http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Hot days for BAS

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
lnikolova Posted - 02/11/2008 : 05:33:29
Горещи дни за БАН

Българските учени от целия свят следят е повишен интерес събитията, свързани с избор на нов Председател на Президиума на БАН. Мотивът на акад. Юхновски изглежда основателен, а именно новите академици и член-кореспонденти да бъдат избрани след като се знае кой е новия Председател. Очерта се обаче, открита опозиция на акад. Юхновски като най-активен е акад. Кендеров. Любопитното в случая е, че във форума Проблеми на българската наука се появи предложение за номиниране на акад. Кендеров, за когото се изказаха най-положителни оценки. В същото време обаче, модераторът проф. Лазаров не допусна редица съобщения, при което не става ясно, дали кампанията в полза на акад. Кендеров не беше тенденциознa.

Интервюто на Вeлиана Христова с чл. кор. Георги Марков не внесе яснота, тъй като се отклони в насока към имотите и проблемът за възрастта не беше дискутиран в контекста на съвременните световни академични практики. Какво пречеше на акад. Юхновски да изчака редовното събрание, ако проблемът е наистина страх от реституция на имоти на БАН? А и акад. Юхновски е вече над 70 години. Конфликтното в случая е, че Христова идеологизира проблема с въпросa дали скандализирането на случая с извънаредното събрание не уронва престижа на БАН. Изясняване на истината и проблематизиране на дадени важни събития не могат да уронят престиж, ако тяхната цел е истината. Особено когато се касае за държавни институции. И най-неприятната истина е силно оръжие за опазване на престижа на всяка институция.

В хода на дискусията беше уронен престиж, но не на БАН, а на форума Проблеми на българската наука, където модераторът проф. Лазаров си разреши цензура, която не е допустима за обществени форуми, особено които имат за цел борба с корупцията.

Като че ли основното неоспоримо обвинение към акад. Юхновски е неговата възраст. Възрастта не е критерий за полезност на социална дейност, но е приета като критерий за активна академична административна дейност в световен мащаб главно поради стремеж да се помогне на по-младите. В много случаи един талантлив възрастен ръководител може да бъде заменен от не толкова талантлив и опитен по-млад ръководител, но световните академични практики следват строги правила, тъй като като цяло е доказано, че възрастовите ограничения имат положително въздействие върху академичния живот.

Различни гледища и подходи в горещите дни за БАН at:
http://www.iianthropology.org/kabakchiev.html
http://http://www.iianthropology.org/corruption2007sept-dec.html


Д-р и. Лолита Николова
International Institute of Anthropology
29 S State Street #206
Salt Lake City, Utah 84111
http://www.iianthropology.org
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
George_Chaldakov Posted - 11/25/2015 : 07:51:30
СМЪРТОНОСНИ КВАРТЕТИ НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

Д-р Георги Чалдъков
chaldakov@yahoo.com


Като пиша за българска политика ще трябва да започна с английската дума fathead - преведено буквалное „мазна глава“, във всекидневния разговор - „прост човек“.
Затлъстяването (fat accumulation) е един от големите рискови фактори за диабет и е съществена проява на една „нова болест“, наричана метаболитен синдром. За него през 1989 г. бе въведен терминътdeadly quartet(смъртоносен квартет), съставен от затлъстяване, диабет, хипертония и повишени кръвни нива на триглицериди и холестерол. Защото усложненията на тези, обобщено наричани сърдечнометаболитни болести, водят до смъртоносни сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти – от тях годишно умират около 19 милиони хора в света! През 2014 г. квартетът бе осъвременен и сега включвазатлъстяване, метаболитен синдром, възпаление и климатични промени.
Днес аз пренасям смъртоносните квартетиот медицината в политиката.* Такав състава на един от тях - в 26-годишната история на посткомунистическата българска политика - виждам:
(i) Лаборанта, преди години наричан Командира,
(ii) Цар, който заменяцарствотоза имоти,
(iii) Усмивко, наричан още Послушко, на който най-много му пречи Русия**,
(iv) Академик, който дава почетни академични титли на недостойни чужденци.
Поименноте са Иван Костов,Симеон Сакскобургготски, президентът Росен Плевнелиев и председателят на БАН Стефан Воденичаров, номинаран тези дни за изборите-2016 за президент. „Анкетата“ за номинации на други квартети е отворена. Статистиката за българската демографска катастрофа потвърждава смъртоносните действия на политическите квартети.
По даннни на Световната здравна организация българите сме на първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти и миокардни инфаркти. По данни на Националнияцентър по обществено здраве и анализи от тези и други болести през 2012 г. са умрели 109 281 българи – един голям български град! От тях 71 644 – от инсулти и инфаркти, 18 299 – от рак. Презсъщата година обаче са родени значително по-малко деца – 69 121. Така предизвиканият (не естественият) спад на населението в България е 40 160 годишно от общо 7 284 600 български граждани към 31 декмеври 2012 г.Като разделим 109 281 на 365, се получава 299 – ужас, толкова много хора умират всеки ден в България! Като се прибави и високата раждаемост при циганите, тревогата се увеличава, защото България може да стане minority majority nation (нация, вкоято малцинството става мнозинство) - мечтата на БХК и други НПО. И на диригентите на българските политически квартети.
Както наскоро писах, в САЩ президент, сенатори и журналисти все по-често обсъждат как затлъстяването заплашва бъдещето на Америка. Организират проекти „Храни се добре, Америка!“, „Нека се движим!“, „Инициатива за прецизна медицина“ и „Партньорство за по-здрава Америка“.Това са примери за висша проява на държавническо мислене за здравеопазването на нацията.
В България се изпълняват евроатлантическите инициативина Брюксел и Вашингтон, но не съм чулИван Костов, Симеон Сакскобургготски, президентът Росен Плевнелиев или председателят на БАН Стефан Воденичаров*** да е запитал „Как затлъстяването заплашва бъдещето на България?” Нито да организира кампания „Храни се добре, България!“ Политицитене обръщат внимание на Homo obesusBulgaricus.(затлъстялият българин). Нито на учените, работещи в адипобиологията- наука за адипозната (мастна) тъкан и болестите, свързани с нейното натрупване. И всичко това в лицето на една катастрофална демография – демострофа.
___________________________________________________________
*“Бандата на четиримата”, съставена от водещи комунисти в Китай, уби хиляди китайци по време на „Културната революция“ през1967-1976 г.
**Време е вицепрезидентът Маргарита Попова да бъде президент. Ето какво каза тя пред Информационната агенцияПИК:"Сега е важно тази коалиция да даде отпор на тероризма... Най-важно е да се направи коалиция с участието на абсолютно всички големи - Русия, САЩ и Европа! Сега ще видим кой говори лицемерно и кой мисли за бъдещето на човечеството, децата ни и цивилизацията - ще ни има или няма да ни има.Който не желае коалиция за мир, означава, че там надделяват личните интереси и лицемерието".
Повече пише в „Паралелни животописи. Сравнение на Росен Плевнелиев с Маргарита Попова“, публикувани през октовмри 2015 г. в някои електронни издания, които не се подчиняват на цензуратурата – другото изпълнение на политическите квартети.
***Толкова голяма смъртност от сърдечнометаболитни болести(СМБ), а политическата безотговорност относно здравеопазването става още по-безперспективна като виждам, че вБългария няма йерархия на приоритети в биомедицинската наука. В България има (?) Национален център по сърдечносъдови болести, но той е насочен предимно в клиничните прояви на тези болести. В БАН и медицинските университети (вече 6 на брой!), с изключение на Варненския медицински университет, няма съвременно действащи научни институти или лаборатории, в които да се изследват клетъчните и молекулни механизми на СМБ. Ние нямаме национално дружество по атеросклероза и съответно не членуваме в Международно¬то дружество по атеросклероза – на симпозиумите, които се организират на всеки три години и са със статут на све¬товен конгрес, рядко съм срещал български участници, които да изнасят лекции. На световната платформа нашата наука за СМБ или не се появява, или е на постерно и туристическо равнище. А председателят на БАН се занимава с църковни теми и иска да става президент на РБ!



