Print Page | Close Window

Иновации и нови технологии

Printed from: http://www.pueron.org/pueron/forum/
Topic URL: http://www.pueron.org/pueron/forum/topic.asp?TOPIC_ID=45
Printed on: 05/27/2018

Topic:


Topic author: moderator
Subject: Иновации и нови технологии
Posted on: 03/08/2007 07:53:59
Message:

Предлагам тук да обсъждаме иновациите и степента на възприемане на новите технологии в България.
Кой пречи и какво трябва да се направи за да се разработват иновации и да се въвеждат нови технологии?

Replies:


Reply author: moderator
Replied on: 03/08/2007 07:55:25
Message:

Въпрос: Има ли български иновации и в какво се изразяват те?

Ден на българските иновации в Брюксел
news.bg
08.03.2007 г.
Перспективите и предизвикателствата пред сектора на информационните и комуникационни технологии ще бъдат представени на Деня на българските иновации през днешния ден в Брюксел.Форумът се организира по идея на Майкрософт.
В Деня на българските иновации ще участват премиерът Сергей Станишев и Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

Пламен Вачков ще представи състоянието и бъдещето на сектора на информационните и комуникационни технологии в контекста на членството ни в Европейския съюз.


Reply author: moderator
Replied on: 03/16/2007 11:39:52
Message:

в.Сега, 16.03.2007г.
Щатската компания ITT Defence Internationl ще прави
съвместно с български фирми ново поколение комуникационна и информационна система за управление на съединенията на Българската армия и видовете войски. Това се договориха вчера министър Румен Овчаров и шефовете на американската компания. За целта е създаден консорциум с "Терем", "Битова електроника", "Електрон консорциум", "Армитех", "Оптикс" и "Технологика". Корпорацията ITT ще представи на икономическото министерство конкретни предложения, оформени като предварителна офсетна програма.


Reply author: moderator
Replied on: 03/28/2007 19:27:42
Message:

България е последна в ЕС по използване на ИТ
www.kafene.net
by newswriter on 28/03/2007 5:37 PM

Испанският вестник El Mundo съобщава, че България се намира на 72 място от общо 122 страни в световната класация за използване на информационните и комуникационни технологии, подготвена от Световния икономически форум. България е последна от страните-членки на Европейския съюз като пред нея са Полша на 58 място, Румъния на 55 място и Гърция на 48. Първите две места в класацията се заемат от страни-членки на ЕС - Дания и Швеция. На трето място е Сингапур, а Съединените щати за една година са паднали от първо на седмо място. Световният икономически форум провежда проучването си за шеста поредна година в 122 страни от цял свят и ги подрежда в зависимост от тяхната конкуретноспособност в употребата на информационните и комуникационните технологии. Сред първите десет в света има още три страни от ЕС - Финландия на четвърто място, Холандия е на шесто и Великобритания - на девето място. Испания е на 32 място, като нейната конкурентноспособност е спаднала с 3 места в сравнение с 2005.


Reply author: moderator
Replied on: 03/30/2007 11:39:28
Message:

Андрей, защо още не си ни се похвалил с новия Ви център ?

Овчаров откри Център по предприемачеството
Лили Георгиева
www.news.bg, 30.03.2007 г.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров откри център за насърчаване на предприемачеството в Лесотехническия университет в София.
Изграждането на центъра е първата крачка към свързването на науката и технологиите с производството и на университетите с бизнеса, каза министър Овчаров.
Дейността на Центъра по предприемачество е насочена към обучение в предприемачески умения на студентите от техническите университети и подготовка на младите хора за създаване и успешно управление на собствени фирми, оценка за реализация на технологични идеи, проучване на пазарното търсене на техния продукт и др.

и още от www.express.bg

Овчаров: Не ни достигат 40 хил. инженери
30 Март 2007 | 12:39

Между 30 хил. и 40 хил. са недостигащите инженери по различни специалности у нас, каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров при откриването на центъра на предприемачество във Висшия лесотехнически институт в София. В рамките на ЕС тази цифра достига почти 500 хил., уточни министърът.

Овчаров изтъкна, че неговото министерство подкрепя всяка идея и инициатива, която създава стимули за обучение и развитие на инженерни специалисти у нас. По линия на структурните фондове на ЕС в страната също ще дойдат средства, за чието усвояване ще са необходими специалисти от техническите дисциплини, отбеляза министърът.

При откриването на центъра неговият ръководител доц. Владимир Пиралков обяви, че има голям интерес от студентите за участие в проекти, финансирани от европейски програми. Пиралков изтъкна необходимостта от създаване на национален фонд, който да подпомогне стартиране на собствен бизнес на завършващите студенти.

Дейността на Центъра по предприемачество е насочена към обучение в предприемачески умения на студентите от техническите университети и подготовка на младите хора за създаване и успешно управление на собствени фирми, оценка за реализация на технологични идеи, проучване на пазарното търсене на техния продукт. Финансовите средства за създаването му са осигурени от Министерството на икономиката и енергетиката.


Reply author: Andrey_Kurtenkov
Replied on: 03/31/2007 08:51:31
Message:

Въпросният доцент Пиралков е съпруг на зам.-министър - имах си хас да не му спретнат едно центърче...


Reply author: moderator
Replied on: 04/16/2007 12:36:31
Message:

Председателят на ДАИТС Пламен Вачков заминава за Брюксел като съпредседател от българска страна на заседанието на Подкомитет 5 „Иновации”
http://www.daits.net/organization.php?pID=139

Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения/ДАИТС/ Пламен Вачков заминава за Брюксел като съпредседател от българска страна на заседанието на Подкомитет 5 „Иновации”.
На 12 май в Брюксел ще се проведе поредното редовно заседание на Подкомитет 5 “Иновации”, действащ по силата на Европейското предложение за асоцииране между България и Европейския съюз. Ще бъде докладван напредъкът, постигнат от България в областите на телекомуникации и информационни технологии, образование, обучение, младеж, културно сътрудничество, аудиовизуална и медийна политика, наука, изследвания и технологично развитие за периода май 2005 г. – април 2006 г.
Съпредседател на заседанието от страна на Европейската комисия е Бриджит Чернота – ръководител на екипа „България” в Главна дирекция „Разширяване”.


Reply author: moderator
Replied on: 04/24/2007 11:16:23
Message:

Покриха с WiFi лондонското сити
Иван Илиев
www.news.bg
24.04.2007г.
Компанията Cloud създаде на територията на цялото лондонско сити най-голямата в Европа безжична мрежа, базирана на стандарта WiFi, съобщиха от IDG.BG.

127 точки за достъп, вградени в уличните лампи и други съоръжения, обезпечават с широколентова свързаност 95% от територията на финансовия регион на Лондон.

Според представители на Cloud, създаването на мрежата е продължило около една година, а целевата аудитория са над 350 000 служители на лондонското сити и милиони туристи, които ще могат да се свързват с Интернет от всяка точка на ситито, чрез своите лаптопи, PDA устройства или телефони с WiFi поддръжка.

Пръвият месец от работата на мрежата ще бъде свързан с мащабно тестване, като през това време достъпът ще е безплатен.

След приключване на пробния период абонаментната такса ще е 12 паунда на месец.


Reply author: moderator
Replied on: 04/26/2007 17:45:43
Message:

Законът на Мур е достигнал ръба на възможностите си
в. "Дневник"
27 март, 16:23

Стотици правоъгълници, всеки с размерите на оризово зърно, покриват лъскава сициева повърхност в изследователски комплекс на компанията "Микрон текнолоджи" (Micron Technology Inc.). Всяка от тези клетки съдържа електрически вериги с ширина от по 50 нанометра, 2000 пъти по-тънки от човешки косъм. Това е максималната засега минимализация на чипа, който същевременно е в състояние да съхранява часове музика и стотици дигитални снимки, посочва Ройтерс.

Производителите на чипове обаче са сериозно обезпокоени от една перспектива, която вече е съвсем близка, когато технологията, базирана върху силициеви чипове ще се сблъска със законите на физиката и по-нататъшното минимализиране ще стане невъзможно. Това от своя страна ще се отрази на цялата електроника, която ни заобикаля. "Когато стигнем до 25-нанометров режим, ще се наложи да търсим изцяло нова структура на чиповата памет", казва Майк Сплинтър, главен изпълнителен директор на "Аплайд матириълс" (Applied Materials Inc.), най-големият доставчик в света на оборудване за производство на микрочипове.

Досега процесът на минимализация на чиповете и процесорите се управляваше от т.нар. Закон на Мур, формулиран от Гордън Мур през 1965 г., три години преди той да основе компанията "Интел". Мур постанови, че броят на транзисторите, които могат да бъдат поставени върху определена зона силиций, ще се удвоява на всеки две години, а по-късно намали този период на 18 месеца. Сега вече краят на действието на този процес се вижда, тъй като минимализацията не може да продължи безкрайно. Краят ще настъпи по-бързо за чиповете, отколкото за процесорите, тъй като те работят на различен принцип. Докато процесорите действат като тръби, насочващи движението на електроните, чиповете ползват "басейни" от натоварени електрони, за да съхраняват данни, а колкото по-малък е броят на електроните, толкова по-трудно става четенето на тези данни.

През последните години концерните изливат стотици милиони долари, за да разработят нови технологии, а алтернативите звучат повече като научна фантастика, отколкото като нещо, което може да се реализира в близко бъдеще - M-RAM (магнитна памет), P-RAM (памет с промяна на състоянието), молекулярна памет, въглеродни нанотръбички. "През следващото десетилетие със сигурност ще ни трябват истински нови технологии", признава шефът на "Микрон" Марк Дъркан.

Върху разработването на алтернативи работят и "Интел", южнокорейската "Хиникс семикъндъктърс", "Инфинеон", "Тошиба", "Хитачи" и "Фуджицу". Засега най-перспективна изглежда технологията P-RAM, при която физическото състояние на германиевото покритие се променя от кристално в аморфно състояние, за да съхранява данни. Подобен принцип се използва при записването на музика на CD. През декември "Интернешън бизнес машинс" постигна сериозен пробив като създаде прототип на чип, който работи 500 пъти по-бързо от сегашната флашпамет и ползва наполовина по-малко енергия.

"На всеки две години някой обявява, че е изобретил по-добра технология за памет, но винаги има някакви технически ограничения и това е принцип от 30 години насам", коментира анализаторът от "Ин-Стат" Джим Макгрегър. "Всички тези технологии са многообещаващи, но докато някои от големите концерни не вложат милиони в тях, те няма да могат да се приложат масово."


Reply author: moderator
Replied on: 05/02/2007 15:08:00
Message:

Русия ускорява развитието на нанотехнологиите
Иван Илиев
www.news.bg
02.05.2007

Владимир Путин поиска да бъде ускорено създаването на Руската корпорация за нанотехнологии и да бъдат отделени най-малко 130 млрд. рубли за нейните нужди.

В свое обръщение пред обществеността, президентът на страната отново призова да се обърне по-голямо внимание на развитието на новите технологии.

Путин предложи също така да бъдат привлечени към участие в работата по разработката на нови нанотехнологии други страни от ОНД.

Първоначално планираният бюджет за изследвания в този научен сегмент беше 30 млрд. рубли и ако бъде прието предложеното от Путин увеличаване със 100 млрд. рубли, страната ще разшири значително обхвата на своите изследвания.

Нанотехнологиите се определят от екипа на руския президент като един от най-перспективните сегменти на иновациите заедно със софтуерната индустрия и други научни сфери.


Reply author: moderator
Replied on: 05/14/2007 19:26:33
Message:

Председателят на ДАИТС откри комуникационен център в БАН
news.bg
14.05.2007 г.


Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков откри Национален грид и комуникационен център в Института за паралелна обработка на информацията на БАН, съобщиха от пресцентъра на ДАИТС.

Новото оборудване увеличава два пъти скоростта на свързване на българските учени с Европейската научно-изследователска мрежа GEANT, каза при откриването на центъра акад. Кирил Боянов от БАН. Което ще позволи на изследователите да разработват и обменят информация, свързана с екологични замърсявания, кризисни ситуации. Центърът ще бъде в помощ в бъдеще и при прогнозиране на земетресения.

Гридът е изчислителна инфраструктура, която осигурява достъп за обработка на информация до изчислителни ресурси и данни, намиращи се в компютри, които са разпределени по цял свят. Тези компютри са свьрзани посредством компютьрна мрежа, която най-често е Интернет. Грид технологиите включват програмните и апаратни средства, които реализират Грид инфраструктурата. Тя основно е предназначена за решаване на сложни задачи, свързани с големи по обем изчисления и обработката на големи масиви от данни в области като физика на високите енергии, метеорология, биоинформатика, изчислителна химия, астрономия, науки за земята и т. н., посочват от ДАИТС.


Reply author: moderator
Replied on: 05/24/2007 13:07:50
Message:

Google пуска търсачка с превод
24 Май 2007 | 12:52
www.express.bg

Интернет търсачката Google пусна пробна версия на програма, която позволява на потребителите да търсят информация на десетина езици, която в последствие бива преведена на езика, който са избрали. "Щастливи сме да обявим, че пускаме нова програма за многоезично търсене, която дава възможност на потребителите ни в целия свят да намират информация на чужди сайтове, след което да я превеждат на езика, който са избрали", се казва в комюнике на Google. Услугата за превод онлайн "де факто ще направи Интернет универсален", коментира представител на компанията. "Работим по превеждането на всичко на всички езици", допълни още той и посочи, че вероятно резултатите няма да са отлични, но информацията, която се търси ще е там. Услугата може да бъде открита на адрес http://translate.google.com/translate_s. Избраните езици за превод в момента са френски, арабски, английски, немски, италиански, японски, корейски, португалски, руски, испански и опростена версия на китайски, предаде Нетинфо.бг.


