http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 СТУДЕНТИ

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
moderator Posted - 04/02/2006 : 15:11:32
Всеки пети студент не посещава лекции и упражнения
Източник: bТВ
01-04-2006

Данните са от проучване в един от факултетите на Софийския университет.

Млади социолози са изготвили наръчник с решения на трудни ситуации по време на следването. Субективното оценяване, тромавата администрация и неработещите правилници-това според анкетираните студенти са най-честите проблеми в университетите.

Работното време на администрацията е 2 часа от 10 до 12 -това е приемното време за студенти и то само в понеделник и вторник. Другото е от 14 до 16 сряда и четвъртък, а петък не работят. Ако по това време си на лекции няма как да стане.

Студентите недоволстват и от липсата на правила.
Не се предполагат срокове за изпълнението на една услуга-1-2 седмици или за колко ще стане готов 1 документ. Според анкетираните често преподавателите оценяват субективно знанията им.

За всеки пети студент лекциите са губене на време. Във втори, трети и четвърти курс половината студенти работят и то повечето на пълен работен ден. Не си поставят за цел да ходят на лекции, а наваксват като четат вкъщи.

Според младежите правилниците на повечето университети ги поставят в пасивна позиция. Проучването показва, че и самите студенти не са активни. Не търсят информация за самата дисциплина, нито за преподавателя предварително, което говори лошо за самите студенти.

“Нашата цел е да идентифицираме тези студенти, които са активни и те да оказват влияние както върху учебния процес, така и да изискват от преподавателите повече”. Затова младите социолози са изготви наръчник с решения на трудни ситуации. Идеите си ще предложат на академичното ръководство.


15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 04/01/2014 : 14:21:53
Програмата "Еразъм +": Учи се, Брюксел плаща!
01.04.2014 14:08 | България
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3900286


Всеки български студент може би вече е чувал за програмата “Еразъм”, която дава шанс дори на хора без свободни финансови средства да учат за семестър или цяла академична година в реномиран европейски университет.

В момента текат и дори вече приключват кампаниите в българските вузове, които са обявили свободните места от университетите в чужбина и ги запълват със свои студенти.

Много български студенти се плашат, че ще живеят продължително време в чужда държава. Стажът е обаче е полезен, за да “сверят” часовниците си със своите връстници, да помислят за реализацията си и да тестват дали ще се чувстват комфортно като евентуални емигранти.

“Известно време преди да замина, от университета ми изпратиха информация за процедурите по започване на учебната дейност и първоначалната ми ориентация в града. Така попаднах на международната студентска организация ЕСН (Erasmus student network). Тя помaга на новодошлите да се ориентират на новото място, като ги свързва с местни студенти. За мен беше голям шок да отида в непознат град с два куфара в ръка, без да познавам никого - разказва пред “Труд” Грета Стаменова, която е била на обмен по “Еразъм” в испанския град Сарагоса. - С мен се свърза момиче на име Ана, тя ми съдейства с информация относно квартири и ме ориентира в кой квартал е най-добре да търся и на кои улици. В деня на моето пристигане тя ме чакаше на автогарата в Сарагоса и ме заведе до вече намерената от мен квартира. На следващия ден ме разведе из града и дори ме заведе до магазини, където мога да си купя продукти за дома като възглавници и чаршафи, каквото в квартирата нямаше.”

“За съжаление повечето български студенти нямат смелостта да поемат този път поради ред причини, като основна е дали парите ще им стигат, тъй като всеки си казва, че българските стандарти са прекалено ниски, за да може да си позволят живот в друга страна. Да, но съществуват Еразъм грантове, които до голяма степен покриват разходите за издръжка и живот по време на престоя и са съобразени със стандарта на живот в съответната държава”, казва Грета. За самостоятелна стая в апартамент в Сарагоса е плащала 250 евро на месец, за храна и забавления е харчела около 40 евро на седмица. Цените на храната в Испания са като тези в България. Оставали са дори пари за различни пътувания в страната. Грантът за Испания през 2012/2013 г. е бил 438 евро за месец - според Грета предостатъчен за престой там. През 2014/2015 стипендиите се определят от Националната агенция за България (Центъра за развитие на човешките ресурси) и Европейската комисия, но са в диапазона между 450 и 500 евро.