moderator Posted - 10/15/2015 : 15:09:37
Фрог пресметна: Учен от БАН троши по 2600 лв. народна пара на месец, произвежда само 200 лв.
http://www.frognews.bg/news_99832/Frog-presmetna-Uchen-ot-BAN-troshi-po-2600-lv-narodna-para-na-mesets-proizvejda-samo-200-lv/
31|3471|14.10.2015

Всеки учен от БАН струва на държавата по 2595 лв. на месец. Продукцията му, обаче е за 200 лв. Това установи Фрог нюз от анализ на финансовите отчети на академията. Броят на работещите в нея си остава загадка, тъй като по този въпрос има различни мнения. Според бившият министър на образованието Сергей Игнатов ежедневно там се „потят” 10 000 човека, от които близо 3000 учени и 7000 обслужващ персонал. Институцията пък излиза с други цифри, според които служителите са 7 641, а от тях отдалите се на наука са 3628 души.

Това, което най-много шокира обществото са харчовете за 62-ма академици, които освен пенсия, хонорари и т. н., взимат допълнително и по 3 бона на месец. Парите са за сметка на съкращения на персонал и те ще получават от богопомазаните до края на дните им. Оказва се, че голяма част от въпросните щастливци са били членове на Политбюро, партийни функционери и агенти на ДС, които и хал хабер си нямат от научна работа. Това означава, че месечно обществото вади за тях по 1 860 000 лв. Щеше да изглежда по-нормално, ако на опашката за взимане на пари не се бяха наредили и т. нар. член-кореспонденти. 83 подобни особи пък ще взимат до края на дните си 30 на сто от депутатската заплата на всяко 30-то число на месеца.

