили се в САЩ таланти.

През следващите 5 години 100 хиляди имигранти ще се завърнат в Индия, а други 100 хиляди – в Китай, е прогнозата на изследователите. Изтичането на мозъци се отнася както до специалисти с дългогодишна практика в САЩ, така и до току-що завършили в Америка млади учени и специалисти от чужд произход.



Америка губи точки по привлекателност

Наблюдава се освен това спад в броя на пристигащите в САЩ имигранти, а за първи път от 40 години насам е намалял и относителният дял на населението с чужд произход. Броят на имигрантите е намалял в общо 25 щата.

След началото на икономическата криза от САЩ са се изселили и голям брой ниско квалифицирани работници, предимно от Мексико. С оглед на това развитие Америка се опасява, че ще изгуби водещата си роля в научната област, в технологиите, както и в други сфери на знанието, в които чуждите таланти винаги са имали голям принос. Новата тенденция ще има отрицателни последици за американската икономика. Най-засегнати от нея са точните науки, инженерният сектор и технологиите. Главните причини за изтичането на мозъци от САЩ са възможностите за по-бърза кариера в родните страни на имигрантите, качеството на живота там, близостта до семейството и не на последно място бюрократичните спънки, с които се сблъскват много от чуждестранните таланти при опита да получат постоянен статут в САЩ. 140 хиляди зелени карти се раздават всяка година на талантливи чужди специалисти в САЩ, но процедурата може да продължи години, а и броят на кандидатите е винаги по-голям от броя на зелените карти.



Българите не правят изключение

Според данни от неофициални анкети на Дойче Веле все по-голям брой завършили образованието си в Америка българи казват, че възнамеряват да се завърнат в България или в Европа. Заминават си и българи, които вече са започнали кариерата си в Америка – пак според неофициалните анкети около 10-15 процента от българите в САЩ се връщат в България или заминават да работят в друга европейска държава. Други 5 процента възнамеряват да направят тази стъпка през следващите няколко години. Повечето българи, решили да напуснат Америка и да се върнат в България, са по образование архитекти, икономисти и бизнес мениджъри.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05