Reply author: midilev
Replied on: 05/27/2007 15:08:29
Message:

За проблема защо иновациите в България са на много ниско ниво съм споменавал неведнъж. Не смятам да се повтарям а смятам да допълня мнението си с факти. Основния проблем в България е че "слепци водят зрящи!". На един престижен международен форум в София с място на провеждане в Шератон една госпожа, заемаща висок пост в МОН заяви: " Дайте да забавим първите за да може останалите да ги настигнат!", по повод награждаване на иновативно предприятие! Докато на тия "слепци" не им стане ясно че пречат и сами да се махнат, нищо добро не ни чака. Другия вариант е да бъдат изритани. За съжаление "принципите на бабичката" действат в пълна сила. А те са:
Принцип 1:"На тясно място за разминаване задължително най малко две бабички ще се спрат и ще намерят за какво да си говорят в продължение на часове. Ако човек се възмути и им направи забележка, задължително ще го изядат с парцалите!"
Принцип 2:" Ако човек върви бързо защото бърза занякъде, и пред него върви бабичка, то задължително в удобен момен бабичкта ще се отклони в от правия си път по посока на страната от която човекът е трукнал да я изпреварва. При забележка, бабичката пак е невинна!"
Аналогията на принципите на бабичката се използват и от назначените капиталисти и от бюрокрацията ни, която трябва да е администрация.
Какво предствляват опитите за озаптяване на иновациите от българската бюрокрация дали ще са успешни!?
Казано на военен език "Тиловак бойни действия не управлява!"
Май е време да се подаде най гадната команда от ЕО към олигархията ни от всякакъв род, назначените ни капиталисти и бюрокрацията ни: "Вижте си мястото в строя!"


Reply author: moderator
Replied on: 10/02/2007 11:00:51
Message:

Съветник за европейски субсидии
01.10.2007
www.news.bg

Днес официално бе представена програмата EUGA за България. European Union Grant Advisor има за цел да информира малките и средни предприятия и публични организации относно възможността за финансиране, предоставяна от фондовете на ЕС, както и да ги консултира и подпомага при изготвяне на проектни предложения.

Програмата е инициатива на Microsoft. В Европа EUGA стартира след пилотни проекти в Испания и Полша през 2003 година, след това се разширява в други 17 страни на Европейския съюз. Дойде ред и на България заедно с останалите осем страни членки.

Контекстът, при който програмата се въвежда у нас, е едно съвместно изследване на Microsoft и Intel, насочено към изготвяне на иновационен индекс в европейските държави. Не буди учудване, че в компанията на Румъния сме в самото дъно на класацията, повече от два пъти под средните стойности за „Стара Европа" (EU 15).

От това обаче също така следва, че като резултат от въвеждането на Лисабонската стратегия от 2000 година в Европа и специално в десетте нови страни членки, ще се влеят огромни инвестиции, в голямата си част предназначени именно за иновации, повишаване на конкурентноспособността чрез информационни технологии, стабилен растеж.

В периода 2007 - 2013 години финансирането за десетте нови членки ще е двойно в сравнение с предишни периоди, а за България и Румъния - много повече в сравнение с времето преди присъединяване към Евросъюза. Посочва се сумата от 200 млрд. евро (или 175 млрд. евро), които ЕС ще осигури, пряко или чрез правителства и финансиращи институции, за финансиране на проекти в сферата на иновациите, информационните и комуникационни технологии, обучения, стартиране на нов бизнес и създаване на заетост.

Обаче е ясно, че в това море от пари нашите фирми дълго могат да походят жадни. В европейски мащаб има 22 милиона фирми - от тях само 4% са кандидатствали за финансиране по грантови програми, а едва 1 % са одобрени. Ако вземем предвид, че в България са регистрирани близо 1 милион фирми, но около 500 хиляди от тях действително правят някакъв бизнес, ще разберем нуждата от създаването на консултантски център за разполагаемите европейски субсидии - „нов канал, по който да тече информацията".
Организаторите от Майкрософт не скриха, че зад инициативата да съберат на една маса представители на единадесет водещи бизнес структури и държавни ведомства у нас стоят сериозни икономически интереси. Г-н Теодор Милев, управляващ директор на Майкрософт България посочи, че по изследвания на компанията, една трета от средствата отпускани по програми за субсидии се използва за закупуване на информационни технологии, респективно 5% от европейските грантове отиват за Microsoft. Следователно от сумите за 2007 - 2013 за компанията на Гейтс ще отидат десет милиарда евро.

EUGA в България се осъществява в партньорство с Банка ДСК, БСК, БТК, БТПП, ДАИТС, КРИБ (Конфедерация на работоадтелите и индустриалците в България), МДААР, Райфайзенбанк, УниКредит Булбанк, Федерация за реформа в местното самоуправление. Министър Василев, който почете събитието с присъствието си, ни помоли „да отчетем, че България е по-изостанала", но министърът изрази все пак оптимизъм.

Г-н Мартин Щауб, главен изпълнителен директор на БТК, ни напомни за скоро излязлото изледване на Световната банка, че ще се изравним по заплати със средноверопейските нива едва след 20 години, но също така - че трябва да повишаваме производителността си с поне 50% годишно. По-високата производителност не означава повече часове труд (напротив, даже предполага минаване на гъвкаво работно време - подкрепиха го от Microsoft), а по-интелигентни решения, затова е нужно да се увеличи използването в страната на персонални компютри, на достъпа до широколентов Интернет, да се влагат средства в образование и квалификация на персонала, за да можем да бъдем конкурентноспособни.

От детайлизираната информация за Националните стратегически референтни рамки на страните от Нова Европа (EU 10) научаваме, че в периода 2007 - 2013 г. България ще получи 6,674 млрд. евро от структурните фондове на ЕС, което е близо 4% от БВП на страната ни по пазарни цени. Румъния ще получи 16,6 млрд. евро, но това съставлява 3.2% от БВП на страната. Като цяло страните от EU 10 получават между 3 и 4% от БВП, но Румъния и България на глава от населението получават повече от два пъти по-малко от средното равнище. Новаците не трябва да се сърдят - определящо е значението на фактора капацитет на абсорбиране на средствата.

В повечето случаи ЕС финансира до 85% от програмите, а от страните членки трябва да дойдат минимум 15% от стойността на проекта. Българското Министерство на финансите оцени в края на 2006, че страната усвоява едва 39% от фондовете, стоящи на разположение от ЕС. От сключените по ФАР споразумения за 26 млн. евро, реални плащания са направени в размер едва 10 млрд. евро. При Румъния нещата с усвояването на парите от ЕС стоят даже още по-зле. Така че има страшно много неща, които EUGA би могла да направи. В Националната си стратегическа референтна рамка България обеща, че 60% от парите по структурните фондове на ЕС ще отидат за повишаване на конкурентноспособността в широк смисъл на националната икономика.

„За нещастие на фирмите, които искат да вземат финансирането в ръцете си още през 2007 година, все още се договарят детайлите и се финализира преговорния процес между местните власти и Европейската комисия с краен сройк септември 2007", за нещастие се казва в доклада, изготвен специално от Economist Intelligence Unit. В повече научихме, че базата данни EUGA е достъпна след просто регистриране на адрес http://www.microsoft.com/emea/euga. Но за България трябва да изчакаме сключването на още две правителствени съглашения, за да може това хубаво нещо да заработи.


Reply author: moderator
Replied on: 10/03/2007 16:03:24
Message:

www.news.bg
03.10.2007
необходими са реформи в образованието, науката, развойната дейност, пазара на труда, подчерта Станишев.

Премиерът подчерта, че в България продължава да има консенсус по запазването на валутния борд до влизането на страната ни в еврозоната.

По думите му валутният борд (въведен от правителството но ОДС с премиер Иван Костов - бел. ред.) е едно от най-големите постижения на прехода след 1997 г.

Станишев изтъкна, че сега предстои страната ни да отговори на критериите за членство в еврозоната, а това означава да се продължи политиката на финансова стабилности да се запази бюджетният излишък.

Според него има още какво да се направи по отношение на бизнес средата.

Той посочи, че тя се влияе от съдебната система, където „има още много да се направи", от борбата с корупцията, от административните процедури и лицензионните режими, които трябва да бъдат облекчени.

Като слабост на българската икономика Станишев посочи това, че тя не се опира на високите технологии.

Премиерът подчерта, че трябва да бъдат създадени ядра на ускорено технологично развитие

Министър-председателят съобщи, че в бюджета за 2008 г. средствата за наука ще бъдат с 0.1 на сто повече от 2007 г. Той призова бизнеса също да се включи във финансирането на иновации и научни и-зследвания

Сред проблемите на българската икономика Станишев посочи ниското качество на работната сила в страната.


Reply author: moderator
Replied on: 10/04/2007 13:57:22
Message:

Намалели патентите на бг изобретателите
04 октомври 2007 / БТА
www.dir.bg

Български изобретатели са подали близо 150 заявления за патентоване от началото на тази година.
Това съобщи във Варна зам.-председателят на Патентното ведомство Маргарита Недялкова. Тя е основен лектор на семинар в морския град, посветен на иновациите като ключов фактор за конкурентоспособността на фирмите. Броят на заявленията е малък, каза Недялкова. По думите й това се дължи най-вече на състоянието на икономиката като цяло и ограничените финансови възможности на изобретателите. Прогнозата на Недялкова беше, че до края на годината заявленията за патенти ще станат около 250. Българските производители все още не са наясно какви възможности за повишаване на успеха си имат с използването на изобретенията, промишления дизайн и полезните модели, посочи зам.-председателят на Патентното ведомство. Тя подчерта, че полезните модели са особено подходящи за малкия и среден бизнес. Освен това за тях не е необходим патент, а регистрацията е бърза, евтина и максимално опростена. "До момента във ведомството са подадени над 350 заявления за полезни модели, но би трябвало да са много повече. Поради тази причина провеждаме серия от семинари в страната, за да информираме бизнеса за възможностите, които има и че е необходимо да търси правна закрила", обобщи Недялкова.


Reply author: moderator
Replied on: 10/19/2007 09:06:33
Message:

Ето яви се изневиделица още един иноватор!!!

Доган: ДПС се очертава като модел за иновативен подход в политиката
www.actualno.com
дата : 19 октомври 2007 г. 9:32 ч.

По думите на Доган усвояването на средства от структурните и кохезионни фондове е "ахилесовата пета на целия политически елит"


"ДПС се очертава като много сериозен модел в европейски мащаб за иновативен подход в правенето на политика", заяви късно снощи на предизборна среща с актива на движението в Разградска област лидерът на партията Ахмед Доган.

Пред препълнената зала на държавния драматичен театър в града, той пожела на кандидатите за кметове и общински съветници на движението да се превърнат в субект, "който да генерира новия ефективен модел на усвояване на еврофондовете".

По думите на Доган усвояването на средства от структурните и кохезионни фондове е "ахилесовата пета на целия политически елит". "Аз имам сериозни опасения, че България не е готова за стопроцентното усвояване на еврофондовете", каза Доган. Според него това ще даде много сериозно отражение върху всички сфери на живота.

Готовността за усвояването на средства от Европейския съюз според лидера на ДПС вече е критерий, равнище и голямо изискване към целия административен кабинет в страната. "Заедно с усвояването на средствата, трябва да има съчетаване на либералния вектор с инвестиционния процес и социалния вектор", подчерта Доган.

Той заяви, че е в Разград, за да постави "диагнозата" във връзка с готовността на областната структура на движението да преобрази кандидатите за кметове и листите си за общински съветници в "реален ориентир в контекста на евроинтеграцията".

"Диагнозата", която лидерът постави, е "известна умора от правенето на политика". "Възприемам вашата полуумора по-скоро като акт за освобождаване на голямата отговорност, която предстои да реализирате", каза пред присъстващите в залата Доган.

Според него формулата шест плюс едно на ДПС в Разградска област е "пътят движението да излезе от етнорамката и да се очертае като сериозен колективен субект в правенето на политика в национален мащаб".

По думите на заместник-председателя на ДПС и вицепремиер Емел Етем структурата на движението в Разградска област е олицетворение на всички европейски принципи като толерантност, заедност, управление на местната власт и партийна култура, на които могат да "завидят политиците на жълтите павета в София".

На кандидатите за кметове на движението тя препоръча веднага след 29 октомври, след като спечелят изборите, да продължат да пишат проекти.


Reply author: moderator
Replied on: 10/22/2007 11:23:28
Message:

Microsoft, Siemens, IBM и Intel са с най-големи R&D разходи
www.news.bg
22.10.2007
Консултантската компания Booz Allen Hamilton публикува проучването на корпоративните разходи за изследвания и разработки (Research & Development) за 2006 г., което извършва ежегодно.

Компанията от сектора на информационните и комуникационните технологии с най-голяма сума на нейните R&D разходи е Microsoft. Тя заема седмо място в общата класация.
Софтуерният гигант е похарчил $6,58 млрд. за изследвания и разработки през 2006 г. - с 6,5% повече отколкото през 2005 г. Тази сума е 14,9% от приходите от продажби на компанията за 2006 г.

Водачът в общата класация е Toyota. Сумата на R&D разходите на компанията за 2006 г. е $7,7 млрд. и се равнява на 3,7% от приходите й от продажби за 2006 г.

Според Booz Allen Hamilton, която наблюдава хилядата компании с най-големи R&D разходи, картината на разходите за изследвания и разработки в световен мащаб е положителна.
Прирастът на тези разходи през 2006 г. спрямо 2005 г. е значително по-голям, отколкото през 2005 г. в сравнение с 2004 г. Северноамериканските компании са водещи в класацията.
Увеличил се е също и процентът на R&D разходите като дял от приходите от продажби на тези хиляда компании, изразходващи най-много средства за изследвания и разработки.

