http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Та, кой модел щяхме да следваме?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Andrey_Kurtenkov Posted - 11/11/2008 : 08:13:47
Конкретният повод да открия тази тема е един материал от един много интелигентен блог. Конкретният герой на въпросния материал (обозначаван като "Чарли") е бил преподавател в САЩ-овско висше училище:
quote:
...но с цивилна професия преподавател по руски...Все пак беше прехвърлил осемдесетте, макар че продължаваше да преподава...Представете си един костелив висок старец, който имаше навика да се появява на лекции в пилотска унифирма...В научно отношение Чарли беше слаба ракия и срещу него доста се чуваше колегиално мърморене. Допускам, че сигурно е получил професорското си място с връзки...Но от тази си позиция беше завзел влиянието, което му отърваше. Беше заграбил частта от коридора пред своя кабинет и го използваше за преддверие, където се събираха студентите от многобройните групи, на които беше съветник. Отнякъде си беше финансирал и собствена секретарка, на което се гледаше със завист и подозрение. И познаваше всички в университета: умееше да си създава коалиции и алианси...С много топло отношение към руснаците...И, макар че научни статии не пишеше, беше добър преподавател и преподаваше двойно повече часове от необходимото, за да спаси руската програма...И ентусиазмът му беше отразен в кабинета му, украсен с всякакви руски сувенири и нагледни материали: матрьошки, плакати от Московската олимпиада и чинии с илюстрации от руски приказки...Чарли отказваше да се пенсионира до последно и всички казваха, че той всъщност живее чрез и заради работата си и в момента, в който се пенсионира, ще рухне. Това, което го държеше беше и съзнанието, че като се пенсионира руската програма ще изчезне. Но през седващия август получил сърдечна криза и се наложи да се оттегли, уж само за един семестър. През зимата се пенсионира след официално тържество (с гости от Държавния Департамент), а няколко месеца по-късно почина...
( http://razmisli.wordpress.com/2008/11/07/the-spy/ )
И така, драги съфорумци, аре ся да оценим ситуацията с този професор от позицията на нашите критики към родните наука и висше образование. Ами - очевидно е на възраст, на която ако някой наш ректор или директор си позволи да държи преподавател - направо ще го изядат. После - няма научна продукция - същата работа. Получил професорското си място с връзки - точно каквато е практиката у нас. Заграбил част от общия коридор - тук пък направо нямам думи. Появява се на лекции в неподходящо облекло (майтапа настрана - и за такива неща са се заяждали с мен). По неведоми пътища е намерил пари да плаща на секретарка (не го е срам!). Злоупотребява с връзките си с властта (едно към едно - нашата ситуация). Отказва да се пенсионира (е, няма начин да няма българска професорска жилка!). И на всичкото отгоре - с топло отношение към руснаците, съобразява се с руската програма и кабинетът му е отрупан с русковщини - значи е комунист, путинист и империалист - и подлежи на незабавна лустрация!
А ето какво пише авторката на блога в отговор на мой коментар:
quote:
Разбира се, че има доста преподаватели и в САЩ, които не отговарят на критериите на университетите си дори. А трите приоритети са: 1. публикации; 2. преподаване (качеството му); 3. academic service (участие в комисии, проекти и всякакви други дейности, които не спадат към другите две). Всеки университет има определено съотношение на тези три дейности, които изисква. Има такива, които държат повече на преподаването, други на публикациите. Освен това на един по-ранен етап критериите също са били различни. Ако днес се кандидатираше, Чарли не би могъл да отговори на условията, а по негово време (мисля, че е започнал края на 50те/началото на 60те) това е било възможно. Затова и на стари години срещу неговата нищожна научна дейност имаше доста мусене. Но го използваха за преподаване, за academic service и връзките му.
Охо - значи какво излиза - по университетие в САЩ има "доста преподаватели", които не отговарят на критериите? Ами...точно като у нас! Всичко описано е като у нас. Е каква реформа "по западен образец" искаме да правим тогава? Ами че у нас ситуацията е като на запад!
Както тези, които следят редовно форума знаят, аз винаги съм поддържал тезата, че ако ИРИОН иска истинска реформа в науката, нашите критики трябва да са насочени срещу отрицателните явления в науката изобщо, а не само срещу ситуацията в България - защото почти всичко, от което се възмущаваме у нас, го има и на запад - просто там не е чак толкова просташко и затова не дразни толкова много - но го има!
И винаги безкрайно ме е учудвало славословенето по адрес на западната наука - колко честгни и почтени били учените там, как имало за всички ясни критерии, които се спазвали и пр. - дрън-дрън. Ами - да вземем най-основното - правенето на публикации - ситуацията на запад е точно като у нас - разните способи за трупане на публикации (кооперативната система, раздробяването и т.н.) нали оттам идват - западняците са ги измислили, за да отчитат колкото се може повече публикации - точно както се прави и в България.
Хайде да спрем с това - "да вземем този модел, да вземем онзи модел" - нека да действаме според здравия разум. Да речем - вредна ли е "системата на шифрите" в сегашния си вид - вредна е! Ами - махаме я - без изобщо да ни пука има или няма такава система в Швейцария, САЩ, Сомалия или Туркменистан. Обожествяването на западната наука е тъпизъп, съизмерим с някогашното обожествяване на съветската такава. И е белег за един манталитет, който няма място в науката.
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
George_Chaldakov Posted - 09/30/2015 : 19:21:13
ПРИТЧА ЗА СТОПАНИНА И НАЕМНИКА
По повод антиправославните статии на един „англо-американски“ български писател
Д-р Георги Чалдъков