Към тях не спадат отново пенсията и хонорарите. Не случайно бившият финансов министър Симеон Дянков им вдигна мерника заради баснословните харчове за няма нищо. Оказва се, че в БАН има 42 института, на които 35 от шефовете им са били агенти на ДС. Имената на отделните научни звена будят подозрение заради смисъла на съществуването им. Има например „Институт по океанология”, въпреки, че океанът е на хиляди километри от нас. На лице са два института, които се занимават с небесата-Институт по космически изследвания и Институт по астрономия. Има още Институт за изследване на човека, Институт за изследване на знанието и т. н. Любопитното е, че предмет на цели 9 Института е само биологията. Близо 200 математици пък се трудят в едноименния институт, а 300 служители ги обслужват. Видни наши професори са категорични, че в света няма по-закостеняла и архаична научна структура, създадена навремето с цел да обслужва интересите на политическата върхушка.
Andrey_Kurtenkov Posted - 05/08/2015 : 20:30:11
http://www.lentata.com/page_7195.html
„Учените” от БАН май пак ще търкалят тикви...
акад. Петър Иванов, БАНИ
"Тези дни в специален доклад ръководството на БАН, единствената в ЕС държавна академия с посткомунистически монопол върху науката, така е само в Северна Корея, кахърно се оплака от „липсата на адекватна държавна политика, спрямо учените от БАН”.
Разбира се, Воденичаров и компания чрез този доклад пак си искат пари, какво друго, от бюджета на държавата.
Получавали били много малки заплати, професорите – само 750 лв.
„Учените” стоят на топло в БАН, защото просто там само се водят на работа (те там нямат даже работни места), получават в края на месеца една сума, а през цялото си свободно време се занимават с други сладки дейности – 1, 2, 5 и повече трудови договора, преподаване в няколко университета едновременно и т.н.
БАН работи само за себе си, за заплатите си, какво произвежда не е ясно.
Например, в Института по математика работят 177 (!) учени плюс стотици (около 300) други длъжностни лица, без да са известнирезултатите от тяхната ежедневна упорита сравнително добре заплатена работа в областта на математиката.
Въобще, каква е числеността на работещите в БАН е много деликатен и табуиран въпрос.
Според министър на образованието и науката,в БАН намират препитанието си 10 000 софиянци – 2 900 учени и 7 000 души обслужващ персонал, т.е. на всеки учен в БАН се падат
по близо двама души обслужващ персонал, точното съотношение е 1:1,8.
Ръководството на БАН сочи други числа, като често се оплита и ги променя: един път учените там били 3 628 души, а съотношението „учен – чистачка” било 1:1, а сега в този доклад пък за „учените” се спряга числото 2 943.
Членове на БАН, според сайта на Академията, са: 62 академици; 93 член-кореспонденти; 1 почетен член; 83 чуждестранни членове (другите в БАН са персонал). От академиците само 1 е трудоспособен. Останалите са пенсионери, като 11 души са между 70 и 80 години; 42 души са от 81 до 90 години; 5 души са столетници, над 90 години. При член-кореспондентите нещата са същите: само 10 души не са пенсионери. Ако направим проста сметка, излиза, че в трудоспособна възраст са само 11 души (7%) от състава на цялата БАН, другите 93% според българското законодателство са извън трудоспособна възраст. Жените сред академиците са само 2, това е 3% от академиците. Тези факти говорят за наследен джендърен проблем, характерен за тоталитарните йерархии. И още нещо, 23%, всеки четвърти, от чуждестранните членове на БАН са от Русия (СССР). БАН няма чуждестранен член от европейска английскоговоряща страна (Англия, Шотландия, Ирландия и др.), въпреки че вече 10 години сме член на ЕС.
Според Решение № 2-351/27.05.2014 год. на Комисията по досиетата, което всеки може да види в сайта на Комисията, при изпълнение на задача да се установи агентурната принадлежност на ръководството на БАН, са разкрити 53 ръководители, които са агенти на ДС, със съответните псевдоними, саморъчно написани доклади и сведения (доноси), картони, декларации и др. На практика ръководителите на 35 (88%) от 42-та научни института на БАН – директори и зам.-директори – са агенти на ДС. Ако имаме предвид и научните секретари-агенти (те са 9) нещата отиват към тотална власт на ДС в БАН.
Сега – за заплатите в БАН. Почти 3 млн. лв. отиват годишно за пожизнени възнаграждения на 61 академици. Те получават месечно пари в размер на депутатска заплата над пенсията си, въпреки че голяма част от тях (Светлин Русев, Христо Недялков и др.) въобще не са работили в БАН. Освен академиците подобни добавки получават и 93-мата член-кореспонденти, 62-ма от които също никога не са били в БАН. Тези благини ги осигури навремето любезното правителство на БСП-ДПС, кой друг? То издаде Постановление № 203 на МС, публикувано в ДВ, бр. 103 от 02.12.2008 год., според което всеки академик получава основното месечно възнаграждение на народен представител за съответния месец до края на живота си, а член-кореспондентът пожизнено всеки месец получава част от депутатската заплата. На практика това постановление превръща хората на БАН в пожизнени рентиери за сметка на парите на българския народ, най-бедния в Европа.
Заплатите на редовите (млади) научни работници наистина са към 300-400 лв., както скърби Воденичаров, и поради това никой млад човек не би искал да работи в БАН, освен ако не е луд, или, ако не си е наумил да стане академик. Но шефът на БАН не казва колко получава шофьорът му. Според градски легенди брутното месечно възнаграждение на висшето ръководство на БАН, включително парите от многобройните уредени с властта всякакви проекти, представлява петцифрено число с големичка първа цифра. А шофьорите на ръководството получавали месечно накуп заплатата на няколко професори.
В сайта на Академията може да се открие (ако междувременно не е изтрит) един петмесечен финансов отчет за периода 01.01.2014 – 31.05.2014 год. Той дава известна картина на паричните потоци в БАН. Тази „велика” институция за този период има собствени приходи в размер на 11 780 708 лв., като от тези пари близо 1,5 млн. лв. са от наеми на недвижими имоти (собственост на закритата „буржоазна” БАНИ,, включително и имоти-дарения на членове на БАНИ преди 1944 год., които са били разстреляни от комунистите). Други 10 322 381 лв. са от продажба на стоки и услуги. Значи, за 5 месеца 10 000 работещи в БАН (броят е според МОН) произвеждат продукция за 10 милиона лева, средно за 2 млн. лева на месец, или по 200 лв. средно на човек за един месец. Ако средната заплата на работещите в БАН е колкото е средната за София (а тя не е толкова), това означава, че тези хора си изкарват само една пета от парите, които всеки месец вземат от държавната хазна.
Тези дни шефът на БАН съобщи, че разходите на БАН за една година били 113 милиона лева. Значи всеки един от 2 943-те учени струва средно по 52 000 лв. годишно, или 4 300 лв. на месец. Всеки един учен срещу тези 4,300 лв., похарчени месечно за него, произвежда научна продукция за... 200 лв. С други думи, всеки учен от БАН ежемесечно се дотира от обществото с около 4 100 лв., за да не прави нищо или почти нищо. Според официален доклад на председателя на БАН Стефан Воденичаров, за една година БАН можел да се похвали с цели 9 899 публикации. Излиза, че за една година всеки от 2 943-те учени в БАН е написал средно най-много по... 3 научни материала. Това очевидно са статийки (те се пишат за един-два дни), сред тях сигурно има и колективни трудове с много автори, разбираемо защо.
Миналата година БАН си изпроси 200 000 лв. за честване на измислен 145-годишен юбилей (юбилеите навсякъде са при кръгли годишнини). Сега се мъчи да изпроси още пари вероятно със заплахата за протести. Обикновено банаджиите протестират като търкалят тикви (символ според тях на премиера д-р Б. Борисов) по жълтите павета на София.
Вероятно всички в БАН разбират, че удобното за тях 70-годишно тодорпавловско (апропо, Тодор Павлов е замесен в атентата на църквата „Света Неделя”) статукво от 1947 год. насам под крилото на Партията и на държавата вече свършва. Да видим сега, дали правителството на ГЕРБ ще даде още народни пари на едни хора за нищо работа или в София, по жълтите павета пак ще се търкалят тикви."
moderator Posted - 04/02/2014 : 10:53:09
БАН се заема с училищното образование02.04.2014, 11:27 (обновена 02.04.2014, 11:33)
Диана Зайкова