Проучването на Booz Allen Hamilton за 2006 г. е публикувано на следния Интернет адрес: http://www.boozallen.com/media/file/Global_Innovation_1000_2007.pdf.

IDG.bg


Reply author: moderator
Replied on: 11/02/2007 12:02:44
Message:

Получихме информация от IEEE за патентите в електониката и комуникациите, ще го копираме едно към едно и ще го преведем, за който предпочита да чете директно на български. Отбелязва се концентриране на иновациите в ръцете на няколко водещи фирми за сметка на всички останали:

Рейтинг на патентите: Данните от наградите за амариканските патенти за 2006 г., във всички области отиват в много тесен кръг водещи фирми и има незначителна промяна от година на година в списъка на водещите фирми и голямата бездна между лидерите и гонещите ги. Почти във всички области от електрониката, компютрите и телекомуникациите, наградите за водещите компании са нарастнали от 2005 на 2006 с 48% за полупроводниковото производство, 60% в телекомуникационното оборудване и 65% в електрониката.

"IEEE Spectrum Tech Alert" <techalert@ieee.org>
IEEE Spectrum Tech Alert: Patent Scorecard 2006
1 November 2007
Patent Scorecard 2006
The data on U.S. patent awards for 2006 show that the patents in any given field still go to a few top companies, that there is little change from year to year among the dominant firms, and that big gaps yawn between the leaders and the runners-up. In almost all branches of electronics, computing, and telecommunications, awards made to the leading company jumped mightily from 2005 to 2006—by as much as 48 percent in semiconductor manufacturing, 60 percent in telecommunications equipment, and 65 percent in electronics.


Reply author: moderator
Replied on: 11/06/2007 22:50:52
Message:

САЩ създава Комисия по кибербезопасност
www.news.bg
06.11.2007

Група от 32 авторитетни експерти по информационна безопасност ще разработват стратегия за защита на компютърните инфраструктури на американската администрация.

За създаването на новото звено - Комисия по кибербезопасност на САЩ - във вторник съобщи Центърът за стратегически и международни изследвания на страната (CSIS).
Групата ще бъде оглавена от члена на камарата на представителите в американския Конгрес Джим Лангевин, който е демократ, републиканеца Майкъл МакКол, вицепрезидента на Microsoft по надеждност на изчисленията (Trustworthy Computing) Скот Черни, както и флотския адмирал Боби Инман.

В Комисията ще бъдат включени също представители на Националната лаборатория в Айдахо, Oracle, Университета Принстън, IBM и Verizon.

Новото звено ще проведе минимум четири срещи през 2008 г. и ще се занимава с изработването на програми, изучаване на проблемите в областта и отправяне на конкретни предложения, посочи Джеймс Луис, който е член на CSIS.

Това е първата мярка на американската администрация от подобно ниво в сферата на информационната сигурност на държавните ведомства и инфраструктура.

Припомняме, че през 1998 г. Бил Клинтън подписа президентски указ N63, според който правителствените агенции на САЩ трябваше да защитят осем критични инфраструктури на страната.

През 2000 г. отново администрацията на Клинтън представи Национален план за защита на критичните инфраструктури, но той не заработи, поради липса на достатъчно финансиране.
Въпреки, че много агенции приведоха своите системи в съответствие със Закона за управление на федералните информационни системи (FISMA), през 2002 г. администрацията на Буш така и не създаде набор от надеждни препоръки и изисквания в тази сфера.

Нещата се промениха през тази година, след поредицата от атаки срещу важни компютърни системи на САЩ, за които бяха обвинени Китай и Северна Корея.


Reply author: moderator
Replied on: 12/05/2007 06:48:19
Message:

В Дома на науката и техниката в столицата министър-председателят Сергей Станишев ще открие Национален форумна Младежкото иновационно и информационно общество АБ.


Reply author: moderator
Replied on: 12/15/2007 09:40:10
Message:

България по пътя на страните, развиващи икономика на иновациите
14 декември 2007 г. 21:09 ч.
www.actualno.com
През 2006 г. инвестициите в България са били 4,4 милиарда евро, а за първите 10 месеца на тази година са 4,680 милиарда евро, каза министърът
България има огромното желание да достигне най-богатите държави в Европа, които развиват икономика на иновациите, като Австрия, Швеция и Великобритания.

Това каза по време на официалната церемония на връчването на годишните награди на Българската агенция за инвестиции министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Агенцията отличи девет компании. Петър Димитров припомни, че световният икономически форум в Давос е извел три фази в развитието на съвременните икономики. Сега България е във втората група на държавите с икономика на инвестирането като Румъния, Латвия и Хърватия.

Това са държави със средни нива на доходи. По думите му третата група са държавите с факторно водена икономика и в нея влизат Албания, Босна и Херцеговина.

През 2006 г. инвестициите в България са били 4,4 милиарда евро, а за първите 10 месеца на тази година са 4,680 милиарда евро, каза министърът.

Като цяло ръстът на инвестициите тази година е 29.6 на сто, толкова е и делът им от БВП и по този параметър Българияе на 4-то място в ЕС, отбеляза Петър Димитров.

Финансовият министър Пламен Орешарски, който също участва в церемония по награждаването на компаниите, пожела на всичките девет призьора тази вечер да бъдат призьори и в следващия конкурс за най-голям данъкоплатец. БТА


Reply author: moderator
Replied on: 01/02/2008 11:18:21
Message:

от www.news.bg, 02.01.2008 г.

След две отлагания, днес успешно трябва да заработи Единният електронен търговски регистър в България, информира заместник-директорът на Агенцията по вписванията Даниела Митева.

Агенцията има офиси в 27 града в страната, като адресите им могат да бъдат намерени на сайта на агенцията www.registryagency.bg. Служителите там имат готовност да приемат заявления на хартиен носител.

Процедурата по регистрация на фирма в Търговския регистър по електронен път отнема 6-7 минути и се извършва на адрес http://www.brra.bg/.


Reply author: moderator
Replied on: 01/15/2008 14:59:16
Message:

Нов обширен каталог с безплатен софтуер
www.news.bg
15.01.2008 г.
Безплатните програми винаги са били полезно ежедневно помагало за всеки РС потребител, но от SoftVisia са стигнали и по-далече като са събрали огромно количество от такъв софтуер на едно място, информира PCworld.bg.

Такова е новият софтуерен каталог на сайта, където са класифицирани и подредени по тематика и азбучен ред внушителен брой безплатни инструменти за почти всякакви задачи.
Има и доста подробни описания на функционалността на продуктите както и, разбира се, линкове към официалните ресурси за изтеглянето им.

Ако имате нужда от някоя конкретна програма или искате да допълните колекцията си с нещо ново, полезно и безплатно, много вероятно е да го намерите именно на сайта Softvista.com.

Най-ценното е, че всичко е само на "няколко клика разстояние", както лесно можете да се уверите сами.


Reply author: moderator
Replied on: 02/07/2008 22:44:30
Message:

България на последно място по иновационни технологии
Родните фирми отделят за модернизация едва 30 млн. евро годишно
Николай Георгиев
четвъртък, 7 февруари 2008
www.vsekiden.com
Българските фирми са на последно място по прилагане на иновационни технологии, спрямо всички останали членки на Европейският съюз. Това стана ясно по време четвъртия национален иновационен форум. Родните фирми отделят годишно за модернизация скромните 20-30 млн. евро. Трябва да се заложат нови приоритети и да се намерят механизми за растеж на българската икономика, основана на иновациите, каза премиерът Сергей Станишев при откриването на форума.

Правителството ще продължи да увеличава парите за научни изследвания и иновации. У нас има запазен сериозен научен потенциал, а в бизнес-средите все повече се осъзнава необходимостта от наука и иновации, каза Станишев. За една година делът на фирмите, които въвеждат иновативни технологии в България се е увеличил от 12 на 20 на сто. Спрямо Лисабонската стратегия страните от ЕС трябва да достигнат 3% от Брутният вътрешен продукт на страната да бъде отделян за науката и иновационните проекти, каза още премиерът.

Бонбоните за отслабване „Слимбо” донесоха наградата за най-иновативно малко предприятие на „Алпи Комерс”. В категорията за средно и голямо предприятие приза получи „Карат електроникс” за променливо-токови еднофазни статични електромери за активна енергия. Наградите бяха връчени от Станишев.

За да се стимулират вложенията в иновационни технологии е необходимо нормативно да се регламентира създаването на рискови фондове, които да отпускат парите за този вид дейности. Това каза пред “Всеки ден” Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара. Според него това се налага, защото банките трудно отпускат пари за иновации, които са свързани с голям риск от това вложените пари да не се възвърнат. Затова е необходимо не банковите, а рисковите фондове да финансират новите технологии, коментира Колев.

У нас парите отпускани за иновации са малко, защото родните фирми трябва да дават много пари за технологии за спазване на екологичните норми и подобряването на условията на труд. Поради това отпусканите пари за иновации в България са значително по-малко в сравнение с останалите страни членки на ЕС, каза още Колев.


Reply author: moderator
Replied on: 03/31/2008 15:29:32
Message:

ЕК иска да обяви 2009-та за година на творческите способности и иновациите

дата : 31 март 2008 г. 15:15 ч.
Това предложение се прави както по социални, така и по икономически причини
www.actualno.com

Европейската комисия (ЕК) предложи днес 2009 г. да бъде обявена за Европейска година на творческите способности и иновациите.

Това предложение се прави както по социални, така и по икономически причини, обяви Европейската комисия, която очаква то ще бъде одобрено от Съвета на Европейския съюз и от Европейския парламент.

Според комисаря Ян Фигел, който отговаря за образованието, обучението и културата, обявяването на 2009 г. за Европейска година на творческите способности и иновациите ще бъде подкрепа за посрещане на съвременните предизвикателства чрез размяна на информация за добри практики, чрез стимулиране на образованието, съзидателността и иновациите, чрез обединяване на действията в тази насока между Европейския съюз и отделните страни членки.


Reply author: moderator
Replied on: 05/07/2008 06:03:47
Message:

НДСВ искаше министерство на науката
Пламен Моллов,
шеф на ПГ на НДСВ
в. Стандарт, 07.05.2008 г.
- Г-н Моллов, преди промените в кабинета от НДСВ твърдяхте, че те ще са най-радикалните в новата история на прехода. В крайна сметка се оказаха само кадрова въртележка. Защо?
- Защото нещата опират до управленска целесъобразност. Подобни кардинални решения, за които настоявахме, са целесъобразни в средата на мандата. Дори разделянето на едно министерство изисква много сериозни промени и докато заработи новата система, трябва технологично време. Без да се гарантира добър резултат.
- Защо тогава не ги направихте по средата на мандата?
- В крайна сметка това е решение на премиера и политическите лидери. Според мен правителството като цяло е в добра кондиция. Друг е въпросът, че темпото, с което работи правителството, трябва да съответства на динамиката на обществените очаквания. Че нещата ще се случват по-бързо и европейски. Трябва да се направят структурни и персонални промени, които да гарантират достатъчно бързо решение на въпросите. Те вече започнаха. В този контекст са и планираните промени на ниво агенции, които ще бъдат обсъдени от Съвета на коалицията в края на тази седмица.
- Колко агенции ще засегнат промените?
- Трудно е да се каже, но би трябвало във всеки сектор да се анализира, огледа и да се подобри работата чрез сливане и закриване на структурите. Или пък разкриване на нови. Да вземем например Агенцията за приватизация. Тя беше създадена, за да управлява големите приватизационни сделки, и почти е изчерпала своя ресурс. Затова назрява решение за закриването й.
- Повишеното доверие между НДСВ, ДПС и БСП означава ли, че няма да настоявате при закриването или разкриването на нови агенции да се спазва формулата 8:5:3? Преди ремонта се борихте със зъби и нокти за нея.
- Винаги когато сме обяснявали, че формулата не трябва да се нарушава, е било в израз на очакването ни, че БСП и ДПС ще ни третират като равностоен партньор. Когато обаче започнахме разговорите в тристранната група, в основата им залегнаха нови принципи, нямащи нищо общо със съотношението 3:5:8. Така например беше гарантирано, че всеки коалиционен партньор ще има свой представител на ниво зам.-министър във ведомствата. Но без както досега всеки министър да дублира дейността си и да прехвърля правомощия на заместници от същата политическа сила. В този смисъл сегашното съотношение е далеч от формулата, но оптимизирахме броя на хората. Друг е въпросът, че съотношението на нашите зам.-министри спрямо тези на БСП е 5:8. Но това не е умишлено. Единственият принцип, който ще се спазва, в това число и при оптимизирането на агенциите, е паритетност между партньорите.
- И все пак коя от кардиналните промени, за която настояваше НДСВ, не се случи?
- Можеше да се очакват по-радикални промени, например по отношение на науката. Ние планирахме отделяне на научното развитие от МОН и обединяването му с високите технологии в рамките на отделно министерство. Както е в някои европейски страни. Но това желание беше на едната везна. На другата беше управленската целесъобразност и фактът, че една реформа в този сектор изисква технологичен период. Аз винаги съм казвал, че Даниел Вълчев е успешен министър, но той е концентрирал почти всичките си усилия върху сферата на образованието. А в областта на науката почти нищо не е направено.


Reply author: Kiril_Chukanov
Replied on: 05/22/2008 12:52:04
Message:

Zdravejte,

Molia da posetite moia obnoven site http://www.chukanovenergy.com. Pred
praga sam da zapo4nem business s Quantum Free Energy generators (v
Canada).
Kiril Chukanov


Reply author: moderator
Replied on: 07/01/2008 21:04:39
Message:

АВВ изгражда нов завод за електроника край Пловдив
news.bg

01.07.2008 г.