Неотдавна, като отзвук на Извъредното обръщение на Св. Сенод на Българската православна църква по повод кризата с бежанците, електронното издание „Факел“ (Fakel.bg) публикува „За антихристиянския призив на българската църква и има ли смисъл от нея“ на Юлиан Попов – същият, който през 2008 г. написва в блога си статията "Има ли смисъл от православната църква?“
А аз си спомних O sancta simplicitas! И написах следния коментар на тази факелна (може и фекална) публикация: "Има ли смисъл от православната църква?", написано от Юлиан Попов, напомня на "Майната му на православието", изречено от Соломон Паси. И двамата известни автори на анти-православни послания. Относно бежанците Юлиан Попов е добре да чуе балансираните христиански мисли на полския президент Лех Валенса, споделени от Гданкс в разговор с водещия на "120 минути" по BTV в неделя, 27 септември 2015. Също така да прочете, ако иска и да се подпиши в подкрепа на Подписката на интелектуалци до управляващите. И така „да чуем и хората на духа“, както сподели вицепрезидентът Маргарита Попова по повод на Подписката.
„О, неразумни и юроде, поради что се срамиш да се наречеш“ православен? Поради что вие, Юлиан Попов – освен „англо-американския“ писател и журналист, и български министър на околната среда и водите в службеното правителство на Марин Райков през пролетта на 2013 г., сте толкова гневен на православната ни църква и вяра? И пишете, че липсат христиански послания на български църковни представители?
Ето част от благодарствения молебен на партиарх Неофит при Интронизацията на Негово светейшество на 24 февруари 2013 г.: „Истина, истина ви казвам, който не влиза през вратата на кошарата на овцете, но прескача от другаде, той е крадец и разбойник. А който влиза през вратата, пастир е на овцете. Нему вратарят отваря; и овцете слушат гласа му; и вика своите овце по име и ги извежда... А подир чужд човек няма да следват, но ще побягнат от него; защото не познават гласа на чуждите. Тази притча им каза Исус; но те не разбраха какво им говореше. Тогава Исус пак рече: Истина, истина ви казвам, Аз съм вратата на овцете... Аз съм вратата; през Мене ако влезе някой, ще бъде спасен, и ще влиза, и ще излиза, и паша ще намира... Аз съм добрият пастир... Който е наемник, а не овчар, и не е стопанин на овцете, вижда вълка, че иде, и като оставя овцете, бяга; и вълкът ги разграбва и разпръсва. Той бяга, защото е наемник, и не го е грижа за овцете.... И други овце имам, които не са от тая кошара, и тях трябва да доведа; и ще чуят гласа Ми; и ще станат едно стадо с един Пастир“ (Йоан 10: 1–16).
„Дано сме способни да усетим дълбочината“ на тази Исусова притча (перифраза на „Дано сме способни да усетим дълбочината на техния глас“, написано от Маргарита Попова по повод на Подписката на интелектуалци до управляващите).
George_Chaldakov Posted - 09/28/2015 : 15:07:42
„О, неразумни и юроде, поради что се срамиш да се наречеш“ православен?
Д-р Георги Чалдъков