http://news.ibox.bg/news/id_1823080569


Българска академия на науките (БАН) започна да изпълнява обещанието си през тази година да бъде по-активна, като се заема с нова инициатива - въвеждане на нов подход в училищното образование.

Учените предлагат да се въведе така нареченият изследователски подход, който вече намира приложение в редица държави. Става въпрос за обучение, базирано на разучаване на проблеми и явления, като учениците участват в групови дискусии, провеждат експерименти, работят по хипотези и аргументират различни тези. Така се стига до самостоятелно откриване на факти и взаимовръзки като се стимулира самостоятелното мислене и способността да се анализира.

Според учените така ще се работи и по умението на децата за самостоятелно учене през целия живот. Така те ще имат по-гъвкаво и аналитично мислене и по-лесно ще променят своите умения спрямо нуждите на пазара и икономиката.

За БАН това се явява особено необходимо на фона на изнесените вчера от МОН резултати от българското участие в международното оценяване PISA.

Припомняме, вчера образователният министър оповести, че по тази система, оценяваща уменията за решаване на проблеми от житейски характер, българчетата се наредиха на 43 място, от 44 държави.

От БАН изразиха готовност да подпомогнат интегрирането на системата за изследователски подход в образованието чрез обучаване на учители, които да могат да го прилагат.

За момента Институтът по математика и информатика към БАН вече е обучил 60 учители, като е запознал с идеята още 500. В момента се обучават и нови 200 учители, които ще придадат новопридобитите умения и знания на десетки свои колеги.

Учените изтъкнаха очевидното кризисно положение на образователната ни система, тъй като тя не може да реагира толкова бързо на постоянно променящия се свят. Затова те настояха държавата да осигури среда за учене от всяко място по всяко време, като пример за това е съществуването у нас на първия ни виртуален кабинет по математика.

За учените целта на образованието е хората да могат да отговарят на въпроси, за които не са учили, т.е. те трябва да бъдат образовани така, че да успеят гъвкаво да придобият нови умения и да се преквалифицират, ако професията им стане архаична или ненужна.
moderator Posted - 10/02/2013 : 08:59:14
Скандал в БАН с наградите на младите учени
След месеци отказ да даде парите ръководството ги обещава преди Коледа, младите обидени
Велиана Христова
1. Октомври 2013, брой 227

http://www.duma.bg/node/63540


От 24 май в БАН продължава скандалът с невръчените награди за научни постижения на 23-ма най-успешни млади учени на академията, които трябваше да им бъдат дадени по традиция в Деня на славянската писменост, но без всякакво обяснение бяха задържани от ръководството на БАН. Още преди 2 месеца скандалът стигна до медиите. В началото на септември проблемът бе поставен и в Настоятелството на БАН от председателя на ресорната комисия в НС Ваня Добрева.
По настояване на Комисията за младите учени към Общото събрание зам.-председателят на БАН чл.-кор. Николай Милошев обясни вчера, че нямало пари, но сега се били намерили и когато се види в края на годината финансовото състояние на БАН, наградите ще бъдат връчени преди коледните празници. Учени предложиха датата 1 ноември - Деня на будителите. Събранието накрая настоя в началото на декември да се свика специално заседание, на което да бъдат връчени грамотите и паричните награди на отличените успешни млади изследователи.
Тази година за пръв път награждаването стана по истински научни критерии, успехите на младите бяха оценявани от февруари до май по точкова система и най-добрите бяха определени за призьори, обясниха вчера директори на институти. След класирането на предложените кандидати Общото събрание на 9 май одобри наградите, които са на обща сума 61,4 хил. лв.
Последвали са месеци запитвания от младите до комисията на ОС, от нейна страна - до ръководството, кога младите ще получат наградите. Отговор не е получен. Самите млади учени обясняваха, че грамотите за тях са важни при кандидатстване за проекти. Някои от наградените, очаквайки да получат сумата, са взели заеми, за да финансират свои проекти или да публикуват монографии. Шефове на някои институти обясняваха в кулоарите, че не са участвали в двудневно пътуване на директорите на звената на БАН до Варна, организирано от ръководството, защото ги е "срам да трошат пари за гуляи", докато на младите докторанти и сътрудници се отказва наградата. Основната заплата на млад специалист в БАН е 350 лв., на главен асистент с докторска степен - 509 лв.
Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров заяви вчера за ДУМА, че ОС не го е питало откъде ще се вземат парите, когато е гласувало 61 хиляди лв. за наградите. Първите допълнителни 7 млн. лв., дадени за БАН тази година още при ГЕРБ, са отишли за покриване на намалените досега заплати, които не са покрити от бюджета на Дянков, и за 2013 г. Вторите 4 млн. лв., гласувани от служебния кабинет и дадени от правителството "Орешарски", били за съфинансирането по проекти в програма "Конкурентоспособност". А партидата "развитие", в която институтите отчисляват 10% от собствените си приходи, била намаляла наполовина заради ремонти и не можело да се вземат пари за младите от нея. ОС, което е отговорно за разпределението на финансите, не е информирано какви суми има в партида "развитие" и какви ремонти са правени.
Още преди месец някои от наградените млади учени с бляскави постижения в науката обявиха, че историята с наградите е обидна за тях и те не желаят да ги получат. Не сме просяци, обявиха те в един от интернет форумите си.
moderator Posted - 09/18/2013 : 12:42:41
Въпреки мизерията, БАН бележи успехи, отчете ръководството й
18.09.2013
Диляна Панайотова