Единственият ти проблем може да се окаже получаването на парите. Това става около месец по-късно, затова трябва да отидеш с достатъчно пари. “С Еразъм стипендията си можех да покривам наема на квартирата, която беше на 15 минути от университета, плюс месечните си разходи и дори глезотийките! Това определено не трябва да притеснява никого”, казва и Марина Николова, която е избрала Истанбул за мястото на студентския си обмен.

Когато студентът пристигне в чуждата държава и се настани, финансовите и административните проблеми отстъпват пред тръпката от новите приятелства.
“Имах възможността да се запозная и да комуникирам със студенти от различни националности - испанци, немци, италианци, мексиканци, французи, белгийци, австрийци”, спомня си Радмила Атанасова, която е специализирала в Малага, Испания.

“За всички ни беше изключително интересно да разберем как празнуват празниците си в различните държави, какви са типичните им ястия, какви са техните навици”, казва Радмила.

За всички студенти най-труден и емоционален се оказва краят на приключението, но остават удовлетворени и с много нови приятелства.

Да се ориентираш в цялата обстановка могат да ти помогнат освен университетските центрове за мобилност на студенти, така и международни студентски организации на доброволни начала, като Erasmus Student Network (ЕСН). Това е една от най-големите студентски асоциации в Европа. Създадена е през 1990 г. и подпомага развитието на студентския обмен. В асоциацията членуват около 30 000 студенти, които помагат на над 160 000 международни студенти годишно. Членовете на организацията са вече завърнали се от своето “Еразъм” обучение студенти, които имат желание да помогнат на новобранците.

Организацията има свои представители в 36 държави и има секции и в 8 български университета: Американския университет, Русенския университет “Ангел Кънчев”, Университета за архитектура стройтелство и геодезия, Софийския университет, Нов български университет, Университета за национално и световно стопанство, Варненския икономически университет и университета във Велико Търново “Св. св. Кирил и Методий”, където на около 300 Еразъм студенти помагат около 70 български колеги.

ЕСН организира културни и социални мероприятия като екскурзии в страната, които са на по-ниски цени от самостоятелно организираните, киновечери, езикови проекти, фестивали на международната кухня и накрая, но не на последно място - много партита. Стела Глушкова, президент на ЕСН секцията на Софийския университет, ни разказа за дейността на организацията в България и за международните инициативи, в които ЕСН-България взема участие.

Структурата у нас се стреми да покаже на чужденците различни обичаи и традиции. През зимния семестър е имало екскурзии до Велико Търново и Благоевград, а през летния са планирани до Белоградчик, Триград и Истанбул. Стела сподели развълнувано, че представители на ЕСН София ще представят България на European Youth event 2014: младежка конференция за една по-добра Европа, която ще се проведе между 9 и 11 май в Страсбург около и в сградата на Европейския парламент. Там нашите представители ще имат щанд, където ще промотират програмата “Еразъм+” и защо студентите да изберат България, като дестинация за своя “Еразъм”.

А междувременно кандидатстването по “Еразъм” е пред приключване. Така че българските младежи имат още най-много седмица, за да решат дали да се впуснат в това приключение.


4 млн. младежи ще пътуват
Програмата “Еразъм” е създадена през 1987 г. До края на 2013 г. е била част от програмата “Обучение през целия живот”, а от 1 януари 2014 г. вече е част от “Еразъм +”. Новата програма е с продължителност седем години. През този период над 4 милиона души на възраст между 13 и 30 години ще могат да участват в студентски обмени, стажове и обучения, да се занимават с доброволчество и спорт. Бюджетът е с 40% по-голям от този на предишната програма от 2007-2013 и ще е 14,774 млрд. евро.


Студентите могат да учат в чужбина един или два семестъра или да изкарат стаж от 3 до 12 месеца, като това се признава за част от учебния им план. Те получават стипендии, различни за всяка държава членка, които се променят всяка година.
“Еразъм +”, както и предшестващата я програма “Еразъм”, е призната за една от най-успешните европейски програми. Дори в някои държави студентите задължително учат един семестър в чуждестранен университет. Данните на Европейската комисия показват, че в момента всеки десети студент участва в програма “Еразъм”. Испания е държавата, където заминават и от която идват най-много младежи. От 2000 до 2010 г. общо 9212 български студенти са заминали по “Еразъм”, а 2544 чужденци са дошли тук.