Под заглавие „Наистина поради что! Паисиевият призив и днешният български език“ на 23 септември 2015 г. „Факел“ (Fakel.bg) публикува две есета - едното, озаглавено „Не е малък езикът ни!“, другото „О“ – вероятно най-краткото заглавие в световната литература. Автор на есетата е професор Румен Стоянов - преводачът на „100 години самота“ на Маркес, както и на „100“ други книги на известни испански и португалски писатели. Възхитих се на есетата, защото в тях почувствах достойнството на автора в защитата на нашия „малолюден“, а не „малък език“.
Но възхищението ми продължи само 3-4 дни. Когато на 27 септември 2015 г. „Факел“ публикува „Прочетено в сайта „Дневник“, озаглавено „За антихристиянския призив на българската църква и има ли смисъл от нея“ на Юлиан Попов – същият, който през 2008 г. по повод на "Българското православие - нито право, нито славно, нежели българско", написва в блога си статията "Има ли смисъл от православната църква?“ А аз си спомних O sancta simplicitas!
Публикация във „Факел“ е отзвук на Извъредното обръщение на Св. Сенод на Българската православна църква и Българската патриаршия по повод кризата с бежанците. „Помагаме, но не трябва да приемаме повече бежанци“ е едно от посланията в Обръщението. Препубликуван е коментар на Юлиан Попов относно Обръщението: „Това, че Българската православна църква е особено невежа институция не е особена новост. Това, че се превръща и в нехристиянска, дори антихристиянска институция е нещо по-неочаквано. Препубликувана е и "Има ли смисъл от православната църква?“
Ето моят коментар на тази факелна (може и фекална) публикация: "Има ли смисъл от православната църква?" - написано от Юлиан Попов напомня на "Майната му на православието." - изречено от Соломон Паси. И двамата известни автори на анти-православни послания. Относно бежанците Юлиан Попов е добре да чуе и по възможност да уважи балансираните, христиански мисли на полския президент Лех Валенса, споделени от Гданкс в разговор с водещия на "120 минути" по BTV в неделя, 27 септември 2015. Също така да прочете, ако иска и да се подпиши в подкрепа на Подписката на интелектуалци до управляващите. И така „да чуем и хората на духа“, както сподели вицепрезидентът Маргарита Попова по повод на Подписката (вестник „Труд“, 23 септември 2015).
Защо вие, Юлиан Попов, сте толкова гневен на православната ни църква и вяра? И пишете, че липсат христиански послания на български църковни представители? Ето част от благодарствения молебен на партиарх Неофит при Интронизацията на Негово светейшество на 24 февруари 2013 г.: „Истина, истина ви казвам, който не влиза през вратата на кошарата на овцете, но прескача от другаде, той е крадец и разбойник. А който влиза през вратата, пастир е на овцете. Нему вратарят отваря; и овцете слушат гласа му; и вика своите овце по име и ги извежда... А подир чужд човек няма да следват, но ще побягнат от него; защото не познават гласа на чуждите. Тази притча им каза Исус; но те не разбраха какво им говореше. Тогава Исус пак рече: Истина, истина ви казвам, Аз съм вратата на овцете... Аз съм вратата; през Мене ако влезе някой, ще бъде спасен, и ще влиза, и ще излиза, и паша ще намира... Аз съм добрият пастир... Който е наемник, а не овчар, и не е стопанин на овцете, вижда вълка, че иде, и като оставя овцете, бяга; и вълкът ги разграбва и разпръсва. Той бяга, защото е наемник, и не го е грижа за овцете. Аз съм добрият пастир и познавам Моите, и Моите Мене познават, също както Отец познава Мене, и Аз познавам Отца; и Аз давам живота Си за овцете. И други овце имам, които не са от тая кошара, и тях трябва да доведа; и ще чуят гласа Ми; и ще станат едно стадо с един Пастир“ (Йоан 10: 1–16).
„Дано сме способни да усетим дълбочината“ на тази Исусова притча (перифраза на „Дано сме способни да усетим дълбочината на техния глас“, написано от Маргарита Попова по повод на Подписката на интелектуалци до управляващите).
Послеслов
„А ние не смеем най-безобидното нещо да направим: да вдъхнем живот на най-малка своя дума, на предлога „о“. Случаят е показателен именно с дребността си. Щом не искаме, не можем, не знаем да сторим най-лесното – да овардим едно „о“ – то как ще овардим езика си в тия времена на засилен наш и чужд натиск срещу него: с безгрижието, равнодушието, безучастието, ленивостта си? Или с безчувствеността, бездействието, ненамесата, овчедушието си?“ – част от есето „О“ на професор Румен Стоянов.
George_Chaldakov Posted - 08/15/2015 : 19:48:28
ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ЖЕСТОВЕ
Или за Правилото 7 - 38 - 55, в което се споменава и за Усмивко

Д-р Георги Чалдъков

Защото ний изстрадахме магията на поздрава –
великото значение на простото ръкуване.
Христо Фотев, „Литургия за делфините“