http://news.ibox.bg/news/id_323950488



Единодушно със 134 гласа „За" депутатите приеха годишен отчетен доклад за дейността на БАН през 2012.

Според изводите в доклада и през 2012 година Българската академия на науките се е доказала като най-мощният научен център в България.

Осъществените научни изследвания са категорично свидетелство за високия престиж на българските учени и техния принос за решаване на националните проблеми, за обогатяване на европейското и световно научно пространство.

Отбелязва се, че през последните години (2010, 2011 и 2012г.) БАН работи в изключително тежки условия - недостиг на финансови средства, режим на неплатени отпуски, нарушен научен обмен, невъзможност да се покриват разходи за електричество и ток, да се поддържат сложни инфраструктурни обекти, да се заплащат дължимите вноски за достъп до европейски научни програми.

Факт е обаче, че въпреки недостига на средства и крайно влошените условия за провеждане на научни изследвания изследователите от Академията участват активно в спечелване на европейски проекти, наравно с научни екипи от държави, в които правителствата отделят в пъти повече средства за научна и развойна дейност.

И през 2012 година бюджетната субсидия за Българската академия на науките остава на нивата на предходните две години (2010 и 2011) - 59.853 млн. лева. Собствените приходи и трансфери са 55,4 млн. лв. През 2012 година учените от БАН са работили по 3004 проекта. В сравнение с 2011 година, през 2012 г. са нараснали приходите от допълнителни договори от България и чужбина - от 30 млн. лв. на 43 млн. лв.

Бюджетната субсидия се разпределя в съответствие с приоритетите на Националната стратегия за развитие на научните изследвания, за общонационални и оперативни дейности, обслужващи държавата. Най-голяма част от субсидията подпомага научните изследвания в нанонауките, климатичните промени, рискове и природни ресурси и културно-историческо наследство.

Следва да се отбележи обаче, че 66 % от субсидията се изразходва за заплати и осигурителните вноски, за обезщетения и стипендии. През отчетния период средната заплата в БАН остава най-ниска в обществения сектор за страната - 569 лв., а стартовите заплати за млади учени са под 400 лв.

Намалената държавна субсидия се отразява негативно върху международната дейност на БАН. Поради липса на средства БАН не може да плаща членския си внос в 23-те международни организации, в които членува. Това е наложило през 2012 г. учените от БАН да участват в работата само на девет международни организации, три от тях са свързани с хидрометереологичните прогнози, което предизвиква допълнителното свиване на възможностите за собствени приходи, а също така намалява авторитета на българската наука зад граница.

Поради недостига на финансови средства, българските учени се лишават от достъп до най-съвременни научни достижения, от естествената за световната научна общност обмен на научни знания, от мобилност.

През 2012 г. заетите на бюджетна издръжка в Академията са 6215 души, с 62 по-малко от 2011 г. Броят на учените в БАН е 3023. Поради влошените финансови условия рязко намалява научния потенциал - за периода 2010-2012 Академията е напусната от над 500 човека.

Средната възраст на учените е 49,3 години, като намалява броят на младите учени до 35 години. В началото на 2012 година БАН има 572 докторанти; в края на годината - 577. Успешно са защитили над 23 процента от всички докторанти, което е по-добър резултат спрямо предходната година.

Разширява се сътрудничеството между БАН и висшите училища. По инициатива на БАН се работи върху академична мрежа, основаваща се на съвместни научни изследвания и развойна дейност между Академията и университети, с висок изследователски потенциал.
През 2012 г. в българските висши училища 571 учени от БАН са водили лекции, упражнения и различни курсове за следдипломна квалификация и специализация.

През отчетния период БАН активно работи по осъществяване на национални задачи. По заявка на различни министерства, ведомства и институции в страната са изготвени близо 13445 експертизи и експертни мнения от учени, научни съвети на институти в БАН.
Учени от БАН се включват активно в реализирането на значими научни и културни програми, в осъществяването на задачи от обществен интерес.

В заключение БАН настоява за допълнително финансиране още през настоящата година, както и от завишаване на държавната субсидия за Бюджет 2014.
moderator Posted - 01/18/2013 : 20:43:28
Съкращения в БАН до края на месеца
Публикувана: петък, 18 яну 2013 | 11:11 От: Bulgaria On Air

http://bgonair.bg/bg/news/bulgaria/read/sykrashteniq_v_ban_do_kraq_na_meseca/

Липсата на средства и готвената чистка не попречи на институт да разработи нови животоспасяващи препарати.

30% съкращения в БАН ще има до края на януари, обяви председателят Стефан Воденичаров. Само месец след избирането му реформите в Академията започват с пълна сила. Централното управление на академията се закрива, функциите поема общоакадемична администрация с по-малко персонал.

В момента се водят преговори с финансовото министерство за повишаване на държавната субсидия на академията, защото на БАН били възложени и допълнителни задачи. Резултат от срещите с експертите на Дянков се очаква до две седмици.