Документи до безкрайност

“Толкова много хартия и имейли трябва да се изпишат, че човек губи представа откъде е започнал, закъде е тръгнал и чак се изненадва, когато цялата тази бюрокрация доведе до някакво реално събитие. Но събитие, и то какво!”, казва пред “Труд” Симона Донкова, която е била по “Eразъм” на обучение в град Оснабрюк, Германия.

Има много документация за уреждане преди самото заминаване, но и още толкова непосредствено след завръщането. Трябва да се направят отчети относно престоя, както и да се предадат конспектите на изучаваните предмети.
Голям проблем се оказва признаването на изпити, след като Еразъм студентите са се завърнали в българските университети. Този проблем произтича от фактори като несъвместимостта на програмите на изпращащия и приемащия университет, различията в самото съдържание на дисциплините, които се преподават.

Често студентите са приети да пътуват по “Еразъм” в университет, където липсва специалността, по която се обучават. Проблем се оказва, че и българските университети рядко предлагат на своите студенти конкретен учебен план, достъпен публично и редовно актуализиран. Например в УНСС изпитите, държани по време на “Еразъм” се признават, дори и да имат минимално покриваемост, но стига те да са в сферата на икономическите науки. В някои катедри има отделни комисии като тази в направлението “Политически науки”. Там обаче се изисква пълна покриваемост на учебните дисциплини, което възпира желаещите да ходят на “Еразъм”, защото има вероятност да повтарят цял семестър или година заради правилото в УНСС, че студент не може да запише годината с повече от един невзет изпит.

В това отношения студентите от СУ са облагодетелствани, тъй като те могат да запишат по-горен курс и по време на него да положат непризнатите изпити.
Всички студенти обаче споделят, че макар и многото бюрократични проблеми, накрая остават само положителните емоции и многото хубави спомени, които ще имат за цял живот.

Всеки студент, който иска да се възползва от програмата, трябва да потърси информация от отговорниците по университети и факултети, да разбере за кои държави са получени оферти и да кандидатства, най-често пред комисия.
moderator Posted - 03/13/2014 : 14:30:04
Български студенти избират между храна и транспорт 2392
13.03.2014 14:49 | Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3643534

Студентката Миглена Зашева (23 г.) се пита дали британските власти не се подиграват с нея, карайки я да доказва с документи, че поне от 3 години живее на Острова.

Български и румънски студенти са принудени да избират между храната и учебниците, след като Лондон спря студентските заеми и грантове на 7500 следващи, разказва АФП.

Лондон мотивира замразяването със “значителното увеличение” на кандидатстванията за кредити от двете страни.

Грантът от 500 паунда на месец на Миглена Зашева (23 г.) е спрян през януари. Тя е във Великобритания от 2010 г., като е принудена да работи лошо платени работи, като бране на плодове и чистене, за да изкара месеца. Сега трябва старателно да предоставя работни фишове, документи за платени данъци и банкови извлечения, за да докаже, че живее в страната от 3 години, за да получи заем. “Питах ги дали не ми се подиграват, а те казват, че не било достатъчно”, оплаква се тя.

Зашева работи като рецепционист във фитнес зала и взема извънредни часове, за да се издържа, но се страхува, че всичките и#768; усилия са като борба с вятърни мелници. “В един момент ще трябва да избирам между храната и транспорта”, казва тя.

Зашева оцелява благодарение на добрата воля на приятели, на които вече дължи 600 паунда и е много тъжна, че не може да изпраща вече по 100 месечно вкъщи, за да помага на родителите си. Българката признава, че може да и#768; се наложи да пропусне годината, след като обещаният и#768; заем от 2000 паунда за края на февруари няма да пристигне.

“Няма да се справя въобще. Не мога да моля приятели за повече пари. Имам важна практика в края на месеца. Нуждая се от специални водонепромокаеми дрехи. Ако не мога да ги платя, не мога да проведа практиката и ще пропадне цяла година”, разказва тя.