Съвременното темпо на развитие на информационните технологии става толкова бързо, че парадигмите се променят „пред очите ни“ – от Декартовото cogito ergo sum (мисля, значи съществувам) вече стана comminicare ergo sum – вижте как чрез Facebook депутат-реформатор на специализация в САЩ си говори за политиката на „метлата“ с премиера в София.
През 2000 г. бе публикувана книгата „Пет епохи на цивили¬зацията“ от William McGaughey – според начина на комуникация между хората цивилизациите се базират на: (i) пикторалното писане по стените на пещерите, (ii) буквеното, алфабетно писане, (iii) печатното писане, (iv) елек¬тронното записване и разпространение и (v) компютрите и интернета.
Авторът обаче пропусна епохата на жестове, езика на тялото – най-архаичната цивилизация. Жестовете на Алексис Зорбас: „Онова, което не мога да ти разкажа, ще го изтанцувам, бос“ – невербална сигнализация с голям информационен заряд. „Марсел Марсо направи за по-малко от две минути това, ко¬ето писатели не могат да направят с няколко книги“ – казва познавач на пантомимата, след като гледал „Младост, зрялост, старост и смърт“ на Марсел Марсо – от 1947 г. до 22 септем¬ври 2007 г. неговият клоун Бип говори с душата на тялото си по всички големи театри на света. Особено „вървейки срещу вятъра“ с лунна походка (moon walking) – калиграфията на движе¬нията му, уникалната механика на тялото му, която певецът Майкъл Джексън – въпрос на възпитание – не призна, че е научил от Марсел Марсо. След Чарли Чаплин, Бъстър Китън и Лаурел и Харди никой друг не е говорил толкова реторично с тялото си, колкото Марсел Марсо. И жестовете на диригентската палка на Леонард Бернщайн, Херберт фон Караян, Милко Коларов и Йордан Камджалов достигат висините на тази реторика – превръщат се в музика.
И още – duende в телата на андалузките цигани, танцува¬щи фламенко под звуците на „Gipsy Kings“, мимовете на Piazza Navona в Рим, гримираните кодове на усмивките на гейшите в някой тацумура (ресторант) в Каназава или Токио – седнали на пода край масата, заобиколени с гейши, се наслаждаваш на омотенаши (из¬куството на сервиране), музика и танци.
Жестовете на мълчанието – ужасната българска истина, че „преклонена глава/ остра сабя не сече“ – колективният жест на цял народ, който поддържа живота на диктатори и корумпирани политици. Които често ни показват обърнатия си надолу палец – присъдата „Да се убие!“ – древният жест на императора, насочен към гладиатора, който трябва да умре на арената на римския Колизеум – преди някакъв невежа да изпише името си по стените му.
Жестовете на лъжата – когато лицето се изчервява, човек започва инстинктивно да пипа носа си – нарича се синдром на Пинокио. И криптогенната му същност, облечена с маска – нали Франсоа Ларошфуко писа, че „светът се състои само от маски“. И България също - маската на Лаборанта, преди това наричан Командира, маската на Симеон Борисов, преди това – цар Симеон Втори...
Жестовете на лицето и най-реторичният от тях – ус¬мивката, нейният чар, съгласие, доверие или пренебрежение, аро¬гантност, цинизъм, угодничество, задоволство. Като тренираните усмивки - кeep smiling на американската цивилизация, емотикони без заряд, патент на Усмивко със сервилното си поведение с евроатлантическите политици. Вижте кинетиката на лицето и тялото му при срещите с тези политици и с премиера и ще се убедите в това.
Жестовете са мислите и чувствата на езика на тялото. За изразяване на задоволство и радост човек разполага със 17, докато за недоволство и гняв – с 43 лицеви мускули, използвани (за първи път) от Усмивко, когато депутатите не приеха предложението му за провеждане на национален референдум за нови три начина на гласуване на изборите.
17 към 43 мускули на лицето, затова ли по-лесно се гневим, отколкото усмихваме? Точно това изследва Алберт Мехрабиан – професор по психология в Калифорнйския университет в града на ангелите (UCLA). Той е автор на книги за създадените от него математически модели и психометрични скали за описание и измерване на емоциите. Мехрабиан установява, че има три компонента на in vivo, лице-в-лице комуникацията между хората: думи, тон на гласа, с който са изречени, и жестове на лицето. Правилото, което той установява е: 7% – 38% – 55%, съответно за думи, глас и жестове, означавани също като “3Vs”– verbal, vocal, visual.
Неотдавна американски учени предположиха, че жестът на обърнатите нагоре длани се появява на границата между маймуната и Homo erectus. Молба за храна, за помощ, извинение? – лингвисти и психолози разчитат жестовете като предтеча на думите.
Моля, вижте ръцете на българите с длани, обърнати надолу – по-тихо, по-разумно, по-народно каз¬ват те. На Усмивко и другите политици!
George_Chaldakov Posted - 08/15/2015 : 19:43:30
ДРОМОГРЕСИЯТА ПРОДЪЛЖАВА
Или за MADD като противодействие на ПТП
Д-р Георги Чалдъков