Оказва се, че споровете с държавата за по-голяма субсидия не са попречили на изследователския процес. Учени по биохимия са разработили два вида препарати, които лекуват трудно зарастващи рани или от ампутация. Най-скъпият от тях струва 19 лева, съобщи днес пред "Дарик" проф. Петър Недков - част от екипа, разработил лекарството. Той признава, че умишлено не желаят да печелят от човешката трагедия и продават медикамента лично или в портиерната на института. Една от причините тяхната разработка да не се разпространява от големите фармацевтични компании е именно фактът, че тя би станала тройно по-скъпа за пациентите. Законът за БАН позволявал да се продават разработки на учените по заявка.
moderator Posted - 12/03/2012 : 10:03:19
Воденичаров - новият шеф на БАН, 32 академици против него
03.12.2012, 10:01 (обновена 03.12.2012, 10:51)
Диляна Панайотова
http://news.ibox.bg/news/id_1793712188


Единственият кандидат на изборите за председател на БАН акад. Стефан Воденичаров беше избран начело на Академията.

По време на днешното заседание на Общото събрание на БАН гласуваха 97 члена, от които "за" бяха 57, "против" 32, а осем пуснаха бели бюлетини.

Гласуването беше тайно.

В изказването си преди вота Воденичаров изтъкна, че като приоритет номер едно си поставя намирането на спешни мерки за подобряване на бюджета на БАН за следващата година.

„Големият проблем за мен е финансовото състояние на БАН", посочи той пред колегите си.
Воденичаров обеща, ако бъде избран за председател, до второ четене на бюджета за следващата година да издейства повече пари за БАН.

„Ентусиазмът на много хора вече е изчезнал", заяви настоящият шеф на Института по металознание.
Според него е необходимо Академията да провежда редовни срещи с президента и с премиера. „Не трябва да чакаме някой да ни потърси по някакъв въпрос", убеден е акад. Воденичаров.

Според нето БАН трябва да разшири контактите си с общините. „Голяма част от европейските средства, предвидени за общините, не се усвояват, като една от причините по негово мнение е, че те не са наясно как се пишат европроекти. „Много от нашите учени могат да станат полезни и водещи в тези проекти", изтъкна Воденичаров.

В своята платформа той предлага и изграждане на научно-образователна инфраструктура. Приоритет за него е повишаване на социалния статус на учените и на преподавателите.

Воденичаров иска и засилване на връзките на БАН с бизнеса.
„Връзката ни с индустрията е прекъсната, ние не знаем какво правят те, те не знаят какво правим ние", обясни той. Академикът предлага „имплантиране" на учени от БАН в структурите на държавната администрация, както и отваряне на академията към обществото.
Обществото трябва да знаем какво можем, какво правим и защо го правим, изтъкна Воденичаров.

Според него БАН трябва да стане и инициатор на всички чествания, свързани с българската духовност. Академията също така трябва по-активно да се включи в обучението на талантливи деца.
Стефан Воденичаров предлага някои от институтите на БАН да отворят лабораториите си, където ученици да експериментират.

moderator Posted - 12/03/2012 : 08:05:20
Избират нов председател на БАН
03.12.2012, 03:11 (обновена 03.12.2012, 04:17)
http://news.ibox.bg/news/id_887626891

Общото събрание на Българската академия на науките ще избира днес председател на Академията за следващите четири години - от 9.00 ч. в Големия салон на БАН. Кандидатът за председател на БАН е един - акад. Стефан Воденичаров - директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски".

Вотът ще е втори за тази година. На 11 юни учените излъчиха за ръководител академик Стефан Додунеков, който почина внезапно в началото на август.

Научна и научно-приложна дейност на акад. Стефан Воденичаров обхваща следните направления: Механика на материалите и изследванепроцесите на създаване и развитие на пукнатини; Управление на остатъчния ресурс на уникални промишлени съоръжения-корпуси на атомни реактори, каталитични реформинги, магистрални газо- и нефтопроводи, парогенератори и др.; Импулсно деформиране; Създаване на брони срещу кинетични икумулативни боеприпаси работещи на различни физически принципи; Разработване на интелигентни управля емиинженерни боеприпаси за защита.

Акад. Стефан Воденичаров е автор на над 70 патента, включващи 25 нови технологии, от които над 20 са реализирани в чужбина, над 250 научни публикации в областта на механичните свойства на материалите, оценка на остатъчния ресурс на съоръжения от ядрени електроцентрали, продукти и технологии за отбранителната промишленост и др. Вписан е в Златната книга на откривателите и изобретателите на Патентното ведомство на Реублика България. Носител на почетен знак на БАН „Марин Дринов".



Ето един списък от въпроси, на които представената професионална биография не дава отговор. А те не са маловажни когато става въпрос за избор на нов Председател на БАН.

Как. къде и при кого е станал 'доктор'? (забележете - не 'на науките"); между 1974, когато е станал 'доктор' и 1989 г, когато се е хабилитирал, какво е правил? - защо толкова късно?

• Каква е неговата монография, къде е издадена и какви отзиви има за нея?

• Декларира 141 научни публикации. Каква част от тях са публикувани в индексирани издания (с импакт фактор)?

• Колко цитати е получил в резултат на тази публикационна дейност?

• Декларирани 70 патента. Каква част у нас и каква в чужбина? Има ли закупени?