Станимира Караиванска (19 г.) също е бясна от решението на британското правителство. “Наистина съм ядосана, разчитам на тези пари, за да посещавам университета”, разказва студентката по екомениджмънт в лондонският Кингстън унивърсити. Нейният заем от 2100 паунда също е замразен за три месеца. “Трябва да изпускам лекции, защото не мога да си платя метрото и автобуса”, казва Караиванова. Тя не може да разбере как така не е покрила критериите, след като живее във Великобритания от 7 години.

Както други студенти в тази позиция, тя смята, че плаща цената за “дискриминационно” решение на правителството, взето по политически причини и заради евроизборите през май. Мерките би трябвало да важат за студенти от всички членки на ЕС, но засега засегнати са само българите и румънците.

Лиляна Габор, румънска студентка, казва, че за нея мярката цели да обезкуражи студентите да продължат следването си. “Мисля, че не ни искат”, казва тя.

През февруари Букурещ поиска ЕК да изясни дали британските мерки са съвместими с европейското право. Адрей Йоан Стан, шеф на британския офис на лигата на румънските студенти в чужбина, няма съмнения, че студентите от Румъния и България са изкупителните жертви. “Лондон избира само румънски и български студенти от всичките 28 националности. Тази избирателност е подозрителна”, казва той.

Група от 20 засегнати от мерките студенти планира да заведе дело срещу британското правителство, съобщи в. “Гардиън”. “Изглежда тези студенти са дискриминирани по политически причини”, заяви адвокатът Стюарт Стивънс, който се занимава със случая. Той посочи, че внимателно се събират доказателства и искът ще бъде заведен през март.

Рестрикцията за студентите бе въведена два месеца преди да бъде вдигната забраната за достъп на българи и румънци до английския трудов пазар от 1 януари, което събуди страховете за имигрантска вълна. Въпреки че те не се оправдаха, имиграцията ще е голямата тема за изборите за европейски парламент през май и на парламентарните догодина.
moderator Posted - 11/20/2013 : 09:56:58
Великобритания замрази студентските заеми за българи и румънци
20 ноември 2013

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-studenti-zaemi-15558924?nt=4


Тази година около 5500 българи и румънци са получили първа вноска по заеми за издръжка

Великобритания замрази студентските заеми за българи и румънци. Причината е подозрително нарастване на броя на записващи се в британски висши учебни заведения от тези две страни, пише в. "Дейли телеграф".
Министърът за университетите и науката Дейвид Уилътс заяви, че е преустановил отпускането на заеми на студенти от тези две страни след необичайно увеличение на броя студенти, които получават заеми от Компанията за студентски заеми (КСЗ).

При сегашните условия КСЗ отпуска два вида заеми - за университетски такси и за издръжка.

Всички граждани на ЕС могат да кандидатстват за заем за покриване на студентски такси.
Само граждани на ЕС обаче, които са пребивавали във Великобритания най-малко три години, имат право да получават студентски заеми за издръжка по време на следването, пояснява "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Тази година около 5500 българи и румънци са получили първа вноска по заеми за издръжка, което е значително увеличение в сравнение с миналата година.
Повечето от тези студенти са регистрирани в малки висши учебни заведения, които предлагат по-ниски степени за образование и други неуниверситетски удостоверения за образование.

Ако всеки от тях получи максималните 3354 лири за тази година и 3387 лири за следващата, това ще означава, че им ще бъдат отпуснати общо 18,5 милиона лири, пише "Дейли експрес", цитиран от "Фокус".

"След установяването на значителния скок в броя на българи и румънци, които кандидатстват за студентски заеми, от тях е поискано да предоставят допълнителна информация за получаване на заем за издръжка, преди да се отпускат повече държавни средства за тях или учебните им заведения", заяви Уилетс.

Според някои източници до три четвърти от тези студенти до момента не са могли да докажат, че имат право на заеми, отбелязва изданието.

Очаква се властите да си върнат около 1 милион лири от неотпуснати заеми за издръжка.
В някои случаи парите ще бъдат възстановени чрез заемите за студентски такси, на които тези студенти продължават да имат право, отбелязва "Дейли телеграф".

Натиск

Междувременно премиерът Дейвид Камерън бе поставен под натиск снощи от депутати консерватори да задържи българските и румънските мигранти за още 5 г. вън от Великобритания, пише "Дейли стар".