Като си спомням мисълта на Зигмунд Фройд: „Както в злото, така и в доброто човекът може много повече, отколкото си мисли“, се ужасявам още колко „много повече“ зло може да направи човек, отколкото вече е направил?
За голямо съжаление един от отговорите е: прогресиращата агресия по пътищата. В България ежегодно над 1000 деца стават жертва на пътните агресори - загиват и биват наранявани като пешеходци, пътници в автомобилите, водачи на велосипеди, мотоциклети и автомобили. Над 30 загубват живота си, повече от 100 остават с трайни увреждания. За периода 2011-2014 г. в резултат на пътнотранспортни прeстъпления (ПТП) са загинали 114 деца и 4 346 са получили различни наранявания. Явлението е с глобални мащаби, наричам го дромогресия (гр. dromos – пътуване, лат. aggression – агресия): всеки ден повече от 500 деца в света губят живота си от ПТП – и десетки хиляди са ранени.
Третата световна седмица за безопасност на движението, организирана от ООН (4 - 10 май 2015 г.) беше на тема “Децата и безопасността на движението по пътищата”. Целта на „Седмицата“ бе да се даде тласък за постигане на целите на „Десетилетието на безопасност на движението по пътищата” (2011 - 2020 г.) - да бъдат спасени глобално поне 5 милиона човешки живота, защото сега жертвите на пътищата са много повече. „Спаси живота на децата“ бе официалното лого на Третата световна седмица. Това беше спешен призив към политиците в света за съпричастни действия за намаляване на жертвите от пътните агресори. Но политиците в България са загрижени повече за охраната на високопоставените във властта, отколкото за живота и здравето на децата и възрастните.
На този убийствен фон да изричаш само педагогически клишета, като "ролята на семейството е изключително важна за предотвратяване на войната по пътищата и законите трябва да се спазват", е израз на липса на действена съпричастност към живота на българските граждани по пътищата.
Също като една жена-политик, наричам я „Мадам 21“, която през телевизионния екран неотдавна защити тези пътни агресори (дромогресори). И каза, че протестът на майките срещу тях е натиск, който пречи на работата на съдиите. Това пак е арогантна липса на емпатия, проявена от политик. Докато в САЩ и Канада вече 35 години действа една от най-големите неправителствени организации, наречена „Майки срещу пияни шофьори“ (Mothers against drunk driving - MADD), коята се финансира и от федералния бюджет на САЩ. Майките стоят пред съдилищата и не си тръгнат от там, докато пътният агресор не получи справедлива присъда.
Затова искам да напомня на премиера, „Мадам 21“ и другите политици какво пише в Библията на тази тема: „Христос казва на учениците си: „Ако не се обърнете и не бъдете като децата, няма да влезете в царството небесно.” (Матея 18:3). И в Народното събрание, и в Министерския съвет няма да влезете.
И става безпощадно ясно, че трябва да пре-пре-прочитаме книгите на Достоевски. Защото в тях са изписани каноните на моралната хигиена, която трябва да се изучава в семействата, училищата, университетите, съдилищата. И в курсовете за шофьори. И никаква шофьорска книжка на дромогресорите – защото дай на такива превозно средство и те ще убиват деца и възрастни на пътя.
Да си припомним и пророчеството на Достоевски, описано в „Братя Карамазови“: „Къде ще отиде този нещастник, който е свикнал да задоволява безчислените си потребностите, които сам си е измислил? В уединение и отчуждение, без да се интересува от другите. И стигнахме до това, че натрупахме повече вещи, а радостта стана по-малко.”
Следователно, крайно време е да се замислим още колко много повече ДОБРО, а не зло, може да направи човек, отколкото вече е направил?
Andrey_Kurtenkov Posted - 06/10/2015 : 08:40:40
Статус на Георги Кадиев във ФБ от тази нощ - цитирам го, понеже става дума за университет, който неизбежно фитгурира в челната тройка по всички възможни световни класации:


Georgi Kadiev
Ще ви разкажа една история. През 70-е и 80-е инвестиционният фонд на Харвард инвестира милиарди в Южна Африка, подкрепяйки икономиката на апартейда. Дори когато други фондове изтеглят парите си, те остават. Печалбите са прекалено добри.
През 1999 обаче нещата са се обърнали. Харвард е срещу апартейда и кани като гост Нелсън Мандела, предлагайки му титлата "доктор хонорис кауза". Като извинение, но и умирайки от страх, че няма да приеме.
Мандела прие. Прости и продължи напред. Бях там, чух речта му.
Каквото и да стане утре, помнете историята с Мандела.
Нещата се обръщат.
Svetlana Posted - 11/20/2012 : 08:28:49
quote:

В тази връзка - искам да ви предложа една игра - опитайте се да преведете на кой да е чужд език, едно-единствено изречение на дясната Му ръка:
quote:
Постъпила е молба от г-жа Венета Марковска, за да може все пак в един момент, тя може би иска да си търси правата и, когато един човек е написал един материал, който материал в входиран в парламента, като на писмото, на плика няма пощенски код от това, което е написано на плика, няма човек, който стои зад този сигнал, сами разбирате, че това винаги създава възможност да изпаднем в подобна спирала, която наблюдаваме и в момента относно потенциални кандидати за главен прокурор.
Източник: http://www.focus-news.net/?id=f22751



Една група почитатели на изящното слово нарече този велик оратор ЦЕЦЕрон.

