Не е клошар, а художник, запомнете го - Генко Генков!

Кремена Камбова

Списание Будител

http://buditel.europressbg.net/online/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=83

Ето 2 картини на Генко Генков от същия сайт.

 

 

 

 

 

 

http://www.diplomatic-bg.com/c2/content/view/1025/47/

 

    Генко Генков е роден през 1923 г. в село Чоба, близо до Карлово, но израства в Бургас. Завършва Полукласическата гимназия в града. През 1948г. завършва Националната художествена академия при проф. Дечко Узунов. Първата му самостоятелна изложба е през 1965 г., а през 1973 г. е организирана ретроспективна изложба по случай петдесетата му годишнина. Носител е на орден Кирил и Методий ІІІ ст.

 

 

http://art.gbg.bg/event.phtml?id=6022&type=5

 

Легендарният живописец Генко Генков почина на 3 март 2006 след кръвоизлив

    Той откри за първи път след 1993 г. самостоятелна изложба на 17 февруари. Там 83-годишния творец показва последните си картини - портрети и пейзажи, рисувани с акварел и масло. Това е най-добрият етап в разнообразното творчество на Генко.

 Произведенията са създадени след 2002. Според уредниците в градската галерия тези картини показват Генко Генков в най-добрата му светлина - нарисувани са с размах и въображение. Генко е сред най-самобитните наши художници. Живописта му е повлияна от експресионизма, постимпресионизма и фовизма. Той не спира да експериментира с живописната повърхност - обработва платна с пясък, третира маслени бои като акварел и пр. Заради храбрите му изказвания срещу конюнктурните художници той бе наречен "луд гений".

 

 

http://www.standartnews.com/archive/2001/10/05/art/s3149_3.htm

 

Генко Генков загърби света в името на изкуството

Големият художник не говори с никого, рисува денонощно

5.10.2001 г. в. Стандарт

 

    "Ето това е картина за мен. Направо я купувам", възкликва Генко Генков на влизане в столичната галерия "Артамонцев". "Не говори глупости. Това никога не може да стане, за какви пари говориш", отговаря дъщеря му Евгения. Защото носталгичният пейзаж е част от нейната изложба. Генко не се появи на откриването й, но пристигна с гръм и трясък на следващия ден. "Никакви журналисти, никакви камери", отсече 79-годишният зограф и заключи устата си. Той обаче хареса и двата портрета на гъркинята емигрантка Антула, които са в центъра на експозицията в "Артамонцев". Генко ги похвали, може би защото носят драматичната философия на колорит, подобен на неговия. "Това е той. Направо е непоправим. Не е давал интервюта от години. През юли отказа да направи изложба на един от етажите на "Шипка" 6", казва Евгения. Тя не се притеснява да обяви, че Генко се е изолирал вкъщи и рисува денонощно. Сутрин става, излиза сред природата и по обяд се връща с готова скица.

Предпочита да майстори пейзажи. Дори не желае да постави платното си на статив. Подпира го на стол, сяда на леглото си и така твори часове наред. Нищо друго не го интересува. Единственото нещо, което може да го трогне, е менюто на котараците му. Белият на черните триъгълници е кръстен Жан-Франсоа Момо, истински аристократ по кръв и поведение. Всъщност когато е бил съвсем малък, Момо е бил собственост на Евгения. По-късно обаче Генко се влюбил в четириногия и на висок глас разпоредил, че вече е негова собственост. "Защото Момо е безкрайно красив. А Генко е страхотен естет", пояснява Евгения. По-малкият писан е някаква специално селектирана руска порода. Кръстен е на Мартин Шорт един от най-симпатичните актьори в екранната приказка "Алиса в страната на чудесата". "Отличен комик е. Гледахме го и в "Мерелин".  С Генко много си падаме по мюзикълите и старите филми с Фред Астер и Франк Синатра. Не пропускаме и хитовите заглавия по "Холмарк". Хвърляме по едно око на предаванията от програмата на "Нешънъл джиографи" и "Дискавъри". Но никога не се разделяме с котараците. За нас може и да няма нещо особено на масата, но за тях винаги се намират деликатеси", категорична е Евгения. Тя не крие, че Генко се грижи и за бездомните кучета около блока им. Хвърлял им храна от балкона и казвал: "Аз съм щастливец, защото обичам животните и те ми отвръщат със същото".

   

    Още сайтове, на които може да се намери информация за Генко Генков:

http://www.cult.bg/ind_varts_exhib_full.php?id=3625

http://www.duma.bg/2006/0406/080406/kultura/cul-4.html

http://e-vestnik.bg/118

http://www.oecumene.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=102251

   

    Материалът подготви Галя Маринова.

 

 

 

home