Говорител на британското вътрешно министерство обаче заяви, че правителството е удължило преходния контрол до максималния срок - 31 декември, и той няма как да бъде удължен повече.
moderator Posted - 04/08/2013 : 13:46:43
70% от студентите бягат от България при първа възможност
автор(и): Труд онлайн

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1903892

Висшето образование в България не може да подготви студентите за тяхната бъдеща кариера. Така смята всеки трети възпитаник на висше учебно заведение у нас.

Данните са на консултантската компания „Делойт" в актуално проучване „Първи стъпки на пазара на труда", цитирано от Нова телевизия.

Едва 23,4 % считат, че родната образователна система дава необходимите квалификации. 39,1% отговарят, че нивото е средно, а 35,4 %- недостатъчно.

В същото време голяма част от учещите имат сериозни изисквания към своя първи работодател.

Две трети от тях очакват повишение още първата година на работа, а близо 40 на сто желаят заплата от порядъка на 400 евро.

Данните на „Делойт" показват още, че почти 70 процента от анкетираните студенти са готови да заминат в чужбина при първата по-апетитна оферта за работа.

moderator Posted - 03/22/2013 : 13:04:14
Във вихъра на протестите се отвори възможност за всевъзможни манипулации. Съвсем неясна се оказа и ролята на националното представителство на студентските съвети (НПСС) в тях. До вчера пишеха дитерамби в подкрепа на правителството (в частност министър Игнатов), днес се пъчат първи на протеста ?! Стоичков щял да ги представлява, щели да наемат зала "Арена Армеец" за среща и т.н.

Най-после днес се появи една отрезвяваща статия, която препоръчвам:

Студентите нямат нужда нито от НПСС, нито от Стоичков

22.03.2013, 09:00 (обновена 22.03.2013, 09:01)
Ивайло Динев


http://news.ibox.bg/opinion/id_473152869

Много трябва да внимаваме, кой изскача отпред да представлява протестите, защото някои хора наистина прекалиха, и колкото и да им се ще, налага се да отстъпят, да се дръпнат назад. А как не им се иска...
Svetlana Posted - 12/09/2012 : 08:34:21
Следпразнично:

Студентите по история пиха до загуба на настоящето;
Студентите по културология пиха до пълна простотия;
Студентите по социология – докато станаха животни;
Студентите-филолози – до преплитане на езика;
Студентите по арехеология – докато станат на кост;
Студентите по медицина пиха до загуба на пулса;
Студентите по география – до загуба на ориентир;
Студентите по изобразително изкуство – до загуба на картината;
Студентите по журналистика пиха до степен, в която казват само истината;
Студентите по право пиха, докато стигнат позиция безпомощен свидетел;
Студентите по теология – до фаза на благославяне;
Студентите по икономика – до свършване на финансите;
Студентите по математика – до безкрай;
Студентите по физика пиха до загуба на съпротивлението;
Студентите-химици – до загуба на реакциите;
Студентите по педагогика – до забрава на първите 7 години;
Студентите по психология пиха до достигане на несъзнателното;
Студентите по философия – докато намерят смисъл на съществуването;
Студентите по информатика пиха до даване на системна грешка.



Svetlana
George_Chaldakov Posted - 12/08/2012 : 19:38:22
ПРАЗНИЧНА ЛЕКЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ

Д-р Георги Чалдъков


Есента на 1960 г. тръгнах за София да уча медицина. Но преди това една година не бях нито в университета, нито в казармата – правих бисквити във фабрика „Толбухин“, сега „Победа“, бившата „Чальовски“ в Бургас. Петър Петров, мой братовчед, известен в града с прякора Мозъка, ни въведе – мен и приятелите Наско (Атанас Георгиев) и Шивача (Кирил Шивачев) – в живота на интелектуалната бохема на града. На обед сядахме в „Кошарата“ на „Интера“ – вътрешното сепаре вдясно, вечер – в ресторанта и бара на хотел „Приморец“ или в „Морското казино“, на което баща ми беше управител.
Като ме виждаше с тези интелигентни юнаци, баща ми навярно се е стреснал и като тръгвах за София, ми даде една табелка – на син фон с червени, калиграфски изписани букви ясно се четеше: ЗА КАКВО СЪМ ДОШЪЛ ТУК? Когато приятелите те викат да пиете, прочети какво пише на табелката, отговорът е „да уча, не да пия!“
Спазвах съвета на родителите ми, първо си учех уроците, вземах си изпитите с 5 или 6 и след това с приятелите на обед сядахме в бирхалето на хотел „България“, вечер – в „Биат“ (в подземието на ВИТИЗ) и всеки ден – в кафенето на хотел „Балкан“ или в „Прага“. Христо Фотев ни въведе в артистично-алкохолния пейзаж на „Бамбука“ и ние, 20-годишните момчета от Бургас, се запознахме с големите поети Иван Пейчев и Константин Павлов.
Така от изпит-на-кръчма, не от кръчма-на-изпит, си вървеше студентският живот. В София имах късмет да бъда в групата по биохимия на д-р Асен Хаджиолов-младши. Неговите обяснения възбудиха моето любознание за клетките и молекулите. През септемри 1962 г. всички студенти от Източна България бяхме преместени в новооткрития Медицински институт във Варна. Тогава казах на д-р Хаджиолов, че искам за правя биохимични изследвания във Варна и той ме посъветва да търся професор Делчо Желязков – ръководител на Катедра по фармакология. Пристигнах във Варна и се обадих на професора с молба да работя в неговата лаборатория. Той ме прие и започнах изследването на ензима моноамин оксидаза. По време на четирите години във Варна прекарвах по 1-2 часа дневно в библиотеката и по 2-3 часа в лабораторията. Разбрах, че те ми дават повече от аудиториите и тогава по примера на баща ми си направих на една табелка – на син фон с червени букви изписах калиграфски LIBRARY-LABORATORY-PUB (LLP) – това стана моят триархичен принцип в научните изследвания. Принципът изискваше „интелектуална отдаденост, отдаденост за откриване и проучване – най-голямата сред всички отдадености” (мисъл на Бернард Шоу). Много по-късно, през 2009 г., в книгата си “The Element” Кен Робинсън описа “how finding your passion changes everything”. Но аз вече бях прибавил към това и един друг важен „елемент”: brain-and-heart friendship (BHF) – приятелство по мозък и сърце.
Дипломирах се през 1966 г. и винаги с мен са табелките с калиграфски изписаните послания. Дадох ЗА КАКВО СЪМ ДОШЪЛ ТУК? на сина ми, когато учеше арт-фотография в Лондон, сега я показваме на внука ми и като порасне, баща му ще предаде щафетата на него...
Наричам това „поток на гените“ – перпетуум мобиле на живота.
Andrey_Kurtenkov Posted - 09/19/2012 : 18:03:35
Не мога да спра да се хиля - уж младо момче, пък говори като Кандидат-член на ЦК на БКП (или като залоясал еврократ - то разлика в изказа им няма) - отде ги вадят студентите тия активисти, бре:
http://npss.bg/index.php?option=com_k2&view=item&id=223%3Apozdravitelen_adres&Itemid=183
"За мен е истинска чест и удоволствие да Ви поздравя от името на Националното представителство на студентските съвети в Република България и да Ви пожелая здраве, мъдрост и сила, за да постигате успехи, за да бъдете смели в мечтите си и успешни в реализацията им. В днешната динамична реалност на глобализация и конкуренция, ние, академичната общност на страната, трябва да бъдем по-мобилни, по-всеотдайни, по-иновативни и по-креативни.
Уважаеми преподаватели, студенти и служители на Висшето училище, желая Ви успешна 2012/2013 учебна година.
Година, изпълнена с много реализирани проекти и начинания, с високи постижения, с неспиращ стремеж за усъвършенстване и обучение в съответствие с международните стандарти.
Националното представителство на студентските съвети има отговорната и не лека задача да отстоява правата и интересите на над 285 хиляди студенти, обучаващи се във Висшите училища в страната.
Водени от общата ни мисия да предоставим равни права на студентите и заемайки важна роля в студенския живот на Висшето училище, ние, студентските представители сме призовани да бъдем партньори в процесите на активния диалог между студентската и академичната общност.
Нека продължим да утвърждаваме Студентските съвети като уважавана институция, припозната от студентската общност в страната.
Нека заедно да работим за адекватни решения, креативни идеи и градивни политики в името на студента!
На добър час през новата 2012/2013 учебна година!"
moderator Posted - 02/29/2012 : 17:58:39
Нов "хранителен план" вбеси студентите от Американския университет
29.02.2012, 17:53 (обновена 29.02.2012, 18:23)
http://news.ibox.bg/news/id_760326854

Повече от 200 студенти протестираха в Благоевград. Възпитаниците на Американския университет се обявиха против готвеното увеличение на семестриалните такси и въвеждане на хранителен план.