Svetlana
Andrey_Kurtenkov Posted - 11/13/2012 : 11:49:12
Мисля, че астрономите сами са си виновни - вече цяло десетилетие една ярка звезда озарява родния политически небосклон, вече три и половина години сме под всестранните, последователни и подозрително топли грижи на едно истинско парче самородно злато, излязло из недрата на земята българска, а те - хайде да не е някоя планета-джудже - ама барем един астероид да бяха кръстили Boykometodievborisov - нищо не струва тази наука, която не е в крак с времето и не отразява потребностите на нацията, народа и обществото - нищо не струва една научна общност, която не проявява елементарна признателност спрямо грижите, които лично Премиера полага за нашето всестранно щастие, благоденствие и просперитет.
В тази връзка - искам да ви предложа една игра - опитайте се да преведете на кой да е чужд език, едно-единствено изречение на дясната Му ръка:
quote:
Постъпила е молба от г-жа Венета Марковска, за да може все пак в един момент, тя може би иска да си търси правата и, когато един човек е написал един материал, който материал в входиран в парламента, като на писмото, на плика няма пощенски код от това, което е написано на плика, няма човек, който стои зад този сигнал, сами разбирате, че това винаги създава възможност да изпаднем в подобна спирала, която наблюдаваме и в момента относно потенциални кандидати за главен прокурор.
Източник: http://www.focus-news.net/?id=f22751
Svetlana Posted - 11/13/2012 : 10:17:08
Ето докъде ни докара нашият модел!
Ако тази среща се осъществи, за първи път през живота си ще ида на мач, каня и вас. Въпреки че е много потискащо по такъв начин да се спасява науката.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/12/1945233_astronomi_kaniat_na_mach_otbora_na_premiera_v_opit_da/

Но какво да се прави, като сме се оставили да ни управляват неграмотници?!

Svetlana
Andrey_Kurtenkov Posted - 10/23/2012 : 17:17:08
Безумие!
Моделът, към който се стремим - модел на диктатурата на юристите (и с какво тя е по-добра от диктатурата на пролетариата?):

Светът в шок от италианския "лов на вещици"
http://europe.actualno.com/Svetyt-v-shok-ot-italianskija-lov-na-veshtici-news_404438.html
Истински шок.
Така могат да се определят реакцииите в световен мащаб на това, което стори вчера италианският съд с произнасянето на осъдителните присъди за шестима италиански учени и бивш правителствен служител. Експертите бяха хвърлени в затвора за 6 години по обвинение, че не са предупредили властите и народа за земетресението в Акуила през 2009 година.
Учените бяха признати за виновни за непредумишлени убийства, а само минути след това избухна истинска медийна бомба. Недоумението по света бе моментално изразено, като всички се обединиха около твърдението, че подобен прецедент представлява зловеща опасност за научната общност.
Световните експерти недоумяват как се стигна до там, че италианските власти си позволиха да направят паралел с оценката на терористичната опасност в САЩ преди атентатите от 11 септември 2001 г.
Повече от 5000 учени подписаха отворено писмо до президента Джорджо Наполитано в защита на подсъдимите и призив за адекватна реакция на това "безумие".
"Започва зловещ лов на вещици", категорични са експертите след присъдата.
По време на заседанията по делото обвинението заяви, че подсъдимите са давали невярна информация преди земетресението, докато защитата бе категорична, че големите трусове не могат да бъдат предвидени.
Земетресението от 6.3 степен разруши град Акуила и причини смъртта на 309 души през 2009 година.
При произнасянето на присъдата съдията дори разпореди обвиняемите да изплатят щетите, нанесени от земетресението.
Svetlana Posted - 08/30/2012 : 10:39:16
Съжалявам, че таблицата не излезе като таблица, но и така е ясно, че първото число е средното за ЕС, а второто е за родната ни картинка

Svetlana
Svetlana Posted - 08/30/2012 : 10:35:30
Не знам кой модел щяхме да следваме, но очевидно не е европейският!!!

Разходи от държавния бюджет в % от БВП по сектори

ЕС-27 България
средно

Социални 19,9 13,5
плащания

Здравеопазване 7,5 4,8

Образование 5,5 3,8

Икономически 4,7 5,1
дейности

Наука 2,0 0,2

Полиция 1,9 2,7

Отбрана 1,6 1,8

Svetlana
moderator Posted - 08/26/2012 : 16:25:17
Задължителни таблети за писане на домашните за израелските ученици
26.08.2012, 16:55 news.bg

http://news.ibox.bg/news/id_5731588


Лятната ваканция на израелските ученици тази година ще е по-кратка по желание на родителите им, съобщи БНР, цитирайки пратеника си в Тел Авив.

Над 2 милиона деца от 3 до 18-годишна възраст тръгват от утре на училище или детска градина в Израел. Те ще прекрачат прага на над 4 500 училища и градини.

Тази година за първи път държавата поема половината от парите за задължителните училищни едноседмични екскурзии, както и за закуските в училище.

Все още тече спор кой да поеме заплащането на задължителните таблети, на които децата от тази година ще пишат домашните си и ще четат допълнителната литература по различните предмети.