Нов завод на стойност 20 млн. USD започна да изгражда в промишлена зона Раковски край Пловдив концернът АВВ, съобщава ipo.bg.
Нашата цел е предприятието да заработи на 20 март 2009 г, да създаде 500 нови работни места и да произвежда нисковолтови компоненти за автоматизация на енергетиката, предназначени за износ.

Това каза при първата копка на завода Питър Смитс, мениджър за Източна Европа на шведско-швейцарско-немски концерн.

Финансирането на завода край Пловдив е осъществено изцяло от АВВ, а продукцията му е предназначена за гражданския сектор.

Това е нашият трети завод в България след тези в Севлиево и Петрич, което потвърждава важността на страната като компетентен партньор в производството, добави Смитс.

Строителството на предприятието е поверено на пловдивската компания Сиенит ЕООД, която е съсобственик на индустриалната зона Раковски.

Стойността на строително-монтажните работи ще бъде 7.5 млн. EUR, а на обекта ще има постоянно заети 50 до 80 строителни работници и много специализирана техника, каза Стефан Денин, управител на Сиенит ЕООД.

Общата площ на новия завод ще бъде 20 хил. кв.м.


Reply author: moderator
Replied on: 07/03/2008 18:07:17
Message:

Стартира финансиране на проекти за младежки технологични микро фирми
3 Юли 2008

www.mediapool.bg

Започна Националният конкурс на Министерството на икономиката и енергетиката и Програмата на ООН за насърчаване на иновационната активност на младите хора в България,съобщиха от ведомството в четвъртък. Бюджетът за създаване на микро и малки технологични фирми от студенти в рамките на Проект „ТЕХНОСТАРТ” за 2008 година е 168 000 лв.

С тях ще се подпомогнат безвъзмездно не повече от седем проекта с по 20 хил. лв., като задължителното съфинансиране от страна на бъдещите предприемачи е 10 на сто от предоставената им помощ.

Кандидатите трябва да попълнят и подадат конкурсната документация до 11 ноември 2008 г. лично или по пощата. Формулярите могат да се изтеглят от сайта на икономическото ведомство.


Reply author: moderator
Replied on: 07/22/2008 00:13:59
Message:

Взеха хляба на зъболекарите
Учени измислиха протеин, който прави пломбите излишни

в. Стандарт, 21.07.2008 г.
Скоро може да не ни е нужен зъболекар, тъй като учените измислиха начин зъбите да зарастват сами. Това твърдят специалисти от Института по зъболечение в британския град Лийдс. Те са открили начин, който прави пломбите излишни. Зъбите се намазват с нов протеин, който кара организма сам да запълни дупките по повърхността на зъбния емайл. Протеинът създава нещо като скеле, което привлича минералите. Учените са достигнали до субстанцията, като са разгадали механизма, по който организмът образува нови зъби. Веществото действа в началната фаза на разрушаването на зъба, но може да се прилага и за запълване на дупки в дентина (зъбната тъкан), които обикновено причиняват силна болка при консумацията на горещи или студени храни или напитки. Протеинът трябва да премине през тестове за безопасност. Те вече са в ход, обяснява проф. Дженифър Къркхам, директор по изследователската част на института. Надеждата е, че още през следващата година продуктът ще получат разрешително за приложение, за да могат учените да се сдобият с лиценз в близките 5 години. Изследователите са създали и нов начин за почистване на устната кухина, който ще изхвърли четката и пастата. Те са изобретили молекула, извлечена от устна бактерия, която се нанася върху зъбите и ги предпазва дълго време. Активирането на молекулата става с помощта на силна светлина, която унищожава микроорганизма в нея. Освен останалите му предимства като ефикасността му при лечение на различни заболявания на венците, които са в основата на загубата на зъби, методът е и много евтин.


Reply author: moderator
Replied on: 09/08/2008 10:34:52
Message:

Само 12% от българите работят с компютър
www.news.bg
08.09.2008


Едва 12,6% от българите използват компютър по време на работа.
Това гласи изследване на социалното министерство, предаде HiComm.bg.

България все още е на едно от последните места в Европейския съюз по развитие на информационните технологии на работното място.

Най-силно е насищането с компютри при фармацевтите 66,7%, а най-съществено е изоставането в леката промишленост - 5,1% от текстилните предприятия.

Все повече държави от ЕС въвеждат "работата от разстояние", като развиват информационните технологии и мобилните комуникации.

У нас обаче едва 0,3% са на нивото на европейските си колеги.
Единствено младите хора от 18 до 35 години успяват да работят не зад бюрата в офиса, а като използват лаптопи и мобилни телефони, сочи изследването.
Предимно това са архитекти, преводачи на свободна практика и журналисти.

Застрашителните факти наложиха и един от приоритетите на социалното министерство - обученията и курсовете по информатика и квалификацията на работещите.

Правителството предлага средства за всеки работодател, който инвестира в обучението на служителите си.


Reply author: moderator
Replied on: 09/09/2008 08:52:27
Message:

Станишев открива мощен суперкомпютър в столицата
www.news.bg

09.09.08
Националният център по суперкомпютърни приложения в България ще оформя техническата база на Националния център за развитие на ИКТ и микроелектроника.

С него ще се създадат условия за интердисциплинарна научноизследователска и развойна дейност, професионално обучение на млади специалисти, проектиране на нови продукти и създаване на нови технологии.

Той ще е инкубатор за нови информационни и комуникационни фирми, двигател за широко навлизане на информационните и комуникационни технологии и продукти в икономиката, управлението и социалната сфера.

В официалното откриване на центъра ще участва премиерът Сергей Станишев. На церемонията ще присъстват и вицепремиерите Ивайло Калфин, Даниел Вълчев, Емел Етем, министърът на финансите Пламен Орешарски, председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков.

Суперкомпютрите са един от най-мощните инструменти, които се прилагат в научните изследвания, в проектирането на нови технологии, материали и продукти и създаването на оборудване за тяхното производство, припомня пресслужбата на кабинета.

Рационалното им използване многократно намалява разходите и времето за организация на производството на високотехнологичните продукти.

Монтираният в центъра суперкомпютър е един от 100-те най-мощни в света. Linux-базираната система съдържа над 8 хил. микропроцесора и е с производителност от над 23 трилиона операции в секунда.

Той ще бъде използван за научни изследвания в областта на медицината, каквато е например ДНК-базираната диагностика за ускорено откриване на лекарства, за финансово моделиране в сферата на образованието.


Reply author: kendragnev
Replied on: 09/10/2008 14:16:55
Message:

На гол тумбак - чифте суперкомпютри :)

quote:
Националният център по суперкомпютърни приложения

Ха-ха - по малоумно наименована институция не съм срещал. Да перефразираме дядо Живков - тази година супер-компютри, догодина хипер-компютри.
quote:
С него ще се създадат условия за интердисциплинарна научноизследователска и развойна дейност, професионално обучение на млади специалисти, проектиране на нови продукти и създаване на нови технологии.

Брех да му се не види, накой хамалин ще си рече, че в България имаме наука и някой мастит академик даже разбира как да работи с такива компютри.
quote:
Той ще е инкубатор за нови информационни и комуникационни фирми, двигател за широко навлизане на информационните и комуникационни технологии и продукти в икономиката, управлението и социалната сфера.

Ясно - това е част от предизборната кампания на социалистите, които бодро крачат към "светлото бъдеще".
quote:
В официалното откриване на центъра ще участва премиерът Сергей Станишев. На церемонията ще присъстват и вицепремиерите Ивайло Калфин, Даниел Вълчев, Емел Етем, министърът на финансите Пламен Орешарски, председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков.

Ще присъстват все видни компютърни специалисти.
quote:
Суперкомпютрите са един от най-мощните инструменти, които се прилагат в научните изследвания, в проектирането на нови технологии, материали и продукти и създаването на оборудване за тяхното производство, припомня пресслужбата на кабинета.


Интересно пресслужбата на кабинета дали знае, че в страната и няма научни изследвания и нови технологии?
quote:
Рационалното им използване многократно намалява разходите и времето за организация на производството на високотехнологичните продукти.

Правилно - рационално използване, каквото в нашата гнила наука не би могло да има. Надявам се да има пасианси под Linux да може поне секретарката на директора на БАН да оползотворява "рационално" 8-те хиляди микропроцесора :)
Да допълня новината - щели общо 5 суперкомпютъра да закупят.


Reply author: moderator
Replied on: 09/30/2008 21:27:33
Message:

Финансовата криза ще удари ИТ през 2009
Потвърдено от висши ръководители в сектора
(30.09.2008)
PC Word

Босовете в IT бранша са категорични, че през следващата година и технологичният сектор ще пострада от световната финансова криза. С пълната си тежест ефектът ще се почувства през следващата година, въпреки, че вероятно много от технологичните лидери ще имат под планираните приходи и за последното тримесечие на 2008-ма по същата причина. Обяснението - клиентите преминават към по-консервативна фискална политика и са по-предпазливи при харчовете си за ИТ оборудване.
Засега продажбите на персонални компютри и компоненти вървят добре, но с очакваните съкращения и следващи фалити на големи финансови институции, банки, застрахователни компании и сродни организации, хората ще затворят кесиите си. Логиката е повече от елементарна - ако си безработен новият компютър просто не е сред приоритетите. На свой ред това ще доведе до намаляване на обемите продавани компютри и свързани с тях стоки, а и по-ниски печалби за тези компании.
Кризата, обаче, няма да забави анонсите на нови продукти, поне не и от страна на водещите индустриални играчи. Както бе планирано, на път са представянията на новите поколения графични продукти през втората половина на следващата година, Centrino 3 в нейният край, двуядрени и четириядрени процесори клас Nehalem през есента на 2009, както и първите 45-нанометрови чипове на AMD.


Reply author: kkabakciev
Replied on: 10/03/2008 15:06:56
Message:

От "Дневник":

Научните изследвания в Европа не допринасят достатъчно за нови продукти и услуги

Необходими са повече усилия в регулацията и стандартизацията, за да могат резултатите от научни изследвания да се превърнат в нови продукти и услуги. До това заключение е стигнало независимо проучване на Европейските технологични платформи, изготвено по поръчка на Европейската комисия, съобщава Euractiv.
Европейските технологични платформи са мрежи, свързващи учени, индустрията и други заинтересовани страни в определено научно поле, с цел да се засили европейското сътрудничество в дадената област и да се дефинира дългосрочна визия за конкретния сектор. Основната им задача е да се привлекат публични и частни инвестиции в основни технологични области, както и са се преодолеят бариерите пред бързата комерсиализация на резултатите от научната дейност.
Проучването обаче показва, че въпреки вложения труд, индустрията не е достигнала очаквания прогрес. Платформите не са успели и в задачата си да превърнат резултатите в нови продукти и услуги. За да се преодолее тази ситуация, докладът препоръчва Платформите да преминат отвъд научните и техническите предизвикателства и да се фокусират върху практическото прилагане на резултатите.
Европейските технологични платформи също така трябва да включват повече представители на гражданското общество и малките и средни предприятия, заяви комисарят по научните изследвания Янез Поточник по време на речта си пред индустриалните шефове на платформите, когато беше огласено проучването.

Моят (на Кабакчиев) коментар.

Ха-ха-ха-ха-ха!

"Научните изследвания в Европа не допринасят достатъчно за нови продукти и услуги."
Без да оспорвам тази констатация, искам да попитам следното.
(1) Да не би научните изследвания в Европа да трябва да водят непосредствено до нови памперси и дамски превръзки?
(2) Да не би научните изследвания в БАН - този развъдник на комунизъм, криминалност, епохална наглост, този последен държавен пристан на едрата некадърна комунистическа номенклатура - да водят до забележителни резултати?
Синът ми работи в "Макс Планк". Пристига там някакъв професор от БАН, изнася доклад за резултат от свое изследване. Представя снимки. Присъстващите, като виждат снимките, започват да се споглеждат. Младите изобщо не познават този странен апарат, на който са вършени изследванията. Професорите се досещат, че са имали такъв апарат през 50-те. Питат БАН-ския професор: "Този апарат съответства ли на целите Ви?" Той отговаря: "Това имаме, с него работим!"


Reply author: moderator
Replied on: 10/20/2008 08:54:35
Message:

Немски професор прави бг джипки
Шефът на "Литекс" Гриша Ганчев нае топучен от "Мерцедес"
Георги Мангинов
в. Стандарт
20.10.2008 г.

Гриша Ганчев сериозно е решил да инвестира в производство на български автомобил. Босът на "Литекс" е наел един от най-големите специалисти по дизайн на "Мерцедес", научи "Стандарт". 61-годишният немец проф. Харолд Лешке е назначен за главен мениджър на компанията "Литекс Моторс" зад която стои Гриша Ганчев.
"Да, получих покана и я приех. В момента съм главен менажер", потвърди професор Лешке. Той е шеф на отдел "Иновативни дизайнерски проекти и корпоративен дизайн" в "Даймлер-Крайслер". По негова инициатива преди 4 години в Сливен стартира проект за джанти на "Брабус" заедно със студенти от Технически университет - София. Лешке бе инициатор и основен двигател на проекта "Автомобил произведен в България".
Немецът е единственият специалист, който открито заявява, че България може да произвежда свои автомобили. Той счита, че Сливен е идеалният град за това, но инвеститор се появи от Ловеч. Говори се, че компанията от града на люляците се готви за сглобяване и на китайски автомобили.
През 2006 г. екипът студенти на проф. Лешке създаде прототип на първия български автомобил под названието "Юнивърс". Според немския специалист неговата цена при серийно производство се очаква да е около 7500-8000 евро.