В знак на недоволство студент от Украйна участва гол на протестното шествие, съобщава Е-79.

Таксата за студентски дейности ще бъде увеличена с 40%. Най-голяма вълна на недоволство обаче предизвика въвеждането на хранителен план, което се прави за първи път.

Досега студентите сами преценяваха къде да закусват, обядват, вечерят или да пият кафе.

Според взетото от комисията по студентски дейности решение занапред те ще внасят на година сумата от 350 долара по електронните си карти, която могат да изразходват единствено в столовете за хранене и барчетата на университета.

„Не искаме да позволяваме администрацията да отнема нашето студентско право на избор," каза Никита, който е студент от Украйна.

Протестът се пренесе и вътре в сградата. Студентите връчиха протестна декларация на заместник-ректора Самърс Рийд.
Andrey_Kurtenkov Posted - 09/13/2011 : 13:17:12
Както вероятно повечето от вас знаят, според ЗВО, основна форма на изпитване на студентите е писмената (виж чл.44, ал.2); междувременно, обаче, техническият прогрес ни изправи пред необходимостта по най-бързия начин това положение да отпадне - вече са общодостъпни и широко се използват от българските студенти и кандидат-студенти тези слушалчици, които се пъхат в ухото и няма как да ги видите без специален оглед на слуховия канал. Тъй като използването на заглушителни устройства е противозаконно и нередно (а и няма как да ограничите действието им само до една отделно взета аудитория, или дори - една отделно взета сграда - т.е., който реши да ги използва - чака го съдебен спор с предрешен край с мобилните оператори), а ако вземем да бъркаме в ушите на студентите, това ще е край на академизма (не че сега има много от туй чудо по нашите висши училища, де), то единственият изход ми се струва да престанем да спазваме този законов текст; това не би трябвало да е проблем, понеже и сега ние масово не спазваме изискванията за най-малко четиридесет (за факултет - виж чл.26, ал.1) и седем (за катедра - виж чл.26д, ал.1) души академичен състав на основен трудов договор от същия този ЗВО - и на министъра и на вездесущата НАОА (наследила и ВАК реално) не им пука за това закононарушение. (Това е гадното като упорито си затваряш очите за закононарушения в едни законови текстове - че после нямаш морално право да изискваш спазването и на другите.)
moderator Posted - 07/13/2011 : 15:47:02

С лични пари депутат от ГЕРБ оправя грешка на Дянков
13.07.2011
http://news.ibox.bg/news/id_1080021466

Заради грешка на министерството на финансите депутатът от ГЕРБ Румен Стоилов дарява 50 хиляди лв. за майките докторанти.
Предложението дойде по време на заседанието на образователната комисия, която отхвърли закона за семейните помощи за деца на Меглена Плугчиева.

Червената депутатка излиза със законодателна инициатива в тази сфера, след като до нея стигнали редица сигнали на майки докторанти, че не получават дължимите им средства за учащи родители.

Редица жалби през миналата година е получил и омбудсманът.
Въпреки че докторантите са със статут на студенти явно в администрацията на социалното ведомство по райони има неяснота за сега действащия закон и затова в София, Варна и Русе дължимите средства са отказани на някои майки докторанти.

В образователната комисия е пристигнало становище от министерство на финансите за това колко пари са нужни.

Оказва се, че жените докторанти в България са 1056. От тях едва 11 са майки. Такива са разчетите на образователното ведомство. В министерството на финансите обаче решили, че след като 1056 жени са докторанти, то всички те са и майки.

Експертите на Симеон Дянков изчислили, че 3 млн. лв. са нужни за тази 1065 докторантки. Според министерство на финансите в условия на криза това е излишен разход.
След като днес стана ясна грешката и че пари трябва да се плащат едва на 11 майки докторантки, депутатите изчислиха, че са нужни приблизително 50 хил. лв. за тези учащи се жени.