Това е втората година, откакто ходенето на детска градина от 3-годишна възраст е задължително и безплатно. Само за една година в Израел са изградили помещения за 200 групи за най-малките. Въпреки това, стаите не достигат, най-вече за целодневните градини.

През септември е еврейската календарна нова година и на практика веднага след започването на учебната година, децата отново излизаха във ваканция. По желание на родителите, от Министерството на просветата от тази година измениха началото на новата учебна година в последната седмица на август.

През последния летен месец в Израел няма детски лагери и се налага родителите да водят децата със себе си на работа или да наемат бавачки, защото глобата за оставено само вкъщи дете до 10 години е много висока.
Andrey_Kurtenkov Posted - 07/03/2012 : 12:05:44
Поредната илюстрация към тезата, че невежеството на българските ученици днес е резултат именно от реформирането на нашето образование по западен модел:

http://www.plovdivutre.bg/svyat/34819-hitler_pravozashtitnik
"Клаус Шрьодер, ръководител на изследването, професор по политически науки в Свободния университет в Берлин, е явно разстроен. Работата е в това, че половината от учащите се в немските лицеи не знаят, че Хитлер е бил диктатор. Нещо повече, една трета от учениците смятат, че той е защитавал правата на човека. За четирима от десет участника понятията “демокрация” и “диктатура” са равнозначни. В изследването са участвали 7400 ученици от петте най-крупни района в Германия: Бавария, Баден-Вюртемберг, Северен Рейн-Вестфалия, Горна Саксония и Тюрингия". Професор Шрьодер също посочва, че "учениците не притежават политически знания и нямат представа за такива понятия като “свобода на словото” или “права на човека”. Според изследването, две трети от учащите се не знаят, че ГДР е била социалистическа държава, 40 % от учениците не са в състояние да отговорят на въпроса “какъв вид държава е съвременна Германия”."
George_Chaldakov Posted - 05/27/2012 : 13:03:41
ОТ БУКВИТЕ КЪМ ДУМИТЕ

Д-р Георги Чалдъков

Вий идвате с лица от звук – обичам
лицата ви – живота ви голям!
... чудесния ви звук, и цвят, и вкус!
Христо Фотев, „Възхвала на думите”


