http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Много ли са университетите в България?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 11/06/2012 :  11:02:15  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Интересно ми е да чуя вашето мнение, защото повечето от вас са много по-запознати от мен със системата на образованието у нас, а и не малко от вас са се сблъсквали с практики от други държави. Иначе аз вече споделих моето мнение в една статия тук:

http://offnews.bg/index.php/117292/mnogo-li-sa-universitetite-v-balgariya

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/06/2012 :  21:14:56  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Да допуснем, че изведнъж всички държавни университети у нас се обединят в един-единствен мега-университет - и какво ще се промени заради този факт?
Съмнявам се, че дори пари ще бъдат спестени - по-скоро ще стане обратно - понеже ще има много повече пътувания по чисто административни причини (всевъзможни общи събрания, заседания на комисии, и др.под.).
Тоя филм вече сме го гледали в Селскостопанска академия, където многократно имаше всевъзможни обединения, впоследствие окачествени като неудачни.
По-малките структури могат да се управляват много по-ефикасно, а и там всички се познават и всичко се знае - и - стига да има съответната воля - е много по-лесно нещата да вземат положителен обрат.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/21/2013 :  12:07:46  Show Profile  Reply with Quote
Критиките към висшето ни образование са пресилени, убеден премиерът
21.11.2013, 12:35 (обновена 21.11.2013, 12:58)
Николай Драганов
http://news.ibox.bg/news/id_1882870028


Започваме процес на формиране на стратегия за висшето образование, която да бъде не само и единствено насочена към покриване на европейските критерии за финансиране, но най-вече да служи на обществото, за да бъде подобрено качеството на висшето образование в България.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски при откриването на дискусия в Министерски съвет по проекта на Стратегия за развитие на висшето образование 2014 - 2020 година.
Висшето образование е ключово за икономиката на страната, категоричен бе Орешарски. Той призна, че не приема еднозначно критика към качеството на висшето образование у нас, тъй като родни кадри намират добра реализация в чужбина, но слабости има и подобрение е необходимо.

„Критиката е преекспонирана, но е хубаво, когато има такава. Нашето общество е много критично, често повече от необходимото, но критиката трябва да бъде градивна", добави премиерът, като призна, че е раздвоен, присъствайки в качеството си на министър-председател, а не на университетски преподавател.

Самата стратегия бе представена от министъра на образованието Анелия Клисарова, а участие в дискусията вземат членове на Съвета на ректорите на висшите училища, представители на Българска академия на науките, Агенцията за оценяване и акредитация, синдикати, Национално представителство на студентските съвети и други.

Трябва да бъде подобрена връзката между висшето образование и практиката, както и структурата на специалностите, отчете Орешарски. Той приветства всички университети, които успяват да привличат чужди студенти, благодарение на което родната система придобива, ако не глобални, поне регионални измерения.

„Факт е, че част от младите хора в България предпочитат да завършат висше образование навън", призна Пламен Орешарски. В тази връзка трябва да се действа така, че българското образование да бъде приравнено с това във водещите университетски центрове, което да привлече достатъчно чужди студенти, за които завършването на български университет да бъде гордост и чест, призова премиера.

Той изрази убеденост, че още днес в течение на дискусията ще се навлезе достатъчно дълбоко в проблематиката и целите. Образованието ще продължи да бъде приоритетна сфера, обеща премиерът. В системата на образованието се преплитат най-много акценти - социални и чисто икономически и това е сферата, в която социалният фактор най-добре се покрива с факторите на конкурентоспособността и растежа, отчете Орешарски.

Проектът за стратегия ще бъде публикуван на страницата на Министерство на образованието още днес, поясни от своя страна Анелия Клисарова. Той тепърва трябва да бъде обсъден широко от отделните академически съвети, като за момента по думите й е предложена матрица. Ще бъде формирана работна комисия, а след зимната ваканция ще има нова среща, на която да се изготви окончателен вариант на стратегията. След нейното изработване работна група ще изготви план за действие.