Reply author: moderator
Replied on: 10/29/2008 06:39:44
Message:

ЕК ще разчита на Европейски изследователски съюз за нови енергийни технологии
от Дневник
29.10.2008

Водещи европейски изследователски институти създават "Европейски енергиен изследователски съюз", съобщи във вторник Европейската комисия, цитирана от БТА.

Целта на новото обединение е да бъде разширена и оптимизирана изследователската дейност в областта на енергетиката. Това ще се осъществява чрез предоставяне на възможности на учени от едни институти да разработват проекти в други, където има най-подходяща научна база, както и да бъде засилена дейността по реализиране на национални и общоевропейски върхови енергийни проекти.

Според ЕК "енергийният изследователски съюз" трябва да се превърне в ключов фактор за осъществяване на амбициозния Стратегически план за енергийните технологии, който бе приет през ноември 2007 г.

Това е особено важно сега, когато Европейският съюз е изправен пред няколко големи предизвикателства - сигурността на енергийните доставки, промяната в световния климат и запазването на конкурентността на съюза, заяви говорител на комисията.

Създаването на "Европейски енергиен изследователски съюз" бе приветствано от еврокомисарите Янез Поточник и Андрис Пиебалгс, които отговарят за науката и изследванията и за енергетиката.

Според Поточник разработването на върхови енергийни технологии "изисква събирането на най-добрите умове и на много средства, което трябва да надхвърли националните граници". Според Пиебалгс се създава още по-добра възможност "Европейският съюз да разработи достъпни, чисти и ефикасни енергийни технологии, които може да го превърнат в световен лидер при използването на нисковъглеродни технологии".


Reply author: moderator
Replied on: 11/10/2008 15:12:12
Message:

TIME's Best Inventions of 2008
http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1852747_1854493,00.html


Reply author: moderator
Replied on: 02/19/2009 13:57:36
Message:

2009 – ГОДИНА НА ТВОРЧЕСТВОТО И ИНОВАЦИИТЕ
http://www.mon.bg/opencms/opencms/documents/frontpage/09-02-17_info.html

С Решение № 1350/2008/ЕО на Европейския парламент и на Съвета 2009 година се определя за Европейска година на творчеството и иновациите, чието официално откриване се състоя на 7 януари т.г. в Прага под чешкото председателство на Европейския съвет.

Годината на творчеството и иновациите има за цел да привлече вниманието на широката публика към тези важни фактори за проспериране на европейското семейство Дефинициите, които Европейската комисия дава за творчество и иновации съответно са:


творчество - дейност на въображението, насочена към постигане на резултати, които са едновременно оригинални и стойностни;
иновация - нов или доказано значим продукт ( предмет или услуга) или процес, нов маркетингов метод или нов организационен метод, бизнес-практика, организация на работното място или външни отношения.
Девизът на Годината е „Използвай въображението си, твори, бъди новатор”.

Ето някои от дейностите, които Министерството на образованието и науката ще проведе под логото на Годината на творчеството и иновациите:

Всички олимпиади и национални състезания, включени в графика на МОН за учебната 2008-2009 г. да преминат под логото на Европейската година за творчество и иновации, което беше изпратено от ЕК.
Национална конференция за лансиране на Годината на творчеството и иновациите, организирана съвместно с Центъра за развитие на човешките ресурси
Международната олимпиада по информатика
ІV Национална конференция „Училището – желана територия”
Международно състезание „Предизвикателство към младия предприемач”
Панорама на професионалното образование
Международно ученическо изложение „Дарове на земята, водата и въздуха” Международен екологичен форум „Сребърна”
Международен детски фестивал „Млади таланти”
Национален ученически празник „ За хляба наш
Национално състезание по дизайн
Национален конкурс „Казанлъшка роза”/конкурси: по биология, етнография, литература, изобразително изкуство,музика
Национален конкурс „Орфеево изворче”
Национален конкурс за млади изпълнители на детски забавни песни
Национален конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава”
Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон”
Национален пленер по изобразително изкуство за профилираните средни училища в страната „Традиция, екология, творчество”
Национален конкурс за класически, характерен съвременен танц и фриданс с международно участие.
Национален конкурс изложба „Здравей ваканция! Ваканция с Кока Кола!”
Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Морско конче”.
Този списък е отворен и ще се допълва през цялата година.

Национален координатор е г-жа Веселина Ганева, държавен експерт в дирекция „Политика в общото образование” e-mail: v.popova@mon.bg


Reply author: midilev
Replied on: 02/21/2009 19:58:25
Message:

От "информацията" от горния постинг ясно личи мнението на МОН, че в България до този момент хора и организации занимаващи се с иновации няма!


Reply author: moderator
Replied on: 02/24/2009 17:13:35
Message:

Правителството говори по-често за голф, отколкото за иновации
24 Февруари 2009
www.mediapool.bg


Провеждащият се в София за пета поредна година Национален иновационен форум за пети пореден път достигна до едни и същи заключения – в България науката, технологиите и иновациите не са приоритет, липсва стратегия и политически ангажимент на държавата и, като резултат, няма подобряване на иновационния потенциал на страната.

Традиционният патрон на форума, президентът Георги Първанов, констатира, че предприетите през последните години мерки не дават осезаеми резултати и не водят до рязко подобряване на иновационния потенциал на страната, на бизнеса, на научните и образователните среди. По думите му, наред с изоставането във финансирането, особено от страна на частния сектор, в мотивацията на изследователите, в структурата и управлението, една от основните причини за стагнацията в областта на иновационните процеси е отсъствието на концентрация на ресурсите в тези направления.

"В правителствените решения през последните години много по-често се среща думата "голф", отколкото терминът "иновации", каза Огнян Шентов, председател на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", която организира форума.

Шентов отбеляза, че продължава да липсва единен център на политически решения, който да координира националната иновационна, технологична и научна политика. Според него е необходимо да се създаде силна структура в лицето на специално министерство или агенция за наука, технологично развитие и иновации при МС.

Освен това страната е сред малкото европейски държави, която няма инструмент за съфинансиране на проектите, спечелени от български организации по Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации на ЕС.

Шентов отбеляза, че за поредна година се отчита необходимостта страната да повиши иновационната си активност и да определи своя интерес и възможности за участие в рамковите и оперативните програми на ЕС. По думите му предприетите досега мерки остават изолирани без обща стратегия и не водят до осезаемо подобрение. Той цитира данни, според които България е отделила половин процент от БВП за научно-изследователска и развойна дейност. Средно за страните от ЕС тези разходи са около един процент от БВП, а в Лисабонската стратегия са заложени три процента.

По думите на Шентов науката и иновациите не са се превърнали в национален приоритет, а те до голяма степен зависят и са функция от политическия ангажимент на държавата.

След като призна, че "правителството е в дълг към иновациите и към този сериозен ангажимент към бъдещето на България", вицепремиерът Меглена Плугчиева обяви, че тази година ще бъдат открити две процедури в подкрепа на иновативните предприятия по линия на оперативната програма "Конкурентоспособност" на обща стойност близо 40 млн.лева. Става дума за подбор на проекти за подкрепа на стартиращи иновативни предприятия с бюджет 19,5 млн.лева и за подбор на проекти за развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги със същия бюджет. Финансиране ще има и по оперативна програма "Човешки ресурси", каза вицепремиерът.

По данни на Фондация "Приложни изследвания и комуникации" за периода 1998 - 2007 г. разходите за научно-изследователска и развойна дейност в България са намалели с почти 16 на сто, а в ЕС са нараснали с 2,2 на сто.

Индексът на иновативност на българските предприятия показва, че за две години (2006 - 2008) общият брой на предприятията, които осъществяват иновации в България, се е увеличил с между 3 и 9 процентни пункта.


Reply author: moderator
Replied on: 04/02/2009 15:46:57
Message:

Кабинетът залага на нанотехнологиите
Диляна Панайотова
02.04.2009, www.news.bg


Създава се "Български нанотехнологичен център" ЕАД, реши правителството.
Капиталът на дружеството ще бъде 50 милиона лева, като основен партньор по проекта ще е американската компания "Ай Би Ем".
Компанията притежава над 10 000 патента в областта.

Според правителството партньорството с американския лидер ще гарантира успешното излизане на страната ни на международния пазар на нанотехнологии, както и ще е предпоставка за спечелване на големи проекти по Седма рамкова програма на ЕС, по която до 2013 са предвидени 3.5 млрд. евро.

Очаква се до 2015 година приходите от нанотехнологии в световен мащаб да бъдат над 2,95 трилиона долара.

Навременното ни позициониране като нанотехнологичен център ще спомогне за заемане на определен пазарен дял от международния пазар на нанотехнологии, както и за привличане на инвестиции във вискотехнологичния сектор, категорични са от правителството.


Reply author: moderator
Replied on: 05/22/2009 06:19:29
Message:

Първите 10 компании взимат евросубсидии за иновации
От Екатерина Стоилова
Последна промяна в 19:31 на 21 май 2009
в. Дневник

Първите десет компании, които кандидатстваха за субсидии по програмата "Конкурентоспособност на българската икономика", най-после са одобрени и ще получат финансиране за въведените от тях нови технологии. Инвестициите надхвърлят 45 млн. лв. и за реализацията на проектите ще бъдат отпуснати безвъзмездна помощ от 22.5 млн. лв. по мярката за подкрепа при внедряването на иновативни продукти в производството, съобщиха от министерството на икономиката.

Ловешкото предприятие "Спарки Елтос" е кандидатствало с проект за внедряване на акумулаторни ръчни електроинструменти. Общата стойност на проекта е за над 8.1 млн. лв., половината от която е субсидията. Над 3.4 млн. лв. ще получи пещерският завод "Биовет" за патентовани методи за производство на два вида фармацевтични продукти. Събирателното дружество "Е-М-А Станчев и сие" пък ще получи над 4.4 млн. лв. за внедряване в серийно производство на изобретеното от тях спирачно устройство за въртящо се ходово колело.

Сред останалите одобрени проекти са тези на машиностроителната компания "Солид 55", "Енеро" ООД, "Транспласт", "Оптикс" и др.

Министерският съвет в четвъртък одобри проектите по две споразумения на България с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за прилагане на инициативата JEREMIE, свързана с подпомагането на малкия и средния бизнес. Целта е да се създадат фондове за рисков капитал и за гарантиране на бизнеса, като идеята на министерството на икономиката е да се използват 200 млн. евро от оперативната програма "Конкурентоспособност на българската икономика".

За целта ще бъде създаден холдингов фонд, управляван от европейския инвестиционен фонд. Холдингът ще се регистрира от Българската банка за развитие по Търговския закон като акционерно дружество. Бизнесът отдавна настоява за допълнителни възможности за кредитиране. Целта на помощта е да се подпомогнат стартиращи фирми, както и микропредприятия.


Reply author: moderator
Replied on: 10/23/2009 06:36:24
Message:

Софийският университет открива научен семинар
23.10.2009, 05:57 (обновена 23.10.2009, 05:59)
news.bg


В аулата на СУ. „Св. Климент Охридски" от 10.00ч. ще се проведе семинар на тема: "Пътят на идеята", организиран от рисковия инвестиционен фонд NEVEQ, българските живи лаборатории - Digital Spaces Living Labs, Българската мрежа на бизнес ангелите и Microsoft.


Reply author: moderator
Replied on: 11/13/2009 09:48:11
Message:

Само 5 млн. лв. за иновации
Вместо 20 млн. за 2009-та
петък, 13 ноември 2009
www.vsekiden.com


Националният иновационен фонд ще разполага с минимален бюджет от 5 млн. лева за следващата година, с който ще могат само да се обслужат плащания по старите договори, съобщи БТА, като се позова на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Станимир Бързашки.

Има възможност евентуално след средата на следващата година да се отпуснат допълнителни средства, за да могат да се проведат следващите сесии на фонда за финансиране на проекти за насърчаване на иновациите. Според Бързашки обаче намалените средства във фонда могат да бъдат компенсирани чрез разработването на подобна процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на интервенциите, предвидени по приоритетна 1 на Оперативна програма “Конкурентноспособност” . Като пример той посочи в обсега на досегашната подкрепа по програмата да се включат не само стартиращите иновативни предприятия, а всички фирми с
подобна дейност.

На заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програмата, което ще се състои в края на ноември, ще бъде предложено одобрението на такава процедура. За тази година заради финансовата криза фондът не е
разполагал с поисканите 20 млн. лева и практически плащането на дейностите по над 140 проекта е ставало за сметка на средства от бюджета за 2008 г., които са превеждани на фирмите срещу авансови банкови гаранции, обясни Бързашки.