За да не нарушава икономическата дисциплина и за да няма спорове депутатът Румен Стоилов от ГЕРБ предложи да дари 50 000 лв. лични средства за тези 11 докторантки майки.
moderator Posted - 04/14/2011 : 08:05:48
Редовен студент ползва служебен отпуск за изпити
автор(и): Труд
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=854105

ВЪПРОС: Може ли да се дава служебен отпуск на работник, който учи във ВУЗ редовна форма на обучение? М. Г., София

ОТГОВОР: Служебен отпуск може да се предостави за осигуряване на отпуск за обучение и явяване на изпити на редовните студенти, които работят по трудово правоотношение.


В днешно време почти всички редовни студенти работят, някои от тях по трудов договор на 4 или повече часа на ден. В тези случаи няма как да се разреши специалният отпуск за обучение по чл. 169 от КТ, тъй като този отпуск се полага само на работници и служители, които се обучават в средно или висше учебно заведение без откъсване от производството - т.е. на задочните и вечерните студенти и на работници и служители с дистанционна форма на обучение. В този смисъл има обилна практика и на Министерство на труда и социалната политика (МТСП). Според МТСП редовните студенти нямат право на отпуск по чл. 169 от КТ, дори когато имат съгласието на работодателя за това. За да има работникът или служителят право на платен отпуск за обучение, трябва да бъдат изпълнени следните изисквания: да учи в средно или висше училище без откъсване от производството и да има съгласието на работодателя.

Ето защо възможно решение за редовните студенти е предоставянето на служебен отпуск, който да ползват за целите на обучението.

Служебен отпуск може да се предоставя и за повишаване на квалификацията на работника или служителя. Според МТСП за повишаване на квалификацията, дори в случаите, когато курсът се осъществява във висши училища, отпуск за обучение по чл. 169 от КТ също не се полага.

Справка: чл. 161 от Кодекса на труда.

Andrey_Kurtenkov Posted - 12/10/2010 : 20:07:43
Студенти от испанските университети настояват за изхвърляне на религията от висшите училища:
http://direct-action.org.ua/?p=534
moderator Posted - 12/08/2010 : 14:48:19
СМС: Студентски град е територия на мафията с партийна окраска!
08.12.2010 15:17

http://society.actualno.com/news_327037.html

Сегашното устройство на кампуса било уродливо
Печалбите на октопода се подпомагат от някои от академичните ръководства, убедени са от организацията

Поредният побой над чуждестранни студенти, рано тази сутрин, в Студентски град, помрачава Студентския празник 8-ми декември и отново показва колко е несигурно това място за младите хора в София.

Това се казва в отворено писмо от Съюза на младите учени (СМС), адресирано до премиера Бойко Борисов.

Според СМС, сегашното устройство на кампуса е уродливо и де факто е "територия на мафията с партийна окраска".

"За съжаление печалбите на октопода се подпомагат от някои от академичните ръководства, във вреда за сигурността и образованието на българските студенти. Академичната собственост, тоест публичната, се предоставя по съмнителен начин за нощни заведения, в които рядко се плащат данъци, лее се некачествен алкохол, и почти ежедневно има конфликти и побои между младежи, някои от които завършиха фатално", заявяват студентите. Те припомнят, че в края на ноември са внесли предложение до министър-председателя и до Министерски съвет за коренна промяна на положението на Студентски град.
moderator Posted - 11/24/2010 : 18:38:00
Студентски гняв и в Италия: Протестиращи нахлуха в сградата на Сената
24.11.2010 17:31

http://europe.actualno.com/news_325042.html
Група протестиращи италиански студенти успяха да нахлуят в сградата на Сената преди да бъдат изгонени от полицията, съобщава агенция АНСА.

Протестите на студентите срещу съкращаването на разходите за образование прераснаха в прояви на насилие и сблъсъци с полицията. Демонстрантите хвърляха димки и замеряха сградата на Сената с яйца.

Полицаите използваха сила, за да не допуснат студентите да стигнат до долната камара на парламента. Един полицай е бил ранен при инцидентите, а един от демонстрантите е задържан.

Протестиращите студенти поискаха оставката на министъра на образованието.


http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05