• Бил главен редактор на Journal of materials science and technology. Кога? Това списание има съвсем друг главен редактор. Той дори не е член на редколегията? Какво представлява това списание Materials Science and Technology - Великобритания?

moderator Posted - 10/08/2012 : 17:33:12
ДЪЛГАТА РЪКА НА СТАЛИНИЗМА И ДС ПРОДЪЛЖАВА ДА ДУШИ БАН
Проф. Петко Ганчев
6.10.2012 г. София
Публикувано на 08.10.2012 / 18:10 ч. от afera

Отворено писмо до ръководството на БАН

http://afera.bg/mishena/30876.html

След дълга пауза за провеждане на конкурси тази година БАН обяви своите конкурси за редовни членове /академици/ и дописни членове /член кореспонденти/. И тези конкурси протичат в условията на остър недостатък от бюджетни средства за нормалната дейност на Академията. Въпреки това обаче по отделните направления се наблюдава цяло стълпотворение от кандидати за славата и свързаните с нея привилегии. И както можеше да се очаква, въпреки че изминаха 23 години от началото на т.нар. “преход” дългата ръка на сталинизма и държавна сигурност /ДС/ много енергично се намеси, за да регулира “правилния избор” на възпроизводството си в най-представителната институция на българската наука, особено в областта на обществените науки. Вероятно не е изпитвала затруднения като се има предвид както състава на т.нар. Експертна комисия /ЕК/ по обществени науки, която трябваше да отсее от шестимата кандидати за единственото място за академик само двама, така и че нейния председател надминава 90-те години. И не на последно място най-дейния член на тази ЕК, който е играл ролята на диригента на “правилния избор” е известния в отминаващото вече минало, което обаче като вампир се превъплъщава в нови и нови образи, чл. кор. проф. Стоян Михайлов – бивш член на ЦК на БКП и секретар по идеологията в ръководената до 10 ноември 1989 г. от Т.Живков БКП.

Кои бяха тези двама “избрани”, от които Съветът на академиците трябва да избере новия академик?

Първият- съветникът на всички социалистическо-комунистически правителства от времето на Гриша Филипов и Андрей Луканов до Жан Виденов – чл.кор. проф. Иван Ангелов. Авторът, който освен многото си публични статии на една и съща тема за предимствата на Кейнсанския подход в регулиране на икономиката при кризи, има достойнството, неизвестно на мнозина, че беше един от главните български икономисти, които по поръка на А. Луканов под ръководството на двама американски неолиберали подготвиха прословутия доклад “Р.Ран – Д. Ът” за ускорено строителство на капитализма в България.

Вторият – дългогодишният помощник на Милко Балев – най-ретроградната фигура в Политбюро на ЦК на БКП и втория човек след Т.Живков – чл. кор. Проф. Васил Проданов. Тази политическа позиция осугури на господина “етик”, преквалифицирал се след серия пропагандни материали по идеология на комунизма в политически философ, дълги години директорското място в Института за философски изследвания на БАН и “естествено” подбиране на вярното си обкръжение от посредствени научни сътрудници, които го величаеха. Вероятно това не е стигало на господина, който от средата на 80-те години на ХХ в. вече се подвизава като агент от Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност под псевдонима “др. Иванов”. Разкриването на моралния образ на този човек от Комисията по досиетата стана много късно, защото от средата на 80-те години на ХХ в. до 2010 година, т.е. четвърт век този представител на политическата полиция на тоталитаризма в науката съсипа съдбите на много талантливи хора, като пречеше на тяхното развитие и публично признание и толерираше от властовите позиции на разните комитети и съвети само своите лакеи. Протоколите на Института за съвременни социални теории, откъдето той е изгонен през 1983 г. за плагиатство и протоколите на Института за философски изследвания, както и на различни обществени структури като Агенцията за дискриминация, колкото и пестеливо да е правено това са запазили част от атмосферата, която този представител на политическите копои е насаждал и в редица случаи се е разправял със своите опоненти, намерили морална смелост да се опълчат срещу му.

Завършвайки това “Отворено писмо” аз искам да попитам членовете на Българската академия на науките, нейното ръководство: “Има ли в тази велика институция на българския дух, родена преди рождението на съвременната българска държава достойни мъже, не само умни и знаещи, но и с характер и воля, които да отхвърлят дългата ръка на сталинизма и ДС и да положат началото на нейното възраждане, като условие за възраждането на държавата ни, или и тя неумолимо, неспасямо ще бъде погубена за десетилетия?”
moderator Posted - 08/06/2012 : 12:09:34
Почина председателят на БАН акад. Стефан Додунеков
6 август 2012
http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0079&n=001217&g=


В БАН откриха безплатен ток
автор: Георги Георгиев
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1493674
Andrey_Kurtenkov Posted - 07/04/2012 : 13:27:11
Ако не сте разбрали още - БАН и Премиера вече се сдобриха - това му трябва на Него - просто да отидеш "да му сториш уважението" (няма да обяснявам на чужбинските българи какво значи този израз) - и в отговор ще даде всичко - и пари, и проекти, и сгради, и признание, и всичко - само трябва да покажеш колко много Го харесваш... Егати държавата, дето се управлява в зависимост от това кои колко обичат Премиера си
moderator Posted - 06/29/2012 : 08:49:36
Изключително интересно мнение от сайта на проф. Лазарин Лазаров:

Martin Tabakov" <marmatab@yahoo.com>Add sender to ContactsTo: bulgarianscienceproblems@yahoogroups.com
колега Колев,
изказвате се не добре информиран и се не чудете че много колеги скачат срещу вас!
Във ваша защита ще кажа, че сигурно и не сте допускали колко безумно бе решението на правителството на Станишев. И не сте сам! Всеки извън БАН, като му обяснявам фактите възкликва "Не може да бъде!". Ама може!
ДА, естествено би било да предположите че тези 2000 или 2400 лв. са нещо като заплата на хора, които са на работа и правят "върховата наука"! Заради тяхната по висока квалификация -както добавката за Доктор на науките"! НО не! Това са пожизнени ренти, които получават когато ВЕЧЕ НЕ ПРАВЯТ НАУКА! Дават се и на хора някога правили "върхова наука", но отдавна нямащи никакви постижения, и на хора никога не правили "върхова наука", и на хора никога не работили в БАН. и на хора, които никога не са се занимавали с наука!! Но всички те си взимат тези ренти от наполовина орязания бюджет на БАН, която агонизира! Не съм против работещите академици да имат солидна добавка към заплатата, но там където работят! И тя да се определя съобразно възможностите на институцията - БАН, ВУЗ. Естествено най добре е да се вдигне значително бюджета на БАН. така че да има и за млади и за хабилитирани и за академици!
А пенсионираните академици да получават персонални пенсии от МС - нека да са и 2000, но извън бюджета на БАН! Както напр. някои дейци на културата!
Впрочем с вашите идеи удряте и по интересите на СУ. Защо ли?- Ами счита се,че СУ дава по добро обучение (това се показа и от наскорошно изследване) вкл. и по философия !Само че къде се цени това при постъпване на работа? В България почти никъде - нито в държавната администрация нито в частните фирми се цени напр. че много добре си запознат с Хайдегер или Кант - гледа се да имаш диплома и връзки! Май единствено се цени в БАН - при конкурсите за докторанти и за асистенти. Само че вие отказвате "на 4 души" -/ ваши бивши студенти/ "да им се дадат примерно по 500 лв" - т.е. махате по 4 потенциални работни места за ваши бивши студенти на всеки академик. Общо стават над 200-250 загубени работни места! Така унищожавате почти единственото място в България, където по-качествената подготовка на студентите се цени!! Защо тогава кандидатите да се записват В СУ?
Всъщност вашата идея - "дайте да дадем" е комунистическа! Ама откъде ще вземем? Ако още не ви е съвсем ясно - ето една аналогия:
Представете си че някой министър, за да услади старините на свои познати - професори -издаде постановление : "увеличават се четворно заплатите на професорите от СУ"!
"идеално"- ще кажете, "Най после и те да получават .." ..;. "...върховата наука... "
Само че бюджета на СУ не се променя! И парите за тези увеличени заплати тежат, няма пари за растене - напр. асистент да стане доцент, няма за журита, няма пари за назначаване за асистенти на ваши талантливи студенти, няма пари за консумативи, техника, налага се да спирате парното, да пускате асистенти и доценти е неплатен отпуск.....; намалявате спецкурсовете... И още нещо - Голямата разлика между Доцент и Професор ще доведе до наплив за професури, до интриги, ръчкане с лакти, удари под пояса, корупция и накрая.няма да има никаква гаранция че професори ще станат най заслужилите!
А за да стане още по близо до ситуацията в БАН, представете си че в постановлението пише че професорите в СУ имат право да получават тези четворни заплати до живот - дори и ако отдавна не работят в СУ / но винаги ще се изплащат от бюджета на СУ/. И накрая да си представим, че междувременно бюджета на СУ се намали двойно!
Как ще реагирате, ако това би станало и някой ви каже "Браво че увеличиха четворно заплатите на професорите от СУ и то до живот" те заслужават!"
Според мен нарочно не променят това недообмислено постановление - така настройват хората срещу БАН - "Нищо не правещи феодални старци с огромни ренти"! И ако някой протестира - "БАН изнемогва" - да кажат на публиката "Какво протестират тия, я ги вижте какви големи пари си дават" /естествено пропускайки, че се дават само на малка част и то по постановление на МС, което само МС може да промени!/

ДА, сред интелигенцията успешно се прилага старата тактика "разделяй и владей":
С тези непремерени привилегии настроиха хората срещу БАН
настроиха учените от БАН срещу САЧК. ;
настроиха млади срещу стари , хабилитирани срещу академици
Впрочем има и още "разделяй и владей":
често нарочно противопоставят приложна наука на фундаментална наука
нарочно противопоставят естествените науки на хуманитарните
нарочно противопоставят ВУЗ на БАН...,
проф. (не египетски) дфн М.Табаков


moderator Posted - 06/11/2012 : 13:29:57
Акад.Стефан Додунеков е новият председател на БАН
11.06.2012
Ива Иванова, Цветелин Пенев

http://news.ibox.bg/news/id_1167066834

Директорът на института по информатика и математика на БАН - академик Стефан Додунеков е новият председател на БАН за следващите четири години. Tова решиха членовете на Общото събрание на академията.

Академик Стефан Додунеков събра 68 гласа и прехвърли изисквания минимум от 54 гласа. 22 гласа събра член-кореспондент Андон Косев, а акад. Александър Петров събра 8 гласа.

Новоизбраният председател на БАН встъпва в длъжност на 19 юни, тъй като мандатът на сегашният председател акад. Никола Съботинов изтича на 18 юни.

По-рано днес беше решено член-кореспондент Косев и акад. Александър Петров, които са кандидати за председателския пост, да не гласуват и така 108-те членове на Общото събрание, имащи право на глас, бяха редуцирани на 106.

Припомняме, в надпреварата участват трима кандидати - акад. проф. дфн Александър Петров, чл.-кор. проф. дбн Андон Косев и акад. проф. дмн Стефан Додунеков.

Само преди няколко дни на събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) на БАН с тайно гласуване бе определен за техен фаворит акад. Стефан Додунеков. Съгласно Закона от средите на САЧК се избира председателят на БАН.

От общо гласували 69 членове на САЧК, 38 подкрепиха кандидатурата на акад. Стефан Додунеков, 20 - на акад. Александър Петров и 3-ма на чл.-кор. Андон Косев.

Решено бе тези резултати, както и мнение на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН, да бъдат представени пред днешното Общото събрание на БАН.

Andrey_Kurtenkov Posted - 05/18/2012 : 18:29:10
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zTOnie7AkV0#!

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05