Reply author: Andrey_Kurtenkov
Replied on: 03/08/2010 22:36:28
Message:

По отношение на усвояването на прословутите европари в аграрния сектор, положението днес е точно толкова отчайващо, колкото и при миналото правителство - сега чета в утрешния "Сега", че такава е ситуацията и в също така широко рекламираната ОП "Конкурентноспособност":
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5292§ionid=5&id=0001001
от Драгомир Николов:
"...България успява да усвои едва 0.3% от оперативна програма "Конкурентоспособност", по която на страната ни се полагат 1.1 млрд. евро. Още по-шокиращо, макар и по-малко известно е, че през последните 2 години всяка шеста фирма с одобрен проект по "Конкурентоспособност" вече се е отказала от него. За чиновниците от икономическото ведомство или Агенцията за малки и средни предприятия фирмите се отказват предимно заради икономическата криза, която сви кредитирането на банките, и с недомлъвки уточняват, че е възможно да има и някои грешки в самите процедури. Бизнесът обаче вижда препъникамъка не в кризата, а в неясните насоки за кандидатстване по програмата и тоталния чиновнически произвол през последните години..."Все още съм поразен от мудността на всичките процедури, които се проточиха година и половина. В крайна сметка чрез програмата създадохме прототип, но после се оказа, че при отпускането на парите ЕС не предвижда подпомагане за внедряването на изделието в серийно производство"...Бумащината била страшна и още на втората седмица фирмата се принудила да наеме служител, който да отговаря само за документацията по проекта. Правели се всякакви изпитания на уреда, които след това трябвало да се документират. Отделно пък програмата задължава да се води отчет колко хора колко дни са работили, какви материали са изхарчили и т.н. "Е, взехме накрая субсидията, но пазарният ефект се оказа кръгла нула. За тая година и половина идеята ни остаря, а през това време на свои разноски създадохме 4 други разработки, които за по 6 месеца реализирахме на пазара", заключава предприемачът...През декември 2008 г. Агенцията за малки и средни предприятия благославя проекти на фирми, занимаващи се с иновации, и сключва договори с 25 дружества. Правилата на играта обаче незаконно се променят 7 месеца по-късно. Чиновниците отсичат, че иновационните фирми масово не са спазили изискванията на "оперативното ръководство" за реализиране на проектите по тази схема. Абсурдността на ситуацията е в това, че въпросното "ръководство" е издадено 6 месеца след като проектите вече са били одобрени. "Ръководството" отсъжда, че за валидни ще се смятат само договорите с предварително одобрени от агенцията подизпълнители. Но докато чиновниците избистрят това правило, дружествата вече сключили договори с подизпълнители и дори са им платили част от дейностите. За чиновника това няма значение - тези разходи не се покриват. Много бизнесмени сами се отказват от кандидатстване, щом се запознаят с правилата на "Конкурентоспособност"...Всичко започва преди около година, след като заводът му получава поръчка от клиент за създаване на ново машиностроително изделие и му поставя срок от 6 месеца. Европейската програма има задължително условие в проекта да се привлекат университетски преподаватели. "Отидох в Техническия университет - София, за да поканя специалисти. Учените обаче ме отрязаха - след 2 седмици влизаме в сесия, тя ще продължи около 1 месец. След това имаме и седмица почивка, така че след около 2 месеца може да разчитате на нас. Просто още не вярвам на ушите си, изглежда тези хора нямат представа от реален бизнес, в който всяка секунда струва пари"...А иначе субсидия за създаване на изделие по тази схема и за закупуване на техника за последващото му масово производство варира от 200 000 лв. до 4 млн. лв. Но това, което отказва окончателно бизнесмена от схемата, е след като разбира, че още преди да е създал новото изделие, трябва да заяви в проекта си и техниката, чрез която ще го произвежда. "Как да подпиша договор за оборудване, след като съм още на твърде ранен етап и дори нямам ясна концепция какво точно ще представлява новото изделие. Как да започна да събирам 3 оферти за машини, без да знам какво ще ми е необходимо?"...Според него по-разумно е тази схема да субсидира нови изделия, създадени в български предприятия през последните 1-2 години. "Щом са създали на собствен риск изделие, значи са били икономически разумни. Ако експертите на икономическото министерство решат, че цената на машините за създаването на изделията не е най-изгодната, защото не са събирани 3 оферти, нека тогава да не възстановят 50% от вложението, а 30%, 20%, но все пак някакви свежи пари да влязат в индустрията насред кризата"...Едни от най-желаните схеми на "Конкурентоспособност" - "Технологична модернизация на малки, средни и големи предприятия", така и не стартира през цялата 2009 г. Българските фирми цяла година настойчиво питаха защо схемата не тръгва. Изчакаха търпеливо да минат изборите и новата власт да запретне ръкави. Но на 25 ноември м.г. получиха абсурден отговор. На сайта на оперативната програма излезе съобщение, което гласеше: "Основната причина за забавянето в стартирането на процедурите, които бяха планирани за 2009 г., е стремежът на ръководството на министерството за по-ясно фокусиране на политиките, които да бъдат подкрепени чрез планираните интервенции по оперативната програма". "Един от големите проблеми при тези схеми е, че оценката на проектите е твърде субективна", категорични бяха консултанти пред "Сега". По принцип схемата трябва да се отваря всяка година, но бюджетът е ограничен. "Фирмите, за които стигат парите по грантовата схема, обикновено имат между 85 и 95 точки от 100 възможни. Проблемът е, че само между 15 и 20 точки при тази оценка се дават на базата на абсолютно обективни критерии, каквито са сравнение на финансовите показатели на дружествата чрез представени баланси. Останалите точки се дават абсолютно субективно. Например има критерий - икономически ефект от проекта. Големият въпрос е как се преценява икономическият ефект от проект, на базата на какво: икономически ефект за България, за фирмата. Можем ли ние да кажем, че икономическият ефект на един проект в текстилна промишленост е 20 точки, а в софтуерната индустрия е 5 точки", обясниха консултанти. Насоките за кандидатстване на програмата не дават яснота дали дадена фирма може да защити проект, или ще си загуби времето и парите. Дори и при допълнителни запитвания чиновниците не дават конкретни отговори, мотивирайки се, че нямат право "да отговарят на конкретен кандидат и конкретно негово инвестиционно желание". Парадоксите с "Конкурентоспособност" обаче не свършват дотук. Оказа се, че това е единствената европрограма, при която независимо от тоталния хаос с наредбите и ръководствата администрацията не се е сетила да покрие поне част от разходите на бизнеса за консултанти. Едва на 2 февруари т.г. в отговор на въпрос на Виктор Ковачев, бизнесмен, кандидатствал по програмата, администрацията казва: "Понастоящем разходите за консултантски услуги са недопустими..." Толкова за компетентността на държавната администрация..."


Reply author: B_Yovchev
Replied on: 05/23/2010 18:13:46
Message:

Уважаема г-жа Галя Маринова,
Когато се касае да се подпомогне иновативната дейност на едно производствено предприятие със собствен развой, производство, инженеринг и търговска организация документите за Кандидатстване; договаряне и контрол на изпълнението трябва да се изготвят в съответствие с изискванията на стандартите за етапите на усвояване на производството на нови изделия.
Установената сега схема практика на финансиране от фондовете налага една допълнителна /много голяма, но ненужна/ натовареност на предприятието, за изпълнението на която няма време и сили. Като следствие от това, ползата от получената финансова подкрепа е по – малка от „загубата”.
Нищо друго освен предписаните в БДС етапи /Н, К и Т/ и начина на тяхното отчитане не е необходимо.
Предложения:
1. Срокът на изпълнението на разработката в план-сметката на Проектите е много дълъг /~ 1,5 години/.
Това вади до:
a. Проектираното ново изделие губи от своята „Иновативност” и „Конкурентоспособност”.
b. Фирмата не може да си получи бързо парите, които са и реално необходими;
Следователно: Срокът на изпълнението на Договора да може да се съкращава безпроблемно без намаляване на неговата стойност.
2. Обемът и състава на исканата Отчетна документация е много голям и сложен за подготовка. Специалистите ангажирани с изготвянето на тези отчети следва да имат едновременно комплексни познания като – конструктори, технолози, софтуеристи, личен състав, икономисти и финансисти. Това ангажира най – добрите водещи специалисти на фирмата, което блокира нейната останала развойна работа. За същото време те биха могли да разработят едно друго изделие.

Следователно:
Отчетът следва да се сведе до една страница с приложени към него протоколи от техническите съвети на които са отчитани и приемани етапите на разработката. Самата конструктивна и технологична документация, приета от нормоконтрола на фирмата се съхранява в техническия архив на фирмата.
3. Предложението за кандидатстване за финансиране на дадена тема трябва да бъде сведено до един ТИД в обем 2#247;3 страници съставен на базата на едно пред-проектно проучване; решението за приемане или отказване следва да се базира и на доверието към фирмата;
Ако фирмата не е позната на възложителя, последният следва да я изучи.
Следователно цялата философия на организацията на подготовката и отчитането на осъществяването на иновативните проекти финансирани от Националния иновационен фонд и ОП Конкурентоспособност трябва да се сведе само до съответствието им с изискванията на Стандартите, без допълнителни натоварващи изисквания; Доверието към фирмите обект на финансовата подкрепа се основава на техния собствен интерес за тяхното развитие.

проф. Борис Йовчев


Reply author: moderator
Replied on: 10/16/2010 16:59:41
Message:

Технологиите са ключови за американската външна политика
16.10.2010 11:56

http://america.actualno.com/news_319753.html

Клинтън произнесе реч снощи пред около 1500 души в Сан Франциско

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън каза, че постиженията на технологичните компании в северна Калифорния са от ключово значение за външната политика на правителството на Барак Обама, което си поставя за цел да подкрепя мира и процъфтяването по света, предаде АП.

Клинтън произнесе реч снощи пред около 1500 души в Сан Франциско. Тя нарече постиженията на Силициевата долина модел за усилията на правителството в подкрепа на свободата на комуникациите.

Шефката на американската дипломация каза, че социалната мрежа "Фейсбук" е поддържала надеждите на хората в месеците на икономическата рецесия. БТА


Reply author: moderator
Replied on: 05/19/2011 13:22:59
Message:

Ексректорът на ТУ пое Патентното ведомство
http://www.frognews.bg/news_35681/Eksrektorat_na_TU_poe_Patentnoto_vedomstvo/

Премиерът Бойко Борисов назначи проф. Камен Веселинов, бивш ректор на Техническия университет, на длъжността председател на Патентно ведомство. Това се случи непосредствено след като той освободи от поста Костадин Манев.

Смяната става факт докато Манев е на двудневна конференция в Будапеща, организирана от унгарското ведомство за интелектуална собственост и Унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз. В конференцията участват ръководители на най-престижните международни организации за закрила на интелектуалната собственост – Световната организация за интелектуална собственост, Европейското патентно ведомство и др. Костадин Манев е начело на българската делегация.

Още вчера Бойко Борисов анонсира в Пловдив, че ще смени шефа на Патентното ведомство. Неговият приемник на поста – Камен Веселинов е роден през 1946 г. в Благоевград. Висшето си образование завършва в Дрезденския технически университет, Германия, специалност „машинен инженер”. В периода 2003 г. – 2004 г. е заместник – министър на образованието и науката с ресор „Висше образование”. От 2005 г. до февруари 2011 г. е ректор на Технически университет – София. От 2004 г. Камен Веселинов е заместник-председател на Националния съвет по наука, представител на България в Комитета за научни и технически изследвания на Европейската комисия.

Веселинов става поредният български учен и общественик, който бе назначен от държавен пост. Вчера премиерът назначи бившия ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев за председател на Националната агенция за оценяване и акредитация и за председател на Акредитационния съвет на агенцията. Проф. Кирил Топалов пък стана новият управител на Фонд „Научни изследвания“.


Reply author: moderator
Replied on: 10/06/2011 20:16:56
Message:

ИРИОН СЕ ВЪЗХИЩАВА

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=10243§ionid=5&id=0001001

http://www.vbox7.com/play:2226528b


Речта на краля
Останете гладни! Останете безразсъдни!


Това пожелание отправя Стив Джобс, изпълнителен директор на Apple Computer и Pixar Animation Studios, на церемонията по дипломирането на випуска в университета Станфорд на 12 юни 2005 г.


Стив Джобс през юни 2004 г. при представяне на нови приложения за Macs OSX в Сан Франциско, Калифорния.

СНИМКА ЕПА/БГНЕС

За мен е чест да бъда днес с вас, при дипломирането ви в един от най-добрите университети в света. Аз не съм завършил колеж. Честно казано, участието ми днес тук е най-близкият ми досег с дипломиране.

Днес искам да ви разкажа три случки от моя живот. Само толкова, нищо особено, просто три истории.


Първата е за свързване на точките


Напуснах колежа "Рийд" 6 месеца след като започнах да уча там, но продължих да посещавам някои занимания още около 18 месеца, преди окончателно да напусна. Защо се отказах ли?

Всичко започва още преди раждането ми. Биологичната ми майка била млада, неомъжена колежанка и решила да ме даде за осиновяване. Била убедена, че трябва да ме осиновят образовани хора, и всичко било подготвено така, че да ме осиновят адвокат и съпругата му. Но когато съм се появил на бял свят, те в последния момент решили, че всъщност искат момиче. И тогава на родителите ми, които били в списъка на чакащите за осиновяване, им позвънили посред нощ с въпроса: "Неочаквано се появи едно момченце за осиновяване, дали ще го искате?". Отвърнали: "Разбира се." Биологичната ми майка впоследствие установила, че майка ми никога не е учила в колеж и че баща ми дори не бил завършил гимназия. Тя отказала да подпише всички документи за осиновяването ми. Склонила едва няколко дни по-късно, когато родителите ми й обещали, че един ден ще ме пратят в колеж.

И така, 17 г. по-късно се записах в колеж. Но наивно избрах такъв, който бе почти толкова скъп като Станфорд, и всичките спестявания на моите родители, които са от работническата класа, отидоха за такси за колежа. След 6 месеца там не виждах смисъл от това. Нямах представа какво искам да правя и как колежът щеше да ми помогне да разбера. А харчех парите, които родителите ми бяха спестявали през целия си живот. Затова реших да напусна и да вярвам, че всичко ще се нареди. Тогава бе малко стряскащо, но като обърна поглед назад, това бе едно от най-добрите решения, които съм вземал. В момента, в който напуснах, можех да спра да посещавам задължителните занятия, които не ме интересуваха, и да започна да посещавам онези, които ми бяха интересни.