„Стратегическата цел е създаване на модерна и ефективна система, в която центърът е човекът. В стратегията основно място има студентът. Необходим е растеж на качеството", обяви Клисарова.

Процентът на придобилите дипломи за висше образование граждани между 30 и 34 години е 26.9%, като целта е до 2020 - 2025 година този процент да достигне 34-36%, обяви образователният министър. По-малко от 30% от завършилите работят по специалността си, анализира тя.

През последните години финансово икономическата криза е поставила пред сериозна дилема висшето образование, а реформите макар и започнати, не са били ускорени, призна Клисарова. „Не инвестирахме достатъчно във висшето образование", отчете тя и добави, че невъзможни неща няма, но са необходими реализъм и амбиция.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/07/2014 :  12:53:35  Show Profile  Reply with Quote

В Албания закриха 18 университета, продавали дипломи

Според правителствен доклад 70,5% от образователните институции в страната имали проблеми с правните критерии

Свят Балкани 6 август 2014, 12:47
http://www.vesti.bg/sviat/balkani/v-albaniia-zakriha-18-universiteta-6019226

Висшето образование в Албания преживява голямо сътресение, след като албанското правителство обяви затварянето на 38 образователни институции, съобщава скопският вестник „Дневник“.

След проверки от страна на албанското министерство на образованието

ще бъдат закрити 18 университета, а 13 имат временна забрана за работа, докато не бъде взето ново решение.

Също толкова университети – 13, ще продължат своята нормална дейност, но при условие че отстранят недостатъците си.

Предложено е също да бъде закрита Академията на изкуствата в Шкодра и шест филиала на обществения университет.

Студентите, които са се записали в закритите университети, ще бъдат разпределени в други частни или държавни висши учебни заведения.

В момента в държавни и частни университети в Албания учат 176 хил. студенти.

Докладът дава гласност на множество необичайни явления, открити при контрола.

Имало например студенти, които плащали за обучението си с дърва за огрев.

Според документа 70,5% от образователните институции в Албания имат проблеми с правните критерии.

Премиерът Еди Рама обяви, че от декември ще започне акредитация на университетите от страна на английска компания.

„Днес образователната система е превърната в пирамидална схема за измама във вреда на албанските семейства. Съжалявам за семействата. Предишното правителство си купуваше мир, за да не се изправи пред безработицата на младите, създавайки илюзия сред децата, че стават инженери или лекари“, заяви Рама, наричайки дипломите „хартия без стойност“.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/31/2014 :  13:51:43  Show Profile  Reply with Quote
Чужденци правят ВУЗ в карнобатско село
Частното висше училище ще се приютява в изоставеното школо на Черково


http://www.vsekiden.com/157139

Брат и сестра от Германия и техен приятел англичанин имат намерение да правят частен университет в изоставената сграда на школото в карнобатското село Черково. Чужденците имат намерения там да откриват и вечерно училище.

Тримата живеят от години в Черково. Според тях това е начинът населеното място да живне и да не се превръща в село, което да бъде посещавано само от гости, а там да има постоянни жители, които да учат и работят.

„Искаме в университета да се изучава рисуване и скулптура, с изложби в България и в коопериране - по цял свят. Всеки, който завърши тук, ще може да работи като дизайнер, архитект, редактор, актьор, певец, художник или скулптор", обясни Франк Фрюброт. Ентусиастите влагат всички усилия идеята им да се осъществи бързо.

Обучението щяло да бъде на английски, български и немски. Чужденците смятат да правят и вечерно училище за хората, които не са успели да завършат образование.

То щяло да се поддържа от университета и да е безплатно за възпитаниците си. Тримата смятат да наблегнат и на образованието в сферата на земеделието, защото това било особено важно за района на Карнобат.

Edited by - moderator on 08/31/2014 13:53:33
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05