Алфред Коржибски (1897-1950) е полски философ, роден и учил във Варшава, живял, работил и умира в Лейквил, Кънектикът, САЩ - той е основоположник на философия на познанието (обща семантика): човешкото познание е ограничено от структурата на мозъка и от структурата на езика.
Веднъж по време на лекция, Алфред Коржибски извадил пред студентите си кутия бисквити, завити в хартия, и им казал, че иска да хапне малко. Взел си бисквита, предложил на студентите и някои от тях също хапнали бисквити. След това, Коржибски махнал хартията и всички видели, че на кутията пише Dog Cookies (Бисквити за кучета). Студентите били шокирани - тези, които яли бисквите, отишли да повърнат. "Току що ви демонстрирах, че хората ядат не само храна, но и думи. И често, вкусът на думите е по-силен от вкуса на храната" - казал Коржибски.
Ето Думата (Ecce Logos!) - перифраза на Ето Човекът (Ecce Homo!) в евангелието от Иоан 19:5. Първоначалното заначение на „Ло¬гос“ е „Дума“, по-късно става „мисъл, разум, понятие, наука“. „В началото бе Слово, и в Словото бе Бог, и Бог бе Слово… – са първите думи, изписани с български букви от св. Кирил - Константин философ през 855 г.” – това е част от мотото на статията “За азбуката или големият български ход”, написана от Кина Къдрева и публикувана в електронното списание „Литературен свят”).*
Възхитително, въпреки че някои от нас забравят да се възхищават, ние вече 1157 (хиляда сто петдесет и седем) години изписваме мисли и чувства с българската азбука – кирилица! С нея Паисий Хилендарски завършва „История славянобългарска” през 1762 г. в Зографския манастир, Иван Вазов написа „Аз съм българче”, Яворов – „Две хубави очи”, Христо Фотев – „Бях на самия връх на мойта младост”...
След много години, използвайки кирилицата, д-р Коста Костов – доцент по белодробни болести и главен редактор на InSpiro, списание за респираторна медицина и вдъхно¬вение – ще изрече: „Писането дори върху етикет за саздърма трябва да бъде от¬говорно и честно. Няма грозни думи! Има грозен контекст, породен от безсмислено подреждане на думите.” За подреждането гениално го е казал (и) Моцарт – на въ¬прос, как създава музика, той отговорил: „Много просто. Подреждам наблизо звуци, които се обичат“. Сега остава „много простото“ за гениите и най-сложното за мен (може би и за някои от вас): „под¬реждане наблизо на думи, които се обичат“. Не на думи, които се мразят, обругават, ненавиждат, иронизират, ароганстват... Забравили послания, където за първи път се срещат Слънцето, Науката и Душите:
Напред! Науката е слънце,
което във душите грей! – химн на всички български училища, написан от Стоян Михайловски на 15 април 1882 г. в Русе.
Защо, така изписани и изпявани, тези свещени думи започнаха да напускат душите ни, е тема за размисъл – и тревога. Ето епизоди от нея: на 24 май тази година поздравих приятели – българи и чуждестраннци – с 1157-мия рожден ден на нашите букви. Повечето приятели споделиха с уважение нашия празник. Думите на двама български приятели обаче не бяха подредени с обич** – нямаше да им отговоря с Et tu, Brute?, ако и двамата не бяха високо образовани, ерудирани хора, единият (68) - голям в българската писменост, другия (32) – учен в световната биомедицинска наука, работещ в чужбина.
Думите на първия приятел: „Георги, благодаря за вниманието, но не заслужавам подобни антибългарски внушения. Християнството прогони родните ни богове, гръцката азбука ни вкара в чужда, враждебна култура. Проблемът е, че ние празнуваме поробването като освобождение. Вярвам в светлите ти въжделения, но не ги споделям. Желая ти просветление. Бъди щастлив!”
Думите на другия приятел: „Сътворяването на мит**, че Кирил и Методи са измислили българската азбука е безобразно и срамно нещо, при положение, че както отбелязах в предния е-майл, 22 от буквите са идентични с букви на коптската азбука в Египет от IV век.”
Думите на третия приятел (57) – високостойностен лекар и учен – бяха на страната на първите двама, но изписани балансирано и с обич и уважение към българите.
Европейският съюз прокламира, че триъгълникът на знанието, формиран от науката, образованието и иновациите, ще осигури икономически растеж на Европа. За да станем стойностни участници в този процес, крайно време е любознанието на българите да стане държавна политика - да бъде стимулирано и приоритетно финансирано в българските училища и университети. Защото нашите първоучители ни завещаха триъгълника на Слънцето, Науката и Душите - много преди Брюксел и Лисабон да ни посочат триъгълника на знанието.
* От заключителните думи на Кина Къдрева: „В това изложение не отричам търсенията на учени, съсредоточили усилията си върху така важните изследвания на глаголическите и кирилски писмени паметници... Изложението ми не е систематизирано по принципа на академично изследване. То има за цел да възбуди друг подход и да открие нови гледни точки към изследването на българската азбука и делото на Св. Св. Кирил и Методий, както и да бъде осъзната изключителността на създаването и качествата на българската азбука - културен акт, дал ключ за Ренесанса и развитието на съвременна Европа и на първия изблик на тоя Ренесанс - Златният век на България.”
** Въпреки че тази година встъпвам в 50-та си година в биомедицинската наука, тези мои приятели ме съветват да разчитам на данни, базирани на доказателства (evidence based) – това, разбира се, е така, но в живота освен наука и разум (Аполоний), има сантименти и метафори (Дионисий). На 25 април 1973 г. в Мадрид в лекцията си „Моята проза“ Хорхе Луис Борхес пояснява: „Всички знаем или по-скоро чувстваме, кое¬то е най-добрата форма на знанието, че „Дон Кихот“ не се състои само от „наниз от думи“, написани от Сервантес“. Това аз наричам данни, базирани на обич (love based). С други думи: Аполонисий, съчетаване на Аполоний (vita contemplativa) и Дионисий (vita activa). Както в АГАПО; (обичам) – от-А-до-Омега; (първата и последната буква на гръцката азбука). Тогава можем да намерим баланса в българската криза с митологизиране-демитологизиране. Сега образовани българи у нас и чужбина упорито пропагандират, че не само Св. Св. Кирил и Методий, а така също Левски, Ботев и турското робство са българска митология, а не реалност. А забравят или наричат „мит” живота и постиженията на цар Симеон Велики, позлатил културата на България. И Паисий Хилендарски, който написа „История славянобългарска” 22 години преди Имануел Кант да напише „Що е Просвещение?“.
moderator Posted - 05/14/2012 : 11:48:21
Калинки-малинки по света и у нас...

Директорът на Yahoo си отива – излъгал е, че притежава научна степен
14.05.2012, 06:20
http://news.ibox.bg/news/id_949415711

Генералният директор на интернет гиганта Yahoo Скот Томпсън ще напусне поста си, след като беше обвинен, че е дал невярна информация за образованието си, съобщи Би Би Си.

В биографията си Томпсън е посочил, че има научна степен в областта на компютърните технологии, каквато в действителност не притежава.

Очаква се днес от Yahoo да направят официално изявление, че функциите на генерален директор ще се поемат от Рос Левинсън, ръководител на медийния отдел на компанията.

Представители на Yahoo вече признаха, че Скот Томпсън, който беше назначен на поста през януари тази година, не притежава научната степен, която е посочил в биографията си.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05