Не беше особено романтично. Нямах стая в общежитие, затова спях на пода в стаите на приятели. Връщах празни бутилки от кока-кола за по 5 цента, за да си купувам храна, и всяка неделя вечер вървях 12 км през града за една топла вечеря в храма Харе Кришна. Обичах това. Много от нещата, на които връхлитах, следвайки любопитството и интуицията си, впоследствие се оказаха безценни. Ще ви дам пример.

По онова време колежът "Рийд" предлагаше най-добрия калиграфски курс в страната. Всеки постер, всеки етикет върху шкафче в кампуса бе прекрасно калиграфски изписан на ръка. И понеже аз отпаднах и не ми се налагаше да посещавам задължителните лекции, реших да отида в курса по калиграфия. Научих серифните и несерифните шрифтове, научих за различните разстояния между буквите и всичко, което прави добрата типография наистина добра. Бе красиво, запомнящо се, артистично изтънчено по начин, който е непостижим за науката. Бях възхитен.

Нямаше никакъв шанс нещо от това да намери практично приложение в живота ми. Но 10 г. по-късно, когато правехме дизайна на първия компютър Макинтош, цялото това познание се върна у мен. И го вложихме в Мак. Той бе първият компютър с красива типография. Ако не бях ходил точно на този курс в колежа, Мак никога нямаше да има толкова разнообразни шрифтове или пропорционално разпределени шрифтове. И понеже "Уиндоус" изкопира Мак, най-вероятно никой персонален компютър нямаше да ги има. Ако не бях напуснал, никога нямаше да отида в курса по калиграфия и персоналните компютри може би никога нямаше да имат прекрасната типография, която имат днес. Разбира се, нямаше да мога да свържа точките в бъдещето така, ако бях останал в колежа. Но всичко беше кристално ясно, когато обърнах поглед назад 10 г. по-късно. Не можете да свържете точките, като гледате напред, може да го сторите единствено, когато обърнете поглед назад. Затова трябва да вярвате, че точките ще се свържат по някакъв начин в бъдещето ви. Трябва да вярвате в нещо - в инстинктите си, в съдбата, в живота, в кармата, в нещо - каквото и да е. Защото вярата, че точките ще се свържат някъде по пътя, ще ви даде увереността да следвате сърцето си, дори и то да ви отведе извън утъпкания път.


Втората ми история е за любовта и загубата


Имах късмет - установих какво обичам сравнително рано в живота си. Воз и аз създадохме "Епъл" в гаража на родителите ми, когато бях на 20 г. Работехме упорито и за 10 г. "Епъл" порасна от нас двамата в гаража до компания за 2 млрд. долара с над 4000 служители. Година по-рано бяхме пуснали най-доброто си творение - "Макинтош" и аз навърших 30 г. И бях уволнен. Как те уволняват от компанията, която сам си основал? Ето как - с нарастването на "Епъл" наехме човек, за когото мислех, че е много талантлив и че може да управлява компанията с мен. И през първата година и нещо всичко вървеше добре. Но след това възгледите ни за бъдещето започнаха да се разминават и стигнахме до срив. Когато това се случи, бордът на директорите зае неговата страна. И така, на 30 г. бях изхвърлен. Демонстративно. Всичко, върху което бе фокусиран съзнателният ми живот, си беше отишло и бях съкрушен.

Няколко месеца буквално не знаех какво да правя. Чувствах, че съм разочаровал предишното поколение предприемачи, че съм изпуснал щафетата, която са ми подали. Срещнах се с Дейвид Пакард и Боб Нойс и се опитах да се извиня, че съм се провалил така. Бях се провалил пред всички и дори обмислях дали да не напусна Силиконовата долина. Но постепенно започна да ме озарява мисълта, че аз все още обичах това, което правех. И развитието на събитията в "Епъл" не бяха променили това. Бях отхвърлен, но все още бях влюбен. Затова реших да започна отначало.

Тогава не го виждах още, но се оказа, че уволнението ми от "Епъл" е било най-доброто нещо, което е могло да ми се случи. Тежестта от това да си успешен бе заменена от лекотата на това да съм отново начинаещ, по-малко сигурен в каквото и да било. Това ме освободи, за да започна един от най-креативните периоди в живота си.

През следващите 5 г. основах компанията NeXT, другата компания нарекох Pixar и се влюбих в изумителна жена, която стана моя съпруга. Pixar създаде първия в света филм с компютърна анимация - Toy Story, и в момента е най-успешното анимационно студио в света. В забележителния обрат на събитията "Епъл" купи NeXT, аз се върнах в "Епъл" и технологиите, които разработихме в NeXT, са основата на настоящия ренесанс на "Епъл". А с Лорен сме чудесно семейство.

Сигурен съм, че нищо от това не би се случило, ако не бях уволнен от "Епъл". Бе ужасно горчив хап, но изглежда пациентът е имал нужда от него. Понякога животът те удря с тухла по главата. Не губете вяра! Убеден съм, че единственото нещо, което ме накара да продължа, бе, че аз обичам това, което правя. И това се отнася както до работата, така и до любимите ви. Работата ще запълни голяма част от живота ви и единственият начин да сте наистина удовлетворени е да работите това, което смятате, че е страхотно. А единственият начин да работите страхотно е да обичате това, което правите. Ако още не сте го открили, продължавайте да го търсите. Не спирайте. Като с всички съкровени неща - когато го откриете, просто ще разберете. И като във всяка чудесна връзка, с годините нещата ще стават все по-добре и по-добре. Затова продължавайте да търсите, докато го намерите. Не се примирявайте.

Когато бях на 17 г., прочетох нещо, което звучеше така - ако живееш всеки ден така, сякаш ти е последен, някой ден със сигурност ще е така. Запомних го и през следващите 33 г. всяка сутрин се поглеждах в огледалото и си казвах: "Ако днес е последният ден от живота ми, ще искам ли да направя това, което ще правя днес?" И когато отговорът беше "Не" в продължение на много дни, знаех, че трябва да променя нещо.

Да си напомням, че скоро ще умра е най-важният инструмент, с който разполагам, за да си помагам да правя важните избори в живота си. Защото почти всичко - всички външни очаквания, цялата гордост, всички страхове от неуспех или провал - всичко това изчезва пред лицето на смъртта и остава единствено това, което е наистина важно. Напомнянето, че ще умреш за мен е най-добрият начин да се измъкна от примката на мисълта, че имам какво да губя. Пред смъртта си гол. И няма никаква причина да не следваш сърцето си.


Преди година се установи, че страдам от рак


Бях на скенер в 7 и половина сутринта и той ясно показа рак на панкреаса. Нямах представа какво е панкреас. Лекарите ми казаха, че най-вероятно става дума за нелечим тумор и че мога да очаквам да живея не повече от 3 до 6 месеца. Лекарят ми ме посъветва да си отида у дома и да започна да си подготвям нещата, което е начинът на лекарите да ти кажат, че умираш. Това означава да се опиташ да кажеш за няколко месеца на децата си всичко, което си смятал да им кажеш през следващите 10 г. Означава да си подредиш нещата така, че да не създаваш трудности на семейството си. Означава да се сбогуваш.

Живеех с тази диагноза през целия ден. По-късно вечерта на същия ден ми направиха биопсия, спуснаха ендоскоп през гърлото и стомаха до вътрешностите ми, проникнаха с игла в панкреаса и взеха клетки от тумора. Бях упоен, но съпругата ми, която присъстваше, ми каза, че когато видели клетките под микроскоп, лекарите започнали да плачат, защото се оказало, че имам много рядка форма на тумор на панкреаса, който бил лечим с операция. Оперираха ме и сега съм добре.

Тогава се приближих близко до смъртта и се надявам да остана на това разстояние десетилетия. След като го преживях, сега мога да ви говоря по-уверено, отколкото когато смъртта е напълно интелектуално понятие:

Никой не иска да умре. Дори хората, които искат да отидат в рая, не биха искали да умрат, за да идат там. Но смъртта е крайната дестинация за всички ни. Никой не й е избягал. Така и трябва да бъде, защото Смъртта е най-доброто творение на Живота. Тя е агентът на промяната на Живота. Тя разчиства старото, за да стори път за новото. В момента новото сте вие, но някой ден, твърде далеч от днешния, постепенно ще станете възрастни и също ще бъдете отстранени. Съжалявам, че ви казвам нещо така драматично, но това е истината.


Времето ви е ограничено, затова не го губете,


като живеете нечий друг живот. Не се оставяйте в плен на догмата - да живеете с резултатите от мисленето на другите хора. Не позволявайте шума от мненията на другите да заглуши вътрешния ви глас. И най-важното - имайте куража да следвате сърцето и интуицията си. По някакъв начин те вече знаят точно какви бихте искали да станете. Всичко друго е на втори план.

Когато бях млад, имаше едно изумително издание - The Whole Earth Catalog, то бе една от библиите на моето поколение. Негов автор бе Стюърт Бранд, която го правеше недалеч оттук, в Менлоу Парк, и му бе вдъхнал живот с поетично докосване. Беше краят на 60-те години, преди персоналните компютри и издателският софтуеър, и всичко в изданието бе изпълнено на пишещи машини, с ножици и полароиден фотоапарат. Беше нещо като Google в хартиен вариант, 35 г. преди да се появи Google - беше идеалистично и преливащо от прецизни инструменти и велики бележки.

Стюърт и екипът му издадоха няколко броя на The Whole Earth Catalog и тъкмо когато потръгна, пуснаха последен брой. Бе в средата на 70-те години и аз бях на ваша възраст. На задната корица на последния брой имаше снимка на междуградски път на разсъмване, на каквито всеки от вас, който обича да пътува на стоп, е попадал. Под нея имаше надпис: "Останете гладни. Останете безразсъдни." Това бе тяхното прощално послание. И аз винаги го пожелавам на себе си. Сега, когато вие се дипломирате и поемате по нов път, го пожелавам и на вас.

Останете гладни. Останете безразсъдни.


Reply author: moderator
Replied on: 11/02/2011 17:14:16
Message:

Иновациите и образованието - основа за бъдещата икономическа политика на България
02.11.2011 г.
Симеон Сакскобурготски
http://www.kingsimeon.bg/accents/show/id/174


Reply author: Andrey_Kurtenkov
Replied on: 11/19/2011 13:21:10
Message:

"Истинският държавен приоритет на учените трябва да е Бойко Борисов да стане вечен!" - http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Thematic/Deconstruction/Pages/decbojannpetr.aspx
, а ето и малко хронология за тези, които не са чули грандиозния повод за този пореден шедевр на Божан Петров:
http://www.mediapool.bg/%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-news186491.html
"Нов приоритет в бъдещото развитие на България – "резервните части на човека", очерта премиерът Бойко Борисов, според когото трябва да заложим на иновациите. Земеделието и туризмът са приоритети за страната ни, но трябва да се опитаме да направим нещо в сферата на иновациите, в новите технологии, каза министър-председателят в петък в отговор на питане на народния представител Яне Янев. "Ние трябва да се опитаме да направим нещо в иновациите, в новите технологии. Виждам България да направи своя пробив, тъй като има изключително добри специалисти в тази област...Какво е бъдещето? Бъдещето е резервните части на човека. Това е бъдещето. Вече знаете, че на много места от стволови клетки, да, не могат да направят цяла ръка, но от стволова клетка произвеждат яйцеклетка. Ако ние тук се съсредоточим, като държава имаме страхотни специалисти в тази област, може да заявим един приоритет за в бъдеще, който да е много иновативен за света", заяви премиерът в стила на своя първи политически наставник Тодор Живков, чието известно обещание е “тази година полупроводници, догодина – цели”. Иновациите в медицината и по-специално "чудесата" около стволовите клетки и клонирането са тема, която отдавна занимава министър-председателя и над която си личи, че много разсъждава. Още през март 2010 г. той наставлява тогавашния здравен министър Божидар Нанев как трябва бъдат убеждавани хората да даряват органи за трансплантация: "Но това трябва да се обяснява на хората и то да се обясни - всъщност когато е в тази мозъчна смърт, можеш да направиш част от теб да живее и си оставаш. И ако след време се разреши клонирането, могат да го намерят този човек, да ти вземат от бъбрека и да те направят нов!". Истинското откровение на премиера идва по-късно в интервю за сп. "Мах": на въпрос "Страх ли ви е от смъртта?” Борисов отговоря: “Надявам се в последния момент нещо да направя. Така си мисля.”..."


Reply author: Andrey_Kurtenkov
Replied on: 03/05/2012 06:50:32
Message:

Забележителен анализ на Ванина Стоянова и не по-малко забележителни коментари на lukcho2 отдолу (доколкото разбирам, той също е от чужбинските българи, но не ми се кара колко съм тъп и прост, как аз съм виновен, че е трябвало да емигрира и че трябва незабавно да го поканя да се върне в България на моето място със заплата пет пъти колкото моята, която пак аз трябва да му изработвам с копане на къра - ето че може и нормално да ни говорят "успелите българи в чужбина" - нека някой добре известни високомерни персони се поучат):
http://www.segabg.com/article.php?id=591609
Водещият материал на броя е от същата авторка и е посветен на проблема с "летящите професори", но там не се казва нищо ново - припомнят се добре известни факти относно проблема и нежеланието на управляващите да се прекрати тази практика.


Reply author: Svetlana
Replied on: 03/08/2012 08:31:19
Message:

quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

Забележителен анализ на Ванина Стоянова и не по-малко забележителни коментари ...Сега Световната банка ни препоръчва да увеличим процента от БВП за наука и новации на 1,5 , а преди три години ни натресе верния си слуга Симеон Дянков, който смъкна и без това мизерния 0,5% наполовина. Не знам как да определя доклада на СБ по отношение на България - амнезия, парадокс или цинизъм.

Svetlana


Reply author: Andrey_Kurtenkov
Replied on: 09/22/2012 09:41:28
Message:

Ето и линк към нашумялата тези дни статия, демонстрираща отрицателното въздействие на ГМ-царевица върху плъхове:
http://www.iatp.org/files/GMOtoxicityreport.pdf
Току-що я прочетох и ще споделя с две думи впечатлението си.
Най-напред (както и друг път съм писал тук), изключително скептично се отнасям към статии с много автори - не че бих я зачеркнал, заради това, но не говори добре. Публикуването на снимките, според мен, е абсолютно излишно - в случая се търси чисто публицистичен ефект върху широката общественост, което е недопустимо за научна статия. Възраженията срещу статистическата обработка също не са лишени от основание. Има и известна непоследователност в представянето на данните.
Но лошото е дотук (поне на първи прочит).
Експресно разпространяваните по Интернет възражения срещу статията мога да ги окачествя като предимно изсмукани от пръстите. Най-напред се набива на очи изтъкването на това, че линията била неудачно избрана, щото била предразположена към тумори - след като всички животни са от тази линия и се прави сравнение - то никакъв проблем не е линията да е точно такава - понеже изходните условия са едни и същи. Изтъква се, че много малка била бройката на животните в контролната група (20) - абсолютно невярно - 20 животни не само, че е предостатъчно, за да се пристъпи към статистическа обработка, но и едно време, когато работехме с таблички, а не с точни стойности на нивото на достоверност, в най-разпространените варианти на тези таблички, когато степента на свобода е над 20, вече нивото на достоверност не се променя с увеличаване на бройката. Друго възражение - един от авторите бил фанатизиран противник на ГМО - ако това е довод, то би трябвало да зачеркнем абсолютно всички научни разработки, финансирани от производителите на даден продукт (със сигурност повече от половината от тези в селскостопанския сектор у нас), а да не говорим и че незабавно би трябвало да закрием всички висши училища, факултети и катедри по теология. А на всичкото отгоре се твърди, че не била спазвана схемата на експеримента - което е откровено безумие - откъде-накъде критиците имат тази информация? Пък и - научните статии точно затова са научни - защото преминаването през редица бариери до голяма степен гарантира, че това е наука, а не художествена измислица.
Срещнах и други възражения, които мога да окачествя като незначителни; разбира се, още възражения тепърва ще се появяват, статията тепърва ще има да се обсъжда.
В заключение - големият отзвук от статията е оправдан и тя може да се разглежда като поредна стъпка в развенчаването на мита за "биотехнолозите", дето искат да нахранят гладуващото човечество, а всъщност тяхната дейност води само до източването на обществен ресурс и обогатяването на няколко големи транснационални корпорации и свързаните с тях научни колективи.
(Ето за хората със специален интерес към ГМО и още една статия от същия автор (Gilles-Eric S#233;ralini) по същата тема, която ми попадна, докато търсех тази - http://www.biolsci.org/v05p0706.htm )


Reply author: Andrey_Kurtenkov
Replied on: 12/21/2012 15:34:12
Message:

Две четива за размисъл през предстоящите почивни дни:

Парите за иновации раздадени седмица преди класирането в конкурса
http://offnews.bg/index.php/138468/parite-za-inovatsii-razdadeni
"...парите са раздадени преди да бъдат оценени проектите, които да ги получат..."

С три пъти по-малък развоен персонал частният сектор прави 15% повече разработки от държавния
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/12/20/1973670_bulgarskite_inovacii_se_finansirat_osnovno_otvun/?ref=embedfp&source=www.dnevnik.bg
"...За последните десет години като цяло инвестициите в наука и иновации са скочили три пъти като сума, макар че ръстът им като дял от БВП е малък..."


Reply author: flatwood
Replied on: 12/22/2012 02:48:51
Message:

quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

Две четива за размисъл през предстоящите почивни дни:

Парите за иновации раздадени седмица преди класирането в конкурса
http://offnews.bg/index.php/138468/parite-za-inovatsii-razdadeni
"...парите са раздадени преди да бъдат оценени проектите, които да ги получат..."

С три пъти по-малък развоен персонал частният сектор прави 15% повече разработки от държавния
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/12/20/1973670_bulgarskite_inovacii_se_finansirat_osnovno_otvun/?ref=embedfp&source=www.dnevnik.bg
"...За последните десет години като цяло инвестициите в наука и иновации са скочили три пъти като сума, макар че ръстът им като дял от БВП е малък..."


И за какво точно трябва да се размишлява? Дали наука и развойна дейност е едно и също? Е, не е, поне за знаещите.


Reply author: Andrey_Kurtenkov
Replied on: 12/22/2012 08:17:01
Message:

Не знам как е при вас американците, но при нас, българите, е белег на простотия да се слагат в устата на опонента неща, които той не е казал, с цел после да бъде "разгромен".


Reply author: moderator
Replied on: 04/11/2013 19:58:26
Message:

Иновационен борд ще обединява бизнес и наука за развитието на икономиката
11.04.2013

Росен Плевнелиев даде Германия за пример за икономическо развитие
http://www.mediapool.bg/иновационен-борд-ще-обединява-бизнес-и-наука-за-развитието-на-икономиката-news205152.html


Предвижда се създаването на национален иновационен борд, който да формира стратегии в различните клъстери и направления до 2020 г. и за първи път българската наука, предприятия и бизнес ще участват заедно в този борд. Това заяви в четвъртък президентът Росен Плевнелиев по време на конференция, отбелязваща 20-годишното присъствие на германската икономика в България. Държавният глава коментира още, че ще се създаде и национален иновационен фонд с пари от държавния и европейския бюджет.

Служебното правителство работи интензивно и се очаква до 3-4 седмици първият вариант на закон за иновациите да бъде готов

Важно е да има националноотговорна политика в подкрепа на икономиката, малките и средните предприятия и на възможностите България да се развива по пътя на експорта и иновациите, отбеляза още Плевнелиев.

Той даде Германия като пример за успешна нация, базирана на дългосрочна визия и на стратегии, които не само се дефинират, но и се изпълняват. Така искам да бъде и в България – в тежки времена не просто да посочваме някой в Брюксел или в друга европейска столица, който е произвел проблемите, напротив - проблемите на България са изцяло национално произведени, следователно трябва да намерят своето националноотговорно решение, заяви президентът.

Плевнелиев коментира, че се работи активно и по новата Оперативна програма "Наука и иновации за конкурентоспособност". Скоро тя ще бъде обсъдена публично. По думите му България за първи път ще вдигне високо летвата и в сферата на образованието, като ще се ангажира с реформа, но и ще поиска пари от еврофондовете за нова оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя ще бъде готова до четири седмици и също се очаква да има широка обществена дискусия по нея.

Основна предпоставка за успеха и просперитета е образованието, това е единствената мярка по време на криза, която е най-работеща, най-ориентирана към бъдещето, към младите хора и просперитета на нацията, заяви президентът. Той отбеляза необходимостта от решаване на проблема с младежката безработица в България, която по думите му е на "алармено високо" ниво и трябва да бъде овладяна.

Служебното правителство работи и полага много сериозни усилия за решаване на проблема с младежката безработица, каза държавният глава. Скоро ще има възможност със средства от държавния бюджет и от европейските фондове да започнат програми за квалификация и преквалификация и стажове на младежи до 29 г. в предприятия. Плевнелиев заяви, че до месец ще е готов първи вариант на закон за професионалното образование и обучение в България.


Reply author: moderator
Replied on: 04/04/2014 13:45:10
Message:

Над 176 млн. лв. раздадени за иновативни фокус групи, салфетки, кутии, слънчобрани
04.04.2014 | Лили Границка

http://www.mediapool.bg/shashkame-bryuksel-sas-sachineni-inovatsii-news218790.html


Иновативна салфетка, иновативна луксозна кутия, иновативни сладки, иновативна стойка за слънчобран, креативни мебели, иновативна хотелска брава, иновативен речник за мобилни устройства, иновативна туристическа агенция и дори иновативна фокус група.... И така неясно с какви фокуси са раздадени над 176 млн. лв. на 223 фирми от оперативна програма "Конкурентоспособност".

Средствата са по схемата за внедряване на иновации в предприятията и са одобрени в края на март. Финансирането варира от 170 хил. лв. до над 2 млн. лв. за проект.

За скандала се разбра по време на изслушването на зам.-министъра на икономиката Юнал Тасим, който отговаря за оперативната програма, в парламентарната комисия по еврофондовете.

Проблемът беше повдигнат от депутата от ГЕРБ Николай Нанков, който попита за какви иновации говорим в тези случаи. Още повече, че при някои от одобрените проекти фирмите вече продават продуктите, включени в проектното предложение, а други отдавна ги има на пазара. Съгласно условията за кандидатстване задължително е това да бъде нов продукт, а не подобрение на съществуващ. Недопустимо е и вече внедрени продукти от компаниите да получат тепърва финансиране.

Зад някои екзотични иновации стоят бивши и настоящи депутати от БСП и ДПС, и дори знакови фигури на ГЕРБ. Има случаи, при които свързани фирми (на един и същ собственик), получават двойно финансиране за едно и също изобретение и за капак то се предлага на пазара в хиляди разновидности. Това също е недопустимо съгласно европейските правила.

Фирми на съпрузите на служители на икономическото министерство също са получили финансиране, което, според юристи, е конфликт на интереси. Всичко това необяснимо остава незабелязано от оценителната комисия.

Юнал Тасим обясни, че не е запознат със случая и обеща да направи проверка. Заповедта с одобрените кандидати е подписана от Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програма "Конкуретоспособност". Тя беше със зам.-министъра, но отказа коментар.

Като две капки вода

Едно от най-екзотичните нововъведения е за "внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група". От кратката публична информация по проекта не става ясно каква точно е иновацията. За сметка на това в публикувания списък с одобрени проекти се откриват два с такова име, но на различни фирми с различни оценки и финансиране.

"Инфо клас" ООД за проекта си "Внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група" получава 83.50 точки и 352 125 лева безвъзмездно финансиране. Докато преводаческата агенция "Ф.П.и Ко" ЕООД за проект "Внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група" получава 82.50 т. и 187 200 лева финансиране.

Според консултантски компании най-вероятно двата проекта са изготвени от един и същ консултант, като е приложена схемата copy-paste. Според правилата обаче е абсолютно недопустимо да бъдат финансирани два еднакви проекта.

Абсурдите не свършват дотук. Мажоритарният собственик на "Инфо клас" Тодор Велев печели още един проект – "еВиза" за 236 250 лв., но с фирма "Перфект плюс", на която е управител. Това също е недопустимо спрямо правилата.

Справка в Търговския регистър сочи, че управителят на преводаческата фирма "Ф.П. И Ко" Радинка Дякова е купила дела на депутатката от БСП Татяна Буруджиева от "Бизнес консулт груп" през лятото на 2013 г. Двете фирми са регистрирани на един и същ адрес.

Да подпомогнем близките

Близките на Надежда Белелиева, която е старши експерт в дирекция "Външно икономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), печелят не един, а два иновативни проекта – един за фирмата на мъжа й, и друг за тази на девер й, който получава с около един милион по-малко от брат си.

Няма пречка двама братя да кандидатстват с различни проекти, проблемът, според юристи, е в конфликта на интереси, защото в декларацията, качена на страницата на МИЕ Белелиева не е посочила тези обстоятелства.

Така съпругът й печели проект с дружеството "Централна енергоремонтна база" за "разработване и внедряване на нова иновативна система за отдалечен мониторинг и диагностика на силови трансформатори по акустичен метод и налагането на пазара". Отпуснатото финансиране е от 1 897 282 млн. лв. Димитър Белелиев е председател на съвета на директорите на дружеството.

Финансиране получава и проект на ЕТ "Симеон Белелиев", който е брат на Димитър и девер на Надежда Белелиева. Той взима 838 863 лв. по проект "Внедряване на иновативен продукт на световно ниво - smart home решение за управление, безопасност, енергоспестяване, опазване на околната среда и налагането му на пазара". Отдавна на световния пазар съществуват smart home решения.

Двойно финансиране

"АДД България" печели малко над 2 млн. лв. с проекта "внедряване в производството на иновативна система за дистанционно отчитане, обработка на данните и управлението на водни ресурси". Проверка в интернет сайта на дружеството показва, че то вече продава същото решение.

Искането за финансиране на вече внедрена иновация е абсолютно недопустимо съгласно правилата.

Но "АДД България" не е случаен кандидат. Управител на дружеството е Анелия Митева, съпруга на доскорошния лидер на ДПС в Пловдив Красимир Кузмов. На страницата си във фейсбук той се е обявил като изпълнителен директор на дружеството. В периода 2007 – 2011 г. Кузмов беше кмет на пловдивския район "Източен", пробва се да влезе и в парламента с листата на ДПС, но не успя.

В момента очевидно Красимир Кузмов има финансови проблеми, защото частен съдебен изпълнител е обявил негов имот за публична продан на 16 април.

И иновативен автосервиз

"Алком ЕСС" пък печели финансиране от 293 289 лв. с иновации в автосервиз. Проектът на компанията е "повишаване на ефективността и конкурентоспособността на "Алком ЕСС" ООД чрез внедряване на иновативна за българския пазар услуга".

Компанията е собственост на шестима съдружници, сред които е и синът на бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов от ГЕРБ - Бранимир Андреев Мирчев. В компанията е и друг активист на ГЕРБ Атанас Иванов.


http://www.pueron.org/pueron/forum/ : http://www.pueron.org/pueron/forum/

© 2000-05 Snitz Communications

Close Window